Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

05.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ O DOGOVORU TROJKE: AKO IDE ANP, ONDA JE OK

Komšić o dogovoru trojke: Ako ide ANP, onda je OK

Komšić o dogovoru trojke: Ako ide ANP, onda je OK
Željko Komšić / Vijesti.ba
Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor danas u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Najviše dilema otvorilo je pitanja NATO-a, koji i jeste bio najveći teret cijelog procesa uspostave vlasti. Dok srpski zvaničnici i RTRS slavodobitno tvrde da se „Godišnji nacionalni program BiH (ANP) za NATO uopće ne spominje u potpisanim principima“, predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznaje da će se „nastaviti saradnja u definisanom okviru, ali da će biti jako usporeno naredne tri godine“.

Istovremeno, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sada tvrdi da „saradnja sa NATO-om nikada i nije bila sporna“!?

Ko je kome popustio?

Izetbegović je, pak, naglasio da je danas napravljen dobar politički okvir koji je trasirao šta ćemo raditi naredne tri, četiri godine i u njemu je faktični sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji.

„Očekujem da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definiranom okviru, nema nazad, to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će biti jako usporeno naredne tri godine, ali bitno je zadržati trend i okvir, i raditi u okvirima koji su definirani ranijim dogovorima“, naveo je Izetbegović.

Najviše se očekivao stav Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, jer je upravo on vrlo jasno i principijelno uvjetovao formiranje Vijeća ministara BiH nastavkom NATO procesa.

O današnjem dogovoru Komšić za Radiosarajevo.ba kaže:

„Kako sam ja shvatio ovaj sporazum, dogovor je da idu NATO, odnosno ANP i mandatar. I ako je to tako, onda je sve OK“, kazao je Komšić.

Na konstataciju da je mnogo toga nejasno, jer stavovi lidera nisu precizni, Komšić je kazao:

„Za detalje morate pitati gospodina Izetbegovića! Ja danas nisam bio sa njima!“, zaključio je Komšić.


(Vijesti.ba / Radiosarajevo.ba)

05.08.2019.

24 GODINE OD "OLUJE": MRAK U TESLINOM SELU

24 godine od "Oluje": Mrak u Teslinom selu

24 godine od "Oluje": Mrak u Teslinom selu
Foto: Vijesti.ba
Prije 24 godine, Hrvatska je u vojnoj akciji Oluja oslobodila veliki dio svog teritorija koji su pod svojom kontrolom držali pobunjeni hrvatski Srbi organizovani u paradržavu Srpska Krajina.

Prošle su 24 godine od kako u Hrvatskoj nema preko 200.000 hrvatskih Srba koji su skupo platili cijenu katastrofalne politike srpskog političkog vodstva, koje je provodilo naredbe političkog vrha iz Beograda.

Pune 24 godine građani Hrvatske slave veliku vojnu pobjedu praveći se da ne vide ostatke ruševina kuća u kojima su nekada živjeli njihovi najbliži susjedi s kojima su nekada zajedno išli u škole, kafane, preduzeća, a s mnogima od njih zajedno proslavljali odlaske u JNA, rođenje prvog djeteta, Božiće, Uskrse i Vaskrse.

Već 24 godine se svi mi vrtimo u istom začaranom krugu iz kojeg nikako ne možemo, ili ne želimo, da se izvučemo. Četvrt stoljeća politički lideri na ovim prostorima na Oluji i svim drugim našim “olujama” grade svoje političke karijere i gomilaju svoja bogatstva, dok se obični narod koprca u nikad većem siromaštvu.

Hrvati svim silama dokazuju da je Oluja bila potpuno legitimna vojna akcija za oslobođenje vlastitog teritorija, što je apsolutno istina, ali ništa manja istina nije i činjenica da je s tog prostora protjerano preko 200.000 građana srpske nacionalnosti koji su prema hrvatskom ustavu, istom onom na koga se poziva hrvatska strana, imali sva zagarantovana ljudska prava koja uživaju i oni koji su ih protjerali.

U svakom ratu strada hiljade ljudi, to je prosto neizbježno, ali problem je kada se godinama poslije veličaju ubistva tih ljudi i slave oni koji su izvršili ta ubistva, dok se na krajnje neprijateljski način gleda na one pojedince među nama koji smatraju moralnim činom da se suoče s našom mračnom prošlošću, priznaju da su se zločini dogodili i pruže ruku pomirenja onoj drugoj strani.

Pravo i pravda u ovom podivljalom svijetu odavno ne idu u istu rečenicu, pa zbog toga “slavljenička” strana nema baš neki poseban razlog da se u svom slavljeničkom zanosu poziva na presudu Haškog suda prema kojoj su hrvatski generali oslobođeni za zločine počinjene tokom Oluje. Presuda je donešena preglasavanjem 3:2 “u korist” Hrvatske, a isto se taklo moglo desiti da jedan od one trojice “pravovjernih” ode na drugu stranu. Šta bi onda bilo, da li bi danas u Kninu umjesto slavlja bilo drugačije raspoloženje? Ne bi. Kakav god da je bio rezultat suđenja hrvatskim generalima, hiljade “slavljenika” u crnim majicama s ušatim U pjevalo bi uz taktove ustaških nota Marka Perkovića Thompsona.

Da je presuda imala drugačiji ishod to bi samo značilo da je Beograd dobio legitimitet za potpuno oslobođen svake pravne odgovornosti glumi veliku žrtvu u hrvatsko-srpskom ratu, a hiljade krajiških izbjeglica, koje 24 godine od progona iz Hrvatske, još uvijek žive u nehumanim uslovima u izbjegličkim kampovima širom Srbije bez ikakvih ličnih dokumenata i prava na život dostojan čovjeka. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su sve te krajiške izbjeglice prije 24 godine u Beogradu i Srbiji dočekane potpuno neprijateljski, odnosno potpuno drugačije od onoga što nam svojim pjesmama pokušava reći srpski Thompson Baja Mali Knindža i njemu slični profiteri na narodnoj muci.

Srpska politika u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine bila je zločinačka, bez ikakve sumnje, ali Oluja i ono što se poslije nje dogodilo u Hrvatskoj nije bilo isključivo oslobodilačko, kako hrvatski politički vrh želi da prikaže. Dovoljno je danas samo proći svim tim krajevima oslobođenim u Oluji, pa će vam sve biti jasno. Golim okom možete vidjeti koja su hrvatska, a koja srpska sela. To što u mnogim srpskim selima danas nema struje nije zbog toga što se Srbi nisu vratili, već suprotno. Elektro mreža nije urađena upravo s ciljem da se onemogući svaki povratak Srba. Sav paradoks oslobođenja “okupiranih djelova” Hrvatske može se naći u Smiljanu kraj Gospića, rodnom selu Nikole Tesle, kao i u ostalim srpskim naseljima oko Gospića, u kojima u 21. stoljeću nema struje.

Od hrvatskog izbjegavanja sa suočavanjem surove olujne stvarnosti i srpskog izbjegavanja svake odgovornosti za stradanje vlastitiog naroda u Hrvatskoj gora je, čini se, samo bošnjačka politika koja ovih dana na sva usta hvali Franju Tuđmana kao velikog oslobodioca, jer je, navodno, Oluja spriječila da Bihać postane nova Srebrenica.

Kako bi najbolje shvatili kako izgleda oslobodilačka politika Franje Tuđmana, najbolje bi vam bilo da odete do Mostara i prošetate ulicama ustaških koljača Budaka, Luburića, popijete kafu s nekim od bivših logoraša Dretelja, Heliodroma, te da upitate neku Veležovu legendu zašto od 1992. godine nije otišla na stadion Pod Bijelim Brijegom. Možda onda napokon dobijete i odgovor zašto nema struje u Teslinom selu.

Prošle su pune 24 godine od Oluje, a mi smo još uvijek na istom mjestu. Šta trebamo uraditi da se izvučemo iz ovog labirinta? Zvanična srpska politika mora napokon prihvatiti punu odgovornost za vođenje ratova devedesetih, a hrvatska mora, kako napisa Marinko Čulić, izvršiti demilitarizaciju i deustašizaciju Oluje, te osigurati sve uslove da se makar jedan broj od onih 200.000 protjeranih hrvatskih građana srpske nacionalnosti vrati svojim kućama.

A onda, kada se upale svjetla u Teslinom Smiljanu, imat ćemo neki razlog za slavlje. Samo tada će Hrvatska biti slobodna.

Piše: Haris Ljevo


(Vijesti.ba)

05.08.2019.

GLASNOGOVORNICA EU: DANAŠNJI SPORAZUM LIDERA O FORMIRANJU VIJEĆA MINISTARA BiH VAŽAN KORAK
///////////////////////


/////////////////////////

Potpisan (ne)sporazum: Šta su dogovorili Dodik i Izetbegović!?
///////////////////

////////////////////////////

05.08.2019.

LADISLAV TOMIČIĆ: SVE NAŠE LAŽI O BOSNI I HERCEGOVINI

05.08.2019.

OMARSKA JE SAMO DJELIĆ OTKRIVENE ISTINE O GENOCIDU U PRIJEDORU


//////////////////////


////////////////////////

05.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA DONALDU TRUMPU

Komšić uputio telegram saučešća Donaldu Trumpu

Komšić uputio telegram saučešća Donaldu Trumpu
Željko Komšić / PIXSELL
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Sadržaj prenosimo u nastavku:

„Vaša ekscelencijo, u ime Predsjedništva i naroda Bosne i Hercegovine, i moje lično ime, izražavam najdublje i najiskrenije saučešće Vama, američkom narodu, a posebno porodicama i prijateljima ubijenih tokom napada u El Pasu i Daytonu.

Ova bezobzirna i besmislena djela nasilja zaslužuju najoštriju kaznu, te nas podsjećaju koliko je svaki život dragocjen i krhak. Ekstremne ideologije zaslužuju svaku osudu i mi u Bosni i Hercegovini dat ćemo potpuni doprinos borbi protiv terorizma.

Poštovani predsjedniče,

solidarišemo se i podržavamo američki narod u ovim teškim trenucima, kao što se američki narod solidarisao i podržavao narode Bosne i Hercegovine bezbroj puta. Naše misli i molitve su s prijateljima i porodicama ubijenih, a svim ozlijeđenim želimo brz i uspješan oporavak.“


(Vijesti.ba)


//////////////////////


/////////////////////

05.08.2019.

KRIVA LOGIKA NA KRIVOM TERENU

05.08.2019.

SELVEDIN AVDIĆ: OVAJ SISTEM MORA PROPASTI JER JE NEPRIRODAN

05.08.2019.

ŽELJKA OPROSTI

05.08.2019.

JURICA PAVIČEVIĆ: MEDIJSKI HARAKIRI GRABAR KITAROVIĆ

05.08.2019.

GODIŠNJICA 'OLUJE' : U SRBIJI POMEN, U HRVATSKOJ ČESTITKE

05.08.2019.

ŠEŠELJEV ĐAK SE NAORUŽAVA, A NAROD NEMA HLJEBA DA JEDE

05.08.2019.

MOST: BiH IZMEĐU ERDOGANA I PUTIN

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214285

Powered by Blogger.ba