Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

27.09.2019.

ANTIFAŠISTIČKO NASLEĐE BOSANSKIH MUSLIMANA: KNJIGA KOJA RAZBIJA STEREOTIPE O DRUGOM SVJETSKOM RATU

27.09.2019.

STIGLA AUSTRIJSKA ČETA NA VJEŽBU EUFOR-A "BRZI ODGOVOR 19"

Stigla austrijska četa na vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19"

Stigla austrijska četa na vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19"
Foto: EUFOR
U bazu Butmir na najveću godišnju vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19" danas je stigao dio austrijske rezerve EUFOR-a, sastavljen od više od 100 austrijskih vojnika iz 6. brdske brigade.

Austrijsku četu dočekao je zapovjednik Multinacionalnog bataljona EUFOR-a pukovnik Manfred Leitner.Pukovnik Manfred Leitner izjavio je: "Brzi odgovor 2019' održavat će se širom Bosne i Hercegovine. Vježbe koje smo za njih pripremili predstavljat će izazov za različite čete, međutim sve snage koje dolaze u zemlju dobro su obučene i s nestrpljenjem očekujem da vidim kako će se snalaziti sa scenarijima".

Austrijski vojnici pridružuju se ostalim elementima rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Bugarske, Mađarske, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje zajedno čine samo mali dio ukupnih rezervnih snaga koje EUFOR može pozvati.Ova vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama. Vježba će se održati u saradnji sa vlastima BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra 2019. godine.


(Vijesti.ba)

27.09.2019.

U LAŽI SU KRATKE NOGE: MILORADU DODIKU STIGAO ODGOVOR IZ NATO-A

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Dodiku stigao odgovor iz NATO-a

Na Dodikove poruke da članovi NATO-a nisu bili prisutni u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjački, iz NATO Štaba Sarajevo su saopćili da su članovi savjetodavnog tima NATO-a bili prisutni na više različitih scenarija tokom vježbe.Image result for U LAŽI SU KRATKE NOGE: Dodiku stigao odgovor iz NATO-a.Image result for U LAŽI SU KRATKE NOGE: Dodiku stigao odgovor iz NATO-a.

U protekla četiri dana u Centru za borbenu obuku na Manjači izvršeno je ocjenjivanje najbrojnije deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bataljonske grupe lahke pješadije (INF-L-BNG).

Tokom vježbe na Manjači su bili prisutni i članovi savjetodavnog tima NATO Štaba Sarajevo. U saopćenju NATO Štaba Sarajevo stoji da su “članovi savjetodavnog tima NATO Štaba Sarajevo su bili prisutni tokom inspekcije kasarne i na više različitih scenarija tokom vježbe”.

“Riješenost BiH da ponudi tako značajan doprinos važan je instrument za daljnju modernizaciju Oružanih snaga i interoperabilnost sa snagama NATO-a. NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju i nastavit će pružati podršku BiH u daljnjem razvoju lake pješadijske bataljonske grupe i u narednim godinama.” poručio je danas brigadir Morten Henriksen, Zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

alt

Danas se također oglasio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik: “Na Manjači nema NATO vježbe, nema NATO naoružanja i nema oružja sa osiromašenim oranijumom. Na Manjači se održava vježba Oružanih snaga BiH, koje ocjenjuju također ocjenjivači Oružanih snaga BiH. Ni među ocjenjivačima nije bilo pripadnika NATO-a".

Dodik već dugo pokazuje nervozu. Ova vrsta dezinformisanja javnosti i straha od očiglednog  samo je kulminacija promašene politike koju već dugo vodi. Pred NATO-om, Dodik je ostao sam na frontu, i sada lažnim signalima pokušava očuvati svoju poziciju.  

(S. B.)

27.09.2019.

DANIEL SERWER: MOSKVA IMA POGUBNE NAMJERE, POGREŠNO JE ŽRTVOVATI NATO PUT BiH ZBOG FORMIRANJA VLASTI


/////////////////////////


/////////////////////


////////////////////////


/////////////////////

27.09.2019.

ŠTA KOČI PROCESUIRANJE RATNIH ZLOČINA U BiH?

27.09.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ U NACIONALNOM MEMORIJALNOM MUZEJU 9/11: ISTRAJATI U BORBI PROTIV TERORIZMA


//////////////////////////

////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////////


/////////////////////////////

27.09.2019.

IGK UPUTIO PISMO ČELNICIMA UJEDINJENIH NARODA: PRESUĐENI GENOCID U SREBRENICI DOVOLJAN PRAVNI OSNOV ZA UKIDANJE ENTITETA REPUBLIKE SRPSKE

IGK uputio pismo čelnicima Ujedinjenih naroda : Presuđeni genocid u Srebrenici dovoljan pravni osnov za ukidanje entiteta Republike Srpske


Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se saopstenjem za javnost povodom pisma poslanog liderima Ujedinjenih nacija.

“Poslije intenzivnog rada više od godinu dana sa istaknutim svjetskim ekspertima međunarodnog prava, američkim i kanadskim advokatima, tužiteljima Krivičnog tribunala u Hagu i istaknutim aktivistima ljudskih prava i sloboda, Instituta za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo: António Guterres, Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Tijjani Muhammad-Bande, Predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Andrei Gromyko, Predsjedniku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kome se konstatuje da je presuđeni genocid u Srebrenici dovoljan pravni osnov za ukidanje entiteta Republike Srpske.

U Sjevernoj Americi udružena antibosanska koalicja ima osnovni cilj predstaviti bosanskohercegovački entitet Republika Srpska kao državotvornu kategoriju. Imajući u vidi sve izražejniju ofanzivu antibosanske koalicije smatramo potrebnim da zajedničkim snagama odbranimo i ojačamo državno pravni, politički, historijski kontinuitet države Bosne i Hercegovine.

Pismo prenosimo u cjelosti;

Vaše ekselencije,

Presuđeni genocid u Srebrenici je dovoljan pravni osnov za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. Internacionalni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorili legitimnu i legalnu mogućnost pravnog potpunog osporavanja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Antibosanska koalicija u Bosni i Hercegovini i u svijetu putem anticivilizacijske revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska trajna državna kategorija.

Simon Vizental je dao proširenu definiciju genocida rekavši da je navikavanje žrtve na posljedice genocida također genocid. U tom smislu je i navikavanje kako žrtava, tako i internacionalne zajednice na bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku na ustavnu, državnu kategoriju također genocid.

Svaki međunarodni ugovor podliježe osporavanju i poništenju ako postoje pravni razlozi za to, a oni su sadržani u Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora od 1969. godine koja kodificira postojeće običajno međunarodno pravo koje se odnosi na međunarodne ugovore. Podsjećamo vas da je ništavan svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan imperativnoj normi općega međunarodnog prava kakva je Ius Cogens norma sadržana u članu 53. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora koja u tumačenju njene sadržine na prvom mjestu ima zabranu genicida.

U svrhe ove Konvencije, imperativna norma općeg međunarodnog prava je norma što ju je prihvatila i priznala čitava međunarodna zajednica država kao normu od koje nije dopušteno nikakvo odstupanje i koja se može izmijeniti samo novom normom općeg međunarodnog prava iste prirode.

Iz ovog vidimo da je pravosnažnom presudom za genocid protiv bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ova tvorevina potpuno dovedena u pitanje. Imajući u vidu da su Ujedinjene nacije stvorile Internacionalni sud u Hagu 1945. godine, Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da su Ujedinjene nacije legalno i legitimno mjesto za ukidanje tvorevine kojoj je presuđen genocid. Sam naziv bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je diskiminatorski, jer se navedeni naziv protivi Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima. Ne može naziv biti po jednom narodu u državi u kojoj su i Bošnjaci, Srbi i Hrvati ravnopravni kako na cijelom njenom prostoru tako i u okviru tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Nadam se da ćete ovo pismo, koje je rađeno na osnovu dugogodišnje saradnje sa ekspertima mađunarodnog prava i američkim i kanadskim advokatima razmotriti sa posebnom pažnjom i donijeti potrebne mjere u cilju bolje budućnosti države Bosne i Hercegovine, pa samim tim i bolje budućnosti Evrope i Svijeta, navodi se u pismu koje potpisuje Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.


////////////////////////////////////////////
27.09.2019.

VLASTI BiH ŽELE GRADITI JADRANSKO-JONSKU AUTOCESTU NA SVOM TERITORIJU

UZBUNA U HRVATSKOJ: "Vlasti BiH žele graditi jadransko-jonsku autocestu na svom teritoriju"

Vlasti Bosne i Hercegovine predstavile su u četvrtak planove kojim žele graditi autocestu na Jadransko-jonskome koridoru teritorijem u južnom dijelu ove zemlje nasuprot planovima Dubrovačke županije da buduća trasa prolazi hrvatskim teritorijem, piše agencija HINA.


Image result for UZBUNA U HRVATSKOJ: "Vlasti BiH žele graditi jadransko-jonsku autocestu na svom teritoriju"

Zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić, koji bavlja dužnost ministra, predstavio je pet potencijalnih trasa Jadransko-jonske autoceste (JJA) koja se kroz BiH spaja s budućim čvorištem na koridoru 5C kod Počitelja u Hercegovini, te se zaleđem Neuma i Popova polja nastavlja u dužini od oko 110 kilometara prema granici s Crnom Gorom.

Dalipagić je tom prilikom rekao da je Jadransko-jonska autocesta za Bosnu i Hercegovinu jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata. 

"Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonska autocesta prolazi kroz BiH i da dužina trase autoceste bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gdje bi bilo čvorište s Koridorom 5C, pa preko dijelova općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne točke s Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo", rekao je Dalipagić.

Rekao je kako izgradnju autoceste smatra iznimno važnom za povezivanje s regijom ali i ekonomsko oživljavanje južnog dijela BiH koji je prilično zaostalo.

"Prolazak ove autoceste u južnom dijelu znatno bi utjecao na ekonomski razvoj tog dijela BiH te povezanost regije i cijele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Evropom i Azijom“, istaknuo je Dalipagić.

U plansko-studijskom dokumentu Jadransko-jonskog koridora, kojeg je izradio konzorcij IPSA Sarajevo i IG Banja Luka te Integra Mostar i EKO plan Mostar, troškovi radova su projicirani na oko 1,5 milijardi eura.

Koordinator na projektu Izrada plansko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu Mladen Goluža rekao je kako će BiH nastaviti s izradom idejnog projekta i studije utjecaja na okoliš, te glavnog projekta kako bi ovaj projekt bio spreman za financiranje.

Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 km koji prolazi kroz sedam zemalja, a kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Luci Igumenica u Grčkoj.

Zamjenik dubrovačkog župana Joško Cebalo je prošle godine sudjelujući na stručnom skupu na mostarskome sajmu istaknuo kako je jedan od najvećih problema Dubrovačko-neretvanske županije loša prometna povezanost te da jadransko-jonska autocesta mora ići hrvatskim teritorijem. Pojasnio je kako je takav stav sastavni dio prometnih planova RH i Dubrovačke županije.

Prema preliminarnim analizama, trasa kroz BiH neuporedivo je jeftiija nego kroz Hrvatsku, no uprkos tome treba očekivati žestoki spor dviju država oko utvrđivanja trase.

27.09.2019.

WIGEMARK I NJEGOVE ZALEĐENE MAČKE

SLOBODAN VASKOVIĆ OBJAVIO ŠOKANTNE INFORMACIJE O BIVŠEM ŠEFU DELEGACIJE EU: U Wigemarkovom zamrzivaču pronađene dvije mrtve zaleđene mačke!

Novinar Slobodan Vasković na svom blogu objavio je šokantne tvrdnje o bivšem šefu delegacije EU u BiH Larsu-Gunnaru WIgemarku, ili konkretnije životinjskim leševima koji su navodno pronađeni u njegovoj bivšoj rezidenciji nakon odlaska iz naše zemlje. Tekst slijedi u nastavku.


Image result for SLOBODAN VASKOVIĆ OBJAVIO ŠOKANTNE INFORMACIJE O BIVŠEM ŠEFU DELEGACIJE EU: U Wigemarkovom zamrzivaču pronađene dvije mrtve zaleđene mačke!

Related image

Related image

Piše: Slobodan Vasković (https://slobodanvaskovic.blogspot.com

Lars Gunar Vigemark, bivši šef delegacije EU u BiH, završio je veoma neuspješno svoj mandat. Kada se sagleda šta je sve nađeno, u rezidenciji u kojoj je živio, nakon njegovog odlaska može se konstatovati da je mandat završio jezivo.

Međutim, veliko je pitanje kakva je zaista osoba Vigemark i čemu je sve sklon, jer su u zamrzivaču, u rezidenciji koju je koristio, nađene dvije mrtve mačke.

Otkud mrtve mačke u Vigemarkovom zamrzivaču i šta je radio sa njima, pitanje je koje izaziva jezu, ali inameće niz raznih odgovora od kojih bi svaki mogao biti monstruozan.

Mrtve zaleđene mačke pronađene su prilikom čišćenja rezidencije nakon Vigemarkovog odlaska i o tome su obaviješteni predstavnici delegacije EU, koji su pokušali zataškati ovaj nevjerovatan, bizaran i užasan skandal.

Osobama koje su čistile rezidenciju naređeno je da ćute kako bi se od javnosti sakrila jeziva činjenica.

Da li je Vigemark mučio nesretne životinje, prije nego ih je zaledio, ili činio još gnusnija nedjela, sada možemo samo da pretpostavljamo, ali činjenica je da bi švedske vlasti trebale ozbiljno da se pozabave navikama svog diplomate.

Vigemarkov mandat na čelu delegacije EU u BiH završen je 01.09. ove godine.

27.09.2019.

BiH SPREMNA U DECEMBRU PREUZETI OD SRBIJE I HRVATSKE KONTROLU NEBA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214344

Powered by Blogger.ba