Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.10.2019.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ : BOSNA POD TEROROM ETNOPOLITIKE

28.10.2019.

HNS JE VJERNI SLJEDBENIK POLITIKE PARADRŽAVE "HERCEG-BOSNE"

HNS je vjerni sljedbenik politike paradržave "Herceg-Bosne"

HNS je vjerni sljedbenik politike paradržave "Herceg-Bosne"
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH formiran je da bi zasjenio Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH i unio zabunu u javnost imenom, ali s potpuno suprotnim političkim ciljevima od onih koje je imao i danas ima HNV BiH.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik HNV-a BiH, dr. sc. Marijo Pejić, govoreći o radu i djelovanju HNS-a BiH, koji danas slavi 19. godišnjicu od osnivanja, a na čijem se čelu nalazi ujedno i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

HNS nije nezavisna NVO

Pejić smatra da je HNS formiran isključivo radi zaštite interesa političke skupine iz HDZ-a BiH (čak ne stranke HDZ BiH u cjelosti) i njenih vjernih "satelita" iz nekoliko hrvatskih političkih stranaka s područja Hercegovine, a da bi se stvorio prostor za njihovo nesmetano i suvereno djelovanje, kao i za marginaliziranje političkih neistomišljenika i oporbe.

- Članovi HNS-a su izabrani i imenovani hrvatski dužnosnici u BiH, tako da HNS nije nezavisna nevladina organizacija - kaže Pejić.

U vrijeme nastanka i djelovanja HNV-a BiH, dodaje naš sagovornik, HNS nije ni postojao.

- Nakon Washingtonskog sporazuma, kada više nije bilo ni paradržavne tvorevine "Herceg-Bosne", niti vojnih aktivnosti, HNS je formiran da bi zasjenio HNV BiH i unio zabunu u javnost imenom, ali s potpuno suprotnim političkim ciljevima od onih koje je imao i danas ima HNV BiH - navodi Pejić.

Prema njegovim riječima, HNS je navodna krovna institucija svih hrvatskih političkih stranaka u BiH, a zapravo je vjerni sljedbenik politike "Herceg-Bosne".

Naš sagovornik ističe da je stranačka pripadnost HDZ-u BiH, kao mjera i temeljni kriterij za "pravo hrvatstvo", sastavni dio prepoznatljive medijske strategije koju su definirale službe za odnose s javnošću i xafsinški klanovi unutar te stranke.

- Ako niste član HDZ-a ili razmišljate drugačije, oni vas odmah etiketiraju kao izdajnika hrvatskog naroda. Njihovi stereotipni politički govori sadrže mnoštvo floskula o legalitetu, legitimitetu, majorizaciji itd. Kod glasača žele stvoriti strah od građanskog društva - ocjenjuje Pejić.

HDZ mora uvažavati pluralizam mišljenja

Međutim, nastavlja, ne treba generalizirati cijelu stranku HDZ BiH, jer u njoj, na različitim nivoima vlasti, postoje seriozni, ozbiljni i kompetentni ljudi koji su usmjereni prema budućnosti, realiziraju konkretne projekte, realno analiziraju aktualni društveno-politički trenutak u BiH, a stranačka pripadnost im nije temeljni kriterij.

- Nažalost, takvi politički akteri ne mogu doći u prvi plan i stranačku politiku kreirati i uskladiti s njenim temeljnim ciljevima koji su definirani 1990. u Sarajevu, gdje je ta stranka i utemeljena. Mislim da hrvatski politički dužnosnici iz HDZ-a BiH moraju početi komunicirati i s predstavnicima hrvatskih organizacija i stranaka koje nemaju iste političke stavove kao oni, te moraju uvažavati pluralizam mišljenja, inače će podjele na bosanske i hercegovačke Hrvate, "legitimne" i "nelegitimne" Hrvate biti još izraženije - mišljenja je Pejić.

Potcrtava da svaka politika etničkog razdvajanja, građanske diskriminacije i segregacije nedvojbeno vodi preuređenju države po etničkim linijama, etnoteritorijalnim prisvajanjima dijelova zemlje na koju ima pravo svaki njen stanovnik.

- U slučaju prihvaćanja HNS-ovog prijedloga izmjene Izbornog zakona BiH, stvorili bi se uvjeti - ne za jačanje vladavine prava - već za suverenu dominaciju političke elite iz HNS-a, odnosno HDZ-a BiH, u političkom i društvenom životu Hrvata u BiH - konstatuje Pejić.

To, napominje, predstavlja još jedan vidan oblik uspostave trajne diskriminacije na osnovu teritorijalne pripadnosti i eklatantan primjer nepoštivanja civilizacijskih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava da svaki građanin može birati i biti biran na cijelom teritoriju svoje domovine.

- HNS-ov prijedlog je u suprotnosti s odlukama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetima "Sejdić-Finci", "Pilav", "Šlaku" i "Zornić", ustavnopravnim standardima Venecijanske komisije, odnosno Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda - jasan je Pejić.

Unatoč ustavnim odredbama koje se temelje na tradiciji antifašizma, nadalje tvrdi naš sagovornik, danas u BiH postoje procesi u kojima određene političke skupine pokušavaju redefinirati povijest, odnosno ono što je dobro, pozitivno i državotvorno predstaviti kao zlo, a zlo, destrukciju i mržnju kao nešto što je dobro i poželjno.

- Historijski revizionizam, osim ideologija, afirmira i simbole koji asociraju na šovinističke pokrete i paradržavne tvorevine koji su bili generatori zla na ovim prostorima u različitim povijesnim razdobljima i, nažalost, trend afirmacije tih šovinističkih pokreta i politika je u porastu. Jedina alternativa takvim ponašanjima je vraćanje idejama antifašističkog pokreta, jer je antifašizam civilizacijska vrijednost, odnosno povijesna tekovina države BiH i Europe - zaključuje Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.


(Vijesti.ba)

28.10.2019.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : LIDERI NEĆE PRIZNATI POLITIČKI BANKROT

28.10.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : DRAGAN ČOVIĆ PODRŽAVA MILORADA DODIKA OKO ANP, SDA NEĆE PROMIJENITI STAV

28.10.2019.

PLAŠI LI SE DODIK ŠAROVIĆAVukanović i Papić u Mostu Radija Slobodna Evropa : Plaši li se Dodik Šarovića?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li opozicija u Republici Srpskoj – koja je bila na ivici raspada – diže glavu. Sagovornici su bili Nebojša

28.10.2019.

DINO MUSTAFIĆ : VUČJAK - LICE BOSANSKOG MILOSRĐA

28.10.2019.

IGK O INTERVJUU GENERALA MCKNEZIEJA: ANTIBOSANSKOJ KOALICIJI PORUČUJEMO DA IGK NEĆE STATI, TE DA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU NEĆE PRESTATI

IGK o intervjuu generala McKnezieja:Antibosanskoj koaliciji poručujemo da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati

Institut za istraživanje genocida Kanada reagovao je  na intervju koji je general Lewis McKenzi, bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija , dao beogradskoj “Politici”.

Reagovanje koje je potpisao direktor IGK-a dr. Emir Ramić prenosimo  u cijelosti:

Penzionisani general-major kanadske vojske Lewis McKnezie ponovo napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi.

Generalu McKenzie se nije dopala reakcija IGK o kanadskom antibosanskom portalu iza koga stoji on, zajedno sa drugim antibosanskim elementima u Kanadi.

Portal canadianveritas.ca je dio antibosanske koalicije koja u zadnje vrijeme vrlo aktivno djeluje u Kanadi i čiji je osnovni cilj negirati pravnu – sudsku, političku i naučnu činjenicu o genocidu u Srebrenici i BiH. Osnivači navedenog portala prije svega žele anulirati rad IGK koji se više od deset godina bori za istinu o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka.

Osnivanjem portala pokušava kod kanadske javnosti, ali i političkog i akademskog establišmenta formirati mišljenje da u Srebrenici nije bio genocid. Počasni urednici portala su umirovljeni general i bivši komandant sektora Sarajevo UN mirovnih snaga u BiH Lewis McKenzie, ekonomist i profesor emeritus Sveučilišta Ottawa Michel Chossudovsky, posljednji kanadski ambasador u Jugoslaviji James Bissett, historičar Colin Campbell te vojni analitičar i izdavač vojnog magazina “Esprit de Corps” Scott Taylor.

Cilj udružene antibosanske koalicije u Kanadi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih i sudskih činjenica o agresiji na RBiH i genocidu nad njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Napadi su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala. Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati.

Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti.

IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi, navodi u saopštenju  Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

///////////////////////////


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76441864

Powered by Blogger.ba