Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

28.08.2019.

GODIŠNJICA TZV. HERCEG-BOSNE SUDBINA ZLOČINAČKOG PROJEKTA ZAPEČAĆENA U HAGU

28.08.2019.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : MILORAD DODIK PUCA IZ PRAZNE PUŠKE

28.08.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : KRIZA DRUŠTVA KAO KRIZA INTELEGENCIJE


//////////////////


/////////////////


//////////////////////////


///////////////////////

28.08.2019.

FESTIVALIZACIJA ISTORIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA U RUSIJI

28.08.2019.

AUSTRIJSKI MEDIJI: BIVSI AUSTRIJSKI VECEKANCELAR HEINZ-CHRISTIAN STRACHE POD UTICAJEM SRPSKIH EKSTREMISTA

Austrijski mediji: Strache pod utjecajem srpskih ekstremista

Austrijski mediji: Strache pod utjecajem srpskih ekstremista
Foto: EPA

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache očigledno je duže vrijeme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnika Standard, koji se posebno bavio njegovom izjavom od, prije dvije godine, tajno snimanog materijala na Ibici, o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je nazvao "kul tipom".

List konstatuje da se Strache očigledno divi "srpskom ratnom zločincu" Arkanu, i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

Njemački dnevnik navodi da je kroz knjigu o aferi "Ibica" poznato šta je Strache govorio o Arkanu i da je očigledno već duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podsjeća da je Strache 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji prenijeli da je on poznat po "velikom divljenju" prema Srbima.

Predjsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Strachea idu u prilog srpske vlade koja pokušava da izmjeni istoriju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

Da li je Strache svjestan ko je bio Arkan?

"Arkan je bio ratni zločinac", rekla je ona kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Strachea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svjestan posljedica takve izjave.

"Treba samo pitati ljude koji su preživjeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni", dodao je on.

Neimenovani portparol Evropske komisije kazao je da su stavovi EU potpuno jasni po poznati, te da Strache očigledno ne zna ko je bio Arkan.

Standard je prenio da je Arkan već 1970-tih i 1980-tih bio tražen u zapadnoj Evropi za krađe i ubistva, da je bio ličnost koja je važila za ekstremno opasnu.

Njemu je, dodaje list, očigledno bilo lijepo da druge zlostavlja, ubija i siluje, a njegova porodica je imala kontakt sa UDBA koja mu je uvijek pomagala.

Takođe se navodi da je Arkan bio glavni bos mafije i šef navijača Crvene Zvezde, koji su poznati po spremnosti na nasilje.

Instrumentalizovan od strane službe

Tokom rata, ukazuje Standard, Arkan je sa svojim "Tigrovima" pljačkao na ratištima, protjerivao ljude, ubijao i silovao.

Strache, dodaje list, ne smatra samo Arkana "kul tipom", već je njegovao kontakt, očigledno na osnovu ideološke blizine, sa ekstremnim nacionalistima na Balkanu, a kao primjer naveden je Milorad Dodik, koji prema dnevniku, želi da uništi sopstvenu državu.

Prijateljstvo sa desničarskim ekstremistima na Balkanu prošle godine išlo je tako daleko da je dozvolio da kao austrijski vicekancelar bude instrumentalizovan od strane službe.

Standard s tim u vezi podsjeća na intervju Politici u kojem je Strache rekao da je Kosovo dio Srbije, što je suprotno stavu austrijske vlade, ali odgovara stavu Srba.

List tvrdi da očigledno nije ni bio vođen intervju sa Stracheom, već da je informativna služba Ministarstva spoljnih poslova, te riječi njemu "stavila u usta".

Uz originalni intervju Politike, u koji je Standard imao uvid, nalazi se konverzacija preko mejla u kojima je stajalo "šaljem ti originalni intervju na njemačkom sa Stracheom, koji smo dobili od iz Ministarstva spoljnih poslova".

"Očigledno je Strache s tim u vezi, za vrijeme učešća u austrijskoj vladi, bio upravljan od strane stranog ministarstva spoljnih poslova", konstatuje Standard.


(Vijesti.ba / Aljazeera Balkan)

28.08.2019.

LARS-GUNNAR WIGEMARK: PITANJE NATO-A SE PREUVELIČAVA, ANP JE TEHNIČKA STVAR

Pitanje NATO-a se preuveličava, ANP je tehnička stvar

Pitanje NATO-a se preuveličava, ANP je tehnička stvar
Lars-Gunnar Wigemark

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastavi proces formiranja novog Vijeća ministara i mandatara, bilo da se radi o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom, javlja N1.

U izjavi novinarima, nakon današnjeg susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, on je rekao kako je sporazum koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dobra osnova za koalicijsku vladu.

- To je prioritet broj jedan koji je Evropska unija postavila na samom početku. Komesar Han (Johannes) je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovdje u martu. Ne vjerujemo u preduvjete za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena, ali nepostojanje vlade paralizira i to je veliki problem - rekao je Vigemark.

On je rekao kako ne postoji alternativa tom sporazumu, naglasivši kako su i iz EU nekoliko puta podvukli da zemlja treba uspostaviti vlast, jer bez nje nema ni EU integracija ni NATO integracija.

- Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO-om. Srbija održava odnose s NATO-om, ako Srbija može to uraditi, onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne dešava, zemlja je u zastoju, a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, oni su koji su pogođeni najviše. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebali učiniti 5. septembra ili bilo kad - rekao je Vigemark, prenosi N1.  


(Vijesti.ba / Avaz)

/////////////////////////////

28.08.2019.

IGK: GENOCID U SREBRENICI NE SMIJE SE ZABORAVITI

28.08.2019.

GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA: POTRESNA SVJEDOČENJA


//////////////////////////

28.08.2019.

FARUK VELE : TVRTKO MILOVIĆ POKRENUO HAJKU NA BOSANSKE FRATRE!


////////////////////////////////////

Ni mandatara ni ANP-a : Opet otkazana sjednica Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH, ponovno je

28.08.2019.

GODIŠNJICA MASAKRA: ALIJA IZETBEGOVIĆ O MARKALAMA I DRAMATIČNIM TRENUCIMA ZA DEBLOKADU SARAJEVA

28.08.2019.

UDRUŽENJE GENERALA: BEZ NATO-A GENOCID SE NE BI ZAUSTAVIO U SREBRENICI

28.08.2019.

VLASI: ALEKSANDAR VUČIĆ CILJA DA PREKO MILORADA DODIKA UZME POLA BOSNE ZA KOSOVO////////////////////////

Za HDZ je problem protest radnika, a podrška zločincima i Čoviću nije


///////////////////////


//////////////////////


////////////////////////

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240264

Powered by Blogger.ba