Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.08.2019.

SEDMICA RASPLETA: ODLUKA O ANP-U I MANDATARU

Sedmica raspleta: Odluka o ANP-u i mandataru

Sedmica raspleta: Odluka o ANP-u i mandataru
Foto: Vijesti.ba

U sedmici pred  nama trebale bi biti održane vanredna i redovna sjednica Predsjedništva BiH na kojima bi se trebalo raspravljati o Godišnje. nacionalnom planu (ANP) i o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dodik protiv ANP-a

U  intervjuu za RTRS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, a da će Republika Srpska nakon 5. septembra da odluči kako će se dalje ponašati u odnosu na BiH.

- Јa ne tražim da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv jer me na to obavezuje odluka Narodne skupštine Republike Srpske. Naravno, imam neke mogućnosti vezane za tu vanrednu sjednicu. Čini se da imenovanja predsjedavajućeg neće biti. Sačekaćemo 5. septembar, a onda ćemo vidjeti šta ćemo - kaže Dodik i dodaje:

- Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali Sporazum, da ANP neće doći na dnevni red, niti će biti usvojen i da ne računaju na našu podršku. Sam Bakir Izetbegović je rekao da je o ANP počeo da razmišlja nakon potpisivanja Sporazuma. Pitajte ga u srijedu o promjeni stava - jasan je Dodik.

Komšić i Džaferović jasni

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović jasno su dali do znanja kako nema podrške imenovanju  SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara ukoliko prije toga ne bude dogovoreno usvjanje i slanje prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel.

U izjavi za Vijesti.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da Dodik žrtvuje Tegeltiju za nastavak blokada.

"Ako je suditi po onome što je rekao, Milorad Dodik žrtvuje Zorana Tegeltiju za nastavak blokada i kočenje integracijskih procesa, odnosno te blokade pretpostavlja imenovanju mandatara", kaže Komšić.

Komšić dodaje da na taj način Dodik direktno ugrožava formiranje Vijeća ministara upravo zbog nerazumne ambicije da se ne poštuju zakoni i odluke institucija BiH.

"Dodik i SNSD su se oglušili na pozive Evropske unije i ostatka međunarodne zajednice da se vlast u Bosni i Hercegovini formira na principu poštivanja zakona i odluka institucija BiH", rekao je Komšić za Vijesti.ba.

Šefik Džaferović je za Vijesti.ba rekao kako su i slanje ANP-a i predlaganje mandatara zakonska obaveza.

- I jedino i drugo su zakonska obaveza i zadiru u domen vladavine prava. Stoga je obaveza svih da se ponašaju u skladu s tim. Sve ovo se mora poštovati u cjelosti. Nije moguć parcijalan pristup u rješavanju navedenih pitanja, kaže Džaferović.

Zapad i Rusija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sastati će se u ponedjeljak sa ambasadorima SAD Ericom Nelsonom i Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom. Još ranije stavovi Komšića i Džafeeovića su dobili podršku zvaničnika State Departmenta  Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju.

- Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti, rekao je Palmer i dodao:

- Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU.

S druge strane Dodik je dobio podršku Rusije. Ruski ambasador u BiH Peter  Ivancov je istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje.

On je naglasio da je rješenje u formiranju Vijeća ministara i da sva sporna pitanje treba rješavati kompromisno nakon formiranja vlasti.

Kako dalje

Politička analitičarka Ivana Marić primjećuje različit pristup EU i SAd ovom pitanju.

- Dok je EU diplomatama sve bilo jasno i dok su se nadmetali ko će bolje pohvaliti ovaj „značajan uspjeh“ sa američke strane se primijetila skepsa jer iz teksta sporazuma nije bilo jasno šta su potpisnici uopće dogovorili posebno po pitanju NATO puta Bosne i Hercegovine", kaže ona i dodaje:

- Dodik bi pristao na slanje ANP-a čak bi mogao i birače uvjeriti da je to dobro za njih, međutim problem mu predstavlja opozicija koja ga svakodnevno podsjeća na ono što je svih ovih godina govorio protiv NATO-a. Izetbegović je spreman da Dodiku izađe u susret koliko god je to moguće i zbog toga nudi „redukovani“ ANP namjerno zaboravljajući da sve da BiH u NATO pošalje i dvije rečenice u ANP-u to će i daje značiti aktivaciju MAP-a i napredovanje BiH ka NATO savezu. Tako smo došli do toga da Izetbegović kritikuje opozciju što napadaju Dodika i nazivaju ga izdajicom kao i do toga da Izetbegović javnosti objašnjava da je Dodika naljutio Palmerov intervju. Dirljiva je ta briga i suosjećanje Izetbegovića prema Dodiku sa kojim je razmijenio nepregledan niz međusobnih uvreda, uvjetovanja i prijetnji. Obje strane su upale u rupu koju su sami iskopali i sada ne znaju kako iz nje da se izvuku.

Za BiH izuzetno je važna poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, koji je u vrućim vremenima na našu zemlju dao jasnu i nedvosmislenu podršku članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću u vezi sa evroatlantskim integracijama, s fokusom na put ka NATO-u.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.bapredsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99 Adil Kulenović.

"Mislim da se ta poruka veže za realpolitičko razumijevanje ne samo situacije u BiH, nego i na Balkanu, te na očuvanje nacionalnih interesa SAD-a za održavanjem mira i stabilnosti na Balkanu. Svaka politika koja vodi tome da se separatno pokuša pobijediti neka druga strana, osuđena je na propast. Američke sankcije Dodiku dale su u jednom razdoblju rezultate, ali to nije toliko bitno koliko je bitno da Dodik mora znati da su SAD jedan od garanata Dejtonskog sporazuma. Upravo je Amerika u značajnoj mjeri uticala na formulisanje i definisanje onoga što RS jeste i treba da bude u okviru jedinstvene države BiH", ističe naš sagovornik.

On je ubijeđen da BiH ne može napraviti ozbiljne korake prema EU bez jasne vizije i čvrste odluke o NATO integracijama.

(Vijesti.ba)

18.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : MILORADA DODIKA I HDZ JE UHVATILA PANIKA, MIŠLJENJE EK IM JE PROBLEM

Komšić: Dodika i HDZ je uhvatila panika, Mišljenje EK im je problem

Komšić: Dodika i HDZ je uhvatila panika, Mišljenje EK im je problem
Željko Komšić

Dosljedno provođenje Mišljenja Evropske komisije predstavlja problem za politiku blokada Milorada Dodika, ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je, naime, reagirao na današnju Dodikovu izjavu u medijima da "skrivajući se iza mišljenja Evropske komisije koje je selektivno i očito pogrešno pročitao i protumačio, Komšić pokušava da lansira svoje političke ideje, napadajući Ustav na kojem počiva BiH".

- Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su i ga doveli u Predsjedništvo - tvrdi Dodik

Komšić naglašava da Dodik, naravno, nije u pravu.

- Ne krijem se ja iza Mišljenja Evropske komisije, nego pozivam na dosljedno provođenja preporuka i mjera iz Mišljenja. To što bi dosljedno provođenje toga dovelo do primjene evropskih standarda i jeste problem za Dodika koji sada pokušava biti advokatom jedne do nogu potučene politike i to upravo pred institucijama EU. Također nije tačno da se ja zalažem za ukidanje konstitutivnosti, nego za odbacivanje. To nisu isti pojmovi. Ukidanje je nasilan čin, a odbacivanje jedan proces koji se naslanja na presude Evropskog suda za ljudska prava, koji nije pozvao na nasilje nego na usklađivanje pravnog sistema Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Zna to i Dodik, znaju to i u HDZ-u ali im je teško prihvatiti. Zato ih je uhvatila ova panika - poručio je Komšić.

Uostalom, da je BiH uređena po evropskim standardima, na koje upućuje Mišljenje EK Dodik, ne bi mogao blokirati formiranje vlasti, nepoštivanjem zakona, odnosno odbijanjem ANP-a, zaključio je Komšić u svom odgovoru.


(Vijesti.ba / FENA)

18.08.2019.

BOSNA 1993.-2019.: OD CVETKOVIĆA I MAČEKA DO ČOVIĆA I DODIKA

BOSNA 1939.-2019.: “Od Cvetkovića i Mačeka do Čovića i Dodika”

Osamdeseta je godišnjica od notornog sporazuma Cvetković-Maček o podjeli Bosne do udruženog antibosanskog dogovora Čović-Dodik o opstrukciji bosanske države

Osamdeset godina Bosna je pod opsadom od svojih susjeda, koji žele da je podijele između sebe na ručun njenih autohtonih stanovnika – Dobrih Bošnjana.

Nikom ni kriva ni dužna Bosna je meta svojih susjeda zato što misle da je nemoćna da se od njihovog udruženog antibosanskog napada može da brani. Tako je mislio Cvetković i Maček, tako je mislio Milošević i Tuđman, tako je mislio Karadžić i Boban i tako danas (2019) misli Čović i Dodik. U ovim prethodnim udruženim antibosanskim poduhvatima čini se da je srpska inicijativa bila dominantna, dok je u sadašnjem antibosanskom poduhvatu hrvatska inicijativa dominantnija kao izraz Čovićevih frustracija.

Naime, Čović je izgubio kompas na bosanskom uzburkanom političkom i ekonomskom moru. Dodik mu dođe kao slamka spasa. Jer, Dodiku ne bi palo na pamet da se udružuje sa Hrvatima u Bosni da ga Čović nije na to nagovorio. Jadno je što hrvatska politika od Zagreba do Mostara traži spas u onome što se povijesno pokazalo pogrešnim i tragičnim za hrvatsku politiku u vezi s Bosnom. Niko i ništa nije moglo podijeliti Bosnu zato što nije bilo moguće, niti će ikad biti moguće, jednu trećinu Bošnjaka/Bosanaca pobiti, jednu trećinu protjerati, a jednu trećinu pokrstiti. Bilo je tih pokušaja kroz udruženi zločinački poduhvat, ali su se ti pokušaji pokazali neuspješnim i sramnim pred Bogom i svijetom.

Temeljem tog povijesnog iskustva bilo bi razumno očekivati da se hrvatska politika ne upušta više u tu avanturu. Ako ni zbog čega, a ono zbog mogućnosti da Bošnjaci/Bosanci okrenu ploču. Hrvatska bi trebala znati da to nije nemoguće. Uostalom, u Srbiji živi veliki broj Bošnjaka, koji su životno zainteresirani da Bosna ima dobre odnose sa Srbijom. Ako se politička bolest Vjekoslava Bevande produži u nedogled radi opstrukcije funkcioniranja bosanske dražave, onda su sve opcije otvorene. Prije svega, otvorona je opcija spoznaje da hrvatska politika (HDZ) u Bosni djeluje protiv bosanskog članstva u NATO-u i EU-u. To bi bio znak da hrvatska politika ne računa na svoje pravo i dužnost u Bosne, već se prepušta rusko-srpskoj antibosanskoj koaliciji.

Znaju razumni hrvatski političari da je to što radi Čović pogubno po Hrvate u Bosni, ali nemaju volje da se tome suprostave zato što računaju da će Bošnjaci/Bosanci u neka doba popustiti kao i dosada i prihvatit hrvatski ultimatum, jer nemaju kuda. No, tako su neki u Hrvata mislili da Bošnjaci/Bosanci nemaju kuda i nakon rušenja mostarskog mosta, ali kao i uvjek Bošnjaci/Bosanci su se dizali kao feniks iz pepela. O tome će posvjedoči sutrašnja (23. juli, 2019) dodjela međunarodne nagrade „Mostar Peace Connection“ mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, glavniom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu. Prilika je ovo da čestitam Safetu Oručeviću na ideji, upornosti i uspješnosti da pokaže cijelom svijetu da je Mostar svjetski grada i da su Bošnjaci/Bosanci u Bosni narod vrijedan poštovanja.

Mislio sam da je hrvatska politika nešto naučila iz svog mostarskog iskustva, ali očito da je slijepcima džaba namigivati. Zato Bošnjaci/Bosanci moraju razmisliti da se okrenu onima koji ih vide i čuju za dobrobit Bosne. Hrvatska politika bi morala to shvatiti i izliječiti Bevandu od političke bolesti kako bi došao na posao i uradio ono što mu je državna i patriotska dužnost prije štrajka državnih uposlenika. Nadam se da je ova bosanska poruka jasna onima kojih se

18.08.2019.

MOST: ALEKSANDAR VUČIĆ, NAJVEĆA ZVIJEZDA PINKOVE SRBIJE

18.08.2019.

STO GODINA JUGOSLAVIJE: OSUĐENA NA PROPAST I PRE NEGO ŠTO JE STVORENA...

18.08.2019.

KRALJEVINA JUGOSLAVIJA, NIJE BILA DEMOKRATSKA DRŽAVA, VEĆ TAMNICA NARODA

„TITO JE RASTURIO SFRJ“ 1928. U DREZDENU: O mrtvima sve najgore, mrtva usta ne govore

„TITO JE RASTURIO SFRJ“ 1928. U DREZDENU: O mrtvima sve najgore, mrtva usta ne govore

17.Aug 2019

Što se rasturanja Kraljevine Jugoslavije tiče, za šta su se zalagali komunisti na IV. kongresu, nije nikakva greška. Kraljevina SHS, kasnije Kraljevina Jugoslavija, nije bila demokratska država, već tamnica naroda

18.08.2019.

PROF. SENADIN LAVIĆ : ŠTA DANAS ZNAČI "KONSTITUTIVNOST NARODA" SPRAM KONSTITUTIVNOSTI GRAĐANA?

18.08.2019.

KONSTITUTIVNI NAROD - IZMIŠLJEN I USTAVNO NEPOSTOJEĆI TERMIN

18.08.2019.

ELVEDINA PLASTO IZ KAKNJA HADž OBAVILA ZA HATIDžU MEHMEDOVIĆ

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946470

Powered by Blogger.ba