Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

04.11.2019.

STO GODINA JUGOSLAVIJE: OSUĐENA NA PROPAST I PRE NEGO ŠTO JE STVORENA...

04.11.2019.

ULICA DRAŽE MIHAILOVIĆA U CENTRU SRBIJE

04.11.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : RJEŠENJE KRIZE U KOMPROMISU, POŠTIVANJU PRAVA I USTAVNOM PORETKU BiH


/////////////////////////

/////////////////////

Procesuiranje ratnih zločina

Žrtve pisale Grubeši: Zašto paničite?

///////////////////////

///////////////////////

Šef Kluba zastupnika SDA

Osmanović: SNSD odbija jačanje SIPA-e

//////////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////////

04.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : FORMIRANJE VLASTI ZAPELO NA POŠTIVANJU ZAKONA I ODLUKA


/////////////////////////

/////////////////////////////

///////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////////


///////////////////////

///////////////////////////

04.11.2019.

PREDSJEDNIK SDA SANDžAKA U SARAJEVU: SPECIJALNI STATUS SANDžAKA KLJUČ ZA RJEŠAVANJE SVIH SPOROVA NA BALKANU

Predsjednik SDA Sandžaka u Sarajevu : Specijalni status Sandžaka ključ za rješavanje svih sporova na Balkanu

Definiranje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku, izjavio je danas u Sarajevu Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Ugljanin je to poručio na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelekrualaca Krug 99, gdje je kao uvodničar govorio o temi “Autonomija Sandžaka – šta je to i zašto?”.

“Polazeći od modela Badinterove komisije za trajno rješenje jugoslovenske krize, priznavanjem avnojskih granica za međunarodne granice novonastalih država na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavljanjem specijalnog statusa za dijelove naroda koji ostanu izvan matične države, SDA Sandžaka sačinila je prijedlog za rješavanje statusa Sandžaka u okviru reforme političkog sistema Republike Srbije”, rekao je Ugljanin.

Taj prijedlog SDA Sandžaka dostavila je predsjedniku Republike Srbije, Skupštini i Vladi te zemlje, predsjedniku Skupštine Crne Gore i drugim faktorima koji se bave tim pitanjem kao i međunarodnim predstavnicima EU, SAD-u, UN-u.

“Osjećanje građanja Sandžaka, posebno Bošnjaka koji BiH doživljavaju kao svoju nacionalnu državu, ima utemeljenje u istorijskim, pravnim i političkim činjenicama. Iz tih razloga danas ovu platformu želim da prestavim široj bosanskohercegovačkoj javnosti. Definisanje Sandžaka kao zasebnog teritorijalnog i političkog entiteta sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću predstavlja minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku”, kazao je Ugljanin. 

Istakao je da specijalni status Sandžaka kao “teritorijalno-političke zajednice ravnopravnih građana i naroda, u kome su Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi konstitutivni narodi, predstavlja ključ za rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda na Balkanu i treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje”.

Slijedeći tu politiku mira i razumijevanja za trajno rješenje jugoslovenske krize, građani Sandžaka su životno zainteresovani za suverenu BiH, koja bi u drugom stepenu putem bilateralnih odnosa definisala status Bošnjaka i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku. U tom smislu, Sandžak kao takva zajednica ravnopravnih građana i naroda bio bi, da tako kažem, model za rješavanje svih teritorijalnih i političkih sporova između država i naroda na Balkanu”, poručio je Ugljanin.

(Kliker.info

04.11.2019.

NENAD ČANAK : AKO DOZVOLIMO MI ĆEMO NA KRAJU BITI SITNICA ZA POTKUSURIVANJE VELIKIH SILA

04.11.2019.

RELATIVIZACIJA ZLA: JEDNAČENJE ZLOČINACA PO ZVUČNOSTI

04.11.2019.

RADIKALNA DESNICA JE JAKA KAO NIKADA PRIJE

04.11.2019.

ZLOČIN U VEČIĆIMA U OPŠTINI KOTOR VAROŠ JE PRIMJER NEKAŽNJENOG ZLOČINA

Zločin u Večićima u opštini Kotor Varoš je primjer nekažnjenog zločina

Zločin u Večićima u opštini Kotor Varoš je primjer nekažnjenog zločina
Foto: Vijesti.ba
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Večići kod Kotor Varoša, prisustvovao manifestaciji kojom je obilježena 27. godišnjica zločina počinjenih na području ove općine.

Sjećanje na žrtve je započelo dočekom oko 80 učesnika marša mira „Tihi hod za veliku bol“, koji je prije dva dana krenuo iz Karaule kod Travnika.

Učesnici su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor Varoša u novembru 1992. godine pokušali da pređu na slobodnu teritoriju, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Prema podacima udruženja, na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor Varoš je ubijeno nekoliko stotina bošnjačkih civila, a porodice tragaju za kostima njih 275.

U okviru programa, koji je upriličen u Večićima, prisutnima se obratio i potpredsjednik Salkić, koji je poručio da Bošnjaci moraju istrajati u traganju za istinom i pravdom.

-Svi oni koji nisu na putu jačanja kulture sjećanja na zločine koji su počinjeni u našoj domovini i nad našim građanima, jednostavno rade protiv istine i pravde i rade za one koji zagovaraju da se zločini i zločinci ne kazne. Svako onaj ko zarad današnjeg komfora i nekog položaja, šuti o zločinima, saučesnik je na putu zaborava. Zaborav je put u novi zločin nad nad našim narodom i našom domovinom.

Zločin u Večićima u opštini Kotor Varoš je primjer nekažnjenog zločina. Nažalost, ovaj zločin nije jedini, jer mnog zločini, poput onih u Hanifićima, Vrbanjcima i Grabovici, nisu kažnjeni, a mnogi zločinci se slobodno kreću. Mi zločince svakodnevno susrećemo i oni svakodnevno utiču na naše živote na ovim prostorima.

To se treba i mora promijeniti, a može se promijeniti samo ako smo mi istrajni, savjesni i odgovorni, ali i ako svjedočimo o našim saznanjima i onome što smo vidjeli i preživjeli. Obaveza ove generacije je da obezbijedi da laž ne pobijedi istinu.
Nažalost, oni koji propagiraju laži u velikoj su ofanzivi, između ostaloga, i zbog toga što mnogi koji znaju istinu, šute i povlače se pred najezdom laži. Naši šehidi su nas obavezali da ih ne zaboravimo i zbog toga sam Vam zahvalan što ste danas tu i što se zajedno prisjećamo svih zločina na području Kotor Varoša.

Posebno sam ohrabren što vidim veliki broj mladih ljudi, koji su učestvovali i u trodnevnom maršu mira.

Uprkos svemu, Bošnjaci su se vratili u Kotor Varoš i žele u miru da žive sa svojim komšijama, te da grade bolji život za svoje porodice i buduće generacije. To je naše opredjeljenje u cijelom bh. entitetu RS.

Zbog ubijenih, ali i preživjelih, danas pozivamo i očekujemo od pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, da se počinioci ovih zločina kazne, a od savjesnih komšija tražimo da kažu gdje se nalaze masovne grobnice, kako bi porodice svoje najmilije mogle dostojanstveno ukopati, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

(Vijesti.ba / FENA)

04.11.2019.

JASENKO SELIMOVIĆ : ŠVEDSKI KRALJ TREBAO BI ODBITI DA HANDKEU PREDA NAGRADU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940478

Powered by Blogger.ba