Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : NA SCENU STUPA NAJVEĆA KRIZA VLASTI U ISTORIJI BiH

Šarović: Na scenu stupa najveća kriza vlasti u istoriji BiH

Šarović: Na scenu stupa najveća kriza vlasti u istoriji BiH
Mirko Šarović

Kriza je u BiH manje više u kontinuitetu odomaćena riječ tako da ovo sadašnje stanje nije neko iznenađenje ili neočekivano stanje, ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"Čak i ako uskoro ili neko dogledno vrijeme bude formirana izvršna vlast na nivou Savjeta ministra BiH, ne očekujem završetak krize već stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji", rekao je Šarović u intervjuu za Glas Srpske.

Govoreći o procesu formiranja vlasti na nivou BiH, Šarović je kazao da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno konstituisana sa nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela.

"Razlog nerada je jednostavan - Parlament je taoc dvije stranke SNSD-a i HDZ-a koji od ovog zakonodavnog tijela uslovljavaju formiranjem Savjeta ministara BiH. Odblokiranje rada Parlamenta je upravo poziv onima koji u Domu naroda imaju više poslanika SNSD-u i HDZ-u. Na njima će biti najveća odgovornost kada na dnevni red Doma naroda dođu najvažnija pitanja za život građana", istakao je Šarović.

Predsejdnik SDS kaže da su sve opcije na stolu uključujući i one da implementacija rezultata proteklih opštih izbora sačeka neke nove izbore.

"Mi još nismo dostigli „rekord“ iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Savjeta ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ipak apsolutni rekorder je Milorad  Dodik koji je 1998. godine nakon opštih izbora i isteka mandata ostao cijeli naredni mandat na čelu Vlade RS u tehničkom mandatu", kazao je Šarović.

(Vijesti.ba)


///////////////////////////////


//////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76440672

Powered by Blogger.ba