Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

08.10.2019.

AMBASADOR SAD-A NELSEN: NEMA SMISLA ODLAGATI SLANJE ANP-A, TO BI BILO KONTRAPRODUKTIVNO

08.10.2019.

ULOGA TURSKE U ODNOSIMA SRBIJE I BiH

08.10.2019.

BEOGRAD: ŽELJKO KOMŠIĆ : KORISTAN SUSRET, JAVILE SU SE NOVE IDEJE ZA PROJEKTE

08.10.2019.

KURTIJA NAPADAJU JEZIKOM KOJI SE GOVORI PRED SVAKU KATASTROFU

Kurtija napadaju jezikom koji se govori pred svaku katastrofu

Kurtija napadaju jezikom koji se govori pred svaku katastrofu
Foto: Vijesti.ba

Rezultate izbora na Kosovu vidim kao izraz potrebe za osvježenjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom. Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vrijeme da se ta energija...

 ...unese u regionalnu saradnju, poručio je u utorak lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Jovanović je ocijenio kako izbore na Kosovu vidi "kao izraz potrebe za osvježenjem unutrašnje političke scene na samom Kosovu, ali i u odnosima sa Srbijom".

"Kosovo je pokazalo visok stepen demokratske kulture u izbornom procesu, i sada je vrijeme da se ta energija unese u regionalnu saradnju. Nadam se da će se u Prištini brzo formirati nova vlada sa stabilnom većinom u parlamentu, koja će imati snage da postigne sporazum sa Beogradom koji će društvo na Kosovu razumijeti i prihvatiti", naveo je predsjednik LDP-a.

Jovanović je upozorio kako "danas iz Beograda napadaju Kurtija jezikom koji se govorio pred svaku katastrofu na našim prostorima", i da takve izjave ne smiju da imaju prostor u srbijanskoj politici.

"Ako biramo rječnik devedesetih, onda ishod ne može da bude drugačiji nego tragedija koju smo već preživjeli. Kurti nije prijetnja za Srbiju, već šansa, zbog nade koje u njemu prepoznaje kosovsko društvo, i podrške koju uživa. U izjavama Aljbina Kurtija da želi da razgovara i sa Srbima na Kosovu, a ne samo sa Beogradom treba vidjeti šansu za veći stepen integracije Srba u kosovsko društvo i institucije", zaključio je on.

Umjesto gazimestanskog dobošarenja treba čestitati pobjednicima, dodao je Jovanović, i poželjeti i jednima i drugima uspjeh u pregovorima koji treba da Beograd i Prištinu dovedu do rješenja kosovskog problema.

"Pred nama je ključni period u kome se pregovori Beograda i Prištine moraju pomjeriti sa mrtve tačke. Ohrabruje pojačano angažovanje naših zapadnih partnera i činjenica da i SAD i Evropska unija ovaj proces vide kao vrhunski prioritet", kazao je Jovanović.

Na kraju je istakao kako "bez dogovora Srbije i Kosova nemoguće je ostvariti trajni mir na Balkanu"...

"I u tim naporima nam je najviše potrebna podrška susjeda iz regiona. Posljednjih godinu dana zamrznutih pregovora bez napretka jasno su pokazali koliki teret to predstavlja za sve regionalne inicijative poput CEFTA, i napredak pojedinačnih država na evropskom putu", kazao je lider LDP-a.(Vijesti.ba / N1)

08.10.2019.

NOVI PREMIJER KOSOVA: ALBINA KURTIJA SU MUČILI PO ZATVORIMA U SRBIJI U VRIJEME MILOŠEVIĆEVE VLASTI


//////////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////


//////////////////////////////

08.10.2019.

NEGIRANJE ZLOČINA : SUSJEDNI FAŠIZAM U SLUŽBI RAZBIJANJA BOSNE I HERCEGOVINE

08.10.2019.

BOŽICA JELUŠIĆ: KAMEN NA MEZARU

Božica Jelušić: KAMEN NA MEZARU


Božica Jelušić: KAMEN NA MEZARU


Nemojte nikada više u moje ime i u ime mojih, ni jedan metak ispaliti, ni jednu kuću srušiti, ni jednu Hatidžu i sestre njene u očaj baciti i živomrtvima učiniti. Zabranjujem vam da se u skupnoj imenici roda (i) na mene pozivate. Ne dam vam Bosne, dok dišem. Ne dam vam.

Od Jajca do granice u autobusu, u magleno jutro, čitajući Stojićevu HATIDŽU na svim jezicima koje razumijem. Klizim očima po ilustracijama Halila Tikveše, milujući rukom žućkasti papir. Slova su živa, knjiga je živa i živi bol, toliko intenzivna, da osjećam kako mi se kamen skrutnjava ispod ošita. Otprilike na onom mjestu, gdje majka nosi dijete, kao ja svoju kćer i Hatidža svoja dva rahmetli sina, kojima se nedavno preselila.

Hatidža bila je samo godinu dana mlađa od mene. U Srebrenici, mjestu užasa i porazu čovječnosti, ubijena su dva njena sina i muž, njeni oslonci u životu. Pjesnik Stojić vidio je Hatidžu u pozorištu, jer ta je žena, kako reče, “na čelu udruge Majke Srebrenice obijala svjetske pragove, vjerujući da zvijezda ljudskosti koja obasjava naše živote i daje im smisao još nije ugašena.” Iz njihova susreta niknula je jedinstvena pjesma, da bi potom odjeknula je na sedamnaest jezika i ujedinila glas tuge i poštovanja u ovoj knjizi, jedinstvenom daru u kome poezija natkriljuje smrt.

Vani je posve nevino jutro, magla se diže poput okrajaka bijele šamije i otkriva ljepotu jesenakog krajolika i smaragdnu boju rijeke uz koju vijuga put. Mrko, šutljivo, izbrazdano kamenje oko nas, starije od našega roda, zaogrnulo se kadifom, birajući boju za zadnji jesenji pir. Mislim o tome, kako Hatidžino bijelo lice, s prebrisanim borama, također miruje negdje u oblaku, navirujući okom na Bosnu, najljepši dio svijeta na ovim nesretnim prostorima.Bosna, veliki Purgatorij, kroz koje duše moraju proći, da bi se dohvatile predaha i možda ponovo ušle u krug postojanja, da dovrše svoju započetu i prekinutu misiju.

Jedino ne znam, hoće li voda ledena ublažiti rumenilo stida na mojim obrazima, što živim u doba zločinai raščovječenja, o kojima šute veliki umovi, a mali se bore da piskutom i kreketom objave šuplje priče o junaštvu, koje je preko leševa i zgarišta išlo za svojim ciljem, zboreći o obrani i opstojnosti, o samo svojoj istini i svojim mjerilima. A ja želim samo da se ova pjesma u medresama, u sjemeništima i lamaserijama, u školama svakojakim i na svim mjestima gdje ljudi traže svjetlo razuma, istinu, mir i utjehu.

Želim da je čitaju tako dugo, dok ne počnu izbacivati žuč iz utrobe na sliku uniforme, na barjake, kame i puščane cijevi, na mine i na tenkove. Da nikada više ne kliču paradama i ne dižu ruku na ratni poklič. Da život koji su uzeli plate vlastitim, jer niža cijena ne postoji. Da majkama ne čupaju srca i djeci ne kradu nadu u bolji svijet. Da uši zaliju voskom kad svira vojna muzika i kad bilo tko U IME NARODA obznanjuje rat drugom narodu.

Brišem oči keranom svilenom maramom, nježno zelenom, s ružama utisnutim, koje ne mogu staviti Hatidži na mezar. Stavljam joj stoga kamen, koji u džepu nosim da me podsjeti na prolaznost i na težinu koja jednom mora proći, ma kako strašna bila, kao što i svaka sila mora proći za vremena.

Zvijeri krvožedne, zakrinkane u ljudska tijela, zlotvori,lešinari, zatornici, bića tame i studeni, nakote pakleni, sjećate li se toga, da ničija nije do jutra gorjela? Ni vaša neće, ma kako je krvlju nevinih hranili. Ja nemam moći niti znam kletvu baciti. Ali kruh pravde jednom će kušati moja djeca i djeca kojoj govorim stihove, u zemlji gdje Hatidža i njeni leže spletenih prstiju, dok po humku iglice bora padaju i tiho tamjane u svim godišnjim dobima.

Nemojte nikada više u moje ime i u ime mojih, ni jedan metak ispaliti, ni jednu kuću srušiti, ni jednu Hatidžu i sestre njene u očaj baciti i živomrtvima učiniti. Zabranjujem vam da se u skupnoj imenici roda (i) na mene pozivate.

Ne dam vam Bosne, dok dišem. Ne dam vam.

08.10.2019.

LICE I NALIČJE RATA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467897

Powered by Blogger.ba