Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.11.2019.

NJEMAČKA POZVALA SRBIJU I HRVATSKU ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA I ZLOČINA U BiH

Njemačka prozvala Srbiju i Hrvatsku zbog negiranja genocida i zločina u BiH

Njemačka prozvala Srbiju i Hrvatsku zbog negiranja genocida i zločina u BiH
Foto: Vijesti.ba
Stalni predstavnik Njemačke u UN-u Christoph Heusgen bio je šokiran izvještajem koji je visoki predstavnik Valentin Inzko jučer podnio u Vijeću sigurnosti UN-a.

Tokom svog obraćanja, Heusgen je naglasio da su ga naročito šokirali dijelovi izvještaja koji se odnose na negiranje zločina iz prošlosti, negiranje genocida, nedostatak odgovornosti za veličanje zločinaca, kao i nedostatak pomirenja.

Potom je visokom predstavniku postavio nekoliko pitanja.

- Kao prioritet naveli ste poštivanje vladavine zakona. Šta ćete konkretno uraditi u tom pogledu? Šta namjeravate poduzeti kako bi se spriječilo daljnje negiranje genocida i ratnih zločina u BiH - upitao je Heusgen Inzka.

Od visokog predstavnika također je želio znati šta konkretno namjerava poduzeti vezano za implementaciju presude u predmetu „Sejdić - Finci“, koju je Evropski sud u Strazburu donio prije skoro deset godina.

- Koje instrumente imate na raspolaganju i šta ćete nam u tom pogledu reći kad se ovdje vratite za pola godine - pitao je Heusgen.

Naglasivši da ni nakon godinu dana od izbora BiH nema formiranu državnu vlast, pozvao je sve bh. političke lidere na spremnost na kompromise kako bi se što je brže moguće formirala vlast.

- To je noćna mora koju smo proživljavali i ranije. Iako BiH nekako funkcioniše, ne mogu se provoditi zakoni i usvajati budžet. BiH je u zastoju, a čak se može reći i da nazaduje. Nešto se mora poduzeti kako bi se zaustavio odljev mozgova - potcrtava Heusgen.

Poručuje da je zaista teško biti beznadežan za BiH slušajući u kakvoj se situaciji nalazi i šta sve proživljava.

- Želim zamoliti i predstavnike Srbije i Hrvatske, koji će nam se kasnije obratiti, da nam kažu kako se oni namjeravaju boriti protiv veličanja zločinaca, negiranja genocida i kako to namjeravaju kažnjavati - dodaje Heusgen.


D.K.

(Vijesti.ba)

06.11.2019.

SAŠI CVETKOVIĆU POTVRĐENA KAZNA PD 12 GODINA ZA ZLOČINE U SREBRENICI I BRATUNCU

Cvetkoviću potvrđena kazna od 12 godina za zločine u Srebrenici i Bratuncu

Cvetkoviću potvrđena kazna od 12 godina za zločine u Srebrenici i Bratuncu
Foto: Vijesti.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Saša Cvetković osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ubistvima u Sasama kod Srebrenice i silovanju u Bratuncu 1992. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Cvetković je proglašen krivim za učešće u ubistvima Alage i Mejre Halilović, civila romske nacionalnosti, u mjestu Kolonija kod Srebrenice, kao i za silovanje dvije osobe počinjeno u junu 1992. u Bratuncu.

Presudom je utvrđeno da je Cvetković silovao maloljetnu E.K., kao i R.D., koja je u vrijeme zločina imala nepunih 20 godina.

Apelaciono vijeće je potvrdilo presudu iz marta 2019., kojom je Cvetkoviću za ove zločine izrečena zatvorska kazna u trajanju 12 godina.

Presudom je djelimično usvojen imovinskopravni zahtjev oštećene E.K., te je optuženom naloženo da joj isplati 15.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog pretrpljene boli. Druga oštećena R.D. se presudom upućuje na parnicu jer se nije izjasnila o visini naknade.

Pravna savjetnica organizacije TRIAL International Lamija Tiro kaže za BIRN BiH da ova organizacija pozdravlja odluku Suda koja je “još jedan pokazatelj da se počinioci teških krivičnih djela, bez obzira na vremenski period koji je prošao od rata, ipak moraju suočiti s licem pravde”.

“Ovakva presuda predstavlja i satisfakciju za preživjele, a posebno za oštećenu, s kojom je TRIAL radio dugi niz godina kako bi pravosudni organi procesuirali ovaj predmet i kojoj je u konačnici dosuđena naknada nematerijalne štete”, kaže Tiro i dodaje kako TRIAL International nastavlja raditi na poboljšanju prava žrtava, uključujući borbu protiv nekažnjivosti i dosuđivanje naknade štete u krivičnim postupcima.

Suđenje Cvetkoviću počelo je u julu 2017. godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.


(Vijesti.ba)

06.11.2019.

DUNJA MIJATOVIĆ: FALSIFICIRANJE ČINJENICA O ZLOČINU NA TUZLANSKOJ KAPIJI

Falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji

Falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji
Dunja Mijatović
Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji ...

... u Bosni i Hercegovini u  1995. godini, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

- Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali  kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju - izjavila je Mijatović.

- Jučer je ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama.  Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja - izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.


(Vijesti.ba / FENA)

06.11.2019.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A; BRITANIJA PORUČILA MILORADU DODIKU: NE ODUSTAJEMO OD BiH, NATO PUT JE ŽELJA NARODA, BONSKE OVLASTI NEOPHODNE


////////////////////////////

//////////////////////

////////////////////////

////////////////////////

/////////////////////////

06.11.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : SRBIJA ZVANIČNO I SISTEMATSKI VRIJEĐA ŽRTVE TUZLANSKE KAPIJE

Džaferović: Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije

Džaferović: Srbija zvanično i sistemski vrijeđa žrtve Tuzlanske kapije
Foto: Vijesti.ba

Promocija knjige Ilije Brankovića «Tuzlanska kapija – režirana tragedija», u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, nova je uvreda porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On ističe da Srbija i njene institucije ujedno šalju jasnu poruku da zvanično stoje iza sistematskog negiranja počinjenih zločina i zaštite presuđenih ratnih zločinaca.

- Podsjećam da Srbija već godinama pruža utočište generalu VRS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji. Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedjela i vrijeđanje porodica nedužnih mladih ljude koje je pobio, prije svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH. Vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posjete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca (Serge Brammertz), koji je upravo na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem iskazao nezadovoljstvo regionalnom saradnjom -navedeno je u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Kao član Predsjedništva, insistirat ću da se u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH precizira politika Bosne i Hercegovine po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci pobjegli u susjedne zemlje privedu pred lice pravde.(Vijesti.ba)

06.11.2019.

DENIS BEĆIROVIĆ: ALEKSANDRA VULINA PROGLASITI PERSONOM NON GRATA U BiH

Bećirović: Vulina proglasiti personom non grata u BiH

Bećirović: Vulina proglasiti personom non grata u BiH
Foto: Vijesti.ba
Delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika SDP BiH Denis Bećirović oglasio se povodom skandalozne promocije „knjige“ Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

Promocija „knjige“ Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavlja najtežu moguću uvredu porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini, Evropi i Ujedinjenim nacijama.

Ovakav sramni gest najviših zvaničnika Srbije definitivno pokazuje da Srbija i njeni najviši organi vlasti nastavljaju sistematski negirati počinjene zločine i braniti presuđene ratne zločince. Zbog toga pozivam nadležne državne organe Bosne i Hercegovine da srbijanskog ministra Aleksandra Vulina proglase personom non grata na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da hitno preduzmu druge mjere kojima će se adekvatno reagirati na ovu tešku provokaciju najviših zvaničnika Srbije.

Krajnje je vrijeme da Srbija prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine i žrtava genocida i ratnih zločina. Sljedbenici politike Slobodana Miloševića nisu, još uvijek, utvrdili odgovornost brojnih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Nisu izvukli ni pouku iz strašne činjenice da je Srbija presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označena kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Krajnje je vrijeme da zvaničnici Srbije puste na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestanu s već viđenom zločinačkom velikosrpskom politikom.

Destruktivna politika srbijanskih ministara odvija se uz punu saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se zasniva na nekoliko elemenata: nesuočavanje sa zločinačkom prošlošću režima Slobodana Miloševića, etabliranjem i zadržavanjem ratne ideološke strukture koja je neprijateljska prema Zapadu, NATO-u i državi Bosni i Hercegovini, unutrašnjim autokratskim vladanjem koje se najilustrativnije očituje kroz kontrolu medija, te kroz neprincipijelnu političku  podršku Srbima izvan Srbije stvarajući stalne krize u državama regiona. Ovakva destruktivna Vučićeva politika može prouzrokovati samo kontinuiranu nestabilnost i nove sukobe u regionu i Evropi.

(Vijesti.ba)

06.11.2019.

MINISTAR CIVILNIH POSLOVA: ŠTITEĆI RATNE ZLOČINCE, INSTITUCIJE SRBIJE POTKOPAVAJU MIR U REGIONU

06.11.2019.

PROF. ZLATKO HADžIDEDIĆ UPOZORAVA : MILORAD DODIK SE IGRA SA OPSTANKOM VLASTITOG ENTITETA

Profesor Hadžidedić upozorava : Dodik se igra sa opstankom vlastitog entiteta


Zlatko Hadžidedić, profesor na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju, kaže kako je Valentin Inzko kriv za blokadu rada državnih institucija BiH.

Takođe smatra da se zahtjev Milorada Dodika da se ukine instucija Visokog predstavnika ni u kom slučaju ne može desiti bez ukidanja Dejtonskog sporazuma.

“Ukoliko se traži ukidanje toga, automatski se traži ukidanje Dejtonskog sporazuma. A ako do toga dođe, onda se vraća prethodni ustav – Ustav republike Bosne i Hercegovine. Prema tome, Dodik se igra opstankom vlastitog entiteta i vlastitim opstankom na vlasti kada priča o takvim stvarima, ” zaključuje Hadžidedić.

(Kliker.info-Aljazeera)


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

06.11.2019.

DOŠLO NEKO ZADNJE VRIJEME

06.11.2019.

PROTESTI ZBOG NOBELA HANDKEU ISPRED ANBASADE ŠVEDSKE U SARAJEVU

06.11.2019.

EMIR SULJAGIĆ, DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI : PRELAZIMO U NOVI STADIJ SJEĆANJA

06.11.2019.

NEW YORK: INZKO U UN-U: KORIJEN ZASTOJA U BiH SU SNSD, HDZ I SDA

06.11.2019.

AMBASADOR BiH U UN-U SVEN ALKALAJ ZAPLAKAO TOKOM GOVORA PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-A

06.11.2019.

NEDIM ADEMOVIĆ : DEMOKRATSKE PROCEDURE U PARLAMENTIMA OTELI SU LIDERI STRANAKA

/////////////////////////////
///////////////////////


/////////////////////////

Reis Kavazović i muftija Abdibegović

Islamska zajednica planira otvaranje medrese u Banja Luci


//////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946457

Powered by Blogger.ba