Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

15.10.2019.

'BiH I NJENE INSTITUCIJE RADE KOLIKO MOGU NA SUZBIJANJU SIVE EKONOMIJE'

15.10.2019.

TO VIŠE NIJE ZA PODSMJEH - RUKE DALJE PREDSJEDNICE OD NAŠE SUVERENE I NEZAVISNE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

To više nije za podsmjeh


To više nije za podsmjeh

Foto: pr.sch.youtube

Ruke dalje predsjednice od naše domovine Bosne i Hercegovine!

Već duže vreme predsjednica Republike Hrvatske uveseljava široke narodne mase svojim nebulozama nedostojnim kakve pučkoškolke, a tako je sva razumna javnost, osim strogo kontroliranih HDZ-ovskih i ultradesničarskih medija i prihvata.

Međutim, nimalo naivnom se ne doima njena posljednja izjava u kojoj izražava teritorijalne pretenzije prema dijelovima Bosne i Hercegovine. Zato je vrlo nelogično da državni vrh Bosne i Hercegovine ne reagira na izjavu Kolinde Grabar Kitarović o Kupresu kao dijelu Hrvatske???

Ako su neki dosadašnje istupe Grabar Kitarović promatrali s podsmjehom njen posljednji istup u kojem svojata dio Bosne i Hercegovine zahtjeva oštar državni odgovor. Nikakva ispravka niti naknadna pamet ne mogu popraviti ogorčenje bosanskohercegovačkih građana. Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine moraju promptno reagirati. Ne možemo više dozvoljavati nasrtaje na teritorijalni integritet BiH. Ovo više nije za podsmjeh i uveseljavanje pučanstva. Suviše daleko je ovoga puta Grabar Kitarović otišla.

Ruke dalje predsjednice od naše domovine Bosne i Hercegovine!

15.10.2019.

DENIS BEĆIROVIĆ: NAJKASNIJE ZA 120 DANA IMPLEMENTIRATI PRESUDE EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

15.10.2019.

DRAGO BOJIĆ : ALEKSANDAR SVETOSAVSKI I MILORAD MIROTOČIVI...

15.10.2019.

NEŠTO JE ,,TRULO" U ZEMLJI NOBELOVE NAGRADE


Nešto je „trulo“ u zemlji Nobelove nagradeNešto je u „trulo“ u zemlji Nobelove nagrade

Foto: Žurnal.info

Odluka Švedske akademije da dodijeli Nobelovu nagradu za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu ukazuje da je nešto „trulo“ u ovoj skandinavskoj državi.

Ovaj pisac kontraverznih političkih stajališta je 1996. godine objavio knjigu pod nazivom „Zimsko putovanje rijekama… ili pravda za Srbiju“ gdje je trivijalizirao srpske ratne zločine. 2004 godine je  zajedno sa kanadskim piscem Robertom Dicksonom poslao apel gdje je pozivao na odbranu Slobodana Miloševića, te ga iste godine posjećuje u Haagu. Odbio je poziv Miloševićeve odbrane da se pojavi na suđenju kao svijedok da bi se, potom, pojavio na njegovom pokopu i nastupio kao govornik.

Kako je moguće da ovakva prestižna nagrada ode autoru koji negira koncentracione logore u BiH i genocid u Srebrenici? Kako je moguće dodijeliti Nobelovu nagradu zagovoratelju incijative o ukidanju iste uz  istovremeno iskazivanja  vlastitog ushićenja na vijest o dodijeli nagrade?

Švedska akademija je jedna od najvažnijih švedskih kulturnih institucija, definisana kao javna korporacija. Oslobođena je od bilo kakvog miješanja države u njen rad. Pošto nosi naziv Švedske kraljevske akademije kraljevski regent ima uticaj na izmjene statutarnih odredaba. Švedska akademija sastoji se od 18 doživotnih članova. Možda se iz tog razloga starosne demencije javljaju ovakve nominacije poput Petera Handkeua, ko zna? Vjerovatno je to uvidio i švedski kralj koji je nakon poslednjeg skandala dopunio statut Akademije kojim se njenim članovima omogućuje istupanje na vlastiti zahtjev.

Rad Švedske akademija je često kritikovan i isprepleten kontraverzama zbog favoriziranja evropskih književnika, velikog broja švedskih dobitnika i malog broja žena koje je dobilo tu nagradu. Mnogi autori poput Lava Tolstoja, Antona Čehova, Henrika Ibsena i  Jmes Joyce  koji se smatraju najvećim i najznačajnijim književnicima nikada nisu dobili ovu prestižnu nagradu. Harry Martinson i Eyvind Johnson kao članovi Švedske akademije  su 1974. sami sebi dodijelili Nobelovu nagradu premda su bili internacionalno nepoznati autori. Pri dodjeli Nobelove nagrade u literaturi  2012, književnici Mo Yan, jedan od članova akademije, Goran  Malqvist je priznao da je preveo  više dijela Mo Yan koje je isto veče poslao izdavačkoj kući „Tranan“, što je ranije prećutao kako ne bi probudio sumnje i kako imenovanje Mo Yan ne bi došlo u pitanje.

Kriza je kulminirala 2018. nakon poznate afere pod nazivom „Kulturni profil“. Švedska Akademija je od 2010. godine finansirala „Forumski klub“ sa 126 hiljada godišnje. Na čelu Foruma nalazio se bračni par Jean – Claude Arnault i član Švedske akademije Katarina Frostenson. Nakon „Metoo“ kampanje Arnault je optužen za seksualne napade i zlostavljanje više žena. Ubrzo nakon toga došlo se do spoznaje da  je Arnault takođe „procurio“ informaciju imena dobitnika Nobelove nagrade u literaturi za 2018. godinu. Akademski stalni sekretar Sara Danius potom izjavljuje „kako  su članovi Akademije, njihove kćerke i supruge te personal bile mete nepoželjnog intimiteta i nepriličnog tretmana od strane Arnaulta“. Ni Švedska akademija nije ostala imuna od seks-skandala, kao najnovijeg trenda visoke klase. Mnogi članovi Švedske akademije su podnijeli ostavku, uz istovremenu objavu komiteta da  se objava dobitnika nagrade za književnost 2018. godine prolongira za 2019. godinu.

Nominacija Petera Handkeu još je više naštetila ugledu Akademije dovodeći u pitanje njenu kredibilnost i povjerenje javnosti.

Što se krije iza nominacije Petera Handkeua i ko su prelagatelji nominacije? Da li iza nominacije nalazi moćni lobi čiji interes je relativiziranja žrtava poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini? Ne bi me iznenadilo jer i prethodni primjeri nedvosmisleno ukazuju da je nešto trulo u zemlji Švedskoj. Ili svijet još uvijek funkcioniše na dobro-oprobanom pincipu „hljeba i igara„ u kome istina, moral i etički standardi gube svaki ljudski smisao?

15.10.2019.

DR. MARKO ROMIĆ: 'PRERIJETKO SMO SAMOKRITIČNI, UVIJEK NAM JE KRIV NEKO DRUGI'

15.10.2019.

PREDSJEDNIK KBSA U SARAJEVU : SISTEM KOJI DANAS FUNKCIONIŠE U SAD-A ŽIVJELI SMO I MI U BiH, ALI NAM GA JE NEKO ODUZEO !


Predsjednik KBSA u Sarajevu : Sistem koji danas funkcioniše u SAD-a živjeli smo i mi u BiH, ali nam ga je neko oduzeo !

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Mirzet Mujčić smatra da je današnje uređenje države BiH nemoguće, neodrživo, i da će sigurno voditi u daljnje konflikte.

Za opstojnost i budućnost BiH, kazao je Mujčić, najvažnije su Sjedinjene Američke Države.

– U SAD-u postoji samo jedna nacija – američka. A koliko u SAD-u živi etničkih grupa sigurno da ni sami Amerikanci ne znaju. Međutim, sve to funkcioniše i tamo su svi isti. Svi imaju ista i jednaka prava, neovisno o tome ko pripada kojoj etničkoj grupi, da li je bijelac ili neke druge boje kože – rekao je Mujčić, koji je u Sarajevu prisustvovao današnjoj redovnoj sesiji „Kruga 99“ o temi „Nacija i konflikti na Balkanu“.

Sistem koji danas funkcioniše u SAD-a, navodi Mujčić, živjeli smo i mi u BiH, ali nam ga je neko oduzeo.

– Da bi država BiH opstala, mora se vratiti taj sistem. Na ovakvom uređenju nema budućnosti ni BiH, ni njene opstojnosti, ni budućnosti naroda, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadaju. Svi se ovdje trebamo ugledati, ne samo na SAD, već i na druge države, i zajedno pokušati graditi taj sistem – dodao je Mujčić.

(Kliker.info-Vijesti)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

15.10.2019.

MNOGI SU ŠOKIRANI: EVO KAKO JE U UDžBENICIMA U ENTITETU RS-U PREDSTAVLJEN RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ


MNOGI SU ŠOKIRANI: Evo kako je u udžbenicima u RS-u predstavljen Ratko Mladić...

Mnoge škole u bh. entitetu RS i danas nose naziv „Sveti Sava“, koji je neprihvatljiv za Bošnjake, ali i da se u srednjim i osnovnim školama obilježava pravoslavna slava „Sveti Sava“, pokazuje da reforme nisu provedene do kraja i uspješno.

Image result for MNOGI SU ŠOKIRANI: Evo kako je u udžbenicima u RS-u predstavljen Ratko Mladić...

potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić traži da se ukinu svi elementi vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio uspostavljen po evropskim i svjetskim standardima.

Upozorio je da planirano usklađivanje nastavnih planova i programa bh. entiteta RS i Republike Srbije, predstavlja kršenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine i obrazovnu agresiju na našu zemlju.

On je danas upoznao ambasadoricu Kathleen Kavalec, novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini sa stanjem i položajem Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na oblast obrazovanja, te nemogućnost izučavanja nastave na bosanskom jeziku.

Dodao je da je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini intenzivno radila na reformi obrazovnog procesa u Bosni i Hercegovini i tu reformu je ocijenila uspješnom.

Međutim, činjenica je, kako je saopćeno iz Salkićevog kabineta, da i pored provedene reforme, mnoge škole u bh. entitetu RS i danas nose naziv „Sveti Sava“, koji je neprihvatljiv za Bošnjake, ali i da se u srednjim i osnovnim školama obilježava pravoslavna slava „Sveti Sava“, pokazuje da reforme nisu provedene do kraja i uspješno.

- Danas se, zabranjujući nastavu na bosanskom jeziku, u ovom entitetu krši međunarodno pravo, što je potvrdio i OSCE. Vlasti idu korak dalje i uvode pravoslavnu Svetosavsku nagradu za nastavnike i učitelje, a u udžbenicima historije za 9. razred presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić se tretira kao heroj i stvaralac bh. entiteta RS - ukazao je Salkić.

salkic

Smatra da svi ovi procesi ukazuju na daljnju pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom entitetu, kršenja prava i sloboda pripadnika drugih naroda.

-Zbog segregacije i sistemske diskriminacije koja se provodi u različitim oblastima života u ovom entitetu, nažalost, ovaj entitet napušta sve više nesrba.

Mi očekujemo da OSCE, u skladu s vrijednostima za koje se zalaže i bori širom svijeta, učini veće napore kako bi se zaustavili ovi negativni procesi, te kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio jednak za sve učenike. Tražimo da se ukinu svi elementi vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio uspostavljen po evropskim i svjetskim standardima, kazao je tokom sastanka potpredsjednik Salkić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76480424

Powered by Blogger.ba