Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

14.11.2019.

MACAES: MACRON NIJE VULGARNI, VEC PRIKRIVENI ISLAMOFOB - Islamofobija obuhvaća predrasude, mržnju i strah od islama i muslimana.Islamofobija obuhvaća predrasude, mržnju i strah od islama i muslimana.

/////////////////////////


//////////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////////

14.11.2019.

AKO SU SVI ISTI, ZAŠTO BOSNA NIJE IZVRŠILA AGRESIJU NA SRBIJU

14.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ U PRESINGU : DODIK VODI RS U IZOLACIJU I NEIZVJESNOST, IMAM BH. PASOŠ I NAVIJAM ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Mirko Šarović u Pressingu : Dodik vodi RS u izolaciju i neizvjesnost.Imam bh. pasoš i navijam za Bosnu i Hercegovinu

Lider SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je u večerašnjem Pressingu na N1 ispričao kako je tekao njegov razgovor sa tadašnjim visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom koji ga je smijenio sa mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranio političko djelovanje.

Ja sam pričao s Ashdownom 2003. godine u njegovoj rezidenciji i rekao mi je šta je scenario. Prvo me je zvao u sjedište OHR-a i rekao mi direktno: ‘Gospodine Šaroviću, sve ovo što je ovih dana bilo, potpiši odluku da se Vojska RS sjedinjuje i pravi nova struktura na nivou države i ovo ćemo sve zaboraviti’. U prvoj fazi sam optužen da sam prodavao MIG-ove 27, to je ozbiljna optužba. Rekao mi je direktno ovako: ‘Ima nekih vaših kolega koje su ovo potpisale i ja ću to da stavim u sef i sve će da krene na novo’. Poslije toga mi je rekao: ‘Ti si OK čovjek i znam da nisi kriv za tako nešto, ali ja moram da uradim ovo. Ja ću sankcionisati mnoge ljude u SDS-u. Od vas trojice, Čavića, Kalinića i mene’. Prvo je odstrijelio mene. Rekao je da će ostaviti samo jednog koji će biti kao drvo u posječenoj šumi koje će on da zaliva. Tako je na kraju bilo. Dodik je ostao. Dodik je instaliran poslije toga kao ključni faktor i njemu su bonska ovlaštenja odgovorala i sve je dobio zbog toga“, ispričao je Šarović.

Kazao je da su nakon toga poslanici SDS-a tražili da se smjeni Ashdown.

Poslije toga poslanici iz SDS-a su tražili da se smjeni Ashdown i da se ja zaštitim, a on (Milorad Dodik) je rekao: Ma nek se brani, mora da je nešto kriv. Kada je Poplašen skinut 1999. godine, on me prvi nazvao i rekao da ga imenujem za mandatara. Baš ga je bilo briga što je Poplašen skinut“.

Mirko Šarović je potom ispričao kako je proveo godinu dana zatvora u Doboju.

Ja sam bio kod njega i on meni kaže: ‘Gospodine Šaroviću, evo vam odluka o smjeni, ali možemo raditi drugačije, a to je da se vi povučete i izaberete poziciju koju hoćete’. A u Lukavici me čekaju Ivanić, Kalinić i ostali. Odem kod porodice, to je težak životni trenutak, ja sam prvi čovjek BiH, predsjedavajući. Tada Ivanić i ostali su me ubjeđivali da podnesem ostavku jer ujutro ta odluka treba da se obznani. Nakon ubjeđivanja duboko u noć, oni su otišli kod Ashdowna i rekli da ću ja sutra obznaniti ostavku i preuzeti SDS. Ali nikada nisam preuzeo SDS tada“, kazao je i nastavio:

Otišao sam godinu dana zatvora u Doboju, to je jedan užasan zatvor. Jedan težak period mog života, dolaze tužioci i nude mi nagodbu da priznam krivicu i da mi kaznu svedu na četiri godine. To nije bila jedina optužnica, imao sam tri procesa, to je nevjerovatan dio mog života koji sam izdržao“.

Dodao je da “ako iko može da kaže nešto loše o OHR-u”, da je to on, a ne Milorad Dodik.

Poslije toga sam uhapšen od NATO-a, oduzeta mi imovina, sav novac koji sam imao kod sebe, morao sam da bježim iz zemlje, oduzeti su mi dokumenti, nisam mogao imati žiro račun niti da radim bilo šta u ovoj zemlji. Morao sam da se snalazim po bijelom svijetu. Ako ima neko ko može da kaže nešto loše o OHR-u to sam ja, o NATO-u to sam ja, ali sva ta situacija i tragedija me nije učinila lošim, naprotiv“.

“On RS vodi u izolaciju i neizvjesnost, to je po meni najveća opasnost. Mislim da je on kao slijepac koji ne zna šta je na kraju. Još veća opasnost je to što želi da ostane po svaku cijenu”, kazao je lider SDS-a Mirko Šarović u večerašnjem Pressingu na N1.

Kako se desi da čovjek koji je bio optužen za skrivanje Radovana Karadžića, kako može biti tretiran kao jedan od najumjerenijih političara i najuspješnijih ministara?

Ja sam znao ko sam i šta sam i vjerovatno negdje se zadesio u nekom trenutku u kome je sve to trebalo da se skrši i svali na mene, ali ja sam želio da izdržim i dokažem da ništa od toga nije tačno. Uspio sam u tome i najveća satisfakcija je u tome što sam želio pokazati normalno lice i mene i stranke u kojoj sam i da pokažem da ono što radim, da sam vrijedan i ta šansa mi je pružena“, kazao je Šarović.

Povratak u politički život odlukom Valentina Inzka? Oslobođeni optužnice za ranije optužbe?

Jedan proces se vodio, pa jedan proces sa montiranim i zaštićenim svjedokom i ovaj glavni zbog kojeg sam odležao godinu dana, to je oko 200.000 KM naknade. Ta naknada govori više o tome da sam bio u pravu“, dodao je.

Kazao je kako smatra da su sve normalne stranke doživjele jednu evoluciju kroz vrijeme.

Mislim da su sve normalne stranke doživjele jednu evoluciju vremenom. Užasno bi bilo da smo u ratnoj ljušturi. Drugačija je bila SDA, drugačiji HDZ. Smatrali smo da nam djeca ne trebaju biti u ratnim uniformama i da nam baza ne treba biti 1992. Ja duboko vjerujem da sve stranke, pogotovo SDS, treba da insistira na vrijednostima koje će da donesu dobro svima u ovoj zemlji“.

Na pitanje šta misli o Radovanu Karadžiću, kazao je:

“Njegova sudbina je teška i tragična. On je osoba kojoj je presuđeno u Hagu, ako pitate bilo koga u RS vjerovatno će vrtiti glavom i teško se s time nositit. Ako me pitate kao predsjednika SDS-a, ja sam odlučio da se ne okrećem nazad i gledam naprijed. Ako se okrećem nazad i elaboriram ko je šta u tom ratu, izgubiću vrijeme. To je upravo problem, većina lidera je u devedesetim godinama. To je problem zemlje. Glava im je u 1992. godini, a žele riješiti probleme iz 2019. godine”.

Ima li Dodik razloga da se plaši?

Vjerovatno. Ne samo mene, nego SDS-a. Imali smo mnogo utakmica, rijetko je dobijao utakmice protiv mene ali mi se odlično znamo. Ojačao je, ja znam kakav je on, on zna kakav sam ja. Došao sam u SDS uvjeren da imamo snage da pobijedimo i mislim da bi bilo bolje za RS“, kazao je Šarović i dodao:

On RS vodi u izolaciju i neizvjesnost, to je po meni najveća opasnost. Mislim da je on kao slijepac koji ne zna šta je na kraju. Još veća opasnost je to što želi da ostane po svaku cijenu“.

“Republike Srpske je bilo i prije Dodika i biće i poslije Dodika. Čak poslije njega će biti još bolja”, dodaje Šarović.

Vjerovatno će još dugo da idu u bolje i zbog plate i ambijenta. Nisu sretni ovdje, što je najgore nisu sretni oni napametniji među nama, ocijenio je u Pressingu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i lider SDS-a, Mirko Šarović.

Šarović je u Pressingu komentarisao i izjave Milorada Dodika da “hodža arlauče” i da mu smetaju džamije:

“Mislim da je to nepristojno apsolutno. Poštujem svakog čovjeka. Izuzetno poštujem poštene vjerski opredjeljene ljude, želim da im odem na svaku svečanost bilo koje religije bili. Ako imam takav odnos, očekujem da isto imaju i za mene i moje praznike i vjeru”, kazao je on.

Dodao je kako putuje sa bosanskohercegovačkim pasošem, te da navija i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, za razliku od Milorada Dodika.

(N1)

14.11.2019.

AMBASADOR SAD-A NELSON: STALNA POSVEĆENOST STABILNOSTI I PROSPERITETU BiH

14.11.2019.

SPRIJEČITI DA OSOBE SA "KUPLJENIM" I "FALSIFIKOVANIM" DIPLOMAMA ZAUZIMAJU RADNA MJESTA

Spriječiti da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta

Spriječiti da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je danas pravosudnim i policijskim institucijama na izvanrednoj akciji u borbi protiv nelegalnih obrazovnih ustanova i izdavanja lažnih diploma.

Saopćenje prenosimo u nastavku:

“Za svaki državu koja želi dobro sadašnjim i budućim generacijama, obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata razvoja.

Samo društvo koje viziju svoj napretka temelji na kvalitetnom obrazovanju, inovacijama, stjecanju stvarnih i aplikativnih znanja i vještina, može biti sigurno da ide u ispravnom smjeru i da će, u konačnici postići svoje ciljeve.

U suprotnom, sa haotičnim obrazovnim sistemom, lažnim diplomama i neakreditiranim fakultetima i univerzitetima koji ne zadovoljavaju ni minimalne standarde, svako društvo, pa i naše, sasvim sigurno ide u akademsku, kulturnu i ekonomsku regresiju.

Zbog toga želim da čestitam pravosudnim i policijskim institucijama, posebno pripadnicima SIPA-e, na izvanrednoj i obećavajućoj akciji koju posljednjih dana provode u borbi protiv nelegalnih obrazovnih institucija, koje su dodijelile hiljade falsifikovanih diploma čime je, u dugoročnom smislu, izvršen razarajući udar na opstojnost i funkcionalnost ukupnog državnog sistema.

Ova akcija ne predstavlja samo borbu protiv organizovanog kriminala, ovo je borba za budućnost i viziju Bosne i Hercegovine kao društva znanja, u kojem će postojati vrijednosni kriteriji, i u kojem neće biti moguće da osobe sa “kupljenim” i “falsifikovanim” diplomama zauzimaju radna mjesta mladim, sposobnim i obrazovanim ljudima.

Ovo je istovremeno, aktivnost u kojoj moraju učestvovati sve institucije i svi segmenti društva koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao prosperitetnu državu jednakih šansi.

Zbog toga sve općinske, kantonalne, entitetske i državne i stutucihe, koje to do sada nisu uradile, trebaju provesti pistuoak provjere dioloma svojih uposlenih. Posebno bih preporučio svim parlamentarnim političkim partijama u BiH, da izvrše provjeru validnosti diploma i stepena obrazovanja za članove koje kandiduju i postavljaju na funkcije na bilo kojem nivou u BiH.

Jer, nema progresa bez kvalitetnog i akreditiranog obrazovanja, kompatibilnog sa savremenim potrebama društva i privrede. Zato je to razvojni segment koji treba posebno cijeniti, institucionalno štititi i sistemski razvijati.

Najljepša manifestacija kojoj sam više puta prisustvovao u posljednjih desetak godina, koja čovjeka učini sretnim jer budi istinski optimizam, je promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu. Vidjeti se sa hiljadama studenata koji su svojim radom i trudom uspješno završili svoje studije; susresti se sa njihovim roditeljima i porodicama kojima je to jedan od najsretnijih dana, je neprocjenjivo.

Mladi ljudi, sa njihovim entuzijazmom i vještinama, bez obzira da li je riječ o SSS ili VSS, su najvažniji kapital Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da im njihov izuzetan trud, hiljade sati učenja i stotine neprospavanih noći, predispitne treme i konačnu radost diplomiranja sa zasluženim očekivanjima u vezi sa profesionalnom budućnošću, nastave otimati osobe sa lažnim diplomama.”

 

(Vijesti.ba)

14.11.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ I DRAGAN ČOVIĆ : RIJEŠENJA ZA IZBORNI ZAKON U NAREDNE DVIJE SEDMICE


/////////////////////////

/////////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////////

14.11.2019.

ŠA SA MIGRANTIMA KOJE NIKO NEĆE?

14.11.2019.

UPRAVNI ODBOR ZA PROVEDBU MIRA U BiH : ENTITETI NEMAJU SUVERENITETA, ODLUKE DONOSE INSTITUCIJE BiH

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960716

Powered by Blogger.ba