Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

13.09.2019.

GERNOT ERLER: TREBA STATI UKRAJ KORUPCIJI NA BALKANU

13.09.2019.

SRPSKA AKADEMIJA U DRVARU I VRAĆANJE NA 1992.

13.09.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DIJALOG 'STARE' I 'NOVE SAMANTE'

13.09.2019.

AMBASADORI NATO-A RAZGOVARALI O PARTNERSTVU SA BiH

Ambasadori NATO-a razgovarali o partnerstvu sa BiH


/////////////////////////


///////////////////////

///////////////////////


/////////////////////////////

13.09.2019.

PROF.DR. SENADIN LAVIĆ : BOSANSKI SVJETIONIK - HUSEIN GRADAŠČEVIĆ (1802-1834)

13.09.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : "PODRŽAVAM PALMEROV STAV, DODIK POČINJE DA LIČI NA NEVASPITANO DIJETE - IDEJU GRAĐANSKE BiH NE MOŽETE ZASTRAŠITI I UHAPSITI

Željko Komšić: Podržavam Palmerov stav, Dodik počinje da liči na nevaspitano dijete

13.12.2018., Sarajevo – Novoizbarani clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvatskog naroda Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/HaloPix/PIXSELL

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik žestoko i prilično nervozno se obrušio na izjavu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Matthewa Palmera da je Daytonski sporazum podložan izmjenama.

Dodik je izjavio je da je Daytonski sporazum međunarodni ugovor i da se on ne može mijenjati dok dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne odluče da to urade.

Dodik smatra da su promjene ovog sporazuma regulirane i “da je apsolutno kršenje međunarodnog prava to što su radili prethodni visoki predstavnici, podržani prethodnom američkom politikom”, a to je da su “rušili Daytonski sporazum”.

“Oni jednostavno iz navike pokušavaju da zadrže takvu vrstu priče. Mislim da sudbina BiH zavisi od toga da li ćemo se vratiti na izvorni tekst sporazuma ili će on do kraja biti devalviran naporima koji dolaze sa strane – prijeteći je poručio Dodik u intervjuu za Glas Srpske.

Za razliku od Dodika, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba je potvrdio da podržava stav specijalnog američkog izaslanika za Balkan da je Daytonski sporazum podložan izmjenama.

“Da, podržavam”, kazao nam je Komšić upitan o Palemerovim stavovima.

On je, međutim, odbacio Dodikove napade na visokog američkog zvaničnika i dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine i svih njezinih građana i naroda.

“A šta čovjek da mu više kaže? On na sve diže “frku”, to mu je valjda neka taktika! Ustvari sve vise počinje da liči na nevaspitano dijete! “, zaključio je Komšić.


///////////////////////////////////////////////////////

Građanski savez : Ideju građanske BiH ne možete zastrašiti i uhapsiti

Građanski savez (GS) smatra da je pokušaj napada Dodikove Radio televizije Republike Srpske na Reufa Bajrovića i Građanski savez dokaz propagande nemoći proruske i velikosrpske ideje te svojevrsno priznanje probosanskim i patriotskim idejama i političkim snagama.

Reuf Bajrović i Građanski savez nisu otkrili nikakav plan “političkog Sarajeva”. Da bi nešto bilo otkriveno, to prvo mora biti skriveno.

Građanski savez uopće ne krije da se zalaže za građansku Bosnu i Hercegovinu na demokratskom principu jedan čovjek jedan glas. Štaviše, taj princip jedan je od osnovnih programskih ciljeva Građanskog saveza.

Nas u GS-u raduje što je ideja borbe za građansku Bosnu i Hercegovinu konačno u potpunosti revitalizirana i što je druge probosanske političke opcije prihvataju kao svoju. Mi u GS-u smo zapravo oduševljeni činjenicom da se probosanske opcije danas otimaju za platformu građanske države.

Uz stanovito zadovoljstvo posmatramo prorusku medijsku histeriju koju provodi RTRS. Ideja građanske države Bosne i Hercegovine koja nije poražena ni uslijed velikosrbijanske agresije na Bosnu i Hercegovinu danas je jača nego ikad.

Ono u čemu sa RTRS-a ipak griješe jeste njihovo viđenje aktivacije MAP-a, koja po njihovoj logici tek treba da se desi.

Stoga ih obavještavamo da je MAP već aktiviran i da on nije pitanje ni srpskih niti bilo kojih drugih političara, nego jedna od ispunjenih zakonskih obaveza države Bosne i Hercegovine na putu ka NATO savezu. Sljedeća obaveza jeste dostavljanje ANP-a u sjedište Brisela.

13.09.2019.

AMER JERLAGIĆ: "MOŽEMO BITI REGIONALNA ENERGETSKA VELESILA - JEDINI U REGIJI IMAMO POTENCIJAL ZA IZVOZ STRUJE"!

AMER JERLAGIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Možemo biti regionalna energetska velesila - jedini u regiji imamo potencijal za izvoz struje"!

Ekspert za elekričnu energiju, Amer Jerlagić, prokomentirao je za „Slobodnu Bosnu“ istraživanje britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu koji su BiH svrstali u grupu zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra u Evropi.


Image result for AMER JERLAGIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Možemo biti regionalna energetska velesila - jedini u regiji imamo potencijal za izvoz struje"!

Gradnja kopnenih vjetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svjetske potrebe za energijom, pokazala je nova studija koju je objavio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Istraživači britanskog Univerziteta Sussexa i danskog Univerziteta u Aarhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vjetroelektrana širom Evrope. Istraživanje pokazuje da bi Evropa mogla proizvoditi 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vjetroelektrana.

Mapa koju su kreirali istraživači s dva univerziteta, prikazuje kako zemlje istočne Evrope nude najveći potencijal za eksploataciju energije vjetra.

alt

Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja s najvećim potencijalom za eksploataciju energije vjetra. U tim zemljama vjetropotencijal je procijenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, Kosovo i Crna Gora iz vjetroelektrana bi mogli proizvesti oko 4,5 MW po kvadratnom kilometru.

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu proizvesti od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vjetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Prema ranijim istraživanjima, najveći potencijal vjetra nalazi se na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukupan tehnički potencijal za korištenje energije vjetra u tom kantonu procjenjuje se na oko 500 MW, što je ravno cijelom hidroenergetskom potencijalu rijeke Bosne od Visokog do Doboja gdje postoji mogućnost izgradnje dvadesetak hidroelektrana manje snage.

Ekspert za elekričnu energiju Amer Jerlagić kaže za „Slobodnu Bosnu“ da su i naša istraživanja pokazala veliki potencijal energije vjetra u BiH.

„Na potezu od Trebinja do Bihaća, duž dinarskog pojasa, nalazi se zaista ogromni potencijal energije vjetra. Mi smo ranije istražili nekoliko lokaliteta, među njima i lokalitet Podveležja i ustanovili smo slijedeće: prosječna brzina vjetra na toj lokaciji iznosi 8 m/s, pri čemu u jednoj godini vjetar tom brzinom puše oko 3 hiljade sati. Isplativo je graditi vjetro-elektrane već od 2,5 hiljada sati u jednoj godini, što znači da je energetski potencijal Podveležje iznimno profitabilan. Takvih lokaliteta u BiH ima barem 50,“ kazao je Jerlagić za SB.

Jerlagić kaže da će struja u budućnosti biti puno skupocjenija, dragocjenija i traženija nego je danas zato što će sve veći broj automobila prelaziti na električni pogon.

„BiH zaista ima priliku da postane regionalna energetska velesila. Imamo ogroman potencijal vjetra koji je potpuno neiskorišten a imamo i ogromni hidropotencijal koji je samo djelimično iskorišten, tek negdje oko 30 posto! Stoga prozovodnju ekološli čiste električne energiju vidim kao temelj ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine u budućnosti, jer je BiH jedina država na Balkanu koja ima potencijal da može izvoziti električnu energiju. Sve druge države prisiljene su je uvoziti, a to će u budućnosti biti još izraženje“, kazao je Jerlagić.

13.09.2019.

DRAGIČEVIĆ NA SKUPU U BEČU: "FAŠISTI UBIJAJU ONE KOJI NE MISLE KAO ONI, IMAŠ SVE DOKAZE, ALI..."

DRAGIČEVIĆ NA SKUPU U BEČU: "FAŠISTI UBIJAJU one koji ne misle kao oni, imaš sve dokaze, ali..."

"Svako ima pravo na svoj život, ali niko nema pravo da ga otme, da siluje, zarobi i baci u kanalizaciju. To je samo primjer fašizma koji ubija one koji ne misle kao oni”


Nakon što je zvanično otvoren međunarodni skup “Pravda za Davida i svu djecu BiH”, predstavljena je retrospektiva života i smrti Davida Dragičevića, od ranog djetinjstva, školskih dana, sve do tragične smrti, koja je okupljene još jednom podsjetila na nepravdu u našem sistemu i državi.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio i otac ubijenog Davida, Davor Dragičević, koji je poručio:

“Nisam čovjek koji kalkuliše. Nikada to neću biti. Sa mnom se niko ne mora slagati, ali znam ko su ubice mog sina. I evo šta se dešava. Ubiju ti dijete, imaš sve dokaze. I umjesto da država radi svoj posao, mi stojimo u Beču. Svako ima pravo na svoj život, ali niko nema pravo da ga otme, da siluje, zarobi i baci u kanalizaciju. To je samo primjer fašizma koji ubija one koji ne misle kao oni”, prenosi BUKA.

alt

alt

alt

alt

Prisutnima su se u nastavku obratili i drugi učesnici “Pravde za Davida”, a održana je i panel diskusija posvećena protestima kao demokratskom sredstvu koja je, kako su kazali iz udruženja, omogućila učesnicima da se bliže informišu o značaju protesta koji su vođeni u Banjoj Luci, represiji vlasti u cilju gušenja slobode mirnog okupljanja i slobode izražavanja, a sve radi prikrivanje odgovornosti vlasti.

Grupa Pravda za Davida već 535 dana protestuje u Banjoj Luci tražeći odgovor na pitanje “Ko je ubio Davida?”. Istraga o ovom slučaju tapka u mjestu, a odgovorni do danas nisu uhapšeni.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214132

Powered by Blogger.ba