Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.11.2019.

MLADEN IVANIĆ O DODIKU, PISMU POMPEA I AKTIVACIJA MAP-A, RUSIJI, POBJEDNICIMA I GUBITNICIMA

20.11.2019.

USVOJENA INCIJATIVA SDS-A I PDP-A O IZMJENI POSLOVNIKA

Usvojena inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjeni Poslovnika

Usvojena inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjeni Poslovnika
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamenta BiH po hitnom je postupku na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika ovog doma.

Inicijativu poslanika Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Branislava Borenovića i Mire Pekić podržalo je ukupno 26 poslanika.
 
Rasprave o samom sadržaju izmjena i dopuna Poslovnika o radu nije bilo, ali izjašnjavanju jeste prethodila rasprava o neophodnosti hitnog postupka.
 
Tokom te rasprave, poslanik Branislav Borenović, jedan od predlagača inicijative, rekao je kako je neprimjereno nakon 11 mjeseci nerada Predstavničkog doma slušati ubjeđivanja da nema razloga za hitnu proceduru.
 
- Parlament stoji 11 mjeseci, ništa se ne dešava. Stoji 300 različitih tačaka, 50 različitih sporazuma, više od 160 revizorskih izvještaja, više od 60 izvještaja o radu različitih institucija, desetine zakona... Kao ozbiljni i odgovorni ljudi donijeli smo odluku da predložimo način kako da Parlament profunkcioniše i jedini način je da to bude po hitnom postupku - pojasnio je Borenović.
 
Izmjene Poslovnika o radu, navodi, isključivo se tiču ubrzavanja procedura kada je u pitanju nerad poslaničkih klubova, poslanika i indolentno ponašanje Kolegijuma.
 
- A zašto hitnost? Pa upravo zato što smo to imali jedino kao mogućnost. Sve drugo bilo bi čisto politikanstvo, kukavičluk i bijeg o realnosti u kojoj se danas nalazimo - rekao je Borenović, dodajući da je ovaj dokument u Pisarnicu Parlamenta BiH dostavljen 7. novembra.
 
Staša Košarac (SNSD) ističe da su mnoge stvari u BiH nelogične - 11 mjeseci nisu implementirani izborni rezultati i negira se izborna volja građana.
 
- Nije bilo potrebe za hitnom sjednicom. Postoji opravdan razlog da se Poslovnik mijenja u redovnoj proceduri. A ovakvim načinom izmjena Poslovnika ulazi se u politički avanturizam i to može postati praksa koju možda nećemo imati načina da spriječimo u nekom doglednom vremenu - poručio je Košarac.
 
Ranije je identičan stav - da nema nijednog razloga za razmatranje izmjena Poslovnika po hitnom postupku - iznijela i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH..
 
- U ovom trenutku za to ne postoje razlozi hitnosti. Moj lični a i stav HDZ-a je da mi nećemo podržati niti prijedlog da se raspravlja po hitnom postupku, a niti sadržaj izmjena Poslovnika - dodala je Krišto.
 
Današnja treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je završena.
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)


///////////////////////

/////////////////////////


/////////////////////////////

20.11.2019.

DOKUMENT KOJI IDE U NATO DOVOLJAN DA BiH NASTAVI INTEGRACIJE

20.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : PREDSJEDNIŠTVO BiH JE U SUŠTINI AKTIVACIJA MAP-A


//////////////////////////

//////////////////////////


/////////////////////

//////////////////////

//////////////////////


/////////////////////////////


////////////////////////////////////


////////////////////////

/////////////////


//////////////////////////////

20.11.2019.

ZORAN TEGELTIJA KANDIDAT ZA ŠEFA VIJEĆA MINISTARA BiH, PROGRAM REFORMI IDE U NATO

20.11.2019.

20.11.2019 GODINE JOŠ JEDNA HITNA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA - RAZMATRANJE PO HITNOM POSTUPKU IZMJENE I DOPUNE POSLOVNIKA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA SKUPŠTINE BiH, ČIJI SU PREDLAGAĆI MIRKO ŠAROVIĆ , MEKTIĆ, BORENOVIĆ I MIRA PEKIĆ

SUTRA JOŠ JEDNA HITNA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA: Jedna od tema je i zastava BiH

Treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda.



SUTRA JOŠ JEDNA HITNA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA: Jedna od tema je i zastava BiH

To je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su predlagači poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović nedavno su izjavili novinarima da su podnijeli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela (komisija) Doma, jer bez toga nije u potpunosti konstituirano najviše zakonodavno tijelo u zemlji.

Šef poslanika Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prije nekoliko dana saopćio je da je taj klub, u dogovoru s klubom poslanika SNSD-a, predložio kandidate za komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je za sutra popodne sjednicu Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj bi, između ostalog trebalo da bude utvrđivanje prijedloga za imenovanje članova stalnih komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao i dogovor o zakazivanju 2. sjednice Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i razmatranje dopisa Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine s odredbama člana I. stav 6. Ustava BiH.

20.11.2019.

BLOOMBERG: MACRON ŽELI ZALUPITI VRATA PROŠIRENJU EU

BLOOMBERG: MACRON ŽELI ZALUPITI VRATA PROŠIRENJU EU

Bloomberg: Macron želi zalupiti vrata proširenju EU - Vijesti.ba


////////////////////////////
 Migrantska kriza u BiH
20.11.2019.

BOSNA I HERCEGOVINA U POLUFINALU BARAŽA LIGE NACIJA IGRA PROTIV SJEVERNE IRSKE

BiH u polufinalu baraža Lige nacija igra protiv Sjeverne Irske

BiH u polufinalu baraža Lige nacija igra protiv Sjeverne Irske
Foto: AFP / Vijesti.ba
Kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine okončane su večeras. Plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta izborio je Vels koji je u grupi E pobijedio Mađarsku rezultatom 2:0.

U istoj grupi Slovačka je istim rezultatom bila bolja od Azerbejdžana 2:0, ali je kvalifikacije završila na trećem mjestu s bodom manje u odnosu na Vels.

Njemačka je u grupi C deklasirala Sjevernu Irsku rezultatom 6:1, dok je u ovoj grupi Holandija porazila Estojinu 5:0.

S obzirom na ovakve ishode mečeva, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalnom susretu baraža Lige nacija koji je na rasporedu 26. marta 2020., igrat će sa Sjevernom Irskom na domaćem terenu. Drugi polufinalni par činit će Slovačka i Republika Irska.

Zanimljivo je bili i u grupi G u okviru koje je Sjeverna Makedonija pobijedila Izrael slavivši minimalan trijumf rezultatom 1:0. Latvija je ostvarila minimalan trijumf nad Austrijom rezultatom 1:0, dok je Poljska u uzbudljivom meču savladala Sloveniju 3:2.

U grupi I, Belgija je deklasirala Kipar rezultatom 6:1, dok je Rusija u gostima slavila uvjerljivu pobjedu protiv San Marina rezultatom 5:0. U ovoj grupi Škotska je savladala Kazahstan 3:1.

(Vijesti.ba / Avaz)

20.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK NIJE IZDRŽAO, KAPITULIRAO JE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932785

Powered by Blogger.ba