Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.09.2019.

ONI KOJI ZAGOVARAJU PODJELU BiH, NEĆE NAS UŠUTKATI

SDA: Oni koji zagovaraju podjele neće nas ušutkati
Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopćili su danas iz Stranke demokratske akcije.

Iz stranke se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

"Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Ovdje se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana", navodi se u saopćenju.

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja  - Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana - doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

"Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije.

Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu", saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

Podsjećamo, na adresu SDA i danas pristižu brojne osude zbog usvojene Deklaracije koja između ostalog dugoročno predviđa izmjene Ustava, i drugačije uređenje države. Iako je predsjednik stranke Bakir Izetbegović na Kongresu naznačio kako nešto tako neće biti moguće bez saglasnosti političkih predstavnika druga dva naroda - SDA je optužena za grubo narušavanje Dejtona.


(Vijesti.ba

16.09.2019.

NAJVEĆI SKOK CIJENE NAFTE OD 1991 GODINE

16.09.2019.

PRORUSKA POLITIKA: MASKE SU PALE: DRAGAN ČOVIĆ NIJE ZA ULAZAK U NATO

16.09.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ I AMBASADORICA UEBBER: ŠTO PRIJE OKONČATI ZASTOJE U BiH I NASTAVITI REFORMSKI PUT


///////////////////////////


///////////////////


///////////////////////////


/////////////////////////////////

16.09.2019.

OHR O DEKLARACIJI SDA A BH ENTITET RS-A I BH STRANKA HDZ O VELIKOJ SRBIJI I VELIKOJ HRVATSKOJ

OHR o Deklaraciji SDA

OHR o Deklaraciji SDA
Arhiv
Delegati 7. Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda, usvojili su temeljne akte koji definiraju unutrašnju organizaciju i politički kurs ove stranke.

Usvojeni su Statut i Programska deklaracija SDA, te devet rezolucija. Upravo je deklaracija SDA izazvala mnogobrojne reakcije u Bosni i Hercegovini, pogotovo iz entiteta Republika Srpska.

U deklaraciji se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Upravo ovaj dio deklaracije naišao je na oštre osude stranaka iz RS-a, kako vladajućih tako i opozicionih. Upitali smo i Ured visokog predstavnika za komentar.

"Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom. BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", naveli su za N1 iz OHR-a.

Osim iz Republike Srpske, na deklaraciju su reagovali i iz Hrvatskog narodnog sabora u BiH (HNS BiH) i "odbacili ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA".

U HNS-u smatraju da je Programska deklaracija SDA "potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH".

(Vijesti.ba / N1)

16.09.2019.

PROF.DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ: U USTAVU BiH NE POSTOJE DRUGI SUVERENITETI OSIM DRŽAVNOG

U Ustavu BiH ne postoje drugi suvereniteti osim državnog

U Ustavu BiH ne postoje drugi suvereniteti osim državnog
Slaven Kovačević
Suverenitet je neprenosiv, nepodjeljiv i neotuđiv, kaže Kovačević.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Slaven Kovačević osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je kazao kako je krajnje vrijeme da se u RS-u mobiliziraju sve političke snage koje će jasno odbiti bilo kakvu mogućnost saradnje sa političkim snagama koje ignoriraju postojanje drugih suvereniteta u BiH.

"S obzirom da je i Dodikova ustavna nadležnost zaštita suvereniteta Bosne i Hercegovine, na što je položilo zakletvu, potrebno je gospodinu Dodiku skrenuti pažnju na to da u BiH postoji isključivo samo jedan suverenitet a ne kako to on implicira više nekakvih suvereniteta, premda razumijemo da je samo pominjanje nekakvih drugih suvereniteta dio šire Dodikove antiustavne političke strategije".

"U svakoj državi, pa i u Bosni i Hercegovini, suverenitet je jedan i on pripada samo i isključivo državi, dok je nositelj suvereniteta građanin. Suverenitet je neprenosiv, nepodjeljiv i neotuđiv".

"U sadašnjem Ustavu Bosne i Hercegovine, jasno je utvrđeno da Bosna i Hercegovina, putem svojih institucija može preuzeti sve nadležnosti na zaštiti vlastitog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta. To je jasan pokazatelj da suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, odnosno da u njoj nema više suvereniteta, osim onoga državnog. Identično se može vidjeti i kroz primjere Ustava Crne Gore i na primjeru Ustava Sjeverne Makedonije".

"Suverenitet ne pripada „konstitutivnim narodima“ jer tako i ne piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, a to nije ni praksa u modernim evropskim državama jer je u njima građanin nositelj državnog suvereniteta, a posebno se suverenitet ne može prenositi, podijeliti ili otuđiti, iako bi pojedini lideri dio suvereniteta prenijeli na susjedne države".

"Retoričkim akrobacijama u javnom diskursu, putem uvođenja terminologije o "drugim suvernitetima", suverenitet BiH se podriva, ali, iako je to strategija, on ne može biti narušen. Pozivam, akademsku zajednicu, naročito pravnike, da se detaljnije pozabave pojavama fabriciranog antiustavnog novogovora koji je uperen protiv suvereniteta BiH, govora koji ne dolazi iz Dodikove glave nego iz krugova koji ne odustaju od velikosrpskog projekta".

(Vijesti.ba)

16.09.2019.

SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU U BiH: NASLJEDNIK LARS-GUNNARA WIGEMARKA JOHANN SATTLER PREUZEO FUNKCIJU

16.09.2019.

DANIEL SERWER: NEOPHODNA JE REVIZIJA DEJTONA, DOLASKOM PALMERA AMERIKA STAVLJA FOKUS NA BALKAN

16.09.2019.

ŠPANIJA JE ŠAMPION SVIJETA U KOŠARCI 2019.

Španija je šampion svijet u košarciImage result for spanija svjetski sampion u kosarci 2019

Košarkaši Španije savladali su Argentinu rezultatom 95:75 i po drugi put postali svjetski šampioni.

Španija je jedan od favorita na svakom takmičenju na kom se pojavi i sada su uspjeli da dođu do finala i da tamo potpuno nadigraju Španiju i postanu svjetski prvaci.

Prva četvrtina je bila sjajna, puna preokreta. Španci su veoma lako postigli uvodne poene, potom su vezali još nekoliko dobrih akcija i došli do 7:2, a nedugo potom i do prve dvocifrene prednosti od 12:2.

Nikolas Brusino tada stupa na scenu. Bivši košarkaš Dalasa i novi as Saragose vezao je 8 poena, pa mu se priključio i Fakundo Kampaco, da bi Argentina prišla na svega pola koša prednosti.

Španci su bili dominantni na skoku, odlično su trčali i kontra napade, pa su se vratili na vliku prednost veoma brzo, zahvaljujući Ribasu i drugovima i prvu dionicu okončali rezultatom 23:14.

Tokom drugih 10 minuta smo vidjeli maltene identičnu situaciju na terenu, Španci su hvatali veliki broj ofanzivnih skokova, postizali poene iz drugih šansi i sa 43:31 okončali prvo poluvreme.

Treća četvrtina je u potpunosti bila u znaku “crvene furije”, igrali su veoma dobro, pametno birali šuteve i pogađali ih u visokim procentima, dok su Luisa Skolu veoma dugo držali bez poena iz igre.

Uspio je Skola da prve poene iz igre ubaci tek u posljednjem kvartalu, preko njega i Kampaca su Argentinci u dva navrata bili blizu da kreiraju dramu, ali su Španci bili dovoljno oprezni da odbrane svoju visoku prednost i postanu svjetski šampioni.

Najefikasniji u redovima Španije je bio Riki Rubio sa 20 poena, 7 skokova i 3 asistencije, 15 je ubacio Ljulj, 14 Mark Gasol, a po 11 postignuih poena imali su Rudi Fernandes, kao i braća Ernangomes.

Na drugoj strani, sa 24 poena se istakao Gabriel Dek, 17 je imao Laprovitola, a 11 Fakundo Kampaco uz 8 asistencija.

16.09.2019.

NEGIRANJE BOSANSKOG JEZIKA JE NEGIRANJE BiH I BOŠNJAKA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89213953

Powered by Blogger.ba