Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

23.09.2019.

UZ NADZOR NATO-A: NA MANJAČI POSTROJENE JEDINICE OSBiH

23.09.2019.

PRIVIDNO SPUŠTANJE TENZIJA U BiH IZ BEOGRADA

23.09.2019.

ZIMA IDE, NIKO NE ZNA KUDA SA MIGRANTIMA KOD BIHAĆA

23.09.2019.

U SARAJEVO STIGLO OSOBLJE I OPREMA ZA VJEŽBU EUFOR-A 'BRZI ODGOVOR 19'

U Sarajevo stiglo osoblje i oprema za vježbu EUFOR-a 'Brzi odgovor 19'

U Sarajevo stiglo osoblje i oprema za vježbu EUFOR-a 'Brzi odgovor 19'
Foto: EUFOR

Prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su stigli osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a „Brzi odgovor 19“.

Ta vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama.

„Brzi odgovor 19“ će biti održan u suradnji s vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra.

Glasnogovornik EUFOR-a kapetan korvete Tim Leckey rekao je da ta već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju pomoći u održavanju mirnog okruženja.

- Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku suradnju s Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički - rekao je Leckey. 

Multinacionalni bataljon EUFOR-a, blisko surađuje s Oružanim snagama BiH (OSBiH) i agencijama za provođenje zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tokom vježbe.

Pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, OSBiH i agencija za provođenje zakona će se pridružiti dio rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba „Brzi odgovor 19“ će omogućiti Glavnoj komandi EUFOR-a uvježbavanje komandovanja i kontrole u jednoj velikoj vježbi. Snage će imati mogućnost da prošire znanja i steknu nova iskustva u zadacima koji se provode u operacijama podrške miru, saopćeno je iz EUFOR-a.(Vijesti.ba / FENA)

23.09.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ U KAZHSTANU GOVORIO O OCU ALIJI - BOSNI I BALKANU

23.09.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ O DEKLARACIJI SDA

Hoće li Deklaracija SDA odvesti BiH u pakao, a jedan narod možda u nestanak?

HDZ i SNSD ne strahuju od deklariranih principa, nego od gubitka partnera za podjelu države, za njenu blokadu na putu ka EU i NATO-u, za organizirani i sistemski kriminal
Image result for ivo komsic fotos

Pri raspadu Jugoslavije, Parlament Republike BiH je donosio odluku o raspisivanju referenduma o osamostaljenju BiH, slijedeći Sloveniju i Hrvatsku, te zahtjeve međunarodne zajednice. Tada je Radovan Karadžić, ondašnji lider SDS-a, vodeće srpske partije u BiH, a ovdašnji ratni zločinac, zaprijetio s govornice Parlamenta da će legitimno pravo građana odlučivati o sudbini svoje države odvesti BiH u pakao, a jedan narod „možda“ u nestanak. Referendum je izglasan i proveden, i znamo što je slijedilo.

SDA, jedna od političkih stranaka u vlasti, zajedno s SNSD-om i HDZ-om BiH, donijela je na svome Kongresu Programsku deklaraciju. Reakcije na ovu Deklaraciju, s vodeće političke srpske i hrvatske strane, kako iznutra tako i izvana, veoma podsjećaju na ondašnje reakcije prema Referendumu. I sada se tvrdi da će istrajavanje na Deklaraciji odvesti BiH u pakao. Nedostaje prijetnja o eventualnom nestanku naroda. Razumljivo, jer sadašnje i ondašnje prilike nisu iste, ni političke, ni vojne, ni međunarodne. Tada je prijetnja bila utemeljena oružjem koje je JNA, po skrojenom ratnom planu, već bila rasporedila na strateškim tačkama blokade države i gradova. Napad na tekst Deklaracije SDA, retorika koja se koristi, javno mnijenje koje je proizvedeno preko državnih i stranačkih medija, proizveli su društveno stanje koje je slično onome iz devedesetih godina.

Izokrenute perspektive

Sličnost situacije i društvenog stanja je i u tome što se i danas izokreću perspektive i zamjenjuju teze kao i onda. Nije se Jugoslavija raspala zbog referenduma u BiH nego je referendum bio odgovor na raspad Jugoslavije, nije se BiH izdvajala iz Jugoslavije što je bila protiv te države, nego zbog toga što nije htjela biti u velikoj Srbiji kao zamjeni za Jugoslaviju. Nije BiH željela rat i počela rat, nego je ratni plan bio skrojen ranije i BiH je bila napadnuta…

Rezolucija SDA se prikazuje kao uzrok daljnje krize u BiH, kao bomba koja daje za pravo Dodiku i Čoviću da krenu u postupak totalne blokade države i u njenu disoluciju. Kao da se nalazimo na početku, kao da blokada ne traje već godinama, kao da se SNSD i HDZ tek spremaju za donošenje svojih rezolucija. Oni su to davno uradili i samo traže način da to provedu. Galama oko Deklaracije SDA treba da prikrije njihovu stalnu blokadu institucija države i njenog puta ka euroatlantskim integracijama. Napadom na Rezoluciju želi se legitimirati ono što već godinama provode SNSD i HDZ, sa svojim saveznicima.

Pri svemu tome, Rezolucija se ne osporava argumentima, ona se etiketira kao antidržavna, antinarodna jer ugrožava druga dva naroda. Deklaracija je „potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.“ Posebno je „neprihvatljiva za Hrvate jer se napušta princip jednakopravnosti svih naroda i građana“. „BiH je jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. Deklaracija je organizirano političko, ideološko i medijsko nasilje“, tvrde iz Čovićevog HNS-a.

A što u Deklaraciji piše, za što se zalaže, o tome ni riječi. Postavlja se pitanje u čemu je problem, da li u programskim principima ili u tome što iza nje stoji stranka SDA. Mnoge opozicijske stranke zadnjih dvadesetak godina zalažu se za iste principe, odbacuju etno-nacionalni koncept uređenja države, žele republiku, građansku i demokratsku državu. SDP BiH je davne 2007. godine pokrenula izradu novog ustava, Ustava Republike BiH. Prijedlog Ustava je izradila ekspertna grupa pravnika koju su činili Sabrija Pojskić (nekadašnji ministar u saveznoj jugoslovenskoj vladi), Davor Vuletić (sadašnji poslanik u Parlamentu Federacije BiH), Faris Fehabović (sadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu) i Zvonko Mijan (sadašnji generalni sekretar Ustavnog suda BiH). U članu 1. tog Ustava, Obilježja države, piše:

„Po obliku vladavine država Bosna i Hercegovina je republika. Republika Bosna i Hercegovina (u daljnjem tekstu Republika) jest demokratska, socijalna i sekularna država, koja funkcionira na načelu vladavine prava i koja kao najviše vrijednosti svoga ustavnog uređenja proglašava slobodu, pravdu, jednakost i politički pluralizam.

Politički poredak Republike je parlamentarni demokratski sistem.

Svi građani Republike i konstitutivni narodi jednakopravni su i imaju ista prava na cijeloj teritoriji Republike.“


Principi republike

Zašto bi nekome smetali principi republike, građanskog društva, demokratske pravne i sekularne države koja štiti ljudska i nacionalna prava? Sve demokratske države su republike jer je to državna forma koja omogućuje građanima sudjelovati u vlasti i kontrolirati vlast. Takva država omogućuje jednakost među ljudima, svim svojim građanima bez obzira kojem narodu pripadaju, koje su boje, vjeroispovijesti i kulture. U takvom uređenju ne postoji sukob temeljnih ljudskih prava i nacionalnih prava. Taj oblik države uključuje zaštitu kolektivnih prava sve do granice ugroženosti države. Vladavina prava je temelj države tako da su sankcije prema prekršiteljima jednake i pravedne. Nema diskriminacije, nema „naših ljudi“ koji su izvan zakona.

Kome smeta sekularna država, za koju se zalaže Deklaracija? Sve demokratske države, zasnovane na vladavini javnih zakona, sekularne su. Demokratska država mora funkcionirati po tim zakonima, a ne vjerskim. Božji zakoni su za vjernike i država im treba osigurati pravo na vjeru i njeno prakticiranje, ali izvan državnih institucija. Država se ne može prilagođavati vjerskim zakonima jer u njoj onda nema odgovornosti pred javnim zakonima. U Evropi ne postoji niti jedna vjerska država. Zašto sekularizam smeta u BiH ukoliko BiH treba biti dio Evrope?

23.09.2019.

OBJAVLJENA KNJIGA PREMINULOG NOVINARA ENESA RATKUŠIĆ: BOSNA JE VEĆA OD EVROPE

Objavljena knjiga preminulog novinara Enesa Ratkušića: Bosna je veća od Evrope


U izdanju Centra za istraživanje i unaprjeđenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID – BiH) izašla je knjiga preminulog novinara, publiciste i sociologa Enesa Ratkušića. Knjiga nosi naziv “Bosna je veća od Evrope”, a sastoji se od izabranih kolumni i eseja objavljivanih u periodu od 1992. do 2018. godine.

Kako navodi Klix.ba u predgovoru knjige je njen urednik Filip Mursel Begović napisao da je Ratkušić revnosno i lucidno pratio političko-društvena kretanja u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na političku krizu u Mostaru i Stocu.

“Rekli bismo da je bio jedan od rijetkih poznavalaca procesa u Hercegovini koji je mogao bez viška ostrašćenosti dijagnosticirati realno stanje. Ono što je posebno bitno, iako sklon ironiji i cinizmu, Ratkušić je u svojim tekstovima napadao ideju i nedjelo, a ne nečiju ličnost”, smatra Begović.

Dodaje kako je autor bio dobro upućen u slabosti svog bošnjačkog naroda, ali da to nikad nije zloupotrebljavao već se bavio suštinom problema uvijek tražeći rješenje.

“Uspijevao je ovo zbog viška čovjekoljublja u sebi, ali i osjećaja odgovornosti prema vlastitom narodu”, naveo je Filip Mursel Begović.

Novinar Amir Kadribegović, član uredničkog kolegija knjige, kaže kako su eseji i kolumne koji su odabrani u ovoj knjizi samo su dio iz ogromne i bogate ostavštine rahmetli Enesa Ratkušića, novinara i publiciste iz perioda njegovog rada od 1993. do 2018. godine.

“Knjiga sa naslovom “Bosna je veća od Evrope” broji 500 stranica i obuhvata 155 kolumni i tekstova koje je Ratkušić pisao za Ljiljan, Islamske informativne novine Preporod, portal Al Jazeera i magazin Stav. Izdvojeni tekstovi u ovoj knjizi samo su mali dio njegovih promišljanja i stavova koji je objavljivao kroz posljednjih 25 godina o političkim, ekonomskim, socijalnim i inim drugim društvenim izazovima sa kojima se suočavala BiH”, kazao je.

Kadribegović dodaje kako je knjiga odličan pokazatelj kako se vrhunskim i regionalno priznatim novinarom i intelektualcem postaje i opstaje bez tretiranja društveno niskih pobuda, senzacionalizma i skandala.

“Iskreno se nadam da je ovo prva u nizu posthumno štampana zbirka njegovih društveno angažiranih radova, jer u ovoj knjizi nisu obuhvaćeni tekstovi koje je pisao u brojnim drugim bosanskohercegovačkim časopisima i dnevnim novinama, njegov osebujan petnaestogodišnji rad na RTV Mostar, kao ni njegova izlaganja na brojnim javnim tribinama i naučnim skupovima. Iz navedenog, jednostavno se može konstatovati da je Enes Ratkušić bio jedan od najproduktivnijih i najangažiranijih intelektualaca u javnom bosanskohercegovačkom prostoru od osamostaljenja naše zemlje”, zaključio je Kadribegović.

Enes Ratkušić rodio se 1957. godine u Stocu, a po struci je bio profesor sociologije. Autor je pet knjiga proze, a svoje kolumne i eseje objavljivao je u brojnim domaćim i regionalnim medijima. Preminuo je 20. juna 2018. godine u Blagaju.

23.09.2019.

ŠEMSUDIN GEGIĆ SHEMS: DNEVNIK SEOBENOG LICA (XVII)

23.09.2019.

NOVINARSKIM UDRUŽENJIMA : NEMOJTE NAS BRANITI, LIJEPO VAS MOLIMO!

Novinarskim udruženjima : Nemojte nas braniti, lijepo vas molimo!

Na brdu iznad plaže Omaha, na obalama Normandije u Francuskoj, nalazi se groblje savezničkih vojnika koji su poginuli tokom akcije “Iskrcavanja na Normandiju”. Na tom mjestu je sahranjeno 9.386 savezničkih vojnika. Većina njih je prešla okean, kako bi, kao saveznički vojnici, suprostavili se fašizmu koji je godinama razarao Evropu, cijeli Svijet. Prva stvar koja čovjeku padne na pamet je: šta bi bilo sa čovječanstvom da se ljudi nisu suprotstavili neljudima? Da li bismo mi sada bili tu gdje jesmo? Koji nivo pakla bi bio ovaj svijet da nije bilo otpora?

Milioni ljudi na ovoj planeti su tokom Drugog svjetskog rata bili spremni dati svoj život u borbi protiv fašizma. Tako je fašizam pobijeđen. Nažalost , nije uništen i borba protiv fašizma traje i danas. Dok vi sjedite, vozite, idete na posao, uspavljujete svoju djecu… Sve to vrijeme postoje oni koji svojim radom skreću pažnju na fašizam oko nas. Upozoravaju na opasnosti koje on donosi. Otkrivaju njihove namjere. Težak je to posao. Često opasan po život. U našem društvu je fašizam postao opšte mjesto. Često ga ne primjećujemo. Osjetimo tek kada zakuca na naša vrata. Postao je toliko običan da se više ne smije fašistima reći da su fašisti, jer time ugrožavamo njihova ljudska prava. Danas je manje opasno biti fašista nego novinar, na primjer. 

Kada si novinar koji obavještava javnost da živimo u fašizmu, da nas vode fašisti, da nas liječe, da nam  uče djecu…, tada dođeš u situaciju da te nazivaju plaćenikom, izdajnikom ili, kako oni to zovu u svojim krugovima, presstitucijom. Tada ti se zatvore sva vrata javnih(!) institucija. Ne možeš kao novinar prisustvovati novinarskim konferencijama, ne možeš dobiti informacije koje bi po zakonu morale biti javne, svaka šuša ima pravo da te vrijeđa, da ti prijeti, da te tuži, iako dobro zna da je tačno to što si objavio… Pa čak i da te prebije, do smrti ako želi…

Kolege novinari, vrlo rijetki doduše, koji tokom svoga rada pišu o korupciji, kriminalu, fašistima na vlasti i oko nje, svakog dana su na udaru. Za njih nema mjesta u javnim medijima, za njih nema funkcija u esnafskim udruženjima ili na izborima za naj… ovo-ono. Njih nerado zovu na novinarske zabave, na okupljanja po turističkim destinacijama, za švedske stolove gdje se krkaju razne delicije za koje ne znamo ni kako se zovu… Radije se pozivaju političari preko kojih organizatori eventa sebi sređuju male usluge i povlastice. 

Novinarima koji se suprotstavljaju fašizmu zabranjen je ulazak u skupštine. Njima otvoreno kažu da neće dobiti informaciju ili izjavu. Svi oni koje mi plaćamo imaju pravo da određuju da li takvi novinari imaju pravo da pišu o kriminalcima i fašistima na vlasti, javnim ustanovama i preduzećima. Ali, sve to je sastavni dio borbe protiv zla. Navikne čovjek na to. Ali, boli kada te izdaju oni koji bi trebalo da su te branili kada si bio na meti fašista. Kada su te proganjali. Kada su ti prijetili. Tada su oni koji su trebali da ih brane hodali po svijetu, predstavljali se kao zaštitnici novinara, borci za ljudska prava…, prodavali naše živote za svoje beneficije i vrlo lagodan život.

Pojedinci i udruženja koji osuđuju novinare koji rade u takvom okruženju, bez ikakvih prava na zaštitu i poštovanje, uz to se još podanički dodvoravaju tim političarima, ne samo da dokazuju kako su na tim pozicijama isključivo zbog vlastitih interesa i beneficija nego i potvrđuju vlastitu krivicu za nepodnošljiv položaj novinara u ovoj državi.

Koga takvi štite? Šta su oni svih ovih godina uradili za novinare?

Ništa. Nikada nije bilo teže biti novinar. Nikad nije bilo više zaštitnika novinarskih sloboda i manje slobode za novinare.

Nemojte nas više štititi jer što više para vi uzmete za našu zaštitu, to je nama sutra gore. Najbolje je da se ugasite, jer je više štete nego bilo kakve koristi od vas!

Eldin Karić (zurnal.info)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214273

Powered by Blogger.ba