Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

09.11.2019.

POKUŠAJ MILORADA DODIKA U RAZVLAŠĆIVANJU BiH OPASAN ZA MIR I STABILNOST

Pokušaj Dodika u razvlašćivanju BiH opasan za mir i stabilnost

Pokušaj Dodika u razvlašćivanju BiH opasan za mir i stabilnost
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na temu osporavanja bonskih ovlasti i vraćanja nadležnosti entitetima, na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavlja razvlašćivanje države BiH i opasnost visokog ...

... rizika po mir i stabilnost, ocijenjeno je na pres-konferenciji Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik stranke Amer Jerlagić naglasio da je sazivanje sjednice NSRS rušenje Ustava BiH i uvlačenje svih političkih partija u novu veliku političku ustavnu krizu.

- Želimo da poručimo da stojimo iza svakog poteza visokih predstavnika, a posebno poteza koje je povlačio Paddy Ashdown, kada su u pitanju dodatne nadležnosti i jačanje institucija BiH. Ustav BiH je to jasno kazao u Članu 3/5 o dodatnim nadležnostima države BiH - kazao je Jerlagić.

Navodi da od Dodikovog 'srbovanja' na dnevnoj osnovi i ovakvih sjednica NSRS jedinu korist ima on i njegova porodica, te da je od kada je on na vlasti, državu BiH napustilo je više od pola miliona ljudi, a od toga i ogroman broj Srba.

- Pozivamo još jedanput visokog predstavnika i OHR da pokrenu političku smjenu Milorada Dodika, bez obzira na to što iza njega nedvojbeno stoje Rusija i Srbija. Jer to je onaj isti čovjek koji je rekao da BiH nije njegova država, a član je njenog Predsjedništva, što je paradoksalno - smatra Jarlagić.

 Član Predsjedništva Stranke za BiH Suad Kurtćehajić izjavio je da "Dodik vjerovatno želi da opipava puls i snagu koje imaju ostale partije u oba entiteta, kako će reagovati međunaronda zajednica prije no što prelomi u kojem će pravcu ići".

- Imamo veoma opasnu situaciju za BiH. Ono što je Dodik najavljivao počinje se konkretizirati kroz sjednicu NSRS u ponedjeljak. Dodik bi morao shvatiti da RS postoji isključivo na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to u formi entiteta. Ukoliko Dejtonskiki sporazum doživi krah zbog nasilne suspenzije ustavnih normi o dodatnim nadležnostima, koju on provodi, BiH će ostati neupitana, ali RS će nestati. Dodatne nadležnosti institucija države  Bosne i Hercegovine su slovo Dejtona i najznačajniji mehanizam integracije BiH, a visoki predstavnici su samo primjenjivali ovu odredbu - rekao je Kurtćehajić.

(Vijesti.ba / FENA)

09.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ZA FINANCIAL TIMES: NAJVEĆI RIZIK JE DA BiH OSTANE IZVAN NATO-A

Komšić za Financial Times: Najveći rizik je da BiH ostane izvan NATO-a

Komšić za Financial Times: Najveći rizik je da BiH ostane izvan NATO-a
Željko Komšić / Vijesti.ba

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pružila je podršku pregovorima o pridruživanju zemalja zapadnog Balkana, što je potez koji prkosi žestokom protivljenju proširenju bloka od strane francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Von der Leyen je u petak u Berlinu kazala da je Europa "tražila puno od Sjeverne Makedonije i Albanije, (i) da su one to sve ispunile", piše Financial Times.

- Sada moramo održati svoje obećanje i započeti pregovore o pristupanju - kazala je ona.

Bivša njemačka ministrica odbrane, čiju je nominaciju za komisiju "pogurao" i sam Macron, smatra da je u interesu EU da zapadnom Balkanu ponudi evropsku perspektivu, piše FT prenose Vijesti.ba.

Ako to ne uradi, "drugi će popuniti jaz - Kina ili Rusija, Turska ili Saudijska Arabija", upozorila je ona.

Također je uputila snažne riječi podrške NATO-u, za koji je Macron u intervjuu ove sedmice rekao da je u stanju "moždane smrti".

- Mislim da se NATO, uprkos svim preprekama, pokazao kao sjajan štit slobode. O povijesti Evrope ne može se govoriti bez NATO-a - kazala je von der Leyen.

Macron je bio jedini čelnik EU koji je prošlog mjeseca na samitu EU blokirao pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije. Također je okupio malu grupu zemalja, uključujući Holandiju i Dansku, koji su se suprotstavile pregovorima sa Albanijom.

U intervjuu "Economistu", objavljenom u četvrtak, francuski predsjednik je poručio da blok treba reformisati procedure pregovaranja, za koje je ocijenio da "više ne odgovaraju svojoj svrsi".

- Ne želim nijednu novu članicu dok ne reformišemo samu Evropsku uniju. Po mom mišljenju, to je pošten i nezamjenjiv preduvjet - rekao je Macron.

Macronovi oštri stavovi o NATO-u i Balkanu zaprepastili su Berlin. Angela Merkel, njemačka kancelarka, kritikovala je u četvrtak "drastične riječi" francuskog lidera protiv NATO-a, poručivši da to nije njeno viđenje saradnje unutar NATO-a".

Merkel je, nakon jučerašnjeg sastanka sa von der Leyen, ponovila svoju podršku pregovorima o proširenju, ocijenivši kako je "izuzetno važno za strateške evropske interese da te zemlje ne izgube nadu da će se jednog dana moći pridružiti EU".

- Proširenje na zapadni Balkan također bi pomoglo bloku da se uhvati ukoštac sa problematičnim pitanjima migracija, što će biti jedna od ključnih tema s kojom će se suočiti Evropska komisija von der Leyen - dodala je Merkel.

Macron je u intervjuu prozvao i Bosnu i Hercegovinu, označivši je kao "tempiranu bombu koja otkucava tik uz Hrvatsku, i koja se suočava s problemom povratka džihadista".

Željko Komšić, Hrvat koji trenutno predsjedava Predsjedništvom BiH, rekao je za Financial Times da njegova zemlja nije iskusila "ikakvih problema s malim brojem stranih boraca" koji se vraćaju u Bosnu.

Veće zemlje, poput Francuske, naveo je Komšić, imaju i svojih problema s raznim vrstama ekstremističkih ideologija i grupa.

Daleko opasniji po Bosnu od povratka džihadista, naveo je Komšić, je "sigurnosni rizik da BiH ostane izvan euroatlantskog prostora i članstva u NATO-u".

Von der Leyen je naglasila da su čelnici vlada zemalja EU dali svoju podršku mogućnosti članstva regije zapadnog Balkana još 2003. godine, prenose Vijesti.ba.

- Poenta je u to vrijeme bila učvrstiti evropsku ideju mira u regiji, koju su prije 20 godina potresali krvavi sukobi. A povijest EU od 1989. godine pokazala je koliko se zapravo isplati kadda naša unija otvori svoje srce - dodala je Von der Leyen.

(Vijesti.ba / FT)

09.11.2019.

ZASTUPNICA U EU TANJA FAJON: FRANCUSKA JE UZELA CIJELU EU KAO SVOG TAOCA

09.11.2019.

SAFET ORUČEVIĆ O RUŠENJU STAROG MOSTA U MOSTARU: ONI KOJI GA NE VOLE I NE TREBA DA GA VOLE

09.11.2019.

SNEŽANA ČONGRADIN : REVIZIJA ISTORIJE GENERALA MEKENZIJA

Snežana Čongradin: Revizija istorije generala Mekenzija


Snežana Čongradin: Revizija istorije generala Mekenzija


Plagirani doktorati, ratni zločinci domaći, kao i strani, širenje ideologije ratnog i tranzicijskog profiterstva političkih hulja, podaništvo vlastima, zanemarivanje osnovne uloge akademskih institucija i funkcija koje su im poverene, usled drastičnosti ovakvih fenomena, preovlađujuća su odlika ovdašnje obrazovne i kulturne elite. I to ne samo one koja zauzima pozicije vlasti, već i one koja je u dobokom konfliktu sa njom, uglavnom je kritikujući, jer „izdaje nacionalne interese“ takozvane „velike Srbije“ i ratno zločinačkih izneverenih ciljeva.

I to nije preterano određenje. Izvinite, takozvane patriote i zatvarači očiju, ili, pak, neosetljivci i lenjivci. Suviše je blago i to samo zato što je moguće i što postoji, jer bi, u suprotnom, uveliko nastala pobuna protiv ovakvih grehova, nasilja i popuštanja pred tom silom koja ih uređuje. Ne bi ni stigli do navedenog nivoa nakaradnosti.

Ona se poslednji put, izuzev procene doktorata ministra finansija kao validnog, o čemu svedočimo već u nekoliko navrata u bliskoj prošlosti, pokazala i dovođenjem u srce Beogradskog univerziteta, u Filološki fakultet, osumnjičenog za višestruka silovanja Bošnjakinja, tokom rata u Bosni, da priča studentima šta se u toj nekadašnjoj jugoslovenskoj republici, zapravo, dogodilo. Kako su Srbi iz milošte i ljubavi držali pod opsadom Sarajevo pune četiri godine, granatirajući ga, kao najgore kukavice sa brda, koja su zaposeli uz pomoć krađe oružja Jugoslovenske narodne armije i pokoravanjem svih drugih borbenih snaga, pa i bosanskih. Kako Srbi nikada nisu činili strahote o kojima se uveliko ispisuju stranice i stranice istorije na živo, tokom života svedoka, kao i preživelih porodica i prijatelja žrtava, već da su te strahote mnogo manje, a žrtve prenaduvane. I njegove, pretpostavlja se. One žene koje su ga optužile i prepoznale kao silovatelja.

Reč je o generalu Mekenziju, kanadjaninu koji je, tokom rata u Bosni, bio pripadnik Ujedinjenih nacija. Naime, on je osnovao i komandovao Sektorom Sarajevo u okviru UNPROFOR-a u Jugoslaviji 1992. godine. U prilog njegove karijere koja ga je skoro tri decenije dovela u srce beogradskog univerziteta da drži predavanje našoj deci o moralu, ratnoj etici i predoči navodne činjenice iz vizure jednog nekažnjenog silovatelja, prilažem citat jedne svedokinje na sudu: “General Mekenzi me je pitao kako se zovem, odakle sam… Šutjela sam i pravila se da ništa ne razumijem. Slijegala sam ramenima i polako uzmicala, dok mi je general Mekenzi rekao na engleskom jeziku: “Gospođice, Vi veoma dobro govorite engleski i Vi sve razumijete. Ovdje sam da vam pomognem. To je vaš interes. Ljubav vođena interesom je najjača ljubav”. Uz šund muziku iz Srbije, sa radija, general je priznao svoju strast, a ja branila svoju zatočenu bebu. Stisnutih zuba, stisnuta srca… To je trajalo, sa manjim prekidima, više od dvadeset minuta. General me je posjetio 7-8 puta. Molila sam ga da utice na četnike da mi vrate bebu i da nas oslobode. Uvjek je govorio: ” Sutra, sutra, strpi se”.

General Mekenzi nije izneo podatak da je više od 50.000 žena, Bošnjakinja, silovano tokom rata u Bosni. Relativizujući ulogu svojih srpskih podvodača, pričao je „našoj deci“ o tome kako se u Srebrenici, naime, nije desio genocid, već „strašan zločin“. Nešto poput Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i ostalih potomaka najvećih balkanskih krvnika – Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Radovana Karadžića… Argument da se nije dogodio genocid ispostavio je pred decom, za katedrom Filološkog fakulteta, navodeći da je za genocid neophodno pobiti i žene, a kasapini, poput Ratka Mladića, to, vidite, nisu uradili. Osumnjičeni silovatelj žena rata, priča tri decenije posle studentima koliko su balkanski krvnici bili dobri, pa su žene sačuvali. Samo su ih bacali u naručja seksualnog maltretiranja njemu i njemu sličnima.

Koliko je ova država sa njenim institucijama bizarna i odvratna, teško je izraziti i najočiglednijim primerima. Zašto je to tako?

Snežana Čongradin

Novinarka dnevnog lista Danas iz Beograda. Godinama se kroz tekstove i kolumne bavi suočavanjem sa prošlošću i ratnim zločinima, regionalnim odnosima i promociji ljudskih prava. Dobitnica je nagrada za istraživačko navinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), nagrade za borbu protiv diskriminacije Koalicije protiv diskriminacije, kao i godišnje nagrade lista Danas – Nikola Burzan.

09.11.2019.

TOMISLAV MARKOVIĆ : TUZLANSKU KAPIJU JE REŽIRAO SLOBODAN MILOŠEVIĆ PO TEKSTU SANU

09.11.2019.

KOMŠIĆEVA PORUKA MACRONU: DOĐI I LIČNO SE UVJERI KAKVO JE STANJE

09.11.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS : RASADNIK DžIHADISTA JE FRANCUSKA, A NE BOSNA I HERCEGOVINA

09.11.2019.

MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE I PROMOCIJA NEGIRANJA ZLOČINA NA TUZLANSKOJ KAPIJI

09.11.2019.

TRIDESET GODINA OD PADA BERLINSKOG, PODIŽU SE NOVI ZIDOVI

09.11.2019.

OSUDE MACRONA NE PRESTAJU: PORUKA DA POSTOJI TEMPIRANA BOMBA MOŽE ZNAČITI DA TAKVU BOMBU TREBA...

OSUDE MACRONA NE PRESTAJU: Poruka da postoji tempirana bomba može značiti da takvu bombu treba...

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron svojom izjavom da je BiH tempirana bomba izazvao je žestoke reakcije domaće i međunarodne javnosti.


OSUDE MACRONA NE PRESTAJU: Poruka da postoji tempirana bomba može značiti da takvu bombu treba...

Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija kaže za Vijesti.ba kako je predsjednik Macron svojom izjavom prvenstveno poslao poruku drugim članicama Evropske unije, više nego samoj Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, svojom izjavom je pokazao izrazit nivo neinformiranosti o čemu se u međuvremenu već izvijestilo, a o njegovim namjerama trenutno možemo samo nagađati. Ipak, poruka da postoji tempirana bomba može značiti ili da takvu bombu treba izolovati kako ne bi štetno djelovala po okolinu ili da njeno djelovanje treba neutralizovati", kaže Ibrahimagić.

On smatra da, s obzirom na negativan stav Francuske spram nastavka procesa proširenja EU, izgledno predsjednik Macron u ovom trenutku razmišlja o rješenju u vidu izolacije.

Kada je u pitanju njegovo pogodovanje jačanju desnice u regionu i Evropi, Ibrahimagić smatra da je upitno da li djelovanje Macrona može pogodovati jačanju desnice, jer se desnica na Zapadnom Balkanu prvenstveno poistovjećuje sa Macronovim protivnicima u Francuskoj, ali i u evropskoj politici.

"Tu prvenstveno mislimo na Nacionalni savez u Francuskoj, potom Sjevernu Ligu u Italiji, Slobodarsku partiju u Austriji, Alternativu za Njemačku i dr. Međutim, ovakvo djelovanje može uticati na jačanje evroskepticizma u regiji. Nekome može djelovati opravdano da se nakon ovakvih poteza i izjava pita da li ima svrhe nastaviti podržavati evropske integracije", smatra naš sagovornik.

Ibrahimagić dodaje da možda i možemo diskutovati o tome da li je BiH tempirana bomba ili nije, ali čak i da pretpostavimo da jeste, ona sasvim sigurno nije tempirana zbog terorističkih aktivnosti, već možda jedino zbog nefunkcionalnog sistema.

"Prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije su vrlo dobro skenirali probleme u funkcionisanju tog sistema i usmjerili našu državu ka rješenjima. Ako tzv. bomba i postoji, neutralizovat ćemo je ispunjenjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sama Evropska unija u tome bi trebala biti prirodni saveznik, a nikako protivnik", mišljenja je Ibrahimagić.

Koliko će EU biti toga svjesna u budućnosti znat ćemo kada sa radom počne nova Evropska komisija, ali i kada Evropsko vijeće bude opet na dnevnom redu imalo pitanja iz oblasti proširenja, zaključio je Rasim Ibrahimagić.
09.11.2019.

MLADI IZ BiH POSLALI SU PORUKU FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU EMANUELU MACRONU U SRCU FRANCUSKE: NAŠ DOM NIJE TEMPIRANA BOMBA

Bh. mladi u Francuskoj: Naš dom nije tempitana bomba

Bh. mladi u Francuskoj: Naš dom nije tempitana bomba
Foto: Vijesti.ba

Mladi iz Bosne i Hercegovine poslali poruku francuskom predsjedniku Emanuelu Macronu u srcu Francuske.

Mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, polaznici Škole za Političke studije Vijeća Evrope, danas su na zatvaranju Svjetskog demokratskog foruma u Strassbourgu uputili poruku predsjedniku Francuske, Emmanuelu Macronu, a u vezi sa njegovom izjavom za The Economist u kojoj je naveo kako je Bosna i Hercegovina tempirana bomba.

"Macron, dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu, naš dom nije tempirana bomba!!!" - poručili su pred visokim zvaničnicima Vijeća Europe i učesnicima iz cijelog svijeta. Macron je BiH nazvao "tempiranom bombom koja otkucava tik uz Hrvatsku", a ovom porukom mladi su poručili da je Bosna i Hercegovina zemlja gostoprimstva i dobrodošlice za svakoga, pa i one koji beskompromisno na svjetskom nivou plasiraju neistine o BiH.(Vijesti.ba )

09.11.2019.

PREDSJEDNIŠTVO SDA USVOJILO DEVET ZAKLJUČAKA

Predsjedništvo SDA usvojilo devet zaključaka

Predsjedništvo SDA usvojilo devet zaključaka
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo SDA danas je u Sarajevu razmatralo aktuelnu političku situaciju u BiH. U nastavku donosimo zaključke:

1. SDA poziva Predsjedništvo BiH da na temeljima Sporazuma potpisanog 05.augusta 2019.godine nastavi tragati za kompromisom kojim bi se otklonile prepreke za uspostavljanje vlasti.

2. Predsjedništvo SDA pozdravlja rezultate koje su, unatoč blokadama i opstrukcijama, ostvarili Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH u periodu od održavanja općih izbora. Bosna i Hercegovina, sa naglaskom na Federaciju, u proteklih godinu dana bilježi konstantan ekonomski rast na što ukazuju svi relevantni parametri, od povećanja industrijske proizvodnje i naplate poreza, preko rasta broja novozaposlenih i prosječne plaće, povećanja prosječne i minimalne penzije i dr.

3. Pozdravljamo stavove iznesene u izvještajima specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o politici opstrukcija i blokada koju provodi SNSD.
Pozivamo institucije nadležne za implementaciju Dejtonskog sporazuma da, u skladu sa svojim mandatom, a na temelju činjenica iznesenih u navedenim izvještajima, poduzmu odgovarajuće mjere s ciljem sankcionisanja opstrukcija u radu institucija.

4. SDA poziva OHR da, u skladu sa svojim ovlaštenjima, na principima tzv.“Gregorianaovog modela“ obustavom plaća sankcioniše sve parlamentarce koji neuspunjavanjem poslovničkih obaveza sprečavaju rad Parlamentarne skupštine BiH. Ovo se posebno odnosi na parlamentarce iz SNSD koji nisu dostavili prijedlog članova parlamentarnih komisija, a što je njihova izričita poslovnička obaveza.

5. Omogućavanje uvida u otvorene predmete ratnih zločina udruženju iz Srbije prvorazredni je skandal u radu VSTV-a, kojim je nanesena ogromna šteta pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine.

Nezabilježeno je u praksi bh. pravosuđa da su nevladinim organizacijama iz susjedne države dostavljeni podaci o predmetima koji su još uvijek u toku. Na ovaj način prekršen je Zakon o krivičnom postupku BiH, izvršen je pritisak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, te stvorene pretpostavke za kompromitaciju kako presuđenih, tako i svih budućih odluka.
Imajući u vidu teške posljedice ovog postupka, odgovorni u VSTV-u moraju podnijeti ostavke i da se protiv njih pokrene postupak.

6. Predsjedništvo SDA daje punu podršku ministrima SDA u Vijeću ministara na insistiranju da u prijedlog Revidirane strategije budu uključene informacije o predmetima sa A liste, kao i plan regionalne saradnje s ciljem sprečavanja pojave da osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine odlaskom u susjedne zemlje izbjegavaju krivičnu odgovornost.

Nedopustivo je da nadležne institucije u BiH, sa naglaskom na Ministarstvo pravde, nedovoljno rade na tome da osiguraju uslove da svi odgovorni sa dvojnim državljanstvom budu privedeni pred lice pravde, te da čak pomažu osuđenicima da ublaže ili izbjegnu kazne (slučaj Marka Radića).

7. Promocija knjige u kojoj se negira istina o zločinu na Tuzlanskoj kapiji, u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, predstavlja uvredu žrtvama porodica ubijenih, ali i poruku da Srbija ne želi dobre odnose sa susjedima.

General Novak Đukić je osuđen pred sudom, gdje je dokazana istina o ubijanju 71 mladih Tuzlanki i Tuzlaka. Taj zločin je najveća rana Tuzle, a sada država Srbija putem svojih institucija rovi po toj rani, i pri tome godinama štiti generala Đukića od pravde. Nijedna država koja ima aspiracije da se reformira u progresivnu demokratsku zemlju, ne smije da pruža azil osuđenim ratnim zločincima.

8. Razočaravajuće poruke predsjednika Francuske o NATO-u, Bosni i Hercegovini, kao i njegov raniji odnos prema Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, nanose štetu stabilnosti i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Blokada EU integracija Zapadnog Balkana, a zatim i dovođenje u pitanje NATO saveza, otvara prostor za destabilizaciju Zapadnog Balkana kao i još snažnije prisustvo drugih geopolitičkih utjecaja u ovom dijelu Evrope, čime se direktno radi protiv interesa i stabilnosti same EU.

Ako predsjednik Macron želi da stavi u fokus političke poteškoće sa kojima se BiH uistinu suočava, pozivamo ga da nam pruži konstruktivnu podršku korisnu i za BiH i za EU, na liniji politike ranijih predsjednika prijateljske Francuske.

Činjenica je da je iz Bosne i Hercegovine na bliskoistočno ratište otišlo pet puta manje lica nego iz same Francuske.
U posljednje četiri godine niko iz BiH nije otišao na ratište.

Relevantni podaci institucija Bosne i Hercegovine, kao i State Departmenta i CIA-e, ukazuju da se BiH, kroz svoje sigurnosne i pravosudne institucije a uz podršku međunarodnih partnera, ozbiljno pozabavila problemom povratka sa stranih ratišta, te da na suzbijanju ekstremizma uradila više od mnogih evropskih zemalja.

9. SDA traži od vlada na svim nivoima da prije zime riješe problem smještaja migranata. Podsjećamo građane BiH da su i sami u velikom procentu iskusili muke izbjeglištva. Pozivamo ih da se sa humanošću i pijetetom odnose prema ljudima koji bježe od rata i nasilja.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214130

Powered by Blogger.ba