Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.10.2019.

SDA; NEĆE MILORAD DODIK ODLUČIVATI GDJE ĆE BITI MIGRANTSKI CENTRI

23.10.2019.

DENIS ZVIZDIĆ S PREDSJEDNIKOM GENERALNE SKUPŠTINE UN-A

23.10.2019.

UDRUŽENJE PISALO NOBELOVOM KOMITETU; UVRIJEDILI STE ŽRTVE!

Udruženja pisala Nobelovom komitetu: Uvrijedili ste žrtve

Udruženja pisala Nobelovom komitetu: Uvrijedili ste žrtve
Foto: FENA - Vijesti.ba

Čelnici pokreta i udruženja preživjelih žrtava i svjedoka ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputili su danas otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost u kome su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da Nobelovu nagradu..

... za književnost za 2019. godinu dodijele austrijskom književniku Peteru Handkeu.

- Ovom odlukom ste grubo uvrijedili žrtve genocida, preživjele logoraše, žrtve silovanja i torture – poručili su danas čelnici udruženja na konferenciji za medije.

Potredsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe“ Kada Hotić istakla je da je genocid počinjen i tu istinu treba prihvatiti čitav svijet kao pouku da se više nikada ne ponovi, stoga su jako ogorčeni odlukom Nobelovog komiteta, a to je i pokazatelj da fašizam nikada nije nestao.

- Vi ste Handkeu dodijelili nagradu, iako ste znali da je on otvoreno podržavao i opravdao ratnu politiku Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića u periodu 1992-1995.godine - stoji u pismu koje je danas pročitano na konferenciji za medije.

S obzirom da je Nobelova nagrada dodijeljena Handkeu, negatoru zločina, samim tim, kako je istaknuto, članovi Nobelovog komiteta zaslužuju da, kada bude obilježavanje 25.godišnjice genocida u Srebrenici, budu proglašeni personom non grata od cijelog svijeta.

- Zašto se gospodo krijete iza Petera Handkea ? Mogli ste posthumno nagraditi Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića ili Adolfa Hitlera, jer je nagrada Peteru Handkeu nagrada njima i svim drugim fašistima koji su planski uništavali civilizaciju - poručeno je u pismu.

Upućen je i zahtjev članovima Nobelovog komiteta da javno i nedvosmisleno osude stavove Petera Handkea o ratnim zločinima u BiH, kao i zahtjev da se Nobelov komitet javno pokaje zbog odluke da podrži Handkea, i na taj nači da sačuvaju vlastitu ljudski i intelektualnu čast, kao i ugled Nobelove nagrade.

- U suprotnom, Majke Srebrenice, kao potpisnice ovog pisma, svjedoče da će vaša imena iduće godine, povodom obilježavanja 25 godina genoccida u Srebrenici biti upisana na pročelju spiska negatora genocida. Inistirat ćemo da i predlagači nagrade budu na pročelju stuba srama u Srebrenici, zajedno sa vama - poručeno je članovima Nobelovog komiteta sa današnje konferencije za medije.

Otvoreno pismo Nobelovom komitetu za književnost danas su potpisali čelnici devet udruženja: Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Žena-žrtva rata, Žena Podrinja, Udruženje žrtava svjedoka genocida, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje podorica nestalih općine Ilijaš, Savez logoraša u BiH, Organizacija porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba, Vrbanja, Kotor-Varoš, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.(Vijesti.ba / FENA)

23.10.2019.

ODLUKA ŠVEDSKE AKADEMIJE BRUTALNA UVREDA ŽRTVAMA I ISTINI

Skaka: Odluka Švedske akademije brutalna uvreda žrtvama i istini

Skaka: Odluka Švedske akademije brutalna uvreda žrtvama i istini
Abdulah Skaka

Grad Sarajevo najoštrije je osudio danas odluku Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodijeli Peteru Handkeu te zatražio od Grada Štokholma i gradonačelnice Anni König Jerlmyr da osude ovaj čin.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake, ovu je odluku usvojilo Gradsko vijeće. On je istakao da ovakvi sramotni akti prijete da naruše dobre odnose i veze između dva pobratimska grada.

"Građani Sarajeva su veoma uznemireni nakon objave Švedske akademije da dodijeli Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu Peteru Handkeu. Handke je u više navrata pisao i govorio protiv istine, poričući genocid u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Za građane Sarajeva je tvrdio da su iscenirali jezivi masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. Svi znamo da je samo u tom granatiranju ubijeno 68 i ranjeno 144 građana Sarajeva. Genocid u Srebrenici i opsadu i terorisanje Sarajeva u kojem je ubijeno više od 11.500 građana Sarajeva, dokumentovale su i sankcionisale brojne presude Haškog tribunala", naveo je Skaka.

Štokholm i Sarajevo su, kako je rekao, pobratimski gradovi koji gaje duge i dobre odnose. Ali, ovakva odluka, kako je naveo, ne može biti zanemarena.

"Odluka Švedske akademije je brutalna uvreda žrtvama i istini, ali i svim drugim slobodoljubivim građanima Grada Štokholma. Pozivam gradonačelnicu i Gradsko vijeće Štokholma da nam se pridruže u ovoj osudi. Štokholm je slobodouman i multikulturalan grad i prijatelj Grada Sarajeva, što se dokazalo više puta tokom opsade Sarajeva. Uvjereni smo da i ovaj put može i treba biti na strani istine i pravde", istaknuo je gradonačelnik Skaka.


(Vijesti.ba)

23.10.2019.

UHAPŠEN KOMANDANT VOGOŠĆANSKE BRIGADE MILADIN TRIFUNOVIĆ VRS-A ZBOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA

Uhapšen komandant Vogošćanske brigade VRS-a zbog zločina

Uhapšen komandant Vogošćanske brigade VRS-a zbog zločina
Foto: Screenshot

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Miladina Trifunovića, nekadašnjeg komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog sumnje da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama...

 

 ...bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša.

“On je osumnjičen da je, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS-a, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatočenih u objektu zvanom ‘Planjina kuća’ u mjestu Svrake”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

Ove osobe su, prema Tužilaštvu BiH, odvođene u živi štit, kao i na prinudne radove na borbenu liniju u zoni vatrenog dejstva, što je rezultiralo ubistvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama najmanje 20 osoba, te zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Trifunović je, po nalogu Tužilaštva, uhapšen na području Sokoca, te će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.(Vijesti.ba)

23.10.2019.

ČIJE JE MUSLIMANSKO GROBLJE U BERANAMA?

23.10.2019.

PROF.DR. ANIS BAJREKTAREVIĆ : EVROPSKA UNIJA RUŠI I SEBE I ZAPADNI BALKAN

Prof. dr. Anis Bajrektarević : Evropska unija ruši i sebe i Zapadni Balkan

“Može zvučati patetično, ali odluke Vijeća Evropske unije o Zapadnom Balkanu zbilja lome koheziju i atraktivnost projekta zvanog ‘Ujedinjena Evropa'”, izjavio je profesor međunarodnog prava i analitičar Anis Bajrektarević.

Rekao je to nakon što je Francuska prošle sedmice blokirala početak pristupnih pregovora o članstvu u Uniji Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Takvu odluku premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nazvao je “gaženjem obećanja koje je sama Unija prethodno dala”, dok je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn upozorio na gubitak utjecaja Unije na Zapadnom Balkanu.

Brojni evropski čelnici također su upozorili na guranje Zapadnog Balkana, dvorišta EU-a, u ruke drugih svjetskih sila, poput Rusije, Kine ili Turske.

Bajrektarević ide korak dalje, pa ocjenjuje da neotvaranje obećanih pregovora za te dvije zemlje može ostaviti posljedice i po samu Uniju, a tezu potkrepljuje i historijskim činjenicama.

Pouke Španskog građanskog rata

“Španski građanski rat bio je uvod u ogromnu kataklizmu u koju se sunovratila Evropa te, uz desetke miliona žrtava, u tu samodestrukciju povukla za sobom i dobar dio svijeta. A počelo je naoko trivijalno: francuskim embargom na oružje mladoj Španskoj Republici te tzv. neutralnošću Francuske. Guernica je gorjela, ali su se u Evropi tješili, kao i onomad kad je Sarajevo gorjelo, da to neće ostaviti nikakve tragove na evropsko jedinstvo i sklad”, kaže Bajrektarević u analizi za Al Jazeeru.

Posljedice po EU predviđa i Financial Times, koji je veto predsjednika Francuske Emmanuela Macrona na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Uniji prošle sedmice nazvao historijskom greškom, “koja je oslabila Evropu i potkopala težnje da postane geopolitička sila”.

U osvrtu objavljenom u tom listu autor piše da je Macron “torpedirao politiku proširenja EU-a, lišio blok jednog od svojih glavnih vanjskopolitičkih instrumenata, potkopao povjerenje u njegova obećanja i destabilizirao njegovo balkansko dvorište”.

“I zbilja, protivno povijesnom i moralnom razlogu, Unija se 1990-ih i 2000-tih proširila ne na one na koje je trebala nego na one koje se željelo gospodarski i vojno-politički apsorbirati. Danas je Francuska iznimno zabrinuta gubljenjem pariteta s Njemačkom. Povijesno su dva puta na tom problemu vukli katastrofalne poteze. Koliko vidimo, i danas čine treći put istu grešku. Odsustvom jasnih stavova i čvrstinom šalje se poruka da pogrešna strana povijesti treba trijumfirati. Frapantno je da to Macron ne uočava, kao što ne može protumačiti dublji smisao protesta na ulicama francuskih gradova. Današnje liderstvo u strašnoj je krizi”, ocjenjuje Bajrektarević.

Političke odluke bez vizije

Prijem baltičkih država u EU (2004), prijem Rumunije i Bugarske (2007), pa i Slovenije (2004), a potom i Hrvatske (2013), za Bajrektarevića su političke odluke.

Kaže da neotvaranje pregovora za Sjevernu Makedoniju te druge države sljednice Jugoslavije te Albaniju također nije stvar tehničke prirode nego isključivo politička odluka, koju on naziva odlukom bez vizije, koja “ne može proći ni moralni ni povijesni sud”.

“Ona nema ni legalističko uporište. Ako je 2004. samo pola Kipra primljeno [u EU] te Estonija, koja je 38 posto svojih građana u to vrijeme iznimno ksenofobično lišila državljanstva (zbog obaveznog polaganja estonskog jezika kao novog uvjeta za državljanstvo) – da spomenemo samo njih nekoliko, onda je i to bila odluka koja je, kao i u slučaju Španskog građanskog rata, bila uvod u raskol i fragmentaciju. Grčka je po hitnom postupku uvučena u Uniju (tada Evropsku zajednicu), onda nasilno uvučena u eurozonu, pa držana tamo protivno svakom uzusu, dopušteno joj je ogromno zaduženje (kod mahom francuskih i njemačkih privatnih banaka), a onda je preko noći stvorena fama tzv. grčkog duga, ismijan referendum te zemlje i za ‘nagradu’ grčko pučanstvo drakonski kažnjeno, a ta je država pretvorena u ‘afričku zemlju Safari’. U kolijevci evropske civilizacije raspušten je javni servis, a diljem zemlje pootvarane su javne kuhinje za školsku djecu.”

Višegradska grupa kao ‘plan B’

Bajrektarević kaže da se boji da model Evrope nema vizije, niti je atraktivan za budućnost u ovom današnjem izdanju.

Ni odlazeća ni dolazeća Evropska komisija, prema njegovom mišljenju, ne obećavaju ništa bolje.

“Mnoge zemlje ozbiljno razmatraju ‘plan B’. Slovenija je (iz usta aktualnog i dva prethodna premijera) više puta ponavljala da je njihov ‘plan B’ Višegradska grupa. Mislim da je za Južne Slavene najbolja opcija za budućnost konfederalizacija: stvaranje ovdašnjeg Nordijskog vijeća. Samo tako Južni Slaveni mogu civilizacijski, povijesno i demografski preživjeti na vjetrometini geopolitičkih, geogospodarskih bura i golemih tektonskih poremećaja koje predstoje Evroaziji te Bliskom Istoku i Africi”, zaključio je Bajrekterević.

Pakistanizacija bivše Jugoslavije

Apsurd današnje Evropske unije Bajrektarević vidi i u tome što hapsi čelnike Katalonije, nakon čega ih izručuje vlastima u Madridu, “koji im, zauzvrat, izriče drakonske kazne od preko 100 godina zatvora”.

“Njihov zločin je legitimni referendum, koji je vrhunski izričaj direktne demokracije, proveden poštujući svu proceduru, uz tadašnju zavidnu miroljubivost pučanstva i njihovih lidera u Kataloniji. To je posve drukčija slika od one kako je ta ista Unija reagirala u 1990-ima u našoj bivšoj domovini. Kod nas je činila sve da se odnosi polariziraju, a onda se čudila kada su izbili oružani sukobi. Na koncu, umjesto da pet država sljednica Jugoslavije naslijede i njen pridruženi status u EU-u, razgovaralo se sa svakom državom sljednicom odvojeno i uz različite aršine te (obećane) brzine. Ne možete u jednom kutku Evrope podržati najgore, a nadati se najboljem iz Brisela. Pakistanizacija Jugoslavije 1990-ih (koja se danas najbolje vidi u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu), danas vlada u Belgiji – valonski i flamanski segment nevoljko formiraju središnju vlast u Briselu”, kaže Bajrektarević.

Armin Aljović (AJB)

23.10.2019.

DUŽNOSNICI BiH U DIPLOMATSKOJ OFANZIVI PO SVIJETU

SAMO NAPRIJED: Dužnosnici BiH u diplomatskoj ofanzivi po svijetu

Dužnosnici Bosne i Hercegovine ovih su dana u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi; članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić su na službenim putovanjima u Turskoj i Japanu, a predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić u Washingtonu


SAMO NAPRIJED: Dužnosnici BiH u diplomatskoj ofanzivi po svijetu - 1

NATO integracije, pogubnost veličanja ratnih ideologija - samo su neke od tema koje dominiraju na ovim putovanjima. Istodobno, za sutra je u američkom Senatu zakazana rasprava o Zapadnom Balkanu.

Najviši bh. dužnosnici prisutni su na svim stranama svijeta. Denis Zvizdić se u Washingtonu sastao sa Matthewom Palmerom i Maureen Cormack. Šefik Džaferović se obratio na TRT World Forumu u Istanbulu, dok je Željko Komšić bio na ceremoniji ustoličenja japanskog cara. Igor Crnadak u Ankari otvorio Ambasadu Bosne i Hercegovine u Turskoj.

NATO put i podrška SAD-a bila je tema susreta Zvizdića i Palmera. Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan potcrtao je kako je Bosna i Hercegovina jedan od najvažnijih faktora stabilnosti na ovom području, te da SAD podržavaju nastavak euroatlantskih integracija. Njegove riječi potvrdio je prvi čovjek Vijeća ministara.

"Oni su svjesni da je BiH jedan od najvažnijih faktora na Zapadnom Balkanu. Razumiju na ispravan način naše evropske i NATO integracije, i dobili smo punu i nepodijeljenu podršku za ta dva najvažnija vanjskopolitička cilja BiH", ističe Denis Zvizdić.

Član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović u Istanbulu je govorio na panelu o temi desničarskog ekstremizma i terorizma. Svojim govorom je ukazao na pogubnost veličanja ideologoije Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića.

"Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Handke, i Breivik je u svome manifestu podržao Miloševićevu ratnu politiku, te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena. Svjedočimo svojevrsnom paradoksu. Anders Breivik je danas u zatvoru, a nagrađeni Peter Handke će u Stockholmu uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove", poručuje Džaferović, prenosi N1.

Oko kamere svjetskih agencija zabilježilo je i posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Japanu. Prisustvovao je ceremoniji ustoličenja japanskog cara, u društvu visokih zvanica iz 180 zemalja.

I šef bh. diplomatije je na službenom putu. U Ankari je otvorio Ambasadu Bosne i Hercegovine.

A o našoj zemlji nerijetko se govori i bez prisustva domaćih političara. Američki Senat sutra će razmatrati situaciju na našem regionu. Tema - uspjesi i nedovršen posao na Zapadnom Balkanu.

Centar za strateške i međunarodne studije iz Washingtona analizirao je dešavanja u BiH, kako bi bolje informirao članove Kongresa i donosioce odluka u SAD.

"Ono što se događa je da entiteti zapravo koriste ovu paralizu da bi počeli mijenjati zemlju i prirodu zemlje iznutra. Sigurno, osoba koja je to najvještije iskoristila je Dodik, a i RS. Moramo gledati na postdejtonsku potrebu da država napreduje, a ne da ide unazad. Ali tako je teško ponuditi takvu preporuku jer jednostavno ne vidimo političko vodstvo, političku volju", zaključuje Heather Conley, autorica izvještaja.

Stručna javnost primjećuje da se, bez obzira na unutarnje probleme sa kojima se suočavaju Europska unija i SAD, Bosna i Hercegovina i dalje zaokuplja pažnju ovih centara moći. U diskusiji NATO ili vojna neutralnost, često se, sa treće strane, pominje i utjecaj Rusije.

23.10.2019.

U BANJALUCI PROMOVIRAN RJEČNIK BOSANSKOG JEZIKA

U Banjoj Luci promoviran Rječnik bosanskog jezika

U Banjoj Luci promoviran Rječnik bosanskog jezika
Foto: FENA

Promociji VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, održana je večeras u Banjoj Luci.

Jahić je rekao da posao na izradi Rječnika bosanskog jezika u više tomova radi već dvadesetak godina.

-Završio smo više od polovine posla. U pitanju je veliki leksikografski poduhvat, koji uvažava sve zahtjeve savremene leksikografije i čiji je krajnji cilj da se obradi i naučnoj javnosti prezentira veliko i slojevito bosansko jezičko bogatsvo zemlje Bosne te da se svi mi, sa svim našim nevoljama, neznanjima i nerazumijevanjima uključimo u proces kulturnih priznavanja, emancipacije i da s uzajamnim poštivanjem svih naših kultura i naslijeđa, krenemo u budućnost, ma koliko nam ona ne izgleda tako svijetlo - rekao je Jahić.

Javnost, škole i svi drugi, koji su uključeni u oblast jezika, ovim rječnikom će, kaže, dobiti mnogo, gdje se može na bezbroj primjera vidjeti da se radi o jednom naslijeđu, koje treba znano, naučno, kompetentno obraditi.

Komentarišući negiranje naziva bosanskog jezika od srpskih zvaničnika u RS, kazao je da se radi o jeziku koji ima svoju književnost s visokim estetskim standardima.

-Sve je to naše naslijeđe i sve to naslijeđujemo od naših starijih i ove zemlje Bosne, koja je historijski složena i ima svoje probleme. I samo negiranje je u službi viševjekovnih pokušaja da se Bosna razvlasti, demontira i ugrozi njena državnost - istakao je Jahić i istakao da ovo nije nikakav politički projekat.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, koji je rekao da je promocija VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika večeras u Banjoj Luci posebno važna.

-Banja Luka je mjesto na kojem izvire negiranje bosanskog jezika i zbog toga je ova promocija važna. Zadovoljstvo mi je i čast biti pokrovitelj ove promocije, koje će biti upriličene i u drugim gradovima ovog entiteta. Mi ćemo dobiti pravnu i političku borbu protiv negatora bosanskog jezika i države Bosne i Hercegovine. Moramo intenzivirati afirmaciju bosanskog jezika i države Bosne i Hercegovine. Ova promocija je najbolji primjer te afirmacije - ukazao je Salkić.(Vijesti.ba / FENA)

23.10.2019.

'BOSANSKI ATLAS RATNIH ZLOČINA' PREZENTIRAN U BANJALUCI

'Bosanski atlas ratnih zločina' prezentiran u Banjoj Luci

'Bosanski atlas ratnih zločina' prezentiran u Banjoj Luci
Foto: FENA

Prezentacija "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992.-1995". u organizaciji Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, Mreže za izgradnju mira, "Oštre nule" i Foruma ZFD BiH održana je večeras u Banjoj Luci.

Direktor Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo Mirsad Tokača rekao je da je ovo borba za jedan potpuni drugačiji pristup suočavanja s prošlošću.

-Borimo se za to već 15 godina – rekao je Tokača.

Nakon Bosanske knjige mrtvih, istraživanja ljudskih gubitaka i popisa žrtava rata, ulazi se, pojašanja, u jednu novu fazu, u kojoj žele da sve što su radili učine potpuno javnim i transparetnim te izlože kritici javnosti.

-Svi monopoli na istinu se grade kada zatvorite pristupe informacijama te se ponude poluistine ili da se čini ono što je za ovu zemlju najopasnije – da se činjenice o ratnim zločinima zatvore u etno-nacionalne torove. To je najopasnija stvar koju mi želimo ovim projektim na jedan način da spriječimo, kako bi građani vidjeli cjelinu priče, a nikako lokalnu, etničku verziju - kazao je Tokača.

Kada se, kaže, radio popis žrtava, radio se bez obzira ko je ko po etničkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj liniji.

-Popisivali smo građane BiH - naglasio je Tokača.

Ističe da žele da čuju šta građani misle o ovom dokumentu, koji su već prezentirali u Bijeljini, Tuzli i Brčkoj, sutra će su Prijedoru, a potom u Sanskom Mostu i Bihaću.

Milica Pralica iz banjalučkog Udruženja građana „Oštra nula“ rekla je ovim događajem u Banjoj Luci otvaraju pitanje suočavanja s prošloću na način koji nije podložan etno-nacionalnim ideologijama, već se propituje šta se dešavalo građanima i građankama BiH tokom rata.

Smatra da se Bosanskim atlasom ratnih zločina daju informacijama koje nedostaju samom procesu suočavanja s prošlošću u BiH.

Pralica je istakla da su i ranije podržali događaje posvećene kulturi sjećanja.(Vijesti.ba / FENA)

23.10.2019.

HIBRIDNI RAT DEZINFORMACIJAMA NAD BALKANOM

23.10.2019.

VUK DRAŠKOVIĆ : "RAT NA BALKANU NIJE ZAVRŠEN"

DRAŠKOVIĆ TVRDI: "Rat na Balkanu nije završen"

"Snage koje su za mržnju, ruske agenture, žele od Balkana da naprave Siriju, a veliki udar će biti na Crnu Goru, koja je njihov najveći poraz", ocijenio je Vuk Drašković u emisiji "Teleskopija" na RTCG


DRAŠKOVIĆ TVRDI: 'Rat na Balkanu nije završen'

"Ali mi imamo vodeću silu u NATO-u, koja ima nepredvidljivog predsjednika. Mada, ja ne znam kakav će biti ishod predsjedničkih izbora u Americi", kazao je Drašković.

Osnivač Srpskog pokreta obnove je kazao da je za Crnu Goru simptomatično, možda ne i slučajno, što je prije nekoliko sedmica održana "jedna simulacija početka rata na Balkanu".

"Simulacija je počela time da su proruske snage u Crnoj Gori organizovale upad u skupštinu, zarobljavaju premijera, dolazi do nemira u toj maloj zemlji, misli se na Crnu Goru. Interveniše Srbija, haos izbija i u Bosni.

Trump je povukao SAD iz NATO-a, evropski NATO je obezglavljen, treba mu mjesec, dva da se snađe.

Dok su se snašli Francuzi i Englezi, ovdje već uveliko su se brojali mrtvi i na kraju moli Evropa SAD da interveniše, a Amerika postavlja uslove - da hoćemo, ali imate da plaćate finansiranje NATO-a i da se obavežete da ćete u svim situacijama biti pouzdan saveznik. Tako dolazi do prekida rata, tako što se SAD ponovo umiješaju", objasnio je Drašković.

On smatra da je Sjeverna Makedonija u ogromnoj opasnosti, te da je premijer Zoran Zaev povukao veoma rizičan potez.

"Zato što će ljudi koji su sa entuzijazmom glasali za Evropu sada biti razočarani i što veliki broj njih neće ni izaći na izbore. Na drugoj strani svi ti VMRO-DPMNE, koji su za mržnju, ruske agenture, to će dobiti krila", rekao je Drašković.

Drašković je istakao da rat u Jugoslaviji nije završen, te da se nastavo riječima...

"Prije svega u tabloidima, medijima, koji su pod kontrolom onih službi, bar mogu da tvrdim kada je Srbija u pitanju, koja je najveći krivac za zločine devedesetih i rat u Jugoslaviji.

I naravno, na to se sve sada nadovezala, kao vrhovna komanda, ruska služb", naglasio je on.

Drašković je rekao da nije lako prognozirati šta će biti s Evropskom unijom.

"Mnoge stvari podsjećaju na ono što se događalo u svijetu uoči Drugog svjetskog rata, a ponešto i na ono što se događalo uoči Velikog rata", poručio je Drašković.

(Portal Analitika)

23.10.2019.

ERDOGAN I PUTIN DOGOVORILI POVLAČENJE KURDA ; ZAJEDNIČKE PATROLE POGRANIČNOG PROSTORA

Erdogan i Putin dogovorili povlačenje Kurda : Kreću zajedničke patrole pograničnog prostora

Turska i Rusija su se u utorak dogovorile da će se kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) povući 30 kilometara od tursko-sirijske granice te napustiti gradove Tel Rifaat i Manbij, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dodao je kako povlačenje kurdskih snaga počinje u srijedu u podne po lokalnom vremenu i da one imaju rok 150 sati da napuste područje, prenosi Anadolija.

Prema dogovoru, koji je postigao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, turske i ruske trupe će imati zajedničke patrole u sjevernoj Siriji u području 10 kilometara od granice.

Erdogan je najavio kako će Ankara zajedno s Moskvom raditi na sigurnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turske u domovinu.

Erdogan objasnio ciljeve operacije

Putin je prenio kako mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom, prenijela je agencija TASS.

“Važno je da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države Irak i Levant (ISIL), koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju pobjeći, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga”, rekao je Putin.

Ruski mediji javljaju kako su dvojica lidera, nakon sedam sati razgovora, dogovoreno ovjerili potpisima na sporazum o suradnji. 

Putin: Situacija je kritična

Prethodno je Putin rekao Erdoganu da je situacija u Siriji kritična i istakao da su upravo zbog toga veoma važni razgovori s njim.

“Situacija u regiji je veoma kritična, to razumijemo. Mislim da je naš današnji sastanak, kao i konsultacije, veoma zahtjevan”, rekao je Putin.

Agencija javlja da je Putin izrazio nadu da će nivo tursko-ruskih odnosa omogućiti da se pronađu odgovori na složena pitanja rješavanja sirijske krize i u interesu Rusije, i u interesu Turske.

Susret dvojice predsjednika u Sočiju dogodio se na dan kada istječe petodnevno primirje na sjeveru Sirije, dogovoreno s američkom administracijom, kako bi se Kurdi povukli 32 kilometra od granice.

U međuvremenu su kurdske snage objavile da su se povukle iz područja na sjeveroistoku Sirije za koju je Ankara ranije tražila da bude očišćena od kurdskih boraca, javio je AP.

(Kliker.info-AJB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76441905

Powered by Blogger.ba