Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

02.08.2019.

JELENA LOVRIĆ: LINIJA ŽIVOTA; LAŽEŠ KOLINDA!

02.08.2019.

RUSKO ORUŽJE U SRBIJI NIJE U FUNKCIJI MIRA, TO JE PORUKA I ZA BiH

Kožljak: Rusko oružje u Srbiji nije u funkciji mira, to je poruka i za BiH


Kožljak: Rusko oružje u Srbiji nije u funkciji mira, to je poruka i za BiH
Foto: Vijesti.ba
Naoružavanjem Srbije, Rusija svima pokušava dati do znanja da joj je naš istočni susjed posljednja linija odbrane.

Rekao je ovo u razgovoru za Vijesti.ba bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u u Briselu Alija Kožljak.

Naš sagovornik ističe da, ako se to naoružavanje posmatra iz ugla regionalnog sporazuma kojim se reguliše balans naoružavanja Srbije, BiH i Hrvatske, onda Srbija i ne prelazi limite. No, iz perspektive BiH - koja nije ni blizu tih limita - taj balans itekako je narušen.

- Naoružavanje Srbije itekako ima veze sa slanjem poruka državama u regionu, naročito Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Na taj način ona svoju relevantnost iskazuje svojom vojnom moći - navodi Kožljak.

Prema njegovim riječima, iz malo radikalnijih izvora u Srbiji može se čuti da se to naoružavanje veže s konačnim rješavanjem statusa Kosova, što je veoma uznemirujuće jer se događa u našoj avliji i na taj način narušava regionalna sigurnost.

- Ovim naoružavanjem Srbija vjerovatno želi poručiti - ako ne uspijemo da se dogovorimo, onda ćemo to riješiti silom - smatra Kožljak.

Ocijenio je besmislenom izjavu srbijanskog ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji je rekao da je naoružavanje samo u funkciji mira.

- Srbija se naoružava iz razloga što, prije svega, u Rusiji ima povoljne linije logisticiranja. Nije više ni tajna da je Srbija definitivno prva linija ruske odbrane, što Rusi itekako dobro koriste u ovom momentu. A naravno, i Srbija tu očekuje da joj "veliki brat" priskoči u pomoć u slučaju da joj ona zatreba - jasan je Kožljak.

Ističe da je to u isto vrijeme i određena poruka NATO-u, s kojim Srbija ima intenzivnu saradnju i koristi brojne njegove fondove, programe i pomoć.

- Rusija itekako pokušava svima dati do znanja da je Srbija posljednja linija njene odbrane. Naoružavanjem Srbije ona pokazuje da ovaj region ne bi trebao biti opredijeljen za euroatlantske integracije. Samim tim stvara se i nemir u BiH, gdje imamo dilemu oko intenziviranja našeg puta prema NATO-u dostavljanjem Godišnjeg nacionalnog programa. A srbijanskim naoružavanjem ruskim naoružanjem na neki način još se više jačaju pozicije onih koji se tome protive - zaključuje Kožljak u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)


//////////////////////


////////////////////////


////////////////////

02.08.2019.

DRAGO PILSEL: KOLINDA LAŽE, NOVINARKA JP JE BILA NA SASTANKU I VJERNO JE PRENIJELA ŠTO JE PREDSJEDNICA KOLINDA REKLA

02.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : NIJE SE RODILA, NITI ĆE, GENERACIJA KOJA ĆE PUSTITI DA BiH UMRE


//////////////////////////

Hajduković: Kolindin "kolindizam" neće nikome pomoći


////////////////////////

02.08.2019.

REIS KAVAZOVIĆ : ABAVEZA JE UKAZATI NA ZLO KOJE NAM SE ČINI U BiH

02.08.2019.

FRANKLIN BEN HODGES: ISPORUKOM OKLOPNIH VOZILA SRBIJI, RUSIJA STVARA NESTABILNOST NA BALKANU

Hodges: Isporukom oklopnih vozila Srbiji Rusija stvara nestabilnost na Balkanu

Hodges: Isporukom oklopnih vozila Srbiji Rusija stvara nestabilnost na Balkanu
Foto: AP

Isporuka Srbiji ruskih oklopnih vozila pokazatelj je težnji Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu - izjavio je za Glas Amerike general potpukovnik Franklin Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

- Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susjedima da nađu mirno rješenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spriječi integrisanje Srbije i zapada - uprkos želji miliona građana Srbije - rekao je Hodges.

Deset ruskih oklopnih vozila koja su, prema tvrdnjama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donirana vojsci Srbije, predstavljena su u ponedjeljak u gradu Nišu, na jugu Srbije.

Njihovom transportu rijekom Dunav prvobitno se ispriječila Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, zbog sankcija EU uvedenih Rusiji zbog nelegalne aneksije Krima.

Naposljetku, ruska vozila su do Srbije ipak stigla preko Mađarske, čije su vlasti odobrenje za to objasnile tvrdnjom da su transportovana civilnim, a ne vojnim avionom.

Upitana za reakciju povodom poteza mađarskih vlasti, administracija Evropske komisije je Glasu Amerike odgovorila da ne komentariše pojedinačne slučajeve - istakavši, međutim, da je primjena restriktivnih mjera Evropske unije odgovornost njenih članica.

- Nadam se da će Mađarska, značajan član NATO-a i Evropske unije, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice - kaže Hodges.

Ukazuje da Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu.

- Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske federacije da između nas umetne klin - dodaje Hodges.

Prethodno je, također na upit Glasa Amerike povodom dopremanja ruskih vozila, iz NATO-a stigao odgovor da Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbjednosti.

Srbija je 2014., prije pet godina, otpočela pregovarački proces o članstvu u EU.

Istovremeno, održava bliske odnose s Ruskom federacijom - država koja rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima čije se rješavanje kosi sa sugestijama zapadnoevropskih partnera Srbije. Poput spora Beograda i Prištine, o čemu dvije strane vode pregovore uz posredstvo EU, koji su u zapećku od novembra 2018. godine.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

02.08.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : SPREMAN SAM PONUDITI ČELNE POZICIJE DNS-U I SP-U

02.08.2019.

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU - PITAMO SAD KOLINDU GRABAR- KITAROVIĆ: 'KAKO ĆE SADA NAZVATI OVOG ZLOČINCA U HRVATSKOJ, JER ON NIJE MUSLIMAN'


/////////////////////////

02.08.2019.

JESU LI MUSLIMANI PROBLEM

JESU LI MUSLIMANI PROBLEM?


JESU LI MUSLIMANI PROBLEM?
Foto Pixsell

Ako muslimani u BiH zbog svog mentaliteta, specifičnosti tradicije i kulturoloških atributa i nisu problem po sebi ostaje činjenica da su zgodan medij za političke i diplomatske manipulacije i zloupotrebe. Ako Predsjednica (barem) naknadno govori istinu da nije dala pomenuti intervju novinarki u Izraelu pitamo se zašto bi novinarka fabricirala intervju, odnosno stoji li u pozadini moćna tajna policija te države i njena jednako moćna diplomatija? Nećemo spekulirati o tajmingu posjete Izraelu i propitivati na čiju inicijativu je posjeta organizirana i kako je pripremana (ako je sa strane RH uopšte bilo priprema). Ako je intervju lažan zašto Predsjednica ne koristi raspoložive diplomatske instrumente (i prema svom nedavnom domaćinu i prema BiH) koji bi njenom demantiju i navodno dobrim namjerama prema BiH dali pozitivnu notu!?

Jesu li muslimani problem?

Mislim, naravno, na muslimane u BiH. Je li ta društvena grupa koja broji oko milion stanovnika važan Evropski, pa i svjetski problem?

Pitanje se nameće povodom ovotjednog diplomatskog incidenta slučajne predsjednice RH, uz napomenu da ovaj incident nije slučajan. Ima stoijedan argument i najmanje dvadestak dokaza, uključujući i presudu međunarodnog Tribunala u Hagu, da se radi o strategiji i kontinuitetu politike koja je nanijela veliku štetu svim građanima u BiH, te da i sada dodatno prijeti destabilizacijom regiona čiji je mir vrlo krhkog karaktera.

Problem, dakle, prevazilazi gabarite skromnog političkog formata osobe u centru skandala u Izraelu.

Savremeno bosansko pitanje, pitanje BiH, je geostrateško pitanje, bez obzira na veličinu ove države i njen broj stanovnika. Simbolika može biti važnija od brojeva.

Zadržimo se samo kratko na osobi koja je potakla kontraverze koje diskutiram.

Ona je nakon žestokih reakcija iz BiH (uglavnom iz Sarajeva) vrlo odlučno, ali neuvjerljivo demantirala navode navodnog intervjua u Izraelu (koji bi je teretio zbog ozbiljnih optužbi na adresu BiH i ovdašnjih muslimana). Tvrdi da nije dala nikakav intervju, te da o BiH ne misli ono što je u navodnom intervjuu rečeno!?

Hajde da hladno, bez emocija, koristeći naučnu metologiju i uz respekt činjenica analiziramo probem(e).

Naknadno pranje Predsjednice je neuvjerljivo iz prostog razloga što je ona u više navrata direktno, pred tv kamerama govorila, u biti isto, ovo što sad poriče. Koliko je uvjerljivo tvrditi da se ne slažete sami sa sobom? Da podsjetimo samo na njenu izjavu o deset hiljada ratnika koji se vraćaju u BiH sa ratišta u Siriji i potencijalnih terorističkih spavača.

Šta je s motivima Predsjednice? Naivno bi bilo vjerovati da se radi o prizemnoj predizbornoj kampanji. Radi se o kontinuitetu koji otkriva stav i orjentaciju.

Ako muslimani u BiH zbog svog mentaliteta, specifičnosti tradicije i kulturoloških atributa i nisu problem po sebi ostaje činjenica da su zgodan medij za političke i diplomatske manipulacije i zloupotrebe. Ako Predsjednica (barem) naknadno govori istinu da nije dala pomenuti intervju novinarki u Izraelu pitamo se zašto bi novinarka fabricirala intervju, odnosno stoji li u pozadini moćna tajna policija te države i njena jednako moćna diplomatija?

Nećemo spekulirati o tajmingu posjete Izraelu i propitivati na čiju inicijativu je posjeta organizirana i kako je pripremana (ako je sa strane RH uopšte bilo priprema).

Ako je intervju lažan zašto Predsjednica ne koristi raspoložive diplomatske instrumente (i prema svom nedavnom domaćinu i prema BiH) koji bi njenom demantiju i navodno dobrim namjerama prema BiH dali pozitivnu notu!?

Sa Predsjednicom se lako složiti samo oko tvrdnje da je vrijeme da se preispitaju odnosi između dvije države, RH i BiH. Dodao bih da je za takvu diplomatsku akciju vrijeme bilo odavno, te da preciziram, ne samo preispitaju, već ti odnosi i urede, jer bi to implicitno sugeriralo dobre namjere i nagovjestilo uspjeh akcije. Nažalost, ima dovoljno suspektnih argumenata za pitanje da li se RH, de facto, odmakla od Tuđmanove politike prema BiH iz devedestih godina prošlog vijeka.

Zašto šute silni predstavnici tzv. međunarodne zajednice u BiH? Ako ovo nije razlog za intervenciju ili bar jednokratnu akciju ili izjavu, šta, onda, oni uopšte ovdje, u BiH, rade?

Na kraju riječ o žrtvi ovog skalndala, o državi BiH. Reakcije su potekle iz jednog dijela političkog organizma i to od strane pojedinaca, političara i intelektualaca, ali ne i od institucija. To potvrđuje poraznu činjenicu da BiH samo formalno ima institucije, a da efektivnu moć imaju pojedinci. Invalidan politički faktor nije sposoban rješavati unutrašnje probleme, još manje osmisliti i provesti diplomatski reakciju, odnosno konzistentnu strategiju na tom planu. A to bi, ovoj zemlji i njenim građanima, trebalo ko hljeb.

02.08.2019.

KOLINDINA IZJAVA U CILJU RASPIRIVANJA MRŽNJE PREMA MUSLIMANIMA

Naša stranka: Kolindina izjava u cilju raspirivanja mržnje prema muslimanimaNaša stranka: Kolindina izjava u cilju raspirivanja mržnje prema muslimanima

foto: tuzlanski.ba

Treba biti izrazit licemjer pa u Izraelu reći kako je Hrvatska, u kojoj se fašizam revitalizira na svakom koraku, raskrstila s fašističkom prošlošću, a upravo to je rekla. Kad već može to, onda uopšte ne čudi što laže na Bosnu i Hercegovinu da je zemlja pod kontrolom militantnog islama. Takva demagogija je upravo fašistička i ne sumnjamo da njome želi raspiriti mržnju prema muslimanima kako bi ih dovela upravo u položaj Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Povodom izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović saopštenje za javnost uputila je i Naša stranka.

Cilj njene izjave je raspirivanje mržnje, kažu iz Naše stranke, i pozivaju na hitnu diplomatsku reakciju: „Glavna tema sastanka Kolinde Grabar-Kitarović s predsjednikom Izraela bila je Holokaust i suočavanje hrvatskog društva s fašističkom prošlošću. Treba biti izrazit licemjer pa u Izraelu reći kako je Hrvatska, u kojoj se fašizam revitalizira na svakom koraku, raskrstila s fašističkom prošlošću, a upravo to je rekla. Kad već može to, onda uopšte ne čudi što laže na Bosnu i Hercegovinu da je zemlja pod kontrolom militantnog islama. Takva demagogija je upravo fašistička i ne sumnjamo da njome želi raspiriti mržnju prema muslimanima kako bi ih dovela upravo u položaj Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Moramo pod hitno uputiti pismo predsjedniku Izraela i demantirati njene izjave o BiH, ali i predočiti mu dokaze o jako lošem odnosu Hrvatske prema žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Osim toga, ovo je još jedan alarm za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog ambasadora na razgovor i upita ga ponešto o hrvatskim namjerama prema BiH“ stoji u saopštenju Naše stranke.

02.08.2019.

KOMŠIĆEVA PORUKA PLENKOVIĆU: HRVATSKA ODMAH MORA POVUĆI NAORUŽANE POLICAJCE IZ BiH

Komšićeva poruka Plenkoviću: Hrvatska odmah mora povući naoružane policajce iz BiH

Nakon  reakcije premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da mu je žao zbog “pretjeranih reakcija političara iz BiH” u vezi sa slučajem posjete Kolinde Izraelu, stigao je odgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je za Klix.ba kazao da Hrvatska odmah mora povući sve pripadnike MUP-a RH koji, prema saznanjima bh. službi, ulaze na teritorij Bosne i Hercegovine maltretirajući migrante.

Komšić: Umjesto traženja isprike, neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini

“Radi se o nedopustivom narušavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Umjesto trašenja isprike zbog laži u koje su se sapleli njihovi dužnosnici, neka narede povlačenje naoružanih policajaca s pograničnih predjela u Bosanskoj krajini”, poručio je Komšić Plenkoviću.

U Sarajevu je jučer obavljen razgovor savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s hrvatskim veleposlanikom Ivanom Sabolićem, a između ostalog spomenut je i problem “upada naoružanih hrvatskih policajaca na teritorij BiH”. 

Veleposlaniku Saboliću je skrenuta pažnja da u rejonu Bosanske krajine službenici MUP-a Republike Hrvatske naoružani ulaze na teritoriju BiH, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. 

“‘Tenzije’ su samo reakcije na nastupe visokih hrvatskih dužnosnika i zbog njihovog uplitanja u unutarnja pitanja BiH. Pozivamo da odmah na najvišem nivou pristupimo rješavanju svih otvorenih pitanja između dvije susjedne i prijateljske zemlje”, zaključio je Komšić.

Podsjetimo, članovi predsjedništva BiH Komšić i Džaferović žestoko su napali Kolindu zbog izajava u Izraelu, za koje se na kraju ispostavilo da ih nije izgovorila, što je potvrdila i novinarka koja je te izjave objavila, a ticale su se povezanosti BiH vlasti i militantnog islamizma. 

(Index.hr)

02.08.2019.

MI DJECA ČUĆ, A KOLINDA TRUĆ

02.08.2019.

IVO ANIĆ : DRAGANE BRATE, NE MOGU ONI DA MRZE NAŠU ZEMLJU KOLIKO JE MI VOLIMO

02.08.2019.

GORDANA VILOVIĆ : JERUSALEM POST BI TREBALO DA SE ISPRIČA

02.08.2019.

BOSANČICA U BUKVARU

02.08.2019.

'RASKORAK' U PODACIMA O DONIRANJU VOJSCI SRBIJE

02.08.2019.

DRŽAVNIČKI STAV DžAFEROVIĆA PREMA HRVATSKOJ KOJI TREBA SLIJEDITI

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240289

Powered by Blogger.ba