Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

31.07.2019.

JEVREJSKA ZAJEDNICA OŠTRO OSUDILA IZJAVE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ


/////////////////////////


/////////////////////////

31.07.2019.

RADA BORIĆ: KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ "POPRAVLJA" IZJAVU, ALI ONA PREDVODI POLITIKU KOJA VELIČA FAŠIZAM I RATNE ZLOČINCE


/////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////

31.07.2019.

JERUSALEM POST IZBRISAO NAVODNU IZJAVU HRVATSKE PREDSJEDNICE

31.07.2019.

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE OSUDILO IZJAVU HRVATSKE PREDSJEDNICE

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo izjavu hrvatske predsjednice

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo izjavu hrvatske predsjednice
Foto: Pixsell
Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije je osudilo izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u kojima navodi kako je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja u kojoj postoji militantni islam.
Image result for grabar kitarovic u kostimu na moru karikature

"Jasno nam je da je Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji te da se pokušava izboriti za glasove na desnici, međutim, to ne treba biti nauštrb bilateralnih odnosa sa susjednim državama i uz pomoć izmišljanja vanjskih neprijatelja", smatraju u Vijeću.

Napominju kako je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, neovisna i slobodna država te ističu kako je nejasna formulacija "militantni islam", jer definicija islama ne poznaje takvu vrst etiketiranja.

"Islam je samo jedan, a postoje jedino različite interpretacije islama, često pogrešne i pune najgorih vrsta predrasuda, baš kakve su i one od Grabar-Kitarović", ističu u priopćenju iz Vijeća te dodaju kako je "huškačka retorika kakvu koristi hrvatska predsjednica korištena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća ali i u postratnom periodu".

"Svrha je očito ista i vidimo je u potkopavanju pozicije Bošnjaka i narušavanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ciljevi su to od kojih nikada nije odustao militantni dio hrvatske politike", navodi se u priopćenju Vijeća.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra kako su takve izjave štetne i za Hrvatsku, jer one impliciraju, kada bi bile istinite, da je Jadran pun "militantnih islamista" i "terorista" koji se trenutno nalaze na ljetovanju.

"Narušavanje suvereniteta BiH od strane Grabar-Kitarović sada je već dobilo krajnje zabrinjavajuće obrise i kontinuitet jer joj ovo nije prva izjava ovakve vrste, a po svemu sudeći niti posljednja. Gospođi Grabar-Kitarović želimo lijepu političku mirovinu od sljedeće godine, a Bošnjake Hrvatske pozivamo da toj mirovini svi zajedno doprinesemo na izborima", poručili su iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.


(Vijesti.ba / FENA)

31.07.2019.

BROJNE OSUDE KOLINDE O BiH: ŠTA HOĆE PREDSJEDNICA HRVATSKE

31.07.2019.

FINCI: KOLINDA SE PRAVDA ZA PORAST USTAŠTVA U HRVATSKOJImage result for .Finci: Kolinda se pravda za porast ustaštva u Hrvatskoj/////////////////////////


//////////////////////


///////////////////////

////////////////////////


///////////////////////

31.07.2019.

ZUROFF: KOLINDA VELIČA USTAŠE, UBILI SU 30 HILJADA ŽIDOVA

Zuroff: Kolinda veliča ustaše, ubili su 30 hiljada Židova

Zuroff: Kolinda veliča ustaše, ubili su 30 hiljada Židova
Efraim Zuroff

Uprkos vrlo toploj dobrodošlici koju je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imala na službenom nivou u Izraelu, nisu svi bili uzbuđeni zbog njezinog posjeta.

Prije svega, Efraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda Centra Simon Wiesenthal. On je rekao da je Grabar-Kitarović "napravila neke vrlo problematične stvari", u prošlosti navodeći posebno tri incidenta.

U prvom incidentu, navodi Jerusalem Post, hrvatska je predsjednica 2016. godine u Kanadi fotografisana s emigrantima, a na fotografiji se vidi zastava fašističkog ustaškog pokreta koji je tokom vlasti između 1941. i 1945. u NDH (Nezavisnoj Državi Hrvatskoj) bio u savezu s nacistima. Ubili su, prema procjenama, 30.000 Židova i upravljali zloglasnim koncentracijskim logorom u Jasenovcu, gdje su također ubijene desetine hiljada Srba i Roma, Bošnjaka, drugih naroda i pripadnika antifašističkog pokreta.

U drugom incidentu, rekao je Zuroff, hrvatska je predsjednica tokom posjete Argentini 2018. izjavila da su „nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati pronašli prostor slobode u Argentini gdje su mogli svjedočiti o svom patriotizmu i izraziti svoje opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i njihove domovina.

"Ovaj komentar široko je zasmetao opoziciji u Hrvatskoj koja je rekla da su ustaški ratni zločinci, kao i nacisti poput Mengelea i Eichmanna, pronašli" prostor za slobodu "u Argentini", navodi JP.

I treći problematični incident, tokom radijskog intervjua 2016. godine, bilo je njeno veličanje pjevača Marka Perkovića Thompsona.

„Obožavam slušati Thompsona, a slušala sam ga i često u autu s djecom dok su bili mali", rekla je hrvatska predsjednica za za pjevača koji je u mnogim zemljama zabranjen zbog pjesama koje veličaju masakre ustaša u koncentracionim logorima u Hrvatskoj, a ono što je Zuroff rekao, jesu tekstovi koji bi se mogli smatrati poticanjem na ubistva.

Zuroff je rekao da nije protiv toga da Izrael pozove Grabar-Kitarović, ali da bi joj trebalo postavljati teška pitanja i jasno joj poručiti da su takve vrste veličanja neprihvatljive


///////////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////


////////////////////////


/////////////////////

////////////////////////////

31.07.2019.

ALUMINIJ JE DIO HDZ-OVE RATNOPROFITERSKE MREŽE PREKO KOJE JE OD 1990-IH DO DANAS U CRNE FONDOVE IZVUČENO VIŠE DESETAKA MILIJARDI EURA

31.07.2019.

KOLINDA I NJENE HALUCINACIJE

KOLINDA I NJENE HALUCINACIJE

Image result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotos

Image result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotos
Image result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotosImage result for karikature kolinde grabar-kitarovic fotos
31.07.2019.

SDP REAGOVAO NA IZJAVU KOLNDE, ČA POKUŠAO DA BUDE POETIČAN: "IZJAVE PREDSJEDNICE HRVATSKE SU ŠTETNE POPUT NUKLEARNOG OTPADA"

I SDP REAGOVAO, ČAK POKUŠAO DA BUDE POETIČAN: "Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada"

Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini.I SDP REAGOVAO, ČAK POKUŠAO DA BUDE POETIČAN: 'Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada'

Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi gđa Grabar-Kitarović.

Image result for pavelic, draza, tudjman, milosevic, vucic, plenkovic, covic karikature fotos

Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama. 

Posebno je uvredljivo što gđa Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima. Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, gđa Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice. 

Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima. 

Pozivamo institucije EU, te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini. 

Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović.
31.07.2019.

NAKON SKANDALOZNE IZJAVE, ŽELJKO KOMŠIĆ POKLOPIO KOLINDU: "NIJE NESTABILNA BiH, NEGO KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ"

NAKON SKANDALOZNE IZJAVE, KOMŠIĆ POKLOPIO KOLINDU: "Nije nestabilna BiH, nego Kolinda Grabar-Kitarović"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za Klix.ba, reagujući na izjavu predsjednice Hrvatske, kako je očito da nije Bosna i Hercegovina nestabilna, nego Kolinda Grabar-Kitarović.


Image result for NAKON SKANDALOZNE IZJAVE, KOMŠIĆ POKLOPIO KOLINDU: "Nije nestabilna BiH, nego Kolinda Grabar-Kitarović"


"Žao mi je što predsjednica Hrvatske i dalje nastavalja sa propagandim aktivnostima na štetu Bosne i Hercegovine iznoseći brutalne neistine. Međutim, izgleda kada je riječ o tim podvalama to nije izuzetak nego pravilo u ophođenju Grabar-Kitarović prema BiH", kazao je Komšić.


Image result for pavelic, draza, tudjman, milosevic, vucic, plenkovic, covic karikature fotos

Navodi kako je sada već očito da nije Bosna i Hercegovina nestabilna, iako to neki žele da vide, nego je na žalost nestabilna sama predsjednica Grabar Kitarović. 

"Upravo nedavno su se pokazale tačnima moje tvrdnje da Hrvatska u BiH tjera migrante koji nikada nisu bili na teritoriji BiH, te netačnima tvrdnje Grabar Kitarović da je proces obrnut", rekao je Komšić.

Dodaje da se sada ponovo pokazuje sva ta nestabilnost kroz zlonamjernost tvrdnji koje iznosi predsjednica Hrvatske. 

"Tolika upornost u propagandnom djelovanju protiv BiH samo dodatno nas učvršćuje u uvjerenju da se upravo od strane službi Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini želi inscenirati nešto što bi narušilo ugled naše države, zatvorilo joj vrata članstva u NATO i EU, te samim time dovelo u pitanje njenu opstojnost", ističe Komšić.

Poručio je da islamofobni podtekst njene izjave svakome razumnom čovjeku ne treba posebno objašnjavati.

(Klix/SB)

31.07.2019.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SE U IZRAELU CRVENI: NIKO NIJE SPUSTIO KOLINDI KAO DRAGAN MEKTIĆ

KOLINDA SE U IZRAELU CRVENI: Niko nije spustio Kolindi kao Dragan Mektić

On je mišljenja da Grabar-Kitarović daje takve izjave kako bi vjerovatno prikrila takve činjenice o Hrvatskoj pa se, kaže Mektić, ponovo nepotrebno i na glup način dohvatila BiH.


Image result for KOLINDA SE U IZRAELU CRVENI: Niko nije spustio Kolindi kao Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić posljednju izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović ocijenio je kao samo još jednu u nizu neozbiljnih, neodgovornih i nebuloznih.

“Zavisno od toga gdje ide daje dodvoračke izjave bez ikakvih argumenata i obrazloženja. Ponaša se kao glavni obavještajac šireg regiona i priča o nečemu čime se uopšte nebi trebala baviti”, kazao je Mektić za Klix.

On kaže da svako malo Grabar-Kitarović “lupi neku glupost u Hrvatskoj”.

“Sad vidimo da je to počela raditi i kada ode vani. Umjesto da drži visok državnički nivo, lupa gluposti. Prije svega zbog uloge NDH i Drugom svjetskom ratu trebala bi govoriti o tome kako se Hrvatskoj to više neće ponoviti i objasniti povampirenje ustaštva u Hrvatskoj”, smatra Mektić.

On je mišljenja da Grabar-Kitarović daje takve izjave kako bi vjerovatno prikrila takve činjenice o Hrvatskoj pa se, kaže Mektić, ponovo nepotrebno i na glup način dohvatila BiH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u trodnevnoj posjeti Izraelu, a danas je tokom razgovora sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, između ostalog, kazala da je BiH nestabilna zemlja koju su preuzeli ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama.

Njenu izjavu osudili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i SDA i SDP.


////////////////////////////

///////////////////////


//////////////////////////////


//////////////////////////////

31.07.2019.

ZA KRIMINAL U ALUMINIJU ODGOVARA HDZ, VLADA NIKADA NIJE IMALA PRISTUP

Za kriminal u Aluminiju odgovoran HDZ, Vlada nikada nije imala pristup

Za kriminal u Aluminiju odgovoran HDZ, Vlada nikada nije imala pristup
Foto: Vijesti.ba
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić kazao je za Vijesti.ba kako je apsurdno to što Uprava i Nadzorni odbor Aluminija ne žele dostaviti traženu dokumentaciju fderalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije.

"To je standardna priča o Aluminiju. Kad im odgovara daju podatke, kad im ne odgovara ne daju, a suština je samo ako možeš finansiraj njihove gubitke i ne petljaj se u poslovanje. Prije svega u ovoj situaciji rukovodstvo i Nadzorni odbor Aluminija trebali bi biti pod hitno smijenjeni i da ne donose više nikakve odluke, jer oni su pokazali šta i koliko znaju", kaže Čičić.

Na pitanje kako je moguće da rukovodstvo Aluminija ne želi dati odgovore o poslovanju preduzeća svom vlasniku Vladi FBiH, profesor Čičić odgovara da je to moguće isto tako kao što i njihove političke mecene ne dozvoljavaju formiranje vlasti, veličaju ratne zločince...

"Ovo je zemlja apsurda, pa je to samo jedan u nizu apsurda", mišljenja je naš sagovornik.

On napominje kako Vlada FBiH nikada nije imala pravi pristup ovom preduzeću, te s te strane ne može biti ni odgovorna za poslovanje preduzeća.

"Naša zemlja je podijeljena po nevidljivim granicama na RS, Herceg-Bosnu i muslimanski dio Federacije i s te strane Vlada FBiH je samo formalno puštena u Aluminij kad im je zatrebalo, a do prije nekoliko godina uopšte nije mogla prići Aluminiju. Vlasništvo Vlade FBiH je samo simbolično na neki način a u suštini tu je neki prešutni sporazum političkih stranaka da je to direktna nadležnost HDZ-a i njegovog lidera. Samo on je mogao da donosi odluke i odlučuje u Aluminiju, a Vlada FBiH nije ništa mogla. Prema tome Vlada FBiH nije odgovorna u ovoj situaciji", ističe Čičić.

Profesor Čičić smatra kako je Vlada FBiH već na neki način odustala od Aluminija i da se tako i ponaša, te da ne bi ni trebala poduzimati neke korake oko Aluminija.

"Naravno, ovi sada pokušavaju da nađu krivca koji je doveo do ove situacije i sada pokušavaju naći krivca u Vladi FBiH, što je apsurdno. Vlada ne bi trebala ni na koji način da preuzima bilo kakve obaveze u Aluminiju, ali bi morala da pokuša da preuzme ingerencije nad svojim vlasničkim dijelom na način da smijeni odgovorne strukture", kaže profesor Čičić.

Profesor Čičić na kraju ističe kako je očigledno da je u Aluminiju godinama činjen kriminal, ali da je pitanje utvrđivanja odgovornosti sada na pravosuđu.


(Vijesti.ba)

31.07.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : OPTUŽBE KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ UTEMELJENJE NA VOKABULARU UDRUŽENOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA UZP-A

Džaferović: Optužbe Grabar-Kitarović utemeljene na vokabularu UZP-a

Džaferović: Optužbe Grabar-Kitarović utemeljene na vokabularu UZP-a
Foto: Vijesti.ba
Posljednje izjave koje je predsjednica Republike Hrvatske iznijela, prilikom posjete Izraelu, u kojima iznose optužbe da je BiH “pod kontrolom militantnog islama”, te da “BiH upravljaju ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama”, predstavljaju gnusne optužbe koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima.

Svima u Evropi i svijetu je jasno da se radi o lažima koje fabricira agresivna i ksenofobna politika zvaničnog Zagreba prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima koja ima sve elemente fašizma.

Izjave predsjednice RH predstavljaju isti onaj propagandni vokabular kojim su se služili osuđeni ratni zločinci i rukovodioci tzv. Herceg-Bosne kada su pokušavali pravdati monstruozne zločine koje su činili nad Bošnjacima.

Umjesto da se ogradi od posjete potpredsjednika Sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću, što bi učinila predsjednica svake civilizirane zemlje, Grabar-Kitarović je na ovaj način dala podršku toj politici udruženog zločinačkog poduhvata, koja je pravi izvor nestabilnosti i potkopavanja mira u regionu.

Neka se predsjednica RH pozabavi rastućom radikalizacijom i milinantnim neofašističkim pokretima u svojoj zemlji, umjesto da se bavi tuđim dvorištem i napadima s ciljem nanošenja štete ugledu BiH.


(Vijesti.ba)


////////////////////////

SBB: Grabar-Kitarović od BiH pokušava napraviti političku metu

SBB: Grabar-Kitarović od BiH pokušava napraviti političku metu
Foto: Vijesti.ba
Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović izjavila kako Bosnom i Hercegovinom upravlja militantni islam, stigal je reakcija i Saveza za bolju budućnost BiH.

Saopćenje SBB-a prenosimo u cjelosti:

- Neshvatljiva izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, da Bosnom i Hercegovinom navodno upravlja militantni islam, potpuno je nepotrebna i netačna tvrdnja kako bi se naša zemlja pretvorila u novu političku metu.

Kao dobar susjed, Hrvatska ovo ne smije činiti narodu nad kojim je počinjen genocid. Ovako teške uvrede ne može niko pravdati očiglednom predizbornom kampanjom, jer Kitarovićka već nekoliko puta pokušava da se paternalistički ponaša prema BiH.

Kao suveren i politilčki narod, a Bošnjaci su upravo to, nikada neće dozvoliti jer su svojom multikultularnošću, tradicijom, antifašizmom, čuvanjem vrijednosti autohtonog islama i svojim jasnim prozapadnim i evropskim putem pokazali svoju opredjeljenost kakvu BiH istinsku želi - kaže se u saopćenju SBB-a.


(Vijesti.ba)

31.07.2019.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ POKUŠAVA ODVUĆI PAŽNJU OD RASTUĆEG FAŠIZMA U HRVATSKOJ

30.07.2019.

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PONOVO DOKAZUJE DA JE 'DIKTATOR, NACI-FAŠISTA, ŠOVINISTA, MRZITELJ BiH BOŠNJAKA I NEODUSTAJE OD VELIKE HRVATSKE BiH NESTABILNA ZEMLJA POD KONTROLOM MILITANTNOG ISLAMA


//////////////////////////////

Elaborat potvrdio: Mostar na kanceru, zove u pomoć! 

//////////////////////


////////////////////////

30.07.2019.

MIRKO ŠAROVIĆ : SNSD JE SLAB I U STRAHU

Mirko Šarović: SNSD je slab i u strahu

Mirko Šarović: SNSD je slab i u strahu
Foto: Vijesti.ba

Ova inicijativa praktično znači da oni koji su pozicija žele da mijenjaju pravila onima koji su opozicija – kazao je danas predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović komentarišući inicijativu vladajućeg SNSD-a o izmjenama Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske.

„Oni koji su slabi, koji se plaše, koji imaju određenu zebnju pribjegavaju ovakvim mjerama ograničenja Poslovnika o radu“ – istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je kazao da ako je cilj izgradnja demokratskog društva u Republici Srpskoj izmjena Poslovnika bi trebala ići u potpuno obrnutom procesu.

„Savremene demokratije teže da omoguće svima ali pogotovo opoziciji da u parlamentu maksimalno koriste svoje vrijeme kako bi mogli da kažu ono što žele. To i jeste svrha parlamenta. Ukoliko se to ograničava to govori o onome ko je predlagač takvog ograničenja“.


(Vijesti.ba)


///////////////////

///////////////////////


////////////////////////////


///////////////////////////

30.07.2019.

KEMIJA ZLA

Kemija zla


Kemija zla

foto šg

Strah da će biti tretirani kao manjina i ignorisani, jer Bošnjaci imaju brojčanu prevlast, najčešći je izgovor srpsko-hrvatskih nacionalista kojeg treba ustavno-pravno eliminisati i trajno otkloniti kao nacionalistički spin protiv evropske i građanski ustrojene BiH. Za tako nešto potreban je demokratski kompromis i dijalog koji bi uklonio bilo kakve sumnje o tome da sva tri naroda i njeni građani žele opstanak Bosne i Hercegovine. Taj dogovor bi vratio ovu zemlju sopstvenom smislu, njenom historijskom i kulturnom biću. Dok ne dođe to vrijeme potrajaće vlast etničkih partija unutar čijeg okvira se proizvode kemijski odnosi zla koji prijete životu dobra.

Na moj svjetonazor presudno je uticao rat i opsada Sarajeva. U meni su se trajno urezale slike rastrganih dijelova ljudskog tijela po krvavim ulicama rodnog grada nakon svakodnevnih bombardiranja, zvuk zvižduka granate kojeg ako čuješ jeste znak da si preživio, zatim užas nad sudbinom svih ubijenih, opljačkanih, silovanih i protjeranih kojima su nacionalizam i nacionalistički ratovi uništili život. Tako je nacionalizam u Bosni slomio na hiljade individualnih sudbina, a nigdje nikoga nije bilo da ih zaštiti. Kada neka kretenska izjava poput nedavne Čovićeve o “kemiji” između etničkih partija u državi zaprijeti mom ostatku života već srednjovječnog čovjeka kojem je kidnapovana mladost od tih istih politika, doživim i intelektualno i moralno poniženje, metafizičku jezu straha, remake vlastite egzistencije u svoj njenoj ugroženoj i krhkoj punoći balkanskog života. Tada se sjetim i sopstvenog zavjeta iz rata da ću ako preživim u ime svojih kostiju i mesa, dostojanstva, opstanka, inata, ostati vjeran beskompromisnom individualizmu i preziru prema svakoj društvenoj sili zla koja prijeti normalnom životu. Posebno ako prijeti tako bijedna i maloumna društvena sila kakav je nacionalizam, etno fašizam sa svojim glupavim i opasnim teritorijalnim pretenzijama. Sa prvim danima opsade Sarajeva kao svojevrsni intelektualni i duhovni otpor uprizoren je anti-ratni mjuzikl Kosa, publika je katarzično reagovala na songove u kojim se pjeva “imam ruke, imam noge, imam prste, jetru, krv, imam život i slobodu i ne dam ih nikome…”, nažalost mnogi tada kao ni sada, nisu bili pitani, već su postali żrtve ekspanzionističkih i tradicionalnih ambicija reinkarniranih ideologija susjeda iz II svjetskog rata kroz dogovor o podjeli BiH, Tuđmana i Miloševića. Na tom “kemijskom” odnosu i danas predano rade laboratorijski šegrti zla Čović i Dodik podržani iz Zagreba i Beograda, uporno tražeći formulu za demontažu države, strpljivo tražeći signale u iščekivanju propasti Zapada koje vide u Trampu, jačanju Rusije i Turske na Balkanu i slomu međunarodnog poretka kada bi se Bosna i Hercegovina mogla podijeliti. Takve političke snage dominiraju u mainstream politici, prilično su glasne u medijima i na portalima. One imaju podršku radikaliziranih nacionalističkih birača koji stalno govore da su avnojske granice relativne, da nisu prirodne, da nisu međunarodne i tako dalje. Priželjkuju novo raspakivanje granica sa popularnom nacionalističkom tezom ako Srbi i Hrvati nisu mogli da žive zajedno u Jugoslaviji, kako mogu onda da žive u BiH. To je balkanski recept za katastrofu u kojem postoji “kemijska” veza između političkih težnji secesionističkog SNSD-a i segregacijskog nacionalizma HDZ-a. Što im treba partnerstvo sa SDA kao eminentno bošnjačkom partijom za ovaj politički cilj? Da bi pred očima međunarodne javnosti dokazali disfunkcionalnost BiH kao države – za koju su suštinski odgovorni SNSD i HDZ, jer dominirajuća bošnjačka politika oličena u SDA pati od odsustva svijesti o državnom razlogu, ma koliko se na pojavnoj ravni, tvrdi i govori drugačije. U tom stilu opštih mjesta bez konkretnih političkih ciljeva i zahtjeva jesu zaključci Glavnog odbora SDA.

SDA vide njihovi srpski i hrvatski partneri kao klijentelističku grupu za etničku podjelu teritorijalno-ekomskog interesa jer se ta stranka višegodišnjim djelovanjem izuzetno kompromitirala aferama i daleko odmakla od mogućnosti reforme prema modernoj i konzervativnoj evropskoj stranci. Dapače, javni govor o evropeizaciji, svebosanskom karakteru stranke i demokratskim vrijednostima prati staturna stranačka izmjena Glavnog odbora koja vodi daljnjoj autokratizaciji i sklonosti prema orijentalizaciji, neprikosnovenoj vlasti Izetbegovića po ugledu na Erdoanovu partiju. I dok Izetbegović učvršćuje svoju stranačku poziciju lidera dotle Dodik bez obzira na neke negativne geopolitičke implikacije za tu politiku, uspjeva proizvesti prvorazredan status za Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. To je neporeciva politička činjenica – da je cjelina srpskog političkog bloka prisutna kao faktor moći u Bosni i Hercegovini. Nedavno je to javno demonstrirao i povlačenjem entitetskog vitalnog interesa po pitanju Pelješkog mosta. Ad hoc kemičarska ljubav između Dodika i Čovića jeste uz amanet i oficijelnog Zagreba koji ga čak i podržava, ali ne voli da se to javno vidi. Identično se ponašaju kao u devedesetim godinama kada režim iz Zagreba nije htio da ga se optužuje zbog rata u BiH. Zagreb je želio da samo Milošević bude optužen za taj rat, a kada se BiH jednog dana raspadne, u što je Tuđman vjerovao da će se dogoditi, bosanskohercegovački Hrvati mogu očekivati da će dobiti svoj dio – po mogućnosti pola. Zato i danas i Zagreb i Beograd imaju vrlo jasne političke ambicije da određuju kakav će karakter imati BiH. Hrvatska to čini kroz raspravu o izbornom zakonu, a Srbija insistiranjem na neupitnom i nepromjenjivom statusu Republike Srpske, kao de facto jedinom utješnom plijenu poražene politike Velike Srbije. Najbolji scenario koji i jedni i drugi priželjkuju jeste mogućnost da multietnička država u budućnosti ne može funkcionisati i da će se tako možda u samoj BiH stvoriti pretpostavke za rekonfiguraciju ili raspad. Njima ne odgovara pluralno društvo, jer imaju prljavu i krvavu prošlost biznismena etničkog identiteta, pa svakoj novoj generaciji građana BiH proizvode strah od ideje nadnacionalne Bosne, strah od sopstvene domovine i države. SDA im je “nesavjesni” saveznik, duboko uronjen u religijsko konstituisanje nacije, bez želje da razumije kompleksnu pluralnost BiH. Oni godinama razvijaju narative koji ne približavaju nove bošnjačke generacije ideji multietničkog društva već suetničkog, podijeljenog društva, svodeći ga na mehanički zbir tri etnonacionalna entiteta. Takvu “kemijsku shemu” podržavaju HDZ i SNSD, gotovo sve partije iz RS-a, a dobijaju podršku od političkih diletanata iz SDA. Odgovorna politika će zapitati Srbe i Hrvate da li je pravedno da oni imaju državu i pola druge države u slučaju Srba i državu i trećinu države u slučaju Hrvata, a Bošnjaci samo trećinu države. Sa druge strane, Bošnjaci trebaju prihvatiti da postoje strahovi kod Srba i Hrvata, posebno nakon rezultata posljednjeg popisa stanovništva koji je pokazao da su Bošnjaci postali apsolutna većina u BiH. Strah da će biti tretirani kao manjina i ignorisani, jer Bošnjaci imaju brojčanu prevlast, najčešći je izgovor srpsko-hrvatskih nacionalista kojeg treba ustavno-pravno eliminisati i trajno otkloniti kao nacionalistički spin protiv evropske i građanski ustrojene BiH. Za tako nešto potreban je demokratski kompromis i dijalog koji bi uklonio bilo kakve sumnje o tome da sva tri naroda i njeni građani žele opstanak Bosne i Hercegovine. Taj dogovor bi vratio ovu zemlju sopstvenom smislu, njenom historijskom i kulturnom biću. Dok ne dođe to vrijeme potrajaće vlast etničkih partija unutar čijeg okvira se proizvode kemijski odnosi zla koji prijete životu dobra

30.07.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : AKO KRIZA BUKNE, MILORAD DODIK NEĆE GUTATI ŽABU, VEĆ KORNJAČU

30.07.2019.

PROPAGANDA KOJA JE OD LJUDI NAPRAVILA GLUPANE, A OD ŽIVOTA FARSU...

30.07.2019.

ŽIVOT MEĐU MINAMA U BiH

30.07.2019.

SINDIKATI: KAPITALU NOVE POGODNOSTI, A RADNICIMA MRVICE

30.07.2019.

U VLADI FBiH ODLUČNI: BEZ DOSTAVLJANJA DOKUMENTACIJE, NEMA RAZGOVORA O ALUMINIJU

U Vladi FBiH odlučni: Bez dostavljanja dokumentacije, nema razgovora o Aluminiju

U Vladi FBiH odlučni: Bez dostavljanja dokumentacije, nema razgovora o Aluminiju
Foto: Vijesti.ba
Vijesti.ba su danas objavile kako Uprava Aluminija još nije dostavila federalnom ministarstvu energetike tražene informacije o posljedicama gašenja proizvodnje u nekadašnjem hercegovačkom privrednom gigantu.

Obzirom na takvu situaciju u Vladi FBIH su odlučni da neće razmatrati program sanacije dok iz Aluminija ne dostave traženu dokumentaciju. Dostavljanje dokumentacije je i uslov Vlade FBiH Upravi Aluminija za održavanje radnog sastanka posvećenog ugašenoj mostarskoj kompanini, a koji je planiran za ovu sedmicu.

Glavna tema sastanka je zbrinjavanje 900 radnika, od kojih će preko dvije trećine ostati bez posla.

Resorno ministarstvo, podsjećamo, zatražilo je u dva navrata, 10. i 12. jula, od Uprave ovog preduzeća informacije o trenutnim posljedicama gašenja proizvodnje u Aluminiju nakon isključenja sa napajanja električnom energijom, kao i informacije o tome da li je ispoštovana procedura gašenja proizvodnje u skladu sa svim tehničko-tehnološkim procesima.

Ministarstvo je tražilo i Informaciju o svim plaćanjima mostarskog Aluminija i Infornaciju o prilivu sredstava u periodu od 1. januara do 10. jula 2019. godine.

Uprava Aluminija oglušila se na dva dopisa ministra Nermina Džindića od 10. i 12. jula. Iako je rok za dostavljanje odgovora bio 18. juli., iz Uprave Aluminija još uvijek nisu odgovorili.

Bez obzira što je od zadatog roka prošlo deset dana, resorno ministarstvo nema cjelovitu informaciju ni o tome šta Uprava Aluminija planira preduzeti u narednom periodu u cilju zaštite imovine društva od uništenja ili otuđenja, posebno sa aspekta zaštite državnog kapitala u Aluminiju.

Ministar Džindić jasno je zatražio od Nadzornog odbora Aluminija da ga redovno, svakih 15 dana, pismeno obavještavaju o preduzetim i aktivnostima koje namjeravaju preduzeti.

Međutim, Nadzorni odbor i Uprava Aluminija očigledno ignorišu zahtjev, a istovremeno traže pomoć.(Vijesti.ba)

29.07.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ : NE MOŽEMO SE POVEZIVATI STATUS KOSOVA I BH. ENTITETA RS-A

Izetbegović: Ne može se povezivati status Kosova i RS


Image result for bakir izetbegovic


Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Ietbegović izjavio je da se ne može povezivati budući status Kosova se nekim novim statusom Republike Srpske (RS).

Image result for pavelic, draza. tudjman, milosevic, karadzic, boban, vucic, plenkovic, covic i dodik karikature

"Neće oni moći povezivati budući status Kosova se nekim novim statusom RS, jer i na Kosovu i u BiH je ista strana, srpska, napravila zločine, genocid, dovela do intervencije međunarodne zajednice i NATO udara kako bi se zaustavilo užasno nasilje nad nesrbima", rekao je Izetbegović za portal Radiosarajevo.ba.

On je ocenio da "nema istorijskih, moralnih niti pravnih pretpostavki" za samostalnost Republike Srpske.

"Ne može civilizovan svet osuditi udruženi zločinački poduhvat, koji su predvodili (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić, poslati ih obojicu na doživotne robije, a zatim dopustiti da se nasilni projekat ovog dvojca dovrši političkim sredstvima", kazo je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, to bi bio "poraz civilizacije pred varvarima, poraz međunarodnog prava, poraz sila i velesila koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Mi ćemo se tome suprotstaviti svim sredstvima i sigurno u tom otporu nećemo ostati sami. Ne verujem da će stvari krenuti u tom smeru. Ipak je to samo dodatni adut kojim se preti kako bi se postiglo povoljnije rešenje za Srbiju u određivanju budućeg statusa Kosova“, smatra lider SDA. Izetbegović je naveo da će Srbija "morati da prizna genocid i da prestane da štiti ratne zločince, ako želi da postane deo Evropske unije".

"To je deo zvaničnog dokumenta EU, koji se odnosi na nastavak evropskog puta Srbije. I upravo je slabljenje EU, Bregzit, jačanje suverenista, jačanje Rusije i njenog prisustva na Balkanu, islamofobija i migrantska kriza koja slabi poziciju muslimana, a time i Bošnjaka u Evropi, otvorila nove apetite kod srpskih lidera", ocenio je on.
29.07.2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ SE NAORUŽAVA ZA PONOVNI BALKANSKI RAT ILI 'REGIJSKI RAT' KOJI JE IZGUBILA SRBIJA OD 1992 DO 1995 GODINE

29.07.2019.

VIDA OGNJENOVIĆ: DANAS IMA VIŠE RAZLOGA ZA BUNT

29.07.2019.

MINISTAR VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BiH MIRKO ŠAROVIĆ: ZAŠTO NE BISMO TUŽILI HRVATSKU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović: Zašto ne bismo tužili Hrvatsku

/////////////////////////////


///////////////////////


////////////////////////

/////////////////////


///////////////////////


//////////////////////

29.07.2019.

STO GODINA JUGOSLAVIJE: OSUĐENA NA PROPAST I PRE NEGO ŠTO JE STVORENA...

29.07.2019.

OTVORENA PITANJA PLENKOVIĆU: OTKRIJTE JAVNOSTI DOKUMENTE DA SE SAZNA JE LI VLADA HRVATSKE SAUČESNIK KRIMINALA U ALUMINIJU!

29.07.2019.

KOLIKO SE ČITA U DOBA MOBILNIH TELEFONA?

29.07.2019.

DA LI SE PRIBLIŽAVA KRAJ VELIKOM DIKTATORU, NACI-FAŠISTI, ŠOVINISTI I NEGATORU GENOCIDA 'MILORADU DODIKU'?

DODIK ĆE SVU KOSU POČUPATI: Bivša ambasadorica u BiH Maureen Cormack postala specijalna savjetnica najvažnijeg Trumpovog čovjeka na Balkanu

Maureen Cormack imenovana je za specijalnog savjetnika u kabinetu vršitelja dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Phillipa ReekeraDODIK ĆE SVU KOSU POČUPATI: Bivša ambasadorica u BiH Maureen Cormack postala specijalna savjetnica najvažnijeg Trumpovog čovjeka na Balkanu

U kabinet čovjeka koji je direktno nadležan za politiku SAD-a na Balkanu, Cormack je došla iz tima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, gdje je, kako je saopćeno, radila na „važnim pitanjima“.

Iako se najavljivalo da je Maureen Cormack dio „stare administracije“ i da će njena diplomatska karijera za vrijeme Trumpove vlasti biti stopirana, očigledno je da se njezino iskustvo i mišljenje i dalje cijeni u Washingtonu.

Podsjećamo, Cormack je ostala upamćena po tome što su za vrijeme njenog mandata uvedene sankcije, tada predsjedniku Republike Srpske, a danas srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

(SB / Insajder)

28.07.2019.

MILORAD DODIK USLOVLJAVA FORMIRANJE VLASTI, A DRAGAN ČOVIĆ SERVISIRA NJEGOVU POLITIKU

Dodik uslovljava formiranje vlasti, a Čović servisira njegovu politiku

Dodik uslovljava formiranje vlasti, a Čović servisira njegovu politiku
Foto: Vijesti.ba
Lider SNSD-a Milorad Dodik je taj koji uslovljava formiranje vlasti, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović samo servisira njegovu politiku opstruiranja države BiH, koja je na tragu velikodržavnih interesa iz 90-ih godina.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Esad Bajtal, naglasivši da, kad se govori o (ne)formiranju vlasti, nema uslovljavanja u množini.

- Jedini je Dodik taj koji uslovljava. Podsjetimo, Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir potpisan je u Briselu 14. decembra 2006., a potpisao ga je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Dvije godine poslije, Nikola Špirić, kao predsjedavajući Vijeća ministara, potpisao je i "Inicijativni dokument za Intenzivirani dijalog između BiH i NATO-a". A Radmanović u junu 2009. potpisuje i formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). Uprkos svemu tome, SNSD odbija aktivaciju MAP-a, a hoće da za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH "instalira" Zorana Tegeltiju koji je javno, kako smo to mogli čitati, protiv MAP-a. To je jezik činjenica. Sve ostalo je otvoreno ili sofisticirano blefiranje domaće i svjetske javnosti. Prema tome, onaj ko ne priznaje raniji dogovor i vlastiti potpis, on je taj koji uslovljava i niko više - kaže Bajtal.

Naš sagovornik ističe da je Dodik formiranje vlasti uslovio "zato što mu odgovara da država ne funkcioniše, jer je javno ne priznaje, a istovremeno, za "debele pare", sjedi na njenom čelu".

Bajtala nimalo ne čudi činjenica da ni skoro deset punih mjeseci od izbora nije formirana vlast. Nije to ništa novo, kaže, slična iskustva imali smo i ranije.

- Vlast u BiH nikad nije formirana u onim rokovima u kojim se to formira u normalnim zemljama i društvima. Ta inercija dolazi iz banalne činjenice da u ovoj zemlji postoje i aktivno djeluju moćne političke strukture i pojedinci koji servisiraju komšijsko-susjedske interese, tako što na sve načine opstruiraju rad bh. institucija, odnosno disfunkcionaliziraju državu BiH - dodaje Bajtal.

Neformiranje vlasti, navodi, zapravo je vrlo dobra varijanta tog susprezanja i potiskivanja države iz prvog plana i njenog indirektnog negiranja. Na bh. sceni, ocjenjuje, nisu prisutne politike, ni ideologije, niti borbe ideja, već prvenstveno interesne borbe.

- U tim borbama bore se dobro organizovane krimi-interesne etno-grupe, koje se u javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke i partije. Prema tome, opstrukcija vlasti takvima je dobrodošla jer oni imaju svoje posebne, stranačko-grupne i personalne interese, koji su im važniji od javnog, državnog i opšteg interesa građana. A interes građana je da se vlast formira i da izabrani predstavnici konačno počnu raditi ono što su obećavali u svojim predizbornim kampanjama - potcrtava Bajtal.

Ne čude ga, ističe, ni konstantna politička prepucavanja u medijima, koja su na bh. sceni, kako kaže, prisutna otkako znamo za etno-politike.

- Sve je to na liniji njihovih grupno-stranačkih interesa. Oni naprosto ostaju na vlasti radili - ne radili, formirali vlast ili je ne formirali, a međuvrijeme od izbora pa do trenutka uspostave vlasti, koju opstruiraju, popunjavaju uzajamnim nadmudrivanjima, kako bi zabavili nezaposlene, gladne i ponižene - poručio je Bajtal.

U normalnoj zemlji, napominje, građani bi se ozbiljno zapitali zašto vlast nakon toliko vremena nije formirana, organizovali bi proteste ili na neki drugi demokratski način izrazili svoje nezadovoljstvo. Ovako, zabavljeni njihovim prepucavanjima, pasivno čekaju uvijek iznova obećavane im rokove tog formiranja.

- Vlastodršci neformiranjem vlasti ne gube ništa. Njihova primanja i prenadležnosti i bezbrojne privilegije se nesmetano realizuju. Gube, dakle, samo građani. Svakodnevna prepucavanja samo anestetiziraju svijest prosječnog građanina, odnosno poslušnog etno-podanika koji svoju pasivnost razumije kao oblik obavezujućeg etno-patriotizma, s kojim se nije uputno igrati - dodaje Bajtal.

Prokomentarisao je i mogućnost nove parlamentarne većine na nivou BiH, koja bi umjesto SNSD-a podrazumijevala SDS.

- Štagod je u skladu sa zakonom i demokratskim principima, neka se uradi. Sve je bolje nego da se ne radi ništa. Dakle, ako imaju mogućnost da realizuju tu novu većinu, zašto da ne? Pa nije niko Bogom dan da baš on mora biti vlast - stava je Bajtal.

Na etno-principu, konstatuje, ništa ne može biti dugog vijeka, pa se ni za tu eventualnu novu većinu ne može tvrditi da će potrajati.

- Ali neka se formira, ako ima demokratskih i zakonskih uslova i pretpostavki za takvo formiranje. A da li će se time nešto, za građane i državu, bitno riješiti - ostaje upitno. Istina, voda će se malo uzburkati, malo će se politikantskog mulja dići na površinu, možda manje nego što ga sad ima, ali u svakom slučaju, bit će ga sasvim dovoljno da ovdašnje politike mogu nastaviti loviti u mutnom. E upravo u tome i jeste smisao tog mulja i njihovih svakodnevnih političkih prepucavanja u javnom i političkom polju - zaključuje Bajtal u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

28.07.2019.

LARISA CERIĆ OSVOJILA SREBRNU MEDALJU NA GRAND PRIXU U ZAGREBU

Larisa Cerić osvojila srebrnu medalju na Grand prixu u Zagrebu

Larisa Cerić osvojila srebrnu medalju na Grand prixu u Zagrebu
Foto: Vijesti.ba
Nakon dvije srebrene medalje s nedavno održanih Evropskih olimpijskih igara i Evropskog prvenstva, Larisa Cerić danas se u Zagrebu s četiri pobjede plasirala u finale velikog Grand Prixa gdje su učestvovali najbolji sportisti svijeta.

Ipak, zbog povrede ramena, koju je zadobila u meču za ulazak u finale, ljekar IJF-a joj je predložio da ne nastupi u finalu pa je Larisa na kraju osvojila srebrnu medalju te nove bodove za svjetsku ranking listu i olimpijske igre.

Uz postojeći ranking Larisa već odavno ima bodove za Olimpijske igre, ali to mora održavati do kraja kvalifikacijskog ciklusa, odnosno do maja 2020.

Uz Larisu na Grand Prixu je bila njena trenerica Arijana Jaha i predsjednik saveza Branislav Crnogorac.

Od judo reprezentativaca na velikom Grand Prixu nastupili su i Petar Zadro i Harun Sadiković, ali i pored dobrih borbi koje su pružila ova naša dva reprezantivca nisu se uspjeli plasirati u drugi krug.

Uz njih su bili treneri Zeljko Zadro i kapiten bh. muškog tima Ibro Miladin, saopćeno je iz Judo saveza BiH.

Inače, učešće na ovogodišnjem Grand prixu uzelo je 88 zemalja i 580 takmičara.


(Vijesti.ba)

28.07.2019.

OTVOREN KULTURNO-EDUKATIVNI CENTAR MEDžLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE GLAMOČ

28.07.2019.

PIRALEN U "INCELU" EKOLOŠKA BOMBA

Piralen u "Incelu" ekološka bomba

Piralen u "Incelu" ekološka bomba
Mirko Šarović
"Piralen je prava ekološka bomba i mnogo veća opasnost po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta ne samo Banjaluke nego i šireg prostora. O ovoj činjenici moramo voditi računa kako ovaj slučaj ne bi imao i međunarodne implikacije" istakao je ministar Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović komentarišući aktuelnu situaciju oko industrijskog otpada u krugu fabrike "Incel" u Banjaluci upozorio je danas u Bjeljini da je problem sa otrovom piralenom u "Incelu" mnogo veći nego što i možemo zamisliti.

"Ovaj najteži industrijski otpad je prava ekološka bomba i mnogo veća opasnost po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog svijeta ne samo Banjaluke nego i šireg prostora. Postoje ozbiljne sumnje da ovaj nezbrinuti otrovni materijal sadrži i teške metale koji se u prirodi prenose na drugačiji način nego što je to klasicno zagađivanje zemljišta. O ovoj činjenici moramo voditi računa kako ovaj slučaj ne bi imao i međunarodne implikacije" istakao je ministar Šarović.

Ministar Šarović je ukazao da je Republika Srpska trebala odgovornije da postupi u otklanjanju industrijskog otpada.

"Prava je šteta što nismo u 2013. godini iskoristili veliki projekat UNDP-a koji je Bosni i Hercegovini obezbijedio sredstva za prikupljanje 200 tona opasnog industrijskog otpada i njegov transport i uništavanje u Francuskoj. Federacija BIH je prijavila i prikupila približno 100 tona opasnog industrijskog otpada, a Republika Srpska nažalost samo 10-ak tona, ali ne i iz `Incela`. Zašto su građani Banjaluke nepotrebno izloženi riziku dodatnih 6 godina to je pitanje za druge", pojasnio je ovu vrlo dramatičnu situaciju ministar Šarović.


(Vijesti.ba / BN)

28.07.2019.

BIK MEDONJA PONOVO POBIJEDIO U BORBAMA NA ČEVLJANSKOJ KORIDI

Bik Medonja ponovo pobijedio u borbama na Čevljanskoj koridi

Bik Medonja ponovo pobijedio u borbama na Čevljanskoj koridi
Foto: FENA
Bik Medonja, čiji je vlasnik privatnik iz Olova Habib Bjelić, pobijedik je na Čevljanskoj koridi.

On je u finalnoj borbi pobijedio bika Perana, Rešada Porče iz Visokog, saopćili su organizatori.

- Hiljade ljudi, ljubitelja borbi bikova i vašara iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja - Srbije, Hrvatske i Crne Gore, danas je uživalo na Čevljanskom polju. Ovo veliko veselje nije pokvarila ni kiša. Nadam se da će svi naši posjetioci bez problema stići svojim kućama i da će se svi oni i naredne godine vratiti na Čevljansku koridu, ali i povesti svoju rodbinu i prijatelje - kazao je organizator Besim Gljiva.


(Vijesti.ba / FENA)

28.07.2019.

ODRŽANI SU TRADICIONALNI 453. VISINSKI SKOKOVI SA STAROG MOSTA

28.07.2019.

STO GODINA JUGOSLAVIJE: OSUĐENA NA PROPAST I PRE NEGO ŠTO JE STVORENA...

28.07.2019.

MOST: DA LI JE DANAS ILUZORNO GOVORITI O POMIRENJU SRBA I ALBANACA?

28.07.2019.

29.7.2019. GODINE KREĆU PRVE HADžIJE IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Sutra kreću prve hadžije iz BiH

Sutra kreću prve hadžije iz BiH
Foto: Agencije

Dvanaest aviona bh. kompanije FlyBosnia prevest će 1.680 bosanskih hadžija direktnim letovima s Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Medine.

Letovi su planirani za 29., 30., 31. juli i 1. august, potvrdili su medijima iz Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Tri leta zakazana su za ponedjeljak 29. jula, u 7.15, 8.30 i 22.20 minuta. U tim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Dan kasnije, 30. jula bit će organiziran jedan jutarnji let u 10.15 za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10.00 i 10.15, te navečer u 22.15 i 22.30. Ti letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet. U posljednjem desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovat će drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 1. augusta raspoređena su dva leta, u 10.00 i 10.15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.


(Vijesti.ba / FENA)

28.07.2019.

HDZ IZBJEGAVA PREPORUKE EK, "LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE" JE IZMIŠLJOTINA ISMIJANA U EVROPSKOJ UNIJI EU

HDZ izbjegava preporuke EK, "legitimno predstavljanje" je izmišljotina ismijana u EU

HDZ izbjegava preporuke EK, "legitimno predstavljanje" je izmišljotina ismijana u EU
Foto: Vijesti.ba

Javnosti je dobro poznato da je objavljivanjem Mišljenja Evropske komisije politika koja je obmanjivala domaću javnost o tome kako se, navodno, treba obezbijediti tzv. „legitimno političko predstavljanje naroda doživjela pred institucijama EU brutalan i bolan poraz.

 Stoga kada se god govori o Izbornom zakonu mora se znati da je ono što pominje HDZ u potpunoj suprotnosti sa EU, te ga gospoda iz HDZ-a od preporuka Evropske komisije bježi kao đavo od križa.

Hrvati imaju pravo da glasaju za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, a i Bošnjaci imaju pravo da glasaju za člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Biračko pravo ne proističe iz pripadništva naciji već iz same činjenice da svaki čovjek kao građanin može da bira koga želi.

U Mišljenju Evropske komisije, bez mogućnosti drugačijih i slobodnijih interpretacija postoji jasna analiza šta to u našoj zemlji nije usklađeno sa evropskim standardima.

Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora zvaničnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu, a što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, stoga nije moguće dodatno jačanje etničkog modela po mišljenju Evropske komisije.

Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezervisan isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što, po mjerama i prekorukama EK zahtijeva neophodne reforme kako bi se svim građanima BiH obezbijedila konzumacija njihovih političkih prava u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava iz paketa Sejdić-Finci i druge vezane presude.

Iz toga je vrlo jasno da su te preporuke ujedno brutalan poraz HDZ- ove anticivilizacijske politike koja je lažima, što se vidi iz propale apelacije Borjane Krišto, uvjeravala domaću javnost da se treba obezbijediti „legitimno političko predstavljanje naroda.

Izbor delegata u domove naroda, takođe je u Mišljenju ocijenjen na način da je u suprotnosti sa evropskim standardima, kao i to da je pozivanje na „vitalni nacionalni interes“ element koji otežava donošenje svih zakona, a time i onih koji se tiču evropske pravne stečevine, čime se vidno traži izmjena zakonodavne uloge domova naroda.

Podsjećamo da su ključni dio Mišljenja zaključci i preporuke gdje se prva od njih odnosi na potrebu izmjene Izbornog zakona, ali u skladu sa evropskim a ne neosovjetskim i južnoafričkim standardima, pri tome uvažavajući preporuke Venecijanske komisije koje se tiču izbornog zakonodavstva.

Također, podsjećamo da je Venecijanska komisija tokom prošlogodišnjih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, rekla da pitanje iz odluke „Božo Ljubić“ treba riješiti Federacija Bosne i Hercegovine, što je u skladu sa prijedlogom koji je artikulisan kroz DF-ov i SDP-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u FBiH, ali taj prijedlog zakona su tzv. „promicatelji evropskih vrijednosti“, u njima znanoj proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa skinuli sa zasjedanja Doma naroda.

Izmišljanjem za Evropu nepostojećih termina kao tzv “legitimno predstavljanje naroda, HDZ zapravo poništava kandidatski status BiH i odlaže ga na ko zna koje vrijeme, kao i daljnji evropski put BiH.(Vijesti.ba )

28.07.2019.

PROF. DR. IVO KOMŠIĆ : ZAŠTO SE SLAVE RATNI ZLOČINCI ZAŠTO SVIJETŠUTI O TOME?

28.07.2019.

FRA MILE BABIĆ : ŽIVOT AKO NIJE ZAJEDNIČKI, ONDA NIJE ŽIVOT

28.07.2019.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ: NIJE SRBIJA UŠLA U SREBRENICU DA 8 HILJADA LJUDI UČI SADITI CVIJEĆE

28.07.2019.

KO TO KAŽE DA SRBIJA NE UME DA LAŽE

KO TO KAŽE DA SRBIJA NE UME DA LAŽEKO TO KAŽE DA SRBIJA NE UME DA LAŽE

Foto šg

Laž je branitelj histerije laži unesene u srpske udžbenike istorije, akademske manifeste, državne dokumente, televizijske emisije, novinske članke. Srbijansko društvo se mora preispitati kao optuženik od svog potomstva koje treba izaći pred etički sud nove generacije. Zbog toga je Hannah Arendt tvrdila da je moguće ostati moralan jedino kroz neposluh, odnosno postavljanjem načela moralnosti i istine iznad svih ostalih, ma koliku cijenu morali platiti. Srbija čeka takvu generaciju koja će prekinuti laž svojih očeva!

Strateško poricanje zločina radi pogubne velikosrpske politike ’90-ih nijednog trenutka nije došlo u pitanje. Iza nje stoji moćna medijsko-akademska mašinerija koja to radi vrlo predano i lojalno svim postratnim državnim vladama, pa je došao na red i Vučićev režim. Isti oni koji su tih kobnih godina pozivali ljude na rat, sipali mržnju u svojim kolumnama i intervjuima, plasirali nebulozne priče o srpskoj ugroženosti, izmišljali gnusne stvari kako se srpska djeca bacaju lavovima u sarajevskom ZOO vrtu, tako danas sa istom strašću negiraju zločine, a presuđene ubice predstavljaju kao nevine. Najnovija epizoda beščašća objavljena je 4. marta u državotvornim Večernjim novostima pod naslovom “EKSKLUZIVNO: Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista”. Onda i sada u takvoj mašineriji na čelu je bio  Milorad Vučelić, Miloševićev lični Gebels, aktuelni glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti.

U tekstu se negira odgovornost generala Novaka Đukića za masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine i osporava pravosnažna presuda Suda BiH koji je Đukića za ovaj zločin 2014. godine osudio na 20 godina zatvora. Večernje novosti se pozivaju na “ekspertnu analizu” pod nazivom “Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija” koju potpisuje general Ilija Branković, a u kojoj se navodi da na Tuzlanskoj kapiji tog dana uopšte nije eksplodirala granata, već da je “u pitanju simultana teroristička eksplozija”, pa je “vrlo moguće” da je “na trgu punom ljudi, zapravo, bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija”. Ništa novo za oficijelni diskurs kulture laži i poricanja, koju ne zanimaju sudski utvrđene činjenice, iskazi svjedoka i dokazana forenzička istina. Vučelić je dobro iščitao “oca nacije” Dobricu Ćosića kreatora doktrine laži. Doktrina koja treba da opravda krvave ruke pred domaćom i svjetskom javnošću, što je sve programski i obznanio Ćosić u knjizi “Bosanski rat”. Bez stida on masakre na Markalama u Sarajevu i Kapiji u Tuzli pripisuje “samogranatiranju muslimana” čime dostiže vrhunac njegove patološko-perverzne mašte upotrebljene u dnevno političke svrhe sa idejom “istorijskog spasa” Srba. On kao autor apodiktično piše: “Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž”.  Zatim Ćosić ubjeđujući sunarodnjake u sveistinotost opravdane laži kaže još i ovo: “U ovoj zemlji svaka laž postaje istina”, siguran da je samo treba ponoviti hiljadu puta i biti uporan u tim lažima. Dakle, bez stida, pokušao je kreirati ličnu kartu Srba i Srbije čiji je državni interes laž, pa je svojevrsnu odu laži pjesnički i nadahnuto napisao ovako:

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga.
Lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu;
Lažemo zbog poštenja;
Lažemo zbog slobode;
Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije;
Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno;”

Nisam siguran da je Ćosić uspio u svojoj nakani stvaranja ontološke laži kao etno monolitne kategorije, više je opisao sebe i sistematsku laž kao politički putokaz novim političkim elitama koje treba da se sakriju kukavički i karijeristički iza naroda. On je slika i prilika Louisa Darquiera Pellepoxa, nekadašnjeg komesara vlade u Vichyju nadležnog za jevrejska pitanja tokom 1942., lično odgovornog za deportaciju 70.000 Jevreja. Darquier je poricao sve, u intervju kojeg je dao u Expressu 1978. godine kaže: “Kako su fotografije nagomilanih leševa montirane, kako su statistike o pobijenim milijunima Jevreja izmišljene od samih Jevreja i njihovih lobista koji su oduvijek željni publiciteta, sažaljenja i obeštećenja, da je deportacija sa njegovim potpisom možda i bilo, ali da nije znao u kojem smjeru i sa kakvim ishodom; da su plinske komore postojale u Auschwitzu, da, ali u njima su se uništavale vaške…itd.”

Ovaj bijednik i ništarija je dugo vremena nesmetano živio u Španiji, ali se u njemu može prepoznati tipična slika čovjeka koji je uvijek spreman lagati u javnosti, na kraju to čini i privatno, čak i samom sebi kako bi izgradio prihvatljivu istinu koja mu može omogućiti život u miru. Ćosić laže i iz svojih, istorijsko-idejnih razloga i politikantskih pobuda u kojem Bosnu vidi kao privremenu tvorevinu, a Republiku Srpsku kao nacionalnu utjehu, teritorijani trijumf za sveopšti poraz. Zato se treba lagati, da bi se ostvario u miru ratni cilj, jer laž je poput granate koja ne samo da ubija po drugi put žrtve, već to sada čini i njihovim porodicama. Laž razara mogućnost izgradnje povjerenja, rađanja politika mira, potom destabilizira BiH koja ima budućnost ako se zločinci privedu pravdi, kako ne bi potomstvu ostavila u nasljeđe svijet ubica. Znao je to Ćosić dobro, pa je  morao da laže uprkos svemu viđenom i ostavi to u amanet svojim sljedbenicima kako bi post festum nastavili negirati svjetski dokazane fakticitete, zabilježene pred mnoštvom tv kamera i foto aparata, ovjekovječene kao riječ i slika o neporecivom zločinu. Naravno, sve je to pravno presudio i moralno osudio civilizovani svijet, ali ne i današnja Srbija koja štiti ubicu pred Višim sudom u Beogradu gdje se već godinama vodi postupak na kojem se razmatra preuzimanje služenja dvadesetogodišnje Đukićeve kazne, ali bez ikakvog rezultata. I tako već godinama. Riječi poricanja zamijenili su rafalne metke i zvižduke granata, kontinuirana laž pretvara mir u novo vođenje rata drugim sredstvima. George Orwel je u svojim ratnim dnevnicima opisivao selektivnost ljudske pažnje, sjećanja i osjetljivosti. Posljedica takvog stajališta je propadanje u moralni bezdan i besramnost. U dijalogu Leonidasa Donkisa i Zygmunta Baumana govori se o uznemirujućem fenomenu koje je duboko ukorijenjeno u manifestacijama tekućeg zla, a radi se o nemoralnim oportunistima koji se predstavljaju kao mučenici i disidenti, kojima fašizam i radikalni nacionalizam jesu dekadentni životni izbor. U svojoj knjizi “Tekuće zlo” navode primjer nama dobro poznatog ruskog pisca Eduarda Limonova koji je pucao snajperom po građanima Sarajeva, inače on je utemeljitelj neofašističke stranke u Rusiji koja se u početku snažno suprostavljala Kremlju i Putinu, kako bi naposljetku prihvatio ruskog predsjednika kao svog junaka. U autobigrafskoj fikciji “To sam ja Eddie”, Limonov zapisuje: “Nemam ni srama ni savjesti, pa me savjest ni ne muči”. Koliko se srpskih političara može ogledati u ovoj rečenici, objašnjavajući fenomen ljudi poput Limonova, kojeg odlikuje istinski nemoral i odsustvo osjećaja srama, jer prikloniti se zlu znači napraviti izbor da pronađeš sebe unutar gomile kojom vlada masovna histerija. Laž je branitelj histerije laži unesene u srpske udžbenike istorije, akademske manifeste, državne dokumente, televizijske emisije, novinske članke. Srbijansko društvo se mora preispitati kao optuženik od svog potomstva koje treba izaći pred etički sud nove generacije. Zbog toga je Hannah Arendt tvrdila da je moguće ostati moralan jedino kroz neposluh, odnosno postavljanjem načela moralnosti i istine iznad svih ostalih, ma koliku cijenu morali platiti. Srbija čeka takvu generaciju koja će prekinuti laž svojih očeva!

28.07.2019.

MONUMENTALIZACIJA ZLOČINA

MONUMENTALIZACIJA ZLOČINAMONUMENTALIZACIJA ZLOČINA

Monumentalizacijom zločinaca i fašističkih kolaboracionista ubija se civilizacijska supstanca BiH generirana iz emancipatorskog i državotvornog nasljeđa ZAVNOBIH-a kao historijske lekcije zajedničke prošlosti za institucionalno razumijevanje jedinstva različitosti, složenog nacionalnog dizajna i prihvatanja ove države kao teritorije koja je na svakom pedlju podjednako dom svima.

U Bileći je otkriven i osveštan spomenik ratnom zločincu i četničkom komandantu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Tom prilikom poručeno je da se spomenikom, kao i cjelokupnim Ravnogorskim parkom, ne žele izazivati novi sukobi, već se traži konačno pomirenje unutar srpskog naroda. Ovo nije prvi spomenik zločinačkom četničkom generalu u Bosni i Hercegovini. Spomenici se nalaze širom bh. entiteta Republika Srpska, kao i u Brčko distriktu na pravoslavnom groblju. Spomen-česma je u Bijeljini, spomen-kompleks je u Urduljama kod Višegrada, te spomen-ploča na planini Ozren. Veliki broj ulica u gradovima u Republici Srpskoj nose imena po Mihailoviću i do danas vlast u tom entitetu ne pokazuje ni volju ni želju za promjenom postojećeg stanja već kontinuirano radi na monumentalizaciji zločina. Time se vlast SNSD-a u RS-u jasno odredila u postojeći sukob sjećanja u Srbiji koji se upravo “lomi” oko četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Malo koja priprema za rat teče bez pomoći prošlosti, pa se ovogodišnji moto “učimo iz povijesti” izuzetno značajnog i korisnog History Festa u Sarajevu čini paradoksalnim za okolnosti u kojima živimo.

Kraj 80-ih bio je u Jugoslaviji u znaku idejne pripreme potonjih sukoba, a smisao sukoba tražen je u prošlosti. Onda kao i sada u javnom prostoru su dominirale plaćene grupe historijskih revizionista koje raspolažu mogućnošću da kolektivnom pamćenju nametnu željeni hegemoni smisao. Novostvorene elite izašle iz krvavog etnocentričnog državnog koncepta i dalje imaju monopol na tumačenje prošlosti zahvaljujući privilegovanom pristupu medijima i strateškim ustanovama. Nije nevažno pomenuti da se radi na planskom registrovanju naručenih akademskih historičara intelektualnog dometa švercera prošlošću kojima se upravo Drugi svjetski rat javlja kao središnje mjesto sjećanja. Na ovaj način povećava se opasnost od eskalacije novog nasilja kao đavoljeg kruga zločina, jer se etablira kultura smrti i poraza. Produžava se stanje nedovršenog rata iz 90-ih, pa imamo umjesto djelatnog, pozitivnog mira na sceni jednu negativnu atmosferu kroz odsustvo rata uz vječito vraćanje istog.

Ne treba gajiti nikakve nade da će u gotovo nepostojećoj javnosti, bilo kakvi argumenti, historijski fakti ili čestiti istupi vrsnih historičara i intelektualaca demitologizirati nacionalnu historiju, ali mislim da nema ništa gore od mirenja sa nacionalizmom koji se nameće kao “prirodno stanje” za BiH.

Mi smo imali prijeratnu građansku kulturu kao činjenicu da je samo 3% građana živjelo u monoetničkim sredinama, što se sada dokida kvazinarativom da nikada nismo imali taj kvalitet i vrstu života. Monumentalizacijom zločinaca i fašističkih kolaboracionista ubija se civilizacijska supstanca BiH generirana iz emancipatorskog i državotvornog nasljeđa ZAVNOBIH-a kao historijske lekcije zajedničke prošlosti za institucionalno razumijevanje jedinstva različitosti, složenog nacionalnog dizajna i prihvatanja ove države kao teritorije koja je na svakom pedlju podjednako dom svima. BiH treba zajedničku kulturu sjećanja i ona može biti samo antifašistička. Antifašizam mora da izađe iz medijske i političke ilegale i konkretno se suprotstavi instucionaliziranju fašizma.

Spomenici koji niču zločincima iz Drugog svjetskog rata kao i iz rata 90-ih jesu estetika i etika aktuelne vlasti koja kič kulturu okamenjuje s velikom dozom mržnje mijenjajući fizionomiju partizanske Bosne u lice novog fašizma! Takav fašizam već decenijama iskorištava ljude na znakovit način: vladavinom laži! Današnje fašiste prepoznajemo po majstorstvu u umijeću laganja, relativizaciji zločina i falsifikovanju prošlosti. Oni koji podižu spomenike zlu jesu smrtonosni bacil koji se zove fašizam na koji moramo biti otporni. Na to nas obavezuje historija ove zemlje!

28.07.2019.

DINO MUSTAFIĆ : SRBIJANSKO DRUŠTVO SE MORA PREISPITATI KAO OPTUŽENIK OD SVOG POTOMSTVADino Mustafić : Srbijansko društvo se mora preispitati kao optuženik od svog potomstva

Strateško poricanje zločina radi pogubne velikosrpske politike ’90-ih nijednog trenutka nije došlo u pitanje. Iza nje stoji moćna medijsko-akademska mašinerija koja to radi vrlo predano i lojalno svim postratnim državnim vladama, pa je došao na red i Vučićev režim.

Piše : Dino Mustafić (Tačno)

Isti oni koji su tih kobnih godina pozivali ljude na rat, sipali mržnju u svojim kolumnama i intervjuima, plasirali nebulozne priče o srpskoj ugroženosti, izmišljali gnusne stvari kako se srpska djeca bacaju lavovima u sarajevskom ZOO vrtu, tako danas sa istom strašću negiraju zločine, a presuđene ubice predstavljaju kao nevine. Najnovija epizoda beščašća objavljena je 4. marta u državotvornim Večernjim novostima pod naslovom “EKSKLUZIVNO: Smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista”. Onda i sada u takvoj mašineriji na čelu je bio  Milorad Vučelić, Miloševićev lični Gebels, aktuelni glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti.

U tekstu se negira odgovornost generala Novaka Đukića za masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine i osporava pravosnažna presuda Suda BiH koji je Đukića za ovaj zločin 2014. godine osudio na 20 godina zatvora. Večernje novosti se pozivaju na “ekspertnu analizu” pod nazivom “Diverzija na tuzlanskom Trgu kapija” koju potpisuje general Ilija Branković, a u kojoj se navodi da na Tuzlanskoj kapiji tog dana uopšte nije eksplodirala granata, već da je “u pitanju simultana teroristička eksplozija”, pa je “vrlo moguće” da je “na trgu punom ljudi, zapravo, bilo sedam istovremeno koordinisanih detonacija”.

Ništa novo za oficijelni diskurs kulture laži i poricanja, koju ne zanimaju sudski utvrđene činjenice, iskazi svjedoka i dokazana forenzička istina. Vučelić je dobro iščitao “oca nacije” Dobricu Ćosića kreatora doktrine laži. Doktrina koja treba da opravda krvave ruke pred domaćom i svjetskom javnošću, što je sve programski i obznanio Ćosić u knjizi “Bosanski rat”. Bez stida on masakre na Markalama u Sarajevu i Kapiji u Tuzli pripisuje “samogranatiranju muslimana” čime dostiže vrhunac njegove patološko-perverzne mašte upotrebljene u dnevno političke svrhe sa idejom “istorijskog spasa” Srba.

On kao autor apodiktično piše: “Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž”.  Zatim Ćosić ubjeđujući sunarodnjake u sveistinotost opravdane laži kaže još i ovo: “U ovoj zemlji svaka laž postaje istina”, siguran da je samo treba ponoviti hiljadu puta i biti uporan u tim lažima. Dakle, bez stida, pokušao je kreirati ličnu kartu Srba i Srbije čiji je državni interes laž, pa je svojevrsnu odu laži pjesnički i nadahnuto napisao ovako:

“Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga.
Lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu;
Lažemo zbog poštenja;
Lažemo zbog slobode;
Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije;
Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno;”

Nisam siguran da je Ćosić uspio u svojoj nakani stvaranja ontološke laži kao etno monolitne kategorije, više je opisao sebe i sistematsku laž kao politički putokaz novim političkim elitama koje treba da se sakriju kukavički i karijeristički iza naroda. On je slika i prilika Louisa Darquiera Pellepoxa, nekadašnjeg komesara vlade u Vichyju nadležnog za jevrejska pitanja tokom 1942., lično odgovornog za deportaciju 70.000 Jevreja. Darquier je poricao sve, u intervju kojeg je dao u Expressu 1978. godine kaže: “Kako su fotografije nagomilanih leševa montirane, kako su statistike o pobijenim milijunima Jevreja izmišljene od samih Jevreja i njihovih lobista koji su oduvijek željni publiciteta, sažaljenja i obeštećenja, da je deportacija sa njegovim potpisom možda i bilo, ali da nije znao u kojem smjeru i sa kakvim ishodom; da su plinske komore postojale u Auschwitzu, da, ali u njima su se uništavale vaške…itd.”

Ovaj bijednik i ništarija je dugo vremena nesmetano živio u Španiji, ali se u njemu može prepoznati tipična slika čovjeka koji je uvijek spreman lagati u javnosti, na kraju to čini i privatno, čak i samom sebi kako bi izgradio prihvatljivu istinu koja mu može omogućiti život u miru. Ćosić laže i iz svojih, istorijsko-idejnih razloga i politikantskih pobuda u kojem Bosnu vidi kao privremenu tvorevinu, a Republiku Srpsku kao nacionalnu utjehu, teritorijani trijumf za sveopšti poraz.

Zato se treba lagati, da bi se ostvario u miru ratni cilj, jer laž je poput granate koja ne samo da ubija po drugi put žrtve, već to sada čini i njihovim porodicama. Laž razara mogućnost izgradnje povjerenja, rađanja politika mira, potom destabilizira BiH koja ima budućnost ako se zločinci privedu pravdi, kako ne bi potomstvu ostavila u nasljeđe svijet ubica. Znao je to Ćosić dobro, pa je  morao da laže uprkos svemu viđenom i ostavi to u amanet svojim sljedbenicima kako bi post festum nastavili negirati svjetski dokazane fakticitete, zabilježene pred mnoštvom tv kamera i foto aparata, ovjekovječene kao riječ i slika o neporecivom zločinu.

Naravno, sve je to pravno presudio i moralno osudio civilizovani svijet, ali ne i današnja Srbija koja štiti ubicu pred Višim sudom u Beogradu gdje se već godinama vodi postupak na kojem se razmatra preuzimanje služenja dvadesetogodišnje Đukićeve kazne, ali bez ikakvog rezultata. I tako već godinama. Riječi poricanja zamijenili su rafalne metke i zvižduke granata, kontinuirana laž pretvara mir u novo vođenje rata drugim sredstvima. George Orwel je u svojim ratnim dnevnicima opisivao selektivnost ljudske pažnje, sjećanja i osjetljivosti. Posljedica takvog stajališta je propadanje u moralni bezdan i besramnost. U dijalogu Leonidasa Donkisa i Zygmunta Baumana govori se o uznemirujućem fenomenu koje je duboko ukorijenjeno u manifestacijama tekućeg zla, a radi se o nemoralnim oportunistima koji se predstavljaju kao mučenici i disidenti, kojima fašizam i radikalni nacionalizam jesu dekadentni životni izbor.