Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

21.10.2019.

PROF.DR. IVO KOMŠIĆ : KO TRAŽI SAMOOPREDJELJENJE I ZAŠTO GA NE MOŽE DOBITI?

21.10.2019.

JASMIN AHIĆ: AKO EU NE POJAČA ULOGU, BALKANU PRIJETI DESTABILIZACIJA OPASNIH RAZMJERA

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera

Ahić: Ako EU ne pojača ulogu, Balkanu prijeti destabilizacija opasnih razmjera
Jasmin Ahić
EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću destabilizaciju veoma opasnih razmjera.

Upozorio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Jasmin Ahić.

"Kada smo kao država Bosna i Hercegovina u decembru prošle godine pozvani da predamo ANP, izjavio sam da je nedopustivo  blokirati dalji put u NATO savez i to nepoštivanjem Ustava, Zakona, te strategija ove zemlje. Blokada koja je nakon toga uslijedila, kako dalje saradnje sa NATO-om, tako i neformiranja vlasti u BiH, ide na račun političkim predstavnicima entiteta RS", smatra naš sagovornik.

Kako ističe, ono što je najproblematičnije, rješenje postoji i može ga donijeti visoki predstavnik korištenjem svojih bonskih ovlasti.

"Konstantno popuštanje, na bazi koncepta 'vi se morate dogovoriti', dovelo je do ovih veoma opasnih i ozbiljnih blokada kojima se direktno krši stabilnost i sigurnost izgrađenog sistema daytonske Bosne i Hercegovine. Na političko-društvenoj sceni je postalo normalno zagovarati secesionističke politike i rušiti državu Bosnu i Hercegovinu", navodi Ahić.  

Ukoliko bi se našoj zemlji dogodio sličan scenario kao u Makedoniji, kojoj čelnici EU nisu odobrili pristupne pregovore uprkos ispunjenju uslova, ovaj profesor je uvjeren da bi to bilo pogubno za put BiH u EU.

"To se ni u kojem slučaju ne smije desiti, jer bi još više dalo vjetra u leđa secesionističkim politikama na terenu. EU mora, bez obzira na svoje unutarnje probleme, napokon ozbiljno preuzeti svoju ulogu u integraciji Zapadnog Balkana ili biti spremna za moguću  destabilizaciju veoma opasnih razmjera", zaključio je Ahić u razgovoru za naš portal.

(Vijesti.ba)

21.10.2019.

HARIS ČUTAHIJA: MACRONOV VETO IDE NA RUKU DODIKA I NJEGOVIM BLOKADAMA

21.10.2019.

KAD POČNE PRIČA O NOVCU, ONDA SVI GOVORE O MIGRANTSKOJ KRIZI

21.10.2019.

U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA ZAPOČEO PROCES REEKSHUMACIJE


////////////////////////


////////////////////////////

21.10.2019.

NATO ISPRAVLJA 'GREŠKU' EU ZBOG KOJE SKOPLJE RASPISUJE IZBORE

21.10.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : KO TRAŽI SAMOOPREDJELJENJE I ZAŠTO GA NE MOŽE DOBITI?

21.10.2019.

NOVI BEJRUT: PROČITAJTE REPORTAŽU ZLATKA DIZDAREVIĆA IZ PRIJESTOLNICE LIBANONA

21.10.2019.

NIHAD ČOLPA: ČINI SE DA JE ALEKSANDAR VUČIĆ AGRESIVNIJI OD SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Čolpa: Čini se da je Vučić agresivniji od Miloševića


Čolpa: Čini se da je Vučić agresivniji od Miloševića
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Povodom Vučićeve najave još agresivnijeg naoružavanja Srbije nemamo nijednu dilemu da on nastavlja Miloševićevu politiku, rekao je predsjednik Građanskog saveza i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

"Vučić je njegov nasljednik i po tome što svoju politiku zasniva na lažima o ugroženosti Srba i Srbije od strane susjeda, a zapravo je prošlost pokazala da su mnogi u regionu platili krvavu cijenu nakon silnih izjava Miloševića o ugroženosti Srba.

Vučićevi izgovori, povodom naoružavanja Srbije, neodoljivo podsjećaju na Hitlerove iza 1935. godine kada je na sav glas govorio da se naoružava, jer ga susjedi ugrožavaju, što je postalo pravilo za agresiju.

U posljednjih nekoliko godina politički vrh Srbije strogo i prikriveno prijeti tako što ne poštuje Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja te na taj način ugrožava sigurnost u regionu i stvara uslove da se oružano razračuna sa susjedima i silom poput Miloševića nametne svoje ciljeve.

Sa žalošću moram ponovo reći da politike devedesetih još uvijek vladaju u regionu, i to u trenutku kada zajedno proživljavamo demografsku katastrofu kakva nije viđena od krvavih devedesetih.

Umjesto da svi zajedno ulažemo napore da sačuvamo stanovništvo, imamo Vučića koji izdvaja ogromna sredstva u naoružavanje koje za posljedicu može značiti novu agresiju na nekog od komšija, jer svi dobro vidimo da Srbija nije ugrožena", poručio je Čolpa.


(Vijesti.ba)


/////////////////////////

Zapad insistira na ANP-u, Rusi upozoravaju Dodika
21.10.2019.

BUDUĆNOST EU IZ UGLA MLADIH NA BALKANU

20.10.2019.

ZAŠTO SE PATRIJARH IRINEJ VIŠE 'UDVARA' VLASTIMA NEGO KARDINAL BOZANIĆ

20.10.2019.

LADA SADIKOVI Ć: BiH JE ZAROBLJENA DRŽAVA

20.10.2019.

U BiH SE JOŠ TRAGA ZA 7.206 ŽRTAVA IZ RATA


//////////////////////////


/////////////////////////////////////////////////

20.10.2019.

KRUG 99: NOBELOVA NAGRADA HANDKEU JOS JEDAN BJELOSVJETSKI EGZIBICIONIZAM

////////////////////////////

//////////////////////////

////////////////////////


////////////////////////////////

Institut za nestale osobe BiH

U BiH se još traga za 7.206 žrtava iz rata


////////////////////////////


//////////////////////////


////////////////////////////////


//////////////////////////

20.10.2019.

DRAGO BOJIĆ : ALEKSANDAR SVETOSAVSKI I MILORAD MIROTOČIVI...

20.10.2019.

FELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1)KAJANJE KAO IZNIMKAFELJTON: HERCEG-BOSNA U HAAGU (1)<br>Kajanje kao iznimka////////////////////////////////////////
/////////////////////////////////
////////////////////////////////


////////////////////////////////


//////////////////////////////

Crkva u sekularnoj državi

Objavio/la haler u 04:37, 0 komentar(a), print, #

20.10.2019.

AKADEMIJA: ALIJA IZETBEGOVIĆ JE BIO POŠTOVAN I NA ISTOKU I NA ZAPADU

20.10.2019.

EMIR HADžIHAFIZBEGOVIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: "MILORAD DODIK NAJVEĆI KRIVAC, ŽAO MI JE ŠTO MU DRAGAN ČOVIĆ U TOME POMAŽE..."

HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Milorad Dodik najveći krivac, žao mi je što mu Dragan Čović u tome pomaže..."

Glumac Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55 i nedavno imenovani član Predsjedništva SDA, govorio je za N1 o svom umjetničkom angažmanu, aktuelnim projektima, ali i političkim pitanjimaImage result for HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: "Milorad Dodik najveći krivac, žao mi je što mu Dragan Čović u tome pomaže..."

Govoreći o političkom angažmanu, a nakon što je izabran u Predsjendištvo SDA, kazao je da se u proetklom periodu nije slagao sa nekim stvarima u stranci te zbog toga nije bio aktivno uključen.

"Nikad tu stranku nisam napustio, samo sam apstinirao devet godina iz razloga koji su osobne prirode. Nisam se slagao sa nekim stvarima i taj period od devet godina je bilo apstiniranje. Ovo nije neki veliki povratak obzirom da sam ja bio član Političkog savjeta rahmetli predsjednika Izetbegovića", kazao je Hadžihafizbegović.

Kako je naveo, dosta se toga promijenilo u proteklim godinama u SDA.

"Ja se nisam slagao sa padom kriterija i sa dolaskom vrlo opskurnih faca i likova na vrlo važna mjesta u državi BiH. U jednom trenutku polusvijet u SDA je došao na vrlo važna mjesta i ja sam od tog trenutka imao problem sa aktivnim učešćem unutar angažmana u SDA. Na vrlo važnim mjestima našli su se nestručni, nekompetentni ljudi koji ne bi mogli biti predsjednici kućnih savjeta, dobijali su vrlo važne pozicije. Sada se situacija uveliko promijenila, ja se zahvaljujem predsjedniku Izetbegoviću koji je predložio mene u Predsjedništvo. Zagovornik sam jedne stvari - legitimno je boriti se za vlast, praviti koalicije, unutar tih koalicja dijeliti resore, ali nije legitimno i tu počinje govotovo krivično djelo, ako na mjesta u institucijama, firmama, preduzećima, koja raspisuju konkurse, koje formiraju komisije, najaviti građanima FBiH i Kantona Sarajevo, da će to biti član tvoje stranke. To nije u redu. Šta ako se javi mnogo stručniji i kompetentniji od člana te stranke. Oboriti tog čovjeka je za mene krivično djelo", kazao je.

Ispričao je primjer iz perioda kada je bio ministar kulture u Vladi Kantona Srajevo i kad je SDA vladala Kantonom Sarajevo.

"Dino Mustafić je bio osnivač Naše stranke i četiri godine je bio direktor MESS-a. Bilo bi strašno pomjeriti Dinu Mustafića koji je sjajno radio svoj posao. Nermin Tulić je bio član SDP-a, nikada ga niko nije dirao u Pozorištu mladih, Omić je bio direktor SARTR-a, Strajo Krsmanović je bio direktor Colegium Artisticuma, nije mi palo na pamet da diram tog divnog čovjeka...", kazao je Hadžihafizbegović.

Poručio je da mu je dosta teze "neka je najgori, ali neka je naš".

"Neka je najbolji, ne mora biti naš. Tako se pravi država. Ja sam postao direktor Kamernog teatra 55 u vrijeme kada je Ministarstvo kulture vodio gospodin Rešidat, čovjek iz DF-a".

Govoreći o neformiranju vlasti na državnom nivou, smatra da je najveći krivac Milorad Dodik.

"Poručuje da ne želi nikakvu vrstu legitimnog dogovora koji štiti Ustav, koji štiti zakone u BiH. Praviti paralelizam i istu odgovornost za neformiranje vlasti pripisivati SDA-u, HDZ-u i SNSD-u je politički nekorektno. U ovu priču mogu da uključim i gospodu Radončića i Komšića koji su pokazali jednu ozbiljnu političku i državotvornu svijest i ja im na tome čestitam. Stali su iza onoga što je najbitnija i najvažnija stvar, a to je Ustav naše zemlje koji Milorad Dodik želi putem neformiranja vlasti da denuncira, sruši... Žao mi je što mu Čović u tome pomaže, ali cijela priča je zapravo na relaciji rušenja ustavnog poretka bh. društva od strane Milorada Dodika. I tako treba javnosti saopštiti", kazao je Hadžihafizbegović za N1.

19.10.2019.

SILE KOJE ŽELE RASPAD BiH NE MIRUJU, MILORAD DODIK IMA DIREKTNU PODRŠKU RUSIJE

Sile koje žele raspad BiH ne miruju, Dodik ima direktnu podršku Rusije

Sile koje žele raspad BiH ne miruju, Dodik ima direktnu podršku Rusije

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona analizirao je dešavanja u BiH, kako bi bolje informisao članove Kongresa i donosioce odluka u SAD.

 

Među ključnim problemima u izvještaju pod nazivom „Blinking Red Lights“ su izdvojeni porast etno-nacionalizma i nefunkcionisanje države.

Heather Conley, autorica izvještaja i nekadašnja zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kaže za Glas Amerike da je bilo frustirajuće vidjeti kako još jedan dogovor političkih lidera o formiranju vlasti propada. Prema njenim riječima, problem je u tome što je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat, ali nije bio napravljen za uspješno upravljanje zemljom, pa je potrebna neka vrsta novog Dejtona.

„Ono što se događa je da entiteti zapravo koriste ovu paralizu da bi počeli mijenjati zemlju i prirodu zemlje iznutra. Sigurno, osoba koja je to najvještije iskoristila, je gospodin Dodik i Republika Srpska“, kaže Conley i dodaje:

„Moramo gledati na post dejtonsku potrebu da država napreduje, a ne da ide unazad. Ali tako je teško ponuditi takvu preporuku jer jednostavno ne vidimo političko vodstvo, političku volju... Posao koji bi preduzela međunarodna zajednica bio bi veoma zahtjevan i postavlja se pitanje ko će to uraditi u trenutku u kojem je Evropa duboko ometena svojim unutrašnjom problemima, a i SAD su snažno okrenute vlastitim domaćim problemima. I upravo je to razlog što ovu paralizu koriste političke snage koje žele da vide konačni raspad.“

Conley kaže da je Zapadnom Balkanu, posebno BiH, neophodan stalni angažman međunarodne zajednice:

„Sile u Bosni koje žele da se Bosna razdvoji i ima odvojene entitete, ne spavaju i nisu zadovoljne. One rade svakog dana. A to su snage kojima se moramo suprotstaviti.“

Izvještaj je utvrdio da je jedan od problema u BiH preplitanje interesa velikih sila, poput Rusije, Turske i Kine, ali i uplitanje prvih susjeda – Hrvatske i Srbije. Dosta pažnje posvećeno je Hrvatskoj i zapaljivim izjavama hrvatskog državnog vrha, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

„Sigurno da Beograd i dalje utiče na događaje. Ali rekla bih da Republici Srpskoj gotovo ne treba pomoć Beograda, oni je dobijaju direktno iz Kremlja. Dakle, ovdje vidimo jasan ruski štetni utjecaj da se opet fragmentira, podijeli, odvoji. Mislim da je jedan od elemenata našeg rada koji je najviše iznenadio bio koliko smo negativni prema ulozi Hrvatske“, objašnjava Conley.

„Očekujemo da članica NATO-a i EU koja je prošla kroz ovo teško iskustvo može igrati samo korisnu i podržavajuću ulogu, a ne da na neki način podstiče najgore nagone i dozvoljava svojoj domaćoj politici da se uključi u to.“

Služba za poslove sa strancima BiH nedavno je, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole za četiri državljanina Turske[DJ1] . Jedno od pitanja Glasa Amerike odnosilo se i na traženje izručenja državljana koje Turska smatra za prijetnju i sumnjiči da su članovi pokreta Fethullaha Gülena. Conley kaže da se sličan problem dešavao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali i Evrope.

„To je zaista izazov. Imate moćnu zemlju koja ima ekonomski utjecaj, kulturološki utjecaj, vjerski utjecaj, a morate se boriti za institucije, vladavinu zakona, demokratiju. Je li to izručenje zasnovano na činjenicama ili se radi o političkom progonu? I to je teška situacija za bilo koju zemlju. Ali kada institucije i vladavina zakona nisu tako jaki koliko bismo željeli, to postaje prilično nepodnošljivo“, kaže Conley.

„Vladavina prava mora biti najvažnija. Ako izručenje može ispuniti zakonske uslove, tada treba nastaviti s njim. Ali ako iz različitih razloga ne može, ako Bosna ne vjeruje da će se tim pojedincima pošteno suditi, tada mora stati na stranu demokratije i ljudskih prava.“

Conley već duže vremena istražuje metode i načine širenja ruskog utjecaja, o čemu je napisala i dva izvještaja: „Kremlin Playbook 1[DJ2] “ i „Kremlin Playbook 2[DJ3] “. Iako se u njima nije fokusirala na BiH, kaže da je riječ o sličnim modelima ponašanja:

„Rusija koristi svoje veze, bilo da su to ekonomske veze, kulturološke ili političke veze, koristi sve dostupne alate kako bi pokušala utjecati na događaje. Kao što sam napomenula, ovo što vidimo na puno načina su mnogo bliže veze Republike Srpske i gospodina Dodika sa Kremljom, nemajući nužno podršku Srbije, mada je tu. Tu je ruska pravoslavna crkva koja pruža diplomatsku i političku podršku.“

Kad je riječ o Kini, balkanske zemlje su podložne njenim utjecajima jer im treba finansiranje infrastrukture, dok Kini treba okruženje u kojem joj je više toga dozvoljeno i kojem ima pristup.

„To je lakše raditi kada imate slabije institucije koje ne provjeravaju detalje i ne osiguravaju da su ulaganja transparentna. Ali da, sve više smo zabrinuti zbog kineskog ekonomskog prodora u Srbiju. Ne samo zbog infrastrukture. Tu je tehnologija. Postoji program sigurnih gradova. Vidimo da Srbija zaista postaje svojevrsni usvajač ili primjer kineske tehnologije za nadzor u Evropi“, objašnjava Conley i zaključuje:

„Moramo se pobrinuti da SAD i Evropa imaju pozitivnu agendu gdje utječemo na borbu protiv korupcije, jake institucije, snažno civilno društvo i odgovorne lidere koji će poduzeti korake za jačanje Bosne.“


(Vijesti.ba / VOA )

19.10.2019.

BANJALUČKI MUSLIMANI 1941. JAVNO DIGLI GLAS PROTIV PROGONA SRBA, ŽIDOVA

Banjalučki muslimani 1941. javno digli glas protiv progona Srba, Židova

Banjalučki muslimani 1941. javno digli glas protiv progona Srba, Židova
Foto: FENA - Vijesti.ba

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović naglasio je da su mir i suživot veoma važni te da je uvjeren da je bilo potomaka Srba, Jevreja i Roma koji su 1992.godine mogli dati utočište sinovima, kćerima i unucima Bošnjaka koji su ih zaštitili 1941.godine.

Sedamdeset uglednih banjalučkih Bošnjaka (Muslimana) potpisalo je 12.novembra 1941. rezoluciju kojom su se usprotivili progonu i ubijanju banjalučkih Srba, Židova i Roma od vlasti tadašnje NDH.

O tome je večeras u Banjoj Luci razgovarano na tribini o temi "Rezolucija banjalučkih Muslimana 1941. godine".

Skup je organizovala Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Banja Luka, uz podršku Muftijstva banjalučkog, a efendija Abdibegović je kazao da je ta rezolucija na ponos hrabrih, odvažnih i civilizavanih Bošnjaka, Muslimana u to vrijeme, koji su digli svoj glas i kazali da na bosanskom prostoru ima jedan nukleus antifašista, koji će staviti svoj život na kocku, da zaštitu sebi bliske osobe, komšije, prijatelje, radnike...

-Ta rezulucija im služi na ponos i njima i ovog grada, jer je ona banjalučka, kao što je i mostarska, sarajevska, prijedorska..., naglasio je muftija Abdibegović.

Kada je u pitanju komparacija s dešavanjima u periodu 1992.-1995-godine, ukazao da se traga za onim što je dobro, jer se u to dobro vjeruje.

Iako nije bilo institucionalne zaštite Bošnjaka u Banjoj Luci u to ratno vrijeme, bilo ja, naglašava, pojedinaca koji su željeli i pružili ruku pomoći Bošnjacima.

-Ukoliko se površno posmatraju stvari kazat ćemo da nema nikakve paralele, ali to nije tačno. Ona postoji i želimo da pojasnimo da institucionalno nije bilo zaštite Bošnjaka u Banjoj Luci i to je činjenica, zbog koje žalimo, ali je istina da je bilo pojedinaca, koji su uspjeli i pružili ruku i utjehe i nade te udomili mnoge  Bošnjake, rizikujući svoj život baš onako kako su Bošnjaci 1941.godine stali u zaštitu Srba, Jevreja i Roma – rekao je muftija banjalučki.

I mediji su, napominje, pomogli da istina ode u svijet.

Za narednu godinu u planu je, dodaje, organizovanje konferencije kako bi se govorilo o vrijednostima i tog dokumenta i njegovog sadržaja.

Muftija banjalučki je istakao da se iz Banje Luke želi poslati jedna ljepša slika, a to je, kaže, moguće ukoliko "jedni drugima pružimo ruku".

Vjeruje da će biti organizovan susret bošnjačkih, hrvatskih, srpskih, jevrejskih naroda o tome kako živjeti složno u Banjoj Luci i razvijati je kao multikulturalni grad.

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka BiH Ferid Dautović je podsjetio da je bosanska ulema, koja ima veliki ugled i važnost kod Muslimana, pokrenula rezolucije o zaštiti Srba, Jevreja i Roma u tadašnjoj porobljenoj Evropi, u vrijeme nacizma i fašizma.

Podsjetio je na „El-Hidaje i Sarajevsku rezoluciju iz 1941.“, u kojoj su dali svoj stav o tadašnjim zločinima u kojima su stradali brojni Srbi, Jevreji i Romi, te u tom ambijentu i pojedini Muslimani.

Ta rezolucija je, kaže, bila početak svih drugih rezolucija u ostalim bh. gradovima, među kojima je i Banja Luka i Mostar.

- Suština svih rezolucija je da to bio krik slobode bošnjačke uleme u porobljenoj Evropi, da se zaštite Srbi, Jevreji i Romi, jer su smatrali da je ljudski život svetinja i da ga se treba boriti za svoje komšije – rekao je Dautović.


(Vijesti.ba / FENA)

19.10.2019.

ULTRASI SKANDIRALI: SLOBODAN PRALJAK; ROĐENI UZVRATILI: JAVI SE/////////////////////////////

Koordinator Platforme za progres

Edin Batlak: Srednji put je formula za BiH


/////////////////////


////////////////////////


////////////////////////////


//////////////////////

19.10.2019.

RASIZAM NA STADIONIMA U DOBU USPONA EKSTREMNE DESNICE

Image result for Rasizam na stadionima u dobu uspona ekstremne desnice/////////////////////////////


Image result for Zašto gori Barcelona?


///////////////////////


//////////////////////


/////////////////////
////////////////////////

////////////////////////
 • 19.10.2019.

  JEDINO JE VIZIONARSKI UM ALIJE IZETBEGOVIĆA VJEROVAO U USPJEH

  Jedino je vizionarski um Alije Izetbegovića vjerovao u uspjeh

  Jedino je vizionarski um Alije Izetbegovića vjerovao u uspjeh
  Foto: Vijesti.ba

  U povodu 24. godišnjice "Dnevnog avaza", utemeljitelj i osnivač najtiražnijeg dnevnog lista u BiH Fahrudin Radončić oglasio se na svom Instagram profilu.

  Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

  - Svaki 2. oktobar je važan datum u mom životu, ali i u medijskom, kulturnom i političkom životu BiH. Naime, na taj dan ratne 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu odštampan je prvi broj "Dnevnog avaza", najtiražnijeg i najutjecajnijeg dnevnog lista u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Zaista je bilo iznimno teško u zarobljenom i devastiranom Sarajevu, bez dovoljno vode i struje, osigurati roto papir, izbacivanje odštampane novine kroz Tunel spasa na slobodnu teritoriju i brinuti hoće li novinari i grafičari stradati od granata ili snajperskih metaka. Niko tada, osim vizionarskog uma rahmetli Alije Izetbegovića, nije vjerovao da će to postati impresivan nacionalni uspjeh, da prvenstveno Bošnjaci prvi put u svojoj historiji dobiju svoj nacionalni dnevni list, koji će višedecenijski trajati. "Avaz" je, naravno, kao i BiH, opstao. Postao je najveći brend po više osnova i kompanija koja je na tržištu osigurala da uposlenici svakog prvog u mjesecu primaju uredne plaće, s izmirenim svim obavezama. Bio sam na proslavi godišnjice, prisustvovao dodjeli novinarskih nagrada i priznanja pojedincima koji su u "Avazu" po 20 i više godina. Lijepa noć uz interpretatorske virtuoznosti Hanke Paldum, Enesa Begovića i Slađe Mandić. Inače je oktobar taličan za "Avaz". Još 20. oktobra 1991. godine osnovao sam i registrirao kompaniju "Avaz" u Sarajevu - napisao je Radončić na Instagramu.

  19.10.2019.

  ZAPADNI BALKAN, EU I TREĆI IGRAČI

  19.10.2019.

  16. GODIŠNJICA SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA SUVERENE I NEZAVISNE DRŽAVE BiH ALIJE IZETBEGOVIĆA

  19.10.2019.

  IGK O INTERVJUU GENERALA MCKNEZIEJA: ANTIBOSANSKOJ KOALICIJI...

  19.10.2019.

  POLITIČKU PARALIZU U BiH KORISTE SNAGE KOJE ŽELE DA VIDE NJEN KONAČNI RASPAD

  Izvještaj o BiH Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona: Političku paralizu u BiH koriste snage koje žele da vide njen konačni raspad

  Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Washingtona analizirao je dešavanja u BiH, kako bi bolje informisao članove Kongresa i donosioce odluka u SAD. Među ključnim problemima u izvještaju pod nazivom „Blinking Red Lights“ su izdvojeni porast etno-nacionalizma i nefunkcionisanje države.

  Heather Conley, autorica izvještaja i nekadašnja zamjenica pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kaže za Glas Amerike da je bilo frustirajuće vidjeti kako još jedan dogovor političkih lidera o formiranju vlasti propada. Prema njenim riječima, problem je u tome što je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat, ali nije bio napravljen za uspješno upravljanje zemljom, pa je potrebna neka vrsta novog Dejtona.

  „Ono što se događa je da entiteti zapravo koriste ovu paralizu da bi počeli mijenjati zemlju i prirodu zemlje iznutra. Sigurno, osoba koja je to najvještije iskoristila, je gospodin Dodik i Republika Srpska“, kaže Conley i dodaje: „Moramo gledati na post dejtonsku potrebu da država napreduje, a ne da ide unazad. Ali tako je teško ponuditi takvu preporuku jer jednostavno ne vidimo političko vodstvo, političku volju… Posao koji bi preduzela međunarodna zajednica bio bi veoma zahtjevan i postavlja se pitanje ko će to uraditi u trenutku u kojem je Evropa duboko ometena svojim unutrašnjom problemima, a i SAD su snažno okrenute vlastitim domaćim problemima. I upravo je to razlog što ovu paralizu koriste političke snage koje žele da vide konačni raspad.“

  Conley kaže da je Zapadnom Balkanu, posebno BiH, neophodan stalni angažman međunarodne zajednice: „Sile u Bosni koje žele da se Bosna razdvoji i ima odvojene entitete, ne spavaju i nisu zadovoljne. One rade svakog dana. A to su snage kojima se moramo suprotstaviti.“

  Izvještaj je utvrdio da je jedan od problema u BiH preplitanje interesa velikih sila, poput Rusije, Turske i Kine, ali i uplitanje prvih susjeda – Hrvatske i Srbije. Dosta pažnje posvećeno je Hrvatskoj i zapaljivim izjavama hrvatskog državnog vrha, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

  „Sigurno da Beograd i dalje utiče na događaje. Ali rekla bih da Republici Srpskoj gotovo ne treba pomoć Beograda, oni je dobijaju direktno iz Kremlja. Dakle, ovdje vidimo jasan ruski štetni utjecaj da se opet fragmentira, podijeli, odvoji. Mislim da je jedan od elemenata našeg rada koji je najviše iznenadio bio koliko smo negativni prema ulozi Hrvatske“, objašnjava Conley. „Očekujemo da članica NATO-a i EU koja je prošla kroz ovo teško iskustvo može igrati samo korisnu i podržavajuću ulogu, a ne da na neki način podstiče najgore nagone i dozvoljava svojoj domaćoj politici da se uključi u to.“

  Služba za poslove sa strancima BiH nedavno je, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole za četiri državljanina Turske[DJ1] . Jedno od pitanja Glasa Amerike odnosilo se i na traženje izručenja državljana koje Turska smatra za prijetnju i sumnjiči da su članovi pokreta Fethullaha Gülena. Conley kaže da se sličan problem dešavao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali i Evrope.

  „To je zaista izazov. Imate moćnu zemlju koja ima ekonomski utjecaj, kulturološki utjecaj, vjerski utjecaj, a morate se boriti za institucije, vladavinu zakona, demokratiju. Je li to izručenje zasnovano na činjenicama ili se radi o političkom progonu? I to je teška situacija za bilo koju zemlju. Ali kada institucije i vladavina zakona nisu tako jaki koliko bismo željeli, to postaje prilično nepodnošljivo“, kaže Conley. „Vladavina prava mora biti najvažnija. Ako izručenje može ispuniti zakonske uslove, tada treba nastaviti s njim. Ali ako iz različitih razloga ne može, ako Bosna ne vjeruje da će se tim pojedincima pošteno suditi, tada mora stati na stranu demokratije i ljudskih prava.“

  Conley već duže vremena istražuje metode i načine širenja ruskog utjecaja, o čemu je napisala i dva izvještaja: „Kremlin Playbook 1[DJ2] “ i „Kremlin Playbook 2[DJ3] “. Iako se u njima nije fokusirala na BiH, kaže da je riječ o sličnim modelima ponašanja:

  „Rusija koristi svoje veze, bilo da su to ekonomske veze, kulturološke ili političke veze, koristi sve dostupne alate kako bi pokušala utjecati na događaje. Kao što sam napomenula, ovo što vidimo na puno načina su mnogo bliže veze Republike Srpske i gospodina Dodika sa Kremljom, nemajući nužno podršku Srbije, mada je tu. Tu je ruska pravoslavna crkva koja pruža diplomatsku i političku podršku.“

  Kad je riječ o Kini, balkanske zemlje su podložne njenim utjecajima jer im treba finansiranje infrastrukture, dok Kini treba okruženje u kojem joj je više toga dozvoljeno i kojem ima pristup.

  „To je lakše raditi kada imate slabije institucije koje ne provjeravaju detalje i ne osiguravaju da su ulaganja transparentna. Ali da, sve više smo zabrinuti zbog kineskog ekonomskog prodora u Srbiju. Ne samo zbog infrastrukture. Tu je tehnologija. Postoji program sigurnih gradova. Vidimo da Srbija zaista postaje svojevrsni usvajač ili primjer kineske tehnologije za nadzor u Evropi“, objašnjava Conley i zaključuje:

  „Moramo se pobrinuti da SAD i Evropa imaju pozitivnu agendu gdje utječemo na borbu protiv korupcije, jake institucije, snažno civilno društvo i odgovorne lidere koji će poduzeti korake za jačanje Bosne.“

  (Kliker.info-Glas Amerike)

  19.10.2019.

  CRKVA U SEKULARNOJ DRŽAVI

  18.10.2019.

  PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKO KOMŠIĆ UPUTIO JE NOVO PISMO PREDSJEDNIKU KRALJEVSKE ŠVEDSKE AKADEMIJE NAUKA MATSU MALMU

  KOMŠIĆ U PONOVO PISAO KRALJEVSKOJ AKADEMIJI: "Handke jeste osudio zločin u Srebrenici ali ga nije nazvao pravim imenom. To je žalostan pokušaj revizije"!

  Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je novo pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu.  KOMŠIĆ U PONOVO PISAO KRALJEVSKOJ AKADEMIJI: 'Handke jeste osudio zločin u Srebrenici ali ga nije nazvao pravim imenom. To je žalostan pokušaj revizije'!

  Komšićevi pismo prenosimo u cjelini.  

  Poštovani,

  Nakon Vaše reakcije u ime Kraljevske švedske akademije nauka i Komiteta za književnost, objavljene u švedskom dnevniku „Dagens Nyheter“, a koja se odnosi na naše negodovanje zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost glorifikatoru genocida Peteru Handkeu, sa žaljenjem konstatiram da ste, unatoč našem upozorenju da se izlažete riziku glorifikacije genocida, pristupili direktnom negiranju genocida nastojeći objasniti navodnu opravdanost za dodjeljivanje nagrade Peteru Handkeu.

  S dubokim žaljenjem i razočarenjem, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, konstatiram da ste se kao predsjednik Kraljevske švedske akademije upustili u otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, što predstavlja najsramniju epizodu u historiji Kraljevske švedske akademije.

  Naime, gospodine Malm, Vašom izjavom tvrdite da Akademija nije pronašla ništa u Handkeovom pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda.

  Shodno toj tvrdnji, pozivate se na članak iz 2006. godine objavljen u njemačkom dnevniku „Suddeutsche Zeitung“, u kojem Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata.

  Imajući u vidu Vaš istup kao predsjednika Kraljevske švedske akademije nauka, želim da Vas informiram o tome da taj članak iz 2006. godine, objavljen u njemačkom dnevniku „Suddeutsche Zeitung“ (članak u kojem Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata, a na koji se pak uzimajući u odbranu Hadnkea poziva Kraljevska švedska akademija) sa stanovišta međunarodnog prava, poštivanja presuda Međunarodnog suda u Hagu i sa stanovišta historijske istine, uopće nije relevantan. Odnosno, relevantan je jedino u kontekstu negiranja genocida.

  S obzirom na to da je dužnost Kraljevske švedske akademije nauka i Komiteta za književnost bila upoznati se sa činjenicama prije samog dodjeljivanja nagrade (imajući u vidu izvanliterarni angažman Handeka), kao i upoznati se sa činjenicama u trenutku kada ste se odlučili upustiti u odbranu svoje sporne odluke, želim Vas informirati o sljedećem.

  Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2001. godine utvrđen je zločin genocida u slučaju „Krstić“, punih pet godina prije nego li je Peter Handke negirao genocid u članku iz 2006. godine objavljenom u njemačkom dnevniku „Suddeutsche Zeitung“ (Peter Handke piše da je pokolj u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata). Zločini protiv čovječnosti, prema presudama međunarodnih sudova, utvrđeni su u više općina u Bosni i Hercegovini. Međutim, utvrđen je i zločin genocida koji Peter Handke negira. S tim u vezi, dolazi se do zaključka da Akademija i Komitet, pozivajući se na navodnu Handkeovu osudu zločina protiv čovječnosti, negiraju zločin genocida u Srebrenici.

  Želio bih Vas i Akademiju podsjetiti i na činjenicu da svi negatori genocida, uključujući i ratnog zločinca Vojislava Šešelja, poput Handkea, a nažalost i Kraljevske švedske akademije nauka, osuđuju „pokolj u Srebrenici“, ali i ne i genocid koji je utvrđen pred međunarodnim sudovima, što nije ništa drugo nego izraz negiranja genocida.

  Također, ovom prilikom želim naglasiti da je Kraljevska švedska akademija nauka, negirajući genocid, odnosno uzimajući kao relevantno Handekovo negiranje genocida iz 2006. godine, pogazila Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, unatoč činjenici da je Kraljevina Švedska članica Evropske unije u kojoj je negiranje genocida kažnjivo zakonom.

  Zbog svega navedenog još jednom pozivam Kraljevsku švedsku akademiju nauka i Komitet za književnost da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku, jer se, uzimajući u obzir trenutni stav, na neshvatljiv način stavljaju na stranu anticivilizacije, negirajući zločin genocida i pokušavaju odbraniti ono što je s ljudskog i moralnog stanovišta neodbranjivo.

  Ovom prilikom prenosim Vam pozdrave iz zemlje Nobelovca i iz zemlje u kojoj su suze Majki Srebrenice svetinja, uvjeren da će Kraljevska švedska akademija nauka i Komitet za književnost biti upoznati sa sadržajem ovog pisma, te preispitati donesenu odluku.

  18.10.2019.

  ŽESTOK OBRAČUN SDS-A, PDP-A I DNS-A SA MILORADAM DODIKOM

  18.10.2019.

  TIM JUDAH: ZAČARANI KRUG DEMOGRAFSKOG PADA NA BALKANU

  18.10.2019.

  MIRKO ŠAROVIĆ : MILORAD DODIK JE U PARANOJI, ENTITET RS-A ZBOG NJEGA NEPOVRATNO TONE U IZOLACIJU


  /////////////////////

  Komšić pisao predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka

  //////////////////////


  ////////////////////////


  ///////////////////////


  ///////////////////////

  //////////////////////

  ////////////////////////

  18.10.2019.

  SIVA ZONA FINANSIRANJA POLITIČKIH STRANAKA U BiH

  18.10.2019.

  EU: NISU USPELI DA SE USAGLASE OKO OTVARANJA PRISTUPNIH PREGOVORA SA SEVERNOM MAKEDONIJOM I ALBANIJOM

  18.10.2019.

  PATRIJARH IRINEJ BOLUJE OD RAKA PLUĆA, HRIZOSTOM PREUZIMA FUNKCIJU

  17.10.2019.

  GOJKO BERIĆ : PORUKA ISPOD KOŠA

  /////////////////////////////////


  Aktuelno pitanje Mirka Šarovića : “Zašto oni mogu da pregovaraju sa SDA, a ja ne?”

  Predsjednik SDS Mirko Šarović rekao je  da ako on krene da pregovara sa SDA za njega nije problem da dostigne 22 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. – Ako bi se to [...]

  17.10.2019.

  SAD I TURSKA DOGOVORILE PRIMIRJE U SJEVERNOJ SIRIJI

  17.10.2019.

  POSLOVNI FORUM IBF: UJEDINJENI U NAMJERI DA RAZLIČITOSTI PRETVORE U PRILIKE

  Poslovni forum IBF: Ujedinjeni u namjeri da različitosti pretvore u prilike

  Poslovni forum IBF: Ujedinjeni u namjeri da različitosti pretvore u prilike
  Foto: FENA - Vijesti.ba

  Pod motom „Ujedinimo se kao jedno - pretvorimo različitosti u mogućnosti na jednom mjestu, jednom centru, jednom srcu“ u Sarajevu je danas započeo Međunarodni poslovni  forum IBF čiji je cilj usmjeravanje pažnje na trgovinski i investicioni potencijal Bosne i Hercegovine.

  Poslovni forum IBF, koji je organiziralo Udruženje nezavisnih industrijalaca i biznismena - MÜSİAD, u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, okupio je  ugledne poslovne ljude iz Turske, Evrope, SAD-a, Kanade, Bliskog Istoka te Sjeverne Afrike, kao i Bosne i Hercegovine.

  Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju učesnicima istakao je kako Forum ima za cilj stavljanje fokusa na privredni potencijal BiH, te njene velike, ali neiskorištene resurse poput energetskih potencijala.

  - BiH ima velike neobradive površine idealne za proizvodnju hrane, za razvoj stočarstva. Ne smijemo zaboraviti ni halal industriju i turizam koji rastu iz godine u godinu, ali ni potencijale metaloprerade, namjenske i IT industrije – kazao je Džaferović, najavljujući velike infrastrukturne projekte za naredni period od koridora Vc do izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

  Džaferović je naveo da BiH posjeduje sve potrebne pretdpostavake da bude ključna tačka i svojevrsni centar za razvoj regionalne saradnje i šire. Napomenuo je da su ekonomski parametri u porastu, te da se bilježi rast broja zaposlenih, BDP-a, izvoza, a ostvaren je i veći nivo stranih investicija. 

  -Uime državnih vlasti BiH mogu da kažem da smo čvrsto posvećeni jačanju političke stabilnosti i unapređenju poslovnog ambijenta kroz ekonomske procese kako bismo omogućili što veći broj razvojnih investicija - istakao je Džaferović.    

  Iako je BiH mala zemlja, kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ona je lider i najbolja je u regionu u više oblasti, poput energetike, autoindustrije, industrije namještaja, a najbogatiji smo pitkom vodom u Evropi.

  - Ovo je prilika da kažem da bez obzira što imamo razvijene sve ove industrije, BiH nije iskoristila sve prilike, nismo iskoristili sve svoje resurse. BiH je zemlja različitosti, zemlja velikih prilika i šansi i zbog toga ste dobro došli u BiH – istakao je Šarović u svom obraćanju učesnicima foruma IBF.

  Zamjenik predsjednika MÜSİAD-a Adnan Bostan je izjavio da je poslovni forum IBF inicijativa koju održavaju svake godine u nekoj od zemalja s ciljem da se uspostave kontakti i unaprijedi saradnja poduzetnika iz zemlje domaćina sa poduzetnicima i investitorima koji dolaze iz Turske i drugih zemalja gdje djeluje MÜSİAD. To je platforma čije je cilj da se razmotre ekonomski potencijali i mogućnosti povećanja ulaganja u zemlji domaćina. 

  - Na forum su stigli potencijalni investitori iz Turske, a pored njih i privrednici iz regiona Golfskog zaljeva, područja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, naših članica iz Evrope i Amerike. Oni će sa bh. privrednicima razgovarati da bi došli do konkretnih zajedničkih projekata – kazao je Bostan, dodajući da je cilj da se doprinese ostvarenju trgovinskog i investicionog potencijala od milijardu dolara. 

  Najavio je da će danas biti otvoreno predstavništvo MÜSİAD-a u BiH koje će moći da nastavi sa praćenjem i podrškom privrednicima, te da je se i na taj način uspostavlja most za saradnju privrednika što su podržali najviši državni organi Republike Turske i BiH. 

  Priprema ovog foruma, kako je kazao  zamjenik predsjednika IBF-a Gazi Misirli, trajala je godinu dana i u tom periodu su zahvaljujući VTK, ali i drugim institucijama uspjeli da analiziraju potencijale koji postoje u BiH fokusirajući na poljoprivredno-prehrambeni sektor, stočarstvo, metaloprerađivačku i drvnu industriju, te na zdravstveni i sektor turizma.

  - Poslije urađenih analiza svih tih sektora uspjeli smo da dovedemo više od 600 privrednika koji dolaze iz Zapadne Evrope, Turske, zemalja Bliskog istoka, kao iz SAD, naših članova da zajedno sa bh. privrednicima pokušaju doći do realizacije konkretnih projekata,  te da bi se iskoristile prednosti sporazuma koje BiH ima sa Turskom i EU. Jedan od sektora gdje se posebno može postići saradnja privrednika je  proizvodnja namještaja u kojem postoji veliki potencijal – naveo je Misirli. 

  Direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH Enes Ališković kazao je da su trenutni trgovinski odnosi, odnosno razmjena  između BiH i Republike Turske i zemalja regiona MENA (Middle East and North Africa) dostigli 700 miliona eura, te da se veći dio obima te razmjene, odnosno 80 posto realizira sa Turskom. Naglasio je da je cilj dostići razmjenu više od milijardu eura zahvaljujući povećanju razmjene i drugim zemljama MENA regiona. Privrednici koji su došli iz ovih zemalja sutra će obići najznačajnije fabrike u BiH gdje su već dogovoreni sastanci.

  - Osim povećanja trgovinske razmjene, cilj je da se pokušaju iskoristiti prednosti sporazuma koje imamo sa EU, te da povećamo investicije. Pozitivno je da posebno iz zemalja Golfskog zaljeva i Turske posljednjih godina bilježimo povećanje investicija u BiH sa tendencijom rasta – dodao je Alešković.  

  MÜSİAD je nevladina organizacija koja je osnovana 1990. godine i koja predstavlja 60.000 preduzeća sa više od 11.000 članova u Turskoj i inostranstvu. Također, ova organizacija broji 1,6 miliona zaposlenih i opslužuje 86 domaćih i 223 međunarodne kontakt tačke u ukupno 93 države.  (Vijesti.ba / FENA)

  17.10.2019.

  PROVESTI BREXIT BEZ DALJNJEG ODGAĐANJA

  Provesti Brexit bez daljnjeg odgađanja

  Provesti Brexit bez daljnjeg odgađanja
  Foto: Vijesti.ba
  Velika Britanija i Evropska unija postigle su danas dogovor o Brexitu uoči samita premijera zemalja EU u Bruxellesu.

  Svoje utiske nakon postignutog dogovora sa novinarima su podijelili predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson.

  - Imamo sporazum, a to znači da više nema nikakve potrebe za bilo kakvim prolongiranjem. Ovo je pošten, uravnotežen sporazum i svjedoči o našoj predanosti pronalasku rješenja. On pruža sigurnost, dok je Brexit stvorio nesigurnost. Štiti prava naših građana, i mir i stabilnost irskog otoka. Neće biti granice na irskom otoku, a jedinstveno tržište bit će zaštićeno - poručio je Juncker, prenose Vijesti.ba.

  U ovom sporazumu nismo važni mi, nego narodi i mir, rekao je Juncker, istakavši kako se veseli  tome što će nastaviti svoje razgovore sa Johnsonom, jer su već započeti pregovori o budućnosti međusobnih odnosa odmah nakon što je potvrđen sporazum. Debata će, dodaje, krenuti 1. novembra.

  - Večeras ću sa Barnierom objasniti ovaj sporazum državama članicama i vladama. Dakako, na oba je naša parlamenta da kažu svoju konačnu riječ. Dakle, ovaj sporazum mora odobriti i Westminster i Evropski parlament - pojasnio je Juncker.

  Johnson ističe da je postignuti sporazum vrlo dobar i za EU, ali i za Veliku Britaniju.

  - To je pošten, razuman ishod i odražava veliku količinu rada koju su poduzele obje strane. Uveliko se slažem s ovim što je Jean Claude rekao o zaštiti mirovnog procesa na irskom otoku, odnosno u Sjevernoj Irskoj. Za nas u Velikoj Britaniji to znači da možemo isporučiti pravi Brexit koji postiže naš cilj - da će Velika Britanija otići 31. oktobra i da Sjeverna Irska i svi drugi dijelovi Velike Britanije mogu sudjelovati ne samo u slobodnoj trgovini i izvozu roba diljem svijeta, nego i da zajedno možemo donositi odluke o svojoj budućnosti, zakonima, granicama, finansijama i o tome kako želimo voditi Veliku Britaniju. Te će odluke donositi izabrani dužnosnici - dodao je Johnson.

  Ističe da njegovi prijatelji, zastupnici i kolege žele provesti Brexit i preći tu ciljnu crtu - isporučiti ga bez ikakve daljnje odgode, kako bi se mogli usredotičiti na prioritete britanskog naroda, poboljšanje zdravstva, finansiranje policije, podizanje minimalne plate..., prenose Vijesti.ba.

  - Sada treba provesti Brexit i raditi na našem budućem partnerstvu, jer mislim da to može biti izuzetno pozitivno i za EU i za Veliku Britaniju. Oduvijek sam govorio da smo ključna i tipična evropska zemlja, čvrsti prijatelji i partneri i veselimo se što ćemo sarađivati i dalje na izgradnji tog partnerstva u nadolazećim sedmicama i mjesecima - dodao je Johnson.

  (Vijesti.ba)

  17.10.2019.

  VELIKA BRITANIJA I EU POSTIGLE SPORAZUM O BREXITU

  17.10.2019.

  USTAVNI SUD BiH POTVRDIO: BOŠNJAČKA DJECA DISKRIMINISANA U VRBANJCIMA

  17.10.2019.

  ŽELJKO KOMŠIĆ PISAO ČELNICIMA EU: PITANJE SJEVERNE MAKEDONIJE I ALBANIJE VAŽNO I ZA BiH


  ////////////////////////


  ////////////////////////


  ////////////////////////


  //////////////////////////

  17.10.2019.

  PISMO STALNIM MISIJAMA PRI UN-U : NEVLADINA ILI POLITIČKA INTERESNA GRUPA PRED UN-OM?

  17.10.2019.

  MI SE VAŠIH COKULA NE BOJIMO


  Mi se Vaših cokula ne bojimo  Mi se Vaših cokula ne bojimo

  Vrijeme je da se misli o vremenu
  Jer trulež do besvijesti bazdi sa smrti gnjile
  Vrijeme je da misli o vremenu
  Jer velike vode na nas brode
  Gle, kako deru i žderu njine vilne sile
  Vrijeme je da se zamisli u vremenu
  Jer vjetar hitri, vjetar zmajeviti
  Na nas će noćas hudo da poleti
  Vrijeme je vatra jer neka sažga nas i satra
  Vrijeme jest ubo da udje se u OVO vrijeme
  jer vremena ima tako malo
  I vremena neće više biti

  Svako se doba ogleda u velikoj poeziji koja ima univerzalna značenja, pa tako i ovaj trenutak. Ovo je početak pjesme Maka Dizdara Četiri jahača apokalipse.

  Najoštrije protestiram protiv duboko anticivilizacijskog čina dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, jer estetsko nije odvojivo od etičkog, barem u umjetnosti kako je ja poimam, Nobelov, pak, komitet je očito drugačijeg mišljenja.

  Talas protesta protiv ovog mračnog čina već je zahvatio cijeli civilizirani svijet, svoje stavove izrekli su dobri ljudi poput Majki Srebrenici, Florance Hartman, Christiane Amampur, Ed Wuliamia, Aleksandra Hemona, Saše Stanišića, Emira Suljagića, Dragana Bursaća, Andreja Nikolaidisa, kao i mnoga strukovna udruženja poput PEN-a Njemačke i Amerike, BiH i Hrvatske, Udruženja pisaca i mnogih drugih…

  Mene je na vijest o dodjeli nagrade najprije uhvatio bijes, pa onda strah. Shvatila sam da se od početka devedesetih, kada je izvršena agresija na moju zemlju Bosnu i Hercegovinu, na sve one koji se osjećaju njenim građanima, i kada je izvršen genocid nad bošnjačkim narodom kojemu pripadam, ništa nije promijenilo.

  U Srbiji se odlikuju kreatori i izvršioci genocida, Nobelov komitet im daje još jedan alibi, dodjeljujući nagradu onome ko izjavljuje da je Sarajevo samo sebe granatiralo na Markalama, i onome koji negira genocid nad Bošnjacima, koji odaje počast najvećem krvniku 20-og stoljeća poslije Hitlera.

  Ovih dana se neko pitao: Zašto Bosanci tako burno reagiraju na vijest o dodjeli Nobelove nagrade. Nisam psihijatar niti terapeut, ali ću pokušati odgovoriti. U nama, u našem emocionalnom pamćenju na vrijeme agresije i genocida probudile su se ponovno rane.

  Nadali smo se da će zacijeliti, ali, smiraja nema. Naši mrtvi gledaju u nas, a naši prijatelji i rodbina lutaju nepreglednim pustinjama kontinenata.

  Prekopavaće ovi što slave Handkeovu nagradu i Potočarske mezarove! (rečenica posuđena od Emira Suljagića, izrečena u drugom kontekstu)

  Ko će nas braniti? Jel’ onaj koji nije htio žive da nas zaštiti?

  Nakon straha i bijesa, za mene dolazi nova snaga za borbu. A, kako bi se jedna umjetnica poput mene mogla boriti nego svojom umjetnošću?

  Znam da će zvučati suviše patetično, ali ja se kunem svojim ubijenim tetkama Ruhijom i Almasom, mojim amidžama Šerifom i Naimom, koji su branili Jajce do zadnjeg daha, a potom preminuli od tuge u izbjeglištvu u Švedskoj, kunem se svim mrtvim i raseljenim rođacima i prijateljima, a prije svega mojim rahmetli ocem Nurudinom koji je cijeli život istrajao na ideji pravde, da ću svoje djelo o genocidu u Srebrenici, Nana Fata Orlović igrati gdje to budem mogla. Moja junakinja, Orlovička, velika je antička heroina poput Hekube i Antigone. Nepismena je, ali baštini u sebi svu mudrost naših nana, i primjer je kako se treba boriti za svoju zemlju. Njena avlija je metafora Bosne.

  Moja drama je možda, kažem možda literarno skromnija od Handkea, ali je moja Fata moralni gigant.
  Ako budem imala bilo kakvu podršku, igraću je u cijeloj Evropi. Ako Bog da života i zdravlja. I, ako ljudi dozvole.

  Pozivam Handkea da dođe, da se sretnemo. Mi, žene BiH, Dženana Karup Druško, Arijana Saračević Helač, Hasija Borić i hiljade drugih mu poručujemo: Mi se Vaših cokula, kojima ste udarali svoju suprugu u trbuh i glavu, ne bojimo.

  Naš narod bi rekao: Udarila vila na Halila. I, upamti: Kojoj vodi ne znaš gaza, nemoj je ni gazit.

  ////////////////////////////////////////////

  Izbor urednice

  • HANDKE & LIMONOV: Literate prevrtači nad masovnim grobnicama

   HANDKE & LIMONOV: Literate prevrtači nad masovnim grobnicama

   Objavio/la haler u 04:54, 0 komentar(a), print, #

   17.10.2019.

   EMIL KARAMATIĆ : GLUPOST NAŠA SVAKIDAŠNJA

   Emil Karamatić : Glupost naša svagdašnja

   Od izbora do izbora, političari raznih profila, i oni malo pametniji i oni koji se baš i ne mogu pohvaliti koeficijentom inteligencije ali i oni za koje bismo pomislili da ih krasi poštenje isto kao i oni prevaranti koji su dojadili i međunarodnim i domaćim sudovima, svi odreda, obećavali su da će napraviti društvo po mjeri čovjeka. I tako trideset godina. 

   Piše : Emil Karamatić 

   Možemo se vraćati u prošlost, vrtiti  se u krug u našoj čarobnoj sadašnjosti ili onako sklopljenih očiju sanjati o budućnosti, čisto sumnjam da će iko i ikada vidjeti kako to društvo po mjeri čovjeka izgleda. I kakva bi ta mjera uopće trebala biti.  Ili možda da iskoristimo džokera zovi i pitamo Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira izetbegovića. To su ljudi koji znaju kako ne formirati vlast a ostati politički živ a glasačko tijelo držati pod kontrolom  bez ikakvih reakcija. A njihov vječiti slogan će biti „Samo smo takvi jedni drugima potrebni“.

   Zašto se političari igraju sa svojim biračima izgovarajući floskule, te beskorisne bedastoće kao što je pravljenje društva po mjeri čovjeka. Odgovor je samo naoči jednostavan. Ali ako u pomoć pozovem djelo mladog Miroslava Krleže i njegove nevjerojatne odgovore koje je pisao davnih godina prošloga stoljeća intendantu HN kazališta Bachu  ili rektoru zagrebačkog sveučilišta Prohaski s lakoćom ćemo zaključiti da se političari samo prilagođavaju ljudskoj gluposti i ljudima kojima je glupost i početak i kraj životnog prostora.

   Dejtonski sporazum funkcionira po principu zadovoljavanja potreba ljudske nacionalističke gluposti. Jer ništa na ovome svijetu ne funkcionira kao glupost, ona je sa svojim kadrom ravnomjerno raspoređena u svim društvenim sferama. Zauzimaju važne pozicije a onda se s lakoćom, vješto  igraju sa onom u vremenu i prostoru pogubljenom intelektualnom manjinom.  Klimnite glavom i potvrdite kako su vam ove slike poznate. Vjerujte, bit će vam lakše.

   Glupost je recimo u suvremenom komuniciranju toliko jaka da ono malo inteligencije koja se pojavljuje na društvenim mrežama počesto samo služi kao ukras gluposti. Optimisti bi rekli da baš i nije toliko vidno da je inteligencija doživjela totalno potonuće.  No ne zaboravimo, utjehe u umirućim društvima imaju posljednju riječ. Svaki dan čujemo nova istraživanja  o novom broju korisnika interneta. Međutim niko ne postavlja pitanje – ko si ti ljudi. Tek se poneko poigra sa ulogom kvalitete i kvantitete. Ali ništa nije pošteđeno najezdom većine. Amerikanci u svom poimanju demokracije u vremenu prebrojavanju glasova koriste elektorske glasove, što baš počesto globalno gledano i ne izgleda pošteno. I ne spada u kategoriju većine, barem one većine na koju smo mi navikli.  A kad elektorske glasove ne bismo primijenili po principu američkih saveznih država nego u borbi protiv ljudske gluposti možda bi učinak bio efikasniji.

   I kada cijelu ovu priču svedemo na ne formiranje vlasti u BiH, onda bih ponudio valjan prijedlog. Ponudio bi elektore na bosanskohercegovački način. S većinom, ovom našom smo vidjeli kako ide. Ili ne ide nikako. Ubiše nas u pojam. Krenimo sa manjinom. Recimo zašto po principu elektora, ali našeg vrijednosnog računanja,  par stotina ili par tisuća glasova neke male stranke ne bi imalo veću vrijednost nego stotine tisuća glasača Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika ili Dragana Čovića.

   Po ovom principu vlast bi bila brzo formirana a elektorski glasovi bi na bosanskohercegovački način imali puno veću vrijednost nego što je imaju u Americi. Ako ne u jačanju demokracije, onda zasigurno u sprečavanju širenja ljudske gluposti. Ne zaboravite umjetnost jest na cijeni ali narodne mase, povijesna računica je neumoljiva – pribjegavaju kiču.

   17.10.2019.

   ALEKSANDAR HEMON ZA NYT: NEPOZNAVANJE ISTINE O SLOBODANU MILOŠEVIĆU I GENOCIDU NIJE PROBLEM ZA NOBELOV KOMITET

   Aleksandar Hemon za NYT: Nepoznavanje istine o Miloševiću i genocidu nije problem za Nobelov komitet

   “Ne mogu čitati Handkeova djela od kada je sebe posvetio izgubljenom slučaju Miloševića i Srbije. Zahvaljujući tome što sam Bosanac, nisam dovoljno Evropljanin poput mudrih Šveđana u Nobelovom komitetu koji su Handkeu dodjelili Nobelovu nagradu za književnost,” piše Aleksandar Hemon u tekstu za američki New York Times o odluci da Austrijanac Peter Handke dobije Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu​.

   Hemon, američko-bosanski pisac, scenarista i kolumnista, predavač na prestižnom Princeton univerzitetu u Sjedinjenim Državama, u tekstu piše o Peteru Handkeu iz svog prošlog života u Bosni i Hercegovini, austrijskom piscu koji je kasnih osamdesetih “širio granice književnosti” a devedesetih postao pristalica Slobodana Miloševića.

   “Ne sjećam se kako ili kada sam čuo da je Handke, čija je majka iz Slovenije, odlučio da su Srbi stvarne žrtve ratova u Jugoslaviji i da zapadne vlade i novinari iz mržnje, lažu o njima.

   Moglo bi biti da je moja prva reakcija bila puka nevjerica – jer kako bi pisac koji je zamišljao anđele na nebu iznad Berlina koji brinu o svim svojim građanima u filmu gospodina Wendersa, mogao početi vjerovati da su ‘muslimani’ u multietničkom Sarajevu masakrirali sami sebe kako bi optužili Srbe, da su obje strane počinile zločine u Srebrenici. Gospodin Handle je insistirao da je broj ubijenih Bosanaca preuveličan i da Srbi pate poput Jevreja pod nacistima,” piše Hemon u tekstu New York Timesa.

   Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala. Handke je govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sprovodu u Požarevcu.

   Hemon podsjeća da je Handke ubrzo nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini napisao knjigu pod naslovom “Putovanje kroz rijeke: Pravda za Srbiju”, te da ga je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom srpskog viteza zbog njegove ‘posvećenosti srpskom slučaju’. Iako je odbio da u Hagu svjedoči za Miloševića, Handke je više puta prisustvovao suđenju kao i sprovodu Slobodana Miloševića.

   “U Beogradu se Handke smatra ‘prijateljem kojeg Srbi nisu morali da kupuju’. Izvan čiste srpske zemlje i glave gospodina Handkea, odgovornost Miloševića i njegovih podređenih utvrđena je van razumne sumnje: Karadžić i Mladić su osuđeni na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti , ratnih zločina i genocida.

   Moglo bi se pomisliti da su ti zločini postali dio neosporne historije, ali Bosanci su na težak način naučili da ‘Nikad više’ obično znači ‘Nikad više do sljedećeg puta’. Često nailazimo na ljude koji ne znaju, koji ne žele da znaju, koji misle da je prekomplikovano ili potpuno negiraju šta se desilo u Bosni i ko je odgovoran”, piše Hemon.

   Dalje, Hemon piše da bilo koja osoba koja je preživjela genocid će reći da je nevjerica ili odbacivanje njihovog iskustva nastavak genocida.

   “Onaj koji negira genocid daje opravdanje za naredni genocid. Čak i ukoliko bi se moglo pronaći objašnjenje za moralnu negaciju Handkea u njegovom intelektualnom skepticizmu ili sa nekritičnom sentimentacijom Balkana ukorjenjenom u njegovoj porodičnoj historiji, teško je shvatiti šta ga je moglo navesti da obožava čudovište poput Miloševića.”

   Hemon jedan od najcjenjenijih savremenih pisaca s područja bivše Jugoslavije i jedan od najznačajnijih modernih autora koji pišu na engleskom jeziku, u tekstu podsjeća da “očito, nepoznavanje istine o Miloševiću i genocidu nije problem za Nobelov komitet, kojeg je Alfred Nobel odredio da nagradi ‘osobu koja će u polju književnosti stvoriti najistaknutije djelo u smjeru ideala.’

   Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, Handkeov književni opus pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

   Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posjete predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

   (RSE)

   ////////////////////////////


   16.10.2019.

   AMERIČKI PREDSJEDNIK DONALD TRUMP: TURSKA OPERACIJA "IZVOR MIRA" NIJE NAŠ PROBLEM

   Trump: Turska operacija "Izvor mira" nije naš problem

   Trump: Turska operacija "Izvor mira" nije naš problem
   Američki predsjednik Donald Trump
   Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u srijedu da turska operacija "Izvor mira" sjeveroistoku Sirije nije problem SAD-a, javlja Anadolu Agency.

   "Turska operacija Izvor mira nije naš problem, to je pitanje između Turske i sirijskog režima", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

   Dodao je stoga kako bi to pitanje trebalo biti riješeno između Republike Turske i režima Bashara al-Assada.

   Također je za elemente sirijskog YPG/PKK-a kazao da "nisu anđeli".

   Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

   Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer kazao da je od terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

   PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

   (Vijesti.ba )

   16.10.2019.

   NEVLADINA ILI POLITIČKA INTERESNA GRUPA PRED UN-OM?

   16.10.2019.

   KARIKATURE PREDRAGA KORAKSIĆA CORAXA

   16.10.2019.

   SASTANAK SDS I PDP: NEĆEMO BITI PO STRANI, VM BiH ĆE FORMIRATI ONAJ KO IMA VEĆINU

   16.10.2019.

   ŽELJKO KOMŠIĆ PISAO KRALJEVSKOJ ŠVEDSKOJ AKADEMIJI NAUKA; DOĐITE U SREBRENICU PRIJE DAVANJA NAGRADE PETERU HANDKEU

   Komšić pisao Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka: Dođite u Srebrenicu prije davanja nagrade Handkeu

   Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka u povodu odluke da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.
    
   Pismo prenosimo u nastavku:

   – Poštovani,
   Cijeneći međunarodni ugled Nobelove nagrade te naučno i humanističko djelo njenog utemeljitelja Alfreda Nobela, koji ju je utemeljio prvenstveno radi širenja humanističkih ideja i protiveći se svakoj vrsti zloupotrebe nauke, a vjerujem i u oblasti književnosti, ovim putem, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, želim da vam prenesem izraze dubokog razočarenja i negodovanja u vezi s odlukom Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

   Mišljenja sam  da je Komitet prilikom dodjeljivanja nagrade morao imati u vidu cjelokupan društveni angažman Petera Handkea, a koji nadilazi sferu autonomije književnosti i literature uopće, te se kao takav morao uzeti u obzir prilikom dodjeljivanja nagrade. Također želim istaknuti da su moralne karakteristike bilo kojeg kandidata za Nobelovu nagradu neodvojive od naučnog ili literarnog opusa kandidata ili dobitnika nagrade.

   Bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti Peter Handke nije poznat samo kao književnik, već i kao prononsirani negator genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

   Štaviše, Handke se i u ratnom i u postratnom periodu posebno isticao u glorifikaciji ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca, zločinaca koje je osudio Međunarodni sud u Hagu (ICTY).

   Stoga, dodjelom nagrade Peteru Handkeu Komitet se izlaže riziku da svaki naredni kandidat za dobijanje ove prestižne nagrade ubuduće odbije da primi nagradu, a kako ne bi bio svrstan rame uz rame s glorifikatorom zločina genocida.

   Iz svega navedenog jasno je da su izvanliterarne „vrijednosti“ koje propagira Handke u potpunoj suprotnosti s plemenitim vrijednostima, moralnim načelima i humanističkim postulatima koje je zastupao Alfred Nobel, kao i brojni drugi dobitnici Nobelove nagrade, a  koji, nažalost, više nisu među živima.

   Osim toga, ovim potezom Komitet na sebe preuzima moralnu odgovornost da bude označen kao Komitet koji je doprinio glorifikaciji genocida u Bosni i Hercegovini, genocida koji je utvrđen i u međunarodnim sudskim institucijama, i to u atmosferi kada još uvijek nisu zarasle rane žrtava zločinaca i zločina koje propagira Peter Handke.

   Stoga, ovim putem Vas pozivam da prije samog dodjeljivanja nagrade posjetite Srebrenicu i druge gradove u Bosni i Hercegovini u kojima su izvanliterarni uzori Petera Handkea počinili genocid i zločine protiv čovječnosti, te nakon razgovora sa žrtvama genocida i žrtvama drugih stravičnih zločina, preispitate svoju odluku.

   (Kliker.info-Vijesti)

   16.10.2019.

   DRAGO BOJIĆ : ALEKSANDAR SVETOSAVSKI I MILORAD MIROTOČIVI...

   16.10.2019.

   NAGRADA PETERU HANDKEU U SUPROTNOSTI JE S IZVORNOM IDEJOM NOBELOVE NAGRADA

   OGLASIO SE HRVATSKI PEN CENTAR: "Nagrada Handkeu u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade"

   Odluka Švedske kraljevske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli ove godine austrijskom književniku Peteru Handkeu u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade, stoji u izjavi hrvatskoga PEN centra, koju je potpisao predsjednik Tomica Bajsić.


   OGLASIO SE HRVATSKI PEN CENTAR: 'Nagrada Handkeu u suprotnosti je s izvornom idejom Nobelove nagrade'

   Nobelova nagrada namijenjena je, ističe hrvatski PEN, "onima koji daju izvanredni doprinos čovječanstvu".

   Handkeova književnost isprepletena je i s ustrajnom potporom Miloševićevu režimu koji je pokrenuo ratove čije razorne posljedice osjećamo i danas, podsjeća PEN. 

   PEN naglašava kako su Handkeovo negiranje masovnih zločina, idolopoklonstvo prema tiraninu i prijezir prema žrtvama agresije u Hrvatskoj i BiH, ugrađeni i u njegov književni opus pa se ne mogu sagledati odvojeno kod dodjele nagrade, čiji je ugled povezan i s plemenitošću otpora represiji i predanosti svjedočenju istine.

   Uzimajući u obzir da dobitnike Nobelove nagrade mnogi širom svijeta doživljavaju kao uzor i svojevrsnu savjest čovječanstva, sramotno  je, smatra hrvatski PEN, da Švedsku akademiju nije briga što se radi o piscu koji je ubijanje ljudi i opsadu Dubrovnika nazivao "Dubrovačkim ljetnim igrama", žrtve Vukovara u opsadi prikazivao kao krvnike sebe samih, a tako i žrtve opsade Sarajeva te je iznosio neistine o logorima i bio apologet genocida u Srebrenici.