Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

03.08.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : BiH JE I EZAN S OVE DžAMIJE, I ZVONA S CRKVI

03.08.2019.

PAPA FRANJO: NIJE POŠTENO POISTOVJEĆIVATI ISLAM S NASILJEM

Papa Franjo: Nije pošteno poistovjećivati islam s nasiljem

Papa Franjo: Nije pošteno poistovjećivati islam s nasiljem
Papa Franjo / Vijesti.ba
Papa Franjo rekao je da je pogrešno islam poistovjetiti s nasiljem te da su društvena nepravda i idolatrija novca među glavnim uzrocima terorizma, prenosi Hina.

“Mislim da nije pošteno poistovjetiti islam s nasiljem”, rekao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim nakon petodnevnog boravka u Poljskoj. “To nije pošteno i nije istina”.

Franjo je odgovorio na pitanje o napadu na crkvu na zapadu Francuske 26. jula i ubistvu 85-godišnjeg katoličkog svećenika kojemu su napadači prerezali grkljan. Za napad je odgovornost preuzeo IS.

“Mislim da u gotovo svim religijama uvijek postoje male fundamentalističke skupine”, rekao je Papa te dodao: “Mi ih imamo”, referirajući se na katoličanstvo.

“Ne volim govoriti o islamističkom nasilju jer svaki dan kad pogledam novine vidim nasilje ovdje u Italiji – neko ubije svoju djevojku, neko ubije svoju svekrvu. To su počinili kršteni katolici”, rekao je.

“Ako govorim o islamističkom nasilju, moram govoriti o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni”, rekao je.

Kazao je da postoje razni uzroci terorizma.

“Znam da je opasno reći, ali terorizam raste ondje gdje nema drugih opcija i gdje je novac Bog i gdje je novac a ne osoba, u središtu svjetske ekonomije”, rekao je Papa.

“To je prvi oblik terorizma. To je temeljni terorizam protiv cijeloga čovječanstva. O tome treba govoriti”, kazao je papa Franjo.


(Vijesti.ba)

03.08.2019.

FRA DRAGO BOJIĆ: NI HRVATI NI SRBI NEMAJU KORISTI OD SAVEZA ČOVIĆA I DODIKA

03.08.2019.

VLADA FBiH UVEZIVANJEM STAŽA OBRADOVALA 55 RADNIKA ZENIČKE ' ŽELJEZARE' U STEČAJU


////////////////////////////////////


/////////////////////


///////////////////////////


////////////////////////////

03.08.2019.

PORUKA KOMŠIĆA SA IGMANA: TO ŠTO DANAS NE GRME TOPOVI, TO ŠTO DANAS NE ČUJEMO ŠKRIPU GUSJENICA TENKOVA, NE ZNAČI DA SE NE VODI RAT PROTIV BiH

03.08.2019.

MI DJECA ČUĆ, A KOLINDA TRUĆ

Mi djeca čuć, a Kolinda truć


REUTERS/Mike Segar – RTS2FGC

Iskreno ne znam o čemu mesareva kći priča iako dobro poznajem njezin politički i biografski kontekst. Najbolji opis njezinih ispada glede & unatoč Bosni, ponudila mi je dobra prijateljica  “ona nije glupa nego opasna”. Sapienti sat.

Jednom mi se obezglavljeni prijatelj, kao u žanrovskim filmovima američke slapstick komedije tipa  Adama Sandersa, ispovraćao u blaženi dekolte predivne djevojke. Gadan blam. Jednom mi se sredovječni camerade skinuo gol, “vruće mi je, vruće”, zaustavljao zabrinute vozače automobila i uredno pitao “imate li jebenu klimu?”. Doživio sam pravosuđe koje siromahe šalje na višegodišnju robiju zbog banalnih djela, policiju koja tuče nevine, političare koji brinu samo zbog svoje guzice, liječnike koji ti ne žele pregledati madež bez dvjesto eura u koverti, poslodavce koji trudnim majkama daju otkaze, izbodene prijatelje jer vole drugi klub, vidio sam sve. “Hrvatska pita 10”, urnebesniji nastavak slijedi.

I da sad ne duljim i ne budem indiskretan sa nizom sličnih situacija, jebo sve ako to ne razumijem. Nekako. Živom čovjeku svašta se dogodi. Shit happens.

No, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović teško razumijem, što je njoj u glavi nitko ne zna pouzdano. Naime, kao rijetko koja vijest, u svaki kantun (kanton op.a.) doprla je njezina izjava o BIH kao “nestabilnoj zemlji u kojoj vlada militantni islam”. What? I nije joj to bilo dosta nego je na nahuškala Mossad na izraelsku novinarku Greer Fay Cashman kojoj je Jerusalem post izbrisao članak?! Pljuc.

Iskreno ne znam o čemu mesareva kći priča iako dobro poznajem njezin politički i biografski kontekst. Najbolji opis njezinih ispada glede &unatoč Bosni, ponudila mi je dobra prijateljica  “ona nije glupa nego opasna”. Sapienti sat.

NIKAD JOJ DOSTA EGOTRIPA

Moram priznati, tek sad shvaćam zašto je u diplomatskim krugovima imala nadimak Guska, sve dosad sam mislio da su to muška proseravanja nakon trećeg Jack Danielsa. Kako, do vraga, država koja se predstavlja u svijetu kao regionalni lider koji bi susjedne zemlje poput Srbije i BIH trebala “pogurati” u euroatlantske  integracije (EU I NATO), može istovremeno voditi dvostruku politiku?  Očito je netko pročitao u Uredu predsjednice “Umijeće ratovanja” od Sun Tzua, ali posve krivo protumačio. Na koga me podsjeća ta površnost?

Naša “precednica, Bog je da život, lipota naša” – sve manje je i tih statusa na društvenim mrežama, Allahu ekber – ima tendenciju zaokružiti svoj predsjednički ciklus u slavu Hrvata i na korist SAD, svog glavnog političkog kvazi mentora, a na štetu svih “kolateralnih žrtava” u okruženju. Sve je to zapravo urbani mit koji ona pali po potrebi. Naime, javna je tajna da KGK ne može direktno doći niti u kontakt sa zamjenicom ministra obrana SAD, kamoli više,  stani curo u red, odmah iza Mugabea.

U novinarskim krugovima svi primjećuju čudnu podudarnost: gdje god da dođe podilazi domaćinu. Nije to elementarna pristojnost nego proračunatost Grobničanke. Ljudi moji, Bosna se jednostavno voli ili ne, a kako sam ja uvijek na strani slabijih, pišljivu bobu ne dajem za mišljenje KGK o Bosni. Ne sluša mi se i ne gleda njezin egotrip. No, da malo činjenicma potkrijepimo tezu prije nego što zakuha vjerski rat.

Svojedobno dođe u tzv. “mirovnu misiju” u službeno Sarajevo i rasporedi tri baterije raketnih lansera, smjer naravno Sarajevo. Yes, rakete će te spasiti ako Gavrilo Princip ustane iz groba. Nije joj to dosta nego odobri tajnosigurnosnu akciju u kojoj nevine bosanke gastarbajtere pod prijetnjom momentalne deportacije prisiljavaju da špijuniraju selefijske zajednice koje su, po mom sudu, jednako bezazlene, odnosno opasne kao i mnogobrojne kršćanske sekte diljem Hrvatske. Onda počne povlačiti pitanje migranata, istovremeno odobri policijski “push up” (prevedeno, lupaj, udaraj, uzmi im sve što imaju op.a.) prema migrantima, ukrca ih na Bajakovu, uredno ih opljačkaju i izbatinaju, liše “svih sumnjivih predmeta” i isckrcaju na bosanskoj granici “to su vaši muslimani”. Bosansko je srce veliko, prime ih, što će drugo, kad su već naši predstavnici vlasti gamad. I na koncu, proglasi Bosnu leglom militantnog, terorističkog islama?!

Dobro ženo, molim te, isusatikrista, ne pij moju rakiju.

KVAKA 22

Čuvena “catch 22” leži u činjenici da se Kolinda Grabar Kitarović, kao neslužbeni predsjednički kandidat – nikome nije jasno što čeka s objavom kandidature, možda Kinesku novu godinu, makar je javnosti poznata opsesija hrvatskih političara prema vidovnjacima – u svojoj (ne)službenoj kampanji djeluje u Hrvatskoj, a obraća se Herceg Bosni i Mostaru. Nije tajna da joj je glavni izborni logističar Vaso “Juriš” Milijan Brkić koji će joj osigurati prednost od 200 tisuća glasova u dijaspori što je ionako HDZ “joker zovi”.

Normalna Hrvatska, ne, doista postoji u tragovima, prilično ju je išamarala “tipično za nju”, “neupućena i zlonamjerna”, “predimenzionirano”, bilo je tu off the record i daleko gorih pridjeva. Blamira nas, kao naj momak sa početka teksta.

I zato sad i zauvijek: Bosna je vezivno tkivo Balkana, nepokorena zemlja. Kad bih se mogao na diplomatskoj razini ispričati narodu, ne i Izetbegoviću jer je isti kao i Ona, učinio bih to odmah. Prijatelj kad je dolazio iz Makarske, tradicionalne bosanske ljetne destinacije, malo prije onog bjesomučnog požara, veli “čovječe, Makarska je prazna i Bosanci su nas napustili.”

Neka. Kad smo stoka.

03.08.2019.

ŽENA VARKA

03.08.2019.

NISAM, NISAM...

03.08.2019.

REPRIZA STRAHA OD NUKLEARNE PRIJETNJE

03.08.2019.

VUČIĆEV 'JAVNI INTERES' U OBJAVLJIVANJU TAJNIH DOKUMENATA

03.08.2019.

DVA MONSTRUMA IZ PRIJEDORA DARKO MRDJA I ZORAN BABIĆ UKUPNO 55 GODINA ZATVORA

DVA MONSTRUMA IZ PRIJEDORA KOJA SVIJET NIJE VIDIO: Za Darka Mrđu i Zorana Babića ukupno 55 godina zatvora!

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

/////////////////////////

Darko Mrdja
Image result for ratni zlocinci darko mrdja i zoran babic fotosImage result for ratni zlocinci darko mrdja i zoran babic fotos

Zoran Babic
///////////////////

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je jedinstvene kazne Darku Mrđi i Zoranu Babiću – objedinivši im kaznu za ubistva i druga nečovječna djela počinjena nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora sa presudama koje su im ranije izrečene – te je Mrđa osuđen na 20 godina, a Babić na 35 godina zatvora.

Drugostepeno vijeće je djelimično prihvatilo žalbe odbrana te su Mrđi i Babiću, koji su ranije osuđivani, izrečene jedinstvene kazne zatvora, dok je žalba Tužilaštva BiH odbačena kao neosnovana.

Apelaciono vijeće je utvrdilo Mrđi 15 godina, a Babiću 13 godina zatvora, smanjivši mu za dvije godinu kaznu koju mu je izreklo Prvostepeno vijeće, ali imajući u vidu da su ranije osuđivani, izrečene su im jedinstvene kazne od 20 i 35 godina zatvora.

- Darku Mrđi je za krivično djelo "zločini protiv čovječnosti" utvrđena kazna zatvora od 15 godina, te ga je Sud, uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora od 17 godina izrečenu presudom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina. Sud je Zoranu Babiću za krivično djelo "zločini protiv čovječnosti" utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, te ga, uzimajući kao utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora izrečenu pravosnažnom presudom od 35 godina, osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina- navodi se u saopćenju Suda BiH, prenosi BIRN BiH.

Iz Suda je saopćeno da je prvostepena presuda preinačena u odluci o kazni, dok je u ostalom dijelu prvostepena presuda od 30. novembra prošle godine ostala nepromijenjena.

Tom presudom Radenko Marinović, koji je bio optužen s Mrđom i Babićem, oslobođen je optužbi.

Prvostepenom presudom Mrđa i Babić su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Babić i Mrđa, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđeni su za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS).

Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće. Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992. prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na "Manjaču", Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem.

Babić je osuđen i za ubistva Nezira Kraka i Saida Babića, počinjena također nožem.

Babića je Sud BiH ranije osudio na 22 godine zatvora za ubistva počinjena na Korićanskim stijenama na Vlašiću, a 21 godinu dobio je za ubistva počinjena u prijedorskom selu Čarakovo. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu.

03.08.2019.

DRAGIĆEVIĆ DEMOLIRAO DODIKOVU MEDIJSKU MAŠINERIJU: "ZA ZLOČINAČKI PORTAL PIŠU PERO SIMIĆ, SINIŠA MIHAJLOVIĆ, ALEKSANDAR VRANJEŠ KOJI SU NAGRAĐENI..."

DRAGIČEVIĆ DEMOLIRAO DODIKOVU MEDIJSKU MAŠINERIJU: "Za zločinački portal pišu Pero Simić, Siniša Mihajlović, Aleksandar Vranješ koji su nagrađeni..."

Vranješ i Mihajlović su dobili diplomatska mjesta, a Simić je i dalje u Kabinetu Milorada Dodika.

Na pomenutom portalu često se objavljuju fabrikovane vijesti, koje prenose režimski mediji. Posebno se na tom portalu satanizuje porodica Dragičević, kao i grupa Pravda za Davida, koji više od jedne godine traže istinu u vezi ubistva banjalučkog studenta Davida Dragičevića.DRAGIČEVIĆ DEMOLIRAO DODIKOVU MEDIJSKU MAŠINERIJU: 'Za zločinački portal pišu Pero Simić, Siniša Mihajlović, Aleksandar Vranješ koji su nagrađeni...'

Image result for pavelic, draza, milosevic, tudzman, karadzic, boban, vucic, plenkovic, covic, dodik karikature

Davor Dragičević, otac ubijenog banjalučkog studenta Davida, na Facebook profilu objavio je da "iza zločinačkog portala Infosrpska stoje Burlini savjetnici Aleksandar Vranješ, Pero Simić, Siniša Mihajlović. Tužite me svi za klevetu. Jedva čekam. PzD".
U pitanju je portal koji služi za obračun sa protivnicima režima, a Vranješ, Simić i Mihajlović su ljudi bliski Miloradu Dodiku, koji su potpisnici lažnih vijesti i koji su za to nagrađeni dobrim mjestima.
03.08.2019.

GENERAL ABDIĆ UZVRATIO KOLINDI: 'ARMIJA BiH OSLOBAĐALA JE I HRVATSKE TERITORIJE, VI BISTE NAS TREBALI ODLIKOVATI!'

GENERAL ABDIĆ UZVRATIO KOLINDI: ‘Armija BiH oslobađala je i hrvatske teritorije. Vi biste nas trebali odlikovati!’

‘Molim vas napišite da sam ja već sa 4. na 5. augusta 1995. bio duboko u Hrvatskoj, na njihovoj teritoriji. Vraga su oni nas spašavali’, izjavio je bivši zapovjednik 502. brigade V. korpusa Armije BiH Hamdija Abdić Tigar


Image result for GENERAL ABDIĆ UZVRATIO KOLINDI: ‘Armija BiH oslobađala je i hrvatske teritorije. Vi biste nas trebali odlikovati!’

Bivši oficir Armije BiH Hamdija Abdić Tigar odbacio je tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Hrvatska akcijom Olujom spasila Bosansku Krajinu od genocida i ustvrdio da su bošnjačke postrojbe zapravo štitile Hrvatsku i čak oslobodile neke njezine dijelove.

Image result for pavelic, draza, milosevic, tudzman, karadzic, boban, vucic, plenkovic, covic, dodik karikatureRelated image

Grabar Kitarović je u četvrtak, uoči obljetnice “Oluje”, rekla da je ta operacija “spasila BiH” te da bi “voljela da naši susjedi nikada ne zaborave ko im je pružio ruku u najtežim danima’.

S njome se ne slaže Abdić, nekadašnji oficir vojne policije i 502. brigade iz sastava V. korpusa Armije BiH. “Molim vas, napišite da sam ja već sa 4. na 5. augusta 1995. bio duboko u Hrvatskoj, na njihovoj teritoriji. Vraga su oni nas spašavali”, rekao je Abdić za portal Faktor. 

“Za početak, ako su oni sve oslobodili i spasili nas, zanima me samo ko nas je prije toga tri i pol godine spašavao i čuvao?! I ko je čuvao Hrvatsku? Ustvari, mi smo njima sve to vrijeme čuvali ovaj prostor ovdje. Što bi bilo da smo mi pali? Gdje bi Hrvatska bila danas? Bila bi na onoj liniji Karlovac-Karlobag-Virovitica dolje! Prvenstveno smo mi, Peti korpus, sudjelovali u oslobađanju hrvatske teritorije. Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobođali Plitvice, Rakovicu, Korenicu…”, smatra Abdić.

Po njegovim riječima, postrojbe Armije BiH su oslobađale Plitvice, Rakovicu i Korenicu pa bi ih Hrvatska zbog toga trebala odlikovati.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89214230

Powered by Blogger.ba