Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.11.2019.

MACRONOV VETO OSTAVLJA PO STRANI BALKANSKE MUSLIMANE


//////////////////////////

/////////////////////////////


//////////////////////////////

11.11.2019.

SERGIO ŠOTRIĆ : HVALA TI MOJ SAŠA STANIŠIĆU

SERGIO ŠOTRIĆ: HVALA TI MOJ STANIŠIĆU

SERGIO ŠOTRIĆ: HVALA TI MOJ STANIŠIĆU

///////////////////////////////////////////////////////////////////

11.11.2019.

NOVI PROJEKT MC POTOČARI: BORBA ZA NEZABORAV I ISTINU O ŽRTVAMA GENOCIDA

11.11.2019.

SDA OPTUŽILA SNSD ZA PODRIVANJE DEJTONA

Produbljuje se kriza: SDA optužila SNSD za podrivanje Dejtona

Produbljuje se kriza: SDA optužila SNSD za podrivanje Dejtona
Foto: Vijesti.ba

Današnja sjednica Narodne skupštine RS kojom se problematizira Dejtonski mirovni sporazum predstavlja bespotrebni čin kojim se samo dodatno komplicira politička situacija u BiH, saopćeno je iz SDA.

Postojeće nadležnosti države BiH i pozicija međunarodne zajednice su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvo podrivanje ovih nadležnosti je put kojim se ugrožava Dejtonski sporazum.

Ako se dovede u pitanje Dejtonski mirovni sporazum prvo što će biti dovedeno u pitanje su entiteti koji se nastali ovim Sporazumom.

Država BiH je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozivamo SNSD i Milorada Dodika da poštuju sve postojeće zakone, jer postupanje po principu „švedskog stola“ nije moguće. To je u interesu i RS i svih naroda koji žive u tom entitetu, navide iz SDA.(Vijesti.ba )

11.11.2019.

OPOZICIJA U NSRS ODBILA DODIKOV PRIJEDLOG JER SU ZNALI DA NIKADA NEBI MOGAO DA SE OSTVARI - DODIK JE SAZVAO NSRS RADI INTERESA SNSD KAKO BI MOGAO DA POKUPI POENE A ZNAO JE DA SE NJEGOV PRIJEDLOG NE MOZE OSTVARITI

11.11.2019.

URSULA VON DER LEYEN: MACRON OTVORIO RUSIJI VRATA ZAPADNOG BALKANA

Macron otvorio Rusiji vrata zapadnog Balkana

Macron otvorio Rusiji vrata zapadnog Balkana
Ursula von der Leyen / Vijesti.ba

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron otvorio je Rusiji vrata zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je novoizabrani predsjednik Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je pozvala lidere EU da smjesta započnu pregovore o pristupanju, jer bi "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Von der Leyen je rekla da je Evropa puno toga tražila od Sjeverne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve zahtjeve.

"Sada treba da održimo riječ i započnemo razgovore o pristupanju", naglasila je von der Leyen.

Novi predsjednik Evropske komisije podsjetila je da su lideri EU odgodili mogućnost članstva zemalja zapadnog Balkana još 2003. godine, piše britanski list "Express".

Macron je bio jedini lider EU koji je na nedavnom sastanku Evropskog vijeća blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom.

On je ubijedio Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora sa Albanijom.

Francuski predsjednik je u intervjuu za magazin "Economist" naglasio da Brisel mora da reformiše procedure pristupanja novih članica EU.

Potez Macrona i njegov stav prema proširenju EU na zapadni Balkan kritikovala je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je pozvala zemlje zapadnog Balkana da ne gube nadu, uz napomenu da je to "ekstremno važno i od strateškog interesa".


(Vijesti.ba)

11.11.2019.

PREDSJEDNIK MEĐUNARODNE PANEVROPSKE UNIJE ALAIN TERRENOIRE: BiH ZASLUŽUJE ZAHVALNOST ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Terrenoire: BiH zaslužuje zahvalnost za borbu protiv terorizma

Terrenoire: BiH zaslužuje zahvalnost za borbu protiv terorizma
Foto: Agencije - Vijesti.ba

U povodu intervjua u magazinu The Economist sa francuskim predsjednikom Macronom u kojem on Bosnu i Hercegovinu karakteriše kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”, oglasio se...

...i predsjednik Međunarodne Panevropske unije Alain Terrenoire.

"Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Panevropska unija, najstarija proevropska organizacija, konstantno se angažuje u cilju pristupa svih zemalja Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. U konstitutivnoj raznolikosti Evrope, svaka država ima vlastitu historiju i specifičnosti.

Upravo na osnovu te raznolikosti se i konstituisala Evropska unija, Uspješno prevazilazeći nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi Jugoistočne Evrope žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Evropske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju.

Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno sa terorizmom koji prijeti cijeloj Evropi. Zbog toga, u ime Panevropske unije i u moje lično ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje", kazao je on.

Terrenoire je ranije predsjedniku Macronu uputio i pismo u kojem je izrazio protest i neslaganje povodom francukog blokiranja otvaranja pregovora sa Makedonijom i Albanijom, te podršku Panevropske unije evropskom putu zemalja naše regije.

U pismu je upozorio i na to da se ovakvim postupcima otvara prostor za različite oblike prodora i vanjskih uticaja drugih sila kojima na ruku ide ovakva politika Evropske unije.

Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Panevropske unije, iza sebe ima bogatu političku karijeru kao poslanik u francuskom i Evropskom parlamentu, delegat u Generalnoj skupštini UN-a ispred Francuske Republike, te savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja.


(Vijesti.ba)

11.11.2019.

KANIN: PROMJENA U BiH MORA POČETI SA EKONOMIJOM A NE USTAVOM

11.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ ODBRUSIO MILORADU DODIKU U LICE: PODRIVATE RS, OVO JE PUNO LAŽI

Šarović odbrusio Dodiku u lice: Podrivate RS, ovo je puno laži

Šarović odbrusio Dodiku u lice: Podrivate RS, ovo je puno laži
Mirko Šarović / Vijesti.ba

U Banjaluci se održava posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a na dnevnom redu je samo jedna tačka „Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je kako ne zna ko je autor dokumenta o kojem će poslanici danas raspravljati.

Lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se poslanicima obratio prije njega, poručio je da se nalazi na čelu najveće političke organizacije u RS-u u posljednjih desetak i više godina, prenose Vijesti.ba.

- Na vašoj stranci je politička i svaka druga odgovornost u RS-u u posljednjih 14 godina, jer ste toliko vodeća stranka u RS-u i 10 godina u Vijeću ministara BiH - naveo je Šarović.

No, u dokumentu koji je pred poslanicima, kako je naveo, to se ni na koji način ne može prepoznati.

- Na ovom kvazidokumentu ne može se graditi opštenarodni zajednički stav na kome ste vi insistirali, kako bi jednim glasom iskazali jedinstvo na pitanjima koja su pobrojana. Ovaj dokument je gomila laži, falsifikata, paušalnih i nezrelih političkih ocjena, usmjerenih prije svega protiv neistomišljenika i političkih protivnika koje ste počastili sa preko 20 stranica teksta - naglasio je Šarović.

Nabrajajući svakog od nas pojedinačno i vješto izostavljajući vlastitu odgovornost i veličajući pojedince iz vaše stranke, nastavlja Šarović - kao da je istorija počela upravo sa vama.

- Ovaj izvještaj je, nažalost, polazna platforma za obračun s političkim protivnicima, odnosno opozicijom, prije svega. Po meni on treba da posluiži i za otklon od svake vaše odgovrosti kao stranke i vas pojedinaca za počinjene greške i saučesništvo za takvo nešto u prošlosti - kazao je Šarović.

Vaš pokušaj da budete državotvorni, teško da može uspjeti, poručio je poziciji Šarović, istakavši da su i kroz pripremu same sjednice pokazali da su u potpunosti i sebični i zatvoreni u građenju opštenarodnog nacionalnog jedinstva i zajedničkih nacionalnih odluka, prenose Vijesti.ba.

- Naravno, poznato mi je da, kad završim ovo kratko izlaganje, imate dovoljno ruku, resursa i minuta da se ustremite prema opoziciji i njihovim stavovima. Uvažena gospodo, vi ste glavni učesnici i vaša politička organizacija koja je prihvatila, učestvovala ili je saučesnik u otimanju i prenosu nadležnosti u RS-u. Vaša stranka je dala najveći doprinos u donošenju odluka i podrivanju statusa RS-a, a u periodu od 2006-2010. godine na neustavan ste način na nivou BiH prihvatili i usvojili 49 zakona i isto toliko prenijeli nadležnosti na nivo BiH, ali u ovom izvještaju to ne može da se vidi - kazao je Šarović.

Poziciji je poručio, ukoliko želi da ostane velika i državotvorna, i da preuzme odgovornost, mora da se suoči i s vlastitom prošloću i distancira od svih odluka ili bar pojedinaca koji su u njeno ime prenosili sve nadležnosti.

- Mi u tom slučaju izražavamo spremnost da zajednički, ali ravnopravno, kreiramo odgovore RS-a na izazove koji su dio prošlosti, ali i na one koje tek pred nama stoje. U suprotnom, bez obzira na broj vaših ruku, mislim da nećemo uspjeti u osnovnoj namjeri onih koji su predložili održavanje ove sjednice - dodao je Šarović.

(Vijesti.ba)

11.11.2019.

OBRAČAJUĆI SE POSLANICIMA NSRS BRANISLAV BORENOVIĆ JE PITAO: "ZAŠTO U INFORMACIJI NISTE POMENILI DEKLARACIJU HDZ-A"?

Borenović: Zašto u Informaciji niste pomenuli deklaraciju HDZ-a?

Borenović: Zašto u Informaciji niste pomenuli deklaraciju HDZ-a?
Foto: Vijesti.ba
Nikada nisam vidio ovakav dokument - ostrašćen, ružan, prljav i usmjeren protiv političkih neistomišljenika. On ne zaslužuje da ide u arhivu NSRS, poručio je danas u Banjaluci predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Obraćajući se poslanicima NSRS, pred kojima se na dnevnom redu nalazi samo jedna tačka „Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“, Borenović je istakao kako bi bilo dobro da se ova informacija da građanima da je detaljno pročitaju.

Citirajući samo neke od konstatacija koje se navode u Informaciji, Borenović ističe da je, između ostalog, SDS etiketirana kao zločinačka organizacija.

- Da su se opozicione stranke poslušno prepustile diktatu SDA, da svoje aktivnosti imaju pod zastavom SDA, da su SDS i PDP sazreli po Bakirovom ukusu, da je probosanska politika koju SDS vodi u Sarajevu... i niz drugih užasavajućih kvalifikacija, i vi nas pozivate na jedinstvo, a niste nas ni pozvali da učestvujemo u pripremi ove informacije i ove sjednice. Za nas krajnje neiskreno i krajnje licemjerno - rekao je Borenović.

Imamo pravo, nastavio je lider PDP-a, da ne vjerujemo u vašu iskrenu namjeru, jer smo to vidjeli mnogo puta u ovom istom parlamentu, prenose Vijesti.ba.

- Ljudi koji su pisali ovu informaciju su ljudi mračne vizije i čudi me da ste vi, predsjedniče parlamenta, dozvolili da ovakav akt s ovakvim kvalifikacijama uopšte dođe u najviši zakonodavni dom RS-a, s neprovjerenim tračevima, citatima nekakvih nebitnih likova, nekog Hakije, nekog Admira, izvčlačenje sa raznoraznih medija raznih neprovjerenih gluposti, bez bilo kakve jasne činjenice - dodao je Borenović.

Podsjetivši da je sa 18 godina bio prva generacija Vojske RS-a 1992., naglasio je da stoga neće nikada dozvoliti da ga se etiketira kao izdajnika i nekog ko radi protiv interesa vlastitog naroda.

- Nekoliko značajnih stvari ste izostavili u ovom dokumentu koji je vrlo selektivan. Prvi dio mnogo puta ponavljan, a ovih drugih 15-20 stranica su skandalozne, sramotne, ružne ali i tužne. Čudi me da, kad ste već spomenuli Deklaraciju SDA, zašto onda u dokument niste unijeli i program HDZ-a, njihovu kreševsku i ostale dekalaracije HNS-a, za koje ste i vi glasali, a u kojima se jasno traži promjena Dejtona - poručio je Borenović.

(Vijesti.ba)

11.11.2019.

DENIS BEĆIROVIĆ POSLAO PISMO AMBASADORIMA : MILORAD DODIK JE EKSTREMISTA ZBOG VAŠE POPUSTLJIVOSTI


///////////////////////////////


//////////////////////////////


//////////////////////////////

11.11.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : HOĆE LI PLENKOVIĆ UDARITI NA BOSNU I HERCEGOVINU

11.11.2019.

"BOSNA JE VEĆA OD EVROPE" : VIDIMO KOLIKO JE RATKUŠIĆ BIO U PRAVU"

11.11.2019.

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING: "DOK RUSIJA JAČA SVOJ UTJECAJ U REGIJI, EU DAJE PRAZNA OBEĆANJA"!

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING: "Dok Rusija jača svoj utjecaj u regiji, EU daje prazna obećanja"!

U Evropi nedostaje zajednička strateška politika, nedostaje jasnoća u pogledu naših interesa i naše vizije za rješavanje problema na Balkanu. Vrlo je teško razumjeti šta pri tome misli aktualna politička elita u Evropi, piše u autorskom tekst bivš šef OHR-a u BiH, Christian Schwarz-Schilling.


Image result for CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING: "Dok Rusija jača svoj utjecaj u regiji, EU daje prazna obećanja"!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za austrijski „Der Standard" 21. oktobra 2019. jasno rekao: „NE za pregovore s EU-om će u Srbiji voditi ka tome da EU postane još nepopularniji i da mu se manje vjeruje. [...] Ali mi se brinemo za sebe. Moramo riješiti naše odnose u regiji. A imamo i dobre odnose s Kinom, Rusijom i Turskom." I Srbija je odmah potpisala sporazum s Evroazijskom ekonomskom unijom, iako to nije kompatibilno sa članstvom u EU-u. Rusija je odmah pozvala Sjevernu Makedoniju i Albaniju da i one to urade.

Kakvi su to nevjerovatni razvoji događaja? U Evropi nedostaje zajednička strateška politika, nedostaje jasnoća u pogledu naših interesa i naše vizije za rješavanje problema na Balkanu. Vrlo je teško razumjeti šta pri tome misli aktualna politička elita u Evropi.

Zato je izuzetno važno da barem NATO ima veće prisustvo na Zapadnom Balkanu. Albanija i Crna Gora su već članice NATO-a, a i Sjeverna Makedonija se nalazi pred članstvom. Samo Srbija ne teži ka članstvu u NATO-u, što pretežno važi i za srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republiku Srpsku. RS lojalno prati Srbiju i protivi se članstvu u NATO-u, iako je godinama ranije s tim bila suglasna i službeno je potpisala zahtjev BiH za Akcijski plan za članstvo u NATO-u. To sada uzrokuje velike probleme i političku blokadu u Bosni i Hercegovini. Vlada u Bosni i Hercegovini, nakon izbora u pktobru 2018. godine, još uvijek nije formirana, jer se Republika Srpska predomislila i više ne poštuje postojeće pravne sporazume od ranije. RS odbacuje aktiviranje takozvanog MAP-a (Akcijski plan za članstvo) i blokira put Bosne i Hercegovine u NATO. Jaki čovjek srpskog entiteta Milorad Dodik, koji je sada i član Predsjedništva BiH, održava dobre odnose s Rusijom, koja se protivi širenju NATO-a na Zapadnom Balkanu i sve jače se bori za neovisnost Republike Srpske. Dok Rusija kroz konkretne korake jača svoj utjecaj u regiji, EU daje prazna obećanja. Tako se povećava opasnost od budućih ozbiljnih sukoba, u slučaju da Dodik konkretnim koracima nastavi slijediti svoju najavu odcjepljenja i pripoji RS Srbiji.

Čak je i srbijanski predsjednik Vučić, koji je inače u javnosti vrlo oprezan po pitanju svojih izjava o Bosni i Hercegovini, u oktobru u intervjuu za "Der Standard", postavio pitanje o referendumima za neovisnost u bivšoj Jugoslaviji: "A zašto se danas ne dozvoli jedan takav referendum u Republici Srpskoj?". Time je ciljao u pravcu neovisne Republike Srpske, jer ga ljuti gubitak Kosova i vjeruje da svojim biračima za to mora ponuditi odštetu: „Ali Srbi su jedini koji nemaju pravo na samoopredjeljenje. Srbe ljuti kada čuju da su drugi učinili sve po međunarodnim standardima, ali kada oni sami nešto zatraže, za njih neće biti napravljen slučaj "sui generis"."

Postoji realna opasnost da neuspjeli EU pregovori između Srbije i Kosova dovedu do otvorenog sukoba i da će to imati fatalne posljedice za Bosnu i Hercegovinu. Izuzetno važnu geografsku ulogu ulogu tu igra Distrikt Brčko u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi između Republike Srpske i Srbije.

O tome sam razgovarao sa Stoltenbergom, jer je vrlo važno da osim EUFOR-a, NATO koji je u Bosni i Hercegovini prisutan od kraja rata 1995., tamo pokaže veću vojnu nazočnost kako bi se izbjegle teže posljedice.

Evropa mora protrljati oči i konačno se probuditi.

Christian Schwarz-Schilling za Deutsche Welle

Prof. dr. Christian Schwarz-Schilling bio je od 1982. do 1992. ministar za telekomunikacije u njemačkoj vladi kancelara Helmuta Kohla. U znak prosvjeda zbog suzdržanosti njemačke vlade tokom rata u BiH podnio je ostavku. Deset godina bio je međunarodni medijator za BiH, a od 2006. do 2007. obavljao je dužnost Visokog predstavnika Evropske unije u BiH.

11.11.2019.

MACRONOVE TVRDNJE POGODUJU DODIKU I ČOVIĆU, ALI NAJVISE VUČIĆU JER VUČIĆ IGRA GLAVNU ULOGU JER SA JUĆE SASTAO SA PLENKOVIĆEM A SUTRA SA MACRONOM I TREBAMO DOBRO PRATITI KOJI SU CILJEVI NJIH TROJICE

ČARKADŽIĆ VRLO DIREKTNO: Macronove tvrdnje pogoduju Dodiku i Čoviću. Komšić i Džaferović su pravovremeno reagovali da saniraju štetu koju nam je nanio predsjednik Francuske

Politički analitičar Denis Čarkadžić kazao je kako je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavom da je BiH tempirana bomba nanio veliku štetu našoj zemlji.VUČIĆU SE ODJEDNOM SVIDIO MACRON: 'Njegove ideje ne bih potcjenjivao...'

"To je prije svega sasvim neutemeljena tvrdnja. Naša zemlja je pouzdan i kredibilan partner u borbi protiv ekstremizma i terorizma, što je u više navrata potvrđeno u izvještajima State Departmenta i NATO-a. Sa druge strane, šteta za BiH ovakvom izjavom već je učinjena obzirom da ona dolazi od strane predsjednika jedne od najmoćnijih i najuticajnijih zemalja Evropske unije“, kaže Čarkadžić.

On smatra da je stoga od velike važnosti pravovremeno djelovanje čelnih ljudi Bosne i Hercegovine u pravcu saniranja te štete, te u tom smislu treba pozdraviti trenutne aktivnosti članova Predsjedništva BiH, Komšića i Džaferovića.

Čarkadžić kaže da francuski predsjednik ovakvim tvrdnjama i potezima pogoduje jačanju desnice na prostoru Zapadnog Balkana.

„Ovo je jeste vjetar u leđa svakome ko, ne samo BiH, već i čitav prostor Zapadnog Balkana želi održati u statusu quo u odnosu na napredak ka demokratizaciji i vladavini prava, odnosno u pravcu NATO, ali i evropskih integracija. Nakon ključne uloge u donošenju katastrofalne odluke o neotvaranju pregovora prije svega sa Sjevernom Makedonijom, Macron nastavlja sa porukama koje mogu u političkom, a u perspektivi i u sigurnosnom smislu destabilizirati region, gdje bi upravo desnica najviše profitirala pokušavajući da usmjeri zemlje Zapadnog Balkana u pravcu suprotnom od onoga u kojem treba da se kreću-ka NATO-u i EU“, smatra naš sagovornik.

Neki kažu da, ako je BiH zaista tempirana bomba, onda je EU kriva za to držeći je u statusu quo. Čarkadžić kaže kako su takve tvrdnje tačne.

„Ključni problem u BiH su kriminal i korupcija. S tim u vezi, ako postoji opasnost da se zemlja destabilizuje, ta opasnost dolazi samo iz tog pravca, i ona je onolika koliko su ljudi koji su kriminalizovani spremni da idu daleko u cilju pokušaja zaštite dvodecenijske pljačke državnih resursa i samih građana BiH. Mnogi pokušaji reformi našeg pravosudnog sistema vođeni upravo pod patronatom EU propali su, te je rezultata i po tom pitanju upravo status quo“, ističe ovaj politički analitičar.

Tako, zaključuje Denis Čarkadžić, iako prevashodna odgovornost za stanje u BiH leži na relevantnim političkim partijama i njihovim liderima, EU ne može izbjeći svoj dio odgovornosti u tom smislu koji nije mali.

11.11.2019.

SELMA KORJENIĆ: BORBA PROTIV PORICANJA ZLOČINA I DALJE JE NUŽNA

11.11.2019.

ČINJENICAMA I ISTINOM PROTIV MITOVA I LAŽI

Muftija Dedović: Činjenicama i istinom protiv mitova i laži

Muftija Dedović: Činjenicama i istinom protiv mitova i laži
Foto: Vijesti.ba
"Naš narod nikada nije bio narod mitova. Nismo na mitovima gradili našu historiju i našu egzistenciju.

Ovi drugi i danas na mitovima lebde, mitovima koji žele prekrajati historijske fakte srednjovjekovne bosanskohercegovačke države još od vremena bosanskog Bana Kulina. Mitovi nisu naše opredjeljenje i naše buduće generacije neće biti zatočenici takve prošlosti“, nakon obilaska šehidskog turbeta i polaganja cvijeća na memorijalom skupu obilježavanja 25-te godišnjice vojne operacije „Jesen 94“ održanom u Domu kulture u Blagaju poručio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Ovim stavovima muftija se referirao na kvazi historijske narative proklamirane u povodu istih događaja gdje se Nevesinje proglašava „kolijevkom srpstva“, kao i krive interpretacije presude Haškog tribunala za Udruženi zločinački poduhvat u lokalnim hrvatskim medijima o rušenju Starog mosta kao navodne legitimne vojne mete.

„Jučerašnja slika sa Starog mosta, skakača dok nad mostom i Mostarom, po onom nevremenu, uči fatihu i misao koja je na taj način otišla u svijet govori o našem i ponosu i prkosu. Uprkos onima koji lažu i krivo interpretiraju hašku presudu, uprkos tome što plasiraju mitove i laži mi ćemo ostati i opredijeljeni i biti na putu istine, dijaloga i suživota, hrabreći sve dobre i dobronamjerne ljude u ovoj zemlji kojih ima na sve strane da se pridruže ideji Bosne i suživota, ideji koja spašava Evropu, današnju Evropu i koncept koji zastupa i čuva njemačka kancelarska Angela Merkel“, istakao je muftije Dedović.

On je još jednom ponovio opredjeljenje da je BiH zemlja različitih naroda, vjera, jezika te da svako ima pravo da svoj identitet i jezik imenuje kako hoće. „Želimo da nova mlada generacija bude utvrđena u svom identitetu,da zna da su nad ovom zemljom, kroz njenu historiju, lebdjele i gnijezdile se loše, zlonamjerne i rušilačke ideologije koje nisu Bosni i Hercegovini željeli dobro. Nama historija treba biti jedan od glavnih predmeta, jer smo bili u tome uskraćivani da čitamo iz knjiga Safvet-bega Bašagića za kojeg je Nevesinje kolijevka bošnjaštva“, rekao je muftija.

Upravo u Bašagićevim historijskim tekstovima kao i tekstovima drugog Nevesinjca prof.dr. Ahmeda Aličića, podsjetio je, može se pronaći dovoljno dokumentirane građe da Bošnjaci nisu gradili mitove i legende, već govorili o autohnotnim narodima i ljudima koji su živjeli u ovoj zemlji i ko je kada došao u ovu Bosnu. „Naši historičari bjelodano potvrđuju koliko je Mostar 1468. godine imao kuća i gdje je postao, da je to 19 domova, da nema ni pomena, ni traga srednjovjekovnom „cimskom gradu“, da nema nikakvog pomena o starom srednjovjekovnom gradu na lijevoj obali Neretve. Na tome i na toj istini, tim činjenicama zastajemo ponosni na ono što smo i ko smo i kakva je naša kultura“ naglasio je u svom govoru mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Ukazao je na nedovoljnu svjesnost Bošnjaka o tome koliko važnu ulogu i lekciju Bosna i Hercegovina ima u modernom evropskom konceptu. „Nemojte da nam ponestane snage, da nas obuzme malodušnost, nemojte da nas obuzme ono što nije dobro, nemojte da se dijelimo“, upozorio je. U porukama mjeseca mevluda u kojem se muslimani sjećaju svog uzora, Muhameda a.s. ukazao je na važnost i metodološku principijelnost jedinstva u ideji, činjenju i određenju kakvo su Bošnjaci bili izgradili i tokom agresije na našu zemlju.

„Od 1992. do 1995. godine niko nije pitao ko pripada kojoj političkoj opciji i niko se tada nije raspitivao koja je ko opcija u Bošnjaka. Tada smo se svi držali zajedništva. Naša je sudbina ovdje da zajedno živimo, da istrajemo i razvijamo bolji i udobniji život, da stvaramo prilike novoj generaciji da ostanu na svom topraku i svojoj zemlji“, rekao je muftija. Te vrijednosti, kako je rekao, vrijednosti ideje, države, vjere, jezika i prostora nikada ne smiju doći pod znak pitanja.

Protumačio je poruku Muhameda a.s. u kojoj upozorava na pogubnost utjecaja neznalica na društvo. „U današnje vrijeme, rekao bih, da se klonimo „sveznalica“, koji su za sve „pametni“, ali u stvari nisu svjesni da tim svojim „sveznalačkim“ pristupom ruše harmoniju, napredak i prosperitet ove naše zemlje. Držimo se onih koji promiču nadu, vjeru. Poslanik nije širio beznađe, nije širio mržnju, nije etiketirao ljude i dijelio ih. U svakom čovjeku je gledao vrijednost koju ima utisnutu u sebe kao dar od Boga.

Memorijalna okupljanja na važnim datumima i godišnjicama, dodao je, imaju za cilj objedinjavanja svih različitosti i jačanju jedinstva. „Danas sam, ovdje ponajprije došao iz poštovanja prema porodicama šehida i organizatorima ovog skupa koji čuvaju ove datume jer vjerujem da će ovakvi događaji objedinjavati naš narod i da će to biti dodatni impuls da čuvamo zajedništvo, da poštujemo sebe. Put pred nama je i dalje dug. Pred nama je još puno truda, jer nam se nameće klima da ova zemlja ne može brže ići naprijed, što nije tačno, jer ova zemlja ima dobre ljude“, na kraju je poručio muftija Dedović.

Uspomene na jednu od najtežih vojnih operacija tokom agresije i sudbonosne događaje u kojima je život izgubila 82 vojnika A R BiH, čiji je cilj bio potpuno oslobađanje platoa Podveležja i rasterećenje Mostara od svakodnevnog granatiranja u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HN kantona sa prisutnima su podijeli jedan od ratnih komandanata A R BiH Šerif Špago i pomoćnik ministra za pitanje demobilisanih boraca u Vladi HN kantona Halil Ćućurović.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932885

Powered by Blogger.ba