Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.10.2019.

FLORIANBIEBER: NEMOGUĆE JE ODVOJITI DJELO PETERA HANDKEA OD NJEGOVE PODRŠKE SLOBODANU MILOŠEVIĆU

Bieber: Nemoguće je odvojiti djelo Handkea od njegove podrške Miloševiću

Bieber: Nemoguće je odvojiti djelo Handkea od njegove podrške Miloševiću
Florian Bieber

Profesor na Univerzitetu u Grazu Florian Bieber kazao je za Vijesti.ba kako nije moguće odvojiti književno djelo Petera Handkea od njegovih političkih stavova.

Bieber smatra kako je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost svojim političkim stavovima i podrškom Slobodanu Miloševiću ukaljao svoj književni rad.

Na pitanje koliko je moralno da Nobelov komitet nagradi čovjeka koji je otvoreno slavio ratnog zločinca Slobodana Miloševića, Bieber odgovara da „naravno, Nobelova nagrada za književnost nije o političkom mišljenju pobjednika, međutim, Handke je napisao nekoliko knjiga i predstava u kojima je imao vrlo nekritičan stav prema nacionalističkim vođama poput Miloševića, Karadžića i drugih.

„Dalje, nagrada je data za "u području literature najistaknutije djelo", tako da ne treba razmatrati samo pisanje, već širu sliku pisca i njegovog djela. Kao takvo, potpuno je nemoguće shvatiti zašto mu je odbor dodijelio nagradu. Iako je sjajan pisac, a neka od njegovih ranih djela doista jesu nagrade dostojna, njegov aktivni politički i književni angažman ga diskreditira“, kaže profesor Bieber.

On dodaje kako nije moguće Handkeovo književno djelo odvojiti od njegovog ličnog mišljenja, jer njegovo pisanje odražava njegovo mišljenje.

„Bilo bi drukčije, da se u samo nekoliko intervjua osvrnuo o Miloševiću i njegovim revizionističkim stajalištima, ali o njima je napisao knjige, tako su njegovi pogledi postali dio njegove literature i on je svoju književnu slavu koristio za promociju tih pogleda. Jednom kada svoje javno pravo koristite kao pisanje i postanete intelektualac za promociju određenih pogleda, ne možete tvrditi da oni nisu dio vašeg rada“, smatra naš sagovornik.

On dodaje da bi Handkea, da je svoja stajališta držao privatnima, a da smo o njima saznali preko drugih, bilo bi teško osuditi ga, ali on je čitao svoju knjigu „Pravda za Srbiju“ u jednom od glavnih pozorišta u Beču 1996. godine.

„Bio sam prisutan, gdje je vrijeđao one koji su ga izazivali i gdje je zauzeo položaj radikalnih srpskih nacionalista“, prisjeća se Bieber.

Važno je napomenuti, dodaje Bieber, da Handke nije branio „Srbe“, jer je napadao kritične srpske intelektualce poput Biljane Srbljanović, koju je jednom nazvao „zapadnom kurvom“ i nije ponudio razumijevanje za one Srbe koji su se borili protiv Miloševića.

„Sjećam se kad su prvi put iz Handkeova pisanja izlazili podaci o tome koliko se srpskih intelektualaca osjećalo izdano zbog toga što ih nije podržavao i što je zastupao diktatora“, sjeća se on.

On dodaje da su mnogi Austrijanci ponosni na Handkea zbog njegovih važnih književnih djela i teško je onima koji nisu pratili ili brinuli o njegovoj podršci Miloševiću da prihvate da je njegovo djelo okrnjeno.

„Razumijem ih, jer je on jedan od najvažnijih živućih pisaca iz Austrije. U Austriji ima i mnogo kritičkih glasova, posebno među onima koji su pratili ratove i znaju više o tome kako Handkeov pogled destruktivno i moralno nije moguće razlučiti. U protivnom pokušajte odvojiti posao i njegov politički pogled. Međutim, kao što sam napomenuo, po mom mišljenju ta je razlika nemoguća“, zaključio je profesor Florian Bieber.


(Vijesti.ba)

25.10.2019.

ŠVEDSKA AKADEMIJA O PETERU HANDKEU: NISMO ZNALI, MORAMO ISPITATI

Švedska akademija o Handkeu: Nismo znali, moramo ispitati

Švedska akademija o Handkeu: Nismo znali, moramo ispitati
Handke: Negira genocid u Srebrenici

I dalje se ne stišavaju burne reakcije nakon što je austrijski pisac Peter Handke, koji je podržavao politiku zločinca Slobodana Miloševića i negirao genocid u Srebrenici, dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Handke je dovodio u pitanje broj ubijenih u Srebrenici - pišu švedske novine "Svenska Dagbladet".

Podsjetili su da je Handke 2011. godine s prezirom govorio o "Majkama Srebrenice".

- Nismo znali za to. Moramo se vratiti na to i ispitati - odgovorio je putem e-maila novinarima predsjednik Švedske akademije i profesor književnosti Mats Malm.

Na ovaj način je Malm prvi put izjavio kako Akademija, koja i dodjeljuje Nobelovu nagradu, mora bilo šta ispitati u vezi sa svojom odlukom.

U ranijem tekstu objavljenom u švedskom dnevniku "Dagens Nyheter", predsjednik Švedske akademije priznao je da je Handke iznosio "provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima", ali i da Handke nije "veličao krvoproliće" i da je "jasno osudio pokolj u Srebrenici".

- Akademija nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda - naveo je tada Malm.


(Vijesti.ba)

25.10.2019.

AHMED KICO: U BiH SE VODE HIBRIDNE OPERACIJE SUSJEDNIH I VELIKIH ZEMALJA

Kico: U BiH se vode hibridne operacije susjednih i velikih zemalja
Ahmed Kico


//////////////////

////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////////

//////////////////////////

25.10.2019.

ZBOG IZJAVA O BiH; UDRUŽENJEB ŽRTAVA POSLALO PISMO GENERALU LEWISU MACKENZIEJU - U SRBIJI FAŠISTI PROMOVIŠU KNJIGE RATNIH ZLOČINACA I RUGAJU SE ŽRTVAMA

25.10.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PALMER SVE STRANKE STAVLJA U ISTI KOŠ


//////////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////////////


//////////////////////////

25.10.2019.

PROF.DR. JASMIN MUJANOVIĆ: ZAPADNI BALKAN U EU NAJRANIJE 2030. GODINE

25.10.2019.

PJESNIK VLADIMIR NAZOR I PARTIZANI OSLOBAĐAJU SPLIT

25.10.2019.

MUSTAFIĆ, KREŠEVLJAKOVIĆ I BEHRAM: BEZ KULTURE SJEĆANJA NAŠE DRUŠTVO JE OSUĐENO NA PROPAST

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76441922

Powered by Blogger.ba