Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

17.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ 19. 8. 2019 S AMBASADORIMA SAD I VELIKE BRITANIJE

Komšić u ponedjeljak s ambasadorima SAD i Velike Britanije

Komšić u ponedjeljak s ambasadorima SAD i Velike Britanije
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, sastati će se u ponedjeljak u 11 sati sa ambasadorima SAD Ericom Nelsonom i Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom.

Početak sastanka otvoren je za snimatelje i fotoreportere a nakon sastanka će biti izdato saopćenje za javnost, najavljeno je.

Danas je najavljeno i da će se Komšić 29. avgusta u Beograu sastati s predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

Inače, sastanak sa ambasasorima SAD i Velike Britanije će biti održan dan uoči održavanja zakazani vanredne i redovne sjednica Predsjedništva BiH gdje bi osim Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) trebalo da se raspravlja i o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U  intervjuu za RTRS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, a da će Republika Srpska nakon 5. septembra da odluči kako će se dalje ponašati u odnosu na BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović jasno dali do znanja kako nema podrške imenovanju  SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara ukoliko prije toga ne bude dogovoreno usvjanje i slanje prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel, za što su dobili i podršku zvaničnika State Departmenta  Matthew Palmera , zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju.

(Vijesti.ba)

17.08.2019.

OHR: SVAKI POKUŠAJ MANJEG BH. ENTITETA RS-A DA SE OSLABI BiH SU PROTIVNI DEJTONU

Svaki pokušaji iz RS da se oslabi BiH su protivni Dejtonu

Svaki pokušaji iz RS da se oslabi BiH su protivni Dejtonu
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da će u slučaju neformiranja vlasti NSRS usvojiti akt kojim će se odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

Povodom toga kontaktirali smo i Ured visokog predstavnika u BiH.

Iz OHR-a su za "Avaz" odgovorili da se pokušaji manjeg bh. entiteta da poništi ranije dogovorene reforme i oslabi institucije protive dogovoru u Dejtonu.

- Svi organi vlasti u BiH dužni su poštivati Dejtonski sporazum, kao i pravni okvir BiH. Prema Dejtonu, entiteti, također, moraju "asistirati BiH" u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza. Radnje i aktivnosti entitetskih organa vlasti koje bi imale za cilj suspendiranje nadležnosti i odluka institucija BiH na teritoriji RS bile bi neustavne - naveli su iz OHR-a.(Vijesti.ba / Avaz)

17.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ 29. AUGUSTA U BEOGRADU S VUČIĆEM I ERDOGANOM


/////////////////////////


//////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////////

17.08.2019.

PROF.DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ: HDZ ŽELI BiH U DEJTONSKOM ZAROBLJENIŠTVU


////////////////////////////////////////

17.08.2019.

SVEČANO OTVOREN 25. SARAJEVO FILM FESTIVAL

17.08.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DOBRO DOŠLI U ORVELOVU '1984,'

17.08.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : DOBRO DOŠLI U ORVELOVU '1984,'Image result for kemal kurspahic


///////////////////////////////
/////////////////////

Veliki stvaraoci i prijatelji : Pawlikowskom i Inarrituu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Reditelju Pawelu Pawlikowskom i Alejandru Gonzalezu Inarrituu, na svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva. Kako navodi anadolija Sarajevo


//////////////////////////


Nova runda : Do utorka sastanak Izetbegovića, Dodika i Čovića

Sastanak predsjednika SNSD-a, HDZ-a i SDA, Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića trebao bi se održati najkasnije do utorka, 20. avgusta, kada su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH, saznaje [...]

17.08.2019.

VAŽNA PODRŠKA PALMERA KOMŠIĆU I DžAFEROVIĆU, DODIK ZNA DA BEZ SAD NE BI BILO BH. ENTITETA RS-A

Važna podrška Palmera Komšiću i Džaferoviću, Dodik zna da bez SAD ne bi bilo RS

Važna podrška Palmera Komšiću i Džaferoviću, Dodik zna da bez SAD ne bi bilo RS
Adil Kulenović
Za BiH izuzetno je važna poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, koji je u vrućim vremenima na našu zemlju dao jasnu i nedvosmislenu podršku članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću ...

... u vezi sa evroatlantskim integracijama, s fokusom na put ka NATO-u.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99 Adil Kulenović, analizirajući činjenicu da je ovaj američki zvaničnik pružio podršku zahtjevu Komšića i Džaferovića da žele dogovor o podnošenju ANP kao dio sporazuma o formiranju vlasti.

"Podrška bi trebalo da nađe i plodno tlo kod člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, ako on u budućnosti ne želi činiti pogrešne poteze u vezi sa sadašnjim situiranjem RS unutar BiH u pravnopolitičkom smislu, ali i u smislu realpolitičke snage, tim prije što Dodik zna da u krajnjem slučaju bez SAD-a ne bi bilo ni RS. Stoga savjeti SAD-a prema RS moraju biti prihvaćeni kao prijateljski", smatra Kulenović.

On podsjeća da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Dodiku uputio eksplicitnu poruku da se nada da neće zadržati svoju tvrdokornu retoriku.

"Mislim da se ta poruka veže za realpolitičko razumijevanje ne samo situacije u BiH, nego i na Balkanu, te na očuvanje nacionalnih interesa SAD-a za održavanjem mira i stabilnosti na Balkanu. Svaka politika koja vodi tome da se separatno pokuša pobijediti neka druga strana, osuđena je na propast. Američke sankcije Dodiku dale su u jednom razdoblju rezultate, ali to nije toliko bitno koliko je bitno da Dodik mora znati da su SAD jedan od garanata Dejtonskog sporazuma. Upravo je Amerika u značajnoj mjeri uticala na formulisanje i definisanje onoga što RS jeste i treba da bude u okviru jedinstvene države BiH", ističe naš sagovornik.

On je ubijeđen da BiH ne može napraviti ozbiljne korake prema EU bez jasne vizije i čvrste odluke o NATO integracijama.

Kako naglašava, EU u okviru svoje zajednice ne želi imati državu koja će biti rovita u smislu stalnih napetosti, te mogućeg izazivanja sukoba i kriza, što uglavnom proizvode politike ucjena, isključivosti i nametanja jednostranih stavova.

"Poziv na kompromis koji je uputio Palmer treba pažljivo analizirati. Ne vjerujem da je ovaj američki zvaničnik mislio na truli kompromis u kojem slabija strana treba ga gubi, nego na zdravi kompromis koji podrazumijeva da se podjednako sagledaju realpolitički interesi kako Bošnjaka u smislu očuvanja suverene cjelovite države BiH, tako i Srba i Hrvata u smislu njihovih trajnih istorijskih veza, te normalnog ljudskog i svakog dugog saobraćaja sa narodom kojem u širem kontekstu Balkana pripadaju", zaključuje predsjednik Asocijacije "Krug 99" u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

17.08.2019.

PROF.DR. SLAVEN KOVAČEVIĆ: HDZ ŽELI BiH U DEJTONSKOM ZAROBLJENIŠTVU - KATARINA PEOVIĆ: HDZ JE LEGALIZIRAO FAŠISTIČKI POZDRAV "ZA DOM SPREMNI"


////////////////////////////

17.08.2019.

GLAMUR NA BOSANSKOM ĆILIMU: SVEČANO OTVOREN JUBILARNI 25. SARAJEVO FILM FESTIVALA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88946149

Powered by Blogger.ba