Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

19.09.2019.

DEKLARACIJAMA I REFERENDUMIMA U BiH SVE OSTAJE U ISTOM KRUGU

Deklaracijom ću te , referendumom ćeš me : Fabrikovanje kriza kao modus
Deklaracijom ću te , referendumom ćeš me : Fabrikovanje kriza kao modus operandi partnerstva SDA-SNSD

Senad Bratić više nije potpredsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska. Formalno smijenjen je na zahtjev stranaka parlamentarne većine, ali pravno gledajući, imaju li se u vidu jasne odredbe Poslovnika o radu parlamenta,

19.09.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : O SUDBINI BiH ODLUČIVAT ĆE SE U BiH

Komšić: O sudbini BiH odlučivat će se u BiH

Komšić: O sudbini BiH odlučivat će se u BiH
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je i večeras da se pitanje dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) na koju su reagirali i međunarodni dužnosnici jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o odcjepljenju.

Budući da su visoki dužnosnici iz regije reagirali na tu deklaraciju, Komšić je kazao da su stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH, što je po njemu pogrešno.

- O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivat će se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se dogovoriti - istaknuo je Komšić.

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, no kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

Budući da je za sutra, 20. septembra, zakazana sjednica Predsjedništva BiH, Komšić je istaknuo da se radi o redovnoj sjednici na kojoj će se razmatrati usvajanje međunarodnih sporazuma i ugovora.

(Vijesti.ba / FENA)


//////////////////////

19.09.2019.

ENTITETI NEMAJU PRAVO NA OTCJEPLJENE: OHR O ZAKLJUČCIMA SNSD-A; ZABRINJAVAJUĆI ELEMENTI

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

OHR o zaključcima SNSD-a: Zabrinjavajući elementi


//////////////////////

Zvizdić o smjeni Bratića

To je pripremljeni scenski igrokaz


////////////////////

19.09.2019.

PRIPADNIK 'CRVENIH BERETKI' IZ SRBIJE OSUĐEN ZA RATNO SILOVANJE U BRČKOM

Pripadnik 'Crvenih beretki' iz Srbije osuđen za ratno silovanje u Brčkom

Pripadnik 'Crvenih beretki' iz Srbije osuđen za ratno silovanje u Brčkom
Viši sud u Beogradu
Viši sud u Beogradu osudio je Nikolu Vidu Lujića, bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, elitne jedinice specijalnih snaga poznate i pod nazivom “Crvene beretke”, ...

... za silovanje žene u Brčkom 20. juna 1992., te ga osudio na osam godina zatvora.

Prema optužnici, Vida Lujić je zajedno s još dvojicom neidentifikovanih vojnika, u uniformi i naoružan pištoljem, ušao u jednu kuću u Brčkom. Nakon ulaska, pred ženom koja je bila u kući, a čiji identitet nije otkriven u optužnici, izvadio je oružje, ubacio u njega metke i ponovo ga vratio u džep.

Kada mu je žena predala svoj novac i nakit, Vida Lujić joj je rekao: “Pođi sa mnom”, i odveo je u kupatilo te zaključao vrata. Tamo ju je silovao dva puta, a zatim ju je odveo u spavaću sobu i ponovo je silovao, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je tokom napada žrtva tražila od Lujića da je ubije, na što je on odgovorio da “nije zadužen za to”. Dok ju je silovao, ostala dvojica vojnika razbili su sve po kući.

Sudija Dejan Terzić izjavio je da ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je Vida Lujić – koji nije bio prisutan u sudnici na izricanju presude – i ranije osuđivan za slično krivično djelo.

- Iskoristio je svoju dominaciju nad žrtvom i njenu bespomoćnost s obzirom da je ona već bila dovoljno uplašena, jer je njen suprug bio uhapšen - kazao je Terzić.

Tokom suđenja Vida Lujić je tvrdio da u ratu nije bio pripadnik nijedne naoružane jedinice i da ne poznaje žrtvu.

Ali drugi svjedoci, među kojima i pripadnik “Crvenih beretki”, svjedočili su da je Vida Lujić bio pripadnik JSO-a.

Na suđenju je svjedočio i suprug žrtve. On je izjavio da je navedenog dana u njegovu kuću došla grupa srpskih vojnika, koji su ga odveli na ispitivanje. Kada se vratio, komšija mu je rekao da mu je supruga silovana.

Optužnicu je prvobitno podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta u januaru 2018., ali pošto je Vida Lujić državljanin Srbije, Okružni sud u Doboju ustupio je predmet Višem sudu u Beogradu.

Suđenje je počelo u decembru 2018. godine.

Ovo je prvostepena presuda i na nju je moguće podnijeti žalbu, javio je BIRN BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

19.09.2019.

SPECIJALNI IZASLANIK SAD-A PALMER: ŽELIMO NASTAVAK REFORMI I EUROATLANTSKOG PUTA BiH

19.09.2019.

AMBASADORICA AUSTRIJE U BiH HARTMANN O ZAKLJUČCIMA SNSD-A: BiH IMA JASAN USTAV


//////////////////////

Prva press konferencija

Sattler: EU je najbolja ponuda za BiH


/////////////////////////


///////////////////////////

19.09.2019.

U BiH POČINJE ANKETA, NE POPIS

19.09.2019.

PROF.DR. ŽARKO KORAĆ: KOSOVO, PA JAČANJE BiH

19.09.2019.

ČAMPARA: "OHR SE POVLAČI PRED DODIKOM - BiH JE PRIMLJENA U UN KAO REPUBLIKA BiH"!

ČAMPARA NALIJEPIO INZKA: "OHR se povlači pred Dodikom - pa BiH je primljena u UN kao Republika BiH"!

Začuđujuće su izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o Programskoj deklaraciji SDA, i po svemu sudeći iznuđene su pod pritiskom Milorada Dodika. Kazati da je trebalo predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva i drugoj političkoj opciji, pri čemu je jasno da se misli na SNSD, je u najmanju ruku vrlo čudno, neorimjereno i neargumentovano, kazao je zvaničnik SDA, Aljoša Čampara, u izjavi za Fenu.


Image result for ČAMPARA NALIJEPIO INZKA: "OHR se povlači pred Dodikom - pa BiH je primljena u UN kao Republika BiH"!

- Ovakva izjava je kontradiktorna jer je u sukobu sa dosadašnjim stavovima visokog predstavnika u kojima je Dodikova politika označena kao antidržavna, secesionistička i prijeteća za mir i stabilnost u BiH i regionu.  Ujedno je i kontraproduktivna, jer direktno sugeriše SDA, kao državotvornoj stranci čiji je ključni politički cilj očuvanje cjelovite, suverene i demokratske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, da je “trebala” predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva Dodiku i retrogradnim i antievropskim politikama koje negiraju međunarodno pravo i veličaju ratne zločine, negiraju genocid, veličaju UZP-a, nazivaju škole po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, traže uvođenje trećeg entiteta, zagovaraju disoluciju države, negiraju pravo na bosanski jezik, daju skandalozne i fašističke izjave da muslimani ponovo okupiraju Drinu, itd., kazao je Čampara.

On kaže da je teško povjerovati da visoki predstavnik, ako je pročitao Deklaraciju, iznosi ovakve ocjene, da se povlači pred Dodikom i daje neargumentovane i pravno neutemeljene kritike, jer je Programska deklaracija SDA potpuno  usklađena sa evropskim standardima, i jedina je stranačka deklaracija u kojoj su jasno prihvaćene sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisije.

- Ne može se izjednačiti SDA, koja ima legitiman politički cilj – državu ravnopravnih građana, sa SNSD-om, koji ima za cilj etničku segregaciju i otcjepljenje. SDA ne najavljuje jednostrano kršenje Dejtona, već borbu za ustavnu reformu u skladu sa evropskim načelima i naravno, u Parlamentu BiH i u skladu sa važećim procedurama, naglasio je Čampara.

Čampara podsjeća Inzka da je naša država primljena u Ujedinjene nacije upravo pod imenom Republika BiH i postavlja se pitanje – zašto smeta taj naziv koji je već ranije prihvaćen i odobren od zemalja članica UN-a.
- Potpuno odbacujemo i insinuacije na račun pripadnika ARBiH. Uvijek ćemo biti uz nedužne ljude koji su branili BiH, i nikada nećemo pristati na prejudiciranje krivice, jer je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne može se izjednačiti naša podrška nedužnim, neosuđenim i nepravedno optuženim ljudima, sa Dodikovim otvorenim veličanjem ratnih zločinaca koji su pravomoćno osuđeni za genocid i masovne zločine nad civilima, kazao je Čampara.
Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214248

Powered by Blogger.ba