Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.08.2019.

OSAM DECENIJA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA: SVIJET DANAS LIČI NA 1930-E

31.08.2019.

2 POKLONA, 2 PORUKE, 2 POLITIKE

31.08.2019.

ŠTA DOLAZAK PALMERA ZNAČI ZA BiH, DODIKOVE OPSTRUKCIJE, VUČIĆA I RUSIJU

31.08.2019.

PROF.DR SENADIN LAVIĆ : DRUŠTVENO-POVIJESNI ASPEKTI POLITIČKOG BOSANSTVA

31.08.2019.

SNIMCI I DOKAZI; ARMIN KRŽALIĆ: POLICIJA HRVATSKE TUČE MIGRANTE I ULAZI NA TERITORIJU BiH

31.08.2019.

SVETLANA CENIĆ: U BiH NEMA RACIONALNO, SAMO NACIONALNO

31.08.2019.

MATTHEW PALMER IMENOVAN ZA SPECIJALNOG PREDSTAVNIKA SAD ZA ZAPADNI BALKAN

Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Z. Balkan

Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Z. Balkan
Matthew Palmer

Američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao je zamjenika pomoćnika državnog sekretara Matthewa Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopštio je State department.

"U toj ulozi, Palmer će predvoditi napore da se ojača američko diplomatsko angažovanje u pružanju podrške miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu i fokusu na integraciju Zapadnog Balkana u zapadne institucije", dodaje se u saopštenju State departmenta.

Navodi se i da će Palmer, kao specijalni predstavnik, otputovati u Sloveniju 1. septembra da bi prisustvovao Strateškom forumu na Bledu. Takođe će predstavljati SAD na sastanku direktora Kvinte za Balkan u Briselu i prisustvovati sastancima u Beču i Podgorici, od 4. do 10 septembra.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018. godine. Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

I Pompeo i Palmer snažni su zagovornici NATO puta BiH.


(Vijesti.ba)

31.08.2019.

DRAGAN MARKOVINA: 30. AVGUST 2019. APSULUTNA JE LAŽ DA JE HERCEG-BOSNA PREDSTAVLJALA ILI PREDSTAVLJA IKAKAV TEMELJ I SIMBOL HRVATSKE KONSTITUTIVNOSTI

Dragan Markovina : 30. avgust 2019. Apsolutna je laž da je Herceg-Bosna predstavljala ili predstavlja ikakav temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti

Iako sam davno odlučio kako nema pretjeranog smisla stalno se vraćati ratnim temama i pisati o nečemu što se promijeniti svakako ne može te da su mirnodopske teme i pitanje kamo dalje puno bitniji za društvo i ljude, nekad čovjeka događaji naprosto natjeraju da se njima pozabavi.

Piše : Dragan Markovina(Oslobođenje)

U istom tjednu u kojem smo dobili vijesti o napadu iz mržnje na rijetke preostale Srbe u okolici Knina, o stupidnom tenku na Marakani i jednako amoralnom traktoru na Maksimiru, ali i neposredno nakon što je Mostar predao odlično osmišljenu, sjajno dizajniranu i općenito optimističnu kandidaturu koja gleda u budućnost i već se i kroz slogan trudi premostiti sve traume, u Mostaru je svečano obilježena godišnjica utemeljenja Herceg-Bosne.

Zatvoreni u vlastitoj vremenskoj kapsuli, uvjereni u apsolutnu nedodirljivost i s vizijom o vlastitom mjestu u nacionalnoj povijesnoj mitologiji u budućnosti, Dragan Čović i Božo Ljubić na svečanoj akademiji su odaslali nevjerovatne poruke. S tim da se Čović zadržao na općim floskulama, a Ljubić je otišao korak dalje pa zaključio kako je osnivanje HRHB za hrvatski narod u BiH zalog, temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti i kako danas ona znači putokaz u kojem smjeru bismo trebali tražiti rješenje za bh. ustavnu i institucionalnu krizu. Teško se odlučiti trebali li ove teze više čitati kao apsolutne laži ili kao moralno relativizirajući cinizam najvišeg reda, ali je svakako jasno da se radi o obje navedene stvari.

Ponajprije, apsolutna je laž da je Herceg-Bosna predstavljala ili predstavlja ikakav temelj i simbol hrvatske konstitutivnosti. Hrvati su bili konstitutivan narod u BiH još od ZAVNOBiH-a i to im nikad nitko nije osporio. Ono čega je pak Herceg-Bosna istinski simbol i po čemu je sav civiliziran svijet prepoznaje su teški zločini, za koje su njezini čelnici osuđeni na Međunarodnom sudu u Haagu.

Mogu se i Ljubić i Čović i svi slični njima praviti da to nije tako, ignorirati sud, spavati mirno u istom gradu kraj ljudi koji su u punom smislu riječi osjetili svu simboliku Herceg-Bosne i praviti se da su uglađeni europski političari, ali to što se u ime te tvorevine napravilo neće moći izbrisati. Ono što bi mogli, kad bi naravno htjeli, a očito je da ne žele, jest izgradnja novog povjerenja, kako u Mostaru, tako i u Bosni i Hercegovini, i prevazilaženje ratnih trauma.

Nisu oni jedini u Bosni i Hercegovini koji na održavanju nacionalističke ratne retorike i simbolike politički egzistiraju, ali to ih ničim ne opravdava. Evo, uzmimo, npr. ovaj drugi dio Ljubićeve izjave da bi Herceg-Bosna trebala biti putokaz za rješavanje ustavne i institucionalne krize. Kako, za Boga miloga, nešto što je osuđeno kao zločinački poduhvat i što čitav jedan narod doživljava kao takvo što i mnogima proizvodi traume, može biti putokaz za rješavanje krize? Ljubić zna da je to nemoguće, ali ipak inzistira. Ne treba biti previše pronicljiv da bi se shvatila frustracija hrvatskog nacionalizma koji nije ostvario politiku zaokruživanja teritorija i zavist s kojom gledaju na Republiku Srpsku koja je u tome uspjela, ali ako bilo tko gleda RS kao ideal rješavanja nacionalnog pitanja i konstitutivne krize, onda smo u ozbiljnom problemu.

Imajući to u vidu, dajem vlastiti, jednako uzaludan kao i Ljubićev, prijedlog za rješavanje ustavne i institucionalne krize, a to je povratak na ZAVNOBiH i nacionalnu ravnopravnost koja je tamo zacrtana. Stvarno je nejasno zbog čega netko misli da bi ideal koji bi trebao služiti kao putokaz trebalo tražiti u destruktivnim, tužnim i iracionalnim ratnim devedesetim godinama, a ne u prosperitetnim, modernim i mirnodopskim sedamdesetim? Svaki papagajski odgovor koji bi počeo trubiti o nekakvoj nacionalnoj ugroženosti u tom dobu bi u sudaru s činjenicama o demografskoj, socijalnoj, obrazovnoj i stambenoj situiranosti vlastitog naroda, pa i u sudaru s popisom predsjednika vlade Bosne i Hercegovine i ostalih dužnosti bio efikasno demantiran. To što je nekima svijet nastao 1992. godine, ne znači da on nije postojao i prije toga.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

31.08.2019.

PIC SE OGLASIO O AKTUELNOJ SITUACIJI BiH, RUSIJA PROTIV


////////////////////


//////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////////

31.08.2019.

POSLIJE ODLUKE UN, ŽRTVE RATNOG SILOVANJA U BiH ČEKAJU OBEŠTEĆENJE

30.08.2019.

DRAGAN ČOVIĆ JE SLJEDBENIK BOBANOVE POLITIKE, FEDERALNA JEDINICA UGROZILA BI HRVATE U BiH

Čović je sljedbenik Bobanove politike, federalna jedinica ugrozila bi Hrvate u BiH

Čović je sljedbenik Bobanove politike, federalna jedinica ugrozila bi Hrvate u BiH
Vlaho Orepić / Vijesti.ba

Svako zalaganje za Čovićevu federalnu jedinicu u BiH posljedica je potrebe hrvatskih političara za glasovima koji proizlaze iz lažnih prebivališta građana BiH hrvatske nacionalnosti u Hrvatskoj, a koje Čović, po zasluzi, dijeli svojim 'podanicima' u RH.

Naveo je ovo, između ostalog, u objavi na svom Facebook profilu Vlaho Orepić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik stranke Nova politika.

Orepićevu objavu prenosimo u cjelosti:

Jučer je g. Grmoja objavio jednu motivacijsku izjavu koja sadrži veliku logičku pogrešku i još veću opasnost za hrvatski narod u BiH. Citiram: „…dajem potpunu političku podršku hrvatskoj federalnoj jedinici u BiH te borbi našeg naroda za istinsku ravnopravnost. MOST je i do sada dosljedno podržavao i maksimalno pomagao težnje Hrvata u BiH za postizanjem pune konstitutivnosti i ravnopravnosti.“

Iz ove izjave neoprezan čitatelj može zaključiti kako je hrvatska federalna jedinica uvjet ravnopravnosti hrvatskog naroda te njegovoj konstitutivnosti i ravnopravnosti. A u biti je ugroza.

Svako zalaganje za federalnu jedinicu dr. Čovića u BiH je posljedica potrebe hrvatskih političara za glasovima koji proizlaze iz lažnih prebivališta građana BiH hrvatske nacionalnosti u RH, a koje dr. Čović, po zasluzi, dijeli svojim 'podanicima' u RH.

Kome bi mi to trebali ostaviti više od dvije trećine Hrvata u BiH koji nisu obuhvaćeni tom federalnom jedinicom? Hoćemo li ih “humano” preseliti kao što su neki nekad planirali!?

Dr. Čović je sljedbenik politike pokojnog Mate Bobana i njegovog 'jata'. Politike koja se je odrekla hrvatske Posavine u korist “Republike Srpske” i to u dogovoru s Karadžićem kojem su htjeli omogućiti i izlazak na more, tj. predati mu dio Konavala. Hvala Bogu, bar s Konavlima nisu uspjeli, niti će.

Politici koja, na prevari s glasačkim pravima koji proizlaze iz lažnih prebivališta u RH, utječe na ishode izbora u RH i na taj način ucjenjuje izvršnu vlast u RH. Korisnici tog prevarantskog izbornog potencijala, uz HDZ i SDSS, neki su i drugi političari i stranke.

Suverenitet hrvatskog naroda u BiH je neupitan i neotuđiv, a konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH je neosporna. Za razliku od ostalih, vlastitim, sebičnim interesima motiviranih političara, smatram kako se hrvatska prava i interesi u BiH trebaju štititi u suradnji s ostalim konstitutivnim i svim drugim narodima u BiH, a ne politikom koja se zasniva na ratnom plijenu i prevari.

Politiku ratnog plijena s prezirom odbacujem kao i sve politike koje se na nju oslanjaju, s koje god strane dolazile.

Moj cilj je doprinijeti miru i zajedništvu u BiH, kao suverenoj i neovisnoj državi u skladu s opće prihvaćenim humanim i etičkim načelima. A to je i u interesu velike većine građana RH.

Politiku sukobljavanja, razdvajanja i međusobnog udaljavanja triju konstitutivnih naroda i triju konfesija iz istog monoteističkog, abrahamskog izvora smatram barbarskim, anticivilizacijskim i prevarantskim djelovanjem protiv mira na ovim našim životnim prostorima. Zato ću se protiv takvih politika zalagati svim političkim i pravnim sredstvima.

A za razliku od onih koji takvu politiku promoviraju, ja sam interes hrvatskog naroda u BiH branio točno kad je, gdje je i kako je trebalo. Za vrijeme Domovinskog rata, dok su kojekakvi Bobanići i Čovići 'hapali' na sve strane.

Dosta je više politika lopovluka i prevare pod krinkom zaštite nacionalnih interesa i vjere!

Dosta je vaše 'zaštite' koja za vas znači 'sa štitom', a za nas sve ostale 'na njemu'!

 

30.08.2019.

ZASTUPNICA EU ŽELJANA ZOVKO ODALA POČAST RATNIM ZLOČINCIMA I PROPALOJ TVOREVINI HERCEG-BOSNI - OVO JE JOŠ JEDAN DOKAZ DA U HRVATSKOJ VLADA FAŠIZAM A EU NA SVE TO ĆUTI


//////////////////////////


///////////////////////////


/////////////////////////////

30.08.2019.

OD POVELJE KULINA BANA 830 GODINA

30.08.2019.

DIREKTOR IFIMES-A DR. ZIJAD BEĆIROVIĆ: KRIZA U BiH MOŽE DOVESTI DO INTERVENCIJE MEĐUNARODNOG FAKTORA

Direktor IFIMES-a Zijads Bećirović : Bećirović: Kriza može dovesti do intervencije međunarodnog faktora


Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. sci. Zijad Bećirović komentirao je za Vijesti.ba sjednicu Predsjedništva BiH.
 
Podsjećamo, jučerašnja sjednica je otkazana nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao zahtjev za imenovanjem Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara. Prethodno su druga dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović kazali kako neće podržati Tegeltiju sve dok se ne potpiše ANP.
 
“Milorad Dodik je želio da postignuti sporazum čelnika SNSD-a, SDA i HDZ-a prođe bez veće pažnje javnosti. Tako bi prošao i ANP. Međutim, politika je transparentna i javna djelatnost i naravno da to nije bilo moguće”, kaže Bećirović.
 
Nakon otkazane sjednice Dodik je najavio blokade, pa čak i povlačenje entiteta RS iz Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)…
 
“Nastavit će se jačanje intenziteta krize što može dovesti do intervencije međunarodnog faktora, a ne zaboravimo da su u Bosni i Hercegovini prisutne i međunarodne vojne snage, koje mogu intervenirati u bilo kojem dijelu BiH”, smatra Bećirović.
 
Bećirović se pita da li je sada uopšte moguće vratiti se u neke normalne okvire kada je u pitanju politička kriza u BiH.
 
“Otišlo se predaleko i oni koji su otišli predaleko sada bi da se vrate u koliko toliko normalne okvire bez posljedica. Pitanje je da li je to moguće?”, zaključio je Zijad Bećirović.
30.08.2019.

DRAGAN BURSAĆ : "FAŠIZAM SE U BH. ENTITETU RS-U PRIMIO": OVO JE ZVANIČNI UDžBENIK U RS-U I ONDA SE ČUDIMO ŠTO FAŠIZAM BUJA

"FAŠIZAM SE U RS-u PRIMIO": Dragan Bursać: "Ovo je zvanični udžbenik u RS-u i onda se čudimo što fašizam buja"

Oficijelni pokret otpora su četnici Dražini, a partizani dođu kao usputna stanica, pa ako ih se neko sjeti, sjeti se.Image result for "FAŠIZAM SE U RS-u PRIMIO": Dragan Bursać: "Ovo je zvanični udžbenik u RS-u i onda se čudimo što fašizam buja"

Piše: Dragan Bursać

Zvanični udžbenik istorije za deveti razred u RS-u. I onda se čudimo što fašizam buja.Oficijelni pokret otpora su četnici Dražini, a partizani dođu kao usputna stanica, pa ako ih se neko sjeti, sjeti se.

Misija uspjela, reforma uspjela, fašizam se primio, a djeca bez pitanja trajno oštećena.

I da, kad smo kod teme antifašizma, ali i revizije povijesti iz Drugog svjetskog rata, obavezno zapratite Boro Glisic, živu enciklopediju, čovjeka koji ima vjerovatno najviše podataka o saradnji četnika i ustaša sa okupatorima.

Ovaj čovjek, na ovoj mreži radi posao vrjedniji od svih srpskih istoričara zajedno, a podaci i artefakti koje posjeduje nemjerljivo su bitni za sve nas.

Slobodno mogu reći da sam sretan što poznajem ovu gromadu od čovjeka!

/////////////////////////////


29.08.2019.

DANIEL SERWER: POŽELJAN JAČI ANGAŽMAN SAD-A U BiH

Serwer: Poželjan jači angažman SAD-a u BiH, Vučić sjedi na tri stolice

Serwer: Poželjan jači angažman SAD-a u BiH, Vučić sjedi na tri stolice
Foto: Vijesti.ba

Milorad Dodik odlučan je da uruši državu BiH, mada baš i nisam siguran šta u praksi zapravo znači njegova najava da će se RS povući iz pojedinih institucija, ali to bi zasigurno otežalo njihov efikasan rad.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba američki analitičar i profesor na Univerzitetu "Johns Hopkins" u Washingtonu Daniel Serwer.

Da bi, kaže, mogao govoriti o eventualnom povećanom američkom angažmanu na području zapadnog Balkana, prethodno bi morao steći uvid u politiku koja je za takvo nešto neophodna SAD-u.

- Ako ta politika uključuje razmjenu teritorije na Kosovu po principu etničke podjele, usprotivio bih se povećanom američkom angažmanu, jer bi to destabilizovalo Bosnu i Makedoniju, a Putinu bi dalo veliki poklon u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Međutim, ako bi ta politika podrazumijevala odlučnost da BiH postane funkcionalna država koja može ispunjavati uvjete za članstvo u EU, rado bih je podržao - rekao je Serwer.

Kratko se osvrnuo i na nedavnu posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Njujorku, gdje se sastao s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Vučić, smatra naš sagovornik, sjedi na dvije, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking.

- Vučić nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uvjerenju kako je on dio rješenja, a ne dio problema na Balkanu - ocjenjuje Serwer.

Na kraju je prokomentarisao i riječi srbijanskog predsjednika da nikada neće staviti svoj potpis koji bi značio da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa.

- Čemu bi se Vučić mogao nadati priznavanjem Kosova? Pa prvo i najvažnije - uklanjanju inače nepremostive prepreke za članstvo u EU - naglašava Serwer.

Podsjeća da su Njemačka i nekoliko drugih država članica EU jasno poručile kako neće ratificirati članstvo Srbije bez potpune i nepovratne normalizacije odnosa s Kosovom.

- Ako Srbija, kao što je to i planirala, bude čekala da se u potpunosti kvalifikuje za članstvo u EU, onda ništa ni ne može očekivati zauzvrat za normalizaciju odnosa s Kosovom - zaključuje Serwer u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)


///////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////

29.08.2019.

PRVA ODLUKA PRED UN KOMITETOM: IZVINJENJE I ODŠTETE ZA ŽRTVE RATNOG SILOVANJA

Izvinjenje i odšteta za žrtve ratnog silovanja

Izvinjenje i odšteta za žrtve ratnog silovanja
Ilustracija
Prva odluka pred UN Komitetom protiv torture u kojoj se odlučivalo o predstavci žrtve seksualnog nasilja donesena je prvi put protiv Bosne i Hercegovine.

U novembru 2017. godine preživjela žrtva ratnog seksualnog nasilja iz BiH, zastupana od nevladine organizacije TRIAL International, UN Komitetu protiv torture podnijela je predstavku protiv Bosne i Hercegovine.

Predstavka se odnosila na neuspjeh bh. vlasti da ispune Konvencijom preuzete obaveze i žrtvi ratnog seksualnog nasilja omoguće efektivno i provodivo pravo na adekvatnu i pravednu naknadu, kao i što potpuniju rehabilitaciju.

Navedenom odlukom Komitet nalaže Bosni i Hercegovini da joj se isplati naknada štete, te u što kraćem roku osigura pružanje odgovarajuće i besplatne medicinske i psihološke pomoći.

Također, naloženo je da se preživjeloj osigura javno službeno izvinjenje.

U odluci se, također, navodi da Bosna i Hercegovina mora uspostaviti efektivni sistem reparacija na državnom nivou kako bi se pružili svi oblici reparacije žrtvama ratnih zločina, uključujući žrtve seksualnog nasilja, te pripremiti i usvojiti okvirni zakon koji bi jasno definisao kriterije za sticanje statusa žrtve ratnih zločina, uključujući seksualno nasilje i utvrdio koja su specifična prava zajamčena žrtvama u cijeloj državi.

- Ovu odluku smatramo revolucionarnom ne samo na nivou naše države nego i globalno, jer je ovo prva odluka pred ovim tijelom u kojoj se odlučivalo o predstavci žrtve ratnog seksualnog nasilja, te prva odluka Komiteta o predstavci pojedinca kojom se ispituje primjenjivost zastarnih rokova na zahtjeve za naknadu štete u predmetima mučenja - ističe Adrijana Hanušić Bećirović, viša pravna savjetnica TRIAL International u BiH.

Ona nadalje pojašnjava kako je UN Komitet s jedne strane osudio propust Bosne i Hercegovine da usvoji zakonodavstvo i razvije praksu izvršenja koji omogućava da se dosuđena naknada štete, poput one dosuđene u krivičnom postupku, zaista i naplati.

- S druge strane, ovo je prvi put da se jedno međunarodno tijelo za zaštitu ljudskih prava izjasnilo o praksi primjene zastarnih rokova na zahtjeve za naknadu štete žrtava mučenja u BiH tako što je osudilo ovu praksu napominjući da se zbog kontinuirane traume s kojom žrtve torture žive nakon pretrpljenog mučenja, zastarni rokovi ne bi smjeli primjenjivati, jer se time žrtvama uskraćuje pravo na naknadu i rehabilitaciju koja im je potrebna, a država propušta provesti svoju obavezu iz člana 14 Konvencije, ostavljajući žrtvu seksualnog nasilja bez pravedne i adekvatne naknade štete - navodi Hanušić Bećirović.

Pravna pomoć preživjeloj žrtvi ratnog seksualnog nasilja je započela u krivičnom postupku pred Sudom BiH što je rezultiralo time da je to bio drugi slučaj u kojem je (u junu 2015. godine) dosuđen imovinskopravni zahtjev u krivičnom postupku u BiH, u iznosu od 30.000 KM.

S obzirom da počinitelj nije imao imovine i da dosuđeni iznos nije bilo moguće naplatiti, izvršni postupak se nije mogao provesti do kraja.

Obzirom da u BiH ne postoji Fond iz kojeg bi se u ovakvim situacijama automatski osigurala naplata dosuđenog iznosa, jedina mogućnost koja bi žrtvi nakon neuspješno provedenog izvršnog postupka teoretski preostala bila bi pokretanje parničnog postupka kako bi se utvrdila supsidijarna tj. dodatna odgovornost entiteta i države za naknadu pričinjene štete.

Međutim, odlukom Ustavnog suda BiH iz 2014. godine zauzet je stav da se na tužbene zahtjeve za naknadu štete u parničnim postupcima usmjerenih protiv entiteta i države, primjenjuju zastarni rokovi od tri do pet godina iz Zakona o obligacionim odnosima, te se ovakvi tužbeni zahtjevi od donošenja odluke Ustavnog suda BiH odbijaju pred domaćim sudovima, zbog čega je žrtva, obzirom i na činjenicu neprovodivosti presude iz krivičnog postupka ostala bez efektivnog pravnog lijeka za ostvarivanje naknade štete.

Značajnu podršku prilikom podnošenja ove predstavke pred UN Komitetom protiv torture pružile su Britanska ambasada u Sarajevu, dugogodišnji partner u radu TRIAL Internationala, kao i međunarodna nevladina organizacija Amnesty International, saopćeno je iz TRIAL Internationala u BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

29.08.2019.

HOĆE LI BITI NOVCA?

29.08.2019.

WIGEMARK: MOJA PREPORUKA JE DA BiH IDE U VANREDNE IZBORE


///////////////////////////


///////////////////////////

29.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : POVELJA KULINA BANA JE POTVRDA POSTOJANJA NAŠE DRŽAVE

Komšić: Povelja Kulina bana je potvrda postojanja naše države

Komšić: Povelja Kulina bana je potvrda postojanja naše države
Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se danas u centralnom programu manifestacije '830 godina Povelje Kulina bana' - Park Kulina bana u Zenici.

Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku:  


Dragi Zeničani, dragi građani Bosne i Hercegovine;
 
Čast mi je i zadovoljstvo da Vam se u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, mogu obratiti povodom obilježavanja 830-te godišnjice nastanka Povelje Kulina bana, Povelje prvog značajnijeg vladara srednjovjekovne države Bosne, i jedne od najznačajnijih ličnosti u hiljadugodišnoj povijesti naše domovine.
 
Nekako se, a nije jasno ni zašto, uvriježilo u političkom, medijskom i svakom drugom govoru, govoriti da je današnji dan 29.avgusta, dan kada je naša država, nastankom Povelje Kulina bana, dobila svoj rodni list. Historičar nisam, ali usuditi ću se i na ovom mjestu reći da, 29.avgust 1189.godine i nastanak Povelje Kulina bana nije rodni list naše države Bosne i Hercegovine, nego snažno, materijalno, odnosno pisano svjedočanstvo o postojanju naše države i prije samog nastanka Povelje. Današnji dan nije dan rođenja, nego dan potvrde, ne samo o postojanju države, nego i svjedočanstvo o njenoj onovremenoj zrelosti i sposobnosti da bude svoja i ničija drugo do svoja.
 
Nije tog dana prije 830.godina srednjovjekovna država Bosna naprasno nastala, pa odmah po rođenju bila u stanju, kao institucija, sklapati ugovore sa drugim državama. Ona je dakle i prije toga postojala i razvijala se, institucionalno, ekonomski, kulturološki i demografski, upravo do tog stepena suverenosti koji je demonstriran 29.avgusta 1189.godine.
 
Nastanak Povelje Kulina bana, koja je pomenimo i to, pisana autentičnim bosanskim pismom bosančicom, govori o snazi tadašnje države Bosne, koja je iako raspeta između istoka i zapada, našla svoje mjesto pod nebom, i ne samo da ga je našla, nego je tada bila u mogućnosti da drugoj državi, u tome slučaju dubrovačkoj, i njenim trgovcima garantira slobodu trgovine, slobodan i nesmetan prolaz trgovaca. Bila je dakle u stanju da garantira sigurnost onima koji ovdje dolaze da posluju i sarađuju.
 
Šta nam to govori drugo do osim o stabilnosti koja je tada u takvim uslovima uspostavljena, o stabilnosti i sigurnosti, o onome čemu mi i danas težimo, što je nužan preduslov bilo kakvog ekonomskog napretka i saradnje, kako unutar države tako i saradnje sa drugim državama iz regiona i svijeta. Zato sa divljenjem možemo danas gledati na ban Kulinovu garanciju dubrovačkim trgovcima i dubrovačkoj državi, garanciju iz koje izvire samopouzdanje i osjećaj moći.
 
Ipak, za bilo kakvu saradnju, potrebno je najmanje dvoje. Srednjovjekovna država Bosna bila je potrebna onakvom Dubrovniku, a onakav Dubrovnik je bio potreban Bosni. Kao prvi susjedi, Bosna i Dubrovnik naslanjali su se jedni na druge. Naravno, ne iz neke pretjerane ljubavi, nego kao dvije države iz obostranog interesa. Nisu, kao što se to, nažalost, danas i suviše često ovdje dešava, podrivali jedni druge, gledajući ko će kome nanijeti veću štetu, ko će koga prevariti i posegnuti za onim što mu ne pripada, nego su predvođene svojim vođstvom radile ono što su najbolje u tome trenutku mogle.
 
Tako je postavljen temelj napretka i jedne i druge države. Nikada srednjovjekovna Bosna ne bi u daljnjoj svojoj historiji uspjela da razvije saradnju i uspostavi odnose sa većim silama, da u svojoj ranijoj fazi postojanja, sa dubrovačkom republikom nije stvari postavila na zdrave noge, niti bi se Dubrovnik razvio do trgovačke sile da sa svojim prvim susjedom, odnose nije regulisao upravo na onaj način kako je to zapisano u Povelji čije obilježavanje danas proslavljamo.
 
Zato danas i mi u Bosni i Hercegovini i naši susjedi još uvijek imamo šta naučiti iz ove Povelje. Otvorenost koja je krasila Kulinovu Bosnu i danas može i mora biti putokaz. Mi u Bosni i Hercegovini, danas ponovo moramo biti spremni na svaki oblik saradnje koji je u interesu države Bosne i Hercegovine i njenih građana, kako bi bili dio svjetskih tokova, i mi ćemo to biti, jer ovaj naš narod, bosanski, je pitom narod. Narod kojemu ne treba puno više od iskazivanja elementarnog poštovanja njega i njegove države, da bi saradnja bila moguća. Zato se moramo boriti za onakvu državu Bosnu i Hercegovinu, koja će svima koji u njoj žive i koji u nju dolaze da ostvaraju saradnju, biti stabilna i sigurna, za državu koja će biti spremna na NATO i na to, da bude tamo gdje god je takve procese potrebno pomoći.
 
To možemo postići samo integracijom u sigurnosni sistem država kojima je u prvom redu interes mir u svijetu, jer bez mira nema ni saradnje, niti napretka i blagostanja za bilo koga.
 
Ne smijemo i nećemo sebi dopustiti da ostanemo izvan tih tokova, jer bi to značilo i historijsku izdaju i izdaju naše historije o kojoj između ostalog govori i Povelja Kulina bana. Bili smo i ostati ćemo na pravoj strani historije, a nikada i nipošto sa onima koji žele nered i haos. Takvi su na pogrešnoj strani, uvijek su bili i uvijek će biti. Civilizacija se piše imenom Bosne.

Hvala Vam.


(Vijesti.ba)

29.08.2019.

HISTORIJSKA PRESUDA: FILM "PRAVDA": HERCEG-BOSNA - ZLOČINAČKI PROJEKT PRESUĐEN U HAGU


/////////////////////////


/////////////////////////////


/////////////////////////////////

Institut za nestale osobe BiH

Još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih

29.08.2019.

PRAZNE PRIJETNJE: SVE INSTITUCIJE BiH MOGU FUNKCIONIRATI BEZ MILORADA DODIKA

29.08.2019.

OD SOLITERA DO SOLITERA I GDJE DALJE

29.08.2019.

SUSPENDOVAN PARLAMENT VELIKE BRITANIJE

28.08.2019.

GODIŠNJICA TZV. HERCEG-BOSNE SUDBINA ZLOČINAČKOG PROJEKTA ZAPEČAĆENA U HAGU

28.08.2019.

PROF.DR. SLAVO KUKIĆ : MILORAD DODIK PUCA IZ PRAZNE PUŠKE

28.08.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : KRIZA DRUŠTVA KAO KRIZA INTELEGENCIJE


//////////////////


/////////////////


//////////////////////////


///////////////////////

28.08.2019.

FESTIVALIZACIJA ISTORIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA U RUSIJI

28.08.2019.

AUSTRIJSKI MEDIJI: BIVSI AUSTRIJSKI VECEKANCELAR HEINZ-CHRISTIAN STRACHE POD UTICAJEM SRPSKIH EKSTREMISTA

Austrijski mediji: Strache pod utjecajem srpskih ekstremista

Austrijski mediji: Strache pod utjecajem srpskih ekstremista
Foto: EPA

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache očigledno je duže vrijeme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnika Standard, koji se posebno bavio njegovom izjavom od, prije dvije godine, tajno snimanog materijala na Ibici, o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je nazvao "kul tipom".

List konstatuje da se Strache očigledno divi "srpskom ratnom zločincu" Arkanu, i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

Njemački dnevnik navodi da je kroz knjigu o aferi "Ibica" poznato šta je Strache govorio o Arkanu i da je očigledno već duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podsjeća da je Strache 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji prenijeli da je on poznat po "velikom divljenju" prema Srbima.

Predjsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Strachea idu u prilog srpske vlade koja pokušava da izmjeni istoriju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

Da li je Strache svjestan ko je bio Arkan?

"Arkan je bio ratni zločinac", rekla je ona kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Strachea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svjestan posljedica takve izjave.

"Treba samo pitati ljude koji su preživjeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni", dodao je on.

Neimenovani portparol Evropske komisije kazao je da su stavovi EU potpuno jasni po poznati, te da Strache očigledno ne zna ko je bio Arkan.

Standard je prenio da je Arkan već 1970-tih i 1980-tih bio tražen u zapadnoj Evropi za krađe i ubistva, da je bio ličnost koja je važila za ekstremno opasnu.

Njemu je, dodaje list, očigledno bilo lijepo da druge zlostavlja, ubija i siluje, a njegova porodica je imala kontakt sa UDBA koja mu je uvijek pomagala.

Takođe se navodi da je Arkan bio glavni bos mafije i šef navijača Crvene Zvezde, koji su poznati po spremnosti na nasilje.

Instrumentalizovan od strane službe

Tokom rata, ukazuje Standard, Arkan je sa svojim "Tigrovima" pljačkao na ratištima, protjerivao ljude, ubijao i silovao.

Strache, dodaje list, ne smatra samo Arkana "kul tipom", već je njegovao kontakt, očigledno na osnovu ideološke blizine, sa ekstremnim nacionalistima na Balkanu, a kao primjer naveden je Milorad Dodik, koji prema dnevniku, želi da uništi sopstvenu državu.

Prijateljstvo sa desničarskim ekstremistima na Balkanu prošle godine išlo je tako daleko da je dozvolio da kao austrijski vicekancelar bude instrumentalizovan od strane službe.

Standard s tim u vezi podsjeća na intervju Politici u kojem je Strache rekao da je Kosovo dio Srbije, što je suprotno stavu austrijske vlade, ali odgovara stavu Srba.

List tvrdi da očigledno nije ni bio vođen intervju sa Stracheom, već da je informativna služba Ministarstva spoljnih poslova, te riječi njemu "stavila u usta".

Uz originalni intervju Politike, u koji je Standard imao uvid, nalazi se konverzacija preko mejla u kojima je stajalo "šaljem ti originalni intervju na njemačkom sa Stracheom, koji smo dobili od iz Ministarstva spoljnih poslova".

"Očigledno je Strache s tim u vezi, za vrijeme učešća u austrijskoj vladi, bio upravljan od strane stranog ministarstva spoljnih poslova", konstatuje Standard.


(Vijesti.ba / Aljazeera Balkan)

28.08.2019.

LARS-GUNNAR WIGEMARK: PITANJE NATO-A SE PREUVELIČAVA, ANP JE TEHNIČKA STVAR

Pitanje NATO-a se preuveličava, ANP je tehnička stvar

Pitanje NATO-a se preuveličava, ANP je tehnička stvar
Lars-Gunnar Wigemark

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kako je najvažnije da se nastave napori ka formiranju vlasti, nastavi proces formiranja novog Vijeća ministara i mandatara, bilo da se radi o Zoranu Tegeltiji ili nekom drugom, javlja N1.

U izjavi novinarima, nakon današnjeg susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, on je rekao kako je sporazum koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik dobra osnova za koalicijsku vladu.

- To je prioritet broj jedan koji je Evropska unija postavila na samom početku. Komesar Han (Johannes) je bio vrlo jasan tokom svog boravka ovdje u martu. Ne vjerujemo u preduvjete za formiranje vlasti. Naravno da razumijemo kako postoji niz pitanja koja trebaju biti razjašnjena, ali nepostojanje vlade paralizira i to je veliki problem - rekao je Vigemark.

On je rekao kako ne postoji alternativa tom sporazumu, naglasivši kako su i iz EU nekoliko puta podvukli da zemlja treba uspostaviti vlast, jer bez nje nema ni EU integracija ni NATO integracija.

- Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome s kolegama u NATO-u i oni se slažu. Htjeli bismo vidjeti da se zemlja kreće naprijed u smislu odnosa s NATO-om. Srbija održava odnose s NATO-om, ako Srbija može to uraditi, onda može i BiH. Ali trenutno se ništa ne dešava, zemlja je u zastoju, a građani ove zemlje, oni koji ne razmišljaju o odlasku, oni su koji su pogođeni najviše. Ohrabrujemo političke lidere da odustanu od retorike i postignu sporazum, njihov je posao da postignu kompromis. To su učinili 5. avgusta, a to isto bi trebali učiniti 5. septembra ili bilo kad - rekao je Vigemark, prenosi N1.  


(Vijesti.ba / Avaz)

/////////////////////////////

28.08.2019.

IGK: GENOCID U SREBRENICI NE SMIJE SE ZABORAVITI

28.08.2019.

GODIŠNJICA MASAKRA NA MARKALAMA: POTRESNA SVJEDOČENJA


//////////////////////////

28.08.2019.

FARUK VELE : TVRTKO MILOVIĆ POKRENUO HAJKU NA BOSANSKE FRATRE!


////////////////////////////////////

Ni mandatara ni ANP-a : Opet otkazana sjednica Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik trebali glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH, ponovno je

28.08.2019.

GODIŠNJICA MASAKRA: ALIJA IZETBEGOVIĆ O MARKALAMA I DRAMATIČNIM TRENUCIMA ZA DEBLOKADU SARAJEVA

28.08.2019.

UDRUŽENJE GENERALA: BEZ NATO-A GENOCID SE NE BI ZAUSTAVIO U SREBRENICI

28.08.2019.

VLASI: ALEKSANDAR VUČIĆ CILJA DA PREKO MILORADA DODIKA UZME POLA BOSNE ZA KOSOVO////////////////////////

Za HDZ je problem protest radnika, a podrška zločincima i Čoviću nije


///////////////////////


//////////////////////


////////////////////////

27.08.2019.

OTKAZANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA O MANDATARU VIJEĆA MINISTARA BiH

27.08.2019.

DODIKOVU REZOLUCIJU NSRS O VOJNOJ NEUTRALNOSTI STAVITI VAN SNAGE

Terzić: Rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti staviti van snage

Terzić: Rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti staviti van snage
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar Almir Terzić smatra kako su male šanse da će današnja sjednica kolektivnog šefa države rezultirati okončanjem političke krize u BiH čiji su građani taoci razmirica političara deset mjeseci nakon Općih izbora.

Ukoliko uslov za imenovanje mandatara na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH ostane usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH za NATO, Terzić je mišljenja kako će se vjerovatno tome usprotiviti član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik.

- Naime, Dodiku je posve jasno da, sve dok postoji Rezolucija Narodne skupštine RS (NSRS) o vojnoj neutralnosti tog entiteta, usvajanje ANP-a se može protumačiti kao njegovo djelovanje suprotno stavovima NSRS, odnosno interesa RS. Mislim da bi takav njegov stav - podršku ANP-u - opozicija u RS - prvenstveno SDS i PDP, iskoristila u tom smjeru - kaže Terzić za Vijesti.ba.

Istovremeno, nastavlja naš sagovornik, ponašanje SDS-a i PDP-a krajnje je licemjerno jer su i njihovi poslanici u NSRS podržali Rezoluciju, a ministri osam mjeseci u Vijeću ministara BiH blokiraju usvajanje ANP-a.

- Dakle, ono što ne žele SDS i PDP, pokušavaju da prebace na Dodika i SNSD. Stoga je postojanje Rezolucije NSRS veliki balast za BiH i treba je što prije staviti van snage kako bi se procesi otkočili - navodi Terzić.
S obzirom na postojeće stanje, ovaj analitičar ističe kako se boji da će se politička kriza u BiH prenijeti i na četvrti kvartal ove godine, s tim što bi njen intenzitet u tom periodu mogao biti sve jači.

- Treba jasno reći da su na djelu flagrantna kršenja Ustava BiH i zakona. Naime, Ustavom BiH jasno je propisano da se Parlamentarna skupština BiH treba konstituisati u roku od 30 dana, a mi ni deset mjeseci nakon toga nemamo imenovana parlamentarna radna tijela i delegacije pri međunarodnim organizacijama - rekao je Terzić.

Istovremeno, dodaje, krši se Zakon o Vijeću ministara BiH jer je u njemu jasno navedeno da će Predsjedništvo BiH imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara najkasnije 15 dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

- Postavlja se pitanje zašto se tek prije neki dan zatražila informacija o provjeri kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Šta da je to učinio Dodik u proteklih osam mjeseci? Kako bi se to dočekalo - kao njegova samovolja ili pokušaj protuustavnog i protuzakonitog djelovanja - pita se Terzić.

Naglašava da je mnogo otvorenih pitanja, ali i kako je očito da su tumačenja dvostruka.

- Jasno je, stoga, da već mjesecima živimo u potpunoj pravnoj anarhiji, gdje se institucije BiH ne pridržavaju ustavnih i zakonskih odredbi, niti ih provode. To može, a već ima ozbiljne posljedice za BiH. Krajnji rok za prevazilaženje krize je 31. decembar ove godine, jer ako Parlamentarna skupština BiH do tada ne usvoji odluku o izvršenju budžeta kroz odluke o privremenom finansiranju, od 1. januara 2020. mogli bismo se naći u potpunoj finansijskoj blokadi - zaključuje Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)


//////////////////////////////

27.08.2019.

KARL BILDT I NJEGOV MAJSTORLUK PROTIV BiH U DEJTONU

Bildtov majstorluk u Daytonu


26.8.2019.


Bildtov majstorluk u Daytonu

foto screenshot Bildt – Milošević

Na žalost Bosna i Hercegovina je platila isuviše visoku cijenu svoje zablude, slijepo vjerujući međunarodnoj zajednici da je vode najiskusniji i visokomoralni svijetski političari. Svojom politikom Karl Bildt se postavio na stranu dželata da bi nakon svog internacinalnog angažmana bio više puta i nagrađivan od iste, licemjerne međunarodne zajednice. Na prestižnom Cambridge Univerzitetu je marta 2005. studentima je održao 7 lekcija na temu „kako se gradi država poslije oružanog konflikta“.  Aferim na majstorluku Karl!

15. jula ove godine Karl (Carl) Bildt, švedski političar, bivši premijer i član jedne od navećih švedskih stranaka ”Mederati” je proslavio svoj 70-ti rođendan. 15. jula 1995. kao Visoki predstavnik Ujedinjenih Nacija (UN) Bildt je svoj 43 rođendan obilježavao na “radnom” ručku sa ratnim zločincima Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem, dok je u Srebrenici u srcu Evrope trajao najveći genocid nakon završetka II. svjetskog rata. Često se za Karla Bildta zna reći kao političara koji umišlja da ima više uticaja nego što ga u stvari ima, ”medium size dog with big dog attitude”.

Karl Bildt poznato je ime na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini (BiH). Svoj politički ugled i renome je u najvećoj mjeri gradio na internacionalnoj sceni, posebno u toku svoje karijere kao Visoki  predstavnik u Bosni i Hercegovini,  za vrijeme rata 1992-1995. U samoj švedskoj javnosti postoji jedan mit po kojem je Bildt trasirao put ka miru na Balkanu. Mi koji dolazimo sa Balkana vrlo dobro znamo da je to laž. Bildtova politika je doživjela snažnu kritiku međunarodne zajednice a u posljednje vrijeme je sve veća kritika i švedske javnosti. Markus Balazs Göransson, doktor internacionalne politike i vojnonaučni lektora prestižne Visoke odbrambene škole (Försvarshögskolan), je jedan  od zagovornika ponovog preispitativanja Bildtove uloge u međunarodnom angažmanu u BiH.

Poznato je da je Bildt podržao oružani embargo na uvoz naoružanja u BiH, iako je jedna legalna i međunarodno priznata vlada u BiH vodila odbrambeni rat i  prema važećim konvencijama Ujedinjenih nacija imala pravo na samoodbranu. Bildtova podrška embargu na oružje je bila omča oko vrata koja je prijetila da BiH zauvjek nestane. Embargo je impicitno vodio očuvanju vojne premoći agresora i tadašnje vojske RSa koje su vodile osvajački rat sa ciljem stvaranja velike Srbije.

Kao što se zna Bildt i njegova Vlada podržali su mirovni plan u Daytonu, Ohajo koji se temeljio na etničkoj podjeli BiH i priznavanju teritorijalnih osvajanja uz pomoć vojne sile, masovnih zločina i silovanja, etničkog čišćenja, genocida i dugih sistematskih zločina. Taj plan je 2016., u jednom novinskom članku (Uppsalla nya tidning) Bildt nazvao „jako teškim, komplikovanim i za mnoge bolnim političkim kompromisom“ bez da je i jednu riječ posvetio pitanjima pravde ili što on znači za mogućnost povratka protjeranih u njihove domove te izgledima za pomirenje u Bosni i Hercegovini.

Britanski historičar Marko Atilla Hoare opisao je Bildta „glavnim protagonistom koji se aktivno suprostavljao svakom pokušaju oružane intervencije na snage bosanskih Srba“. Posebno se ističe Bildtova licimjernost o već gore pomenutom „radnom“ sastanaku sa ratnim zločincom Ratkom Mladićem, samo nekoliko dana nakon pada Srebrenice. Bildt je prihvatio Mladićevo obećanje da će se  Crvenom Krstu odobriti pristup zarobljenim muškarcima i dječacima u Srebrenici iako se znalo da ratni zločinac nikad nije održao svoje obećanje te da genocid traje u svom punom intenzitetu.

Nakon svog angažmana u Bosni i Hercegovini Bildt je nastavio da zloupotrebljava ratne činjenice često ih mistificirajući sa ciljem kako bi se umanjio broj žrtava, te okrivili drugi za počinjene zločine. U svojim memoarima „Misija mira“ (Uppdrag fred),  Bildt tvrdi kako je „oko 3000  ljudi pogubljeno dok je 4000 izgubilo živote u borbenim dejstvima“. Bildt takođe optužuje Armiju BiH zbog toga što nije „pružila snažniju odbranu kad je grad pao“. U novinskom članku datom prestižnom švedskom listu Večernja novina (Aftonbladet), od 9. jula 2015. on piše: “Moja percepcija je da bi jedna robusnija odbrana na zemlji, sa velikom vjerovatnoćom, dovela do uspješnije odbrane grada. To važi kako za slabo nauružane snage UN holandskog bataljona tako i bosanskih oružanih snaga koji su se nalazili u enklavi.“ Ono što je Bildt prešutio je prije svega da su slabosti odbrane enklave Srebrenica upravo proizilazile iz slabe naoružanosti i opremljenosti Armije BiH kao posljedice embarga na oružje za koje se Bildt tako zdušno zalagao kao državni ministar Švedske.

Karl Bildt je bez sumnje presona non grata u BiH. Prisustvujući komemorativnoj ceremoniji  obilježavanja godišnjice stradanja bh. žrtava rata 2012. godine u Sarajevu, Florence Hartman se sa pravom otvoreno pobunila njegovom prisustvu. „Bildt ne zaslužuje da bude među nama“, uzviknula je.

Takođe nekadašnji generalni sekretar UN Kofi Annan je osudio politiku koju je Bildt vodio. U jednom raportu o masakru u Srebrenici iz 1999. Annan piše „embargo na oružje je samo zamrznuo i produžio oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji. On je zadržao srpsku vojnu premoć te oduzeo pravo Republici Bosni i Hercegovini na samoodbranu u skladu sa UN konvencijama“.

Sve više kritičkih glasova danas dolazi i iz Bildtove vlastite partije „Moderata“, koja se pod Bildtovim vodstvom stavila na pogrešnu stranu historije tokom rata u BiH.

Na žalost Bosna i Hercegovina je platila isuviše visoku cijenu svoje zablude, slijepo vjerujući međunarodnoj zajednici da je vode najiskusniji i visokomoralni svijetski političari. Svojom politikom Karl Bildt se postavio na stranu dželata da bi nakon svog internacinalnog angažmana bio više puta i nagrađivan od iste, licemjerne međunarodne zajednice. Na prestižnom Cambridge Univerzitetu je marta 2005. studentima je održao 7 lekcija na temu „kako se gradi država poslije oružanog konflikta“. Aferim na majstorluku Karl!

27.08.2019.

DINO MUSTAFIĆ: ČETVRTO PISMO IZ SARAJEVA

Dino Mustafić : Četvrto pismo iz Sarajeva

Jedan od gradskih mitova koji se generacijski preuzima kod Sarajlija jeste kako raja ne voli napuhane vrijednosti i ne respektuje zvijezde. Nažalost, mnogi uistinu vrijedni i značajni ljudi Sarajeva više nisu na ovome svijetu, a iza njih je ostalo gorko pitanje kako im se taj grad odužio za sve što su nam darovali.

Piše : Dino Mustafić (Tačno)

S druge strane, oni živi, dobro je da ih i dalje ima respektabilan broj, imaju dovoljno pameti, mjere, ukusa i gradskog odgoja, da sami sebe ne smatraju veličinama niti zvijezdama.

Hroničar Sarajeva Valerijan Žujo tvrdi kako je paradoksalno, da niti u jednom razdoblju, Sarajlije nisu bile dorasle svom gradu. Objašnjava to time što je svaka generacija stanovnika ovog neuporedivog grada “zarobljena u vlastitu vremensku kapsulu i na svijet gleda kroz prozorčić ili kakav uzak procijep. A, Sarajevo je ukupnost svih zbivanja, mirisa i okusa ono je zbir i onoga što jest i onoga što je bilo”, poentira pjesnik Žujo – kako Sarajevo nema mana, ali Sarajlije imaju nedostataka.

Kako god, svi problemi nestanu prilikom velikih događaja poput SFF-a, kada sve izgleda čarobno i lepršavo, dizajnirano i metropolski. Sarajevo je i poznato po svom gostoljubljivom i otvorenom karakteru koji impresionira svakog gosta, pa se zaljubi u grad na prvi pogled prepoznavši na izvjestan način Evropu u malom, u minijaturi, gdje su koncentrisane evropske vrijednosti kosmopolitizma. Sarajevska bajka traje sedam dana, što je prava šteta, jer da je pameti tako bi bilo svaki dan i mimo festivalskog kalendara. Ove godine se organizirao i kulturni bonus pa je uz podršku Grada, Opštine i Kantona upriličen i spektakularni koncert Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva” koji se radi vremenskih prilika preselio sa impozantne Bijele Tabije u Skenderiju. I tu bih se želio vratiti na početak teksta o vrijednim sugrađanima koje za života ne cijenimo dovoljno, jer među njima je sigurno i umjetnik, pravi pjesnik “okamenjene muzike” u arhitekturi Zlatko Ugljen, koji je izradio veličanstvenu maketu rekonstrukcije Bijele Tabije, ovog iznimno dragocjenog kulturnog objekta sa kojeg se vidi “cijelo Sarajevo”, kako je to lucidno primjetio i Bregović u izjavi povodom koncerta. Godinama taj arhitektonski projekat kupi prašinu u ladicama političkih birokrata baš kao i izvrstan nacrt rekonstrukcije Bosanskog kulturnog centra kojeg je izradio nedavno preminuli akademik, arhitekta Ivan Štraus. A šta bi pogled sa Tabije na “cijelo Sarajevo” mogao još otkriti?

Kako se godinama devastira grad, trajno se mijenjanju duhovno i fizički naše ulice i trgovi monstruoznim i sklepanim zgradama, shopping centrima, bez urbanističkog reda i smisla, bez vizije i koncepta. Političke moćnike nije briga što misli struka, važan je novi projekat poput novog betona u Hastahana parku iniciranog od načelnika opštine Centar. To je još jedna priča o bahatosti vlasti koja se po ko zna koji put treba ugraditi i namiriti svoje potomstvo. Godinama se nije ugradila niti jedna cigla za novo pozorište ili galeriju, a kulturni objekti su pretvoreni u pivnice.

Možda gradonačelnik Skaka i nema svijesti koliko njegova ponuda sa milionima maraka o naručenom projektu za budući film o opsadi Sarajeva zvuči osobnom neukošću, ali takve bizarne i trivijalne izjave ilustruju kako se kultura i umjetnost doživljava isključivo konzumeristički kao narudžba ćevapa “deset u pola”. Godinama traje proces dekultiviranja grada pa se i uđiđana, dotjerana Vijećnica, iznajmljuje najviše za vjenčanja i pretvara u sterilni, komercijalni objekt za poslovne evente. Sve je to na fonu kulture kao kreativne industrije, neoliberalni termin kojim se šicaju političari jer tako zvuče cool i pametno. Za takav model koji se zasniva na monetizaciji kulturne produkcije i čini dostupnim kulturne sadržaje samo bogatim slojevima društva koji imaju nešto skupo za obući kada prošetaju bosanskim ćilimom jako su se založili i čelnici Kantona Sarajevo na upriličenoj press konferenciji. Nije na takav medijski odjek naišla vrlo depresivna i tačna izjava rediteljice Ines Tanović čijim je filmom i otvoren 25 SFF u kojem kaže: “Zemlja smo s najboljim filmovima, a najmanjim budžetima za njih”.

Buđenje iz festivalskog zanosa o širini i toleranciji grada za sve došlo je od novoformirane partije Narod i pravda koje poziva organizatore prve Povorke ponosa pod sloganom “Ima izaći” da odustanu od protestne šetnje za prava LGBT populacije. Umjesto emancipatorske i bezuslovne podrške što je jedini ispravni moralni i politički stav stranke kantonalne vlasti koja se retorički zalaže za reforme, stranačko saopštenje je sramotna diskriminacija LGBT građana, nastavak politike nasilja prema manjinskim i ustavom zagarantovanim ljudskim pravima.

Predstavljanje stranačkih interesa kroz populističku retoriku kao da je riječ o nacionalnom interesu, tako što ćete se zalagati za zabrane koje se odnose na privatni život pojedinaca, nametanje „ispravnog“ morala, negiranje multikulturalizma i povratak tradicionalnim vrijednostima jeste neokonzervativni duh koji je zagospodario Sarajevom i kojeg nijedan festivalski make up ne može sakriti. Riječ je o neokonzervativizmu koji prema potrebi, odnosno u cilju ostvarivanja nečijih političkih interesa, iz raznih ideologija uzima i mijenja kako mu je nešto u nekom trenutku potrebno. U jednom trenutku im odgovara religija, u drugom lokalni patriotizam, u trećem socijalna osjetljivost i tako u krug, sve konfuzno i stoga pogodno za manipulaciju masama. Konzervativizam uvijek pokušava negirati jedan dio historije i to onaj savremeniji, koristi savremenu tehnologiju i nove medije, mimikrično se maskira u novo odijelo, a istovremeno društvo želi vratiti koji vijek unatrag.

S toga i ne čudi što se i Bregović u ekumensko-muzičkom konceptu inspirisao “mitskom” pričom koju je čuo od reporterke CNN-a kako u Jerusalemu svaki dan dolazi stari Jevrej ispred Zida plača da se moli. Kada  ga je upitala šta govori Bogu, odgovorio je da govori kako ratovi između jevreja, kršćana i muslimana trebaju prestati i da naša djeca trebaju živjeti u miru. Ona ga je pitala “I?”, a on je odgovorio da ima osjećaj kao da govori zidu”.

Bregović na sreću nije bio pred egzistencijalnim zidom poput mnogih njegovih sugrađana ’90-ih kada su između ostalog padale granate po njihovim glavama i zato što je bilo potpuno prirodno u Sarajevu prijateljstvo između islamskog mistika i profesora kristologije na Katoličkoj teologiji. Svima je to normalno i danas kao što je bilo i nekada, jer duhom srođeni sa Sarajevom afirmiraju posebnosti i vrijednosti i svih drugih, i uzimaju ih za “svoje”. A to je uvijek u Bosni, kao i u Sarajevu bilo više od tri, jer kada se dijeli i množi sa tri nikada nikom nije dobro. U četvrtom pismu iz Sarajeva bila bi potpisana raja, i ne samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, već i Jevreji, Slovenci, Albanci, Madžari, Česi, Poljaci, Romi i mnogi drugi koji u gradu žive, jer je Sarajevo kuća u kojoj nikom ne smije biti tijesno. Tu stane jednom riječju sav “sarajevski svijet” kako ga Aleksandar  Hemon genijalno opisuje: “pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šaneri i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma.”

Neki od tih atoma nisu preživjeli jer su se odlučili za pravu stranu historije kada su branili grad, pravo na slobodu različitosti i zbog toga se Sarajevo samo voli ili mrzi. O tome se ne priča pred Zidom, već pred ljudima koje valja pogledati u oči!

27.08.2019.

DENIS ČARGADžIĆ : SPORAZUM "MRTAV", OSTALE SU DVIJE MOGUĆNOSTI

Čarkadžić: Sporazum od sutra "mrtav", ostale su dvije mogućnosti

Čarkadžić: Sporazum od sutra "mrtav", ostale su dvije mogućnosti
Foto: Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH sutra bi na vanrednoj sjednici trebalo razmatrati imenovanje kandidata SNSD-a Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Međutim, teško je očekivati da će on biti imenovan, jer su dvojica članova Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović kazali kako neće podržati Tegeltiju, dok se ne usvoji ANP.

Politički analitičar Denis Čarkadžić kazao je uoči sutrašnje sjednice za Vijesti.ba kako je vrlo moguće da sjednica ne bude ni održana.

„Ukoliko sjednica ponovo ne bude otkazana, što ne treba isključiti kao mogućnost, obzirom da su stavovi nepromijenjeni treba očekivati da Predsjedništvo BiH odbije prijedlog da gospodin Tegeltija bude mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH“, kaže Čarkadžić.

On dodaje kako bi odbijanjem Tegeltije za mandatara i Sporazum o formiranju vlasti bio praktično „mrtav“.

„Ono što je sigurno je da se više Predsjedništvo BiH ne bi moglo očitovati o Tegletiji kao mandataru, te bi u tom slučaju sporazum vjerovatno bio mrtav i prije 5. septembra nakon čega bi ostale dvije mogućnosti da Vijeće ministara BiH ostane raditi u trenutnom sazivu čak i do samih izbora 2022. godine, ili da budemo svjedoci novih pregovora u kojem bi aktivno učestvovali i SDS i PDP.

Kada je u pitanju skoro politička budućnost BiH, Čarkadžić kaže kako je status quo moguće promijeniti samo novim razgovorima i sporazumima.

„Bez obzira što vidimo da je i danas predsjednik SDS-a, Mirko Šarović još jedom najavio da će, ukoliko trenutni sporazum i zvanično propadne, SDS krenuti u pregovore o formiranju Vijeća minisara, sasvim sam siguran da će trenutni status quo, na koji ćemo se najvjerovatnije vratiti nakon sutrašnje sjednice, moći biti promijenjen novim razgovorima ali samo pod uslovom da svi njegovi akteri u prvom redu budu opredjeljeni za dosljedno poštivanje Ustava BiH, te svih važećih zakona i obavezujućih strategija“, kaže on.

U protivnom, zaključuje Denis Čarkadžić, mislim da će i bilo kakvi novi pregovori i razgovori također biti osuđeni na propast.

 

(Vijesti.ba)

27.08.2019.

MOGUĆ NOVI BOJKOT NASTAVE ZBOG BOSANSKOG JEZIKA U BH. ENTITETU RS-A


///////////////////////////////

MOST: ZAŠTO HRVATSKA PREDSJEDNICA TRAŽI ISLAMSKE TERORISTE PO BiH?


///////////////////////////

Zgrada državnih institucija BiH i Zemaljski muzej u Sarajevu, ilustrativna fotografija
26.08.2019.

PREDSJEDNIK SVJETSKOG BOŠNJAČKOG KONGRESA DR. MUSTAFA CERIĆ : NATO JE PITANJE BITI ILI NE BITI

Mustafa Cerić: NATO je pitanje biti ili ne biti

Mustafa Cerić: NATO je pitanje biti ili ne biti
Dr. Mustafa ef. Cerić
Dr. Mustafa ef. Cerić, bivši reis Islamske zajednice BiH, predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa, jedan od osnivača Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti, nekadašnji kandidat za člana Predsjedništva BiH, bio je gost Novog dana.

Mustafa ef. Cerić je za N1 govorio koliko religija i vjerski lideri trebaju biti više angažirani zarad zajedničke budućnosti, a gost Novog dana je rekao kako ideja o sukobu uglavnom nastaje u ljudskim glavama.

"Sarajevo je juče obilježilo godišnjicu paljenja sarajevske Vijećnice, što se poklapa sa 500 godina od paljenja biblioteke u Cordobi 1492. godine i obično se kaže da prije nego se počnu ljudi paliti, prvo se počnu knjige paliti, odnosno biblioteke. Uloga religije je presudna da bude u domenu religijskog diskursa među pripadnicima određenih vjerskih zajednica da bi se taj ljudski duh smirio i da bi on i u ratu se ponašao ljudski ako je moguće uopće reći ljudski u ratu, ali je posebno važno da se u tim konfliktima nađe otvorena vrata u ljudskoj duši za mir, a posebno poslije rata da se pronalaze otvorena vrata za pomirenje, vraćanje života u normalu i ne trebate ni pitati koliko su religije tu važne. Hans Kung je rekao da ako ne bude mira među religijama neće biti mira u svijetu", istakao je Cerić.

Cerić je učesnik brojnih konferencija koje govore o svjetskim porecima, a o tome da li je do lidera ili naroda što se ne iskorištavaju prilike za BiH je rekao kako je teško dati pravu ocjenu o tome gdje leži problem.

"Ono što meni smeta je da ulazimo u neku mentalnu bolest, svi su zagledani u sebe, nema konkretne rasprave o našem stanju, niti ideja iz kojih biste mogli imati svoj zaključak. Uglavnom čak ne samo političari, imam osjećaj i u porodici, među ljudima, u društvu cijelom kad pratite medije, uglavnom svi mediji imaju svoju sliku koja se ne tiče slike koju ima neko drugi. Moramo otvoriti srce, moramo razgovarati, saslušati jedni druge da bi došli do zajedničkog zaključka. Ako nemate proizvodnju tih ideja o tome ko smo i šta smo, onda imate mrtvu volju da pokrećete procese, komunicirate sa svijetom. Mi smo narod koja ima najviše prijatelja u svijetu i potrebno je da mi te prijatelje prepoznamo, komuniciramo sa njima. BiH je uvijek bila globalno pitanje, preko Bosne su se probijali mnogi globalni računi kao što se i sad probijaju Amerika, Rusija, Turska, Engleska, Njemačka - kao Balkan, ali srce tog Balkana je Bosna i dok ima mira u Bosni, biće i u Evropi i to Evropa shvata", komentarisao je za N1.

U BiH se "lome koplja" kada je u pitanju ulazak naše zemlje u NATO, a o tome ko je kočničar ka euroatlanskom i evropskom putu BiH je kazao: "Za Bosnu nije ovo prva kočnica, prva je bila oko tablica, pa oko carina, oko Parlamenta, i znamo ko je kočio nekad koči i sada. Ovo je samo istezanje živaca političara između sebe, a onda se ta bolest prenosi na nas. Kad je riječ o NATO-u to treba da znaju svi građani u BiH - NATO nije pitanje ničije volje ni manipulacije, za nas građane BiH koji smo branili ovu Bosnu od agresije i preživjeli genocid, NATO je pitanje biti ili ne biti, odnosno pitanje naše biološke egzistencije. Jer narod koji je preživio genocid ne može sebi više dopustiti luksuz da rizikuje bilo šta. Hoće li Bosna biti član NATO-a ili neće, nema rasprave - to treba biti svima jasno, to može biti danas ili sutra ali nema tog političara u BiH kojemu je Bosna na srcu i duši koji može na bilo koji način umanjiti značaj za budućnost BiH i članstva u NATO-u. NATO je ovdje prisutan na Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i naravno u Srbiji. Srbija više komunicira i više surađuju sa NATO-om nego BiH. BiH ne smije biti taoc niti vazal Srbije. Mora se osloboditi. Naš problem jeste što sva težina i frustracija u Beogradu se prelama preko Bosne, ali zašto je to tako, zato što smo mi Bosanci propustili mnogo prilika da iznude poštovanje. Prema tome, poruka treba da bude vrlo jasna - mogu oni održavati koliko hoće sjednica Predsjedništva, ali NATO je prisutan i ostaće prisutan. U ovom slučaju se poklapa sa interesom SAD, odnosno sa Evropom koja hoće da bude prisutna ovdje i da čuva mir i ne dopusti novi konflikt".

(Vijesti.ba / N1)

26.08.2019.

ČELNICI G7 DOGOVORILI PLAN POMOĆI AMAZONU

26.08.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ: VLAST NIJE NEZAMISLIVA BEZ SNSD-A

26.08.2019.

UKAJ: MLADE GENERACIJE TREBAJU ZNATI ŠTA SE DESILO DEVEDESETIH

UKAJ: MLADE GENERACIJE TREBAJU ZNATI ŠTA SE DESILO DEVEDESETIH

26.08.2019.

AHMET EGRLIĆ: SMANJENJE NJEMAČKOG RASTA POGAĐA I ZAPADNI BALKAN

26.08.2019.

DRAŠKO DRAK NIKODIJEVIĆ: MORAMO PREVAZIĆI PITANJE DA LI SI SRBIN, HRVAT ILI MUSLIMAN

26.08.2019.

IZDANA REVOLUCIJA: 30 GODINA PRVE NEKOMUNISTIČKE VLADE

26.08.2019.

I AKO JE OD NJE, PREVIŠE JE

26.08.2019.

STJEPAN MESIĆ: KUKAVICE NE RAZUMIJU, DA NIJE BILO NOB-A I TITA NE BI BILO NI HRVATSKE


///////////////////////////


25.08.2019.

MOST: ZAŠTO HRVATSKA PREDSJEDNICA TRAŽI ISLAMSKE TERORISTE PO BiH?

25.08.2019.

HONGKONG: NOVI SUKOBI POLICIJE I DEMONSTRANATA

25.08.2019.

U MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA 25.OOO POSJETILACA U ORGANIZOVANIM GRUPAMA

U Memorijalnom centru u Potočarima 25.000 posjetilaca u organizovanim grupama

U Memorijalnom centru u Potočarima 25.000 posjetilaca u organizovanim grupama

Memorijalni centar Potočari u ovoj godini je posjetilo oko 25.000 ljudi koji su u organizovanim grupama, uz pratnju kustosa, obišli sve sadržaje memorijala – izjavio je Feni kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Azir Osmanović.

Centar svaki dan posjećuje veliki broj organizovanih grupa i pojedinaca iz različitih krajeva svijeta.

- Memorijalni centar na kraju godine pravi presjek posjeta u koji se uključuju sve grupe posjetilaca. Taj broj na godišnjem nivou uvijek je preko 100.000 posjetilaca. Najmanje toliko ljudi posjeti Memorijalni centar samostalno mimo našeg stručnog vođenja, a posebno u julu i augustu koji su mjeseci godišnjih odmora i kada možete vidjeti da su parkinzi u Memorijalnom centru puni vozila – istakao je Osmanović.

Dodaje kako su posjete uglavnom raspoređene u tri vrste, kao što su posjete organizovane u okviru grupa koje se najave i koje na raspolaganju imaju stručnu osobu, odnosno kustosa koji ih provede kroz sve sadržaje.

- Drugu grupu posjetilaca čine ljudi koji ne znaju da postoji procedura najave ili s porodicom ili prijateljima dolaze u posjetu Memorijalnom centru i oni obično ne obiđu sve sadržaje muzeja, jer nisu upućeni šta im se sve nudi. I treća grupa posjetilaca su članovi porodica žrtava i drugi koji dolaze najčešće prilikom obilježavanja značajnih datuma vezanih za genocid u Srebrenici kada se ovdje okuplja veliki broj ljudi, po nekoliko stotina ili hiljada kao što je slučaj sa dženazom 11. jula - pojašnjava Osmanović.

Naglašava da unazad nekoliko godina najveći broj posjetilaca, kada su u pitanju strane grupe, dolazi iz Turske, Italije i Australije.

- To su ljudi koji preko određenih turističkih agencija obilaze značajna mjesta na Balkanu i u okviru svoje posjete ovom dijelu Evrope dolaze u posjetu i Memorijalnom centru odnosno Srebrenici. Kada su u pitanju domaće posjete, najveći broj posjetilaca su učenici osnovnih i srednjih škola iz FBiH - kaže Osmanović.

Ljude koji dolaze iz različitih zemalja svijeta, kako navodi, najviše interesuje uloga holandskog bataljona UNPROFOR-a odnosno UN-a, a mnoge od njih interesuje i kakva je situacija danas u Srebrenici, da li su svi ratni zločinci privedeni pred lice pravde, da li se genocid i danas negira te do kada će trajati proces traženja i identifikacije nestalih osoba.

-Trudimo se da im pokažemo i dokažemo da je genocid u Srebrenici gubitak za civilizaciju u cjelini, a ne samo za bh. društvo i da se takve pojave u svijetu trebaju zaustaviti. Dolaskom u Potočare oni učestvuju u kulturi sjećanja i svoja iskustva šire dalje kako bi ukazali na pojave koje mogu dovesti do ratnih zločina odnosno genocida. I tu je posebna uloga Memorijalnog centra u edukovanju mladih o mračnim stranama ne tako davne historije ili prošlosti, kako bi svako od sebe dao doprinos i učinio nešto dobro da bi se pobijedilo zlo - zaključio je Osmanović.

U Memorijalnom centru dosad je ukopano 6.643 žrtve genocida.

Sadržaji koji se nude najavljenim grupama uključuju posjetu mezarju, historijski čas o dešavanjima za vrijeme rata i genocida, posjetu Spomen sobi, Multimedijalnoj sobi/dokumentacionom centru Sense i novootvorenoj stalnoj postavci "Srebrenički genocid-neuspjeh međunarodne zajednice", kao i gledanje polusatnog filma o genocidu.


(Vijesti.ba / FENA)

25.08.2019.

27. GODIŠNJICA GRANATIRANJA I PALJENJA VIJEĆNICE BiH

/////////////////////////


//////////////////////////

25.08.2019.

HRVATSKA ODGOVORILA ALEKSANDRU VUČIĆU: PRESUDE SVJEDOČE VELIKOSRPSKOJ AGRESIJI

Hrvatska odgovorila Vučiću: Presude svjedoče velikosrpskoj agresiji

Hrvatska odgovorila Vučiću: Presude svjedoče velikosrpskoj agresiji
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske krajnje neprihvatljivom ocijenilo je jučerašnju izjavu Aleksandra Vučića, kojom srbijanski predsjednik opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom '90-ih.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u priopćenju MVEP-a, prenosi Hina.

Kako se dodaje, u prilog tome govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

"Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država", poručili su iz MVEP-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji "Pink" izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

"I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu. Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", rekao je Vučić.


(Vijesti.ba / FENA)

25.08.2019.

PRVA KUŠAONICA MEDA U BiH

25.08.2019.

GOJKO BERIĆ : U OGLEDALU S VOĐOM

25.08.2019.

ZAVRŠEN 25. SARAJEVO FILM FESTIVAL: PRIKAZANO 270 FILMOVA IZ 56 ZEMALJA SVIJETA

Završen 25. Sarajevo Film Festival: Prikazano 270 filmova iz 56 zemalja svijetaProteklih osam dana Sarajevo Film Festival je okupio preko 100.000 ljudi iz cijelog svijeta, a crvenim tepihom, odnosno bosanskim ćilimom, prošetale su se i neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije. - Pročitajte više na: -


Završen 25. Sarajevo Film Festival: Prikazano 270 filmova iz 56 zemalja svijeta


Posljednjeg dana 25. Sarajevo Film Festivala održane su projekcije pobjedničkih filmova iz svih natjecateljskih kategorija, kao i projekcija filma "Bilo jednom… u Hollywoodu" Quentina Tarantina, čime je završen ovogodišnji SFF, javlja Anadolu Agency (AA). U 11:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličena je projekcija filma "A onda smo plesali" reditelja Levana Akina. Nakon toga je održana projekcija filma "Ukrug". Za ulogu u ovom filmu Irinin Jambonas je dobila Srce Sarajeva za najbolju glumicu - Pročitajte više na:

U 16 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo gledatelji su mogli pogledati film "Sherbet" srbijanskog reditelja Nikole Stojanovića koji je dobio Srce Sarajeva za najbolji studentski film. Potom je održana projekcija filma "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića koji je dobio Srce Sarajeva za najbolji kratki film. -

U 17:45 u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazan je film "Priča o tri sestre" turskog reditelja Emina Alpera za koji je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg reditelja. U 20 sati ljubitelji filma mogli su pogledati film "Take Me Somewhere Nice" Ene Sendijarević koja je dobitnica nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Posljednjeg dana 25. Sarajevo Film Festivala projekcije s otvorenih lokacija premještene su u zatvorena kina zbog kiše. Ljetno kino Raiffeisen je premješteno u KSC Skenderija, gdje je publika mogla pogledati film "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina. Proteklih osam dana Sarajevo Film Festival je okupio preko 100.000 ljudi iz cijelog svijeta, a crvenim tepihom, odnosno bosanskim ćilimom, prošetale su se i neke od najvećih zvijezda svjetske kinematografije. Na Festivalu je ove godine prikazano rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja svijeta. -
25.08.2019.

DOSJE HAG: STO JEDANAEST GODINA SRAMOTE


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!///////////////////////////////////

NE DAM VIŠE NIKOME, NEKA POLUDE LJUDI


25.08.2019.

SVJETSKI 'AKROBATI' NA STAROM MOSTU

24.08.2019.

SATTLER NAKON WIGEMARKA: EU BEZ STRATEGIJE ZA RADIKALNE PROMJENE U BiH

Sattler nakon Wigemarka: EU bez strategije za radikalne promjene u BiH/////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////


////////////////////


///////////////////////

24.08.2019.

INFOGRAFIKA: HRONOLOGIJA PUTA BiH KA NATO-U

24.08.2019.

SELMO CIKOTIĆ: NATO NE ŽELI DA UVOZI PROBLEME

24.08.2019.

DOK SE POLITIKA BAVI SOBOM, BiH TONE U SIROMAŠTVO

24.08.2019.

DODIK OBEĆAVA HILJADU ZA ŽIVOT, POTREBNO DVIJE HILJADE MARAKA
Dok su plate 1.000 maraka, cijena potrošačke korpe "dogurala" je na oko 2.000 maraka


/////////////////

OVO NIJE NIKO OČEKIVAO: Smanjen broj milijardera u svijetu

Broj milijardera na svijetu i njihovo bogatstvo ove godine su se smanjili, i to tek drugi put u posljednoj deceniji, što dokazuje da čak i najbogatiji nisu imuni na ekonomske udare i slabljenje tržišta dionica. Prema posljednjem prebrojavanju američkog Forbsa, trenutno ima 2.153 milijardera što je 55 manje nego prije godinu dana.

Image result for OVO NIJE NIKO OČEKIVAO: Smanjen broj milijardera u svijetu

Od toga je rekordnih 994, ili 46 odsto, siromašnije (relativno gledano) nego što su bili prošle godine.

Sveukupno, ultrabogati vrijede 8,7 biliona dolara, što je za 400 milijardi dolara manje od 2018.

Ukupno 11odsto članova prošlogodišnje liste, odnosno 247 ljudi, ispalo iz redova najbogatijih, najviše od 2009. godine, u jeku globalne finansijske krize.

Azijsko-pacifički je najviše pogođen padom broja milijardera – ove godine ih je 60 manje nego prošle. Pad je predvodila Kina, koja ima 49 manje milijardera nego prije godinu dana. Evropa, Bliski Istok i Afrika takođe su izgubili milijardere

Amerika, koju pokreće preporođeni Brazil, i SAD su jedina dva svjetska regiona koja ove godine bilježe više milijardera nego godinu dana ranije. U SAD ih je trenutno rekordnih 607 i tamo živi 14 od 20 najbogatijih na svijetu.

Gledano pojedinačno, osnivač Amazona Džef Bezos ponovno je broj jedan na svijetu po bogatstvu, s imovinom od 131 milijardu dolara, a slijede ga Bil Gejts (96,5 milijardi), Voren Bafet (82,5 milijardi), Bernar Arno s porodicom (76 milijardi) i Karlos Slim Helu, takođe s porodicom (64 milijardi dolara).

Čak i u teškim vremenima, snalažljivi i nemilosrdni preduzetnici pronašli su nove načine da se obogate: 195 pridošlih pridružilo se redu najbogatijih.

/////////////////////
/////////////////

Trump naredio američkim kompanijama da napuste Kinu : ‘Ne trebamo ih, bilo bi puno bolje bez njih!’

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je naredio američkim tvrtkama da napuste Kinu nakon što je Peking najavio uvođenje carina na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, raspirujući trgovinski

24.08.2019.

KEMAL KURSPAHIĆ : VLADAVINA BEZAKONJA

24.08.2019.

UKAJ: MLADE GENERACIJE TREBAJU ZNATI ŠTA SE DESILO DEVEDESETIH

24.08.2019.

OPTUŽNICE ČLANOVIMA EKSPEDICIJE ZA ODAVANJE POČASTI STALJINOVIM ŽRTVAMA

24.08.2019.

POŽARI U AMAZONU: 'ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI'

23.08.2019.

SJEDNICA RJEŠAVA DILEME O SPORAZUMU I NAVODE O "SUKOBU" DODIKA I TEGELTIJE


////////////////////////

Zašto je fašizam u Hrvatskoj u naglom porastu


/////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////////


/////////////////////////

23.08.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : MILORAD DODIK ŽRTVUJE TEGELTIJU, NE POSTOJI ŠANSA DA GLASAM ZA MANDATARA PRIJE ANP-A

Komšić: Dodik žrtvuje Tegeltiju, ne postoji šansa da glasam za mandatara prije ANP-a  Predsjedavajući Predsjedništva BiH
23.08.2019.

PROCJENITE SAMI; 'KOJE SU NAMJERE FRA DRAGE BOJIĆA'

23.08.2019.

SJENKE PAKTA RIBENTROP-MOLOTOV NAKON 80 GODINA

23.08.2019.

SVJETLO DANA: IDEJA "ONE" MIRNESA KOVAČA PREDSTAVLJENA U LINDAU