Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

01.08.2019.

OŠTRA POLEMIKA DODIKA I ŠAROVIĆA: KO JE KUKAVICA

Oštra polemika Dodika i Šarovića: Ko je kukavica

Oštra polemika Dodika i Šarovića: Ko je kukavica
Foto: Vijesti.ba

Da li mi sad treba da budemo taoci neuspjeha Milorada Dodika i SNSD-a u formiranju izvršne vlasti na nivou BiH?

To je njegov  i problem njegove stranke i koalicije – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović odgovarajući na optužbe srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

"Ne znam otkud tolika nervoza i panika. Ne pregovaram ja sa Bakirom Izetbegovićem nego neki drugi. Postavlja se pitanje legitimiteta, ima li neko legitimitet ili ne?! Da li je legitimno da SDS formira vlast sa dva poslanika ili SNSD sa dva poslanika?! Kako kad i kako za koga", kazao je predsjednik SDS-a, saopštila je ova stranka.

Šarović je naglasio da je u ranijem vremenu za SNSD i Dodika bilo legitimno da sa dva poslanika naspram 39 SDS-ovih poslanika formira Vladu Republike Srpske i nije im tada bilo mrsko da uhvate jednog poslanika SDA i da ga dobro nagrade i da sa Izetbegovićem formiraju vlast.

"Nije im bilo mrsko ni da sarađuju sa NATO-om i da helikopterom hvataju jednog hrvatskog poslanika kod Slavonskog Broda i da ga u zoru dovuku u skupštinsku vladu i da formiraju Vladu Republike Srpske, a sada postavljaju pitanje legitimiteta. Znate, kada govorite o legitimitetu, ta priča mora da ima i svoj drugi kraj i u morate biti principijalni u tome", istakao je Šarović.

Uz sve to, kaže Šarović, provlače se teške riječi i uvlači se u cijelu priču Republika Srpska.

"Ne dirajte Republiku Srpsku. Kukavički je i bezobrazno uvlačiti narod i Republiku Srpsku u neke postizborne i unutarstranačke kombinacije i kalkulacije. Mi sada trebamo da budemo taoci njegovog neuspjeha. To je stvar njegove politike. Mi radimo svoj posao, vodimo svoju politiku", kazao je Šarović, te dodao:

  "To što se potežu i SIPA i Tužilaštvo BiH itd, pa nisam ja učestvovao u formiranju SIPA-e i Tužilaštva BiH i nekih drugih institucija, nego oni koji sada potežu tu vrstu pričež", zaključio je Šarović.

Podsjećamo, Dodik je sinoć poručio da će, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH bude zaobiđen SNSD sa koalicionim partnerima, odlukama Narodne skupštine Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH, a to će, kako je kazao, znači da će prekinuti sistem indirektnog oporezivanja, ukinuti nadležnost Tužilaštva BiH i SIPA-e na teritoriji RS, te poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice.

"To je prvo što ćemo učiniti ako neko želi da se igra i da izabere SDS-ovog lidera Mirka Šarovića (za predsjedavajućeg Savjeta ministara). Neka nam daju dovoljan razlog da to uradimo, a dovoljno je ovo što hoće da urade uz pomoć opozicije u RS", istakao je Dodik.

Između ostalog, on je konstatovao da Šarović nije relevantan, legalan i legitiman predstavnik Srba u BiH, već avanturista i politička manjina.


(Vijesti.ba)

////////////////////////////

01.08.2019.

NEMORALNO JE POMOĆI UCJENE HDZ-A OKO "ALUMINIJA" , AKO SE TO DESI IZLAZIMO NA PROTESTE

Nemoralno je pomoći ucjene HDZ-a oko "Aluminija", ako se to desi izlazimo na proteste

Nemoralno je pomoći ucjene HDZ-a oko "Aluminija", ako se to desi izlazimo na proteste
Foto: Vijesti.ba

Apsurdno je i neshvatljivo da Aluminij traži pomoć od Vlade FBiH, a da pri tome uprava ovog kombinata ne dozvoljava uvid u poslovanje, kao ni u transakcije, kako bi se ustanovilo kome su davani novci.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić, koji je najavio da će radnici uništenih tuzlanskih preduzeća izaći na proteste, ukoliko Federalna vlada odobri sanacioni program za nekadašnjeg mostarskog giganta u iznosu od 300 miliona KM, od čega u prvoj fazi 70 miliona KM.   

"To je nemoralno. Aluminij je uništio sam sebe. Njegovi radnici uništili su sami sebe. Imali su bezobrazno visoka primanja! U vrijeme kada je u tuzlanskom Polihemu plata bila od 250 do 300 KM, prosječna plata u Aluminiju bila je više od 3.350 KM. Osim toga, imali su i bezobrazno velike otpremnine. Sjetimo se da je bivšem direktoru Miji Brajkoviću isplaćeno 500.000 KM otpremnine kada je otišao u penziju", ističe naš sagovornik, te dodaje:

"Radnici Aluminija podigli su u bankama više od 15 miliona KM kredita. Računali smo da je to po radniku u prosjeku više od 15.000 KM. Radnici tuzlanskih firmi, s druge strane, nisu mogli podići kredit ni od 1.000 KM, jer ga ne možete vraćati sa platom od 300 KM".

Klopić spočitava i nacionalnu strukturu zaposlenih u nekadašnjem mostarskom gigantu.

"To je aparthejd firma, jer u njoj niko drugi osim Hrvata nije mogao raditi. Na ulazu je stajao natpis 'Zabranjeno za Bošnjake, Srbe i pse'! Za razliku od Aluminija, s ponosom, ističem da su u Polihemu radili i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Romi i svi drugi narodi. Osim toga, Polihem je imao 1.000 radnika i bili smo daleko veći neto izvoznik neko Aluminij. Uništeni smo i niko nije plakao za nama, kao ni za desetinama uništenih firmi u TK. Sad je plač i kuknjava za Aluminijem. Zašto plakati za takvim preduzećem?", pita Kopić.

Prema njegovim riječima, iza mostarskog Aluminija stajao je i stoji HDZ BiH.

"Dragan Čović, koji nije predstavnik neke institucije niti je u menadžmentu Aluminija, već samo predsjednik HDZ-a BiH, pregovara sa Sindikatom?! To je van svake pameti. To je ujedno i dokaz da HDZ BiH stoji iza Aluminija", navodi Klopić.

On ističe da Vlada FBiH samo formalno ima 44 procenta vlasništva, a da se u suštini nije pitala ni za šta.

"Upravljačku strukturu i menadžment postavljao je HDZ BiH. Postavljali su svoje kadrove, izvlačili su novac i pljačkali Aluminij, a sada traže da im Vlada FBiH pomogne. Pa neće moći! Ne može Vlada FBiH biti nekome majka, nekome maćeha", kategoričan je predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Ukoliko novac za sanacioni program Aluminija bude izdvojen, on najavljuje proteste radnika bivših tuzlanskih firmi ispred zgrade Vlade FBIH.

"HDZ BiH će vjerovatno nastaviti ucjenjivati Vladu FBiH, koja u Aluminij nije mogal poslati ni inspekcijske organe, ni Poreznu upravu, ni finansijsku policiju. Niko nije mogao ući u Aluminij i provjeriti finansijsko stanje. Apsurdno je sada im pomagati", zaključuje Kopić u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

01.08.2019.

MLADEN IVANIĆ : MILORADU DODIKU NIJE BITAN INTERES RS

Mladen Ivanić: Dodiku nije bitan interes RS

Mladen Ivanić: Dodiku nije bitan interes RS
Mladen Ivanić

Počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da aktuelnom članu Predsjedništva i lideru SNSD Miloradu Dodiku nije važna pozicija Republike Srpske, već isključivo njegove političke partije.

Komentarišući za Insajder sinoćnje gostovanje Dodika u programu RTRS, gdje je, između ostalog, najavio zabranu djelovanja SIPA, Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji Srpske, kao i obustavu naplate indirektnih poreza u slučaju da opozicione stranke iz RS naprave vlast u Sarajevu bez SNSD, Ivanić kaže da to pokazuje koliko je Dodiku stalo do pozicija Republike Srpske.

– Dodikova izjava pokazuje da njemu nije važna pozicija Republike Srpske, već isključivo pozicija SNSD. Ako to što je najavio može da uradi, zašto to ne napravi kad su on i njegova stranka na vlasti? Valjda je važnija pozicija Republike Srpske od toga ko je na vlasti – kaže Ivanić.

Na tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH da opozicione stranke u RS nisu legitimni srpski predstavnici u Sarajevu, Ivanić poručuje da Dodiku i SNSD „niko ne brani da formiraju novu vlast na nivou BiH“.


(Vijesti.ba)

01.08.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ: NEĆE BITI OPSTRUKCIJA OKO USVAJANJA BUDžETA INSTITUCIJA BiH

///////////////////////////////


/////////////////////////////

//////////////////////////

///////////////////////////


//////////////////////////

01.08.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : ZAŠTO SE SLAVE RATNI ZLOČINCI ZAŠTO SVIJET ŠUTI O TOME?

01.08.2019.

FRA MILE BABIĆ : ŽIVOT AKO NIJE ZAJEDNIČKI, ONDA NIJE ŽIVOT

01.08.2019.

BOSNA 1993.-2019.: OD CVETKOVIĆA I MAČEKA DO ČOVIĆA I DODIKA

01.08.2019.

ZVONIMIR NIKOLIĆ : GOSPOĐO KITAROVIĆ, NEĆETE PONOVITI UZP-A NAD MOJIM SUSJEDIMA

01.08.2019.

'DVA LOVIŠTA POD JEDNIM KROVOM'

01.08.2019.

REGIONALNI STAMBENI PROGRAM: 'VRATILA SAM SE NA SVOJE'

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
89240700

Powered by Blogger.ba