Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

12.08.2019.

"HANDELSBLATT": KORUPCIJA I ETNIČKE PODJELE KOČE PUT BiH KA EU

"Handelsblatt": Korupcija i etničke podjele koče put BiH ka EU

"Handelsblatt": Korupcija i etničke podjele koče put BiH ka EU
Foto: Ilustracija

Šanse Bosne i Hercegovine da postane članica Evropske unije su veoma daleke jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše najugledniji njemački privredni list "Handelsblatt" u tekstu o prioritetima Ursule fon der Lejen, naredne predsjednice Evropske komisije.

List u svojoj analizi tvrdi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu.

"Nova predsjednica Evropske komisije ne smije zaboraviti na ovu fragilnu bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje rasti", navodi list.

Dodaju da u BiH postoji velika zabluda da će se BiH nekako "ugurati" u EU zato što je mala zemlja, te citira Johanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno spominju datumi.

"Isto kao njen prethodnik Junker, i Fon fer Lejenova će pitanju proširenja morati pristupiti na diferenciran način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju", navodi list. Zbog ove situacije, kako ističe, mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.

Navode da iako je Dejtonskim sporazumom načinjeno novo uređenje BiH, ona nikad nije profunkcionisala na način kako je to bilo predviđeno sporazumom, koji je kreirao Bil Klinton, tadašnji američki predsjednik.

"Tri etničke grupe se međusobno blokiraju jer ni nakon četvrtine vijeka ne postoji identifikacija sa državom. Međutim, zbog toga je čežnja za Evropom sve veća", ističe se. "Handelsblatt" navodi i da se građani zemalja EU na jugu osjećaju kao Evropljani druge klase, ali da je Fon der Lejenova u svom govoru pred poslanicima Evropskog parlamenta istakla da ona želi prevladati razlike između istočne i zapadne Evrope.

"Zbog ovog njenog stava dobila je mnogo simpatija na Balkanu. Još kad je ova konzevativna njemačka političarka istakla da želi nagraditi napore zemalja kandidata za ulazak u EU, aplauz je gotovo došao sam po sebi", dodaje ovaj list.(Vijesti.ba / NN)

12.08.2019.

NERZUK ĆURAK: RAZARAJUĆI PREDRASUDE

12.08.2019.

KOLIKO HEROJA?

12.08.2019.

MIGRANTSKA KRIZA: MIGRANTI SE NEZAKONITO IZ HRVATSKE PROTJERUJU U BiH I SRBIJU

12.08.2019.

DA NIJE BILO EU, NE BI BILO NI FORMIRANJA VLASTI BiH

12.08.2019.

JOSIP BRKIĆ : ČLANSTVO U EU I NATO SAVEZU ŠTITI NAŠE POSEBNOSTI

Brkić: Članstvo u EU i NATO savezu štiti naše posebnosti

Brkić: Članstvo u EU i NATO savezu štiti naše posebnosti
Foto: Fena

Unutarpolitičke nesuglasice ne smiju se nametnuti kao nesaglediva prepreka u izgradnji stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, jer je to naša obaveza, ne samo prema ukupnoj stabilnosti jugoistoka Europe, već i cijelog europskog kontinenta, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, Josip Brkić (HDZ BiH).

Zamjenik ministra istaknuo je kako je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH, te da je taj put pridruživanja katalizator pozitivnih i nužnih reformi unutar Bosne i Hercegovine. NATO put, osim izgradnje snažnog integriteta Oružanih snaga, prilika je za sudjelovanje na svjetskoj razini u donošenju odluka, doprinos međunarodnoj vidljivosti, kao i stabilnosti te jačanju odnosa s europskim i svjetskim silama koje dijele isti sustav vrijednosti.

- Europske i euroatlantske integracije budućnost su Bosne i Hercegovine, te istaknuti prioritet mojeg djelovanja u vanjskoj politici. NATO i EU oduvijek su bile i ostaju sinonim za sigurnost, razvoj i stabilnost svih svojih članica i partnera. Kao europska država ne smijemo se odricati mogućnosti za članstvo u organizacijama koje će zaštititi naše građane, ali i stvoriti okvir za bolji život – ističe Brkić.

On napominje kako, usprkos zastojima na integracijskom putu, NATO savez i Europska unija pružaju kontinuiranu potporu za ubrzanje članstva i otklanjanje prepreka na tom putu.

- Izaslanstvo Europske unije u BiH, upravo prepoznajući rizike zaostajanja BiH na europskom putu, pružilo je značajan doprinos i omogućilo proces u kojem su bh. politički lideri stvorili okvir za formiranje vlasti, kao i daljnji razvoj demokracije i stabilnosti, kako bismo mogli napraviti sljedeći korak na EU putu, što se podcrtava i u samom Mišljenju Europske komisije za BiH – navodi Brkić pozivajući na otvorenu politiku i pristupanje organizacijama koje pružaju platformu za mir, sigurnost, dijalog i utjecaj.

 
(Vijesti.ba / FENA)

12.08.2019.

DRAGAN BURSAĆ : BOŠNJAČKI ISLAM JE NAJOTVORENIJI I NAJNAPREDNIJI ISLAM NA SVIJETU...

Bošnjački islam je najotvoreniji i najnapredniji islam na svijetu...

Bošnjački islam je najotvoreniji i najnapredniji islam na svijetu...
Foto: Vijesti.ba

Povodom Kurban-bajrama, Dragan Bursać je na Twitteru uputio čestitke svim pripadnicima islamske vjere.

Bošnjački islam je najotvoreniji i najnapredniji islam na svijetu. To je zjenica oka odmjerenog, bora smijalica u uglu usana i otvoreni dlanovi ka nebu. To je praštanje, zagrljaj, riječ, suza. Čuvajmo ga. Naš je i kosmički. Bajram Šerif Mubarek Olsun, napisao je Bursać na svom Twitteru.

 

(Vijesti.ba)

12.08.2019.

ZLATKO DIZDAREVIĆ : VRABAC U TITOVOJ

12.08.2019.

PURIVATRA: NAJMANJA ULAGANJA U BH. FILM U ZADNJIH PET DECENIJA

12.08.2019.

KRAH HRVATSKE DžAMAHIRIJE

12.08.2019.

ČEDOMIR JOVANOVIĆ : 'ŽAO MI JE KAD VIDIM DA SE HAAŠKI OSUĐENICI VRAĆAJU U ZEMLJU KAO HEROJI'

12.08.2019.

MOST: VLAST U SRBIJI VOLI DA OTIMA OD GRAĐANA

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214164

Powered by Blogger.ba