Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2019.

ZAŠTO GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ KRIJE OD JAVNOSTI O ČEMU JE RAZGOVARALA SA BRAMMERTZOM?!

ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?!

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz doputovao je u posjetu Sarajevu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravi od 28. oktobra, kao dio pripreme za godišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.


ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?! - 1

Pored ostalih obaveza u glavnom gradu BiH, Brammertz se susreo i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, glavni haški tužilac je posebno bio zainteresiran za tzv. listu predmeta A kategorije. Riječ je o predmetima, za koje je Tužilaštvo u Haagu utvrdilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje, te ih ustupio Tužilaštvu BiH na daljnje procesuiranje, ali bh. pravosuđe te predmete do dan-danas nije završilo.

Udruženja žrtava i stručni krugovi već duži period traže odgovor od Tužilaštva BiH šta se dešava sa predmetima A kategorije.  To je posebno naglašeno u kontekstu rasprave oko usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina na Vijeću ministara, ali informacije o ovim predmetima nikada nisu dostavljene.

Najveći broj osumnjičenih na listi predmeta A kategorije, koju je dostavio Haški tribunal, jeste iz redova VRS-a i HVO-a, te žrtve i struka već duži period iznose ocjene da Tužilaštvo BiH svjesno izbjegava ove predmete, te se fokusira na listu predmeta B kategorije (predmeti gdje je Hag utvrdio da nema dovoljno dokaza).

Razlog tome je što je značajan broj pripadnika Armije RBiH na listi pod oznakom B, a kako navode udruženja upravo je cilj dijelova Tužilaštva BiH da vodi što veći broj procesa protiv pripadnika Armije RBiH.

Ignorisanje predmeta A, i fokusiranje na predmete B, predstavlja direktan pokušaj prekida kontinuiteta rada Tužilaštva BiH prema radu Haškog tribunala, te ne začuđuje što je to pokrenulo tužioca Brammertza na akciju. U tom kontekstu, svakako će biti zanimljive biti njegove ocjene rada Tužilaštva BiH u izvještaju pred Vijećem sigurnosti koji uskoro podnosi.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76397552

Powered by Blogger.ba