Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.08.2019.

NIJE BILO RAZGOVORA O ANP I MANDATARU, ALI USVOJENO NIZ DRUGIH ODLUKA

Nije bilo razgovora o ANP i mandataru, ali usvojeno niz drugih odluka

Nije bilo razgovora o ANP i mandataru, ali usvojeno niz drugih odluka
Predsjedništvo BiH / Vijesti.ba
Predsjedništvo BiH usvojilo je Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za ciklus zasjedanja 2019/2020, uključujući generalnu debatu Generalne skupštine UN-a, koja se održava od 24. do 30. septembra 2019.

Predsjedništvo BiH je upoznato sa usaglašenim Nacrtom rezolucije o obilježavanju 75. godišnjice Ujedinjenih nacija. Predsjedništvo BiH, i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija i svoje opredjeljenje za promovisanje i jačanje multilateralizma.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pridruživanje članova Predsjedništva BiH klubu lidera Circle of Leadership, koji će biti nosilac aktivnosti u sprečavanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvјеštaj o izvršenju Budžeta instituciја BiH i međunarodnih оbavеzа Bоsnе i Hеrcеgоvinе zа 2018. gоdinu i on će biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Zaključak u kojem traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana osigura 3 miliona KM za dovršenje graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora) i Republike Srpske (koju predstavlja Ministarstvo finansija) i grada Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koji predstavlja gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni, u iznosu od 3.800.000,00 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Amandman broj 2 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 13. oktobra 2011. godine u Luxembourgu i 27. oktobra 2011. godine u Sarajevu, i naknadno izmijenjen Amandmanom broj 1 na Ugovor o finansiranju /Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija A-Fi 31.529.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Protokol o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u traženju nestalih osoba.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Dodatnog protokola 7 o rješavanju sporova Sporazumu o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Vijesti.ba)

20.08.2019.

NOVI KOMANDANT EUFOR-OVOG VIŠENACIONALNOG BATALJONA

Novi komandant EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona

Novi komandant EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona
Foto: Fena
Komandat EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izvršio je primopredaju dužnosti komandanta Višenacionalnog bataljona između pukovnika Alfreda Sanza i pukovnika Manfreda Leitnera.

Novi komandat glavnog operativnog sastava EUFOR-a, Višenacionalnog bataljona, prethodno je služio u misiji na Kosovu i u Čadu. On od pukovnika Sanza preuzima ujedinjenu, koherentnu i izuzetno sposobnu vojnu jedinicu koja djeluje pod geslom “Jedna misija, jedan tim ” i koja je povećena kulturi multinacionalosti, vrijednostima i duhu operacije “Althea“ EUFOR-a.

- Prisustvo EUFOR-a pojačava osjećaj sigurnosti kod stanovništva. Mi moramo zadržati otvoreno, vidljivo i opipljivo prisustvo u ime Evropske unije kako bismo pokazali i uvjerili građane BiH da nam je stalo do njihove sigurnosti. Vaša posvećenost kao i posvećenost Višenacionalnog bataljona tome da sve bude obavljeno i to na ispravan način predstavlja primjer onoga šta mi radimo - izjavio je generalmajor Trischak odajući priznanje pukovniku Sanzu na njegovom vođstvu.

Odlazeći komandant bataljona iskoristio je priliku da se obrati svojim vojnicima: “Zahvaljujem vam se na vašoj odanosti, spremnosti i kolegijalnosti. Bila mi je čast služiti kao vaš komandant u proteklih šest mjeseci. Vi ste ispunili misiju i izvršili sve dodijeljene zadatke bez ijednog incidenta”.

Nakon primopredaje komandne dužnosti, komandat EUFOR-a generalmajor Trischak odlikovao je pukovnika Sanza medaljom za službu u operaciji “Althea“. Više od 100 vojnika Višenacionalnog bataljona dobilo je medalje zajedno sa svojim odlazećim komandantom.

Novi komandant Višenacionalnog bataljona na budućnost gleda s povjerenjem: “Zajednički, stojeći jedni uz druge, bićemo u stanju nositi se sa izazovima pred nama i ispuniti našu misiju za EUFOR.”

Višenacionalni bataljon čine vojnici iz Austrije, Mađarske i Turske, koji će ponovo imati vodeću ulogu u ovogodišnjoj vježbi “Brzi odgovor”, koja se održava u jesen 2019.

- Višenacionalni bataljon EUFOR-a će za tu priliku biti ojačan elementima rezervnih snaga i ostvarivat će blisku saradnju s lokalnim vlastima u BiH u uvježbavanju vještina potrebnih u opsežnim operacijama podrške miru - najavljuju iz EUFOR-a.

(Vijesti.ba / FENA)

20.08.2019.

UBRZAVA LI SE TRKA U NAORUŽANJU NAKON AMIRIČKOG RAKETNOG TESTA?

20.08.2019.

DODIKOVI RAZLOZI I USTUPANJE PROSTORA RUSIJI

20.08.2019.

PREDSJEDNIŠTVO BiH ODGODILO RASPRAVU O ANP-U I O MANDATARU

20.08.2019.

ZLATKO LAGUMDžIJA: MILORAD DODIK OD BIDENA TRAŽIO PAPIR DA POTPIŠEMO ULAZAK U NATO


Zlatko Lagumdžija: Dodik od Bidena tražio papir da potpišemo ulazak u NATO

Bivši visoki funkcioner BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je jedino rješenje u bilo kojim političkim okolnostima, a naročito u kritičnim političkim okolnostima u kojim se nalazimo, vladavina prava i poštivanje [...]


/////////////////////////


Prof.dr. Ivo Komšić : Novi život u planini između Vareša i Olova | Kliker ...////////////////////////////////////////////////////


Nema mira za Kašmir: Kako je Modi ispunio obećanje staro 66 godina

Vladar Džamua i Kašmira (Jammu i Kashmir), Hari Singh, 1947. izjavio je kako svoju državu vidi kao Švicarsku istoka, posve neutralnu i neovisnu, između Pakistana i Indije. Što je regija [...]

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240813

Powered by Blogger.ba