Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.10.2019.

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : KO TRAŽI SAMOOPREDJELJENJE I ZAŠTO GA NE MOŽE DOBITI?

21.10.2019.

JASMIN AHIĆ: AKO EU NE POJAČA ULOGU, BALKANU PRIJETI DESTABILIZACIJA OPASNIH RAZMJERA

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera
Jasmin Ahić
EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću destabilizaciju veoma opasnih razmjera.

Upozorio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

"Kada smo kao država Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine pozvani da predamo ANP, izjavio sam da je nedopustivo  blokirati dalji put u NATO savez i to nepoštivanjem Ustava, Zakona, te strategija ove zemlje. Blokada koja je nakon toga uslijedila, kako dalje saradnje sa NATO-om, tako i neformiranja vlasti u BiH, ide na račun političkim predstavnicima entiteta RS", smatra naš sagovornik.

Kako ističe, ono što je najproblematičnije, rješenje postoji i može ga donijeti visoki predstavnik korištenjem svojih bonskih ovlasti.

"Konstantno popuštanje, na bazi koncepta 'vi se morate dogovoriti', dovelo je do ovih veoma opasnih i ozbiljnih blokada kojima se direktno krši stabilnost i sigurnost izgrađenog sistema daytonske Bosne i Hercegovine. Na političko-društvenoj sceni je postalo normalno zagovarati secesionističke politike i rušiti državu Bosnu i Hercegovinu", navodi Ahić.  

Ukoliko bi se našoj zemlji dogodio sličan scenario kao u Makedoniji, kojoj čelnici EU nisu odobrili pristupne pregovore uprkos ispunjenju uslova, ovaj profesor je uvjeren da bi to bilo pogubno za put BiH u EU.

"To se ni u kojem slučaju ne smije desiti, jer bi još više dalo vjetra u leđa secesionističkim politikama na terenu. EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću  destabilizaciju veoma opasnih razmjera", zaključio je Ahić u razgovoru za naš portal.

(Vijesti.ba)

21.10.2019.

HARIS ČUTAHIJA: MACRONOV VETO IDE NA RUKU DODIKA I NJEGOVIM BLOKADAMA

21.10.2019.

KAD POČNE PRIČA O NOVCU, ONDA SVI GOVORE O MIGRANTSKOJ KRIZI

21.10.2019.

U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA ZAPOČEO PROCES REEKSHUMACIJE


////////////////////////


////////////////////////////

21.10.2019.

NATO ISPRAVLJA 'GREŠKU' EU ZBOG KOJE SKOPLJE RASPISUJE IZBORE

21.10.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : KO TRAŽI SAMOOPREDJELJENJE I ZAŠTO GA NE MOŽE DOBITI?

21.10.2019.

NOVI BEJRUT: PROČITAJTE REPORTAŽU ZLATKA DIZDAREVIĆA IZ PRIJESTOLNICE LIBANONA

21.10.2019.

NIHAD ČOLPA: ČINI SE DA JE ALEKSANDAR VUČIĆ AGRESIVNIJI OD SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Čolpa: Čini se da je Vučić agresivniji od Miloševića


Čolpa: Čini se da je Vučić agresivniji od Miloševića
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Povodom Vučićeve najave još agresivnijeg naoružavanja Srbije nemamo nijednu dilemu da on nastavlja Miloševićevu politiku, rekao je predsjednik Građanskog saveza i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

"Vučić je njegov nasljednik i po tome što svoju politiku zasniva na lažima o ugroženosti Srba i Srbije od strane susjeda, a zapravo je prošlost pokazala da su mnogi u regionu platili krvavu cijenu nakon silnih izjava Miloševića o ugroženosti Srba.

Vučićevi izgovori, povodom naoružavanja Srbije, neodoljivo podsjećaju na Hitlerove iza 1935. godine kada je na sav glas govorio da se naoružava, jer ga susjedi ugrožavaju, što je postalo pravilo za agresiju.

U posljednjih nekoliko godina politički vrh Srbije strogo i prikriveno prijeti tako što ne poštuje Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja te na taj način ugrožava sigurnost u regionu i stvara uslove da se oružano razračuna sa susjedima i silom poput Miloševića nametne svoje ciljeve.

Sa žalošću moram ponovo reći da politike devedesetih još uvijek vladaju u regionu, i to u trenutku kada zajedno proživljavamo demografsku katastrofu kakva nije viđena od krvavih devedesetih.

Umjesto da svi zajedno ulažemo napore da sačuvamo stanovništvo, imamo Vučića koji izdvaja ogromna sredstva u naoružavanje koje za posljedicu može značiti novu agresiju na nekog od komšija, jer svi dobro vidimo da Srbija nije ugrožena", poručio je Čolpa.


(Vijesti.ba)


/////////////////////////

Zapad insistira na ANP-u, Rusi upozoravaju Dodika
21.10.2019.

BUDUĆNOST EU IZ UGLA MLADIH NA BALKANU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76480448

Powered by Blogger.ba