Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.11.2019.

BRANISLAV BORENOVIĆ : U SNSD-U KONAČNO DOŠLI PAMETI

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti
Branislav Borenović

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović odgovorio je potpredsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojši Radmanoviću na optužbe da izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine ...

... Bosne i Hercegovine derogiraju interese Republike Srpske.

“Pet dana slušamo brutalne napade i optužbe, još nismo čuli ništa konretno šta je protivzakonito, sve je jasno i jednostavno. Onaj ko hoće da radi, može da radi, onaj koji ne želi, ne mora da radi. Umjesto njega, umjesto Kolegija, odluku će donijeti Predstavnički dom i izabrati članove komisija na privremenoj osnovi, uvažavajući čak i sve ostale članove Poslovnika koji se i ne spominju u našim izmjenama, i onaj ključni, član 30. gdje je jasno naznačeno da jednu trećinu čine poslanici iz RS, dvije trećine iz FBiH. Dvolično je da ljudi iz SNSD-a pričaju o tome”, odgovorio je Borenović.

Najavljuje i da li će se ići u daljnju proceduru:

“Mi s tim Poslovnikom treba da idemo zbog budućnosti, da pošaljemo poruku, ako neće stranke, ako neće kolegijum, obaveza je većine u Predstavničkom domu da izabere komisiju na bazi ustavnih okvira jedna trećina iz RS, a dvije trećine iz FBiH.”

Naglašava da su iz SNSD-a konačno “došli pameti” i dali prijedloge svojih predstavnika u komisijama, no to su ističe mogli uraditi i prije godinu dana.

“Šestog decembra se navršava godinu dana od posljednje konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šteta da se potrošila cijela godina, niko ne nosi odgovornost ko će odgovarat što su potrošeni novci, a da ništa nije rađeno u Parlamentu BIH”, naglasio je Borenović.

Borenović je komentarisao i retoriku u vezi slanja ANP-a, te mogućnost da SNSD pristane na neki izmijenjeni materijal:

“Ovdje je ključno pitanje šalje li se dokument u Sjevernoatlantski savez, u Brisel ili ne? Ako se šalje dokument, kako ga god oni zvali, koliko god stranica imao, to je aktivacija MAP-a. Čak i sa zaglavljem, ako se šalje, sa dvije rečenice, to je aktivacija MAP-a i to se građanima mora reći. Nije prvi put da su oni nešto pričali, masirali godinu dana javnost i onda promijenili priču. Ako ste pristali, izađite i recite građanima 'SNSD je pristao da pošalje prvi dokument tog tipa u Brisel.”

(Vijesti.ba / N1)

16.11.2019.

DAVOR VULETIĆ : BiH JE ZAROBLJENA U POLITIČKOJ VOLJI LIDERA KOJI JE VODE

16.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : NAPRAVILI SMO VELIKI POMAK, NAREDNE SEDMICE SJEDNICA PARLAMENTA BiH -BORENOVIĆ: U SNSD-U KONAČNO DOŠLI PAMETI


/////////////////////////


/////////////////////////////

/////////////////////////////

////////////////////////

////////////////////////


///////////////////////////////

16.11.2019.

SENZACIJA NA STARTU KVALIFIKACIJA: BiH POBIJEDILA RUSIJU

Senzacija na startu kvalifikacija: BiH pobijedila Rusiju u gostima

Image result for zenska kosarkaska reprezentacija bih pobjedila rusiju

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pobjedom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje se održava u Francuskoj i Italiji. Izabranice selektora Gorana Loje u gostima su savladale Rusiju rezultatom 70:69.

Ruskinje su prije ovog susreta važile za favorita, ali to nisu potvrdile na parketu prepune dvorane u Orenburgu, gdje su ih naše košarkašice savladale.

U prvoj četvrtini susreta naše reprezentativke su pružile sjajnu partiju i prvih deset minuta su riješili u svoju korist rezultatom 19:14. U drugoj četvrtini naše protivnice su zaigrale dosta čvršće u odbrani i uspjele da preokrenu rezultat u svoju korist i na odmor odlaze sa prednošću od sedam poena. Rezultat je glasio 37:30 u korist Rusije.

U trećem periodu naš tim je ponovo pokazao sjajnu igru i uspio da smanji prednost Ruskinja. Predvođene sjajnom Jonquel Jones i Maricom Gajić uz pomoć ostalih suigračica, naš tim je uspio da smanji zaostatak na samo tri poena, 52:49.

Odličnu igru naš tim je nastavio i na otvaranju posljednjeg perioda i serijom 8:3 dolaze do prednosti 57:55. Nakon toga gledali smo dosta neizvjesnu utakmicu u kojoj su naše reprezentativke u potpunosti parirale favorizovanoj Rusiji. Četiri minute prije kraja susreta imali smo prednost od tri poena, 65:62. Tri poena i napad smo imali na ulasku u posljednju minutu susreta, kada je rezultat glasio 67:64. Trojka Jones na 15 sekundi do kraja, dovela nas je na korak do trijumfa, a Ruskinje nisu iskoristile posljednji napad i poražene su rezultatom 70:69.

Naša selekcija narednu utakmicu igra u nedjelju protiv selekcije Švicarske, a taj susret se igra u dvorani Skenderija.

Švicarska i Estonija, naše protivnice u Grupi C, svoj susret igraju od 20 sati.

Rusija: Leshkovtseva 0, Nizamova 6, Shabanova 0, Shilova 6, Vadeeva 18, Anoikina 4, Komarova 0, Levchenko 9, Logunova 6, Namok 0, Razheva 6, Zhedik 12. Selektor: Alexander Kovalev.

Bosna i Hercegovina: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Vrančić 5, Babić 0, A. Delić 0, N. Delić 0, Džebo 0, Džinić 0, Džombeta 3, Marković 0. Selektor: Goran Lojo.

16.11.2019.

NAVIJAČI BiH ZAHVALILI ITALIJI: NIKADA VAM NEĆEMO ZABORAVITI UTAKMICU 1996. GODINE

Navijači BiH zahvalili Italiji: Nikada vam nećemo zaboraviti utakmicu 1996. godine

Navijači BiH zahvalili Italiji: Nikada vam nećemo zaboraviti utakmicu 1996. godine
Foto: Vijesti.ba

Navijači Bosne i Hercegovine iskoristili su gostovanje Italije u Zenici da se gostima zahvale za veliku gestu iz 1996. godine.

Transparent “Grazie Italia, 6.11.1996! Prijatelji iz Bosne!” na kojem je nacrtano srce postavljen na južnoj tribini Bilinog Polja poslao je još jednom poruku zahvale za odluku talijanske reprezentacije da 1996. godine dođe odigrati utakmicu u Sarajevu.

U tom periodu Hrvatska i druge reprezentacije iz naše kvalifikacione grupe za SP 1998 nisu željele igrati u BiH, pod izlikom da je država još uvijek nesigurna nakon rata. Naša reprezentacija morala i domaće utakmice igrati na gostujućem terenu, pa smo tako Hrvatsku “ugostili” u Bolonji.

Talijani su svojim dolaskom u Sarajevo poslali cijelom svijetu, a posebno UEFA-i i FIFA-i poruku da je sigurno igrati u Bosni i Hercegovini, a od tada naša reprezentacija domaće susrete igra na svom terenu.

Italijani su tog 6. novembra 1996. godine, kao svjetski viceprvak, predvođeni tada velikim zvijezdama Maldinije, Zolom, Chiesom, Ravanellijem doputovali u Sarajevo i odigrali prijateljski meč sa BiH.

BiH je sa 2:1 pobijedila Italiju na prepunom stadionu Koševo, a golove za naš tim dali su Salihamidžić i Bolić. Jedini strijelac za Italiju bio je Chiesa.

(Vijesti.ba)

16.11.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : MIGRANTSKA KRIZA I BOŠNJAČKA PODANIČKA DEFANZIVA

Esad Duraković : Migrantska kriza i bošnjačka podanička defanziva

Uvjeren sam da je bošnjačka politika prema migrantima zastrašujuće defanzivna i kao takva pogrešna, piše Esad Duraković.Ti političari olahko, gotovo podanički i skrušeno (ne znam da li tu ima materijalnih interesa) pristaju na to da migrante raspoređuju isključivo po tzv. bošnjačkom dijelu Federacije, nikako i ni slučajno po RS i onome što HDZ smatra Herceg Bosnom.

Piše : Esad Duraković (NAP)

To je PROJEKT protiv interesa Bošnjaka pa i Bosne. Politika tu ne bis smjela biti defanzivna. Morala bi biti agresivnija prema međunarodnoj zajednici, EU posebno, a to znači da bi orali permanentno i glasno uvjeravati, planski, svjetsku javnosti međunarodne humanitarne organizacije u ČINJENICU KOJA JE TU – da se ovdje vrši dramatična humanitarna zamjena teza jer Evropa se ponaša krajnje nehumano prema migrantima, a istovremeno dolaze u BiH da nama drže lekcije o tome kako da budemo humani prema migrantima; EU je ta koja propušta migrante kroz svoje članice (Rumuniju i Grčku), a onda ih gomila u BiH pred kojom je, na izlazu, hermetički zatvorila granice.

Dotle su po Evropi prazne barem desetine kampova; na hrvatskoj granici se vrši permanentno institucijsko nasilje nad migrantima; u Sloveniji se civili samoorganiziraju i naoružani love migrante… Dakle, EU je i licemjerna i primjerno nehumana jer zadržavaju migrante u zemlji koja je pravno i politički neuređena, koja je i sama na ivici opstanka. Ako gospoda Evropljani toliko brinu zbog moguće humanitarne krize pred zimu, neka prime migrante u svoje kampove i neka pokažu vlastitu humanost.

Nije ovdje bitan ni broj migranata u BiH jer oni su potrebni kao ARGUMENT PREDSJEDNICIMA Macronu, Kolindi, Dodiku, Čoviću i dr. Ma koliko ih bilo, ovi posežu za njima kao za argumentom a navodnoj prijetnji iz BIH, kao argumentom protiv Bošnjaka i protiv BiH. U svemu tome je frapantna ta defanzivna, ponavljam: podanička politika Bošnjaka, toliko da se čovjek pita: nisu li i oni dio plana…. Bez namjere da budem grub, nehuman i arogantan, tvrdim da je ovakvo ponašanje, ili djelovanje, fatalna i historijska greška protiv vlastitoga naroda.

16.11.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS : CILJ BOMBARDOVANJA SARAJEVA I 'MALOG SCHENGENA' JE ISTI

Andrej Nikolaidis : Cilj bombardovanja Sarajeva i ‘Malog Schengena’ je isti

U jednoj stvari vezanoj za “Mali Schengen” Aleksandar Vučić i Edi Rama govore istinu: to, doista, nije nova Jugoslavija – ona u kojoj će se, umjesto Slovenije i Hrvatske, naći Albanija. “To” je nešto mnogo gore od toga. “To” je replika Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Preciznije: ono što prave je kraljevina Srba i Albanaca, piše u svojoj kolumni objavljenoj na AJB crnogorski književnik  rođen u Sarajevu Andrej Nikolaidis.

Neće to, dakako, i formalno biti kraljevina. Ali, neće biti ni demokratija – naprotiv, biće tu gomila autoritarnih lidera, od kojih će svaki, u praksi, biti kralj na teritoriji koju bude kontrolisao. Biće tu, dakako, i gomila nacionalizama, i još više korupcije nego što je do sada bilo. Neće, dakako, ta država/savez odmah biti proglašena – koliko “da se Vlasi ne dosjete”… Počeće sa slobodnom trgovinom i protokom ljudi, jer to je, znate, ekonomski, a ne politički sporazum, kao što je i Evropska unija počela sa ugljem i čelikom. Završiće sa zajedničkim parlamentom i kontrolom granica.

Vijek nakon što su velike sile stvorile Kraljevinu SHS, one (ili barem neke od njih) pokušavaju na Balkanu “implementirati” eksperiment zapanjujuće sličnosti. Poslije Prvog svjetskog rata, Francuska i ostale pobjednice htjele su “Malu Antantu” na Balkanu: pa su napravili Jugoslaviju Karađorđevića. Druga je priča što je to bila najgora država koju može napraviti bilo čovjek, bilo životinja – ona je, ta država, uostalom, uz zvjerstva okončala svoj vijek. Da nije bilo Tita i partizana, koji su na ruševinama te države stvorili nešto posve drugo, njenu aksiološku suprotnost takoreći, ideja južnoslovenskog zajedništva bi nakon tiranije Karađorđevića ostala upisana slovima crnjim od sipinog mastila, crnjim od “Crne ruke”, u imaginarnoj knjizi zajedničke istorije.

Nikolaidis  ide dalje i u odgovoru na pitanje, kako izgleda kada Zapad na Balkanu pravi kompleksnu državnu tvorevinu, shodno svojim potrebama, spremno odgovara da smo to vidsjeli 1918. godine.

Shodno tadašnjim geopolitičkim projekcijama, prevashodno Francuske, ugašena je, recimo, država Crna Gora. Svrgnuta je njena dinastija, razvaljeni parlament i ustav, izbrisan svaki subjektivitet te međunarodno priznate države, nakon čega je Srbiji dozvoljeno da je anektira. Onda su se, prije koju godinu, Francuzi javno ispričali živim potomcima dinastije Petrović Njegoš i Crnoj Gori. Da bi Emmanuel Macron danas ponovo stvarao uslove da se Crnoj Gori desi isto. Šta da vam kažem: svako onaj ko je bio toliko glup da povjeruje u iskrenost i priče o “civilizaciji i vrijednostima” imperija zaslužio je sve što će mu imperij učiniti.

Vučićev i Ramin “Mali Schengen” je model koji bi obezbijedio da, umjesto da budu poraženi, poniženi i odbačeni, dva velikodržavna projekta, koja su najveća prijetnja bezbjednosti ovog regiona, budu namirena i realizovana. Ime tih projekata je “velika Srbija” i “prirodna Albanija”. U državnoj skalameriji koju prave Vučić i Rama doista bi bilo ostvarenio ono: “Svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi.”

Kao i 1918. godine, to je upakovano kao navodno “progresivna” ideja zajedništva i saradnje. Pa ti odbij ono što je “napredno” i u “duhu integracija”. Proevropska priča će se, po inerciji, još neko vrijeme nastaviti, ali eventualno formiranje kraljevina Srba i Albanaca značilo bi “zbogom” evropskim integracijama regiona. Nešto se pitam… A ko vam je do sada branio da sarađujete? Šta je bila prepreka saradnji i normalizaciji odnosa, ako na vaši nacionalizmi, koji sada trebaju biti nahranjeni Bosnom (i Hercegovinom), Crnom Gorom i Makedonijom?

“Mali Schengen” podrazumijeva i, citiram autore ideje, “jačanje prekogranične saradnje u oblasti bezbjednosti”. “Oblast bezbjednosti” je isto, je li, ekonomija? Podrazumijeva i uklanjanje granica i slobodno kretanje ljudi. Reklo bi se kako su navedeni ciljevi “Malog Schengena” bili ostvareni još 1992. godine. Tada je realizovana potpuna “prekogranična saradnja u oblasti bezbjednosti” između Srbije i dijela Bosne i Hercegovine – danas mu je ime entitet Republika Srpska.

Kako izgleda ta saradnja imao se prilike uvjeriti i sam Vučić, kada je onomad obišao srpske artiljerijske položaje iznad Sarajeva. Od Beograda do Sarajeva je putovao bez pasoša i bez bilo kakve granično-carinske kontrole, što znači da je još tada bilo obezbijeđeno “slobodno kretanje” (naročito naoružanih) ljudi. Kao i slobodno kretanje roba (naročito oružja). O tome vam govorim: metod je različit, no cilj bombardovanja Sarajeva i “Malog Schengena” je isti.

Ideja da će “ekonomska saradnja” pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je, prije svega, jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat. Predstavnici “škole mišljenja” po kojoj su ekonomija i slobodno tržište lijek za nacionalizam vele kako sukobi nastaju iz siromaštva, dok razvoj ekonomije podstiče stabilnost.

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Ante Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo. Da bi “velika Srbija” bila ostvarena, srpski je nacionalizam bio spreman istrpjeti uništenje srpske (i crnogorske) ekonomije.  

Savez koji prave Vučić i Rama, uz učešće Zorana Zaeva, kao “korisnog idiota” tog projekta, zapravo je markiranje i policiranje teritorije postavljene ispred Schengena, svojevrsne tampon zone – koja ovoga puta, za razliku od one “Male Antante”, ne štiti od ratne prijetnje, nego od migracija. Stanovništvo te teritorije raseljavaće se u Evropu, gdje god ima bauštele i suđa da se pere, a teritoriju će naseljavati – migranti. Kraljevina Srba i Albanaca će, između ostalog, biti i džinovski migrantski logor, svojevrsno “Čistiliše”, mjesto gdje će se vršiti selekcija ko može, a ko ne može na rajske livade zapada.

Sve bitno vezano za projekat “Mali Schengen” krije se od javnosti, pa tako i kakvo rješenje “kosovskog čvora” dogovor Vučića i Rame podrazumijeva. Odgovor na to pitanje očito se ne dopada Albinu Kurtiju. Preostaje da se vidi koliko diplomatskog (i doslovnog) zavrtanja ruku od zapadnih pokrovitelja novog oblika “balkanske saradnje” može izdržati Kurti, ali i crnogorsko i vođstvo bosanskih Bošnjaka, koji se, takođe, opiru predbračnom ugovoru Vučića i Rame.

I na kraju, Nikolaidis navodi da je tu mnogo upitnika, a jedan od najvećih je šta o tome misli Rusija, a šta veli Turska.

16.11.2019.

AKO SU SVI ISTI, ZAŠTO BOSNA NIJE IZVRŠILA AGRESIJU NA SRBIJU - TUZLANSKU KAPIJU JE REŽIRAO MILOŠEVIĆ PO TEKSTU SANU

16.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4)

16.11.2019.

ODLAZAK ALEKSANDRA VUČIĆA - NADA ZA SRBIJU


Odlazak Vučića – nada za Srbiju

Odlazak Vučića – nada za Srbiju

Rodio sam se tri i po godine od kraja Drugog svetskog rata, proživeo razna imena nekadašnje divne Jugoslavije, u gradu u kome sam se rodio i pokazao mu svoju odanost,


///////////////////////////
///////////////////

//////////////////////


/////////////////////////////////


///////////////////


///////////////////


///////////////////////


/////////////////////////////
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213972

Powered by Blogger.ba