Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.11.2019.

BOSNA I HERCEGOVINA U POLUFINALU BARAŽA LIGE NACIJA IGRA PROTIV SJEVERNE IRSKE

BiH u polufinalu baraža Lige nacija igra protiv Sjeverne Irske

BiH u polufinalu baraža Lige nacija igra protiv Sjeverne Irske
Foto: AFP / Vijesti.ba
Kvalifikacije za Evropsko nogometno prvenstvo 2020. godine okončane su večeras. Plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta izborio je Vels koji je u grupi E pobijedio Mađarsku rezultatom 2:0.

U istoj grupi Slovačka je istim rezultatom bila bolja od Azerbejdžana 2:0, ali je kvalifikacije završila na trećem mjestu s bodom manje u odnosu na Vels.

Njemačka je u grupi C deklasirala Sjevernu Irsku rezultatom 6:1, dok je u ovoj grupi Holandija porazila Estojinu 5:0.

S obzirom na ovakve ishode mečeva, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u polufinalnom susretu baraža Lige nacija koji je na rasporedu 26. marta 2020., igrat će sa Sjevernom Irskom na domaćem terenu. Drugi polufinalni par činit će Slovačka i Republika Irska.

Zanimljivo je bili i u grupi G u okviru koje je Sjeverna Makedonija pobijedila Izrael slavivši minimalan trijumf rezultatom 1:0. Latvija je ostvarila minimalan trijumf nad Austrijom rezultatom 1:0, dok je Poljska u uzbudljivom meču savladala Sloveniju 3:2.

U grupi I, Belgija je deklasirala Kipar rezultatom 6:1, dok je Rusija u gostima slavila uvjerljivu pobjedu protiv San Marina rezultatom 5:0. U ovoj grupi Škotska je savladala Kazahstan 3:1.

(Vijesti.ba / Avaz)

20.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK NIJE IZDRŽAO, KAPITULIRAO JE

19.11.2019.

BRITANSKI AMBASADOR MATT FIELD: DOGOVOR PREDSJEDNIŠTVA BiH POKRENUT ĆE REFORME

19.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK AKTIVIRAO MAP I PRODAO REPUBLIKU SRPSKU


//////////////////////////

////////////////////////

/////////////////////////


//////////////////////////

//////////////////////////////

///////////////////////////////

19.11.2019.

ZORAN TEGELTIJA IMENOVAN ZA MANDATARA ZA SASATAV VIJEĆA MINISTARA BiH

19.11.2019.

SARAJEVO: ISPRED AMBASADE ŠVEDSKE MIRNO OKUPLJANJE ZBOG ODLUKE NOBELOVOG KOMITETA


////////////////////////////


//////////////////////
////////////////////////////

////////////////////////////


//////////////////////////////

///////////////////////////

///////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////////

19.11.2019.

DINO MUSTAFIĆ : TRI METRA ZA ŽIVOT

19.11.2019.

ŠTEFICA GALIĆ : "TO SU UMREŽENI NITKOVI, SVE JE POD KONTROLOM POLITIČARA, KOJI SU KRIMINALCI"//////////////////////////////

GODIŠNJICA PARADRŽAVE: U TRI GODINE POSTOJANJA TZV. HERCEG-BOSNA PROIZVELA JE SAMO SVIREPE ZLOČINE I ZLOČNCE

 Godišnjica paradržave


///////////////////////////////
19.11.2019.

NOVI PAZAR: PROF.DR. SENADINU LAVIĆU PRIZNANJE ZA PROMOCIJU BOŠNJAČKE NAUKE, KULTURE I UMJETNOSTI

Novi Pazar: Laviću priznanje za promociju bošnjačke nauke, kulture i umjetnosti

Stručna komisija Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost odlučila je da nagradu za Promociju bošnjacke nauke, kulture i umjetnosti za 2019. godinu dodijeli dr. Senadinu Laviću. Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa i biće uručena u povodu obilježavanja Dana Sandžaka 20. novembra 2019. godine u Novom Pazaru.

Prof. dr. Senadin Lavić je rođen u Konjicu 13. jula.1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 1985/1986 školske godine, započinje studij na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, koji uspješno okončava 1989. godine diplomskim radom Adornova kritika konstitutivnog subjekta (mentor prof. dr. Abdulah Šarčević). Postdiplomski studij na istom fakultetu upisao je 1990. godine, a 1999. godine odbranio je magistarski rad o Adornovoj kritici savremenog društva (Dometi Adornove kritike modernog društva, mentor prof. dr. Ivo Komšić). 

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2003. godine je odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom Racionalnost, jezik i zajednica (mentor prof. dr. Jelena Berberović). Od 1997. godine radi na Univerzitetu u Sarajevu, Fakultet političkih nauka, prvo kao asistent na predmetu Metodologija društvenih znanosti; od 1999. godine kao viši asistent na istom predmetu, od 2004. godine kao docent, a od 2008. kao vanredni profesor. Profesor Lavić je 2014. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Na studijskim boravcima u Njemačkoj i Austriji istraživao je sa stanovišta pluralističke perspektive pristupe i metodologije koji su u dvadesetom stoljeću dominirali u radu društvenih znanosti.

Učestvovao je u brojnim znanstveno-istraživačkim aktivnostima sa studentima i sa drugim istraživačkim timovima. Sudjelovao je u radu znanstvenih skupova posvećenih perspektivama znanosti, obrazovanja, razvitka bosanskohercegovačkog društva i države Bosne i Hercegovine. Okrenut je principima kulture mira i vrijednostima pluralističke racionalnosti koja je osnova života u razlikama.

Lavićevo znanstveno polje interesovanja je metodologija shvaćena kao kritičko-istraživačka svijest u znanstvenim istraživanjima. Pored metodologije istražuje u polju recentne društveno-znanstvene (socio-politološke) fenomenologije, kulturnih studija (cultural studies), sociologije migracija, socijalne epistemologije (znanje u društvenom kontekstu), savremene filozofije (posebno problemi jezika i racionalnosti), leksikologije (rječnik filozofskih pojmova, leksikon socioloških pojmova, onomastičke studije s akcentom na antroponimijske probleme i bošnjačka prezimena) i dr.

Do 2019. objavio je šest knjiga:

1. Pluralistička racionalnost (Sarajevo, 2004),

2. Između periferije i centra (Sarajevo, 2006),

3. Leksikon socioloških pojmova (Sarajevo, 2014),

4. Metodološke rasprave (2014),

5. Bosna’nin Kültürel ve Ulusal Dirilişi (Istanbul, 2015) i

6. Zaborav razlike (Sarajevo, 2018).

U pripremi je knjiga Diskurs političkog bosanstva.

Bio je voditelj poslijediplomskog (master) studija na Fakultetu političkih nauka i član Upravnog odbora FPN. Bio je član redakcije, te Glavni i odgovorni urednik univerzitetskog časopisa Pregled.

Predsjednik je BZK „Preporod“ od 2010. do 2019. godine, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Bio je član je Upravnog odbora Vijeća Kongresa Bošnjačkih Intelektualaca (VKBI). Bio je šef Odsjeka za sociologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Potpredsjednik je Savjeta Akademskog kulturnog vakufa Bosna Sancak u Istanbulu i član Savjeta Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Predsjednik je Vijeća za nauku pri Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Živi i radi u Sarajevu.

(Kliker.info-RTVNP)

18.11.2019.

MOST: DA LI JE SRBIJA RAJ ZA PRIVILEGOVANE, A PAKAO ZA SIROTINJU?

18.11.2019.

HARIS PAŠOVIĆ : REIS KAVAZOVIĆ JE, UZ PAPU FRANJU, NAJMODERNIJI RELIGIJSKI LIDER U EVROPI

18.11.2019.

DANAŠNJI PREDSTAVNICI HRVATA SLIJEDI POLITIKE MATE BOBANA I RADOVANA KARADžIĆA

Današnji predstavnici Hrvata slijede politike Bobana i Karadžića

Današnji predstavnici Hrvata slijede politike Bobana i Karadžića
Foto: Vijesti.ba

Politika Herceg-Bosne u osnovi je velikosrpski projekt, i to je najveći promašaj hrvatske politike u BiH koja sustavno razara bh. društvo i priječi integraciju BiH u Evropu.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, dr. sc. Marijo Pejić.
Mišljenja je da se ta politika ne zauzima za bosanske Hrvate.

- Ono što se često prešućuje jest da je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća HDZ BiH, koji su predvodili Stjepan Kljuić, Ivan Markešić, Damjan Vlašić, Jerko Doko, Jure Pelivan, Milivoj Gagro i drugi, bio politički usmjeren na jačanje državnosti Bosne i Hercegovine i rješavanje hrvatskog pitanja kroz bosanskohercegovačko državno pitanje - kaže Pejić.

Podsjeća da je tvorac referendumskog pitanja o suverenosti i neovisnosti BiH bio ugledni mostarski odvjetnik i zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini RBiH Damjan Vlašić.

- Međutim, oni koji u to doba ništa nisu predstavljali u strukturama izvornog HDZ-a BiH, koji je osnovan u Sarajevu, odlučili su kasnije promijeniti politiku, a politički su likvidirali predstavnike umjerene frakcije i krenuli su k podjeli BiH, što je rezultiralo i podjelom Hrvata na "bosanske" i "hercegovačke" - ističe Pejić.

Nakon dolaska Mate Bobana na čelo HDZ BiH 1992., naglašava naš sagovornik, napuštena je ideja bosanskohercegovačke države i njezinog teritorijalnog, državno-pravnog i historijskog integriteta, odbačena je državna zastava sa zlatnim ljiljanima, a zagovara se ideja stvaranja nacionalne paradržave "Herceg-Bosne", nasuprot opstanku zajedničke demokratske države BiH, što dovodi do približavanja srpske i hrvatske politike u BiH, koje su tada predvodili Radovan Karadžić i Mate Boban.

- Današnji politički predstavnici Hrvata očito slijede te političke ideje i zbog otvorene koalicije srpske i hrvatske službene politike u BiH uopće ne govore o položaju Hrvata u Republici Srpskoj - zaključuje Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.


(Vijesti.ba)


/////////////////////////


////////////////////////

18.11.2019.

ZVANIČNO: ZAKAZANA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA BiH U SRIJEDU 20 NOVEMBRA 2019. O IZMJENI POSLOVNIKA

18.11.2019.

GODIŠNJICA PARADRŽAVE: U TRI GODINE POSTOJANJA TZV. HERCEG-BOSNA PROIZVELA JE SAMO SVIREPE ZLOČINE I ZLOČNCE

18.11.2019.

DEUTSCHE WELLE : KONTINUITET OSPORAVANJA I DESTRUKTIVNA DJELOVANJA SRBIJE I HRVATSKE PREMA BiH


Deutsche Welle : Kontinuitet osporavanja i destruktivna djelovanja Srbije i Hrvatske prema BiH

Učesnici okruglog stola o uticaju Srbije i Hrvatske na političke događaje u BiH, naučnici i bivši visoki zvaničnici BiH i Jugoslavije mišljenja su da postoji kontinuitet u negativnom djelovanju susjeda

18.11.2019.

MLADEN BOSIĆ : TRI LIDERA IGRAJU NA KARTU KONFLIKTA, I DA FORMIRAJU VLAST KRIZA OSTAJE

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje

Bosić: Tri lidera igraju na kartu konflikta, i da formiraju vlast kriza ostaje
Mladen Bosić
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za Vijesti.ba ističe da lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda.

Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara, upozorava naš sagovornik.

Razgovarala: Nevena Ćosić  

- Kako tumačite potez SNSD da nakon godinu dana Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH predloži članove u stalne komisije ovog Doma? Objasnili su da je to odgovor na inicijativu SDS-a i PDP-a o deblokadi Parlamenta BiH.   

BOSIĆ: Mislim da je glavni razlog deblokade u stvari pokušaj da se izbjegne glasanje u Predstavničkom domu o inicijativi koju su podnijeli SDS i PDP. To glasanje bi pokazalo da je moguće okupiti dovoljnu većinu bez SNSD-a, pa čak i bez HDZ-a. To bi teoretski moglo da dovede i do većine koja bi izglasala novi Savjet ministara. Pokazalo se da je blokada Parlamenta od strane Dodika bila neuspješna taktika koja je blokirala mnoge investicije.

- U maju ste u izjavi za Vijesti.ba kazali da očekujete da će formiranje Savjeta ministara BiH biti izvedeno po modelu iz 2010. godine, kada je ovaj organ formiran 15 mjeseci nakon tadašnjih izbora. I ovog puta se bližimo tom neslavnom roku. Čeka li nas do 2022. godine i novih izbora period bez vlasti, odnosno ostanak postojeće garniture?

BOSIĆ: Teško je tačno predvidjeti, jer ne postoje jasne zakonske procedure koje bi dovele do deblokade u ovakvim slučajevima. Ja sam svoje predviđanje bazirao na osnovu poznavanja političkog mentaliteta tri lidera koji sebe nazivaju pobjednicima na prethodnim izborima. Učestvovao sam u razgovorima 2010. godine i tada se Dodiku nije žurilo da formira novi Savjet ministara, jer je Špirić bio predsjedavajući u prethodnom mandatu. Sada je situacija obrnuta.

- Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH posljednju sedmicu obavili su razgovore na bilateralnom nivou o formiranju vlasti na nivou BiH. No, ishod tih sastanaka uglavnom se svodi na "dogovorili smo se da ćemo se dogovarati". Konkretnih pomaka nema, izuzev činjenice da je SNSD predložio svoje kandidate za parlamentarne komisije. Jednom prilikom kazali ste mi da čak i da ove tri stranke formiranju vlast, ona bi brzo došla u krizu. Pojasnite nam svoj stav.

BOSIĆ: Ova tri lidera igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda. Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara.

- Podsjetiću Vas i na izjavu da smatrate da ANP nije glavni uzrok ovakve situacije. Zašto, odnosno šta je prema Vašm mišljenju glavni problem u odnosima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH?

BOSIĆ: Problem ovakve kostrukcije vlasti je strateška veza HDZ-SNSD koja stvara neravnotežu i strah kod predstavnika Bošnjaka. Odnos snaga bi bio dva prema jedan. Dodik i Čović se trude na svaki način da naglase svoju neraskidivu vezu. Ja upozoravam već duže vrijeme da je ova situacija opasna, a to se više puta pokazalo kao loše i u nedavnoj prošlosti. Čini mi se da je ovo značajniji uzrok ove situacije nego ANP.

- Dodik je podržao Čovićeve stavove o izmjeni Izbornog zakona BiH koja će omogućiti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da jedan narod ne može drugom birati predstavnike. To bi, kako tvrdi, bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz moguća rješenja. Šta mislite o ovoj tvrdnji?

BOSIĆ: To je Čovićeva glavna poliitička platforma i Dodik ga podržava čak i kada je to na štetu Republike Srpske, kao što je zahtjev za redefinisanjem teritorija i trećim entitetom. Ovakav način izbora izaziva kod Hrvata utisak diskriminacije i HDZ-u omogućava da oko sebe homogenizuje ostale političke stranke. Vjerujem da bi bio interes svih da se promjeni Izborni zakon, ali ne samo u tom segmentu, nego prije svega u rješenjima koja bi onemogućila ovako veliki nivo izborne krađe i prevara.

- Zaključci sa posljednje posebne sjednice Narodne skupštine RS zaista su izazvali brojne polemike u domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti. Kako ih Vi vidite? Šta je njihov cilj i vjerujete li da će biti provođeni, kako to najavljuju iz SNSD-a.

BOSIĆ: Ta sjednica je bila najavljivana kao reakcija na deklaraciju SDA kao pritisak oko formiranja Savjeta ministara, ali su shvati da je glupost da NSRS raspravlja o nekoj stranačkoj deklaraciji. Zato nikome nije bilo jasno šta je koncept sjednice, osim ponavljanja već davno iznijetih stavova i prijetnji u čiju realizaciju više niko ne vjeruje. Usvojena je informacija koja je puna najprizemnijih insinuacija o ljudima iz opozicije. Idu dotle da na primjer u skupštinskoj informaciji dovode u sumnju da li sam ja glasao na referendumu 2016. ?! To je stvarno srozavanje institucije NSRS.

Priča o vraćanju nadležnosti se već odavno izlizala. Kako svi znaju da je upravo Dodik i SNSD glasao da se ozakone nadležnosti koje su visoki predstavnici oduzeli RS, bilo je interesantno slušati na sjednici koliko puta je ponovljena konstatacija kako su bili naivni i vjerovali da će kasnije te odredbe promjeniti u skupštinskojj proceduri. Vjerujem da je malo onih koji su toliko naivni da vjeruju u Dodikovu naivnost.

Ipak, u zaključcima postoji i stavka koja može biti veoma opasna. Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju.


(Vijesti.ba)

18.11.2019.

IVAN BEGIĆ DOVEO JANJE ISPRED SJEDIŠTA RTRS-A

Ivan Begić doveo janje ispred sjedišta RTRS-a

Ivan Begić doveo janje ispred sjedišta RTRS-a
Foto: RAS Srbija / Vijesti.ba
I danas su, kao i prethodnih nedjelja, opozicioni poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković organizovali performans, čitanje, kako oni tvrde, “Istinitih vijesti” ispred zgrade Radio televizije RS.

Kao vijesti koje su istinite, a ne mogu se naći u zvaničnom dnevniku javnog servisa RS, Trivićeva i Stanivuković su naveli vijesti o 600. okupljanju grupe “Pravda za Davida”, kao i o odbijanju poznatog srpskog glumca Vojina Ćetkovića da učestvuje u proslavi Mitrovdana u Nevesinju.

Oni su kao “istinite, a nepročitane vijesti” naveli i stavove PDP i SDS o posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je usvojila, kako navode, slične zaključke kao i 2009. i 2011. godine.

– Generalni direktor RTRS, Draško Milinović, opozicione poslanike koji čitaju istinite i neobjavljene vijesti RTRS-a, Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić nazvao političkim cirkusantima – pročitala je kao vijest Jelena Trivić.

Stanivuković je dodao da su zato “kao gosta u današnje četvrte vijesti pozvali generalnog direktora RTRS-a” da čuju iz prve ruke šta ima da kaže, te da, kako je naveo “sučele argumente”.

Pošto se gost nije odazvao, opozicionari su pripremili ovu kartonsku siluetu bez lika koja simbolizuje svakog čovjeka na nekoj poziciji u Republici Srpskoj, koji poslušno izvršava naređenja vlasti.

– Pogledajte, ako ja želim da taj čovjek stoji on će da stoji, ako želim da ga sklonim, ja mogu da ga sklonim. Jednako tako vlast u Republici Srpskoj naređuje i određuje svojim poslušnicima šta će da rade, a ove negativne pojave ljudi bez ličnog integriteta i autoriteta, razlog su zašto Republika Srpska tone u autokratiju. Mi smo iz tih razloga odlučili da čitamo istinite vijesti RTRS-a kako bismo građanima Republike Srpske pokazali i drugu stranu priče, onu koju vlast ne može da kontroliše. Nama vlast ne može da naredi kako ćemo da se ponašamo i šta ćemo da radimo, mi jednostavno nismo njihove marionete. Naprotiv – poručila je Trivićeva.

Jedan “gost” se ipak pojavio u njihovim vijestima, a to je jagnje, koje je doveo lider mladih PDP u Banjaluci Ivan Begić, kako bi ga, kako je rekao – spasao.

On je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik, lider SNSD, najavio da će lokalne izbore u Banjaluci dobiti šatorima, te da je za tu vrstu priče “rezervisao sav jagnjeći i praseći fond”.

– Nama tuđim sinovima i kćerima dajete mrvice, nudite nam praseći i jagnjeći fond, a svojim sinovima i kćerima tendere i suši.  Prije izbora nas, godinama izgladnjujete, jer nemamo normalne plate, penzije i dječje dodatke, a onda, na dan izbora, kupujete glasove parčetom mesa, vrlo je opasno ljude izgladnjivati i ponižavati  – poručio je Begić.

(Vijesti.ba / Srpskainfo)

18.11.2019.

MOST: DA LI JE SRBIJA RAJ ZA PRIVILEGOVANE, A PAKAO ZA SIROTINJU?

17.11.2019.

GODIŠNJICA 4. KORPUSA ARMIJE RBiH : BRANILI SE I ODBRANILI OD DVA AGRESORA

17.11.2019.

KOŠARKAŠICE BiH RAZBILE ŠVICARSKU U SARAJEVU

Košarkašice BiH razbile Švicarsku u Sarajevu

Košarkašice BiH razbile Švicarsku u Sarajevu
Foto: Fena
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Nakon trijumfa u gostima protiv Rusije na startu kvalifikacija, košarkašice BiH su večeras u Sarajevu, u drugom kolu C-grupe pobijedile selekciju Švicarske sa 80:61 (21:11, 27:18, 24:22, 8:10).

Susret je protekao u potpunoj dominaciji bh. reprezentacije koja je opravdala ulogu favorita i s maksimalnim učinkom završila prvi "prozor" u kvalifikacijama.

Nakon izjednačenih uvodnih minuta, košarkašice BiH su u finišu prve četvrtine za kratko vrijeme slomile otpor gošći i došle do dvocifrene prednosti, koja je u drugoj četvrtini rasla do 24 poena.

U drugom poluvremenu gošće su donekle uspjele parirati, ali su bh. košarkašice držale rezultatsku prednost oko 20 poena i rutinski susret privele kraju.

Najefikasnije i u večerašnjoj pobjedi bh. tima bile su Jonquel Jones i Marica Gajića, a obje su ostvarile "double-double" učinak. Jones je postigla 26 poena uz 16 skokova, a Gajić 18 poena i 18 skokova. Dvocifren poenterski učinak imale su također Tamara Kapor sa 12 i Nikolina Džebo sa 10 poena.

U reprezentaciji Švicarske najefikasnije su bile Alexia Rol sa 17 i Evita Herminjard sa 15 poena.

U drugom susretu u grupi Rusija je savladala Estoniju sa 96:66.

Nakon dva kola reprezentacija BiH je u vodstvu sa četiri boda, Rusija i Švicarska imaju po tri, a Estonija dva boda.

Kvalifikacije se nastavljaju u novembru sljedeće godine, a u trećem kolu BiH dočekuje selekciju Estonije.

(Vijesti.ba / FENA)


///////////////////////////


//////////////////////////////

17.11.2019.

DW: DESTRUKTIVNA DJELOVANJA SRBIJE I HRVATSKE PREMA BOSNI I HERCEGOVINI


/////////////////////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////

17.11.2019.

ALBIN KURTI: ALEKSANDAR VUČIĆ BI PRVO DA PODIJELI KOSOVO, A ONDA I BOSNU I HERCEGOVINU

17.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4) - (5)

17.11.2019.

OZREN KEBO: JEDNA DRŽAVA, JEDAN PREDSJEDNIK

17.11.2019.

POLITIKA SRBIJE JE DOSLJEDNA U NEGIRANJU BiH, A HRVATSKA DVOLIČNA

16.11.2019.

BRANISLAV BORENOVIĆ : U SNSD-U KONAČNO DOŠLI PAMETI

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti

Borenović: U SNSD-u konačno došli pameti
Branislav Borenović

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović odgovorio je potpredsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojši Radmanoviću na optužbe da izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine ...

... Bosne i Hercegovine derogiraju interese Republike Srpske.

“Pet dana slušamo brutalne napade i optužbe, još nismo čuli ništa konretno šta je protivzakonito, sve je jasno i jednostavno. Onaj ko hoće da radi, može da radi, onaj koji ne želi, ne mora da radi. Umjesto njega, umjesto Kolegija, odluku će donijeti Predstavnički dom i izabrati članove komisija na privremenoj osnovi, uvažavajući čak i sve ostale članove Poslovnika koji se i ne spominju u našim izmjenama, i onaj ključni, član 30. gdje je jasno naznačeno da jednu trećinu čine poslanici iz RS, dvije trećine iz FBiH. Dvolično je da ljudi iz SNSD-a pričaju o tome”, odgovorio je Borenović.

Najavljuje i da li će se ići u daljnju proceduru:

“Mi s tim Poslovnikom treba da idemo zbog budućnosti, da pošaljemo poruku, ako neće stranke, ako neće kolegijum, obaveza je većine u Predstavničkom domu da izabere komisiju na bazi ustavnih okvira jedna trećina iz RS, a dvije trećine iz FBiH.”

Naglašava da su iz SNSD-a konačno “došli pameti” i dali prijedloge svojih predstavnika u komisijama, no to su ističe mogli uraditi i prije godinu dana.

“Šestog decembra se navršava godinu dana od posljednje konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šteta da se potrošila cijela godina, niko ne nosi odgovornost ko će odgovarat što su potrošeni novci, a da ništa nije rađeno u Parlamentu BIH”, naglasio je Borenović.

Borenović je komentarisao i retoriku u vezi slanja ANP-a, te mogućnost da SNSD pristane na neki izmijenjeni materijal:

“Ovdje je ključno pitanje šalje li se dokument u Sjevernoatlantski savez, u Brisel ili ne? Ako se šalje dokument, kako ga god oni zvali, koliko god stranica imao, to je aktivacija MAP-a. Čak i sa zaglavljem, ako se šalje, sa dvije rečenice, to je aktivacija MAP-a i to se građanima mora reći. Nije prvi put da su oni nešto pričali, masirali godinu dana javnost i onda promijenili priču. Ako ste pristali, izađite i recite građanima 'SNSD je pristao da pošalje prvi dokument tog tipa u Brisel.”

(Vijesti.ba / N1)

16.11.2019.

DAVOR VULETIĆ : BiH JE ZAROBLJENA U POLITIČKOJ VOLJI LIDERA KOJI JE VODE

16.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : NAPRAVILI SMO VELIKI POMAK, NAREDNE SEDMICE SJEDNICA PARLAMENTA BiH -BORENOVIĆ: U SNSD-U KONAČNO DOŠLI PAMETI


/////////////////////////


/////////////////////////////

/////////////////////////////

////////////////////////

////////////////////////


///////////////////////////////

16.11.2019.

SENZACIJA NA STARTU KVALIFIKACIJA: BiH POBIJEDILA RUSIJU

Senzacija na startu kvalifikacija: BiH pobijedila Rusiju u gostima

Image result for zenska kosarkaska reprezentacija bih pobjedila rusiju

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pobjedom kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje se održava u Francuskoj i Italiji. Izabranice selektora Gorana Loje u gostima su savladale Rusiju rezultatom 70:69.

Ruskinje su prije ovog susreta važile za favorita, ali to nisu potvrdile na parketu prepune dvorane u Orenburgu, gdje su ih naše košarkašice savladale.

U prvoj četvrtini susreta naše reprezentativke su pružile sjajnu partiju i prvih deset minuta su riješili u svoju korist rezultatom 19:14. U drugoj četvrtini naše protivnice su zaigrale dosta čvršće u odbrani i uspjele da preokrenu rezultat u svoju korist i na odmor odlaze sa prednošću od sedam poena. Rezultat je glasio 37:30 u korist Rusije.

U trećem periodu naš tim je ponovo pokazao sjajnu igru i uspio da smanji prednost Ruskinja. Predvođene sjajnom Jonquel Jones i Maricom Gajić uz pomoć ostalih suigračica, naš tim je uspio da smanji zaostatak na samo tri poena, 52:49.

Odličnu igru naš tim je nastavio i na otvaranju posljednjeg perioda i serijom 8:3 dolaze do prednosti 57:55. Nakon toga gledali smo dosta neizvjesnu utakmicu u kojoj su naše reprezentativke u potpunosti parirale favorizovanoj Rusiji. Četiri minute prije kraja susreta imali smo prednost od tri poena, 65:62. Tri poena i napad smo imali na ulasku u posljednju minutu susreta, kada je rezultat glasio 67:64. Trojka Jones na 15 sekundi do kraja, dovela nas je na korak do trijumfa, a Ruskinje nisu iskoristile posljednji napad i poražene su rezultatom 70:69.

Naša selekcija narednu utakmicu igra u nedjelju protiv selekcije Švicarske, a taj susret se igra u dvorani Skenderija.

Švicarska i Estonija, naše protivnice u Grupi C, svoj susret igraju od 20 sati.

Rusija: Leshkovtseva 0, Nizamova 6, Shabanova 0, Shilova 6, Vadeeva 18, Anoikina 4, Komarova 0, Levchenko 9, Logunova 6, Namok 0, Razheva 6, Zhedik 12. Selektor: Alexander Kovalev.

Bosna i Hercegovina: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Vrančić 5, Babić 0, A. Delić 0, N. Delić 0, Džebo 0, Džinić 0, Džombeta 3, Marković 0. Selektor: Goran Lojo.

16.11.2019.

NAVIJAČI BiH ZAHVALILI ITALIJI: NIKADA VAM NEĆEMO ZABORAVITI UTAKMICU 1996. GODINE

Navijači BiH zahvalili Italiji: Nikada vam nećemo zaboraviti utakmicu 1996. godine

Navijači BiH zahvalili Italiji: Nikada vam nećemo zaboraviti utakmicu 1996. godine
Foto: Vijesti.ba

Navijači Bosne i Hercegovine iskoristili su gostovanje Italije u Zenici da se gostima zahvale za veliku gestu iz 1996. godine.

Transparent “Grazie Italia, 6.11.1996! Prijatelji iz Bosne!” na kojem je nacrtano srce postavljen na južnoj tribini Bilinog Polja poslao je još jednom poruku zahvale za odluku talijanske reprezentacije da 1996. godine dođe odigrati utakmicu u Sarajevu.

U tom periodu Hrvatska i druge reprezentacije iz naše kvalifikacione grupe za SP 1998 nisu željele igrati u BiH, pod izlikom da je država još uvijek nesigurna nakon rata. Naša reprezentacija morala i domaće utakmice igrati na gostujućem terenu, pa smo tako Hrvatsku “ugostili” u Bolonji.

Talijani su svojim dolaskom u Sarajevo poslali cijelom svijetu, a posebno UEFA-i i FIFA-i poruku da je sigurno igrati u Bosni i Hercegovini, a od tada naša reprezentacija domaće susrete igra na svom terenu.

Italijani su tog 6. novembra 1996. godine, kao svjetski viceprvak, predvođeni tada velikim zvijezdama Maldinije, Zolom, Chiesom, Ravanellijem doputovali u Sarajevo i odigrali prijateljski meč sa BiH.

BiH je sa 2:1 pobijedila Italiju na prepunom stadionu Koševo, a golove za naš tim dali su Salihamidžić i Bolić. Jedini strijelac za Italiju bio je Chiesa.

(Vijesti.ba)

16.11.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : MIGRANTSKA KRIZA I BOŠNJAČKA PODANIČKA DEFANZIVA

Esad Duraković : Migrantska kriza i bošnjačka podanička defanziva

Uvjeren sam da je bošnjačka politika prema migrantima zastrašujuće defanzivna i kao takva pogrešna, piše Esad Duraković.Ti političari olahko, gotovo podanički i skrušeno (ne znam da li tu ima materijalnih interesa) pristaju na to da migrante raspoređuju isključivo po tzv. bošnjačkom dijelu Federacije, nikako i ni slučajno po RS i onome što HDZ smatra Herceg Bosnom.

Piše : Esad Duraković (NAP)

To je PROJEKT protiv interesa Bošnjaka pa i Bosne. Politika tu ne bis smjela biti defanzivna. Morala bi biti agresivnija prema međunarodnoj zajednici, EU posebno, a to znači da bi orali permanentno i glasno uvjeravati, planski, svjetsku javnosti međunarodne humanitarne organizacije u ČINJENICU KOJA JE TU – da se ovdje vrši dramatična humanitarna zamjena teza jer Evropa se ponaša krajnje nehumano prema migrantima, a istovremeno dolaze u BiH da nama drže lekcije o tome kako da budemo humani prema migrantima; EU je ta koja propušta migrante kroz svoje članice (Rumuniju i Grčku), a onda ih gomila u BiH pred kojom je, na izlazu, hermetički zatvorila granice.

Dotle su po Evropi prazne barem desetine kampova; na hrvatskoj granici se vrši permanentno institucijsko nasilje nad migrantima; u Sloveniji se civili samoorganiziraju i naoružani love migrante… Dakle, EU je i licemjerna i primjerno nehumana jer zadržavaju migrante u zemlji koja je pravno i politički neuređena, koja je i sama na ivici opstanka. Ako gospoda Evropljani toliko brinu zbog moguće humanitarne krize pred zimu, neka prime migrante u svoje kampove i neka pokažu vlastitu humanost.

Nije ovdje bitan ni broj migranata u BiH jer oni su potrebni kao ARGUMENT PREDSJEDNICIMA Macronu, Kolindi, Dodiku, Čoviću i dr. Ma koliko ih bilo, ovi posežu za njima kao za argumentom a navodnoj prijetnji iz BIH, kao argumentom protiv Bošnjaka i protiv BiH. U svemu tome je frapantna ta defanzivna, ponavljam: podanička politika Bošnjaka, toliko da se čovjek pita: nisu li i oni dio plana…. Bez namjere da budem grub, nehuman i arogantan, tvrdim da je ovakvo ponašanje, ili djelovanje, fatalna i historijska greška protiv vlastitoga naroda.

16.11.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS : CILJ BOMBARDOVANJA SARAJEVA I 'MALOG SCHENGENA' JE ISTI

Andrej Nikolaidis : Cilj bombardovanja Sarajeva i ‘Malog Schengena’ je isti

U jednoj stvari vezanoj za “Mali Schengen” Aleksandar Vučić i Edi Rama govore istinu: to, doista, nije nova Jugoslavija – ona u kojoj će se, umjesto Slovenije i Hrvatske, naći Albanija. “To” je nešto mnogo gore od toga. “To” je replika Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Preciznije: ono što prave je kraljevina Srba i Albanaca, piše u svojoj kolumni objavljenoj na AJB crnogorski književnik  rođen u Sarajevu Andrej Nikolaidis.

Neće to, dakako, i formalno biti kraljevina. Ali, neće biti ni demokratija – naprotiv, biće tu gomila autoritarnih lidera, od kojih će svaki, u praksi, biti kralj na teritoriji koju bude kontrolisao. Biće tu, dakako, i gomila nacionalizama, i još više korupcije nego što je do sada bilo. Neće, dakako, ta država/savez odmah biti proglašena – koliko “da se Vlasi ne dosjete”… Počeće sa slobodnom trgovinom i protokom ljudi, jer to je, znate, ekonomski, a ne politički sporazum, kao što je i Evropska unija počela sa ugljem i čelikom. Završiće sa zajedničkim parlamentom i kontrolom granica.

Vijek nakon što su velike sile stvorile Kraljevinu SHS, one (ili barem neke od njih) pokušavaju na Balkanu “implementirati” eksperiment zapanjujuće sličnosti. Poslije Prvog svjetskog rata, Francuska i ostale pobjednice htjele su “Malu Antantu” na Balkanu: pa su napravili Jugoslaviju Karađorđevića. Druga je priča što je to bila najgora država koju može napraviti bilo čovjek, bilo životinja – ona je, ta država, uostalom, uz zvjerstva okončala svoj vijek. Da nije bilo Tita i partizana, koji su na ruševinama te države stvorili nešto posve drugo, njenu aksiološku suprotnost takoreći, ideja južnoslovenskog zajedništva bi nakon tiranije Karađorđevića ostala upisana slovima crnjim od sipinog mastila, crnjim od “Crne ruke”, u imaginarnoj knjizi zajedničke istorije.

Nikolaidis  ide dalje i u odgovoru na pitanje, kako izgleda kada Zapad na Balkanu pravi kompleksnu državnu tvorevinu, shodno svojim potrebama, spremno odgovara da smo to vidsjeli 1918. godine.

Shodno tadašnjim geopolitičkim projekcijama, prevashodno Francuske, ugašena je, recimo, država Crna Gora. Svrgnuta je njena dinastija, razvaljeni parlament i ustav, izbrisan svaki subjektivitet te međunarodno priznate države, nakon čega je Srbiji dozvoljeno da je anektira. Onda su se, prije koju godinu, Francuzi javno ispričali živim potomcima dinastije Petrović Njegoš i Crnoj Gori. Da bi Emmanuel Macron danas ponovo stvarao uslove da se Crnoj Gori desi isto. Šta da vam kažem: svako onaj ko je bio toliko glup da povjeruje u iskrenost i priče o “civilizaciji i vrijednostima” imperija zaslužio je sve što će mu imperij učiniti.

Vučićev i Ramin “Mali Schengen” je model koji bi obezbijedio da, umjesto da budu poraženi, poniženi i odbačeni, dva velikodržavna projekta, koja su najveća prijetnja bezbjednosti ovog regiona, budu namirena i realizovana. Ime tih projekata je “velika Srbija” i “prirodna Albanija”. U državnoj skalameriji koju prave Vučić i Rama doista bi bilo ostvarenio ono: “Svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi.”

Kao i 1918. godine, to je upakovano kao navodno “progresivna” ideja zajedništva i saradnje. Pa ti odbij ono što je “napredno” i u “duhu integracija”. Proevropska priča će se, po inerciji, još neko vrijeme nastaviti, ali eventualno formiranje kraljevina Srba i Albanaca značilo bi “zbogom” evropskim integracijama regiona. Nešto se pitam… A ko vam je do sada branio da sarađujete? Šta je bila prepreka saradnji i normalizaciji odnosa, ako na vaši nacionalizmi, koji sada trebaju biti nahranjeni Bosnom (i Hercegovinom), Crnom Gorom i Makedonijom?

“Mali Schengen” podrazumijeva i, citiram autore ideje, “jačanje prekogranične saradnje u oblasti bezbjednosti”. “Oblast bezbjednosti” je isto, je li, ekonomija? Podrazumijeva i uklanjanje granica i slobodno kretanje ljudi. Reklo bi se kako su navedeni ciljevi “Malog Schengena” bili ostvareni još 1992. godine. Tada je realizovana potpuna “prekogranična saradnja u oblasti bezbjednosti” između Srbije i dijela Bosne i Hercegovine – danas mu je ime entitet Republika Srpska.

Kako izgleda ta saradnja imao se prilike uvjeriti i sam Vučić, kada je onomad obišao srpske artiljerijske položaje iznad Sarajeva. Od Beograda do Sarajeva je putovao bez pasoša i bez bilo kakve granično-carinske kontrole, što znači da je još tada bilo obezbijeđeno “slobodno kretanje” (naročito naoružanih) ljudi. Kao i slobodno kretanje roba (naročito oružja). O tome vam govorim: metod je različit, no cilj bombardovanja Sarajeva i “Malog Schengena” je isti.

Ideja da će “ekonomska saradnja” pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je, prije svega, jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat. Predstavnici “škole mišljenja” po kojoj su ekonomija i slobodno tržište lijek za nacionalizam vele kako sukobi nastaju iz siromaštva, dok razvoj ekonomije podstiče stabilnost.

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Ante Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo. Da bi “velika Srbija” bila ostvarena, srpski je nacionalizam bio spreman istrpjeti uništenje srpske (i crnogorske) ekonomije.  

Savez koji prave Vučić i Rama, uz učešće Zorana Zaeva, kao “korisnog idiota” tog projekta, zapravo je markiranje i policiranje teritorije postavljene ispred Schengena, svojevrsne tampon zone – koja ovoga puta, za razliku od one “Male Antante”, ne štiti od ratne prijetnje, nego od migracija. Stanovništvo te teritorije raseljavaće se u Evropu, gdje god ima bauštele i suđa da se pere, a teritoriju će naseljavati – migranti. Kraljevina Srba i Albanaca će, između ostalog, biti i džinovski migrantski logor, svojevrsno “Čistiliše”, mjesto gdje će se vršiti selekcija ko može, a ko ne može na rajske livade zapada.

Sve bitno vezano za projekat “Mali Schengen” krije se od javnosti, pa tako i kakvo rješenje “kosovskog čvora” dogovor Vučića i Rame podrazumijeva. Odgovor na to pitanje očito se ne dopada Albinu Kurtiju. Preostaje da se vidi koliko diplomatskog (i doslovnog) zavrtanja ruku od zapadnih pokrovitelja novog oblika “balkanske saradnje” može izdržati Kurti, ali i crnogorsko i vođstvo bosanskih Bošnjaka, koji se, takođe, opiru predbračnom ugovoru Vučića i Rame.

I na kraju, Nikolaidis navodi da je tu mnogo upitnika, a jedan od najvećih je šta o tome misli Rusija, a šta veli Turska.

16.11.2019.

AKO SU SVI ISTI, ZAŠTO BOSNA NIJE IZVRŠILA AGRESIJU NA SRBIJU - TUZLANSKU KAPIJU JE REŽIRAO MILOŠEVIĆ PO TEKSTU SANU

16.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4)

16.11.2019.

ODLAZAK ALEKSANDRA VUČIĆA - NADA ZA SRBIJU


Odlazak Vučića – nada za Srbiju

Odlazak Vučića – nada za Srbiju

Rodio sam se tri i po godine od kraja Drugog svetskog rata, proživeo razna imena nekadašnje divne Jugoslavije, u gradu u kome sam se rodio i pokazao mu svoju odanost,


///////////////////////////
///////////////////

//////////////////////


/////////////////////////////////


///////////////////


///////////////////


///////////////////////


/////////////////////////////
15.11.2019.

ORONULI OBJEKTI MEMORIJALNOG CENTRA: ŠTA JE NAMA GENOCID?

15.11.2019.

? : FRANCUSKA IZAŠLA SA NOVIM PRINCIPIMA ZA PROŠIRENJE


////////////////////////////

///////////////////////


/////////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////////

//////////////////////////////

////////////////////////

/////////////////////////////

15.11.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : CRVENI TEPIH SAMOPOŠTOVANJA

15.11.2019.

KLANJANA DžENAZA ŽRTVAMA EKSHUMINARIM IZ MASOVNE GROBNICE LOKVICE-IGMAN

Klanjana dženaza žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Lokvice-Igman

Klanjana dženaza žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice Lokvice-Igman
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava ekshumiranih početkom juna ove godine iz masovne grobnice Lokvice-Igman, klanjana je danas na lokalnom mezarju Donji Hadžići.

Radi se o civilima koje je u ljeto 1992. godine strijeljala vojska RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da pobjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaiševima.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović proglasio je 15. novembar Danom žalosti na području te općine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je prisustvovao dženazi, naglasio je da je ovaj dan prije svega bitan za porodice ubijenih Bošnjaka koje su poslije 27 godina traganja konačno pronašle ostatke svojih najdražih u jednoj od više od 700 masovnih grobnica u BiH. 

- To je možda i najbolji odgovor na konstatacije iz Evrope da je BiH tempirana bomba. BiH je u stvari masovna grobnica za desetine hiljada Bošnjaka muslimana koji su ubijeni samo zbog toga što su imali drugu vjeru ili imena u odnosu na zločince. Ključna poruka je da se mora doći do pravde i priznati istina ko je napravio zločine u BiH, a da počinioci moraju prihvatiti odgovornost i za to moraju biti kažnjeni da bi se snažnije moglo ući u procese pomirenja i oprosta - izjavio je Zvizdić. 

Naglašava da do zaborava ne može doći jer bi u tom slučaju Bošnjaci izgubili dostojanstvo i našli se na putu gubljenja identiteta.

- Ne smije doći do zaborava ne zbog osvete već iz razloga da se to više nikada ne ponovi. Svi mi u BiH koji volimo ovu zemlju odbijamo geslo fašizma i rasizma koje se pokušava promovirati. Živjeli smo 600 godina zajedno i nastavit ćemo ali samo s onima koji su ljudi i poštuju moralna načela - dodao je.

Dženaza je klanjana Almiru (Mustafa) Nuhanoviću, Šefiku (Avdo) Nuhanoviću, Hasanu (Alija) Nuhanoviću, Selveru (Mušan) Piknjaču, Fahriji (Ahmed) Hrnjiću, Ahmedu (Hamid) Lokvančiću, Salki (Adema) Beganoviću, Zahiru (Džemail) Karavdiću, Hamdi (Hamid) Hasanoviću, Mirsadu (Derviš) Veljkoviću, Emiru (Redžo) Bašiću i Sejfudinu (Nazif) Kadriću.

Još se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića, starosti od 19 do 70 godina, koji se vode kao nestali.

Direktor Instituta za nestale u BiH Marko Jurišić apeluje na sve kojima su poznate lokcije masovnih grobnica da olakšaju savjest i pomognu porodicama u pronalasku svojih najmilijih.

- Pomozimo jedni drugima i prestanimo se dijeliti po bilo kojim osnovama. Sve žrtve su jednake, otkrijmo lokacije grobnica kako bismo pronašli 7210 nestalih osoba - rekao je Jurušić. 

Dženazu je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.


(Vijesti.ba / FENA)

15.11.2019.

PROTESTNA NOTA KOMITETU: PETER HANDKE JE PORICATELJ GENOCIDA

///////////////////////////////

15.11.2019.

POSLANIK SDS-A NEBOJŠA VUKANOVIĆ : POPUNA KOMISIJE IZNUĐEN POTEZ SNSD-A

15.11.2019.

SNSD PREDLOŽIO KANDIDATE ČIM JE OTPALA MOGUĆNOST BLOKADE PARLAMENTA

SNSD predložio kandidate čim je otpala mogućnost blokade Parlamenta

SNSD predložio kandidate čim je otpala mogućnost blokade Parlamenta
Foto: Vijesti.ba

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u izjavi za „Avaz“ reagirao je na informaciju da je SNSD predložio Kolegiju Predstavničkog doma članove u stalne komisije ovog doma.

- Iz današnje reakcije SNSD-a jasno je da smo bili u pravu. Čim im je otpala mogućnost blokade Parlamenta radi uskostranačkih interesa, daju imena članova komisije. Ali naša inicijativa za izmjenu Poslovnika nije se odnosila samo za ovaj slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju – kaže Šarović.


(Vijesti.ba / Avaz)

//////////////////////////////

PDP: Dodik će prvi robijati zbog izdaje RS
Izmjene Krivičnog zakona RS

PDP: Dodik će prvi robijati zbog izdaje RS

15.11.2019.

SNSD JE POTROŠIO GODINU DANA I MILIONE ZA NERAD


//////////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////

///////////////////////

15.11.2019.

MACAES: MACRON NIJE VULGARNI, VEC PRIKRIVENI ISLAMOFOB - Islamofobija obuhvaća predrasude, mržnju i strah od islama i muslimana.

Maçães: Macron nije vulgarni, već prikriveni islamofob

Maçães: Macron nije vulgarni, već prikriveni islamofob
Emmanuel Macron / Vijesti.ba
Nije uzeo u obzir da je Bosna i Hercegovina poslala šest ili sedam puta manje "stranih boraca" u Siriju od Francuske ili da su velika većina njih žene i djeca.

Bosna i Hercegovina, jedan od korijena islamske civilizacije u Evropi, zapažena je. Milorad Dodik, koji trenutno obnaša funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, izrazio je snažnu podršku. Malo iznenađenje: on već dugo govori isto.

Piše: Bruno Maçães/Politico

On tvrdi da želi više geopolitičku Europu, sposobnu suočiti se sa sve opasnijim svijetom. Ali onda je teško objasniti njegovu odluku da blokira pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predajući na srebrnom pladnju Zapadni Balkan Rusiji i Kini, prenose Vijesti.ba

Tokom svoje predsjedničke kampanje, Macron se predstavio kao zalaganje za povratak osnovnim evropskim, liberalnim, demokratskim vrijednostima. Danas se hvališe odnedavnim prijateljstvom s mađarskim strongmanom Viktorom Orbánom.

Bilo je perioda kada je francuski predsjednik insistirao na tome da Moskva predstavlja svjetonazor u drvoredima s onim Evropske unije. Sada kaže da se želi približiti Rusiji i izgraditi novu sigurnosnu arhitekturu usklađeniju s interesima Kremlja.

Ako ste zbunjeni, niste jedini. Moglo bi biti da oni od nas koji posmatraju Macrona nisu u stanju razumjeti suptilnosti vanjske politike, pogotovo kada to praktikuje umjetnički virtuoz. Možda će se svi ti komadi na kraju uklopiti, kao u onoj poznatoj posljednjoj epizodi TV emisije "Izgubljeni".

Moja je lična teorija da je lakše reći da nema nikakve logike za Macronovu vanjsku politiku, nego priznati da je njena pokretačka snaga nešto što mi ne volimo.

Zašto je Francuska zaustavila pregovore sa Zapadnim Balkanom? Macron tvrdi da je proces pridruživanja potrebno reformisati, ali za to nije ponudio nikakve prijedloge. To je nagnalo mnoge u dvije države da dijele zajednički zaključak: Pravi razlog Macronovog protivljenja je taj što je Albanija većinski muslimanska zemlja, a Sjeverna Makedonija ima vrlo veliku i politički aktivnu muslimansku manjinu.

Možda i nisu u krivu. Pogledajte pažljivo, i neće vam biti teško da uočite prikrivenu islamofobiju u mnogim Macronovim nedavnim vanjskopolitičkim odlukama.

U intervjuu za "Economist" prošle sedmice, u kojem je mozak NATO-a proglasio mrtvim, Macron je daleko manje bio zainteresovan za razgovor o Trumpu nego o Turskoj. Na pitanje vjeruje li još uvijek u član 5. - ima li Francuska zakonsku obavezu braniti druge zemlje NATO-a od agresije – njegov odgovor bio je prilično nevjerovatan - da ne zna.

Zašto ne zna? Jer bi mogao biti prisiljen braniti Tursku - mogućnost za koju se činilo da je manje ili više apsurdna.

U istom je intervjuu iznenada sugerisao da njegov pravi problem na Balkanu nisu Albanija i Sjeverna Makedonija, već Bosna i Hercegovina - konkretno "tempirana bomba koja otkucava" zbog povratka džihadista.

Nije uzeo u obzir da je Bosna i Hercegovina poslala šest ili sedam puta manje "stranih boraca" u Siriju od Francuske ili da su velika većina njih žene i djeca. Bosna i Hercegovina, jedan od korijena islamske civilizacije u Evropi, zapažena je. Milorad Dodik, koji trenutno obnaša funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, izrazio je snažnu podršku. Malo iznenađenje: on već dugo govori isto.

Konačno, šta je s Rusijom? Gdje je ta iskrena srodnost Evrope i Rusije, o kojoj stalno drnda? S obzirom na nepoštivanje ljudskih prava i sklonost oružanim sukobima ruskog predsjednika Vladimira Putina, to je u ovom trenutku prilično teško pronaći. Možda Macron razmišlja u velikom civilizacijskom smislu? Na umu: golemi kršćanski svijet koji se proteže od Lisabona do Vladivostoka suočen s konkurentskim civilizacijama koje predstavljaju Kina, Indija i, bliže domu, islamom.

Macron nije vulgarni islamofob - mnogi u Francuskoj takvi jesu - ali čini se da je sve uvjereniji da je Evropa u opasnosti da je okupira islam, te stoga mora zatvoriti vrata Turskoj, "opasnoj" Bosni i Hercegovini, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji i ugodna do kršćanske Rusije. Izgleda da nerado prihvata muslimanski glas i muslimanski veto u ekskluzivnim sobama Evropskog vijeća.

Možda Macron više ne vjeruje da se islam može asimilirati i ne vjeruje u budućnost velike neprilagođene muslimanske zajednice i to ga plaši više od svega. To je sigurno mogućnost. Nedavno je dao intervju krajnje desničarskom časopisu, u kojem je spomenuo slučaj prekrivene žene koju je u javnosti ponizio nacionalistički političar i nije uspio pokazati nikakvu simpatiju za nju.

Ili možda Macrona pokreće domaća politika uoči još jednog kruga lokalnih izbora sljedeće godine. Možda je Francuska sada toliko skrenula udesno po pitanju islama da se Macron nalazi u iskušenju, ili je prisiljen da igra na duže.

Ipak, islamofobija, ma koliko bila filozofska, kultivirana ili strateška, još uvijek je samo islamofobija.


Autor teksta za Magazin Politico je Bruno Maçães, bivši ministar Portugala za evropske poslove.

(Vijesti.ba)

15.11.2019.

AKO SU SVI ISTI, ZAŠTO BOSNA NIJE IZVRŠILA AGRESIJU NA SRBIJU...

15.11.2019.

MANIFESTACIJA PROTIV DODJELE NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST 2019.

Manifestacija protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost 2019.


Manifestacija protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost 2019.

Foto: AFP Profimedia

Autor: Hugo Lidkvist, novinar Dagens Nyheter

Preveo: Edin Osmančević

Odluka Švedske Akademije o dodijeli Nobelove nagrade u literaturi za 2019. godinu književniku Peteru Handkeu naišla je na snažne reakcije. Peter Handke će u decembru posjetiti Štokholm kako bi primio nagradu, ali će se takođe susresti sa protestima. Za 10. decembar planirana je velika manifestacija u centru Štokholma.

Inicijator manifestacije Teufika Šabanović govori za švedski časopis „Dagens Nyheter“  kako  je upućen zahtjev za javno okupljanje, na Sergels trgu i Kungsträdgårdenu (Kraljevskom vrtu),  centralnim  dijelovima Štokholma.

Manifestacija je otvorena za javnost. Svi oni koji to osjećaju su dobrodošli kako bi podržali protest. Mnogo ljudi je već pokazalo interes da nam se pridruži, kaže Teufika Šabanović.

Koliko  učesnika  očekujete da će se okupiti na manifestaciji?

Naša očekivanja su da će se okupiti nekoliko hiljada ljudi. U svakom slučaju najmanje hiljadu učesnika je zagarantovano.

Razlog kritike upućene Peteru Handkeu  leži između ostalog i u činjenici da je dao podršku Srbiji u vezi sa ratovima na Balkanu, kontraverzne izjave o genocidu u Srebrenici i njegovoj relaciji sa bivšim srpskim predsjednikom, Slobodanom Miloševićem. Handke je 2006. godine učestvovao i držao govor na Miloševićevoj sahrani.

Prema izjavi organizatora manifestacije više učesnika je potvrdilo svoje učešće na protestu u Štokholmu. Između ostalih Alida Bremer, njemačka književnica hrvatskih korijena, Florence Hartmann, francuski novinar i pisac kao i  Savez logoraša Bosne i Hercegovine.

Pored ovih učesnika pozivi su poslati organizaciji „Majke Srebrenice“, koja okuplja preživjele  majke i udovice žrtava genocida počinjenog 1995.. Ova organizacija je u zadnjih nekoliko nedjelja poslala zahtjeve,  kako Švedskoj Akademiji tako i kraljevskoj porodici,  da se nagrada namijenjena Peteru Handkeu opozove i povuče.

Prije nekoliko nedjelja književnica Alida Bremmer je u njemačkom kulturnom i recenzijskom časopisu „Perlentaucher“  upoznala javnost o kritikama koje je Peter Handke uputio „Majkama Srebrenice“. U jednom od svojih intervjua  iz 2011.  on je izjavio kako im  „ne vjeruje ni jednu jedinu riječ“.

Radi se o konceptu koji u sumnju dovodi ono što se zaista desilo. Premda je genocid dokazan, Švedska Akademija bira osobu koja sumnja  da se  genocid uopšte desio te ga opravdava na više načina. To je nedopustivo. On je možda dobar književnik, međutim mi ne smatramo  da je njegovo ponašanje spojivo sa  zadužbinom Nobelovog testamenta, kaže Teufika Šabanović.

Peter Handke je u više navrata odbacio optužbe da je u i sa svojim izjavama negirao ili relativizirao genocid u Srebrenici. On je takođe dobio podršku  sa više strana, između ostalih i od svoje izdavačke kuće „Suhrkamp Verlag“, koja na 24 stranice, u svom obraćanju ističe kako je Handke u pitanje doveo samo način kako mediji izvještavaju o genocidu i počinjenim ratnim zločinima.

U jednoj od posljednjih izjava Peter Handke navodi;“svakako da je genocid proizveo beskrajno puno patnje, što ja nikada nisam negirao. Patnja koja se ne može osporiti. Žao mi je ako su moje izjave shvaćene drugačije.“

Nije li to dovoljno za oprost?

Handke je prilično dvosmislen u svojim postupcima. Smatram da je prilično teško imati jedno mišljenje punih 20 godina a onda iznenada, preko noći ga promjeniti i samo reći da to nije ono što je on mislio. U više svojih knjiga Handke potvrđuje svoje stavove, u tom slučaju bi trebao da se odrekne i svog literalnog stvaralaštva. To je možda malo teško, kaže Teufika Šabanović.

15.11.2019.

EMIR RAMIĆ : DAN SJEĆANJA - MAK I LJILJAN - KANADA I BOSNA

Emir Ramić : Dan sjećanja – Mak i Ljiljan – Kanada i Bosna

Svake godine, 11. novembra, Kanađani obilježavaju Dan sjećanja i na taj način odaju počast onima koji su se borili i dali živote za svoju zemlju. Na Dan sjećanja se nosi cvijet maka, kao podsjetnik na krvavo-crveni cvijet koji još uvijek raste na mjestima bitaka u Francuskoj i Belgiji, kao što je to opisao kanadski potpukovnik Džon Mekkre (John McCrae), ljekar i učitelj, u svojoj poemi „Na polju časnom“ (In Flanders Fields).

Odajući počast kanadskim borcima protiv fašizma sa makom, građani BiH koji žive u Kanadi sa ljiljanom se ponosno sjećaju hrabrih pripadnika Armije Republike BiH koja se borila za slobodu BiH, koji su pokazali najviši stepen morala i spremnosti da se bori za najviše ciljeve, koji ostaju kao univerzalna vrijednost.

Armija RBiH, legendarna vojna sila, je istinski branila i odbranila bosanskohercegovačku državu i društvo. Multietničko djelovanju Armije RBiH u njenoj zaštitničkoj borbi za živote svih naroda i građana u bosanskohercegovačkoj državi je zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode. Zato Armija RBiH, nije bila “takozvana” – to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila RBiH koja se organizirala iz bosanskog naroda da spasi RBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992-1995.

Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije RBiH. Pod zastavom Armije RBiH tokom agresije na BiH borili su se pripadnici svih bh. naroda. Ona je obezbijedila da se u BiH osjeća sigurno svaki njen građanin, pa čak i oni koji to ne zaslužuju, koji i dalje pokušavaju da je unište ili destabilizuju. Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu BiH u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida.

Zato čuvajmo sjećanje na časnu i hrabru Armiju RBiH, njene simbole i tradiciju, koji predstavljaju temelj opstojnosti države BiH. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije BiH, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu BiH. Hvala svim pripadnicima Armije RBiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost BiH.

Zato nikada ne smijemo zaboraviti da je slobodna BiH rezultat državotvorne borbe pripadnika Armije BiH. Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo bolju državu BiH u kojoj će istina i pravda pobjediti, u kojoj neće moći biti predsjednik države onaj koji istu ne poštuje, ne prizna, ne bori se za nju.

Emir Ramić (IGC)

15.11.2019.

NEMA ZAKONA PROTIV NEGIRANJA ZLOČIINA, PA SVAKODNEVNO ZLOČINCE PRETVARAJU U ŽRTVE - POČAST ZLOČINCIMA, ZABORAV HEROJIMA U BiH