Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

06.08.2019.

KO JE 'POVUKAO RUČNU' U DOGOVORU O VIJEĆU MINISTARA?

06.08.2019.

OHR O DOGOVORU TROJKE: POSTOJI EKSPLICITAN USLOV


///////////////////////////////

06.08.2019.

DER STANDARD: KOLINDA IZBORNE NADE POLAŽE U ISLAMOFOBNU KAMPANJU

Der Standard: Kolinda izborne nade polaže u islamofobnu kampanju

Der Standard: Kolinda izborne nade polaže u islamofobnu kampanju
Kolinda Grabar-Kitarović / Vijesti.ba
Austrijski dnevnik podsjeća na izjave hrvatske predsjednice o BiH te zaključuje da njeguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja želi reizbor, polaže na islamofobnu kampanju, ocjenjuje bečki dnevnik Der Standard, kako prenosi Tanjug.

"Gdje god može, ne govori o vlastitoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da se trebaju miješati u stvari Bosne i Hercegovine", dodaje list.

Dnevnik podsjeća da je hrvatska predsjednica prilikom nedavnog susreta s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom rekla, prema pisanju" The Jerusalem Posta, da je Bosna i Hercegovina nestabilna i da je pod kontrolom militantnog islama.

U Bosni i Hercegovini je ta sporna izjava shvaćena kao napad, a hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić rekao je da je Grabar-Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna, i izrazio je žaljenje što šefica hrvatske države nastavlja propagandne aktivnosti time što širi brutalne laži, prenio je Der Standard.


Der Standard: Pokušaji diskreditacije BiH i tamošnjih muslimana

List je ukazao da je tim povodom pozvan i hrvatski ambasador u Sarajevo na razgovor, a u međuvremenu je The Jerusalem Post izbrisao spornu rečenicu sa svoje internetske stranice, nakon što je Grabar-Kitarović tvrdila da to nikada nije rekla.

"Međutim, u to nitko ne vjeruje jer je predsjednica poznata po tome da pokušava diskreditirati Bosnu i Hercegovinu i tamošnje muslimane", tvrdi bečki dnevnik.

List prenosi i da je dnevnik Žurnal u ožujku pisao da je hrvatska obavještajna služba SOA pokušala, preko posrednika, sakriti naoružanje u džamije u BiH, kako bi kasnije ta skladišta oružja "razotkrila" i mogla tvrdili da tamo postoji, kako se navodi, militantni islamizam.

Dnevnik podsjeća da je Grabar-Kitarović 2016. tvrdila da je, suprotno istini, susjedna zemlja "leglo terorizma" i da u njoj živi 10.000 radikaliziranih osoba, koje su sigurnosni rizik po regiju.

Tada je rekla i da se na tisuće boraca skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) vratilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova BiH negiralo je te navode, ukazujući da ne zna kako je do tih brojki došla.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsjednicu da "širi laži i ksenofobiju" te da Hrvatska vodi "fašističku politiku".


'Politika bliska ekstremnom nacionalizmu'

I šef Židovske zajednice Jakob Finci rekao je da je svima koji žive u Bosni i Hercegovini potpuno jasno da je hrvatska predsjednica pomiješala činjenice i da je govorila o nečemu što apsolutno nije istina, prenosi Tanjug.

Der Standard ističe da su bosanski muslimani, u usporedbi s drugim građanima te države, prozapadniji i sekularniji od ostalih jer je, prema jednom istraživanju iz 2017. godine, njih 29 posto reklo da zemlja pripada zapadu, a 64 posto da smatra utjecaj SAD-a pozitivnim i gotovo isto toliko, njih 65 posto, podržalo članstvo u EU.

Na drugoj strani, podsjeća list, najreligiozniji su Hrvati, od kojih bi čak 51 posto prihvatio sve što ih vjera uči, a kod Bošnjaka je to 45 posto.

"Grabar-Kitarović, koja želi za nekoliko mjeseci da bude reizabrana, njeguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu", zaključio je Der Standard.


(Vijesti.ba)

06.08.2019.

PREDSJEDNICA BOŠNJAČKOG NACIONALNO VIJEĆA (BNV-A): PRIORITET SPECIJALNI STATUS SANDžAKA

06.08.2019.

ZBOG MALIH PLATA I LOŠIH USLOVA NE ŽELE POSLOVE U BiH

06.08.2019.

PORICANJE ZLOČINA DVADESET GODINA OD ZATVARANJA LOGORA OMARSKA

06.08.2019.

SAD OPTUŽUJE ZA 'MANIPULACIJU VALUTOM', KINA NEGIRA

06.08.2019.

IDEOLOG CRVENIH KMERA UMRO BEZ KAJANJA ZA ZLOČINE NJEGOVE POLITIKE

06.08.2019.

PRIJEDOR: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA ZATVARANJA LOGORA OMARSKA

06.08.2019.

BH. ENTITET RS-A I NOVI UDžBENICI ISTORIJE: POTRAGA ZA ISTINOM ILI PROPAGANDA?

06.08.2019.

BENJAMIN BUTKOVIĆ : BOSNA U ZAGRLJAJU TUTORA

Benjamin Butković : Bosna u zagrljaju tutora

Intenzivnije bavljenje Hrvatske i Srbije stanjem u Bosni i Hercegovini proteklih mjeseci u praksi potvrđuje sumnje da jedna članica Europske unije i jedna zemlja kandidat de facto ne priznaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Naprotiv, zvanični Zagreb i Beograd u međunarodnim okvirima pokušavaju se nametnuti kao tutori ili supervizori odnosa u Bosni i Hercegovini. Formalno opravdanje je njihova ocjena da je to nestabilna i nefunkcionalna zemlja.

Pravi razlog je to što dvije susjedne države Bosnu i Hercegovinu ne žele, niti je prihvataju, kao državu. Za njih je to samo geografski prostor na kojem s nepomirljivim političkim ciljevima žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci.

Analizirajući istupe hrvatskih i srpskih zvaničnika može se lako ustanoviti da oni uz ime Bosne i Hercegovine nikada neće reći država, uglavnom se koristi sintagma – dejtonska BiH, čak se ime države uglavnom izgovara u skraćenici.

U skladu s kontekstom izjave pominju se tu termini državne zajednice, dejtonske tvorevine i slični iz rječnika političkih termina.

Kompleks više vrijednosti

Da bi opravdali takav pristup susjednoj zemlji, njenoj reorganizaciji temeljem Okvirnog sporazuma za mir, Hrvatska podržava isključivo stavove HDZ-a BiH pod izgovorom ustavne obaveze za brigu o Hrvatima van njenih granica, dok Srbija podržava politiku neprikosnovenog lidera Srba u BiH Milorada Dodika potvrđujući tako politiku definiranu devesetih godina o „srpskoj zemlji gdje god žive Srbi“.

I Hrvatska i Srbija, putem svojih glasnogovornika, ne kritiziraju politiku SDA, nego Bošnjake tretiraju remetilačkim faktorom koji priječi put dogovoru i suradnji.

Ponašanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Aleksandra Vučića, u bližoj povijesti regionalnih odnosa, ukazuju na arogantan i podcjenjivački odnos, pogled s elementima kompleksa više vrijednosti na BiH kao nesposobnu, neorganiziranu zajednicu, koja predstavlja prijetnju ne samo njima, nego i Europi.

Do koje mjere seže ignoriranje činjenice da je Bosne i Hercegovina država govori neovlašteni ulazak hrvatske policije na teritorij BiH nedaleko od Bihaća, naoružanih dugim cijevima, s namjerom da deportiraju izbjeglice i migrante koji pokušaju ući neovlašteno na hrvatski teritorij. Pri tome, ne postoje dokazi da su deportirani došli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Primjera je mnogo, još nerazriješena afera sa aktivnostima agenata hrvatske obavještajne agencije u vrbovanju osoba za izvođenje aktivnosti s elementima terorizma na tlu BiH, pripreme za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, hrvatsko i srbijansko korištenje vodnih resursa Bosne i Hercegovine bez naknade, direktno miješanje u unutrašnjo-politička pitanja poput izbora i tako se može dugo nabrajati.

Zvaničnici Hrvatske i Srbije često borave na tlu države Bosne i Hercegovine, a da pri tome svoj boravak ne najave nadležnim institucijama kako to nalaže diplomatska praksa.

Bumerang antiislamske histerije

O svim ovim aktivnostima postoji bezbroj dokumenata, javnih istupa, medijskih izvještaja, ali se praksa otvorenog miješanja i ugrožavanja državnog statusa BiH godinama ne mijenja. Naprotiv, s vremenom se, ili bolje reći sa svakim kompliciranjem unutarnjih odnosa u zemlji, intenzivira i dobija različite oblike.

Nekada su oni bili samo političke prirode, u posljednje vrijeme sve su češće ekonomski, sigurnosni, pa i ekološki. Najopasnija je zasnovana na narastajućoj islamofobiji, pa se potpuno bez osnova dijelovi institucija Bosne i Hercegovine optužuju za podršku radikalizmu i međunarodnom terorizmu. Antiislamska histerija vratit će se kao bumerang onima koji je podstiču.

Kako se Bosna i Hercegovina nosi sa ovakvim ponašanjem svojih susjeda?

Nikako. Institucionalni kapaciteti ograničeni su kompliciranim unutarnjim uređenjem države, nedostatkom znanja i iskustva u međunarodnoj politici, ponekad nedostatkom političke volje ili jednostavno, inatom. Pojedinačne reakcije su uglavnom populističke, ograničene na dnevno-političke efekte i upućene domaćoj političkoj javnosti, bez pretenzija da izazovu pažnju u diplomatskim krugovima i međunarodnoj javnosti.

Metaforično udaranje po prstima, korištenje verbalnih akrobacija, poput one da „nije nestabilna BiH, nego je nestabilna hrvatska predsjednica“, kratkog su daha, ali bar pokazuju želju i htijenje da se reagira. Opasnost za borbu Bosne i Hercegovine u ovakvim bitkama leži u rezigniranosti i pasivnosti.

Kompromisi na vlastitu štetu

Hrvatska i Srbija, dakle, odgovornost za regionalni mir i stabilnost, pa tako i za BiH, stavljaju na teret Bošnjaka. I oni kao najmnogobrojniji u Bosni i Hercegovini možda treba da to breme nose. Ali, Zagreb i Beograd u ovom kontekstu odgovornost adresiraju kao vid otvorenog pritiska da Bošnjaci čine i kompromise na vlastitu štetu kako bi zadovoljili apetite Hrvatske i Srbije, odnosno njihovih sunarodnjaka u BiH.

Nasuprot tome, Bošnjaci tu odgovornost žele vidjeti u posebnom senzibilitetu prema državi i svemu što ona simbolizira, a potom i prema svojim sugrađanima, državljanima BiH – Hrvatima i Srbima. Bar u okolnostima kakve su im nametnule ovako težak teret Bošnjaci ne smiju praviti poteze koji će imati negativne posljedice po državu, niti po Hrvate i Srbe koji su žitelji ove zemlje. A pravili su ih.

Jer, Bosna i Hercegovina je povijesno i srpska i hrvatska i bošnjačka i građanska i od onih „ostalih“, ma kako ovaj termin bio nekorektan i diskriminatorski. Država, a ne samo geografski prostor.

Teško je očekivati da se odnos susjeda prema Bosni i Hercegovini promijeni za kratko vrijeme, isto tako ni da unutarnji konsenzus o njenoj budućnosti bude postignut. Dok postoji dejtonski okvir, a uvjeti za njegovu promjenu ne sazriju, bit će svima lakše ako shvatimo da Republika Bosna i Hercegovina koja se od decembra 1995. zove Bosna i Hercegovina „nastavlja svoje pravno postojanje kao država, uz prilagodbu njenog unutrašnjeg ustroja“ i da Srbija i Hrvatska nisu garanti tog sporazuma.

Balkanska tvornica smrti zatvorena je u Dejtonu, jer su za isti sto dovedene države učesnice – Hrvatska, Srbija (tada SRJ) i Bosna i Hercegovina. Sve tri u istom statusu kao akteri međunarodnog sukoba i istog takvog mirovnog pregovaranja.

Uostalom, ni Hrvatska, ni Srbija, a ni Bosna i Hercegovina nisu u stanju garantirati ni osnovno ljudsko pravo – pravo na život, a kamoli da njihovi kapaciteti sežu do garanata međunarodnih ugovora.

Razloga za aroganciju nema, svima nam se valja izvaditi iz grotla devedesetih. Neko prije, neko kasnije.

Benjamin Butković (Aljazeera)

06.08.2019.

DARKO TRIFUNOVIĆ: "DRAGO MI JE DA JE DODIK PRIHVATIO NATO PUT, A ISTOVREMENO I ŽAO ŠTO JE RAZOČARAO ISKRENE RUSOFILE!"

Darko Trifunović : ”Drago mi je da je Dodik prihvatio NATO put, a istovremeno i žao što je razočarao iskrene rusofile!” (Video


Darko Trifunović : ”Drago mi je da je Dodik prihvatio NATO put, a istovremeno i žao što je razočarao iskrene rusofile!” (Video)

– Drago mi je da je čuveni antinatovac Milorad Dodik prihvatio put ulaska u članstvo NATO alijanse, a istovremeno i žao što je razočarao sve iskrene rusofile, kazao je za


////////////////////////////////////////////////////////////////////
06.08.2019.

JESU LI MUSLIMANI PROBLEM?

JESU LI MUSLIMANI PROBLEM?JESU LI MUSLIMANI PROBLEM?

Foto Pixsell


Ako muslimani u BiH zbog svog mentaliteta, specifičnosti tradicije i kulturoloških atributa i nisu problem po sebi ostaje činjenica da su zgodan medij za političke i diplomatske manipulacije i zloupotrebe. Ako Predsjednica (barem) naknadno govori istinu da nije dala pomenuti intervju novinarki u Izraelu pitamo se zašto bi novinarka fabricirala intervju, odnosno stoji li u pozadini moćna tajna policija te države i njena jednako moćna diplomatija? Nećemo spekulirati o tajmingu posjete Izraelu i propitivati na čiju inicijativu je posjeta organizirana i kako je pripremana (ako je sa strane RH uopšte bilo priprema). Ako je intervju lažan zašto Predsjednica ne koristi raspoložive diplomatske instrumente (i prema svom nedavnom domaćinu i prema BiH) koji bi njenom demantiju i navodno dobrim namjerama prema BiH dali pozitivnu notu!?

Jesu li muslimani problem?

Mislim, naravno, na muslimane u BiH. Je li ta društvena grupa koja broji oko milion stanovnika važan Evropski, pa i svjetski problem?

Pitanje se nameće povodom ovotjednog diplomatskog incidenta slučajne predsjednice RH, uz napomenu da ovaj incident nije slučajan. Ima stoijedan argument i najmanje dvadestak dokaza, uključujući i presudu međunarodnog Tribunala u Hagu, da se radi o strategiji i kontinuitetu politike koja je nanijela veliku štetu svim građanima u BiH, te da i sada dodatno prijeti destabilizacijom regiona čiji je mir vrlo krhkog karaktera.

Problem, dakle, prevazilazi gabarite skromnog političkog formata osobe u centru skandala u Izraelu.

Savremeno bosansko pitanje, pitanje BiH, je geostrateško pitanje, bez obzira na veličinu ove države i njen broj stanovnika. Simbolika može biti važnija od brojeva.

Zadržimo se samo kratko na osobi koja je potakla kontraverze koje diskutiram.

Ona je nakon žestokih reakcija iz BiH (uglavnom iz Sarajeva) vrlo odlučno, ali neuvjerljivo demantirala navode navodnog intervjua u Izraelu (koji bi je teretio zbog ozbiljnih optužbi na adresu BiH i ovdašnjih muslimana). Tvrdi da nije dala nikakav intervju, te da o BiH ne misli ono što je u navodnom intervjuu rečeno!?

Hajde da hladno, bez emocija, koristeći naučnu metologiju i uz respekt činjenica analiziramo probem(e).

Naknadno pranje Predsjednice je neuvjerljivo iz prostog razloga što je ona u više navrata direktno, pred tv kamerama govorila, u biti isto, ovo što sad poriče. Koliko je uvjerljivo tvrditi da se ne slažete sami sa sobom? Da podsjetimo samo na njenu izjavu o deset hiljada ratnika koji se vraćaju u BiH sa ratišta u Siriji i potencijalnih terorističkih spavača.

Šta je s motivima Predsjednice? Naivno bi bilo vjerovati da se radi o prizemnoj predizbornoj kampanji. Radi se o kontinuitetu koji otkriva stav i orjentaciju.

Ako muslimani u BiH zbog svog mentaliteta, specifičnosti tradicije i kulturoloških atributa i nisu problem po sebi ostaje činjenica da su zgodan medij za političke i diplomatske manipulacije i zloupotrebe. Ako Predsjednica (barem) naknadno govori istinu da nije dala pomenuti intervju novinarki u Izraelu pitamo se zašto bi novinarka fabricirala intervju, odnosno stoji li u pozadini moćna tajna policija te države i njena jednako moćna diplomatija?

Nećemo spekulirati o tajmingu posjete Izraelu i propitivati na čiju inicijativu je posjeta organizirana i kako je pripremana (ako je sa strane RH uopšte bilo priprema).

Ako je intervju lažan zašto Predsjednica ne koristi raspoložive diplomatske instrumente (i prema svom nedavnom domaćinu i prema BiH) koji bi njenom demantiju i navodno dobrim namjerama prema BiH dali pozitivnu notu!?

Sa Predsjednicom se lako složiti samo oko tvrdnje da je vrijeme da se preispitaju odnosi između dvije države, RH i BiH. Dodao bih da je za takvu diplomatsku akciju vrijeme bilo odavno, te da preciziram, ne samo preispitaju, već ti odnosi i urede, jer bi to implicitno sugeriralo dobre namjere i nagovjestilo uspjeh akcije. Nažalost, ima dovoljno suspektnih argumenata za pitanje da li se RH, de facto, odmakla od Tuđmanove politike prema BiH iz devedestih godina prošlog vijeka.

Zašto šute silni predstavnici tzv. međunarodne zajednice u BiH? Ako ovo nije razlog za intervenciju ili bar jednokratnu akciju ili izjavu, šta, onda, oni uopšte ovdje, u BiH, rade?

Na kraju riječ o žrtvi ovog skalndala, o državi BiH. Reakcije su potekle iz jednog dijela političkog organizma i to od strane pojedinaca, političara i intelektualaca, ali ne i od institucija. To potvrđuje poraznu činjenicu da BiH samo formalno ima institucije, a da efektivnu moć imaju pojedinci. Invalidan politički faktor nije sposoban rješavati unutrašnje probleme, još manje osmisliti i provesti diplomatski reakciju, odnosno konzistentnu strategiju na tom planu. A to bi, ovoj zemlji i njenim građanima, trebalo ko hljeb.

06.08.2019.

IDEOLOŠKI OTKLON OD ANTIFAŠIZMA KAO KONTINUITET

IDEOLOŠKI OTKLON OD ANTIFAŠIZMA KAO KONTINUITET
IDEOLOŠKI OTKLON OD ANTIFAŠIZMA KAO KONTINUITET

Foto: Tomislav Barišić Tomek

Poslije predsjednikovanja Stjepana Mesića Republika Hrvatska je skrenula ne samo u desno, kako se piše i govori. Dapače, u ovoj članici Europske unije na djelu je val sve snažnijeg i sve obuhvatnijeg reinkarniranja fašizma kroz različite oblike povampirenog i u svim porama hrvatskog društva prisutnog ustaštva.
To se događa, nažalost, ne samo na teritoriji Republike Hrvatske nego i u dijelovima Bosne i Hercegovine. Posljednji događaj sa mamutskom zastavom ustašoidne intonacije (prvo bijelo polje!) kod Tomislavgrada zorno govori da istupi Kolinde Grabar Kitarović nisu nikakva slučajnost, da HDZ nije promijenio ratnu odoru iz vremena agresije i presuđenog Udruženog zločinačkog pothvata i da su naoružavanje naših susjeda i drskost nepoštivanja međunarodnih uzanci za pravo država na pristup otvorenom moru, samo dokazi kontinuiranih nasrtaja na međunarodno priznatu članicu Ujedinjenih naroda – Bosnu i Hercergovinu.

Dio klera moćne i uticajne katoličke crkve podstiče i uskrsava narasli val ustaštva. Sve su to znakovi nove fašizacije i evidentnih prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska u raznim formama političkog djelovanja ne skreće u desno nego u otvoreni fašizam. Krajnji je trenutak da čelnici Europske unije reagiraju, a da europejac Plenković zauzda desničarske kerbere u vlastitim redovima.

06.08.2019.

50 NIJANSI CRNE

06.08.2019.

STIPE MESIĆ: "FAŠIZAM JEST PORAŽEN GODINE 1945.,ALI NIJE UNIŠTEN"

06.08.2019.

DESET MJESECI NAKON IZBORA SDA, HDZ I SNSD FORMIRAJU VLASTI BiH

06.08.2019.

ETNIČKI OMEĐENE ISTINE O 'OLUJI'

06.08.2019.

PORAST ZLOČINA IZ MRŽNJE I DOMAĆEG TERORIZMA U SAD

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214080

Powered by Blogger.ba