Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.11.2019.

SARAJEVO ZASLUŽUJE STATUS GRADA FILMA

05.11.2019.

ZAJEDNICA IZDAVAČA U BiH POZIVA NOBELOV KOMITET DA OPOZOVE NAGRADU HANDKEU

05.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : NA SCENU STUPA NAJVEĆA KRIZA VLASTI U ISTORIJI BiH

Šarović: Na scenu stupa najveća kriza vlasti u istoriji BiH

Šarović: Na scenu stupa najveća kriza vlasti u istoriji BiH
Mirko Šarović

Kriza je u BiH manje više u kontinuitetu odomaćena riječ tako da ovo sadašnje stanje nije neko iznenađenje ili neočekivano stanje, ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"Čak i ako uskoro ili neko dogledno vrijeme bude formirana izvršna vlast na nivou Savjeta ministra BiH, ne očekujem završetak krize već stupanje na scenu moguće najgore izvršne vlasti Bosne i Hercegovine u njenoj istoriji", rekao je Šarović u intervjuu za Glas Srpske.

Govoreći o procesu formiranja vlasti na nivou BiH, Šarović je kazao da su oba doma Parlamentarne skupštine BiH formalno konstituisana sa nezavršenim procesom formiranja parlamentarnih komisija i tijela.

"Razlog nerada je jednostavan - Parlament je taoc dvije stranke SNSD-a i HDZ-a koji od ovog zakonodavnog tijela uslovljavaju formiranjem Savjeta ministara BiH. Odblokiranje rada Parlamenta je upravo poziv onima koji u Domu naroda imaju više poslanika SNSD-u i HDZ-u. Na njima će biti najveća odgovornost kada na dnevni red Doma naroda dođu najvažnija pitanja za život građana", istakao je Šarović.

Predsejdnik SDS kaže da su sve opcije na stolu uključujući i one da implementacija rezultata proteklih opštih izbora sačeka neke nove izbore.

"Mi još nismo dostigli „rekord“ iz 2010. godine kada je Nikola Špirić ostao na čelu Savjeta ministara 16 mjeseci nakon što mu je istekao mandat predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ipak apsolutni rekorder je Milorad  Dodik koji je 1998. godine nakon opštih izbora i isteka mandata ostao cijeli naredni mandat na čelu Vlade RS u tehničkom mandatu", kazao je Šarović.

(Vijesti.ba)


///////////////////////////////


//////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////

05.11.2019.

MAJKE SREBRENICE UPUTILE POTRESNO PISMO ŠVEDSKOM KRALJEVSKOM PARU

//////////////////////////////

///////////////////////////

05.11.2019.

POLITIČKI ZAGREB I POLITIČKO SARAJEVO: ŠTA DA SE RADI!?

05.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3)

05.11.2019.

DRAGO BOJIĆ : ALEKSANDAR SVETOSAVSKI I MILORAD MIROTOČIVI...

05.11.2019.

MASKE SU PALE: MILORAD DODIK ISCRPLJUJE BiH BROJNIM BLOKADAMA!

SVE MASKE SU PALE: Evo zbog čega Dodik iscrpljuje BiH brojnim blokadama!


Dodikov “ručni rad” je prepoznatljiv - On prijeti svim čime može zaprijetiti (od ukidanja bonskih ovlasti…, preko ukidanja zajedničkih institucija… do osamostaljenja), sve sa nadom da će neka od tih silnih prijetnji uroditi plodom i ugurati ga u vlast, a da on, pri tom, ostane bez obaveze da sprovede već potpisano


SVE MASKE SU PALE: Evo zbog čega Dodik iscrpljuje BiH brojnim blokadama! - 1

Iscrpljivanje protivnika makijavelističkim metodama jedan je od najčešće primjenjivanih alata u političkoj praksi Milorada Dodika koja se, nakon četrnaest godina apsolutističke vladavine, pretvorila u političku kanalizaciju.
Iscrpljivanje je i sada njegova dominantna metoda kako na bh. nivou, tako i na entitetskom.

Dodik iscrpljuje BiH blokadom rada parlamenta (oba Doma), koje, geometrijskom progresijom, izazivaju druge blokade, djelujući, pri tom, neselektivnom “vatrom” po političkim oponentima, koja je degutanta i neprobavljiva; Nerijetko i prijeteća, što ukazuje na spremnost na nasilje.

Sve to čini kako bi izbjegao provođenje ranije preuzetih državnih obaveza, ali i iscrpljivanjem ("bez mene se ne može/mora biti po mom ili neće ni biti") osvojio vlast na tom nivou i, potom, razbio zajedničke institucije “iznutra”, sa pozicija u institucijama.

Dodikov “ručni rad” je prepoznatljiv - On prijeti svim čime može zaprijetiti (od ukidanja bonskih ovlasti…, preko ukidanja zajedničkih institucija… do osamostaljenja), sve sa nadom da će neka od tih silnih prijetnji uroditi plodom i ugurati ga u vlast, a da on, pri tom, ostane bez obaveze da sprovede već potpisano; Nakon toga bi, upotrijebio svoju drugu najpoznatiju alatku - proizvodnju haosa, te nastavio da, razvaljujući institucije, istovremeno radi ono što najviše voli: prelivanje kapitala sa budžetskih na lične račune!

Dodiku često nije do sprovođenja vlastitih prijetnji, ali kada mu ne ide, a ne ide mu već cijelu godinu, on nastavlja u tom pravcu, jer mora; Jedino što je dosad dobio jeste dodatna izolacija entiteta kojim suvereno vlada, nemilosrdno, autokratski, bez ikakvog poštivanja zakona i društvenih normi.

Dobio je i galopirajući egzodus iz njega, koji se pojačava iz dana u dan, ali to poboljšava statistike na Birou nezaposlenih, što mu, smatra, ide u prilog. Ionako mu je, oduvijek, stalo više do statistika, posebno lažnih, nego do naroda koje vodi.

Dodik za godinu dana, otkako je član Predsjedništva BiH, nije uradio baš ništa, sem što je sebe doveo do agregatnog stanja - strukturalni problem, jer ne odustaje od opstrukcije rada državnih organa, iako ima vrlo jednostavan način da osvoji vlast i na tom nivou.

Način jeste jednostavan, ali Dodik ne može da ga artikuliše iz svima znanih ruskih razloga.

Dodik je sve, samo ne naivan: Da bi bio “igrač” svjestan je da ne smije u vlastitom dvorištu - Republici Srpskoj - imati bilo kakvog ozbiljnijeg takmaca, čak ni kao moguću političku prijetnju.

Upravo zbog toga je atomizovao političku scenu, lomeći stranke i iz pozicije i iz opozicije.

“Koalicioni” DNS je razbijena vojska, koja djeluje na principu “rakove djece”; “Koalicioni” SP-e se raštimava po Dodikovom direktnom nalogu i biće razbijena kao i DNS; Opozicioni SDS se još uvijek oporavlja od Dodikovih furioznih i snažnih višegodišnjih udara; Slična situacija je i sa PDP-om; Ostale nazovistranke su, jednostavno rečeno, Dodikov priručni alat sa kojim čini šta hoće, kad hoće.

U SNSD-u, poprilično iscrpljenom od čekanja na sarajevske pozicije, vri, ali “ključ” neće baciti, jer ne smiju - Dovoljno je da Dodik, u vještački izazvanoj, nasilno nametnutoj, patformi - Patriote-Izdajnici, upre prstom i unutarstranački protivnik, ma ko on bio, završio bi u nekoj od brojnih septičkih jama Dodikove kanalizacione politike.

Sve to proizvelo je situaciju da je RS talac Milorada Dodika, koji on koristi kao štit i oruđe u svojim ličnim borbama, nikako političkim.

To je i bio cilj njegove “politike”, a, nažalost, malo je vjerovatno da “talačka kriza” u skorije vrijeme dobije neki pozitivan rasplet, upravo zbog atomizovanog i smrvljenog političkog miljea, koji nema snage da stvori kredibilan front Dodikovoj antipolitici u RS; Posebno ne da je otrgne iz njegovih šaka.

Iscrpljivanje će se nastaviti sve dok god Dodik bude mogao, milom i silom, kontrolisati politički milje u ovom entitetu, od kojeg je, kako u institucionalnom tako i u svakom drugom smislu, malo šta preostalo.

I to malo Dodik je spreman baciti u vatru i upravo se priprema za taj završni čin, praćen burnim aplauzima pripadnika Unurašnjeg okupatora, uz čiju pomoć je postao jedini, samim tim i najveći, robovlasnik u Evropi.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/
05.11.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ : SRBIJA JE KAPITULIRALA NA KOSOVU, KAO NIJEMCI 1945.

Čedomir Jovanović: Srbija je kapitulirala na Kosovu, kao Nijemci 1945.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je, za TV Kljan, da ni Srbija ni Kosovo nisu spremni za konačni dogovor, te da je Srbija kapitulirala 1999. godine.

Na pitanje novinara TV Kljan Jovanović je potvrdio da smatra da je Srbija kapitulirala na Kosovu i dodao: “Naravno. Kapitulacija je bila ista kao i Njemačka 1945. godine”, prenosi portal “Kosovo online.

“Prvo su kapitulirali pred Amerikancima, a onda je Žukov stigao i rekao im da dođu ponovo i kapitulirali pred Rusima.Nije spremna, kao što nije ni Kosovo”, rekao je odgovarajući na pitanje da li je Srbija spremna za konačni dogovor.

Prema njegovim riječima Rusija je blokirala sporazum, dok Sjedinjene Države nisu bile koherentne.

„Rusi neće dozvoliti konsolidaciju ovog dijela Evrope. To im nije u interesu. To je njihova politika. Morate se bojati Rusa”, kazao je, ali i dodao da ne treba vjerovati ni drugima, uz pitanje sa kim se razgovara. “Da li sa Hoytom Yeem, Matthewom Palmerom, sada sa Grenellom … s kim razgovaramo”, dodao je lider LDP-a.

Jovanović kaže da je Srbija trebalo da prizna Kosovo, ali je izgubila šanse za rješavanje problema 1999. godine u Rambujeu, a potom i Ahtisarijevim planom.

(Kliker.info-N1)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940380

Powered by Blogger.ba