Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.09.2019.

POTPREDSJEDNIK NSRS SENAD BRATIĆ SE POVUKAO, MILORAD DODIK IDE PO PODRŠKU KOD ALEKSANDRA VUČIĆA

18.09.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ: AKO MILORAD DODIK PREKRŠI DEJTON, PRVO NESTAJE ENTITET RS-A

Džaferović: Ako Dodik prekrši Dejton, prvo nestaje RS

Džaferović: Ako Dodik prekrši Dejton, prvo nestaje RS
Šefik Džaferović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je za "Avaz" najavu Milorada Dodika da će razmotriti odluku o samoopredjeljenju RS.

- Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava nikakvo pravo na „samoopredjeljenje“ ni entiteta, ni naroda. Sve političke akcije koje bi vodile u tom pravcu predstavljale bi direktno kršenje Dejtona i ugrožavanje stabilnosti i mira i zahtjevaju hitnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a - kaže Džaferović.

On ističe da u slučaju da Dejtonski mirovni sporazum bude prekršen, neće biti ugrožen teritorijalni intergritet i suverenitet BiH.

- Ali je prvo što će se desiti nestanak entiteta, koji na osnovu tog sporazuma i postoje. Toga bi Milorad Dodik itekako trebao biti svjestan. Dodikovo poigravanje sa izmišljenim pravom na samoopredjeljenje, poigravanje sa nadležnostima države BiH, kao i poigravanje sa pravima naroda koji žive na području tog entiteta je put u nestanak Republike Srpske - zaključio je Džaferović za "Avaz".


(Vijesti.ba)

18.09.2019.

BURAZER; RASTE AGRESIVNI NACIONALIZAM U SRBIJI

18.09.2019.

ZAŠTO SU PROBLEMATIČNE USTAVNE PROMJENE U BiH?

18.09.2019.

STJEPAN MESIĆ: BEOGRAD KAŽE DA POŠTIVA JEDINSTVENU BiH, A U ISTO VRIJEME PODRŽAVAJU MILORADA DODIKA


//////////////////////

Nisu nas pozvali da potpišemo zahtjev za smjenu Bratića
NSRS


/////////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////////

18.09.2019.

BOSNA KAO HRVATSKI BORDER LINE

18.09.2019.

MILORAD DODIK "ZABORAVIO" PISATI KOLINDI IAKO SE ČVRSTO OBAVEZAO: "VRUĆ KROMPIR" PREBACIO KOMŠIĆU...

DODIK "ZABORAVIO" PISATI KOLINDI IAKO SE ČVRSTO OBAVEZAO: "Vruć krompir" prebacio Komšiću...

Upravo ta činjenica otvara prostor za pitanje da li je "vrhuć krompir" želio prebaciti u ruke Komšića, koji ga je, po načelu rotacije, naslijedio na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva, ne želeći da se zamijera predsjednici i premijeru Hrvatske, ujedno i čelnicima tamošnjeg HDZ-a, kao ni sa sestrinskom im strankom u BiH na čelu sa Draganom Čovićem.


Image result for DODIK "ZABORAVIO" PISATI KOLINDI IAKO SE ČVRSTO OBAVEZAO: "Vruć krompir" prebacio Komšiću...

Izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, jedno je od otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske. Da li će naša država uspjeti zaštititi svoje građane i interese?
U proteklih nekoliko godina bh. vlasti počele su preduzimati određene korake kako bi se spriječile tendencije vlasti Hrvatske da nuklearni otpad odlažu na lokaciji ni cijeli kilometar udaljenoj od granice sa našom zemljom.

Snažne aktivnosti najavio je u martu i novi saziv Predsjedništva BiH. Kolektivni šef države tada je saopštio da će od Hrvatske zatražiti da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Jedan od zaključaka bio je i da se od susjedne države zatraži da na svojoj teritoriji osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s BiH.

Oči javnosti posebno su bile usmjerene na tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji se, u ime tročlanog šefa države, obavezao da će uputiti pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o tom zahtjevu BiH.

No, najavljeno pismo nikada nije stiglo na adrese hrvatskog državnog vrha. Iako ambiciozno najavljivana, pomenuta aktivnost Milorada Dodika nije provedena u djelo tokom osam mjeseci, koliko je proveo predsjedavajući kolektivnim šefom države.

Zbog čega nije proveo zaključak na koji se obavezao, u dogovoru sa kolegama Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, Dodik ni dan danas nije objasnio javnosti.

Upravo ta činjenica otvara prostor za pitanje da li je "vrhuć krompir" želio prebaciti u ruke Komšića, koji ga je, po načelu rotacije, naslijedio na funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva, ne želeći da se zamijera predsjednici i premijeru Hrvatske, ujedno i čelnicima tamošnjeg HDZ-a, kao ni sa sestrinskom im strankom u BiH na čelu sa Draganom Čovićem.

Da li su dobri međustranački odnosi preči od 300.000 ljudi, koliko se procjenjuje da bi moglo biti ugorženo, ukoliko zvanični Zagreb u namjeri, imajući u vidu da će "zahvaljujući" konfiguraciji terena sporne lokacije, dvije trećine negativnog uticaja biće usmjereno na BiH, a jedna trećina na Hrvatsku? Pitanje je na koje treba da odgovore oni koji su u ime naroda zasjeli u državne fotelje.


(SB/Vijesti.ba)
18.09.2019.

KOLUMNE

18.09.2019.

ZORAN ŽIVKOVIĆ: ALEKSANDAR VUČIĆ JE LUDAK, TREBA GA UHAPSITI, MILORAD DODIK LAŽE SVOJ NAROD DA JE ZAŠTITNIK

BIVŠI PREMIJER SRBIJE OTVORENO: "Vučić je ludak, treba ga UHAPSITI, Dodik laže svoj narod da je zaštitnik..."

Gospodin Dodik je već šest-sedam godina kao neki profesionalni svat na svim srpskim svadbama, odnosno na svim srpskim događajima. Šta god da radi Vučić, da li proslavlja jedno, drugo, treće, Dodik je tu kao neko ko ima svoj stol na toj svadbi, vjerovatno besplatno piće i jelo.


Image result for BIVŠI PREMIJER SRBIJE OTVORENO: "Vučić je ludak, treba ga UHAPSITI, Dodik laže svoj narod da je zaštitnik..."

Zoran Živković, lider Nove stranke Srbije, jedan je od najvećih kritičara srbijanskog režima i predsjednika Aleksandra Vučića. Ovaj bivši čelnik Demokratske stranke, bio je ministar unutrašnjih poslova u vrijeme mandata Zorana Đinđića, a, nakon atentata na pokojnog premijera Srbije, obnašao je i funkciju predsjednika Vlade. Trenutno je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Komentirajući sve prisutnije zvecakenje oružjem iz Srbije, razne vojne parade kakve smo mogli vidjeti i ovog vikenda, poruke predsjednika Vučića o spremnosti da “brani srpski narod, ma gdje on bio” – mada nije jasno ko bi ga mogao napasti – izjave ministra Aleksandra Vulina da bh. entitet RS nema svoju vojsku, ali da ima srpski narod, ili oduševljenje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika naoružavanjem Vojske Srbije, Živković objašnjava da iza toga stoje, prije svega, interesi vlasti Srbije na unutrašnjem planu.

“Vojne parade i bilo šta što je vezano za vojsku neke države, govori o tome da vojska postoji i da jača da bi obezbjedila mir. Nažalost, na Balkanu to dugo nije slučaj. I ovdje svako pominjanje vojske, zveckanje oružjem, bilo da je ono paradno ili operativno, svodi se na to da se prijeti nekome pored. No, to je u posljednjih nekoliko godina i decenija više vezano za domaću javnost nego za realno bilo šta što bi bilo pitanje regiona. Ovo (posljednje) je proslava jedne klase oficira, koji su završili svoje školovanje, što je, naravno, normalno. A neki su iskoristili to da se junače i da na jedan poznat način na Balkanu pokušavaju da pokupe neke poene na domaćem terenu, predstavljajući se kao velike patriote koji su spremni da zaštite, prošire i štagod urade sa svojom nacijom i državom”, kaže Živković.

Međutim, priznaje da se uplaši kad god se "Aleksandar Vučić i ljudi oko njega hvale patriotizmom". 

"Gdje su oni u devedesetima branili Srbe, tamo Srba više nema, a ostavili su mnoge krvave tragove i van Srbije i u Srbiji. Prema tome, kada to radi Vučić, onda je to demonstracija sile u jednom karikaturalnom smislu. I na sreću, pored jednog političkog ludaka, kojeg smo imali u devedesetima, a to je bio [Slobodan] Milošević, sada imamo drugog i zove se Vučić. On je, na sreću, kukavica u odnosu na Miloševića", dodaje on.

Jer, kad je neko lud i hrabar, podvlači Živković, onda pravi velike probleme.  

"Kad je neko lud i kukavica, problemi su manji. Tako da je moja poruka građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira u kom su entitetu, nemojte se plašiti, to je samo još jedna, onako slaba operetska, provincijalna predstava koja, na sreću, neće izazvati  ništa realno, a sama po sebi je ružna i glupa", upozorava bivši premijer Srbije. 

Dodik kao svat 

Nadalje, osvrnuvši se na posljednju paradu, s koje su, također, upućene poruke u region, Živković ponavlja da je to tek pokušaj da se neko pokaže velikim patriotom. 

"To podrazumijeva da ćete da lažete svoj narod da ste vi njegov veliki zaštitnik. I također, da  pokušate da uplašite nekoga okolo, ali siguran sam, u ovom trenutku, na sreću, bez realne opasnosti. Gospodin Dodik je već šest-sedam godina kao neki profesionalni svat na svim srpskim svadbama, odnosno na svim srpskim događajima. Šta god da radi Vučić, da li proslavlja jedno, drugo, treće, Dodik je tu kao neko ko ima svoj stol na toj svadbi, vjerovatno besplatno piće i jelo. Ništa preko toga. Ono što je loše to je što Vučić ponovo traži razloge da zvecka oružjem. Ono što je dobro jeste da on nema snage da uradi što je uradio Milošević u devedesetim", poručuje Živković. 

"Nažalost, jedan dobar dio opozicije se takmiči u patriotizmu ili nacionalizmu sa Vučićem i pokušava kroz tu priču, laž koju bi mogli da materijalizuju kroz izborni rezultat. S druge strane, jedan dobar dio srpske opozicije, da li prave ili nije prava, sprema se na bojkot. Ja ne razumijem tu politiku, mislim da je potrebna aktivna borba protiv autoritativnog režima Aleksandra Vučića, a isto to mislim o režimima u okruženju. Da bojkot nije rješenje, te da je aktivan pristup i aktivna borba nešto može da obezbjedi da i ovaj region postane pravi dio Evrope 21 vijeka. To znači, zona mira demokratije i prosperiteta", kaže Živković za RadioSarajevo.

18.09.2019.

BiH UVOZI 92 POSTO HRANE, BEZ JASNIH PODATAKA O KONTROLI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213994

Powered by Blogger.ba