Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.10.2019.

FARUK ŠEHIĆ : SVAKI SE PISAC MORA ODREDITI SPRAM DVA ZLA U 20. VIJEKU, SPRAM FAŠIZMA I STALJINIZMA, DODAO BIH I SPRAM GENOCIDA U SREBRENICI!

31.10.2019.

GOJKO BERIĆ : U NJOJ SAM, ČINIO ŠTO MI JE VOLJA

Gojko Berić : U njoj sam, činim što mi je volja

Miran, blag i gostoljubiv narod, koji je svoju pečalbarsku sudbinu opjevao u prepoznatljivim sjetnim pjesmama, Makedonci nisu imali sreće sa svojom istorijom. Smještena na krajnjem jugu nekadašnje države, iako u svemu ravnopravna sa ostalim republikama, Makedonija je u jugoslovenskim centrima doživljavana kao zemlja na rubu carevine.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

U sjećanju su mi njen paradajz i lubenice, velika romska mahala na ulazu u Skoplje, Ohridsko jezero, pjesme “Kaleš, bre, Anđo” i “Biljana platno beleše”, fudbalski tim Vardara… Srpski, bugarski i albanski hegemonisti oduvijek su motrili na njene teritorije. Kad se Jugoslavija raspala, zemlju je od građanskog rata spasio njen dugogodišnji komunistički lider Kiro Gligorov, političar liberalnih shvatanja, plativši to teškim ranjavanjem u atentatu nakon kojeg je jedva ostao živ.

Međutim, zemlju i danas potresaju opasne makedonsko-albanske trzavice, pa je prirodno da njeni građani svoju sigurnost i prosperitet vide jedino u velikoj porodici evropskih država. Susjedna Grčka je punih 20 godina blokirala Makedoniju na putu u Evropsku uniju, sve dok nije iznudila promjenu njenog imena u Sjevernu Makedoniju. Ali kad je Skoplje učinilo i taj bolan ustupak, stiglo je šokantno razočarenje – uprkos datim obećanjima, EU je ovih dana odbila da Sjevernoj Makedoniji odredi datum za početak pristupnih pregovora. Očekivani poklon uskraćen je i Albaniji, kandidatu iz istog paketa. Arhitekt takve odluke, koju neki analitičari porede sa Trumpovom i Erdoganovom izdajom sirijskih Kurda, bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u ovom scenariju imao podršku Njemačke.

Odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je neposredno nakon glasanja, gotovo utučen izjavio: “Ovo je velika, istorijska greška Evrope”. Međutim, njegova emotivna reakcija slaba je utjeha Makedoncima i Albancima. Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, bio je ogorčen i ljut, ali ga malodušnost nije savladala, jer zna da drugu opciju čine nacionalizam, radikalizam i neizvjesnost. Nije ovo prva, a vjerovatno ni posljednja “istorijska greška” Evrope. Najveću od njih, onu iz devedesetih godina, osjetile su na svojoj koži žrtve brutalnog rata koji je tada pokrenut protiv Bosne i Hercegovine i čije su posljedice bile katastrofalne.

Evropski lideri su četiri godine bili zbunjen i neodlučan posmatrač rata protiv civilnog stanovništva – etničkog čišćenja, mučilišta u vidu konclogora, strašnih ratnih zločina, na kraju i genocida u Srebrenici. Naknadno posipanje pepelom u vidu priznanja da je tada učinjena “istorijska greška” nije imalo nikakvog praktičnog značaja. Ishod glasanja u Evropskom parlamentu, kojim su Sjeverna Makedonija i Albanija još više odmaknute od EU, turski predsjednik Tayyip Erdogan je iskoristio za žestok verbalni obračun sa protagonistima njene politike, rekavši: “Vi ste varalice, kršite vlastita obećanja, nepošteni ste i lažete”. Manje je mislio na slučaj dviju balkanskih zemalja, a mnogo više na višegodišnje frustrirajuće iskustvo koje Turska ima sa Bruxellesom.

Očigledno imun na takve optužbe, kao i na negativne reakcije iz našeg regiona, posebno iz BiH, Macron ne odustaje od svog primarnog cilja – reformisanja EU. Nije bez podrške nekih evropskih medija, pa se tako u jednom od komentara novonastale situacije ističe da je on predvodnik nove generacije evropskih političara, na koje “ne djeluju patetični apeli” i koji, za razliku od Angele Merkel, nemaju emotivnu vezu sa Balkanom i dubinski ga ne poznaju. Međutim, ovdje se ne radi ni o kakvoj patetici, niti iko ozbiljan očekuje povlastice za zemlje zapadnog Balkana, već o vrludavoj politici EU, koja u ovom dijelu kontinenta izaziva zbunjenost i nedoumice.

Neki birokrata dođe iz evropske centrale na Balkan i ovdašnje lidere, uz rukovanje i slikanje, nagradi obećanjem za “učinjeni napredak” na evropskom putu, ali uskoro stiže novi čovjek i, opet uz rukovanje i slikanje, saopšti im da stvari ne stoje dobro i da od prethodnog obećanja nema ništa. Osvjedočeno loši đaci moraju ponovo ići na popravni!

To traje godinama. Previše je tu nejedinstva i previše različitih političkih interesa da bi se išta drugo moglo očekivati. U Evropskom parlamentu zajedno sjede ljevičari i ekstremni desničari, komunisti i fašisti, liberali i islamofobi, tipovi od kojih bi se, kako primjećuje jedan satiričar, “mogla stvoriti alijansa idiota i budala”. Mnogima od njih je uzor mađarski premijer Viktor Orban, bivši fudbaler i razbarušeni marginalac, a danas najopasniji evropski političar. Orban je svojim nekažnjenim rasističkim ponašanjem u vrijeme migrantske krize učinio važećim neobično pravilo: Jednom kad uđeš u EU, možeš činiti što ti je volja! Jean-Claude Juncker ga je nazivao “neofašističkim diktatorom”.

Nije tajna da EU ne želi “novu” Bugarsku, Rumuniju, Poljsku ili Hrvatsku, koja ni do danas nije provela niz reformi, a fingirala je i najvažniju od njih – reformu pravosuđa, koje je “nezavisno” taman koliko i pravosuđe u BiH ili Srbiji. O šovinističkom odnosu jake desnice prema srpskoj manjini i povampirenju ustaštva da se i ne govori. “Hrvatska se danas takmiči s jednom Mađarskom i Poljskom u tome u kojoj će zemlji desničarstvo biti bjesnije”, kaže hrvatski pisac Slobodan Šnajder. I kako na sve to reaguje EU?

Tako što nova šefica Evropske komisije, favoritkinja Merkelove Ursula von der Leyen odlazi u zvaničnu posjetu Zagrebu i tom prilikom mrtva-hladna izjavi: “Hrvatska je jedna od najuzornijih zemalja EU”!? Zbog takvih i drugih gafova i promašaja, koji nisu plod slučajnosti, EU danas liči na brod koji na sebi ima velikih oštećenja, ali ipak plovi. Prevelika je da bi propala, smatraju optimisti, ali i prevelika da bi bila spašena, uzvraćaju pesimisti.

Ako EU želi da se institucionalno i moralno reformiše, politički razjedinjena Evropa mora prestati da se ponaša kao “stara kurva”, kako ju je još prije skoro sto godina nazvao Krleža.

31.10.2019.

POSLIJE PRESUDE RADOMIRU ŠUŠNJARU, PRONAĆI OSTATKE SPALJENIH ŽRTAVA

31.10.2019.

IZMJENE IZBORNOG ZAKONA HISTORIJSKA ŠANSA ZA GRAĐANSKE OPCIJE

Izmjene izbornog zakona historijska šansa za građanske opcije

Izmjene izbornog zakona historijska šansa za građanske opcije
Foto. Vijesti.ba

U kontekstu najnovijih polemika oko izmjena Izbornog zakona u javnosti se često pominje potreba provođenja presuda Evropsko suda za ljudska prava. Međuim, uopće malo se govori o tome šta konkretno provođenje tih presuda znači.

 Ako se analiziraju presude Evropskog suda za ljudska prava, i ono što one proopisuju kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, ne može se izvući na bilo koji naćin nikakav drugi zaključak nego da one znače prihvatanje građanskog principa uređenja države, te odbacivanje zaostalih etničkih normi, poput termina takozvane konstitutivnosti naroda.

To naime, stoji i u samim presudama Evropskog suda za ljudska prava, tačnije u presudi u slučaju "Zornić".

Iako je u prethodnom vremenu najviše ekslopatisana odluka Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu „Sejdić-Finci“, njeno pominjanje najčešće zasjeni i važniju odluku u predmetu „Zornić“ u kojoj je konstatovano da Bosna i Hercegovina mora izmijeniti sporne ustavne i zakonske odredbe u kojima se sprječava svakom građaninu da bira i bude biran na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Kada pogledamo isječak iz odluke u predmetu „Zornić“ koji kaže sljedeće:

„...da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir (ibid.). Međutim sada, više od osamnaest godina nakon završetka tragičnog sukoba, ne može postojati bilo kakav razlog za održavanje na snazi spornih ustavnih odredbi. Sud očekuje da će se bez daljeg odgađanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.“

Iz navednog su sasvim jasne dvije stvari.

Prva od njih da su odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koje sadrže sistemsku diskriminaciju donesene pod pritiskom ili kako to kaže termin „nec-vi nec-clam nec-precario“ koji kaže da sticanje bilo kojih prava, posebno onih ugovornih u međunarodnom pravu ne mogu imati svoju validnost ako su donesena pod pritiskom, uz upotrebu sile, tajno ili bez saglasnosti.

Ako to uporedimo sa ovim što je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura utvrdio, onda se vidi da je sistem temeljen na „konstitutivnim narodima“ na koji je „bilo neophodno pristati“ zapravo učinjen pod određenom prisilom, te Sud konstatuje i to da je došlo vrijeme „...za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.“

U takvim okolnostima, potrebno je posmatrati i eventualne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, naravno ako postoji politička volja da se sve presude Evropskog suda iz Starzbura implementiraju ili ugrade u novu verziju izbornog zakonodavstva.

Tako kaže odluka u predmetu „Zornić“ čime se zapravo stvaraju pretpostavke za temeljni evropski standard – jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Tome svakako treba pridodati i dio iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskij uniji kojim je utvrđeno da izborni sistem temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta nije usklađen sa evropskim izbornim standadima, te da Bosna i Hercegovina mora učiniti izmjene spornih odredbi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kako bi se obezbijedila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovina, a time izvjesno i napustio sporni metod „konstitutivnih naroda“ na kojem insistiraju pojedine političke elite.

U konačnici, izmjene Izbornog zakona po presudama Evropskog suda za ljudska prava otvaraju proces odbacivanja tzv.konstitutivnosti, što nikako ne ide na ruku entičkim politikama, koje da apsurd bude veći „prijete“ izbornim zakonom i traže njegovu izmjenu. Ako se presude Evropskog suda za ljudska prava budu provodile, ne samo da će etničke politike, a ponajviše HDZ-ova doći u nezgodnu poziciju nego će doći takvu poziciju pri čemu će privilegije koje crpe iz postojećeg ustavno-pravnog okvira, biti sukladno provođenju presuda iz Strazbura potpuno likvidirane.

Stoga su izmjene Izbornog zakona idealna prilika za građanske opcije, jer kroz provođenje presuda iz Strazbura, mogdu do nogu potući etničke politike. Ako među građanskim opcijama bude dovoljno mudrosti i razboritosti, cjelokupnu situaciju mogu u potpunosti okrenuti u svoju korist. U tome će svakako biti potreban i snažniji angažman građanskih stranaka i građanske intelektualne zajednice.

 

(Vijesti.ba)

31.10.2019.

PROF. ZORAN PUSIĆ : POLITIKA RH PREMA BiH I LILIPUTANTSKI IMPERIJALIZAM

31.10.2019.

STATUS GRADA FILMA UNESCO-A SARAJEVU OTVARA NOVE MOGUĆNOSTI

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu otvara nove mogućnosti
Mirsad Purivatra

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra zadovoljan je objavom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) da je Sarajevo dobilo status grada filma, ocjenjujući da se time otvaraju velike mogućnosti za nova ...

... partnerstva s drugim gradovima unutar Mreže kreativnih gradova UNESCO-a.

Purivatra je napomenuo da je uspješna inicijativa i kvalitetna aplikacija gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i Grada Sarajeva rezultirali tim priznanjem ne samo gradu Sarajevu, nego i bogatoj bh. filmskoj tradiciji i kulturnoj baštini, Sarajevo Film Festivalu kao i filmskim radnicima koji su, u proteklih 20-ak godina, ostvarili veliki uspjeh u svijetu filma, predvođeni Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić, Aidom Begić i drugima.

Status grada filma UNESCO-a je samo početak onoga što Sarajevo može postati u naredne četiri godine provođenjem ozbiljnog i ambicioznog plana, mišljenja je Purivatra.

- Kroz različite projekte i podršku Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH, te uvezivanja u međunarodne produkcije, može doći do ekspanzije filmske i TV produkcije - dodao je.

Napomenuo je da će proizvodnja kvalitetnih audiovizuelnih sadržaja, kao primarni cilj te inicijative, omogućiti kvalitetno filmsko obrazovanje mladih kadrova i njihovo zapošljavanje u filmskoj i drugim kreativnim industrijama.

Mreža kreativnih gradova UNESCO-a okuplja ukupno 18 gradova filma. Pored Sarajeva, status grada filma UNESCO-a ove godine dobili su njemački grad Potsdam, poznat po slavnom filmskom studiju i filmskom zabavnom parku Babelsberg, indijski grad Mumbaj centar Bolivuda, španski grad Valjadolid i novozelandski grad Velington.

Status grada filma UNESCO-a dodjeljuje se gradovima koji imaju bogatu historiju filma, prepoznatljive filmske festivale, značajne filmske lokacije i produkcijsku infrastrukturu i posvećeni su razvoju i promociji filmskog stvaralaštva.

(Vijesti.ba / FENA)

31.10.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK JE KAO LISICA IZ BASNE

Mirko Šarović: Dodik je kao lisica iz basne

Mirko Šarović: Dodik je kao lisica iz basne
Mirko Šarović

Formiranje Savjeta ministara BiH i rad Parlamenta BiH su dva odvojena procesa i treba učiniti sve da Parlament radi i ostvari svoju društvenu ulogu, istakao je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

„Njihovo je legitimno pravo da formiraju Savjet ministara, a naše je legitimno pravo da tražimo da u ovakvoj situaciji funkciniše bar ono što može, a to je Parlament. Mi biramo da radimo a ne da ćutimo, stagniramo, puštamo da vrijeme prolazi i nazadujemo... Zato ćemo u naredom periodu svu svoju pažnju i fokus usmjeriti na to da ova važna institucija konačno počne da radi", kazao je Šarović.
 
Predsjednik SDS kaže da Parlament mora i može da radi u okviru svoje uloge, i to ni na koji način ne bi remetilo formiranje Savjeta ministara BiH.

"Naša namjera je da odblokiramo rad Parlamenta BiH jer je to u interesu građana, kako zbog brojnih zakona koji su na čekanju tako i zbog važnih projekta, vrijednih oko 2 milijarde KM, koji takođe čekaju a namjenjeni su i Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, naglasio je predsjednik SDS, te dodao:

"Zašto svi ćute u neformiranju Vlade FBiH, tako važnog tijela? Zašto je problem „tehnički mandat“ Savjeta ministara a nije „tehnički mandat“ Vlade FBiH? Zašto ne spominju grad Mostar koji svoju vlast nema 12 godina?! O tome svi ćute i prave se nevješti. Ovo samo govori o njihovoj nesposobnosti i neodgovornosti za funkcionisanje sistema, i umjesto da to priznaju, otrovne strelice upućuju ka drugima. U svemu tome, sve više trpe građani, ekonomija, privreda...", istakao je Šarović.

Odgovarajući na komentar člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ga Savjet ministara BiH ne interesuje, predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je na sceni uobičajeni odbrambeni mehanizam za vlastiti neuspjeh.

"Dodik kao lisica iz basne o kiselom grožđu koja svoj neuspjeh pokašuva da opravda tvrdeći da to nešto ne valja. Kada god kaže da ga nešto ne interesuje, on to ustvari žarko priželjkuje a dokazao je je to bezbroj puta", zaključuje Šarović.


(Vijesti.ba)

31.10.2019.

INZKO: RASTE AMERIČKI ANGAŽMAN U JI EVROPI


///////////////////////////////


//////////////////////////

/////////////////////////

31.10.2019.

OBRAĆANJE U UN-U - ALEN MUHIĆ: MOJ BIOLOŠKI OTAC JE NEOSUĐENI RATNI ZLOČINAC

//////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////////

////////////////////////////

31.10.2019.

DVA NOVA IMENA: PROSINEČKI OBJAVIO SPISAK IGRAČA ZA ITALIJU I LIHTENŠTAJN

///////////////////////////

/////////////////////////

///////////////////////////

HVO Sarajevo i HB 'Kralj Tvrtko'

Obilježeni blagdani Svih svetih i Dušni dan


/////////////////////////////
///////////////////////////

31.10.2019.

PETER HANDKE - SIMBOL DANAŠNJEG SVIJETA

31.10.2019.

WILLY BRANDT U BALKANSKOM GETU

31.10.2019.

BRUTALAN MEDIJSKI NAPAD IZ SRBIJE: META JE NOVI DIREKTOR MEMORIJALNOG CENTRA U POTOČARIMA

BRUTALNI MEDIJSKI NAPADI IZ SRBIJE: Meta je novi direktor Memorijalnog centra u Potočarima

Da propagandna mašinerija u Srbiji radi punom parom na račun Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i žrtava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida, govori i današnji primjer masovnog napada srpskih medija na novog direktora Memorijalnog centra u Potočarima, dr. Emira Suljagića.


BRUTALNI MEDIJSKI NAPADI IZ SRBIJE: Meta je novi direktor Memorijalnog centra u Potočarima

Jedan ironičan Suljagićev "tvit" iskoristili su kao povod da upere masovnu medijsku artiljeriju prema novom direktoru Memorijalnog centra. Suljagićevo imenovanje na ovu funkciju je nesumnjivo i glavni razlog ovih napada. Inače, na naslovnicama "Vučićevih portala" Srebrenica se često koristi za propagandne aktivnosti prema Bosni i Hercegovini. Dovodi se u pitanje broj žrtava, kreiraju se razne teorije zavjere i promoviraju njihovi autori koji su redovni gosti najgledanijih informativnih emisija u Srbiji.

Napad na Direktora memorijalnog centra nije izuzetak u takvim aktivnostima, ali jeste simboličan, budući da je dr. Suljagić tek nedavno imenovan na ovu funkciju, a prema informacijama kojima raspolažemo, i koje smo dobili od vodiča, već se primjećuju određena poboljšanja u samom Memorijalnom centru Potočari, prije svega na polju komunikacije i stavljanja na raspolaganje svim gostima iz cijelog koji svakodnevno obilaze Potočare i odavaju svoje poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

(S. B.)

31.10.2019.

ZAŠTO GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ KRIJE OD JAVNOSTI O ČEMU JE RAZGOVARALA SA BRAMMERTZOM?!

ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?!

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz doputovao je u posjetu Sarajevu. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine boravi od 28. oktobra, kao dio pripreme za godišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.


ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU...: Zašto glavna tužiteljica Tadić krije od javnosti o čemu je razgovarala sa Brammertzom?! - 1

Pored ostalih obaveza u glavnom gradu BiH, Brammertz se susreo i sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, predsjednikom Suda BiH Rankom Debevecom.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, glavni haški tužilac je posebno bio zainteresiran za tzv. listu predmeta A kategorije. Riječ je o predmetima, za koje je Tužilaštvo u Haagu utvrdilo da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje, te ih ustupio Tužilaštvu BiH na daljnje procesuiranje, ali bh. pravosuđe te predmete do dan-danas nije završilo.

Udruženja žrtava i stručni krugovi već duži period traže odgovor od Tužilaštva BiH šta se dešava sa predmetima A kategorije.  To je posebno naglašeno u kontekstu rasprave oko usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina na Vijeću ministara, ali informacije o ovim predmetima nikada nisu dostavljene.

Najveći broj osumnjičenih na listi predmeta A kategorije, koju je dostavio Haški tribunal, jeste iz redova VRS-a i HVO-a, te žrtve i struka već duži period iznose ocjene da Tužilaštvo BiH svjesno izbjegava ove predmete, te se fokusira na listu predmeta B kategorije (predmeti gdje je Hag utvrdio da nema dovoljno dokaza).

Razlog tome je što je značajan broj pripadnika Armije RBiH na listi pod oznakom B, a kako navode udruženja upravo je cilj dijelova Tužilaštva BiH da vodi što veći broj procesa protiv pripadnika Armije RBiH.

Ignorisanje predmeta A, i fokusiranje na predmete B, predstavlja direktan pokušaj prekida kontinuiteta rada Tužilaštva BiH prema radu Haškog tribunala, te ne začuđuje što je to pokrenulo tužioca Brammertza na akciju. U tom kontekstu, svakako će biti zanimljive biti njegove ocjene rada Tužilaštva BiH u izvještaju pred Vijećem sigurnosti koji uskoro podnosi.

31.10.2019.

NIHAD ČOLPA : DRAGAN ČOVIĆ STAVIO SE U ULOGU DODIKOVOG RUSKOG ĆORKANA

OŠTRA REAKCIJA NA ČOVIĆEVO "DRUŽENJE SA NOVINARIMA": "Stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana"

Insistirajući na tome da Bosna i Hercegovina odustane od dostavljanja ANP-a u sjedište NATO-a predsjednik HDZ-a Dragan Čović stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana, navodi se u saopćenju Građanskog saveza koje potpisuje predsjednik Nihad Čolpa.


OŠTRA REAKCIJA NA ČOVIĆEVO 'DRUŽENJE SA NOVINARIMA': 'Stavio se u ulogu Dodikovog ruskog Ćorkana'

“Zanemarujući činjenicu da je NATO i interes hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ruski Ćorkan Dragan Čović bezuslovno nudi svoje usluge Miloradu Dodiku. Ćorkan Čović uopće ne uviđa da njegova ljubav prema Dodiku i Rusima ostaje neuzvraćena, jer mu Dodik i Rusi niti mogu niti će ikada moći osigurati izmjene Izbornog zakona na rasističkim načelima za kojima Čović i HDZ žude”, naveo je Čolpa.

Ipak, kako je rečeno u Građanskom savezu pozdravljaju “Ćorkanovu zaljubljenost u Dodika, te pozivamo Dodika da nađe načina kako da mu konkretno uzvrati ljubav i podršku”.

“BiH treba ozbiljnu politiku koja će biti izolovana od ‘strasti i interesa’ antidržavne osovine Čović – Dodik”, poručio je Čolpa.

31.10.2019.

IZ BiH OTIŠLA GOTOVO POLOVICA LJUDI, NEĆE DA BUDU TAOCI POLITIKE'

30.10.2019.

HUSO KURSPAHIĆ NAKON PRESUDE RADOMIRU ŠUŠNJARU : U ŽIVOJ LOMAČI JE IZGORILA I BEBA KOJA NIJE DOBILA NI IME

Huso Kurspahić nakon presude Radomiru Šušnjaru : U živoj lomači je izgorila i beba koja nije dobila ni ime

“Izgorila je i beba, koja nije dobila ni ime. Beba se rodila u šumi, to je žena od Senada Kurspahića i njegova kćerka koja nema ni ime. To je van ljudskih normi”, kazao je medijima danas Huso Kurspahić, svjedok u predmetu protiv Radomira Šušnjara koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog žive lomače u Višegradu.

Kurspahić je u ovom predmetu svjedočio i u Hagu.

“Bio sam svjedok u ovom predmetu. U lomači sam izgubio devetero, najbližih srodnika, jednog roditelja, dvije sestre. Svjedočio sam pet puta u Haagu, ponosan sam što sam u stanju da kažem ko mi je ubio oca, mater, porodicu i javno govorim da cijeli svijet sazna šta se dešavalo u 20. vijeku. Ponosam sam na ovu presudu, međutim pravda nikada ne može biti zadovoljena”, kazao je danas nakon presude Šušnjaru. 

Kaže da je 30 godina radio kao policajac te da nikada nije pogriješio ni prema kome bez obzira da li je “Srbin, Hrvat ili Bošnjak”.

“Ja sam služio više od 30 godina kao policajac, javno pozivam svakog da kaže da li sam se ogriješio od bilo koga. Pustio sam 12 Srba da pobjegnu, neka kažu da li sam ikoga povrijedio”.

Prisjećajući se događaja o kojem je svjedočio, dodao je:

“Beba se rodila u šumi i ona je izgorila. To je beba koja nije dobila ni ime, to je žena od Senada Kurspahića i njegova kćerka koja nema ni ime. To je van ljudskih normi. Ja “Lalcu” poznajem 40 godina, on je mlađa generacija u školi bio. Prolazio sam mu pored kuće svaki dan,  negirao je tamo ali se dokazalo da je istina sve što smo rekli”, kazao je Kurspahić.

(N1)

/////////////////////

Sud BiH : Radomir Šušnjar za “živu lomaču” u Višegradu osuđen na 20 godina zatvora

Prvostepenom presudom Radomir Šušnjar, osuđen je na 20 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine.

Radomir Šušnjar zvani “Lalco”, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući, u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada.

Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, na području općine Višegrad 14. juna 1992. godine ili približno tog datuma, u večernjim satima, zajedno sa Milanom Lukićem i Sredojem Lukićem, kao pripadnicima paravojne formacije, naoružani automatskim puškama, a on i nožem, učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine stanovništva, na način da su došli u privatnu kuću u kojoj su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, te uz prijetnju otuđili novac, zlato i druge dragocjenosti.

-Pod izgovorom da im je ugrožena sigurnost, a u namjeri da ih liše života, naređivali da izađu iz privatne kuće i da u koloni pređu u drugu privatnu kuću, gdje su ih natjerali da uđu u prostoriju u prizemlju kuće, kojom prilikom je u tu prostoriju Radomir Šušnjar ugurao posljednjeg civila u koloni i zaključao vrata, onemogućavajući time da civili izađu i pobjegnu iz kuće, da bi potom u tu prostoriju Milan Lukić ubacio zapaljivu eksplozivnu napravu, nakon čega je Radomir Šušnjar u tu prostoriju ubacio ručnu bombu, dok su svi istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući, kako bi spriječili civile da pobjegnu – naveli su ranije iz Suda BiH.

Svjesni da se radi o civilima i da ispaljivanjem metaka i gelera bombe mogu nastupiti povrede i teška ranjavanja, taj napad je imao za posljedicu lišavanje života zatočenih civila. Optužnica tereti Radomira Šušnjara da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ u vezi sa članom 22. istog zakona. 

Sud Bosne i Hercegovine je 24. oktobra 2017. godine potvrdio optužnicu koja optuženog Radomira Šušnjara tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Naredne godine je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima izručen iz Francuske. Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, u predmetu Radomir Šušnjar, sudija za prethodno saslušanje Suda Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i optuženom Radomiru Šušnjaru 25. juna 2018. godine, odredio pritvor.

Pritvor je određen iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP BiH, a može trajati najduže 2 (dvije) godine od dana lišenja slobode

optuženog, odnosno najkasnije do 24. juna 2020. godine ili do drugačije odluke Suda.

(Kliker.info

30.10.2019.

PORUKE AKTUELNE I DANAS: GOVOR DR. HARISA SILAJDžIĆA IZ 1993 GODINE, KOJI NIKADA NIJE OBJAVLJEN

Poruke aktuelne i danas: Govor dr. Silajdžića iz 1993. koji nikada nije objavljen

Poruke aktuelne i danas: Govor dr. Silajdžića iz 1993. koji nikada nije objavljen
Foto: Screenshot
Dok se ovdje u Beču razgovara o ljudskim pravima, i tako se ponaša kao da se mirovni proces nastavlja, sat vremena leta odavde, šezdeset hiljada ljudi u okruženju čekaju sigurnu smrt.

Bosna i Hercegovina je krvava mrlja koja ne nestaje sa naših televizijskih ekrana. Bosna i Hercegovina je sve ono što ljudska prava nisu- bio je direktan ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića koji je 15. juna 1993. godine održao oštar govor na Svjetskoj konferenciji UN-a o ljudskim pravima u Beču.

Sa ovako jasnim riječima koje udaraju na savjest čovječanstva, dr. Silajdžić je jasno rekao da se u Bosni i Hercegovini već dešava  genocid.

-U Bosni i Hercegovini se ne dešava prirodna katastrofa, već genocid koji provodi beogradski režim. Međutim, ne kažnjava se Beograd zbog toga, nego Bosna i Hercegovina, čiji zahtjevi postaju sramota za međunarodnu zajednicu. Narod u Bosni i Hercegovini je i dalje spreman da se brani iako su mu Ujedinjene nacije svezale ruke- rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Na primjeru Goražda koje se nalazilo u okruženju sprskih jedinica dr. Silajdžić je predstavio opseg ratnog stradanja svoje zemlje.

-Dok se ovdje u Beču razgovara o ljudskim pravima, i tako se ponaša kao da se mirovni proces nastavlja, sat vremena leta odavde, šezdeset hiljada ljudi u okruženju čekaju sigurnu smrt. Apelirajmo zajedno Vijeću sigurnosti UN-a, pozovimo ih zajedno da u ime ljudskosti poduzmu sve mjere kako bi makar u jednom gradu, u Goraždu, bio spriječen genocid. Inače će UN i Svjetska konferencija o ljudskim pravima izgubiti vjerodostojnost- zaključio je svoj govor dr. Silajdžić.

Nakon upozoravajućeg govora bosanskog ministra vanjskih poslova, mnogobrojne delegacije su spontano zatražile podršku Bosni. Takav zahtjev je aklamacijom i usvojen.

30.10.2019.

VOA: ŠTA AMERIKA ŽELI POSTIĆI U BiH I KAKO?

VOA: Šta Amerika želi postići u BiH i kako?

VOA: Šta Amerika želi postići u BiH i kako?
Matthew Palmer
Nedavno ispitivanje diplomata u Senatu daje odgovor na to pitanje.  Rasprava o odlasku mladih iz BiH je načela temu bh. političkog uređenja.

“Oni odlaze jer vide da politička klima ne vodi pozitivnoj budućnosti za njih i njihovu djecu. Iako imaju dobar posao, imaju stan, i stabilnu ekonomsku osnovu i dalje traže mogućnosti preseljenja”, izjavio je specijalni izaslanik za Balkan Matthew Palmer.

Senatorica jeanne Shaheein je potom pitala Palmera šta  se radi po pitanju na poboljšanju te političke klime; Ono što smo postigli s Dejtonskim sporazumom nije bio samo zaustavljanje rata, nego smo uspostavili trajnu strukturu koja otežava da se prevaziđu etničke podjele unutar BiH. Šta mi radimo na rješavanju  trenutnih izazova kada je u pitanju struktura Vlade  koja postoji sada?

Palmer je naglasio dvije američke strategije: Prva je uvođenje postepenih reformi.

“Jedini odgovor koji imam za vas je da u osnovi pokušavamo polako pokretati stvari”.

To znači odustajaje od velikih reformskih paketa poput Butmirskog procesa i Aprilskog paketa.

Palmer objašnjava zašto nisu uspjeli ti raniji pokušaji.

“Bili su neuspješni jednostavno, jer su ljudi koji su u poziciji da potaknu reforme oni koji imaju koristi od trenutne situacije”.

Međutim, ni postepene reforme, poput Izbornog zakona, do sada nisu uspjele. I manje reforme i dalje ovise o političarima koji ne žele promjene.

Druga strategija je pružanje podrške novoj generaciji političara na nižim nivoima vlasti.

“Također želimo identifikovati novu generaciju mlađih lidera, onih koji dolaze sa kantonalnog ili opštinskog nivoa, a koji možda imaju bolje i modernije razumijevanje odnosa između političkih lidera i onih koji im povjeravaju vlast i odgovornost”, kazao je Palmer.

Cilj je pokrenuti pozitivne promjene koje će građani osjetiti na nivoima vlasti koji nisu često blpkirani.

“Ono štose dešava u Kantonu Sarajevo je veoma zanimljivo i svakako zaslužuje podršku. Građanske stranke, a ne etničke, koje upravljaju Vladom Kantona, su nešto što zahtijeva pažnju i podršku, ali i mal ulaganja i energije međunarodne zajednice”, istakao je Palmer.

Naglasak na nove političke snage na nižim nivoima vlasti je znatan zaokret. Do sada je fokus bio na poltičarima na višim nivoima koji su godine proveli na sastancima bez znatnih rezultata. Ti političari se nisu dokazali sposobnima za uvođenje refomi koje bi unaprijedile život građana.


(Vijesti.ba / VOA)

30.10.2019.

SENAT UNSA: POZIVAMO NOBELOV KOMITET DA POVUČE ODLUKU I BAREM DONEKLE SPASI SVOJU ČAST

30.10.2019.

EU, SAD, OSCE I OHR: MOSTAR MORA OSTATI JEDINSTVEN GRAD

30.10.2019.

PROTEST U NEW YORKU: ALBANCI, BOŠNJACI I HRVATI; ISTRAŽITE SRPSKE ZLOČINE

30.10.2019.

RADOMIR ŠUŠNJAR OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA ZBOG "ŽIVE LOMAČE" U VIŠEGRADU

30.10.2019.

MILORAD DODIK PROTIV BONSKIH OVLAŠTENJA IAKO DOBRO ZNA DA TO NE MOŽE ZAKONSKI OSTVARITI

30.10.2019.

TOMISLAV JAKIĆ: I DOKLE TAKO?

30.10.2019.

ESAD BAJTAL: BIO BI BONTONSKI RED I MORALNO DA SE SDA, HDZ I SNSD POVUKU

30.10.2019.

LUK KOFI: OPREZ SA SRBIJOM, PREDSJEDNIK PRIČA JEDNO, A PREMIJERKA DRUGO

30.10.2019.

BRISEL: 'INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA U EU I DALJE KLJUČNI I STRATEŠKI CILJ

29.10.2019.

IRMA BARALIJA O DOBIJENOJ PRESUDI: LOPTA JE NA PARLAMENTU BiH

29.10.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : MIROSLAV LAJČAK POSLAO LOŠU PORUKU PREMA BiH I PONOVO DOKAZAO DA JE NEPRIJATELJ BiH KOJI SURAĐUJE ZAJEDNO SA DODIKOM I ČOVIĆOM NA RASPADU BiH

Zvizdić: Lajčak poslao lošu poruku prema BiH
Denis Zvizdić


////////////////////////////


///////////////////////

////////////////////////////

///////////////////////////////

/////////////////////////

29.10.2019.

SDIJA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA FARIS VEHABOVIĆ: STVORENI UVJETI DA SE KONAČNO ODRŽE IZBORI U MOSTARU

////////////////////////////


//////////////////////////


//////////////////////////

//////////////////////////

29.10.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ SPECIJALNI GOST NA PROSLAVI DANA DRŽAVNOSTI BiH U CHICAGU

Željko Komšić specijalni gost na proslavi Dana državnosti BiH u Chicagu

Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu tradicionalno obilježava sve državne praznike Bosne i Hercegovine, pa će tako na prigodan način i ove godine proslaviti i 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Ovaj put pod pokroviteljstvom bh. organizacija iz Chicaga u nedjelju, 24. novembra, bit će organizirana svečana akademija sa večerom, a specijalni gost bit će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić – najavljeno je iz bh. organizacija u Chicagu.

Kako navodi Fena pored njega, predviđeno je da se prisutnima obrati i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić, bivši ambasador BiH u SAD Haris Hrle, te generalni konzul Elvir Resić.

Iz organizacionog odbora izražavaju zadovoljstvo što će na proslavi Dana državnosti BiH ugostiti nekoliko izuzetno bitnih imena, predvođenih Željkom Komšićem.

“Grupa mladih intelektualaca, koji prepremaju ovaj program nadaju se da će im se priključiti što veći broj mladih u organizaciji obilježavanja Dana državnosti. Svi prisutni moći će uživati u bogatom kulturnom programu koji priprema ova grupa”, navode organizatori.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

29.10.2019.

DR. MAHIRA TANOVIĆ NOVA PREDSJEDNICA BOSANSKOHERCEGOVAČKO-AMERIČKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI

29.10.2019.

DOBRI LJUDI U VREMENU ZLA?DOBRI  LJUDI  U  VREMENU  ZLA?

DOBRI LJUDI U VREMENU ZLA?

28.Oct 2019

Knjiga pod naslovom “Dobri ljudi u vremenu zla” krajnje je opasna za vladajuće vrhuške u novim državama jugoistoka Evrope, Hrvatskoj i Srbiji u prvome redu, za one koji i danas


////////////////////////

Promocija knjige Gojka Berića ‘Šta je život bez dušmana?’ u Mostaru

Promocija knjige Gojka Berića ‘Šta je život bez dušmana?’ u Mostaru

, 28.Oct 2019

Knjiga kolumni “Šta je život bez dušmana?” poznatog novinara Gojka Berića koja je objavljena u izdanju autora i dnevnog lista “Oslobođenje”, bit će predstavljena u Mostaru u organizaciji Centra za mir

28.10.2019.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ : BOSNA POD TEROROM ETNOPOLITIKE

28.10.2019.

HNS JE VJERNI SLJEDBENIK POLITIKE PARADRŽAVE "HERCEG-BOSNE"

HNS je vjerni sljedbenik politike paradržave "Herceg-Bosne"

HNS je vjerni sljedbenik politike paradržave "Herceg-Bosne"
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH formiran je da bi zasjenio Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH i unio zabunu u javnost imenom, ali s potpuno suprotnim političkim ciljevima od onih koje je imao i danas ima HNV BiH.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik HNV-a BiH, dr. sc. Marijo Pejić, govoreći o radu i djelovanju HNS-a BiH, koji danas slavi 19. godišnjicu od osnivanja, a na čijem se čelu nalazi ujedno i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

HNS nije nezavisna NVO

Pejić smatra da je HNS formiran isključivo radi zaštite interesa političke skupine iz HDZ-a BiH (čak ne stranke HDZ BiH u cjelosti) i njenih vjernih "satelita" iz nekoliko hrvatskih političkih stranaka s područja Hercegovine, a da bi se stvorio prostor za njihovo nesmetano i suvereno djelovanje, kao i za marginaliziranje političkih neistomišljenika i oporbe.

- Članovi HNS-a su izabrani i imenovani hrvatski dužnosnici u BiH, tako da HNS nije nezavisna nevladina organizacija - kaže Pejić.

U vrijeme nastanka i djelovanja HNV-a BiH, dodaje naš sagovornik, HNS nije ni postojao.

- Nakon Washingtonskog sporazuma, kada više nije bilo ni paradržavne tvorevine "Herceg-Bosne", niti vojnih aktivnosti, HNS je formiran da bi zasjenio HNV BiH i unio zabunu u javnost imenom, ali s potpuno suprotnim političkim ciljevima od onih koje je imao i danas ima HNV BiH - navodi Pejić.

Prema njegovim riječima, HNS je navodna krovna institucija svih hrvatskih političkih stranaka u BiH, a zapravo je vjerni sljedbenik politike "Herceg-Bosne".

Naš sagovornik ističe da je stranačka pripadnost HDZ-u BiH, kao mjera i temeljni kriterij za "pravo hrvatstvo", sastavni dio prepoznatljive medijske strategije koju su definirale službe za odnose s javnošću i xafsinški klanovi unutar te stranke.

- Ako niste član HDZ-a ili razmišljate drugačije, oni vas odmah etiketiraju kao izdajnika hrvatskog naroda. Njihovi stereotipni politički govori sadrže mnoštvo floskula o legalitetu, legitimitetu, majorizaciji itd. Kod glasača žele stvoriti strah od građanskog društva - ocjenjuje Pejić.

HDZ mora uvažavati pluralizam mišljenja

Međutim, nastavlja, ne treba generalizirati cijelu stranku HDZ BiH, jer u njoj, na različitim nivoima vlasti, postoje seriozni, ozbiljni i kompetentni ljudi koji su usmjereni prema budućnosti, realiziraju konkretne projekte, realno analiziraju aktualni društveno-politički trenutak u BiH, a stranačka pripadnost im nije temeljni kriterij.

- Nažalost, takvi politički akteri ne mogu doći u prvi plan i stranačku politiku kreirati i uskladiti s njenim temeljnim ciljevima koji su definirani 1990. u Sarajevu, gdje je ta stranka i utemeljena. Mislim da hrvatski politički dužnosnici iz HDZ-a BiH moraju početi komunicirati i s predstavnicima hrvatskih organizacija i stranaka koje nemaju iste političke stavove kao oni, te moraju uvažavati pluralizam mišljenja, inače će podjele na bosanske i hercegovačke Hrvate, "legitimne" i "nelegitimne" Hrvate biti još izraženije - mišljenja je Pejić.

Potcrtava da svaka politika etničkog razdvajanja, građanske diskriminacije i segregacije nedvojbeno vodi preuređenju države po etničkim linijama, etnoteritorijalnim prisvajanjima dijelova zemlje na koju ima pravo svaki njen stanovnik.

- U slučaju prihvaćanja HNS-ovog prijedloga izmjene Izbornog zakona BiH, stvorili bi se uvjeti - ne za jačanje vladavine prava - već za suverenu dominaciju političke elite iz HNS-a, odnosno HDZ-a BiH, u političkom i društvenom životu Hrvata u BiH - konstatuje Pejić.

To, napominje, predstavlja još jedan vidan oblik uspostave trajne diskriminacije na osnovu teritorijalne pripadnosti i eklatantan primjer nepoštivanja civilizacijskih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava da svaki građanin može birati i biti biran na cijelom teritoriju svoje domovine.

- HNS-ov prijedlog je u suprotnosti s odlukama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u predmetima "Sejdić-Finci", "Pilav", "Šlaku" i "Zornić", ustavnopravnim standardima Venecijanske komisije, odnosno Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda - jasan je Pejić.

Unatoč ustavnim odredbama koje se temelje na tradiciji antifašizma, nadalje tvrdi naš sagovornik, danas u BiH postoje procesi u kojima određene političke skupine pokušavaju redefinirati povijest, odnosno ono što je dobro, pozitivno i državotvorno predstaviti kao zlo, a zlo, destrukciju i mržnju kao nešto što je dobro i poželjno.

- Historijski revizionizam, osim ideologija, afirmira i simbole koji asociraju na šovinističke pokrete i paradržavne tvorevine koji su bili generatori zla na ovim prostorima u različitim povijesnim razdobljima i, nažalost, trend afirmacije tih šovinističkih pokreta i politika je u porastu. Jedina alternativa takvim ponašanjima je vraćanje idejama antifašističkog pokreta, jer je antifašizam civilizacijska vrijednost, odnosno povijesna tekovina države BiH i Europe - zaključuje Pejić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.


(Vijesti.ba)

28.10.2019.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : LIDERI NEĆE PRIZNATI POLITIČKI BANKROT

28.10.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : DRAGAN ČOVIĆ PODRŽAVA MILORADA DODIKA OKO ANP, SDA NEĆE PROMIJENITI STAV

28.10.2019.

PLAŠI LI SE DODIK ŠAROVIĆAVukanović i Papić u Mostu Radija Slobodna Evropa : Plaši li se Dodik Šarovića?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome da li opozicija u Republici Srpskoj – koja je bila na ivici raspada – diže glavu. Sagovornici su bili Nebojša

28.10.2019.

DINO MUSTAFIĆ : VUČJAK - LICE BOSANSKOG MILOSRĐA

28.10.2019.

IGK O INTERVJUU GENERALA MCKNEZIEJA: ANTIBOSANSKOJ KOALICIJI PORUČUJEMO DA IGK NEĆE STATI, TE DA BORBA ZA ISTINU I PRAVDU NEĆE PRESTATI

IGK o intervjuu generala McKnezieja:Antibosanskoj koaliciji poručujemo da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati

Institut za istraživanje genocida Kanada reagovao je  na intervju koji je general Lewis McKenzi, bivši komandant Sektora Sarajevo Ujedinjenih nacija , dao beogradskoj “Politici”.

Reagovanje koje je potpisao direktor IGK-a dr. Emir Ramić prenosimo  u cijelosti:

Penzionisani general-major kanadske vojske Lewis McKnezie ponovo napada na Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} i bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi.

Generalu McKenzie se nije dopala reakcija IGK o kanadskom antibosanskom portalu iza koga stoji on, zajedno sa drugim antibosanskim elementima u Kanadi.

Portal canadianveritas.ca je dio antibosanske koalicije koja u zadnje vrijeme vrlo aktivno djeluje u Kanadi i čiji je osnovni cilj negirati pravnu – sudsku, političku i naučnu činjenicu o genocidu u Srebrenici i BiH. Osnivači navedenog portala prije svega žele anulirati rad IGK koji se više od deset godina bori za istinu o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka.

Osnivanjem portala pokušava kod kanadske javnosti, ali i političkog i akademskog establišmenta formirati mišljenje da u Srebrenici nije bio genocid. Počasni urednici portala su umirovljeni general i bivši komandant sektora Sarajevo UN mirovnih snaga u BiH Lewis McKenzie, ekonomist i profesor emeritus Sveučilišta Ottawa Michel Chossudovsky, posljednji kanadski ambasador u Jugoslaviji James Bissett, historičar Colin Campbell te vojni analitičar i izdavač vojnog magazina “Esprit de Corps” Scott Taylor.

Cilj udružene antibosanske koalicije u Kanadi je pokušaj da se promijeni sadržaj povijesnih i sudskih činjenica o agresiji na RBiH i genocidu nad njenim građanima, posebno Bošnjacima.

Napadi su posebno intezivirani u vremenu kada se iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina u BiH prešlo u fazu njihovog veličanja. IGK se tome suprostavio smatrajući da se radi o nezapamćenom iživljavanju na preživjelim žrtvama agresije i genocida koje dosadašnja nauka o genocidu nije poznavala. Antibosanskoj koaliciji i onima koji prijete poručujemo da IGK neće stati, te da borba za istinu i pravdu neće prestati.

Borba za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama bez legalizovanih rezultata agresija i genocida se nastavlja. Poručujemo negatorima genocida da BiH nikada neće postati ljudska pustinja postavljena na masovnim grobnicama žrtava koju će antibosanska koalicija oblikovati po svojim potrebama, za svoje nacionalističke ciljeve. Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sjećaju prošlosti.

IGK ostaje uz one kojima je još zabranjeno pravo na suze istine i pravde u ime budućnosti bez suza. BiH će se izboriti za svoju stvarnu državnu i društvenu slobodu, a ta borba je već počela u Kanadi, navodi u saopštenju  Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

///////////////////////////


27.10.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ I JELENA TRIVIĆ U "ULOZI SPIKERA"

27.10.2019.

NEDžAD AHATOVIĆ: VJEŽBA SRBIJANSKE I RUSKE VOJSKE USMJERENA JE PROTIV NATO-A

27.10.2019.

TRAMP POTVRDIO DA JE UBIJEN EL BAGDADI, LIDER TAKOZVANE ISLAMSKE DRŽAVE

27.10.2019.

MOST: PLAŠI LI SE MILORAD DODIK MIRKA ŠAROVIĆA?

27.10.2019.

TRAMP POTVRDIO DA JE UBIJEN EL BAGDADI, LIDER TAKOZVANE ISLAMSKE DRŽAVE

27.10.2019.

SESIJA KRUGA 99; ZEJNULLAHU; EVROPSKO NEJEDINSTVO NAJVIŠE OSJEĆA ZAPADNI BALKAN

/////////////////////

////////////////////////

////////////////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////

/////////////////////////


//////////////////////////

//////////////////////////

27.10.2019.

ANDREJ NIKOLAIDIS : PETER HANDKE - VRLO KORISNI IDIOT ZA KOLJAČE IZ ISTOČNE BOSNE

Andrej Nikolaidis : Peter Handke – vrlo korisni idiot za koljače iz istočne Bosne

Lako li je zadovoljiti našeg čovjeka. Ne moraš mu dati ni posao ni platu, svakako ne veću od 300 eura. Ne moraš brinuti da će se okrenuti protiv tebe zato što pred njegovom djecom stoji izbor – da budu robovi tvoje djece ili da idu rintati u inostranstvo. On će biti uz tebe sve dok braniš njegove takozvane nacionalne interese. Možda se pitate – a šta bi mogao biti nacionalni interes čovjeka čija četvoročlana porodica živi od 500 eura mjesečno, živi u kući pod pločom, bez krova, kući neomalterisanoj, kući u kojoj se zimi grije jedna prostorija?

Glupo pitanje, jer podrazumijeva marksistički pogled na svijet, koji kaže – prvo materijalna baza, pa duhovna nadgradnja. Naš čovjek je mudriji od toga, uzvišeniji, dublji takoreći. On nije kao zapadnjaci, ogrezli u materijalizmu i nevjeri. On zna da treba ovako – prvo ide duhovna baza, dok je materijalno tek nadgradnja. Njegovo “duhovno” je, pri tome, ekstremno neprijateljski raspoloženo prema duhu – u svakom slučaju, prema slobodnom duhu praćenom racionalnošću. Njegovo “duhovno” je smjesa nacionalizma (koji nije ljubav prema svojoj naciji, nego mržnja prema drugima) i religioznosti (koja nije ljubav prema svom bogu, nego mržnja prema djeci pogrešnih bogova).

Naš čovjek voli da mrzi – i to ti je. To je njegov ultimativni merak. A merak, kao što znamo, košta. Užitak kakav donosi mržnja novcem nije moguće kupiti. Pare brzo dođu i prođu, mržnja je ono što ostaje. Osim toga, sve što možeš platiti novcem, jeftino je. Mržnja je najskuplja, jer je najvrjednija – mržnja se plaća krvlju. Naš ti je čovjek prijatelj od danas do sutra, ali ti je zato neprijatelj za čitav život. I dalje. On te mrzi i kad si mrtav – naročito ako te je on ubio. Sa merakom mržnje prema mrtvima ništa se ne može porediti. Čovjeka možeš zaklati samo jednom, ali mu zato po grobu možeš mokriti dovijeka.

Sadističko iživljavanje nad mrtvima

Ako iko to zna, to su ljudi koji su predložili da se Peteru Handkeu podigne spomenik u Srebrenici. Češkaju se oni, dakako, po Handkeovoj literaturi. Premda je Handke oduvijek bio veliki istočnoj Bosni. Vele da je u Čajniču i Rogatici, u tamošnjim bibliotekama, evo već 20 godina nemoguće naći primjerak Straha golmana od penala. Zlobnici kažu da je tome tako zato što je tamo nemoguće naći  – biblioteku. Još pred rat je Handkeovo Nebo nad Berlinom bio najveći hit u podrinjskim videotekama, odmah nakon kompletnog Chucka Norrisa i oba nastavka Snake Eatera Lorenza Lamasa.

Onaj ko ne razumije da je jedini razlog zašto je neko naumio podići Handkeu spomenik u Srebrenici isti kao onaj zbog kojega će mu sutra Emir Kusturica podići spomenik u “Andrićgradu” (isti je to razlog zbog kojega je, uopšte, podignut “Andrićgrad”) ne razumije ništa o nama. O ovome je riječ – tamošnje su muslimane uredno pobili, no valja na njihove grobove redovno mokriti. O tome – sadističkom iživljavanju nad mrtvima kao sredstvu da u srce ubodeš žive – imala bi šta reći psihijatrija.

Paradoks je u sljedećem: za koljače iz Istočne Bosne i kulturno-akademsko-političku elitu koja je iz Beograda navodila njihovu kama-ruku, “veliki pisac i nobelovac” Handke je tek korisni, vrlo korisni idiot. Svako od njih zna da Handke piše gluposti: naravno da su klali i naravno da su klali planski. Naravno da su u Srebrenici počinili genocid. Pa to zna svaki navijač-huligan u Srbiji, svaki od ćelavih mladih ljudi čiji je broj patika veći od koeficijenta inteligencije – kako to onda ne zna nobelovac?

Kako je genocid postao pokolj

Zna to, rekosmo li, svako od onih koji su razvili transparent “Oj Pazaru, novi Vukovaru; oj Sjenice, nova Srebrenice”. Onaj ko doista misli da je Srebrenica izmišljotina zapadnih medija ne prijeti “novom Srebrenicom”, zar ne? Kako je napisao Mats Malm, šef Akademije koja je Handkeu dala Nobela, i sam brižljivo pazeći da ne pomene riječ “genocid”, Handke je “jasno je osudio pokolj u Srebrenici”. Malm se poziva na članak iz 2006. godine, objavljen u Suddeutsche Zeitungu. U njemu Handke, navodno, piše da je “pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata”. I dodaje kako je Srebrenica bila “odvratna osveta srpskih oružanih snaga”.

Šta bi, dakle, imalo pisati na Handkeovom spomeniku u Srebrenici? “Peter Handke, nobelovac koji je rekao kako je pokolj u Srebrenici najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata i odvratna osveta srpskih oružanih snaga. Vječno mu hvala na tome. Zahvalni počinitelji najgoreg zločina i odvratne osvete”? Rekoh li: lako li je zadovoljiti našeg čovjeka.

Ne kažeš da je počinio genocid, nago najgori, odvratni zločin, i on te zavoli kao najrođenijeg  – spomenik ti digne. Taj spomenik, naravno, nema veze ni sa “likom”, a još manje sa “djelom” Petera Handkea. Taj spomenik, čak i njegov pomen, iritira i vrijeđa one poklane u Podrinju. Spomenik je tek način da raniš one koje nisi uspio pobiti. Spomenik Handkeu sama sebi diže mržnja čiji je on bio advokat. To je sve.

Andrej Nikolaidis (AJB)

27.10.2019.

MILORAD DODIK I ALEKSANDAR VUČIĆ U AKCIJI: PUT U PAKAO POPLOČAN LOŠIM NAMJERAMA...

27.10.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1) - FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (2)

27.10.2019.

AMIR, JANKO I ZLATKO U MISIJI POMIRENJA : BIVŠI LOGORAŠI SAMO ŽELE MIR I PRAVDU

26.10.2019.

PRIJE 642 GODINE OKRUNJEN PRVI BOSANSKI KRALJ TVRTKO I KOTROMANIĆ

Na današnji dan: Prije 642 godine okrunjen prvi bosanski kralj – Tvrtko I Kotromanić

Na današnji dan, 1377. godine, u Milima kod Visokog okrunjen je prvi bosanski kralj – Tvrtko I Kotromanić, od oca kneza Vladislava i majke, kneginje Jelene Šubić.

U tituli, uz njegovo ime, od tad stajaše “kralj Bosne, Srba, Pomorja i Zapadnih strana”, a nakon što je 1390. godine u granice Bosne stavio gradove Split, Trogir i Šibenik, otoke Brač, Korčulu i Hvar, čime je svoju vlast uspostavio na jadranskoj obali, od Kotora sve do ušća Zrmanje, zaposjednute oblasti unio je u svoju kraljevsku titulu, pa se u ispravama i poveljama potpisuje “…po milosti Božjoj slavni kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja”.

Sa dušom se rastao, po svemu sudeći u pedeset i trećoj godini, 10. marta 1391. godine, ostavivši iza sebe Bosnu kakvu je cijelog života snivao: veliku, ni od koga zavisnu, kraljevinu!

(Kliker.info-INS)

26.10.2019.

ANALITIČARI: MOŽE LI PALMAR PROVESTI PLANOVE ZA ZAPADNI BALKAN?

Može li Palmer provesti planove za Zapadni Balkan?


///////////////////////////


///////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////

26.10.2019.

'UN NESAVRŠENE, ALI I NEZAMJENLJIVE'

26.10.2019.

ERDOGAN: PODRŽITE NAŠ PROJEKAT ILI OTVARAMO GRANICE MIGRANTIMA

Erdogan: Podržite naš projekat ili otvaramo granice migrantima

Erdogan: Podržite naš projekat ili otvaramo granice migrantima
Foto: Reuters

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegovoj zemlji potrebna podrška za projekte povratka sirijskih izbjeglica u njihovu domovinu, u protivnom Turska neće imati drugog izbora nego da otvori svoje granice i pusti ih da idu ka Evropi.

Erdogan je, govoreći o aktivnostima Turske na sjeveru Sirije, kazao kako njegova zemlja radi na uspostavljanju sigurne zone kako bi spriječila napade PKK, YPG i ISIS-a, te kako je u velikoj mjeri postigla svoj cilj.

Kako je naglasio, od međunarodne zajednice očekuje da poštuje tursku osjetljivost kada je riječ o sigurnosti granica ove zemlje.

"Naše očekivanje od međunarodne zajednice je da poštuje našu osjetljivost kada je riječ o sigurnosti naših granica i da podrži naše projekte u vezi s povratkom Sirijaca koji trenutno borave u našoj zemlji", rekao je Erdogan, te dodao:

"Ako se ne podrže naši projekti, u okviru kojih planiramo da se u prvoj etapi od ukupnih 3,6 miliona u Siriju vrati od jednog do dva miliona izbjeglica, mi nećemo imati drugog izbora nego da otvorimo naše granice. Otvorit ćemo granice, neka idu u Evropu."

Erdogan je također kazao da ako je potrebno, Turska će izgradit sigurnu zonu između Tell Abyada i Ras al-Ayna zajedno sa stambenim prostorima u kojima će živjeti izbjeglice, te svim ostalim društvenim prostorima i infrastrukturom koja ima je potrebna za normalan život.

"Na taj način ćemo dokazati svijetu i kazati, pogledajte, to je ono što radi turski narod", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je podvukao da ako se područje na sjeveru Sirije po isteku roka od 150 sati ne očisti od terorista, Turska će to preuzeti na sebe i sama očistiti taj prostor.

"Ako teroristička organizacija nastavi napade iznutra ili izvan pojasa dužine 30 kilometara, mi ćemo nastaviti biti im za petama i učiniti ono što je potrebno", rekao je Erdogan.

(Vijesti.ba

26.10.2019.

MLADIĆ SKINUO SLIKU VUČIĆA I DODIKA SA AUTOPUTA

26.10.2019.

DRUŠTVO PISACA BiH: DODJELOM NAGRADE PETERU HANDKEU, PONIŽENO KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO

Društvo pisaca BiH: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo književno stvaralaštvo

Društvo pisaca BiH: Dodjelom nagrade Handkeu, poniženo književno stvaralaštvo
Foto: Agencije

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je iskrenu zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaravačem i braniocem neonacističkih...

... i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošloga stoljeća.

 - Komitet je grubo previdio činjenicu da su umjetničko djelo i njegov tvorac uvijek međusobno povezani i da se isključivo estetski kriteriji primijenjeni na književno djelo ne mogu razdvojiti od univerzalnih etičkih i humanističkih kriterija, primijenjenih istovremeno i na umjetničko djelo i na biografiju pisca - navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je neposredno nakon agresorskog rata u Bosni i Hercegovini, Handke 1996. godine, objavio knjigu "Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju", u kojima staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije, bosanske muslimane, za "napade na Srbe", naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

- Time on, zapravo, ne brani Srbe, nego brani jednu zločinačku fašističku politiku, čime obezvređuje antifašističku tradiciju srpskoga naroda iz Drugoga svjetskog rata - kazali su iz Društva.

Smatraju da je Komitet dodjelom Nobelove nagrade za književnost zagovaraču i braniocu neonacizma, ratnih zločina i negatoru genocida u Bosni i Hercegovini austrijskom piscu Peteru Handkeu ugrozio dignitet Nobelove nagrade za književnost i ponizio književnost i književno stvaralaštvo uopće, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.
(Vijesti.ba /FENA)

26.10.2019.

ŠERIF ISOVIĆ: GRAĐANI DA NE DOZVOLE DA IM SREĆU UMANJUJU ONI KOJI VARAJU DRŽAVU

//////////////////

//////////////////////

///////////////////////////

/////////////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////////////////

/////////////////////////////

//////////////////////////////

26.10.2019.

SJEĆANJA NA MAJORA MIHAJLA PETROVIĆA: BEOGRAĐANIN KOJI JE ODLUČIO DATI ŽIVOT ZA BOSNU

26.10.2019.

RELATIVIZACIJA ZLA: JEDNAČENJE ZLOČINACA PO ZVUČNOSTI

26.10.2019.

HANDKE & LIMONOV: LITERATE PREVTRAČI NAD MASOVNIM GROBNICAMA

26.10.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : MOSKVA VRAĆA VAŠINGTON NA BALKAN

25.10.2019.

FLORIANBIEBER: NEMOGUĆE JE ODVOJITI DJELO PETERA HANDKEA OD NJEGOVE PODRŠKE SLOBODANU MILOŠEVIĆU

Bieber: Nemoguće je odvojiti djelo Handkea od njegove podrške Miloševiću

Bieber: Nemoguće je odvojiti djelo Handkea od njegove podrške Miloševiću
Florian Bieber

Profesor na Univerzitetu u Grazu Florian Bieber kazao je za Vijesti.ba kako nije moguće odvojiti književno djelo Petera Handkea od njegovih političkih stavova.

Bieber smatra kako je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost svojim političkim stavovima i podrškom Slobodanu Miloševiću ukaljao svoj književni rad.

Na pitanje koliko je moralno da Nobelov komitet nagradi čovjeka koji je otvoreno slavio ratnog zločinca Slobodana Miloševića, Bieber odgovara da „naravno, Nobelova nagrada za književnost nije o političkom mišljenju pobjednika, međutim, Handke je napisao nekoliko knjiga i predstava u kojima je imao vrlo nekritičan stav prema nacionalističkim vođama poput Miloševića, Karadžića i drugih.

„Dalje, nagrada je data za "u području literature najistaknutije djelo", tako da ne treba razmatrati samo pisanje, već širu sliku pisca i njegovog djela. Kao takvo, potpuno je nemoguće shvatiti zašto mu je odbor dodijelio nagradu. Iako je sjajan pisac, a neka od njegovih ranih djela doista jesu nagrade dostojna, njegov aktivni politički i književni angažman ga diskreditira“, kaže profesor Bieber.

On dodaje kako nije moguće Handkeovo književno djelo odvojiti od njegovog ličnog mišljenja, jer njegovo pisanje odražava njegovo mišljenje.

„Bilo bi drukčije, da se u samo nekoliko intervjua osvrnuo o Miloševiću i njegovim revizionističkim stajalištima, ali o njima je napisao knjige, tako su njegovi pogledi postali dio njegove literature i on je svoju književnu slavu koristio za promociju tih pogleda. Jednom kada svoje javno pravo koristite kao pisanje i postanete intelektualac za promociju određenih pogleda, ne možete tvrditi da oni nisu dio vašeg rada“, smatra naš sagovornik.

On dodaje da bi Handkea, da je svoja stajališta držao privatnima, a da smo o njima saznali preko drugih, bilo bi teško osuditi ga, ali on je čitao svoju knjigu „Pravda za Srbiju“ u jednom od glavnih pozorišta u Beču 1996. godine.

„Bio sam prisutan, gdje je vrijeđao one koji su ga izazivali i gdje je zauzeo položaj radikalnih srpskih nacionalista“, prisjeća se Bieber.

Važno je napomenuti, dodaje Bieber, da Handke nije branio „Srbe“, jer je napadao kritične srpske intelektualce poput Biljane Srbljanović, koju je jednom nazvao „zapadnom kurvom“ i nije ponudio razumijevanje za one Srbe koji su se borili protiv Miloševića.

„Sjećam se kad su prvi put iz Handkeova pisanja izlazili podaci o tome koliko se srpskih intelektualaca osjećalo izdano zbog toga što ih nije podržavao i što je zastupao diktatora“, sjeća se on.

On dodaje da su mnogi Austrijanci ponosni na Handkea zbog njegovih važnih književnih djela i teško je onima koji nisu pratili ili brinuli o njegovoj podršci Miloševiću da prihvate da je njegovo djelo okrnjeno.

„Razumijem ih, jer je on jedan od najvažnijih živućih pisaca iz Austrije. U Austriji ima i mnogo kritičkih glasova, posebno među onima koji su pratili ratove i znaju više o tome kako Handkeov pogled destruktivno i moralno nije moguće razlučiti. U protivnom pokušajte odvojiti posao i njegov politički pogled. Međutim, kao što sam napomenuo, po mom mišljenju ta je razlika nemoguća“, zaključio je profesor Florian Bieber.


(Vijesti.ba)

25.10.2019.

ŠVEDSKA AKADEMIJA O PETERU HANDKEU: NISMO ZNALI, MORAMO ISPITATI

Švedska akademija o Handkeu: Nismo znali, moramo ispitati

Švedska akademija o Handkeu: Nismo znali, moramo ispitati
Handke: Negira genocid u Srebrenici

I dalje se ne stišavaju burne reakcije nakon što je austrijski pisac Peter Handke, koji je podržavao politiku zločinca Slobodana Miloševića i negirao genocid u Srebrenici, dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Handke je dovodio u pitanje broj ubijenih u Srebrenici - pišu švedske novine "Svenska Dagbladet".

Podsjetili su da je Handke 2011. godine s prezirom govorio o "Majkama Srebrenice".

- Nismo znali za to. Moramo se vratiti na to i ispitati - odgovorio je putem e-maila novinarima predsjednik Švedske akademije i profesor književnosti Mats Malm.

Na ovaj način je Malm prvi put izjavio kako Akademija, koja i dodjeljuje Nobelovu nagradu, mora bilo šta ispitati u vezi sa svojom odlukom.

U ranijem tekstu objavljenom u švedskom dnevniku "Dagens Nyheter", predsjednik Švedske akademije priznao je da je Handke iznosio "provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima", ali i da Handke nije "veličao krvoproliće" i da je "jasno osudio pokolj u Srebrenici".

- Akademija nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda - naveo je tada Malm.


(Vijesti.ba)

25.10.2019.

AHMED KICO: U BiH SE VODE HIBRIDNE OPERACIJE SUSJEDNIH I VELIKIH ZEMALJA

Kico: U BiH se vode hibridne operacije susjednih i velikih zemalja
Ahmed Kico


//////////////////

////////////////////////

/////////////////////

//////////////////////////////

//////////////////////////

25.10.2019.

ZBOG IZJAVA O BiH; UDRUŽENJEB ŽRTAVA POSLALO PISMO GENERALU LEWISU MACKENZIEJU - U SRBIJI FAŠISTI PROMOVIŠU KNJIGE RATNIH ZLOČINACA I RUGAJU SE ŽRTVAMA

25.10.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : PALMER SVE STRANKE STAVLJA U ISTI KOŠ


//////////////////////////

////////////////////////

//////////////////////////////


///////////////////////////

/////////////////////////////


//////////////////////////

25.10.2019.

PROF.DR. JASMIN MUJANOVIĆ: ZAPADNI BALKAN U EU NAJRANIJE 2030. GODINE

25.10.2019.

PJESNIK VLADIMIR NAZOR I PARTIZANI OSLOBAĐAJU SPLIT

25.10.2019.

MUSTAFIĆ, KREŠEVLJAKOVIĆ I BEHRAM: BEZ KULTURE SJEĆANJA NAŠE DRUŠTVO JE OSUĐENO NA PROPAST

24.10.2019.

RASPRAVA O BOSNI I HERCEGOVINI U SENATU SAD-A: MILORAD DODIK SVE BLOKIRA

Rasprava o BiH u Senatu SAD-a: Milorad Dodik sve blokira

Sjedinjene Američke Države moraju istovremeno rješavati pitanje Srbije i Kosova te Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani dok se rješava ovo pitanje, čulo se na saslušanju pred podkomitetom za Evropu i regionalno-sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Pred senatorima u dva odvojena panela su se našli specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer te analitičar CEPA Janusz Bugajski i profesorica Majda Ruge sa Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim razinama, kao i podnošenje bosanskohercegovačkog ANP-a NATO-u. I dalje nalazimo razočaravajuće vođstvo kako na entitetskoj, tako i na državnoj razini koje se ponaša parohijalno, nacionalistički i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnoj i općinskoj razini, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer.

U raspravi koja se povela o stanju u Bosni i Hercegovini demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini. Palmer je ovdje imao vrlo zanimljivo mišljenje o članu Presjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

U prošlosti smo imali nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo, samo da navedem nekoliko primjera – Aprilski paket i Butmirski razgovori, oni koji blokiraju promjene su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu. Moram istaknuti da je recimo izborna reforma veoma važna kada je u pitanju popravljanje situacije u BiH. Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini“, kazao je Palmer i još jednom ponovio kako je primjer vlasti u Kantonu Sarajevo primijer na koji se trebaju svi ugledati.

Ugledni američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski pak smatra, da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, da SAD moraju ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog izaslanika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoje plijenove i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnoj razini, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo. U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom. Ovo je primamilo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu Bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački muslimanski čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za obranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne“, istaknuo je Bugajski.

Slično mišljenje je ponudila i profesorica Univerziteta Johns Hopskins Majda Ruge koja je na svjedočenje pred Senatom došla iz posjete regionu.

Prebrzi napredak i bez pune koordinacije s evropskim saveznicima dovodi u opasnost temeljne politike i principe koje podržavaju uzastopne američke administracije obje strane: održavanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica i dalje je presudno za stabilnost regiona. Bilo koji pristup koji uključuje promjene granica rizikuje da proizvede nenamjerene posljedice. Čak je i puki razgovor o takvoj mogućnosti američkih zvaničnika opasan jer podstiče one koji promoviraju programe secesije kao što su Milorad Dodik i Republika Srpska. U tom kontekstu, želim podsjetiti ovaj odbor da širom regiona najvažniji uzrok političke nestabilnosti nisu etničke tenzije. Nedavno istraživanje javnog mnijenja, provedeno u Međunarodnom republikanskom institutu, pokazalo je da više od 50 posto građana u svim etničkim grupama u BiH identifikuje organizovani kriminal kao sigurnosnu prijetnju broj jedan, a ne pripadnike drugih etničkih grupa“, navela je Ruge.

Svi govornici su se suglasili da SAD u narednom periodu mora predano raditi kako bi se riješilo pitanje otvaranja pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije o pridruživanju koji su blokirani zbog negodovanja Francuske i Holadnije.

Kada su u pitanju pregovori Srbije i Kosova, istaknuto je da je neophodno da se ubrzaju i da se obje strane iskreno vrate pregovaranju o pitanjima koja stoje već dugo na stolu.

Zajednička je ocjena da je dobro što je Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo od američkog Senata za ratifikaciju članstva u NATO-u što će dodatno doprinijeti stabilnosti u regionu.

Bugajski i Ruge su pozvali američku administraciju i političare da budu još prisutniji u regionu Zapadnog Balkana kako bi zajedno s drugim saveznicima mogli biti jasna protuteža aktivnostima Rusije, Kine i Turske koji imaju različite interese i uticaje u regionu Zapadnog Balkana.

Esmir Milavić (N1)

24.10.2019.

EU GARANCIJE ZA NAIVNE ILI ZAŠTO JE ZA BiH VAŽNIJI PUT KA NATO-U


//////////////////////

Crveni krst upozorava na humanitarnu katastrofu u Vučjaku

////////////////////////////

///////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////