Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.10.2019.

TUŽILAŠTVO TRAŽI PRESUDU RATKU MLADIĆU ZA GENOCID U JOŠ 6 OPĆINA

NA PROLJEĆE NOVA RASPRAVA: Tužilaštvo traži presudu Mladiću za genocid u još 6 općina!

Usmena rasprava o žalbama u procesu protiv Ratka Mladića biće održana najranije idućeg proljeća, slijedi iz rasprave o stanju u postupku pred sudom u Hagu.Image result for ratko mladic u hagu na sudjenju fotos

Image result for ratko mladic u hagu na sudjenju fotos

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala je 22. novembra 2017. Ratka Mladića (77) osudilo na doživotni zatvor.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, sud je tada proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

alt

Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Predsedavajući sudija Prisca Matimba Nyambe rekla je danas da će odbrana i optužba o terminu održavanja usmene rasprave biti obaveštene na vrijeme. Dodala je i da strane u postupku dodatne informacije mogu očekivati prije slijedeće statusne konferencije, zakazane za 30. januar 2020.

Mladićev branilac Branko Lukić zamolio je Apelaciono vijeće da, zbog drugih obaveza zastupnika odbrane, termin usmene rasprave zakaže bar "tri-četiri meseca unapred, ako je moguće".

O zdravstvenom stanju Mladića, branilac Lukić je, po prvi put, govorio u dijelu rasprave zatvorenoj za javnost.

Sudija Nyambe je, tokom današnje kratke rasprave, kazala i da je razmjena pisanih argumenata okončana 29. novembra prošle godine. U slijedećoj fazi postupka, branioci i tužioci će svoje žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog nasljednika Haškog tribunala.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. maja 2011. Prethodno su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i izručile Tribunalu. Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

(S. B.)

03.10.2019.

MELIKA MAHMUTBEGOVIĆ : U SNSD-U POSTOJI SNAŽNA POTREBA ZA SVAĐALAČKOM RETORIKOM, JER SE JEDINO TAKO ODRŽAVAJU NA VLASTI

Mahmutbegović: U SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom

Mahmutbegović: U SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom
Foto

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović reagirala je danas povodom izjave predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović, podsjećajući je da "SDA ima zastupnike iz oba entiteta Bosne i Hercegovine te da joj Cvijanović neće diktirati šta i kako da radi".

Image result for zeljka cvijanovic karikature

Image result for zeljka cvijanovic karikature fotos


- Izjave potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović usmjerene protiv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ukazuju da u SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom i širenjem netačnih tvrdnji - navodi Mahmutbegović u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe kako rječnik, kojim se u svojim izjavama koristi Željka Cvijanović, nije primjeren jednoj predstavnici u institucijama, "jer granični s uličnim govorom".

- Kada krene da se obraća najjačoj političkoj stranci u Bosni i Hercegovini i njenom predsjedniku, Cvijanović treba da dobro smisli i pazi šta će i kako će reći, jer se ovakvim istupima sramoti - kategorična je Mahmutbegović.

Kada se radi o tvrdnji Cvijanović - da SDA treba da se bavi samo Federacijom, Mahmutbegović ističe kako je to potpuno deplasirana i neutemeljena teza, podsjećajući kako je SDA jedina stranka u državi koja ima izabrane zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH iz oba entiteta, uz napomenu kako bi i sve druge stranke trebale zastupati interese svih građana i naroda, a ne samo građana svoje izborne jedinice.

- SDA je najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini i ne može Željka Cvijanović diktirati SDA ništa, a posebno ne da se krši princip vladavine prava - precizira potpredsjednica FBiH.

Nadalje, potcrtava da SDA neće diktirati kadrovsku politiku SNSD-u, niti namjerava određivati ko će biti novi mandatar, ali da traži od njega da poštuje Ustav i zakone, da poštuje vladavinu prava kao osnovni postulat svakog civilizovanog i demokratskog društva.

Mahmutbegović naglašava kako je jedini izvor blokada u formiranju vlasti bilo SNSD-ovo rigidno odbijanje da se poštuju zakoni.

- Sada najavljuju i još neka uslovljavanja, s očiglednim ciljem opstrukcije i političke destabilizacije. Pozivamo ih da prestanu da to rade i prihvate politički dijalog u okviru vladavine prava, kako bi se nastavili stabilizacijski i reformski procesi potrebni građanima Bosne i Hercegovine - navodi potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u reagiranju na istup Željke Cvijanović.(Vijesti.ba / FENA)

03.10.2019.

DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ O KOLINDI: VOLI PJEVATI I LUPETATI (BLAGI SMJEŠAK), SRAMOTI HRVATSKU

Hajduković o Kolindi: Voli pjevati i lupetati (blagi smiješak), sramoti Hrvatsku

Hajduković o Kolindi: Voli pjevati i lupetati (blagi smiješak), sramoti Hrvatsku
Foto: Vijesti.ba
Vrlo je talentirana i voli pjevati. Ali u mandatu koji je iza nje ne mogu se sjetiti ničeg konstruktivnog, osim da je nizala gaf za gafom i sramotila Hrvatsku u svijetu.


Image result for kolinda grabar pjeva karikature


Image result for kolinda grabar pjeva karikature


Ovako je u razgovoru za Vijesti.ba SDP-ov zastupnik u Saboru Hrvatske Domagoj Hajduković opisao aktuelnu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je jučer najavila kandidaturu za novi petogodišnji predsjednički mandat.

- HDZ već dugo javno barata njezinim imenom kao svojim kandidatom. Prema tome, tu nema nikakvog iznenađenja, niti novosti. Kandidatski govor donio je očekivano - ništa. Potpuno prazan govor začinjen floskulama i blagim osmijesima. Što Grabar-Kitarović (ne)može i (ne)zna ionako smo vidjeli u posljednjih pet godina - rekao je Hajduković.

- Grohotom se smijem - u šaljivom je tonu naš sagovornik prokomentarisao upute koje su stajale na papiru s kojeg je Grabar-Kitarović čitala svoj govor. Među tim uputama, kojima se smije cijeli region, su "blagi smiješak" i "bez hvala vam".Na naše pitanje šta Bosanci i Hercegovci, a naročito bosanski Hrvati mogu očekivati ukoliko Grabar-Kitarović još jedan mandat ostane na Pantovčaku, Hajduković je kazao da je aktuelna predsjednica Hrvatske jasno pokazala svoj stav i odnos prema susjednoj zemlji.

- Podsjetit ću vas samo na iznošenje ozbiljnih optužbi na račun BiH bez ikakvih dokaza i argumenata. Na takve "kolindizme" smo, nažalost, navikli i to je jedino što iko od aktuelne predsjednice može očekivati u budućnosti - mišljenja je Hajduković.

Prema njegovim riječima, Grabar-Kitarović vrlo je talentirana i voli pjevati, a u proteklom predsjedničkom mandatu ponašala se kao da je ona osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

- Vidjela je željezne zavjese gdje nisu postojale, iskrivljavala povijesne činjenice. Lupetala je svašta u inozemstvu i onda se ljutila što mediji prenose onako kako je to rekla. Po vlastitim riječima, sukreatorica vanjske politike SAD-a (blagi smiješak). Svako bi od nas u životu trebao imati osobu koja u vas gleda kao Kolinda u Trumpa... Drugim riječima, ne mogu se sjetiti ničeg konstruktivnog, nizala je gaf za gafom i sramotila Hrvatsku u svijetu - potcrtava Hajduković.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

03.10.2019.

FAŠIZAM STANUJE U ŠIROKOM BRIJEGU: PREMLAĆIVANJA, USTAŠKA ORGIJANJA, UBISTVO PULJIĆA...////////////////////////////

03.10.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : MILORAD DODIK DOVODI LAVROVA U NEZGODNU SITUACIJU, NEKA SE NE PRAVE NEVJEŠTI

Komšić: Dodik dovodi Lavrova u nezgodnu situaciju, neka se ne prave nevješti

Komšić: Dodik dovodi Lavrova u nezgodnu situaciju, neka se ne prave nevješti
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je za Vijesti.ba izjavu Milorada Dodika u kojoj je rekao kako "Komšić ne poštuje institucije BiH, a poziva Sergeja Lavrova da to čini.

- "Neka gospodin Dodik ne dovodi u nezgodnu situaciju gospodu Larova i Radmanovića koji su zajedno sa mnom prisustovali sastanku između Predsjedništva BiH i šefa ruske diplomatije, prije ravno deset godina, kada je jasno poručeno da se treba poštovati odluka institucija BiH o NATO putu BiH", kaže Komšić i dodaje:

- "Dakle ta odluka, ujedno je i odluka institucija RS-a sa kojom je bio saglasan i tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Nema potrebe da se ni Dodik ni Lavrov danas prave nevješti".

Komšić dodaje da, kada je riječ o vanjskoj politici, to je isključiva nadležnost države, a ne bilo kojeg entiteta.

- "Da nije tako Lavrov, 5.11. 2009 godine zajedno sa mnom, Radmanovićem i Silajdžićem ne bi ni govorio o stavu Rusije o NATO putu BiH", rekao je Komšić za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

03.10.2019.

VM BiH USVOJILO ODLUKU O PRIVREMENOM FINANSIRANJU

VM BiH usvojilo odluku o privremenom finansiranju

VM BiH usvojilo odluku o privremenom finansiranju
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Vijeće ministara BiH donijelo je  Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period oktobar – decembar 2019. godine u iznosu 237.500.000 KM, ...

... što predstavlja 1/4 sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH sukladno Zakonu o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i medunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine će u saradnji sa Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH pripremiti ovu odluku za potpisivanje i objavu u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.   

Podsjećamo da je Vijeće ministara BiH još u januaru ove godine utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godinu i uputilo ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.


(Vijesti.ba)

03.10.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ S FILDOM: OKUPITI DOVOLJNU VEĆINU ZA RJEŠAVANJE BROJNIH PITANJA

Šarović s Fildom: Okupiti dovoljnu većinu za rješavanje brojnih pitanja

Šarović s Fildom: Okupiti dovoljnu većinu za rješavanje brojnih pitanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom o aktuelnoj političkoj situaciji i potrebi nastavka ubrzanog rada na ključnim pitanjima Bosnu i Hercegovini sve njene građane

Sagovornici su se složili da je suštinski važno „otkočiti“ blokade u funkcionisanju Parlamenta BiH i uspostaviti funkcionisanje sistema, kako bi se „sa terena politike prešlo na rad na najvažnijim životnim pitanjima“.

„Važno je spustiti tenzije i stvoriti klimu za rad“, istakao je ministar Šarović dodajući da je od velike rasprave o nekim političkim koalicijama u ovom momentu mnogo važnije okupiti dovoljnu većinu, spremnu za rješavanje brojnih pitanja koja predugo čekaju da parlamentarci počnu sa radom“.

Naglašeno je da je i na polju „gasne politike“ važno donijeti jasna pravila, kako se više ne bi dešavali sporovi između entitetskih gasnih preduzeća.

„Imamo entitetsku nespremnost za usaglašavanje normi, koje su harmonizovane i usklađene sa evropskim zakonodavstvom“, istakao je Šarović.

Na sastanku je iznijeta zajednička ocjena da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni bitni ekonomski i trgovinski pomaci pomaci te da započete reforme moraju biti nastavljene. Trgovinska razmjena sa Velikom Britanijom posljednjih godina je udvostručena a pokrivenost uvoza izvozom sa Evropskom unijom dostigao je rekordnih 71 posto.


(Vijesti.ba)

03.10.2019.

FATIN POUČAK

FATIN POUČAK

Autor 2.10.2019. 

FATIN POUČAK

Fata Orlović na balkonu svoje kuće, u čijem je dvorištu pravoslavna crkva, Foto: Sadik Salimović

Nana F. je mogla unovčiti svoju muku. Kaže da joj je davno jedan visokopozicionirani političar, inače Bošnjak, nudio da joj pomogne prodati zemljište po dobroj cijeni, te da novac podjele. Nana F. je to odbila i dala prednost nematerijalnim vrijednostima. Njen stav nam poručuje da se u ovom pokvarenom vremenu ne može kupiti baš sve, odnosno da na prodaju nije baš sve. Barem ne kod nekih.

Ovo nije priča o Fati iz viceva sa Suljom, već o Fati Orlović koja je već skoro dvadeset godina u sudskom sporu u kojem brani svoje (ljudsko) pravo zaštićeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Konkretno, predmet se tiče prava na privatnu imovinu.

Javnosti je poznat slučaj koji se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna parohija 1996. godine podigla na zemljištu Fate Orlović u Konjević Polju.

Nana Fata, kako joj je medijsko ime, dobila je 1. oktobra ove godine spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv države BiH. Vijest je objavljena na ingternet stranici Suda. Dakle, potvrđena je službeno. Odluka je donesena jednoglasno. Znači bez dvojbi.

Na ovoj priči valja učiti. Jesmo li mi, Država BiH, društvo i njegovi građani, sposobni učiti i šta bismo mogli ovdje naučiiti.

Prvi Fatin poučak je da i država, koliko god izgledala moćna i nedodirljiva, može biti kriva, tj. da ju je moguće pobjediti u sudskom sporu. Ako ne unutar njenih granica onda jeste na međunarodnim institucijama. Dakle, u predmetu Fata Orlović protiv Bosne i Hercegovine sud je utvrdio da je propust vlasti (!, I.P.) BiH *da ispoštuje konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke…* To je, zaključuje Sud, proizvelo posljedicu ozbiljno narušavanje prava na imovinu (F.O.)

Sud je još obavezao državu da osigura uklanjanje crkve sa privatnog posjeda (u roku od tri mjeseca).

Ovaj poučak je važan posebno u društvima gdje je dominantno stanje društvene svijesti tzv. stanje anomije (stanje u kojem se ne vjeruje da su promjene moguće i da je moguće doći do pravde).

Poučak drugi, državu (BiH), ali i političare ovdje (ni Srbe ni Bošnjake), a ni domaće pravosuđe, odnosno sudove ne interesira sudbina F.O. , odnosno korpus ljudskih prava.

Ovaj poučak je važan sa emanicpatorskog stajališta jer zorno ilustrira da se država koju građani plaćaju ne brine o onima koji je plaćaju, kao ni političari koje građani biraju i osiguravaju im legitimitet, mandate i benefite koji idu uz to. Zato je važno znati s koje strane i od koga se ne može očekivati zaštita, odnosno, da nam može biti bolje tek ako učestvujemo u sopstvenom životu. Nana F. je dobar slučaj koji to pokazuje.

Treći poučak, sistem u BiH je korumpiran.

To što je Sud u Strazburu presudio, još ne znači da će crkva u dogledno vrijeme biti uklonjena. Svjedočimo da odranije postoje presude koje nisu izvršene.

Ta činjenica sugerira da borbu valja nastaviti do konačne pobjede, tj. do promjene modela vlasti da bi se osigurala vladavina prava i suspendirala samovolja političkih moćnika.

Poučak četvrti, od sudbine ove presude zavisi neposredna budućnost društva, a možda i dugoročno stanje. Implementacija presude mogla bi, barem simbolički, označiti iskorak u budućnost, i obratno, ako na presudu padne prašina nemara institucija, tj. države to će značiti da ostajemo u predpolitičkom stanju i da nema pomaka ka ambijentu koji bi omogućio, naznačio izlazak iz društvene krize.

Peti poučak, motivi izgradnje crkve baš tu suspektni su, anticivilizacijski i dehumanizirajući. Ti motivi nisu religijski, već politički. Nisu zbog vjernika, već da se inovjerci, muslimani, tj. Bošnjaci ne bi vratili. Sudbina ove presude ne tiče se samo jedne osobe, F.O., već svih koji se žele vratiti u prijeratna prebivališta bilo gdje u BiH. Opstrukcija i neprovođenje presude značilo bi da vladajuće politike ostaju, tj. opstaju na konceptu koji je za realizaciju političkih ciljeva spreman upotrijebiti nasilna i protupravna sredstva.

Šesti poučak, zašto je Nana F. pobjedila, barem na sudu, odnosno koje se osobine ličnosti traže za promjenu postojećeg stanja u BiH?

Da pozovem u pomoć našu junakinju.

*Vrijedilo je boriti se sve ove godine…*

Upornost, istrajnost, nepokolebivost, beskompromisnost, pa i inat koji daje energiju da bi se izdržalo u neravnopravnoj borbi. Kompromis jeste poželjan, ali u granicama standarda i principa, a ne na način koji bi značio odustajanje od univerzalnih principa ili njihovo devalviranje.
*…i svima preporučujem da ostave tuđe, a da se bore za svoje* Ovo je važan etički princip koji je brutalno zgažen tokom rata i kojemu se ne dozvoljava rehabilitacija u periodu nakon zaključivanja mirovnog ugovora.

Nana F. je mogla unovčiti svoju muku. Kaže da joj je davno jedan visokopozicionirani političar, inače Bošnjak, nudio da joj pomogne prodati zemljište po dobroj cijeni, te da novac podjele. Nana F. je to odbila i dala prednost nematerijalnim vrijednostima. Njen stav nam poručuje da se u ovom pokvarenom vremenu ne može kupiti baš sve, odnosno da na prodaju nije baš sve. Barem ne kod nekih.

Da bi se Društvo oslobodilo aveti prošlosti i da bi se otvorio proces rekonstrukcije društvene zajednice nužno je rehabilitirati istinu, pravdu i moral kao aksiome stabilizacije i razvoja, kao zdravu supstancu zrelog društva.

Lista poučaka ovim nije iscrpljena. Ko ima potrebu i volje može nastaviti niz.

03.10.2019.

BOL JE SAMO BOL, NIJE SMAK SVIJETA

Bol je samo bol, nije smak svijeta

Autor 2.10.2019. 

Bol je samo bol, nije smak svijeta

Foto: dnevni avaz

“Mi moramo ostaviti stvari iza sebe, to je najpametnija stvar za uraditi. Ja sam povrijeđena, ali ja ne mogu više da povrijeđujem. Ako niste dobra osoba, postanite. Svi ćemo jednog dana pomrijeti, tako da je bolje umrijeti kao dobra osoba nego kao zla.”

Tako je govorila nana Fata kada su je advokati savjetovali da podnese tužbe za zlostavljanje, povrede, prijetnje smrću koje je dobila i sve ono što je ova hrabra žena prolazila svih ovih godina.

Zasigurno je jučerašnji dan veliki dan moralne pobjede nad inat-politikom Srpske pravoslavne crkve. Evropski sud je donio konačnu odluku: Ćorluk crkva iz dvorišta Fate Orlović mora biti izmještena! Prema odluci suda uklanjanje crkve sa Fatine imovine, mora se sprovesti najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna.

Nana Fata, je simbol neuništivosti duha bosanske žene. Njena nepokolebljiva upornost je ponovo potvrdila činjenicu da je pravda najskuplja valuta u Bosni i Hercegovini.

Pobjedila je nana Fata jer nije mrzila. Nema ona ama ništa protiv crkve u kojoj će se pravoslavci moliti. Poštuje ona crkve kao i džamije ali insistira da ako zajednica želi crkvu, onda treba da je postavi na svoju zemlju. Pri poštivanju svih nacija i religija, navodi da ”ne može dopustiti da ljudi grade na njenoj zemlji”.

Nepravda ju je i ojačala, učinila boljom i snažnijom osobom. Prihvatajući bol, produžila je dalje suprostavljajući se nepravdi i nevolji!  Pobjedila je jer je znala da je nepravda sastavni dio naših života, da joj njeno pravo na ”njeno” niko ne može uzurpiratii, istovremeno nas učeći da je bol i onda kada je i nezaslužena samo bol i ništa više.

Zato je  stekla  naše simpatije i poštovanje  te postala inspiracija svima onima koji strasno ljube pravdu i poštenje. To je u stvari i ono što nas čini posebnim, boljim  i drugačijim od onih ”zlih” kako ih nana Fata prozva u uvodu teksta!

Ilustracija: Šukrija Meholjić

03.10.2019.

GLAS AMERIKE: - DODIKOVE PRIJETNJE - TIGROVI OD PAPIRA?!Glas Amerike: – Dodikove prijetnje – tigrovi od papira?!(VIDEO)

Glas Amerike u video-prilogu objavio je kako su izgledale prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i šta je od njih ispunjeno. Dodikove prijetnje Glas Amerike je uporedio sa "tigrovima od papira


/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

03.10.2019.

EKSKLUZIVNI RAZGOVOR: OVAJ ČOVJEK STOJI IZA TUKINOG USPJEHA: OD TRČANJA U CIPELAMA, DO KROVA SVIJETA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
76467960

Powered by Blogger.ba