Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2019.

FARUK ŠEHIĆ : SVAKI SE PISAC MORA ODREDITI SPRAM DVA ZLA U 20. VIJEKU, SPRAM FAŠIZMA I STALJINIZMA, DODAO BIH I SPRAM GENOCIDA U SREBRENICI!

31.10.2019.

GOJKO BERIĆ : U NJOJ SAM, ČINIO ŠTO MI JE VOLJA

Gojko Berić : U njoj sam, činim što mi je volja

Miran, blag i gostoljubiv narod, koji je svoju pečalbarsku sudbinu opjevao u prepoznatljivim sjetnim pjesmama, Makedonci nisu imali sreće sa svojom istorijom. Smještena na krajnjem jugu nekadašnje države, iako u svemu ravnopravna sa ostalim republikama, Makedonija je u jugoslovenskim centrima doživljavana kao zemlja na rubu carevine.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

U sjećanju su mi njen paradajz i lubenice, velika romska mahala na ulazu u Skoplje, Ohridsko jezero, pjesme “Kaleš, bre, Anđo” i “Biljana platno beleše”, fudbalski tim Vardara… Srpski, bugarski i albanski hegemonisti oduvijek su motrili na njene teritorije. Kad se Jugoslavija raspala, zemlju je od građanskog rata spasio njen dugogodišnji komunistički lider Kiro Gligorov, političar liberalnih shvatanja, plativši to teškim ranjavanjem u atentatu nakon kojeg je jedva ostao živ.

Međutim, zemlju i danas potresaju opasne makedonsko-albanske trzavice, pa je prirodno da njeni građani svoju sigurnost i prosperitet vide jedino u velikoj porodici evropskih država. Susjedna Grčka je punih 20 godina blokirala Makedoniju na putu u Evropsku uniju, sve dok nije iznudila promjenu njenog imena u Sjevernu Makedoniju. Ali kad je Skoplje učinilo i taj bolan ustupak, stiglo je šokantno razočarenje – uprkos datim obećanjima, EU je ovih dana odbila da Sjevernoj Makedoniji odredi datum za početak pristupnih pregovora. Očekivani poklon uskraćen je i Albaniji, kandidatu iz istog paketa. Arhitekt takve odluke, koju neki analitičari porede sa Trumpovom i Erdoganovom izdajom sirijskih Kurda, bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u ovom scenariju imao podršku Njemačke.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je neposredno nakon glasanja, gotovo utučen izjavio: “Ovo je velika, istorijska greška Evrope”. Međutim, njegova emotivna reakcija slaba je utjeha Makedoncima i Albancima. Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, bio je ogorčen i ljut, ali ga malodušnost nije savladala, jer zna da drugu opciju čine nacionalizam, radikalizam i neizvjesnost. Nije ovo prva, a vjerovatno ni posljednja “istorijska greška” Evrope. Najveću od njih, onu iz devedesetih godina, osjetile su na svojoj koži žrtve brutalnog rata koji je tada pokrenut protiv Bosne i Hercegovine i čije su posljedice bile katastrofalne.

Evropski lideri su četiri godine bili zbunjen i neodlučan posmatrač rata protiv civilnog stanovništva – etničkog čišćenja, mučilišta u vidu konclogora, strašnih ratnih zločina, na kraju i genocida u Srebrenici. Naknadno posipanje pepelom u vidu priznanja da je tada učinjena “istorijska greška” nije imalo nikakvog praktičnog značaja. Ishod glasanja u Evropskom parlamentu, kojim su Sjeverna Makedonija i Albanija još više odmaknute od EU, turski predsjednik Tayyip Erdogan je iskoristio za žestok verbalni obračun sa protagonistima njene politike, rekavši: “Vi ste varalice, kršite vlastita obećanja, nepošteni ste i lažete”. Manje je mislio na slučaj dviju balkanskih zemalja, a mnogo više na višegodišnje frustrirajuće iskustvo koje Turska ima sa Bruxellesom.

Očigledno imun na takve optužbe, kao i na negativne reakcije iz našeg regiona, posebno iz BiH, Macron ne odustaje od svog primarnog cilja – reformisanja EU. Nije bez podrške nekih evropskih medija, pa se tako u jednom od komentara novonastale situacije ističe da je on predvodnik nove generacije evropskih političara, na koje “ne djeluju patetični apeli” i koji, za razliku od Angele Merkel, nemaju emotivnu vezu sa Balkanom i dubinski ga ne poznaju. Međutim, ovdje se ne radi ni o kakvoj patetici, niti iko ozbiljan očekuje povlastice za zemlje zapadnog Balkana, već o vrludavoj politici EU, koja u ovom dijelu kontinenta izaziva zbunjenost i nedoumice.

Neki birokrata dođe iz evropske centrale na Balkan i ovdašnje lidere, uz rukovanje i slikanje, nagradi obećanjem za “učinjeni napredak” na evropskom putu, ali uskoro stiže novi čovjek i, opet uz rukovanje i slikanje, saopšti im da stvari ne stoje dobro i da od prethodnog obećanja nema ništa. Osvjedočeno loši đaci moraju ponovo ići na popravni!

To traje godinama. Previše je tu nejedinstva i previše različitih političkih interesa da bi se išta drugo moglo očekivati. U Evropskom parlamentu zajedno sjede ljevičari i ekstremni desničari, komunisti i fašisti, liberali i islamofobi, tipovi od kojih bi se, kako primjećuje jedan satiričar, “mogla stvoriti alijansa idiota i budala”. Mnogima od njih je uzor mađarski premijer Viktor Orban, bivši fudbaler i razbarušeni marginalac, a danas najopasniji evropski političar. Orban je svojim nekažnjenim rasističkim ponašanjem u vrijeme migrantske krize učinio važećim neobično pravilo: Jednom kad uđeš u EU, možeš činiti što ti je volja! Jean-Claude Juncker ga je nazivao “neofašističkim diktatorom”.

Nije tajna da EU ne želi “novu” Bugarsku, Rumuniju, Poljsku ili Hrvatsku, koja ni do danas nije provela niz reformi, a fingirala je i najvažniju od njih – reformu pravosuđa, koje je “nezavisno” taman koliko i pravosuđe u BiH ili Srbiji. O šovinističkom odnosu jake desnice prema srpskoj manjini i povampirenju ustaštva da se i ne govori. “Hrvatska se danas takmiči s jednom Mađarskom i Poljskom u tome u kojoj će zemlji desničarstvo biti bjesnije”, kaže hrvatski pisac Slobodan Šnajder. I kako na sve to reaguje EU?

Tako što nova šefica Evropske komisije, favoritkinja Merkelove Ursula von der Leyen odlazi u zvaničnu posjetu Zagrebu i tom prilikom mrtva-hladna izjavi: “Hrvatska je jedna od najuzornijih zemalja EU”!? Zbog takvih i drugih gafova i promašaja, koji nisu plod slučajnosti, EU danas liči na brod koji na sebi ima velikih oštećenja, ali ipak plovi. Prevelika je da bi propala, smatraju optimisti, ali i prevelika da bi bila spašena, uzvraćaju pesimisti.

Ako EU želi da se institucionalno i moralno reformiše, politički razjedinjena Evropa mora prestati da se ponaša kao “stara kurva”, kako ju je još prije skoro sto godina nazvao Krleža.

31.10.2019.

POSLIJE PRESUDE RADOMIRU ŠUŠNJARU, PRONAĆI OSTATKE SPALJENIH ŽRTAVA

31.10.2019.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA HISTORIJSKA ŠANSA ZA GRAĐANSKE OPCIJE

Izmjene izbornog zakona historijska šansa za građanske opcije

Izmjene izbornog zakona historijska šansa za građanske opcije
Foto. Vijesti.ba

U kontekstu najnovijih polemika oko izmjena Izbornog zakona u javnosti se često pominje potreba provođenja presuda Evropsko suda za ljudska prava. Međuim, uopće malo se govori o tome šta konkretno provođenje tih presuda znači.

 Ako se analiziraju presude Evropskog suda za ljudska prava, i ono što one proopisuju kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, ne može se izvući na bilo koji naćin nikakav drugi zaključak nego da one znače prihvatanje građanskog principa uređenja države, te odbacivanje zaostalih etničkih normi, poput termina takozvane konstitutivnosti naroda.

To naime, stoji i u samim presudama Evropskog suda za ljudska prava, tačnije u presudi u slučaju "Zornić".

Iako je u prethodnom vremenu najviše ekslopatisana odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu „Sejdić-Finci“, njeno pominjanje najčešće zasjeni i važniju odluku u predmetu „Zornić“ u kojoj je konstatovano da Bosna i Hercegovina mora izmijeniti sporne ustavne i zakonske odredbe u kojima se sprječava svakom građaninu da bira i bude biran na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Kada pogledamo isječak iz odluke u predmetu „Zornić“ koji kaže sljedeće:

„...da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir (ibid.). Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.“

Iz navednog su sasvim jasne dvije stvari.

Prva od njih da su odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koje sadrže sistemsku diskriminaciju donesene pod pritiskom ili kako to kaže termin „nec-vi nec-clam nec-precario“ koji kaže da sticanje bilo kojih prava, posebno onih ugovornih u međunarodnom pravu ne mogu imati svoju validnost ako su donesena pod pritiskom, uz upotrebu sile, tajno ili bez saglasnosti.

Ako to uporedimo sa ovim što je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura utvrdio, onda se vidi da je sistem temeljen na „konstitutivnim narodima“ na koji je „bilo neophodno pristati“ zapravo učinjen pod određenom prisilom, te Sud konstatuje i to da je došlo vrijeme „...za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.“

U takvim okolnostima, potrebno je posmatrati i eventualne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, naravno ako postoji politička volja da se sve presude Evropskog suda iz Starzbura implementiraju ili ugrade u novu verziju izbornog zakonodavstva.

Tako kaže odluka u predmetu „Zornić“ čime se zapravo stvaraju pretpostavke za temeljni evropski standard – jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Tome svakako treba pridodati i dio iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskij uniji kojim je utvrđeno da izborni sistem temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta nije usklađen sa evropskim izbornim standadima, te da Bosna i Hercegovina mora učiniti izmjene spornih odredbi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kako bi se obezbijedila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovina, a time izvjesno i napustio sporni metod „konstitutivnih naroda“ na kojem insistiraju pojedine političke elite.

U konačnici, izmjene Izbornog zakona po presudama Evropskog suda za ljudska prava otvaraju proces odbacivanja tzv.konstitutivnosti, što nikako ne ide na ruku entičkim politikama, koje da apsurd bude veći „prijete“ izbornim zakonom i traže njegovu izmjenu. Ako se presude Evropskog suda za ljudska prava budu provodile, ne samo da će etničke politike, a ponajviše HDZ-ova doći u nezgodnu poziciju nego će doći takvu poziciju pri čemu će privilegije koje crpe iz postojećeg ustavno-pravnog okvira, biti sukladno provođenju presuda iz Strazbura potpuno likvidirane.

Stoga su izmjene Izbornog zakona idealna prilika za građanske opcije, jer kroz provođenje presuda iz Strazbura, mogdu do nogu potući etničke politike. Ako među građanskim opcijama bude dovoljno mudrosti i razboritosti, cjelokupnu situaciju mogu u potpunosti okrenuti u svoju korist. U tome će svakako biti potreban i snažniji angažman građanskih stranaka i građanske intelektualne zajednice.

 

(Vijesti.ba)

31.10.2019.

PROF. ZORAN PUSIĆ : POLITIKA RH PREMA BiH I LILIPUTANTSKI IMPERIJALIZAM

31.10.2019.

STATUS GRADA FILMA UNESCO-A SARAJEVU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti
Mirsad Purivatra

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra zadovoljan je objavom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) da je Sarajevo dobilo status grada filma, ocjenjujući da se time otvaraju velike mogućnosti za nova ...

... partnerstva s drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

Purivatra je napomenuo da je uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Grada Sarajeva rezultirali tim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih 20-ak godina, ostvarili veliki uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima.

Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana, mišljenja je Purivatra.

- Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije - dodao je.

Napomenuo je da će proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj te inicijative, omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.

Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu i posvećeni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

(Vijesti.ba / FENA)

31.10.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK JE KAO LISICA IZ BASNE

Mirko Šarović: Dodik je kao lisica iz basne

Mirko Šarović: Dodik je kao lisica iz basne
Mirko Šarović

Formiranje Savjeta ministara BiH i rad Parlamenta BiH su dva odvojena procesa i treba učiniti sve da Parlament radi i ostvari svoju društvenu ulogu, istakao je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

„Njihovo je legitimno pravo da formiraju Savjet ministara, a naše je legitimno pravo da tražimo da u ovakvoj situaciji funkciniše bar ono što može, a to je Parlament. Mi biramo da radimo a ne da ćutimo, stagniramo, puštamo da vrijeme prolazi i nazadujemo... Zato ćemo u naredom periodu svu svoju pažnju i fokus usmjeriti na to da ova važna institucija konačno počne da radi", kazao je Šarović.
 
Predsjednik SDS kaže da Parlament mora i može da radi u okviru svoje uloge, i to ni na koji način ne bi remetilo formiranje Savjeta ministara BiH.

"Naša namjera je da odblokiramo rad Parlamenta BiH jer je to u interesu građana, kako zbog brojnih zakona koji su na čekanju tako i zbog važnih projekta, vrijednih oko 2 milijarde KM, koji takođe čekaju a namjenjeni su i Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, naglasio je predsjednik SDS, te dodao:

"Zašto svi ćute u neformiranju Vlade FBiH, tako važnog tijela? Zašto je problem „tehnički mandat“ Savjeta ministara a nije „tehnički mandat“ Vlade FBiH? Zašto ne spominju grad Mostar koji svoju vlast nema 12 godina?! O tome svi ćute i prave se nevješti. Ovo samo govori o njihovoj nesposobnosti i neodgovornosti za funkcionisanje sistema, i umjesto da to priznaju, otrovne strelice upućuju ka drugima. U svemu tome, sve više trpe građani, ekonomija, privreda...", istakao je Šarović.

Odgovarajući na komentar člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ga Savjet ministara BiH ne interesuje, predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je na sceni uobičajeni odbrambeni mehanizam za vlastiti neuspjeh.

"Dodik kao lisica iz basne o kiselom grožđu koja svoj neuspjeh pokašuva da opravda tvrdeći da to nešto ne valja. Kada god kaže da ga nešto ne interesuje, on to ustvari žarko priželjkuje a dokazao je je to bezbroj puta", zaključuje Šarović.


(Vijesti.ba)

31.10.2019.

INZKO: RASTE AMERIČKI ANGAŽMAN U JI EVROPI


///////////////////////////////


//////////////////////////

/////////////////////////

31.10.2019.

OBRAĆANJE U UN-U - ALEN MUHIĆ: MOJ BIOLOŠKI OTAC JE NEOSUĐENI RATNI ZLOČINAC

//////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////////

////////////////////////////

31.10.2019.

DVA NOVA IMENA: PROSINEČKI OBJAVIO SPISAK IGRAČA ZA ITALIJU I LIHTENŠTAJN

///////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////

HVO Sarajevo i HB 'Kralj Tvrtko'

Obilježeni blagdani Svih svetih i Dušni dan


/////////////////////////////
///////////////////////////

31.10.2019.

PETER HANDKE - SIMBOL DANAŠNJEG SVIJETA

31.10.2019.

WILLY BRANDT U BALKANSKOM GETU

31.10.2019.

BRUTALAN MEDIJSKI NAPAD IZ SRBIJE: META JE NOVI DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA U POTOČARIMA

BRUTALNI MEDIJSKI NAPADI IZ SRBIJE: Meta je novi direktor Memorijalnog centra u Potočarima

Da propagandna mašinerija u Srbiji radi punom parom na račun Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i žrtava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida, govori i današnji primjer masovnog napada srpskih medija na novog direktora Memorijalnog centra u Potočarima, dr. Emira Suljagića.


BRUTALNI MEDIJSKI NAPADI IZ SRBIJE: Meta je novi direktor Memorijalnog centra u Potočarima

Jedan ironičan Suljagićev "tvit" iskoristili su kao povod da upere masovnu medijsku artiljeriju prema novom direktoru Memorijalnog centra. Suljagićevo imenovanje na ovu funkciju je nesumnjivo i glavni razlog ovih napada. Inače, na naslovnicama "Vučićevih portala" Srebrenica se često koristi za propagandne aktivnosti prema Bosni i Hercegovini. Dovodi se u pitanje broj žrtava, kreiraju se razne teorije zavjere i promoviraju njihovi autori koji su redovni gosti najgledanijih informativnih emisija u Srbiji.

Napad na Direktora memorijalnog centra nije izuzetak u takvim aktivnostima, ali jeste simboličan, budući da je dr. Suljagić tek nedavno imenovan na ovu funkciju, a prema informacijama kojima raspolažemo, i koje smo dobili od vodiča, već se primjećuju određena poboljšanja u samom Memorijalnom centru Potočari, prije svega na polju komunikacije i stavljanja na raspolaganje svim gostima iz cijelog koji svakodnevno obilaze Potočare i odavaju svoje poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

(S. B.)

31.10.2019.

ZAŠTO GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ KRIJE OD JAVNOSTI O ČEMU JE RAZGOVARALA SA BRAMMERTZOM?!

ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?!

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz doputovao je u posjetu Sarajevu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravi od 28. oktobra, kao dio pripreme za godišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.


ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?! - 1

Pored ostalih obaveza u glavnom gradu BiH, Brammertz se susreo i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, glavni haški tužilac je posebno bio zainteresiran za tzv. listu predmeta A kategorije. Riječ je o predmetima, za koje je Tužilaštvo u Haagu utvrdilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje, te ih ustupio Tužilaštvu BiH na daljnje procesuiranje, ali bh. pravosuđe te predmete do dan-danas nije završilo.

Udruženja žrtava i stručni krugovi već duži period traže odgovor od Tužilaštva BiH šta se dešava sa predmetima A kategorije.  To je posebno naglašeno u kontekstu rasprave oko usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina na Vijeću ministara, ali informacije o ovim predmetima nikada nisu dostavljene.

Najveći broj osumnjičenih na listi predmeta A kategorije, koju je dostavio Haški tribunal, jeste iz redova VRS-a i HVO-a, te žrtve i struka već duži period iznose ocjene da Tužilaštvo BiH svjesno izbjegava ove predmete, te se fokusira na listu predmeta B kategorije (predmeti gdje je Hag utvrdio da nema dovoljno dokaza).

Razlog tome je što je značajan broj pripadnika Armije RBiH na listi pod oznakom B, a kako navode udruženja upravo je cilj dijelova Tužilaštva BiH da vodi što veći broj procesa protiv pripadnika Armije RBiH.

Ignorisanje predmeta A, i fokusiranje na predmete B, predstavlja direktan pokušaj prekida kontinuiteta rada Tužilaštva BiH prema radu Haškog tribunala, te ne začuđuje što je to pokrenulo tužioca Brammertza na akciju. U tom kontekstu, svakako će biti zanimljive biti njegove ocjene rada Tužilaštva BiH u izvještaju pred Vijećem sigurnosti koji uskoro podnosi.

31.10.2019.

NIHAD ČOLPA : DRAGAN ČOVIĆ STAVIO SE U ULOGU DODIKOVOG RUSKOG ĆORKANA

OŠTRA REAKCIJA NA ČOVIĆEVO "DRUŽENJE SA NOVINARIMA": "Stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana"

Insistirajući na tome da Bosna i Hercegovina odustane od dostavljanja ANP-a u sjedište NATO-a predsjednik HDZ-a Dragan Čović stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana, navodi se u saopćenju Građanskog saveza koje potpisuje predsjednik Nihad Čolpa.


OŠTRA REAKCIJA NA ČOVIĆEVO 'DRUŽENJE SA NOVINARIMA': 'Stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana'

“Zanemarujući činjenicu da je NATO i interes hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ruski Ćorkan Dragan Čović bezuslovno nudi svoje usluge Miloradu Dodiku. Ćorkan Čović uopće ne uviđa da njegova ljubav prema Dodiku i Rusima ostaje neuzvraćena, jer mu Dodik i Rusi niti mogu niti će ikada moći osigurati izmjene Izbornog zakona na rasističkim načelima za kojima Čović i HDZ žude”, naveo je Čolpa.

Ipak, kako je rečeno u Građanskom savezu pozdravljaju “Ćorkanovu zaljubljenost u Dodika, te pozivamo Dodika da nađe načina kako da mu konkretno uzvrati ljubav i podršku”.

“BiH treba ozbiljnu politiku koja će biti izolovana od ‘strasti i interesa’ antidržavne osovine Čović – Dodik”, poručio je Čolpa.

31.10.2019.

IZ BiH OTIŠLA GOTOVO POLOVICA LJUDI, NEĆE DA BUDU TAOCI POLITIKE'

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76441973

Powered by Blogger.ba