Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

26.10.2019.

PRIJE 642 GODINE OKRUNJEN PRVI BOSANSKI KRALJ TVRTKO I KOTROMANIĆ

Na današnji dan: Prije 642 godine okrunjen prvi bosanski kralj – Tvrtko I Kotromanić

Na današnji dan, 1377. godine, u Milima kod Visokog okrunjen je prvi bosanski kralj – Tvrtko I Kotromanić, od oca kneza Vladislava i majke, kneginje Jelene Šubić.

U tituli, uz njegovo ime, od tad stajaše “kralj Bosne, Srba, Pomorja i Zapadnih strana”, a nakon što je 1390. godine u granice Bosne stavio gradove Split, Trogir i Šibenik, otoke Brač, Korčulu i Hvar, čime je svoju vlast uspostavio na jadranskoj obali, od Kotora sve do ušća Zrmanje, zaposjednute oblasti unio je u svoju kraljevsku titulu, pa se u ispravama i poveljama potpisuje “…po milosti Božjoj slavni kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja”.

Sa dušom se rastao, po svemu sudeći u pedeset i trećoj godini, 10. marta 1391. godine, ostavivši iza sebe Bosnu kakvu je cijelog života snivao: veliku, ni od koga zavisnu, kraljevinu!

(Kliker.info-INS)

26.10.2019.

ANALITIČARI: MOŽE LI PALMAR PROVESTI PLANOVE ZA ZAPADNI BALKAN?

Može li Palmer provesti planove za Zapadni Balkan?


///////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////

26.10.2019.

'UN NESAVRŠENE, ALI I NEZAMJENLJIVE'

26.10.2019.

ERDOGAN: PODRŽITE NAŠ PROJEKAT ILI OTVARAMO GRANICE MIGRANTIMA

Erdogan: Podržite naš projekat ili otvaramo granice migrantima

Erdogan: Podržite naš projekat ili otvaramo granice migrantima
Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegovoj zemlji potrebna podrška za projekte povratka sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu, u protivnom Turska neće imati drugog izbora nego da otvori svoje granice i pusti ih da idu ka Evropi.

Erdogan je, govoreći o aktivnostima Turske na sjeveru Sirije, kazao kako njegova zemlja radi na uspostavljanju sigurne zone kako bi spriječila napade PKK, YPG i ISIS-a, te kako je u velikoj mjeri postigla svoj cilj.

Kako je naglasio, od međunarodne zajednice očekuje da poštuje tursku osjetljivost kada je riječ o sigurnosti granica ove zemlje.

"Naše očekivanje od međunarodne zajednice je da poštuje našu osjetljivost kada je riječ o sigurnosti naših granica i da podrži naše projekte u vezi s povratkom Sirijaca koji trenutno borave u našoj zemlji", rekao je Erdogan, te dodao:

"Ako se ne podrže naši projekti, u okviru kojih planiramo da se u prvoj etapi od ukupnih 3,6 miliona u Siriju vrati od jednog do dva miliona izbjeglica, mi nećemo imati drugog izbora nego da otvorimo naše granice. Otvorit ćemo granice, neka idu u Evropu."

Erdogan je također kazao da ako je potrebno, Turska će izgradit sigurnu zonu između Tell Abyada i Ras al-Ayna zajedno sa stambenim prostorima u kojima će živjeti izbjeglice, te svim ostalim društvenim prostorima i infrastrukturom koja ima je potrebna za normalan život.

"Na taj način ćemo dokazati svijetu i kazati, pogledajte, to je ono što radi turski narod", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je podvukao da ako se područje na sjeveru Sirije po isteku roka od 150 sati ne očisti od terorista, Turska će to preuzeti na sebe i sama očistiti taj prostor.

"Ako teroristička organizacija nastavi napade iznutra ili izvan pojasa dužine 30 kilometara, mi ćemo nastaviti biti im za petama i učiniti ono što je potrebno", rekao je Erdogan.

(Vijesti.ba

26.10.2019.

MLADIĆ SKINUO SLIKU VUČIĆA I DODIKA SA AUTOPUTA

26.10.2019.

DRUŠTVO PISACA BiH: DODJELOM NAGRADE PETERU HANDKEU, PONIŽENO KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO

Društvo pisaca BiH: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo književno stvaralaštvo

Društvo pisaca BiH: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo književno stvaralaštvo
Foto: Agencije

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je iskrenu zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaravačem i braniocem neonacističkih...

... i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća.

 - Komitet je grubo previdio činjenicu da su umjetničko djelo i njegov tvorac uvijek međusobno povezani i da se isključivo estetski kriteriji primijenjeni na književno djelo ne mogu razdvojiti od univerzalnih etičkih i humanističkih kriterija, primijenjenih istovremeno i na umjetničko djelo i na biografiju pisca - navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je neposredno nakon agresorskog rata u Bosni i Hercegovini, Handke 1996. godine, objavio knjigu "Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju", u kojima staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije, bosanske muslimane, za "napade na Srbe", naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

- Time on, zapravo, ne brani Srbe, nego brani jednu zločinačku fašističku politiku, čime obezvređuje antifašističku tradiciju srpskoga naroda iz Drugoga svjetskog rata - kazali su iz Društva.

Smatraju da je Komitet dodjelom Nobelove nagrade za književnost zagovaraču i braniocu neonacizma, ratnih zločina i negatoru genocida u Bosni i Hercegovini austrijskom piscu Peteru Handkeu ugrozio dignitet Nobelove nagrade za književnost i ponizio književnost i književno stvaralaštvo uopće, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.
(Vijesti.ba /FENA)

26.10.2019.

ŠERIF ISOVIĆ: GRAĐANI DA NE DOZVOLE DA IM SREĆU UMANJUJU ONI KOJI VARAJU DRŽAVU

//////////////////

//////////////////////

///////////////////////////

/////////////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////////////////

/////////////////////////////

//////////////////////////////

26.10.2019.

SJEĆANJA NA MAJORA MIHAJLA PETROVIĆA: BEOGRAĐANIN KOJI JE ODLUČIO DATI ŽIVOT ZA BOSNU

26.10.2019.

RELATIVIZACIJA ZLA: JEDNAČENJE ZLOČINACA PO ZVUČNOSTI

26.10.2019.

HANDKE & LIMONOV: LITERATE PREVTRAČI NAD MASOVNIM GROBNICAMA

26.10.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : MOSKVA VRAĆA VAŠINGTON NA BALKAN

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76441841

Powered by Blogger.ba