Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.11.2019.

NOGOMET; UEFA : RASPORED MEČEVA NA EURO 2020. AKO SE PLASIRA - BiH U BILBAU I DUBLINU

30.11.2019.

NOGOMET; GRUPA E: ŠPANIJA, POLJSKA I ŠVEDSKA POTENCIJALNI PROTIVNICI ZMAJEVA NA EURU

30.11.2019.

HRVATSKI PROSVJETARI BRANE DIGNITET, REKLI 'NE' NA PONUDU VLADE

30.11.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ S ERDOGANOM I ALIJEVIM OZVANIČIO POVEZIVANJE GASOVODA TANAP S EVROPOM


30.11.2019.

DEI EDIN DILBEROVIĆ: DOGOVOR POLITICKIH STRANAKA ĆE 'OTKOČITI' RASPRAVU O BiH I EU

30.11.2019.

VALENTIN INZKO: MILORAD DODIK JE KUKAVICA, BUJRUM, NEKA ME TUŽI

30.11.2019.

ODGOVOR SUDA U HAGU: ŠTA JE BILA TZV. HERCEG-BOSNA!

Odgovor suda u Hagu: Šta je bila tzv. Herceg-Bosna!

Odgovor suda u Hagu: Šta je bila tzv. Herceg-Bosna!
Foto: Arhiv

Međunarodni sud u Hagu 29. novembra 2017. godine donio je svoj sud o tome šta je i kakva bila tzv. Herceg-Bosna.

Sud u Hagu je prije dvije godine ocijenio da je ta paradržava nastala putem Udruženog zločinačkog poduhvata, dok je političkom i vojnom vrhu (Prlić, Praljak, Ćorić, Petković, Stojić, Pušić) te paradržave izrekao kazne od 111 godina zatvora.

Jedan od osuđenih Slobodan Praljak nije imao hrabrosti da se suoči s izrečenom presudom od 20 godina zatvora, pa je u sudnici popio otrov od kojeg je preminuo. Vodeći političari HDZ-a u BiH i državni vrh susjedne Hrvatske odao je počasti osuđenom zločincu Praljku, a Sabor mu je upriličio minutu šutnje.

Takozvana Herceg-Bosna postojala je oko tri godine, i za to kratko vrijeme na prostoru pod kontrolom vlasti tzv. Herceg-Bosne desilo se toliko zločina da će historičari imati materijala da se bave njima narednih nekoliko stoljeća.

Jedan od najvećih zločina bio je pokolj u Ahmićima kod Viteza koji je izvršen 16. aprila 1993. godine. Pripadnici jedinice Jokeri HVO-a ubili su tog jutra 116 bošnjačkih civila, veliki broj žena i djece, među kojima i tromjesečnu bebu. Mozak operacije u Ahmićima Dario Kordić osuđen je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu na 25 godina zatvora, a nakon izlaska iz zatvora bavi se držanjem vjerskih predavanja i borbom protiv prava žena na abortus, jer, prema njegovom mišljenju niko nema pravo oduzeti život koji je dao Bog.

Pokolj u Stupnom Dolu kod Vareša u kojem je ubijeno 38 Bošnjaka izvršen je 23. oktobra 1993. godine, a izvršili su ga pripadnici odreda Maturice i Apostoli pod komandom Ivice Rajića, koji je u Hagu priznao krivicu zašto je osuđen na 12 godina zatvora. Rajiću je komandu izdao Milivoj Petković, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora. Petković je Rajiću naredio da ide u Vareš i sredi situaciju, te da nema milosti ni prema kome.

Među najveće zločine i obilježja te paradržave spadaju i brojni logori poput onih u Hercegovini Dretelj, Heliodrom, Gabela...

Logor Heliodrom južno od Mostara, koji je ranije korišten samo kao heliodrom HVO-a čija su helikopterska skladišta i garaže prenamijenjena u zatvoreničke ćelije. Pripadnici HVO-a su u tom logoru od 1993. do polovine 1994. držali veliki broj Bošnjaka, a broj logoraša bio je otprilike oko 1.800 u maju 1993., da bi u junu spao na oko 500.

Logoraši su prošli razne psihičke i fizičke torture, a u najtežim slučajevima bili su prisiljeni hodati ispred snaga HVO-a kao ljudski štit. Stražari su ih tukli, posebno ako bi HVO gubio na ratištu. Pojedini su zatvorenici vođeni na prisilni rad, kao što je kopanje rovova ili gradnja vojnih utvrda, ali i skupljanje tijela mrtvih HVO vojnika.

Logori u Hercegovini bili su stvarno lice Herceg-Bosne, što je prepoznao i Sud u Hagu.

Ubistva i mučenja u logorima pratilo je plansko uništavanje kulturnih spomenika Bosne i Hercegovini koji su svjedočili o višestoljetnom postojanju BiH kao države. Glavni simbol Mostara i Hercegovine Stari most srušen je 9. novembra 1993. godine kada je cijeli svijet zanijemio od ovog monstruoznog djela HVO-a.

HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara. Dan ranije HVO je započeo s kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Nakon objavljivanja 36 stenograma Franje Tuđmana, može se zaključiti da je rušenje mosta bilo dio smišljene kampanje agresije Hrvatske, koja se, između ostalog, ogledala i u urbicidu..

Presudu Prliću i drugima pročitao je predsjedavajući Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a. U Žalbenom vijeću osim Agiusa bile su još i sudije Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto.


(Vijesti.ba)

30.11.2019.

DEBLOKADA UMA

30.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4) - (5) - (6)

29.11.2019.

JE LI RAT IZ DEVEDESETIH ZAVRŠEN?

29.11.2019.

MALOLJETNA ŽRTVA UZP-A: HERCEGOVINA JE DOBRO UPAMTILA, U SARAJEVU SE MALO ZNA

Maloljetna žrtva UZP-a: Hercegovina je dobro upamtila, u Sarajevu se malo zna

Maloljetna žrtva UZP-a: Hercegovina je dobro upamtila,  u Sarajevu se malo zna

Prije dvije godine Međunarodni sud pravde u Hagu osudio je politički i vojni vrh nekadašnje tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora zbog Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Amer Đulić iz Stoca, autor knjige “Bili smo samo brojke – 233 dana u logoru“ u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je presuda Prliću i drugima samo djelimična satisfakcija žrtvama tzv. Herceg-Bosne.

Ova knjiga predstavlja jedno autentično djelo pisano rukom čovjeka koji je direktno na svojim leđima osjetio sve strahote tzv. Herceg – Bosne.

Autor knjige Amer Đulić bio je maloljetni dječak kada je 2. avgusta 1993. godine dospio u Koštanu bolnicu, mjesto koje predstavlja simbol stradanja stolačkih Bošnjaka. Nakon Koštane bolnice Đulić je još boravio u logorima Dretelj, Gabela i Heliodrom, a u logoru Dretelj sastao se s ocem.

„Presuda sama za šestoricu zvaničnika nekadašnje HZ HB predstavlja samo potvrdu moje borbe u dokazivanju istine“, kaže Đulić.

Kad me pitate da li je mala presuda od 111 godina, reći ću vam da jeste, jer oko 20.000 logoraša koji su prošli torture logora tzv. HZ-HB, od kojih možda polovina više nije živa ne može bit zadovoljna s presudom po kojoj mnogi od tih vodećih funkcionera tzv. HZ HB je na slobodi ili uskoro izlazi na slobodu, a mi i dalje ne spavamo..., dodaje on.

Đulić kaže kako je sama presuda u početku dočekana s radošću jer je pobijedila istina u odnosu na laž koja se pokušala naturiti kroz medije i pojedine institucije.

„Kad skontamo da su prošle već dvije godine od pravosnažne presude u Hagu, a da mi kao žrtve tog sistema još nemamo niti jedan poziv ili pokušaj naših državnih organa po pitanju tužbi prema Republici Hrvatskoj, kao naredbodavcu i projektoru UZP-a, nekad i sami kontamo da smo zaboravljeni i da naša država čeka da izumre ova populacija i da budu dobrosusjedski odnosi i dalje, a pamtimo ih dobro, kao i njihove namjere iz 1993. godine“, kaže naš sagovornik.

Đulić se prisjetio logorskih dana koje je, kako kaže, teško i opisati.

„Logorski dani koji su trajali 233 dana su bili teški, preteški, a naročito za nas djecu, koji nismo bili dorasli i izrasli u ljude, iz školskih klupa smo odmah otišli u logore.. Velik i težak je to prelaz. Opisati nešto kad prvi put u životu vidiš mrtve ljude, ubijene samo zato što su muslimani (Bošnjaci), kad osjetiš neprijateljske ruke na sebi, kad sanjaš samo hranu..Ipak je to teško i neopisivo“, kaže on.

On kaže kako je danas potrebno pričati o onome šta je predstavljala tzv. Herceg-Bosna, jer mlađe generacije malo znaju o tome, a pogotovo je potrebno o tome govoriti u Sarajevu i izvan Hercegovine, gdje se malo zna o zločinima HB.

„Potrebno je mnogo pričati i nama koji smo živjeli ovdje, ima slučajeva da djeca ne znaju ništa, a otac i brat im bili u logorima. Da li se stide iil zaboravljaju, ne znam šta je, ali to je njihov problem. Hercegovina je dobro upamtila HV i HVO i zločine koje su počinili. Veoma je bitno da naš glavni grad i sva druga mjesta znaju o dešavanijma u ratu pod kontrolom HVO-a, mnogim zločinima i mučilištima kroz koja smo prolazili. Knjiga koju sam napisao je samo jedan mali prikaz tih dešavanja koja su bila mnogo okrutnija i teža. Samo iz mog Stoca je preko 3.000 muškaraca, staraca i stotine djece prošlo kroz ove torture.. Zašto i danas zvanično Sarajevo ne želi znati istinu ostaje nejasno i čudno za povjerovati“, kaže Đulić.

Đulić dodaje kako je danas teško živjeti u mjestu kad svakodnevno srećeš te (ne)ljude koji su tih 90-ih godina harali tim prostorima i da se nekad pitam ima li suda, pravde, zakona..

"Kako ti ljudi hodaju, samo u civilkama, ali imamo osjećaj da su i dalje ponosni na svoj cilj za koji su se borili. Tužilaštva i sudovi, a naročito u HNK su pod kotrolom HDZ-a i zato nas ne čudi da većina postupaka završava oslobađajućim presudama ili završetkom postupka, jer nema dovoljno dokaza. Možda i tim institucijama stvaramo teret, davno je ovo bilo, treba zaboraviti...", smatra Đulić.

On dodaje kako je tzv. Herceg-Bosna za bivše logoraše uvijek bila vještačka i nametnuta tvorevina i sama presuda za UZP je to dokazala.

„A mi smo mali i u stvari ko smo mi da komentarišemo presude Međunarodnog suda u Hagu. Presuda na neki način jeste satisfakcija i dokaz jedne istine iz tog perioda, ali vrijeme kako prolazi, logoraška populacija i svi drugi koji su prošli i osjetili na sebi projekt HZ HB gube nadu. Prvo u pravosuđe naše države a kasnije i u čitav sistem države koji radi svojih možda političkih interesa ne želi da se zamjera ili slučajno da usvoje zakon o žrtvama torture“, zaključio je Amer Đulić.(Vijesti.ba)

29.11.2019.

NEGIRANJEM HAŠKE PRESUDE UZP SE ODRŽAVA I SLAVI


//////////////////////////

//////////////////////////


//////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////

////////////////////////////

//////////////////////

///////////////////////

//////////////////////

//////////////////////////

//////////////////////////


////////////////////////

29.11.2019.

HISTORIJSKA PRESUDA: "PRAVDA": HERCEG-BOSNA - ZLOČINAČKI PROJEKT PRESUĐEN U HAGU


////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////////////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////////////


29.11.2019.

RAIF DIZDAREVIĆ : TRUDE SE DA SE ŠTO MANJE ZNA O ZAVNOBiH-U...

29.11.2019.

U MOSTARU JE PREDSTAVLJEN BOSANSKI ATLAS RATNIH ZLOČINA '92 - '95

U Mostaru će biti predstavljen Bosanski atlas ratnih zločina ’92 – ’95


U Mostaru će biti predstavljen Bosanski atlas ratnih zločina ’92 – ’95

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Centar za kritičko mišljenje iz Mostara i forumZFD BiH, organizuju prezentaciju Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995.

Prezentacija će biti održana u četvrtak, 28. novembra u 18 časova u hotelu Bristol u Mostaru.

Prezentaciju će voditi Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, a nakon toga će se obratiti Amer Bahtijar, Centar za kritičko mišljenje, Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira, i Sunita Dautbegović Bošnjaković, forumZFD.

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Mostaru je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini. Nakon Mostara, prezentacija će biti održana 12. decembra u Sarajevu, čime će se i zvanično online pokrenuti Bosanski Atlas ratnih zločina.

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografje i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifkovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a.

Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“.///////////////////////

Krov nad glavom


////////////////////

Etička (ne)odgovornost

29.11.2019.

HOLANDIJA JE U ŠOKU: NAVIJAČI PARTIZANA VELIČALI RATNOG ZLOČINCA RATKA MLADIĆA

NIZOZEMSKA JE U ŠOKU: Navijači "Partizana" napravili skandal, ispred haškog zatvora VELIČALI RATNOG ZLOČINCA...

Beogradski klub bio je na korak od velike pobjede protiv Alkmaara jer su do 88. minute vodili sa 2:0 golovima Asana i Soumaha


Ipak, domaći su do kraja uspjeli da dođu do remija, a junak ovog tima bio je Drujif koji je zabio dva gola.

Međutim, glavna tema u holandskim medijima večeras su navijači Partizana popularni Grobari koji su sve šokirali svojim potezom. Oni su pred današnju utakmicu koja se igrala u Haagu odlučili da odu ispred poznatog haškog zatvora.

U ovom zatvoru nalazi se i ratni zločinac Ratko Mladić, te su Grobari odlučili da zbog njega dođu do zatvora u Scheveningenu kako bi mu pružili podršku skandiranjem njegovog imena.

Navijači Partizana su ovakvim gnusnim potezima već nekoliko puta donosili žestoke kazne svom klubu, ali su ovaj put prešli svaku granicu. I javnost u Holandiji je šokirana njihovim potezom i podrškom koju su dali osuđenom ratnom zločincu.

Holanđani u šoku: Navijači Partizana napravili skandal ispred haškog zatvora 
29.11.2019.

U ENTITETU RS-A, NEMA TRAŽENJA PRAVDE NA ULICI

28.11.2019.

ALBANIJA: PORASTAO BROJ ŽRTAVA ZEMLJOTRESA, ZBRINUTI SVI IZ POGOĐENIH PODRUČJA

28.11.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : KOLINDA ČINI POLITIČKE AGRESIJE I PRIMITIVIZMA

///////////////////////////


////////////////////////////

28.11.2019.

JOSEPH: ZAPAD DA PREISPITA ODNOS PREMA ALEKSANDRU VUČIĆU ZBOG RUSIJE


//////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////


//////////////////////////

28.11.2019.

SENAD MAŠOVIĆ : NATO-U PRIHVATLJIVO DA SE KROZ PROGRAM REFORMI NASTAVI INTEGRACIJA

Mašović: NATO-u prihvatljivo da se kroz Program reformi nastavi integracija

Mašović: NATO-u prihvatljivo da se kroz Program reformi nastavi integracija
Senad Mašović

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general Senad Mašović izjavio je danas kako je naša zemlja od 5. decembra 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

"Činjenica je da je 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina dobila MAP i od tada se BiH nalazi u MAP-u. MAP podrazumijva i što NATO savez očekuje da BiH definiše oblasti i dinamiku nastavka integracijskih procesa prema NATO savezu. Ono što je vrlo jasno izneseno i rečeno na mom jučerašnjem sastanku sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) jeste da je za NATO savez prihvatljivo i da kroz program reformi BiH nastavi integracijske procese prema svim institucijama", poručio je Mašović, te nastavio:

"Često puta mi zaboravljamo da pridruživanje najjačim, najmodernijim i najefikasnijim međunarodnim institucijama nosi niz benefita. Ne možete očekivati da stojite po strani i da neko durgi za vas odrađuje stvari za vas. Ako želite da poboljšate sigurnosni ambijent, da poboljšate ekonomski ambijent, onda morate biti sudionik ukupnih međunarodnih procesa. Kroz učešće Oružanih snaga, BiH se jasno opredijelila za svoj put. To je na kraju krajeva Zakonom o odbrani vrlo jasno propisano i definisano. Na političkim akterima je da definišu dinamiku, oblasti i sve ono što podrazumijeva nastavak reformiskih procesa sigurno da može da doprinese benefitu na cijeloj teritoriji BiH".


(Vijesti.ba)

28.11.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ U RIMU : BOSNA I HERCEGOVINA POČIVA NA IDEJI KOJA JE MNOGO JAČA OD BILO KOJE ORUŽANE SILE

Šefik Džaferović u Rimu : BiH počiva na ideji koja je mnogo jača od bilo koje oružane sile

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se  u zgradi Italijanskog senata, na ceremoniji otvaranja sastanka visokog nivoa “Sloboda od nasilja: mir, sigurnost i prevencija sukoba u Agendi za održivi razvoj 2030”, koja se održava danas i sutra u Rimu.

Pred početak događaja Džaferović se sastao s predsjednicom Senata Republike Italije Elisabettom Castellati.

U obraćanju, Džaferović je zahvalio Međunarodnom centru Nizami Gandžavi i Italijanskom društvu za međunarodne organizacije na organizaciji tog skupa, koji je, kako je kazao, dobra prilika da se razmijene mišljenja i iskustva o zajedničkim izazovima.

“Da bi bile vitalne i dinamične, ljudske zajednice moraju znati čemu teže, moraju imati cilj. Svi znamo koliko je teško postići dogovor o dugoročnim ciljevima unutar jedne zajednice, posebno kada je riječ o međunarodnoj, globalnoj zajednici. Upravo zato Agenda za održivi razvoj 2030 predstavlja jedinstven dokument u historiji Ujedinjenih nacija. Nikada ranije predstavnici svih država svijeta nisu postigli dogovor oko jedne takve vizije održivog razvoja, koja ima univerzalnu primjenjivost”, kazao je Džaferović.

Dodao je da je jedan od sedamnaest glavnih ciljeva Agende 2030 i promocija miroljubivih i inkluzivnih društava, te da “postoji temeljna povezanost između mira i održivog razvoja: održivi razvoj ne može biti ostvaren bez mira”.

“Ova konferencija održava se na tlu Evropske unije koja već 74 godine uživa u blagodetima mira. To je najduži period u savremenoj historiji u kojem se nije desio nijedan oružani sukob u zapadnoj Evropi. U prošlosti je Evropa bila simbol ratova i nestabilnosti. Danas je Evropa simbol mira i stabilnosti, prvenstveno zbog toga jer su države i društva unutar Evropske unije demokratska, otvorena, pluralistička, inkluzivna, i bazirana su na vladavini zakona i zaštiti ljudskih prava – ali i zato što svoje nesuglasice rješavaju dijalogom i kompromisima”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Potcrtao je da evropsko iskustvo pokazuje da su dijalog i saradnja najbolje sredstvo da se osigura mir i stabilnost.

“Nažalost, ono što važi za Evropsku uniju još uvijek ne važi za cjelokupnu Evropu. Dolazim iz zemlje koja je bila najveća žrtva ratova na zapadnom Balkanu u posljednjoj deceniji prošlog stoljeća. Još uvijek osjećamo i živimo posljedice tih ratova. Još uvijek postoje političke sile koje žele da vrate stvari u prošlost i pokušavaju realizirati neostvarene ratne ciljeve. Najveća brana tim retrogradnim snagama su procesi evropskih i evroatlanskih integracija, približavanja BiH i cijelog regiona Evropskoj uniji i NATO savezu”, kazao je Džaferović.

Naglasio je da je podrška evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regiona u geostrateškom interesu i same Evropske unije.

“Stabilnost zapadnog Balkana, kao njenog neposrednog susjedstva, ima presudni značaj za stabilnost Evropske unije. Velika historijska vizija Evrope ujedinjene u miru, prosperitetu i različitostima će biti ostvarena tek onda kada sve zemlje zapadnog Balkana budu u potpunosti integrisane u Evropsku uniju”, naveo je Džaferović.

Dodao je da su razgovori o temama od globalnog značaja nekada bili rezervisani samo za uže političke i akademske krugove, te da većinu drugih ljudi uglavnom nije zanimalo šta se događa izvan njihovog neposrednog okruženja i njihovih država, jer ta događanja nisu imala neposredne efekte na njihov svakodnevni život.

Istaknuo je da “nejednakost, diskriminacija, kršenje ljudskih prava, korupcija, siromaštvo, epidemije, prirodne nesreće, klimatske promjene, oružani sukobi, korupcija, slabe institucije i autokratija, ma gdje bili i ma gdje u svijetu se dešavali, predstavljaju problem koji se tiče svih nas, i za koji svi zajedno moramo tražiti rješenja”.

Naglasio je da dolazi iz zemlje koja se nalazi na razmeđi starih imperija, i koja je svoj multietnički i multikulturalni identitet stekla stoljećima prije modernih migracija.

“Hiljadugodišnja bosanskohercegovačka tradicija međusobnog uvažavanja demantira sve one koji su tvrdili da ljudi različitih kultura i etničkih tradicija ne mogu živjeti zajedno. Stoljećima su, u rasponu od nekoliko stotina metara, stajale, a i danas stoje, i džamija, i katolička crkva, i pravoslavna crkva, i sinagoga. I niko nas nije tjerao da bude tako, već je to bila prirodna posljedica kulturnog pluralizma”, kazao je.

Poručio je da je ideja društva koje se temelji na toleranciji “oduvijek bila predmetom osporavanja od onih koji su promovirali strah i sukobe u mojoj zemlji, te da je važno istaknuti i da su ta osporavanja uvijek ubacivana izvana, i da nikada nisu nastala sama od sebe”.

“Međutim, iako su na Bosnu i Hercegovinu nasrtale mnogo jače sile od onih sa kojima ona sama raspolaže, nikada nisu uspjeli da je razore. Jer, Bosna i Hercegovina počiva na ideji koja je mnogo jača od bilo koje oružane sile. To je ideja da različiti ljudi mogu živjeti zajedno”, poručio je.

Na kraju obraćanja, Džaferović je kazao da “mi u Bosni i Hercegovini znamo jako dobro šta je i ono najbolje i ono najgore što se može desiti unutar jednog multietničkog društva”.

“Zato je naša poruka svima u svijetu da zajedno gradimo ono najbolje. Jer, različitost ne treba i ne smije da bude kamen spoticanja, već bogatstvo”, zaključio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Kliker.info-RS)

28.11.2019.

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ : GRAĐANI BIH OSVIJESTITE SE, PREUZMIMO ODGOVORNOST ZA NAŠU DRŽAVU

28.11.2019.

PENTAGON UKAZAO NA RUSKI UTICAJ U SRBIJI

28.11.2019.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA - NOVE PORUKE IZ SAD O GRAĐANSKOJ BiH: KRAJ NADANJIMA HDZ-A

28.11.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : IDEJE DA RAZLIČITI LJUDI MOGU ŽIVJETI ZAJEDNO JAČA JE OD BILO KAKVE

27.11.2019.

GRADNJA I ZEMLJOTRESI NA BALKANU: (NE)NAUČENE LEKCIJE

27.11.2019.

MINISTARSTVO ODBRANE SAD PODRŽALO PROGRAM REFORMI I NATO PUT BiH

Ministarstvo odbrane SAD podržalo Program reformi i NATO put BiH

Ministarstvo odbrane SAD podržalo Program reformi i NATO put BiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se sa delegacijom Ministarstva odbrane u Pentagonu (SAD) koju je predvodio  dr James Anderson, zamjenik podsekretara odbrane za politiku. Predsjedavajući Komšić dočekan je u Pentagonu uz vojne počasti.

Sagovornici su razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima i o pitanjima značajnim za sigurnost u Bosni i Hercegovini i u regionu, zaključivši da je nedavno usvojeni Program reformi značajan iskorak naše zemlje u jačanju i poboljšanju saradnje sa NATO-om. Dr Anderson je istakao da Bosna i Hercegovina može računati na podršku SAD-a u provođenju reformi nakon predaje  Programa reformi, a za koji se očekuje da bude tokom decembra tekuće godine poslan u sjedište NATO-a u Brisel.

Predsjedavajući Komšić je istakao dugogodišnje prijateljske odnose naše zemlje i Sjedinjenih Američkih Država, kao i  to da je za našu zemlju od velikog značaja angažman i saradnja Nacionalne garde Merilanda sa Oružanim snagama BiH.  Dr Anderson se zahvalio na angažmanu Oružanih snaga BiH i doprinosu koji su dale u svojim  međunarodnim misijama u Afganistanu i Iraku u posljednjih petnaest godina.

Sagovornici su se složili da je pred novim ministrom/icom odbrane veliki broj zadataka i izazova u realizaciji programa reforme odbrane u narednom periodu, kao i u radu na poboljšanju sistema odbrane u svim njegovim segmentima.

Na kraju predsjedavajući Komšić je istakao da BiH nema drugog alternativnog puta osim puta u NATO.

(Vijesti.ba)

27.11.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : CIJELI SVIJET ČESTITA SNSD-U NA DEBLOKADI NATO PUTA

27.11.2019.

ŠTA JE NAMA 25. NOVEMBAR?

27.11.2019.

PROSVJETA UČI HRVATSKU MJERI ČOVJEKA

27.11.2019.

DA LI JE REPUBLIKA SRPSKA SAMO SRPSKA

27.11.2019.

ANALITIČAR IZ BEOGRADA: PROGRAM REFORMI JE DRUGI NAZIV ZA ANP

26.11.2019.

AMBASADOR NELSON: NEPREKIDNO RADITI DA SE STRAVIČNI DOGADJAJI NE PONOVE

26.11.2019.

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BiH UPUTILI TELEGRAME SAUČEŠĆA ALBANSKOM PREDSJEDNIKU


///////////////////////////


/////////////////////////


//////////////////////////////////

Pričinjena materijalna šteta

Tokom dana četiri zemljotresa u BiH

26.11.2019.

ZAVNOBIH - LICE PROŠLOG I BUDUĆEG OTPORA

ZAVNOBIH – LICE PROŠLOG I BUDUĆEG OTPORA


ZAVNOBIH – LICE PROŠLOG I BUDUĆEG OTPORA

Istine koje smo poznavali srušene su i zamijenjene novima. U BiH se na tome sistemski radi, srušeno je ili devastirano na desetine spomenika podignutih u znak sjećanja na pokret otpora u II svjetskom ratu, na partizane. Danas ešaloni nekvalificiranih i plaćenih kvazi- historičara rade na brisanju antifašističke prošlosti i ozakonjenju, institucionaliziranju drugačijih historijskih verzija. U takvoj atmosferi dočekujemo skoro 30 godina ZAVNOBiH koji ukazuje način na koji je stvorena država i kontekst nastanka u velikoj antifašističkog koaliciji. Dramatična 1943. godina prošlog stoljeća bila je značajna i presudna kada je u pitanju ishod rata, tada se naziralo da partizanski pokret otpora odnosi pobjedu nad fašizmom. Pokret je u BiH bio značajan, jer se pored jugoslovenskog patriotizma snažno isticao i bosanski patriotizam. Delegati na zasjedanju ZAVNOBiH-a opredijelili su se da žele živjeti slobodni u državnoj zajednici s drugim narodima i republikama i da s njima grade zajedničku državu Jugoslaviju.

Nedjeljivost i ravnopravnost su dva principa nastala u ZAVNOBiH-u. Princip jednakosti je princip na kojem je BiH utemeljena i na kojem se zasnivala. Ovi principi su prosvjetiteljski i politički ideal emancipatorskih vrijednosti na kojima se jedino može i graditi budućnost evropske BiH. ZAVNOBiH je nulta tačka moderne države BiH. Srednjovjekovna Bosna je predmoderna država, a zavnobihska Bosna je moderna država.

Ovaj datum budi u mom sjećanju đačke dane kada sam učio o važnosti slobode za koju se moraš izboriti jer je trebaš zaslužiti i odbraniti. Generacije naših predaka su čvrsto vjerovale kako je nakon rata moguće imati svijetlu budućnost, društvo u kojemu neće biti gladnih, poniženih ni prezrenih. Danas, kao posljedica posljednjeg rata iz 90-ih, imamo drugačije strukturiranu Bosnu i Hercegovinu (podijeljenu na dva entiteta i deset kantona unutar jednog entiteta), u prvi plan se ističe konstitutivnost naroda, a ne njihova ravnopravnost. Ovo što se događa u našoj zemlji proteklih godina niko ne može povezati s onom Bosnom, onom pravom, onom koju nosim u sjećanju i u sebi, onom u kojoj smo odgojeni i gdje je nam je prvi komšija bez obzira na vjeru i naciju uvijek bio malo važniji i malo bliži od svake moćne vlasti. To je dio naše kulture, identiteta bosanskohercegovačkog bića. Kultura je žilava i nesalomljiva, pa zato BiH i čini  jednom od najotpornijih zemalja u Evropi, koja i pored svega što joj je učinjeno u posljednjih 30 godina i dalje stoji, kako je nedavno poručila i bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske -Vesna Pusić. Poetska doskočica kako “Bosna šaptom pade” vezana za srednjovjekovnu historiju nikada nije bila ni utemeljena jer je Bosna pružala otpor više od 70 godina i moćnim Osmanlijama, kao što je čudesno odbranjena sa Armijom RBiH od agresorskih apetita Hrvatske i Srbije i zlokobnog dogovora Milošević-Tuđman iz Karađorđeva 90-ih. Iako su srpsko-hrvatski ratni ciljevi neostvareni, oni nisu nikada napušteni, čuče kao sjena, tamni oblaci koji čekaju povoljnije geostrateške vjetrove kako bi se opet reaktivirali.

Danas su na vlasti etno oligarsi, oni kojima nije važno ni sveto ama baš ništa. Njima je važna proizvodnja problema najčešće u odori etnonacionalizma kako bi se sakrili pravi životni problemi.

Ako više od 170. 000 domaćinstava ili više od pola milijuna stanovnika u Bosni i Hercegovini živi ispod praga relativnog siromaštva;ako je stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini 16,9 %; ako je prema podacima EUROSTAT-a, BiH posljednjih 5 godina napustilo više od 100.000 ljudi; ako u državi apsolutno caruje cno tržište i korupcija 25 godina nakon rata; ako i ako- a jest – tada nije pretjerano reći da su u BiH deprivilegirani svi narodi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, kao i oni koji žele biti prvenstveno građani. To se mora promijeniti.

Imamo li snage da skupimo ljude na klasnoj osnovi iako su rasuti u rezignaciji, defanzivi i letargičnom defetizmu? Nacionalisti se pokazuju izuzetno čvrstim i demokratski nepobjedivim u skoro svakom izbornom ciklusu, jer gebelsovski manipuliraju strahom od drugog i drže tenzije postkonfliktnog društva kao generator statusa quo. Da li to znači da smo generacijski prvi put u historiji “šaptom pali” i pomirili se sa postojećim stanjem stvari? Skoro sam siguran da nije moguće kroz dijalog ovu vlast dovesti do nivoa spoznaje da je ona servis i sluga građana u okviru državnih dužnosti. Ako to nije moguće, a skoro je sigurno da nije, pitanje je kako je moguće nenasilno i demokratski promijeniti vlast, rastjerati ove bogate nikogoviće, i to tako da se više ne vrate na pozicije. Oni koji bi trebali biti prvo lice promjena, socijaldemokrate i liberali teško se mogu probuditi iz opijenosti stranačke samozadovoljnosti ponekom pozicijom u izvršnoj vlasti ili udobnim sjedenjem u više mandata kao “šarmantni” opozicionari sa plaćom od koje boli glava. I da se ne lažemo to su već uglavnom potrošena lica od sterilnog djelovanja u politici bez rezultata. Neka nova lica koja su se pojavila troše se mnogo brže nego što je to očekivano svojom nepristojnom pohlepom za moći, ponavljajući greške svojih prethodnika, praveći kompromise koji prazne bilo koji ideološki sadržaj. Te stranke više ništa ne pokreće u akciju, niti brine, pa su im stavovi na nivou salonske ljevice i bezopasnih, populističkih parola, a strategijska razuđenost proizvod je nestišljivih ličnih sujeta koje onemogućuju zajednički nastup i kompaktniji ideološko-programski blok.

Danas je moralno pitanje vratiti dostojanstvo svih naroda koji žive u BiH. Da li obespravljena narodna masa nema potrebu za dostojanstvom? To nije tačno. ZAVNOBIH je lekcija i put, inspiracija gdje možemo potražiti energiju koja će opet stvoriti i širiti narodni i građanski front borbe za dostojanstvo i ljudska prava. To je ona vrste snage sa kojom možemo napajati naše moralne baterije i zahvaljujući kojoj možemo vratiti konkretnu nadu i unijeti malo svjetlosti u mraku koji oko nas širi etnička oligarhija. Vrijeme je za otpor koji će pokupiti sve probosanske snage sa idejom antifašizma koja je štit vitalnosti i opstojnosti bosanskohercegovačke ideje kao multietničke državne tvorevine. Delegati ZAVNOBiH-a nisu bili samo komunisti koji su činili najveći dio delegata, bio je prisutan i veliki broj delegata iz drugih građanskih stranaka, bilo je delegata sveštenika kao i onih koji su nosili ahmedije. Moramo pružiti svenarodni otpor poput naših predaka nacionalističkom i fašističkom nasilju, tako što ćemo razvijati solidarnost, odgovornost i bratstvo. To su vrijednosti koje su gotovo  iščezle iz stvarnog života, a jesu supstanca i kultura koja dekontaminira zemlju  od otrova nacionalizma, nacionalističke mržnje i zločina.

BiH je oduvijek bila civilizacijski prostor na kome su ljudi iz različitih naroda mogli da žive zajedno i izmješani. To je razlog što su nacionalisti Bosnu krvavo kaznili i kasapili. Nisu uspjeli ni ’41 kao ni’ 92, ostalo je ime Bosne kao zemlje koje i danas istrajava, i koja se ponegdje obnavlja, i koji mnogi takvom osjećaju i praktikuju, čak i mladi ljudi, rođeni posle Dejtonskog sporazuma. ZAVNOBIH nas obavezuje metafizički, gotovo fatumski na zajedništvo koje danas može postati najvažniji oslonac otpora nacionalizmu i etničkoj mržnji. Samo tako možemo korjenito promijeniti sadašnji političko-ekonomski sistem koji nas drži za taoce. Treba radikalizirati zahtjeve probosanske orijentacije koji neće mijenjati sistem kozmetičkim promjenama tj. smjenom jednih ljudi drugim ljudima.

Smatram kako se ta transformacija ne može dogoditi na taj način što bi neka avangardna partija “odozgo” povela smjenu, već promjene moraju biti rezultat aktivnosti i borbe, kontinuirano i istrajno kao generacijski imperativ. Treba reartikulirati viziju bosanskohercegovačkih vrednota ZAVNOBIH-a koje otvaraju perspektivu drugačijeg društva. To je prije svega vizija države, a ne samo smjena vlasti, nipošto samo politički pragmatizam, već pamet i kreativni angažman koji strukturalno mijenja kvalitet našeg života u 21 vijeku. Za tako nešto potrebna je i radikalnija ekonomska politika koja treba zamijeniti dominantan smjer ekonomskog razvoja koji se kod nas temelji na potrošnji i uvozu, vanjskom zaduživanju te daljnjem bogaćenju bogate elite. Jasno se treba vratiti aspektu socijalne pravde koja ima temelje u ZAVNOBiH-u kroz model ekonomskog razvoja usmjerenog prema društvenom i ekonomskom planiranju, reindustrijalizaciji uz punu zaposlenost, proizvodnju za zadovoljavanje “moralno važnih potreba” hrana, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i potom ekološku i energetsku održivost.

Čekaju se oni koji će se bez dvojbe zalagati i za poništavanje svih sumnjivih privatizacija u kojima je bilo nepravilnosti i pogodovanja, provesti reorganizaciju načina vođenja javnih poduzeća kroz departizaciju, zatim izvršiti reformu radnih prava u korist radnika i sindikata, zabraniti prekovremeni rad. Preispitati povlaštene penzije i lažne invalidnine, vratiti se dostupnom i besplatnom javnom zdravstvu i isto takvom obrazovanju.

Ovo sve podrazumijeva okrupnjavanje svih političkih faktora (stranaka), pojedinaca i društvenih grupa koji žele suštinske promjene i koje su spremne učestvovati u promjenama i nositi ih sa odgovornošću i čašću njihovih predaka koji su ovu zemlju branili životima od fašizma.

Sada je red na novoj generaciji da to učini, političkim putem reformi za koje nam je potrebna građanska hrabrost i partizanski moral.

Oslobođenje

26.11.2019.

76 GODINA OD PRVOG ZASJEDANJA ZAVNOBiH-A

26.11.2019.

ŠTA JE NAMA 25. NOVEMBAR?

Što je nama 25. novembar?Što je nama 25. novembar?

Bosanskohercegovačka državnost se od 1943. godine gradila na ideološkim principima Komunističke partije Jugoslavije, a kasnije Saveza komunista. Izuzetno zaostala zemlja je tijekom socijalističkog razdoblja dostigla značajan stupanj razvitka u svim sferama života. Od agrarne, poljoprivredno zaostale države postali smo srednje razvijena država.

I tu je upravo odgovor na gore postavljeno pitanje zašto nam je prije bio i uvijek će biti bitan 25. novembar.  Da bi opstali, živjeli i stvarali. Odabrao sam zato davnu 1969. godinu. Zašto baš ovu godinu? Jednostavno iz više razloga, najviše radi komparativnosti. 24 godine se navršavalo nakon završetka Drugog svjetskog rata. Danas godine 2019., 24 godine od Daytona nalazimo se u partitokratskoj zemlji u kojoj vlada kriminal, nepotizam, korupcija i gdje svakog dana nekoliko autobusa mladih ljudi odlazi iz nje. I gdje su napadnute vrijednosti ZAVNOBIH-a!

Zanimljivost proslave 25. novembra iz 1969. jeste u tome što je ovaj datum te godine i službeno ozvaničen državnim praznikom Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. U Službenom listu SR BiH, 5/69, 11.2.1969. 65; stoji sljedeće; ”Primjereno društveno-političkoj situaciji u Jugoslaviji, Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, na sjednicama Republičkog vijeća (6.2.1969.) i Organizaciono-političkog vijeća (8.2.1969.) donijela je „Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju dvadesetpetog novembra državnim praznikom Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine“. U članu 1. je određeno: „Radi trajnog obilježavanja istorijskog značaja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine, održanog dvadesetpetog novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, kada su narodi Bosne i Hercegovine, zbratimljeni Srbi, Muslimani i Hrvati, izborivši u oružanoj borbi pod vodstvom Komunističke partije i druga Tita pravo da sami određuju svoju sudbinu, postavili temelje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i izrazili riješenost da zajedno sa narodima i narodnostima Jugoslavije izgrade novu demokratsku federativnu zajednicu slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti, dvadesetpeti novembar proglašava se državnim praznikom Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine“.

Iz ”Yu historije” izdvajam sljedeće; ”Obilježavanje ovog važnog datuma iz bosanskohercegovačke historije smješteno je u kontekst važnih političkih, privrednih, društvenih, kulturnih i drugih promjena u jugoslavenskoj državi koje su se postupno odvijale već od sredine 60-ih godina, tj. u vrijeme davanja većih političkih ovlasti republičkim vladama. Kako je taj proces tekao u Bosni i Hercegovini može se analizirati na primjeru obilježavanja 26. godišnjice ZAVNOBiH-a. Tih je svečarskih dana u Sarajevu 29. novembra, na Dan Republike, Josip Broz Tito prisustvovao premijeri filma Bitka na Neretvi u novootvorenom modernom Kulturno-sportskom centru Skenderija, a dan kasnije, na svečanoj sjednici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uručena mu je diploma prvog počasnog člana ove najviše naučne institucije u Bosni i Hercegovini. To je bilo vrijeme snažnog senzibiliteta jugoslavenske javnosti prema Bosni i Hercegovini nakon razornog zemljotresa u Banjoj Luci i Bosanskoj krajini, koji se dogodio samo mjesec dana ranije (27.10.1969.), i Titove posjete postradalom stanovništvu dan kasnije (28.10.) obećavajući im pomoć cijele jugoslavenske zajednice. Značaj Bosne i Hercegovine u izgradnji jugoslavenske države Tito je naglasio i 29. novembra povodom premijere filma s poznatom tematikom iz Drugog svjetskog rata i podsjećanja na herojske bitke koje su se vodile na bosanskohercegovačkoj teritoriji.

U cijeloj Bosni i Hercegovini, „okićenoj zastavama, cvijećem, pjesmom, igrom i velikom radošću“, najveći dio svečanih akademija održano je uoči 25. novembra, na kojima su u opširnim referatima govornici potcrtavali „(…) susret istorije i sadašnjosti, jer 25. i 29. novembra velike su tekovine pedesetogodišnje borbe komunista, skojevaca i pripadnika revolucionarnih sindikata za slobodan život i prava radnih ljudi za jedno novo u istoriji do sada nepoznato, samoupravno socijalističko društvo“. Nezaobilazni dio svakog obraćanja publici bilo je isticanje zajedništva: „Danas je svečar Republika na čijem je tlu, u ovom strašnom ratnom vihoru i iskušenju, poklič bratstva i jedinstva, značio viziju, koja je opet ovog novembra 1969. godine pretočena u istorijsku stvarnost zbratimljenih Srba, Hrvata i Muslimana“. U svakom od izvještaja neizostavno je spomenuto da se „Brojnim izložbama, akademijama, prijemu pionira u pionirsku organizaciju i izletima u Mrkonjić-Grad obilježio 25. novembar u svim mjestima Bosne i Hercegovine. Novi pogoni, školske zgrade, kilometri puteva i električno osvjetljenje u brojnim selima učinili su da ovaj praznik Republike bude još svečaniji“. Konkretno, 1969. puštene su u rad niskonaponske mreže u selima oko Jajca, Doboja, Tuzle, Donjeg Vakufa, Mostara; zatim pogon za proizvodnju žice i eksera Metaluškog kombinata – Zenica u Bihaću; Tvornica za izradu žice Alipašin Most, moderna osnovna škola ”Narodni heroji” u Doboju; za tadašnje vrijeme moderna robna kuća u Kaknju koju je izgradio Drvno-industrijski kombinat Krivaja iz Zavidovića; Veterinarska stanica i dalekovod u Duvnu; nova škola u Goduši kraj Visokog i automatska centrala u Župči kraj Breze i svakako najmoderniji i najskuplji objekat Skenderija.”

Pozivajući se na Republički zavod za statistiku, u prigodnim govorima sumirani su neki od postignutih rezultata: „Statističari su zabilježili da je u Bosni i Hercegovini prošle godine (1968., op. a.) bilo 3,806.000 stanovnika. To je za oko 300.000 više nego četiri godine ranije. U toku prošle godine na području Bosne i Hercegovine izgrađeno je ukupno 24.660 stanova. U 1964. godini, na primjer, izgrađeno je 23.839 stanova. Samo u prvih devet mjeseci 1969. godine izvezena je roba u vrijednosti od 1.364 miliona dinara. U istom vremenu vrijednost uvoza iznosi 1.409 miliona dinara. Broj turista koji posjećuju BiH svake godine je veći. Tako, npr. 1964. godine našu Republiku posjetilo je 670.354 gosta, a samo za devet mjeseci ove godine 742.484. Podaci o broju kupljenih automobila svjedoči o tome koliko je novih vozila na ulicama. Tako npr. 1964. godine na području BiH bilo je 9.782 putnička automobila. Prošle godine je zabilježen veći broj – 34.902. BiH je imala 1964. godine 261.085 radio pretplatnika, a prošle (1968., op.a.) 360.947. Broj TV pretplatnika zabilježio je još veći porast: 1964. godine 34.085 stanovnika BiH posjedovalo je televizor, a prošle godine (1968., op.a.) – 126.624“.

Privreda Bosne i Hercegovine učestvuje u jugoslavenskoj proizvodnji: električne energije 20,3 odsto; uglja 37 odsto; lož-ulja 19,6 odsto; 49,5 odsto sirovog čelika; 23,6 odsto čeličnih odlivaka; 90,4 odsto željezne rude; 36,5 odsto boksita; 64,1 odsto kaustične sode; 36,1 odsto rezane građe; 55 odsto celuloze; 25,8 odsto papira; 85,7 odsto natron vreća; 26,7 odsto čarapa, 19 odsto kožne galanterije, 25,4 odsto cigareta, itd“, što je bilo vrlo važno za jugoslavensku privredu, ali nije donosilo dovoljno financijskih sredstava za modernizaciju bosanskohercegovačke industrije. Uspjesi su pripisivani prije svega zajedničkom djelovanju svih naroda.

Međutim, kada je početkom devedesetih godina nestalo jugoslavenskog državnog okvira i kada su u prvi plan bili izbačeni nacionalni odnosi u višenacionalnoj jugoslavenskoj zajednici, tada su se različiti nacionalni programi prelomili preko leđa i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini. I baš tada su napadnute vrijednosti ZAVNOBIH-a koje su uvijek bio trn u oku neprijatelja BiH, jer su bile garant mira, državne nezavisnosti, bh. teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ekonomskog prosperiteta.

ZAVNOBIH ostaje u našim srcima kao jedini ispravni put u bolju budućnost. ”To je jubilej naroda koji su objektivno vezani jedni za druge, upućeni jedni na druge, i naroda, čiji su ekonomski, politički i kulturni interesi do te mjere isprepleteni da bi bilo apsurdno pomisliti da bi jedni bez drugih mogli živjeti, raditi i stvarati“. (Džemal Bijedić, 25/11 1969 ”Oslobođenje”).

26.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ZA DAN DRŽAVNOSTI U CHICAGU

Komšić za Dan državnosti u Chicagu: “Nama u Bosni i Hercegovini, istorijski gledano, niko ne može dijeliti lekcije o onome šta su civilizacijske vrijednosti”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne u Hercegovine Željko Komšić na poziv bosanskohercegovačke zajednice iz Chicaga, prisustvovao je Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a tom prilikom je poručio kako “nama u BiH niko ne može dijeliti lekcije o onome šta su civilizacijske vrijednosti”, javlja Anadolija.

Komšić se zahvalio na pozivu i prijemu u SAD-u, da se, kako je kazao, u našoj prijateljskoj i savezničkoj zemlji, obilježi najznačajniji datum u modernoj istoriji Bosne i Hercegovine – Dan državnosti.

Naglasio je kako danas obilježavamo prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, a lada god govorimo o ZAVNOBiH-u kao Danu državnosti Bosne i Hercegovine u obavezi smo, rekao je, da istaknemo njegov civilizacijski značaj.

“Možemo i moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 76 godina građani Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalna i ideološka opredjeljenja u uslovima fašističke okupacije, konstituisali državnu vlast na principima antifašizma. Na principima slobodnog i demokratskog svijeta, bili su odlučni u tome da, suprostavljajući se zlu, odbrane i sačuvaju svoju domovinu, i urede je kao državu jednakopravnih građana i naroda”, rekao je Komšić, te nastavio:

“Istorijski dokumenti tek jednim dijelom govore nam o tome. Rezolucije i deklaracije ZAVNOBiH-a samo su zbir uloženih napora na putu ka slobodi i jedinstvenoj državi. Taj put je vodio kroz snijeg i blato, krv i znoj onih koje ka tom cilju nisu mogli zaustaviti niti fašistički tenkovi, avioni i topovi. Nisu ih mogla zaustaviti niti zvjerstva domaćih kvislinga koji će zauvijek ostati pribijeni na stubu srama, odakle ih nikada nikakvi revizionisti i falsifikatori prošlosti neće moći skinuti, jer im je to mjesto odredila civilizirana strana svijeta.”

Na toj civiliziranoj strani svijeta bili su vijećnici ZAVNOBiH-a, pripadnici Narodno-oslobodilačkog pokreta, odnosno građani Bosne i Hercegovine. Malo je država u čitavoj tada Evropi koje su fašisti bili okupirali, a uspjele su da pod okolnostima fašističke okupacije konstituišu antifašističku vlast.

Građani i narodi Bosne i Hercegovine su smogli snage, pameti i znanja za taj podvig.

“Stoga, večeras se ovdje usuđujem reći da nama u Bosni i Hercegovini, istorijski gledano, niko ne može dijeliti lekcije o onome šta su civilizacijske vrijednosti. Dok su naši preci proljevali krv i davali svoje živote, mnoga je gospoda u Evropi kukavički poginjala glavu pred Hitlerom i avetima fašizma. Zato danas nikome nećemo dopustiti, ma kako se on zvao, i sa kakvim utjecajem raspolagao, da vrijeđa i dira u dostojanstvo naših građana”, poručio je Komšić.

Onaj ko ne želi uložiti napore u očuvanje dostojanstva građana naše države, ne može očuvati ni državu. Tako je oduvijek bilo, tako je sada, tako će uvijek i biti.

Prema njegovim riječima, građani i narodi Bosne i Hercegovine konstituišući antifašističku vlast 25. novembra pokazali su svoju društvenu i političku zrelost, a vijećnici ZAVNOBiH-a političku hrabrost i spremnost za donošenje velikih odluka. Istorija je potvrdila veličinu i značaj tih odluka.

Oni koji su donijeli te odluke tada možda nisu bili ni svjesni njihovog kolosalnog značaja ali su bili hrabri, odlučni i jedinstveni. Oni su znali, gdje su, kuda idu i gdje žele biti, što je na širem međunarodnom planu prepoznato, i zato je Bosna i Hercegovina bila, a i danas jeste, dio šire antifašističke alijanse.

“Već tada je bila preodređena i današnja geopolitička orijentacija Bosne i Hercegovine. Da to nije bio slučaj, ne bi 1992. godine bio moguć ni Prvi mart kao Dan nezavisnosti BiH, niti bi bio moguć 22. maj kao dan prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije. Bili smo dakle u pravo vrijeme na pravoj strani istorije, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su kroz sve te godine, pa sve do danas ostale istinski prijatelj naše države i njenih građana. Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući svijesti njenih građana o tome gdje pripadaju i zahvaljujući njenim prijateljima koji su to znali prepoznati”, naveo je Komšić, te dodao:

“U državi Bosni i Hercegovini danas se ponovo donose velike odluke. One sigurno nisu hrabre kao što su bila odluke iz novembra 1943. godine, ali su značajne, jer čine jedan državni kontinuitet. Ponovo su na strani Bosne i Hercegovine one države koje su to bile i 1943. godine. Te odluke donose se uz dogovor i konsenzus. Do njih nikada nije lagano doći, ali ipak i unatoč svemu, mi do njih dolazimo, jačajući državu”.

Naglasio je kako ohrabruje činjenica da većina građana Bosne i Hercegovine, istinski shvata značaj tih odluka, kao i to da do njih nije lako doći, da je potrebno strpljenja i istrajnosti.

“Ako hoćete da znate da li ste donijeli pravu odluku, poslušajte puls naroda, i sve će vam biti jasno. Narod Bosne i Hercegovine prepoznaje ono što je za našu državu bitno. Usudio bih se reći da je to onaj isti nivo prepoznavanja bitnog kao što je to bio slučaj u novembru 1943.godine. Civilizacijske odluke ZAVNOBiH-a žive kroz svijest građana o interesima države Bosne i Hercegovine. I zato sa ovog mjesta čestitam Dan državnosti svim građanima Bosne i Hercegovine”, poručio je Komšić.

Obraćanje je završio riječima: “Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine”.

(Kliker.info-AA)

26.11.2019.

DOMOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI

26.11.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI - S LJUBAVLJU I BRIGOM


////////////////////


/////////////////////


////////////////////

//////////////////////////


////////////////////


///////////////////////

25.11.2019.

BRČAK OSMANOVIĆ U PRITVORU U BEOGRADU NA OSNOVU JEDNE IZJAVE

25.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NE MOŽE SRBIJA ŠTITITI ZLOČINCE, A HAPSITI NA OSNOVU KRIVIČNE PRIJAVE

25.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ GOVORI U AMERICI: NAŠI PRECI NISU POGINJALI GLAVU PRED HITLEROM I AVETIMA FAŠIZMA, KAO MNOGI U EVROPI

25.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: BiH ĆE BITI ZEMLJA SVIH NJENIH GRAĐANA, BEZ OBZIRA NA NACIONALNU, VJERSKU ILI BILO KOJU DRUGU PRIPADNOST

Komšić čestitao Dan državnosti :BiH će biti zemlja svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je svim građanima Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini i u svijetu čestitku u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

– Civilizacijski principi ZAVNOBIH-a, politička hrabrost i zrelost njegovih vijećnika utkani su u temelje državnosti Bosne i Hercegovine. Odlučnost i istrajnost tadašnje generacije građana Bosne i Hercegovine i njihovo antifašističko opredjeljenje i danas su ideja vodilja svima nama koji Bosnu i Hercegovinu nosimo u srcu. Ona će uvijek biti ono što je oduvijek bila, zemlja svih njenih građana, bez obzira nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, naveo je Komšić i dodao:

– Svim građanima Bosancima i Hercegovcima u domovini i svijetu želim sretan 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info)


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////


JOSIP BROZ I PABLO PICASSO

JOSIP BROZ I PABLO PICASSO

24.Nov 2019

„Prozor noćas mora pasti“  prenosilo se od uha do uha među našim borcima, priča Ivo Karamatić iz Ploča, danas jedan od rijetkih živućih boraca, učesnik legendarnih partizanskih bitaka, onih na

25.11.2019.

PREDSJEDNICA ATLANTSKOG VIJEĆA BiH: "PROGRAM REFORMI BiH JESTE ANP I TO JE NAJVEĆI ISKORAK NAKON DAYTONA"!


PREDSJEDNICA ATLANTSKOG VIJEĆA BiH: "Program reformi BiH jeste ANP i to je najveći iskorak nakon Daytona"!

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH i profesorica na Univerzitetu u Mostaru Dijana Gupta ocijenila je da su ovosedmične odluke u Predsjedništvu BiH, kojima je potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH te planirano slanje Programa reformi BiH u sjedište NATO-a po njegovom imenovanju, značile da je BiH doživjela najveći iskorak i politički zaokret nakon Daytona.


Kada je BiH dobila iz NATO-a izradu Prvog godišnjeg Nacionalnog plana za članstvo (ANP), podsjetila je Gupta, bila je dužna to uraditi do kraja ove godine.

– To jesu pitanja iz oblasti sigurnosti, obrane, resursa i drugo. To jeste i pitanje reformi, ali da budem jasnija to je ANP. Zbog specifične situacije u BiH mnogi dužnosnici u svojim izjavama su govorili da je to nešto drugo. To nije istina. Ovo je ANP. Kakve će odgovore ponuditi oni koji budu slali taj plan to ne možemo sada znati – kazala je Gupta u razgovoru za Fenu.

Precizirala je da to u svakom slučaju moraju biti konkretne i točne stvari koje odgovaraju činjenicama.

– Potpis ANP-a od strane Predsjedništva BiH bio je povijesni iskorak kada su u pitanju vanjskopolitički ciljevi BiH. BiH je doživjela najjači iskorak i politički zaokret poslije Daytonskog sporazuma. Ovo je sada prva faza poslije koje idu naredni koraci, koji će se koordinirati između NATO-a i BiH. Svakako će tu biti još pitanja i uvjeta koje će BiH morati završiti. To uključuje dijalog. NATO je savršen, najjači vojno-politički savez na svijetu i vrlo je konkretan kada je u pitanju suradnja. Oni jako cijene i poštuju partnerstva. Mi smo zemlja partner i mislim da smo potpisivanjem ANP-a dobili veliki međunarodni kredibilitet kod NATO-a, kao i kod naših saveznika koju podupiru put BiH u NATO i EU. Da, mi smo na neki način odblokirali državu i izvodimo je iz stagnacije. Predsjedništvo BiH je imalo ključnu ulogu u tome – kaže Gupta.

Pritom ističe i da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio ispravan potez i da je ovaj put pokazao da bi možda gradio pomirljivu, kompromisnu politiku upotrebljivog koncepta u BiH.

– To bi se trebalo cijeniti. Mir i kolektivna sigurnost, kao i ekonomija su najvažniji za BiH. NATO nam je najvažniji i najprioritetniji vanjskopolitički cilj. Sada se svi moraju uključiti aktivno da se implementiraju i drugi vanjskopolitički ciljevi. ANP je donio optimizam – zaključila je Gupta

25.11.2019.

SRBIJANSKA TELEVIZIJA SA DRŽAVNOM FREKVENCIJOM (PINK) PRENOSILA SVADBU ARKANOVOG I CECINOG SINA, A PRENOSILA JE SVADBU RATNOG ZLOČINCA ARKANA I FOLK PJEVAČICE CECE PRIJE ČETVRT VIJEKA

OŽENIO SE ARKANOV SIN; ORGANIZOVAN TV PRIJENOS VJENČANJA: Evo kako je to vidio Dragan Bursać. "Ne! Mladić je poznat po tome što je sin ratnog zločinca i..."

Veljko Ražnatović i Bogdana Rodić vjenčali su se ove nedjelje, 24. novembra, u kripti Hrama Svetog Save, gdje su pred Bogom izgovorili sudbonosno "DA" i postali gospodin i gospođa Ražnatović!


Nakon ispoštovanih tradicionalnih običaja u Titelu, gdje su mladoženja, njegova majka folk zvijezda Ceca i sestra Anastasija zajedno sa ostalom rodbinom i najbližim prijateljima stigli u prijepodnevnim satima kako bi kupili mladu, svi zajedno - porodica Ražnatović i porodica Rodić - uputili su se za Beograd.

alt

Za Veljkom je stigla i mlada, Bogdana, koja je, kao što smo već pisali, nosila Cecinu vjenčanicu staru 24 godine, koju je pjevačica nosila na venčanju sa pokojnim suprugom Željkom Ražnatovićem Arkanom 1995.

alt

Tek venčani Bogdana i Veljko, od danas gospodin i gospođa Ražnatović, iz Hrama su izašli nekoliko minuta prije 17 sati.

Budući da su skoro svi srbijanski mediji "ispratili" ovaj događaj, a čak je organizaovan i direktan prijenos vjenčanja, poznati kolumnista Dragan Bursać na svom facebook profilu uputio je vrlo oštru kritiku koju prenosimo u cjelosti:

Danas je srbijanska televizija sa državnom fekvencijom (Pink) prenosila svadbu Arkanovog i Cecinog sina.

A mladić je poznat po tome što je naučnik, pjesnik, pisac, arhitekta, muzičar? Ne! Mladić je poznat po tome što je sin ratnog zločinca i njegove turbo-folk druge.

I kao što je srbijanska državna televizija onomad prije skoro četvrt vijeka direktno prenosila svadbu Arkana i Cece, ne zato što su istaknuti arhitekti, umjetnici ili naučnici, čak ne zato što su kradljivci bijele tehnike ili nadripjevači, nego zato što je Arkan bio ratni zločinac, a druga mu folk ikona tog zločinačkog miljea, baš tako se i danas isti ti mediji, sa istim njuškama grebu o potomstvo ovog para.

Da li se šta promjenilo?

Promjenilo se to što se državno rukovodstvo Srbije-ovo sadašnje uvlači u šupak familiji Ražnatović dublje, više i jače od onog iz ‘95.

To gotovo ništa ne govori o familiji Ražnatović-o njima je sve rečeno, ali govori puno i previše o vladajućem političkom i društvenom miljeu u Srbiji.

Za zabrinuti se!

25.11.2019.

MOST: DA LI ALEKSANDRU VUČIĆU VIŠE ODGOVARA TAČI NEGO KURTI?

24.11.2019.

BiH BANU : SUAD KURTĆEHAJIĆ GOVORIO O TEMELJIMA DRŽAVNOSTI BiH I HISTORIJSKIM TOKOVIMA

24.11.2019.

CHRISTIAN WULFF: ISLAM JE DIO NJEMAČKE

Christian Wulff: Islam je dio Njemačke

Christian Wulff: Islam je dio Njemačke
Christian Wulff

Christian Wulff, nekadašnji predsjednik Njemačke, izjavio je da je islam kao religija dio Njemačke i njenog društva.

"Pored naših vrijednosti koje su nastale pod utjecajem kršćanstva i judaizma, i islam nam pripada, i to je dio Njemačke. Oko 4-5 miliona muslimana koji žive u Njemačkoj nisu samo pojedinci nego imaju i svoje vjerske i kulturne vrijednosti, imaju svoje imame, džamije, vjerski i kulturni život, a sve to je nešto što pripada i nama", rekao je Wulff u obraćanju na konferenciji na temu "Socijalna kohezija u pluralnim društvima" održanoj u njemačkom gradu Bruhlu.

Istakao je da je u gradovima u Njemačkoj u kojima nema mnogo stranaca ksenofobija na vrlo visokom nivou, dok u regijama gdje ima mnogo ljudi stranog porijekla skoro da nema ksenofobije.

Napomenuo je da je ovo možda i najbolji primjer da se u mjestima gdje nema velikih predrasuda može živjeti u duhu bratstva i prijateljstva.

"Društvena kohezija u pluralnim zajednicama jedno je od najvažnijih pitanja za našu budućnost", kazao je Wulff, koji je bio predsjednik Njemačke od juna 2010. do februara 2012. godine.

Poručio je da je najvažnije da sadašnje mlade generacije u Njemačkoj djeluju aktivno da bi sačuvale jedinstvo njemačkog društva, naglasivši kako uvijek treba imati u vidu da nijedan građanin ne smije biti diskriminisan ili marginaliziran zbog svoje religije.

"U mome kabinetu smo imali jednog ministra muslimana. 2014. godine smo postali svjetski prvaci sa nogometašima stranog porijekla, Mesutom Ozilom, Kedirom, Boetengom. Siguran sam da danas samo sa Franzom, Hansom, Jensom, Lotharom i Robertom ne bi prošli ni kvalifikacije, a kamoli postali prvaci. Ko će davati golove kako bi se plasirali dalje? Naša nogometna reprezentacija je jasan primjer multinacionalnosti i otvorenosti prema svijetu", kazao je Wulff.


(Vijesti.ba

24.11.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ IZ SAD-A : NEKA MILORAD DODIK OBJAVI DOKUMENT, BiH JE VEĆ U MAP-U


///////////////////////


/////////////////////////////


///////////////////////


//////////////////////////

////////////////////////

24.11.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - (2) - (3) - (4) - (5) -(6)

24.11.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : ,,HERCEG-BOSNA" I TRAGEDIJA VUKOVARA