Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.11.2019.

MOST: DA LI JE SRBIJA RAJ ZA PRIVILEGOVANE, A PAKAO ZA SIROTINJU?

18.11.2019.

HARIS PAŠOVIĆ : REIS KAVAZOVIĆ JE, UZ PAPU FRANJU, NAJMODERNIJI RELIGIJSKI LIDER U EVROPI

18.11.2019.

DANAŠNJI PREDSTAVNICI HRVATA SLIJEDI POLITIKE MATE BOBANA I RADOVANA KARADžIĆA

Današnji predstavnici Hrvata slijede politike Bobana i Karadžića

Današnji predstavnici Hrvata slijede politike Bobana i Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Politika Herceg-Bosne u osnovi je velikosrpski projekt, i to je najveći promašaj hrvatske politike u BiH koja sustavno razara bh. društvo i priječi integraciju BiH u Evropu.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, dr. sc. Marijo Pejić.
Mišljenja je da se ta politika ne zauzima za bosanske Hrvate.

- Ono što se često prešućuje jest da je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća HDZ BiH, koji su predvodili Stjepan Kljuić, Ivan Markešić, Damjan Vlašić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoj Gagro i drugi, bio politički usmjeren na jačanje državnosti Bosne i Hercegovine i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bosanskohercegovačko državno pitanje - kaže Pejić.

Podsjeća da je tvorac referendumskog pitanja o suverenosti i neovisnosti BiH bio ugledni mostarski odvjetnik i zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini RBiH Damjan Vlašić.

- Međutim, oni koji u to doba ništa nisu predstavljali u strukturama izvornog HDZ-a BiH, koji je osnovan u Sarajevu, odlučili su kasnije promijeniti politiku, a politički su likvidirali predstavnike umjerene frakcije i krenuli su k podjeli BiH, što je rezultiralo i podjelom Hrvata na "bosanske" i "hercegovačke" - ističe Pejić.

Nakon dolaska Mate Bobana na čelo HDZ BiH 1992., naglašava naš sagovornik, napuštena je ideja bosanskohercegovačke države i njezinog teritorijalnog, državno-pravnog i historijskog integriteta, odbačena je državna zastava sa zlatnim ljiljanima, a zagovara se ideja stvaranja nacionalne paradržave "Herceg-Bosne", nasuprot opstanku zajedničke demokratske države BiH, što dovodi do približavanja srpske i hrvatske politike u BiH, koje su tada predvodili Radovan Karadžić i Mate Boban.

- Današnji politički predstavnici Hrvata očito slijede te političke ideje i zbog otvorene koalicije srpske i hrvatske službene politike u BiH uopće ne govore o položaju Hrvata u Republici Srpskoj - zaključuje Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.


(Vijesti.ba)


/////////////////////////


////////////////////////

18.11.2019.

ZVANIČNO: ZAKAZANA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH U SRIJEDU 20 NOVEMBRA 2019. O IZMJENI POSLOVNIKA

18.11.2019.

GODIŠNJICA PARADRŽAVE: U TRI GODINE POSTOJANJA TZV. HERCEG-BOSNA PROIZVELA JE SAMO SVIREPE ZLOČINE I ZLOČNCE

18.11.2019.

DEUTSCHE WELLE : KONTINUITET OSPORAVANJA I DESTRUKTIVNA DJELOVANJA SRBIJE I HRVATSKE PREMA BiH


Deutsche Welle : Kontinuitet osporavanja i destruktivna djelovanja Srbije i Hrvatske prema BiH

Učesnici okruglog stola o uticaju Srbije i Hrvatske na političke događaje u BiH, naučnici i bivši visoki zvaničnici BiH i Jugoslavije mišljenja su da postoji kontinuitet u negativnom djelovanju susjeda

18.11.2019.

MLADEN BOSIĆ : TRI LIDERA IGRAJU NA KARTU KONFLIKTA, I DA FORMIRAJU VLAST KRIZA OSTAJE

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje
Mladen Bosić
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za Vijesti.ba ističe da lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda.

Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara, upozorava naš sagovornik.

Razgovarala: Nevena Ćosić  

- Kako tumačite potez SNSD da nakon godinu dana Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH predloži članove u stalne komisije ovog Doma? Objasnili su da je to odgovor na inicijativu SDS-a i PDP-a o deblokadi Parlamenta BiH.   

BOSIĆ: Mislim da je glavni razlog deblokade u stvari pokušaj da se izbjegne glasanje u Predstavničkom domu o inicijativi koju su podnijeli SDS i PDP. To glasanje bi pokazalo da je moguće okupiti dovoljnu većinu bez SNSD-a, pa čak i bez HDZ-a. To bi teoretski moglo da dovede i do većine koja bi izglasala novi Savjet ministara. Pokazalo se da je blokada Parlamenta od strane Dodika bila neuspješna taktika koja je blokirala mnoge investicije.

- U maju ste u izjavi za Vijesti.ba kazali da očekujete da će formiranje Savjeta ministara BiH biti izvedeno po modelu iz 2010. godine, kada je ovaj organ formiran 15 mjeseci nakon tadašnjih izbora. I ovog puta se bližimo tom neslavnom roku. Čeka li nas do 2022. godine i novih izbora period bez vlasti, odnosno ostanak postojeće garniture?

BOSIĆ: Teško je tačno predvidjeti, jer ne postoje jasne zakonske procedure koje bi dovele do deblokade u ovakvim slučajevima. Ja sam svoje predviđanje bazirao na osnovu poznavanja političkog mentaliteta tri lidera koji sebe nazivaju pobjednicima na prethodnim izborima. Učestvovao sam u razgovorima 2010. godine i tada se Dodiku nije žurilo da formira novi Savjet ministara, jer je Špirić bio predsjedavajući u prethodnom mandatu. Sada je situacija obrnuta.

- Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH posljednju sedmicu obavili su razgovore na bilateralnom nivou o formiranju vlasti na nivou BiH. No, ishod tih sastanaka uglavnom se svodi na "dogovorili smo se da ćemo se dogovarati". Konkretnih pomaka nema, izuzev činjenice da je SNSD predložio svoje kandidate za parlamentarne komisije. Jednom prilikom kazali ste mi da čak i da ove tri stranke formiranju vlast, ona bi brzo došla u krizu. Pojasnite nam svoj stav.

BOSIĆ: Ova tri lidera igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda. Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara.

- Podsjetiću Vas i na izjavu da smatrate da ANP nije glavni uzrok ovakve situacije. Zašto, odnosno šta je prema Vašm mišljenju glavni problem u odnosima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH?

BOSIĆ: Problem ovakve kostrukcije vlasti je strateška veza HDZ-SNSD koja stvara neravnotežu i strah kod predstavnika Bošnjaka. Odnos snaga bi bio dva prema jedan. Dodik i Čović se trude na svaki način da naglase svoju neraskidivu vezu. Ja upozoravam već duže vrijeme da je ova situacija opasna, a to se više puta pokazalo kao loše i u nedavnoj prošlosti. Čini mi se da je ovo značajniji uzrok ove situacije nego ANP.

- Dodik je podržao Čovićeve stavove o izmjeni Izbornog zakona BiH koja će omogućiti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da jedan narod ne može drugom birati predstavnike. To bi, kako tvrdi, bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz moguća rješenja. Šta mislite o ovoj tvrdnji?

BOSIĆ: To je Čovićeva glavna poliitička platforma i Dodik ga podržava čak i kada je to na štetu Republike Srpske, kao što je zahtjev za redefinisanjem teritorija i trećim entitetom. Ovakav način izbora izaziva kod Hrvata utisak diskriminacije i HDZ-u omogućava da oko sebe homogenizuje ostale političke stranke. Vjerujem da bi bio interes svih da se promjeni Izborni zakon, ali ne samo u tom segmentu, nego prije svega u rješenjima koja bi onemogućila ovako veliki nivo izborne krađe i prevara.

- Zaključci sa posljednje posebne sjednice Narodne skupštine RS zaista su izazvali brojne polemike u domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti. Kako ih Vi vidite? Šta je njihov cilj i vjerujete li da će biti provođeni, kako to najavljuju iz SNSD-a.

BOSIĆ: Ta sjednica je bila najavljivana kao reakcija na deklaraciju SDA kao pritisak oko formiranja Savjeta ministara, ali su shvati da je glupost da NSRS raspravlja o nekoj stranačkoj deklaraciji. Zato nikome nije bilo jasno šta je koncept sjednice, osim ponavljanja već davno iznijetih stavova i prijetnji u čiju realizaciju više niko ne vjeruje. Usvojena je informacija koja je puna najprizemnijih insinuacija o ljudima iz opozicije. Idu dotle da na primjer u skupštinskoj informaciji dovode u sumnju da li sam ja glasao na referendumu 2016. ?! To je stvarno srozavanje institucije NSRS.

Priča o vraćanju nadležnosti se već odavno izlizala. Kako svi znaju da je upravo Dodik i SNSD glasao da se ozakone nadležnosti koje su visoki predstavnici oduzeli RS, bilo je interesantno slušati na sjednici koliko puta je ponovljena konstatacija kako su bili naivni i vjerovali da će kasnije te odredbe promjeniti u skupštinskojj proceduri. Vjerujem da je malo onih koji su toliko naivni da vjeruju u Dodikovu naivnost.

Ipak, u zaključcima postoji i stavka koja može biti veoma opasna. Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju.


(Vijesti.ba)

18.11.2019.

IVAN BEGIĆ DOVEO JANJE ISPRED SJEDIŠTA RTRS-A

Ivan Begić doveo janje ispred sjedišta RTRS-a

Ivan Begić doveo janje ispred sjedišta RTRS-a
Foto: RAS Srbija / Vijesti.ba
I danas su, kao i prethodnih nedjelja, opozicioni poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković organizovali performans, čitanje, kako oni tvrde, “Istinitih vijesti” ispred zgrade Radio televizije RS.

Kao vijesti koje su istinite, a ne mogu se naći u zvaničnom dnevniku javnog servisa RS, Trivićeva i Stanivuković su naveli vijesti o 600. okupljanju grupe “Pravda za Davida”, kao i o odbijanju poznatog srpskog glumca Vojina Ćetkovića da učestvuje u proslavi Mitrovdana u Nevesinju.

Oni su kao “istinite, a nepročitane vijesti” naveli i stavove PDP i SDS o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je usvojila, kako navode, slične zaključke kao i 2009. i 2011. godine.

– Generalni direktor RTRS, Draško Milinović, opozicione poslanike koji čitaju istinite i neobjavljene vijesti RTRS-a, Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić nazvao političkim cirkusantima – pročitala je kao vijest Jelena Trivić.

Stanivuković je dodao da su zato “kao gosta u današnje četvrte vijesti pozvali generalnog direktora RTRS-a” da čuju iz prve ruke šta ima da kaže, te da, kako je naveo “sučele argumente”.

Pošto se gost nije odazvao, opozicionari su pripremili ovu kartonsku siluetu bez lika koja simbolizuje svakog čovjeka na nekoj poziciji u Republici Srpskoj, koji poslušno izvršava naređenja vlasti.

– Pogledajte, ako ja želim da taj čovjek stoji on će da stoji, ako želim da ga sklonim, ja mogu da ga sklonim. Jednako tako vlast u Republici Srpskoj naređuje i određuje svojim poslušnicima šta će da rade, a ove negativne pojave ljudi bez ličnog integriteta i autoriteta, razlog su zašto Republika Srpska tone u autokratiju. Mi smo iz tih razloga odlučili da čitamo istinite vijesti RTRS-a kako bismo građanima Republike Srpske pokazali i drugu stranu priče, onu koju vlast ne može da kontroliše. Nama vlast ne može da naredi kako ćemo da se ponašamo i šta ćemo da radimo, mi jednostavno nismo njihove marionete. Naprotiv – poručila je Trivićeva.

Jedan “gost” se ipak pojavio u njihovim vijestima, a to je jagnje, koje je doveo lider mladih PDP u Banjaluci Ivan Begić, kako bi ga, kako je rekao – spasao.

On je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik, lider SNSD, najavio da će lokalne izbore u Banjaluci dobiti šatorima, te da je za tu vrstu priče “rezervisao sav jagnjeći i praseći fond”.

– Nama tuđim sinovima i kćerima dajete mrvice, nudite nam praseći i jagnjeći fond, a svojim sinovima i kćerima tendere i suši.  Prije izbora nas, godinama izgladnjujete, jer nemamo normalne plate, penzije i dječje dodatke, a onda, na dan izbora, kupujete glasove parčetom mesa, vrlo je opasno ljude izgladnjivati i ponižavati  – poručio je Begić.

(Vijesti.ba / Srpskainfo)

18.11.2019.

MOST: DA LI JE SRBIJA RAJ ZA PRIVILEGOVANE, A PAKAO ZA SIROTINJU?

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213999

Powered by Blogger.ba