Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.08.2019.

OSAM DECENIJA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA: SVIJET DANAS LIČI NA 1930-E

31.08.2019.

2 POKLONA, 2 PORUKE, 2 POLITIKE

31.08.2019.

ŠTA DOLAZAK PALMERA ZNAČI ZA BiH, DODIKOVE OPSTRUKCIJE, VUČIĆA I RUSIJU

31.08.2019.

PROF.DR SENADIN LAVIĆ : DRUŠTVENO-POVIJESNI ASPEKTI POLITIČKOG BOSANSTVA

31.08.2019.

SNIMCI I DOKAZI; ARMIN KRŽALIĆ: POLICIJA HRVATSKE TUČE MIGRANTE I ULAZI NA TERITORIJU BiH

31.08.2019.

SVETLANA CENIĆ: U BiH NEMA RACIONALNO, SAMO NACIONALNO

31.08.2019.

MATTHEW PALMER IMENOVAN ZA SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA SAD ZA ZAPADNI BALKAN

Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Z. Balkan

Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Z. Balkan
Matthew Palmer

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je zamjenika pomoćnika državnog sekretara Matthewa Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopštio je State department.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", dodaje se u saopštenju State departmenta.

Navodi se i da će Palmer, kao specijalni predstavnik, otputovati u Sloveniju 1. septembra da bi prisustvovao Strateškom forumu na Bledu. Takođe će predstavljati SAD na sastanku direktora Kvinte za Balkan u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10 septembra.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018. godine. Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

I Pompeo i Palmer snažni su zagovornici NATO puta BiH.


(Vijesti.ba)

31.08.2019.

DRAGAN MARKOVINA: 30. AVGUST 2019. APSULUTNA JE LAŽ DA JE HERCEG-BOSNA PREDSTAVLJALA ILI PREDSTAVLJA IKAKAV TEMELJ I SIMBOL HRVATSKE KONSTITUTIVNOSTI

Dragan Markovina : 30. avgust 2019. Apsolutna je laž da je Herceg-Bosna predstavljala ili predstavlja ikakav temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti

Iako sam davno odlučio kako nema pretjeranog smisla stalno se vraćati ratnim temama i pisati o nečemu što se promijeniti svakako ne može te da su mirnodopske teme i pitanje kamo dalje puno bitniji za društvo i ljude, nekad čovjeka događaji naprosto natjeraju da se njima pozabavi.

Piše : Dragan Markovina(Oslobođenje)

U istom tjednu u kojem smo dobili vijesti o napadu iz mržnje na rijetke preostale Srbe u okolici Knina, o stupidnom tenku na Marakani i jednako amoralnom traktoru na Maksimiru, ali i neposredno nakon što je Mostar predao odlično osmišljenu, sjajno dizajniranu i općenito optimističnu kandidaturu koja gleda u budućnost i već se i kroz slogan trudi premostiti sve traume, u Mostaru je svečano obilježena godišnjica utemeljenja Herceg-Bosne.

Zatvoreni u vlastitoj vremenskoj kapsuli, uvjereni u apsolutnu nedodirljivost i s vizijom o vlastitom mjestu u nacionalnoj povijesnoj mitologiji u budućnosti, Dragan Čović i Božo Ljubić na svečanoj akademiji su odaslali nevjerovatne poruke. S tim da se Čović zadržao na općim floskulama, a Ljubić je otišao korak dalje pa zaključio kako je osnivanje HRHB za hrvatski narod u BiH zalog, temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti i kako danas ona znači putokaz u kojem smjeru bismo trebali tražiti rješenje za bh. ustavnu i institucionalnu krizu. Teško se odlučiti trebali li ove teze više čitati kao apsolutne laži ili kao moralno relativizirajući cinizam najvišeg reda, ali je svakako jasno da se radi o obje navedene stvari.

Ponajprije, apsolutna je laž da je Herceg-Bosna predstavljala ili predstavlja ikakav temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti. Hrvati su bili konstitutivan narod u BiH još od ZAVNOBiH-a i to im nikad nitko nije osporio. Ono čega je pak Herceg-Bosna istinski simbol i po čemu je sav civiliziran svijet prepoznaje su teški zločini, za koje su njezini čelnici osuđeni na Međunarodnom sudu u Haagu.

Mogu se i Ljubić i Čović i svi slični njima praviti da to nije tako, ignorirati sud, spavati mirno u istom gradu kraj ljudi koji su u punom smislu riječi osjetili svu simboliku Herceg-Bosne i praviti se da su uglađeni europski političari, ali to što se u ime te tvorevine napravilo neće moći izbrisati. Ono što bi mogli, kad bi naravno htjeli, a očito je da ne žele, jest izgradnja novog povjerenja, kako u Mostaru, tako i u Bosni i Hercegovini, i prevazilaženje ratnih trauma.

Nisu oni jedini u Bosni i Hercegovini koji na održavanju nacionalističke ratne retorike i simbolike politički egzistiraju, ali to ih ničim ne opravdava. Evo, uzmimo, npr. ovaj drugi dio Ljubićeve izjave da bi Herceg-Bosna trebala biti putokaz za rješavanje ustavne i institucionalne krize. Kako, za Boga miloga, nešto što je osuđeno kao zločinački poduhvat i što čitav jedan narod doživljava kao takvo što i mnogima proizvodi traume, može biti putokaz za rješavanje krize? Ljubić zna da je to nemoguće, ali ipak inzistira. Ne treba biti previše pronicljiv da bi se shvatila frustracija hrvatskog nacionalizma koji nije ostvario politiku zaokruživanja teritorija i zavist s kojom gledaju na Republiku Srpsku koja je u tome uspjela, ali ako bilo tko gleda RS kao ideal rješavanja nacionalnog pitanja i konstitutivne krize, onda smo u ozbiljnom problemu.

Imajući to u vidu, dajem vlastiti, jednako uzaludan kao i Ljubićev, prijedlog za rješavanje ustavne i institucionalne krize, a to je povratak na ZAVNOBiH i nacionalnu ravnopravnost koja je tamo zacrtana. Stvarno je nejasno zbog čega netko misli da bi ideal koji bi trebao služiti kao putokaz trebalo tražiti u destruktivnim, tužnim i iracionalnim ratnim devedesetim godinama, a ne u prosperitetnim, modernim i mirnodopskim sedamdesetim? Svaki papagajski odgovor koji bi počeo trubiti o nekakvoj nacionalnoj ugroženosti u tom dobu bi u sudaru s činjenicama o demografskoj, socijalnoj, obrazovnoj i stambenoj situiranosti vlastitog naroda, pa i u sudaru s popisom predsjednika vlade Bosne i Hercegovine i ostalih dužnosti bio efikasno demantiran. To što je nekima svijet nastao 1992. godine, ne znači da on nije postojao i prije toga.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

31.08.2019.

PIC SE OGLASIO O AKTUELNOJ SITUACIJI BiH, RUSIJA PROTIV


////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////

31.08.2019.

POSLIJE ODLUKE UN, ŽRTVE RATNOG SILOVANJA U BiH ČEKAJU OBEŠTEĆENJE

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946381

Powered by Blogger.ba