Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

10.11.2019.

MACRONOVI NEUTEMELJENI STAVOVI VJETAR U LEĐA DESNICI - DA LI ĆE U EVROPI ZAVLADATI NACI-FAŠISTI

MACRONOVI NEUTEMELJENI STAVOVI VJETAR U LEĐA DESNICI - DA LI ĆE U EVROPI ZAVLADATI NACI-FAŠISTI


///////////////////////

/////////////////////

10.11.2019.

IZ POTOČARA KREĆE MARŠ MIRA SREBRENICA - VUKOVAR 2019.

Sutra iz Potočara kreće Marš mira Srebrenica – Vukovar 2019.

Sutra iz Potočara kreće Marš mira Srebrenica – Vukovar 2019.
Foto: AA - Vijesti.ba

Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH, opštine Srebrenica, u saradnji s Udruženjem Drina Srebrenica, i ove godine, po treći put, organizuju Marš mira Srebrenica - Vukovar.

Kako je saopćeno iz te organizacije, ideja za Marš mira Srebrenica–Vukovar proistekla je kao moralna obaveza preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice, s obzirom na činjenicu da, već nekoliko godina, u obilježavanju godišnjica genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice učestvuju građani Vukovara i drugih gradova iz Republike Hrvatske, koji svojim učešcem u Maršu mira Nezuk-Potočari te drugim aktivnostima odavaju počast žrtvama genocida iz Srebrenice.

Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar jeste odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida iz Srebrenice te ostalim nevino ubijenim žrtvama, s porukom da se zločini više nikada, nigdje i nikome ne ponove - navode organizatori.

Planirano je da učesnici Marša mira i ove godine za sedam dana pređu oko 340 kilometara od Srebrenice do Vukovara.

Polazak je u ponedjeljak, 11. novembra, iz Memorijalnog centra Potočari, a dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18. novembra.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je: Potočari-Konjević Polje-Liplje-Nezuk-Kalesija-Tojšici-Tuzla-Ormanica-Gradačac-Šamac-Slavonski Šamac – Cerna- Andrijaševci-Rokovci-Vinkovci-Nuštar–Vukovar, a bit će oko 30 učesnika.(Vijesti.ba / FENA)

10.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ O POSEBNOJ SJEDNICI NSRS: SRAMOTAN MATERIJAL

10.11.2019.

VESNA PUSIĆ: FRANCUSKI PREDSJEDNIK EMANUEL MACRON TREBA POSJETITI BiH, JEDNU OD NAJOTPORNIJIH ZEMALJA U EVROPI

Macron treba posjetiti BiH, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi

Macron treba posjetiti BiH, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić reagovala je na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini, poručivši mu kako bi trebao posjetiti tu zemlju.

Macronov intervju britanskom magazinu "The Economist", u kojem je iznio tvrdnje o Bosni i Hercegovini, kazavši kako je ta zemlja "tempirana bomba" koja kuca tik uz Hrvatsku, naišla je na mnoštvo reakcija u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

Takva reakcija danas je stigla je iz susjedne Hrvatske, i to od bivše šefice diplomatije te zemlje Vesne Pusić koja se oglasila putem Twittera.

"Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi prihvatiti poziv mladih i posjetiti Bosnu i Hercegovinu, jednu od najotpornijih zemalja u Europi, koja i pored svega što joj je učinjeno u posljednjih 30 godina i dalje stoji s nadom", poručila je Pusić.


(Vijesti.ba / AA)

10.11.2019.

FRANCUSKA: STOTINE LJUDI NA MARŠU PROTIV ISLAMOFOBIJE U PARIZU

10.11.2019.

PO NAREĐENJU NACI-FAŠISTE I ŠOVINISTE MILORADA DODIKA U ENTITETU RS-A I U BiH, ODUZIMAJU SE SVE SLOBODE I PRAVA BOŠNJACIMA, A SRBIMA SE DOZVOLJAVA DA ŠIRE FAŠIZAM I VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA, AKO DODIKA BRZO NEZAUSTAVITE, PONOVO ĆE IZBITI RAT

Dok u Višegradu dopuštaju četnicima, zabranjuju odavanje počasti žrtvama

Dok u Višegradu dopuštaju četnicima, zabranjuju odavanje počasti žrtvama
Foto: Vijesti.ba
SDA osuđuje odluku policijskih uprava u Foči i Višegradu da zabrane Udruženju Prve slavne 111. Viteške brigade Armije R BiH obilježavanje zločina i odavanje počasti žrtvama u tim gradovima.

Dok svake godine lokalne vlasti Višegrada dopuštaju četnički skup, tolerišući šovinističke prijetnje koje  ugrožavaju stabilnost i narušavaju međunacionalno povjerenje, odlučile su se zabrane okupljanja kada je u pitanju  obilježavanje zločina i odavanja počasti bošnjačkim žrtvama. Ovo prevazilazi svaku mjeru i ne može biti tolerisano, navode iz SDA.

Sistemski zločini koji su u periodu 1992-1995, kao i u periodu 1941-1945, počinjeni protiv Bošnjaka Foče i Višegrada imali su sve elemente genocida. Masovne likvidacije, mučenja, silovanja i protjerivanja imale su za cilj uklanjanje višestoljetnog postojanja bošnjačke zajednice u Podrinju.

U presudama Haškog tribunala kao i domaćih sudova dokazana je, na desetinama hiljada stranica opisana i presuđena sva monstruoznost tih zločina. Jedna od tih presuda donesena je samo prije nekoliko dana, u slučaju Radomira Šušnjara koji je osuđen za ubijanje i spaljivanje 57 civila u živoj lomači, od kojih su najmlađe žrtve bile jednogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica.

Argument PU da navodno predstavnici boračkih udruženja nemaju pravo odavati počast žrtvama je nezakonit i neodrživ, jer takva zabrana nikada i ni u jednoj drugoj sredini nije bila praksa. SDA će podržati pravnu bitku svih koji žele obilježiti stradanja nevinih žrtava na bilo kom djelu teritorije BiH, osobito takvo pravo branilaca BiH i udruženja koja ih okupljaju, kaže se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

10.11.2019.

SAŠA MAGAZINOVIĆ PISAO EVROPSKIM SOCIJALISTIMA: FRANCUSKI PREDSJEDNIK EMANUEL MACRON NE GOVORI ISTINU

Magazinović pisao Evropskim socijalistima: Macron ne govori istinu

Magazinović pisao Evropskim socijalistima: Macron ne govori istinu
Saša Magazinović

Član Predsjedništva Partije Evropskih Socijalista i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH obratio se rukovodstvu PES-a, poslanicima u Parlamentu EU iz S&D grupe, koja je druga po brojnosti, te strankama članicama PES-a.

“U povodu izjave predsjednika Republike Francuske Emanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina “tempirana bomba” koja kuca tik uz Hrvatsku, uz koju je dodao da se BiH suočava s problemom ekstremista povratnika, smatram da se radi o izjavi koja je u potpunosti zasnovana na krivim informacijama i u suštini je netačna i štetna za Bosnu i Hercegovinu. Naglašavam da je ovo, nakon blokiranja evropskog puta Makedonije i Albanije, drugi pogrešan potez francuskog predsjednika za kratko vrijeme.

Bosna i Hercegovina je, suprotno izjavama Emanuela Macrona, prepoznata kao država u kojoj je postignut veliki napredak u borbi protiv terorizma, čiji niti jedan državljanin nije učestvovao u terorističkom aktu u Evropi i svijetu, što je u brojnim izvještajima i konstatovano. Ovako neutemeljena izjava čudi i posebno je naišla na osude zbog činjenice da francuski predsjednik vrlo lako može doći do tačnih informacija o broju odlazaka na strana ratišta iz svih država svijeta, o povratnicima, kao i potencijalnim terorističkim prijetnjama i sam se uvjeriti u netačnost svojih izjava.

Da je osuda nepromišljene i neutemeljene izjava Emanuela Macrona jedinstven stav u BiH pokazali su i mladi lideri iz svih stranaka i civilnog društva okupljeni u okviru Političke škole Vijeća Evrope, koji su na Svjetskom forumu demokratije u Strasbourgu, koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom upravo francuskog predsjednika, poslali poruku “Macron, dobrodošli ste u Bosnu i Hercegovinu, naš dom nije tempirana bomba!!!"

Budući da je Partija Evropskih Socijalista uvijek predstavljala progresivni dio evropske političke scene, mi, u SDP-u, očekujemo od rukovodstva PES-a da sa velikom pažnjom, kao i do sada, prati dešavanja na Balkanu, analizira posljedice ovakvih poteza i neutemeljenih izjava, te i reaguje u skladu sa svojim uvijek jasnim stavovima u vezi proširenja EU.

Dosadašnji kontakt sa poslanicima u Evropskom Parlamentu, koji dolaze iz naše porodice, nedvosmisleno govore da posljednje odluke i izjave francuskog predsjednika vezane za zemlje Balkana neće ostati bez reakcije. Međutim, molim vas da razumijete da nam sada treba vaša konkretna i odlučna pomoć i podrška više nego ikada. Čitava regija se suočava sa problemima koji ako se od strane institucija EU shvate suštinski, a ne birokratski kao do sada, mogu biti riješeni, a čitava regija može ući u jedan potpuno drugi, pozitivniji ritam.

Upravo zbog toga još jednom želim skrenuti pažnju na nekorektan odnos EU koja birokratskim uslovima koje postavlja pred BiH, uslovima za nastavak EU puta, koji u ovim političkim okolnostima nisu lako savladivi, te negativnim porukama koje su dobile Sjeverna Makedonija i Albanija, čitavoj regiji šalje poruku da smo Evropljani druge kategorije i da nismo dobrodošli u EU. To će prouzrokovati značajne probleme na području Balkana, ali i natjerati sve u regiji da razmišljaju o alternativama, što svi znamo da nije dobar put.

Kandidatski status zemalja regije i njihova unutrašnja transformacija i jačanje kroz pregovore po poglavljima, jedini je način za jačanje zemalja Balkana, kako bi došao dan kada će biti spremne za članstvo u EU. Držanje zemalja Balkana u izolaciji neće donijeti ništa dobro ni našoj regiji, ni Evropskoj uniji i želja mi je da kroz poteze političara iz naše porodice takvu poruku pošaljemo onima koji Evropu i evropske vrijednosti doživljavaju potpuno suprotno od nas.

Ne sumnjajući da će se nastaviti podrška politici proširenja koju PES dosljedno baštini, te da ćemo zajedno podići glas protiv birokratskog pristupa Balkanu i tražiti jedan potpuno novi, racionalan i produktivan pristup i za zemlje koje teže članstvu u EU, ali i Evropskoj uniji, srdačno vas pozdravljam“, naveo je u svom pismu Magazinović.


(Vijesti.ba)

10.11.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : NEMOGUĆE BRISATI GRANICE KOJE NISMO POTPISALI

Zvizdić: Nemoguće brisati granice koje nismo potpisali

Zvizdić: Nemoguće brisati granice koje nismo potpisali
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se medijima nakon današnjeg sastanka s liderima zapadnog Balkana u Ohridu, na kojem je razgovarano o inicijativi za ukidanje prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Zvizdić je zahvalio domaćinu, makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na ljubaznom pozivu i dobroj organizaciji sastanka, kojeg, kako je naveo, vidi kao jednu dobru platformu za razmjenu mišljenja o perspektivi svih država zapadnog Balkana, prenose Vijesti.ba.

- Istovremeno ovo je nastavak jedne naše dogovorene prakse, dogovora od prije 4-5 godina da je potrebno da se kao predstavnici zemalja zapadnog Balkana sastajemo ne samo u glavnim gradovima evropskih država - Briselu, Berlinu, Londonu - nego i što češće i efikasnije da se sastajemo i u državama zapadnog Balkana kako bismo definisali najbolje i najefikasnije modele za rješavanje izazova sa kojima se svi suočavamo - rekao je Zvizdić.

Imajući u vidu činjenicu da BiH nije ni u tehničkom, ni na nivou eksperata, ali ni na nivou predsjednika ili premijera učestvovala u definiranju, pripremi ili prezentiranju ove inicijative, Zvizdić kaže da je svoje kolege danas informisao da mi u BiH nemamo konsenzus, odnosno nemamo definitivan stav.

- S tim u vezi potrebno je da institucije BiH, kao što su Vijeće ministara BiH ili Predsjedništvo BiH, budu i oficijelno upoznati sa njenim sadržajem i očekivanim benefitima i modelima na bazi kojih će se riješiti ili ukloniti i carinske barijere, ali i unaprijediti ekonomska saradnja unutar zemalja zapadnog Balkana - istakao je Zvizdić.

Prema tome, BiH će, dodaje, svoj konačan stav donijeti u skladu sa svojim procedurama i poslije vrlo ozbiljne analize od strane ovlaštenih institucija, poslovne zajednice i eksperata koji se bave različitim oblastima.

- Istovremeno, dobili smo garancije od uvaženih kolega, predsjednika Vučića i premijera Rame i Zaeva, da ova inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj supstitucije evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, niti je namjera da se derogiraju postojeći regionalni sporazumi, kao što je CEFTA - naglašava Zvizdić.

Prema njegovim riječima, postoji još mnogo prostora da se postojeći sporazumi do kraja implementiraju, da se poboljšaju njihovi različiti aspekti, pogotovo unutar same CEFTA-e, čime bi sasvim sigurno dodatno bio unaprijeđen protok i roba i ljudi i kapitala, ali i usluga na području našeg regiona.

Zvizdić je naglasio da treba kontinuirano raditi na unapređenju ekonomske saradnje, koja će sasvim sigurno doprinijeti i jačanju naših političkih odnosa, ali i unaprijediti procese izgradnje povjerenja i pomirenja u regionu i konačno završiti neke procese na koje dugo čekamo.

- Jer, ako je jedan dio ovakve inicijative "mini Šengen" ili brisanje granica, onda je s aspekta BiH nelogično ili nemoguće brisati granice koje prethodno nismo međusobno potpisali. U ovom slučaju govorim o potpisivanju ugovora o granicama između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije - jasan je Zvizdić.

Prema tome, nastavlja, do narednog sastanka koji će biti održan u Albaniji, mi očekujemo zvaničnu informaciju o detaljima ovakve inicijative koja će se poslije analize ovlaštenih bh. institucija naći pred Vijećem ministara BiH i Predsjedništvom BiH, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo i dalje jako opredijeljeni za jačanje regionalne saradnje, za povećanje nivoa saradnje i povjerenja unutar samog regiona, pogotovo s našim susjedima, ali i dalje primarni fokus BiH ostaje na evropskim integracijama, što ne znači da ne trebamo zajednički raditi u regionu kako bismo iskoristili naše prirodne i ljudske potencijale u funkciji privlačenja stranih investicija, otvaranja novih radnih mjesta, poboljšanja životnog standarda i rješavanja ključnog makroekonomskog problema s kojim se svi suočavamo - a to je stvaranje ambijenta da mladi, obrazovani, sposobni ljudi koji raspolažu znanjima i vještinama ostanu u regionu zapadnog Balkana i budu nosioci pozitivnih i političkih i ekonomskih procesa - zaključio je Zvizdić.

(Vijesti.ba)


///////////////////////////////

/////////////////////////////

////////////////////////////


////////////////////////////

10.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4)

10.11.2019.

REDIKULI

Redikuli

Redikuli

9.Nov 2019

Dobrohotniji misle da su njeni ispadi, vulgarni nacionalizam, brljanje po prošlosti i retuširanje vlastite biografije, zasluga njenih savjetnika, ali//////////////////////////////////////////////////////////////////////


///////////////////////////////


////////////////////////////////

Izbor urednice