Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.06.2019.

RAJKO CEROVIĆ: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SPC CRTA KARTU VELIKE SRBIJE I PLANIRA HAOS

Cerović: SPC crta kartu velike Srbije i planira haos

Cerović: SPC crta kartu velike Srbije i planira haos
Rajko Cerović / Vijesti.ba
Poruka predsjednika Crne Gore da će se obnoviti autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, te da će tako ispraviti istorijska nepravda izazvala je brojne reakcije.

Komentarišući aktuelna dešavanja publicista i književnik Rajko Cerović ima nekoliko jasnih poruka -autokefalnost CPC mora da se obnovi, da se ispravi istorijska nepravda, te da je državi dozlogrdilo jer SPC na silu hoće da pravi veliku Srbiju, te da crta mapu te i takve tvorevine.

Cerović u izjavi za portal CdM tvrdi da država dugo nije bila spremna na ovaj korak, ali da se na ovaj korak odlučila kada joj je toliko dozlogrdila Srpska pravoslavna crkva, kada na silu hoće da stvori veliku Srbiju, kada u Srbiji državu Crnu Goru posmatraju kao unutrašnje pitanje Srbije, kad Srpska pravoslavna crkva pravi arhitekturu velike Srbije.

"Pojedine eparhije Srpske crkve u Crnoj Gori nemaju centar u crnogorskoj državi, nego ili u Hercegovini ili Srbiji. To je iscrtana karta velike Srbije. Srpska crkva najviše zbog toga postoji, to je njena uloga. To vjersko je potpuno zanemarljivo, to je politička organizacija koja želi da napravi to što Đukanović precizno kaže da je njihov plan.
Vidjećete šta će se dogoditi na Trojčin dan. Doći će tu ljudi iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije. To je sve ono što traži veliku Srbiju. To je sve ono što pošto-poto brani sadašnje jahaće pozicije SPC u Crnoj Gori. Srpski šovinizam", kaže Cerović.

On ima jasnu poruku - ako Crna Gora hoće da opstane kao država, ne može da trpi ovaj status SPC u Crnoj Gori.

"Radi se o porobljivačkoj instituciji koja kako je stupila 1918. tako i danas radi šta hoće. Devastira nam hramove crnogorske. Pokušava da sve preinači. Crkvene objekte koje tobože kao obnavlja, zapravo preinačava, da dokaže da je ovdje uvijek bila SPC", ističe Cerović.

"Do završetka Prvog svjetskog rata je bila Crnogorska pravoslavna crkva. Vjekovima je bila nosilac otpora i oslobodilačke ideje. Zbog svega toga, moramo da obnovimo tu crkvu jer je on simbol crnogorskog naroda i države.

U pravoslavnom svijetu, država koja ima svoju autokefalnu crkvu, tek je onda prava država. Zbog toga je Petro Porošenko tolike napore uložio da se prizna Ukrajinska pravoslavna crkva. Dozlogrdio je diktat Moskve i Beograda da se oni za sve pitaju", napominje Cerović.

Nema Cerović dilemu - Crnogorska autokefalna crkva mora da se obnovi i da se ispravi istorijska nepravda.

“Nju je mnogo lakše obnoviti nego Ukrajinsku ili Makedonsku, koje nikada pod tim imenima nijesu postojale. Mi imamo samo pauzu od 100 godina. Po pravilu, po kanonima, kada jedna autokefalna crkva postoji, pa prestane da postoji, ona uvijek može da se obnovi, prvo voljom monarha, a ako nije monarhija, onda voljom naroda. Mi smo je obnovili voljom naroda. Čak moguće da nije bilo potrebe da se potvrdi autokefalnost, ali zbog priče Srpske pravoslavne crkve, nama je potrebno i to formalno ozakonjenje, i to će moći brzo da se izvede. Mislim za pola godine, najdalje godinu", naglašava Cerović.

Prema njegovim riječima, država je na dobrom putu da obnovi CPC.

“Dobro je bilo da se ovo dogodilo i ranije, ali dobro kaže mitropolit Mihailo, bilo bi tu haosa.Nemojte misliti da SPC neće pokušati haos. Ovo ljeto će biti burno. Sa autokefalnošću crkve i stavljanjem srpske crkve na njeno mjesto, velikim dijelom je tu kraj velike Srbije”, zaključio je Cerović.


(Vijesti.ba)

/////////////////////////////////

11.06.2019.

MILAN DUNOVIĆ REAGOVAO NA IZJAVU MARINKA ČAVARE//////////////////////////////////////

11.06.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ: MILORAD DODIK JE PROŠLE GODINE PREDLOŽIO DA VOJSKA IZADJE NA GRANICU

11.06.2019.

VKBI POKREĆE INICIJATIVU ZA USPOSTAVU JAVNIH USTANOVA ZA BOSANSKI JEZIK I BOŠNJAČKU KNJIŽEVNOST

11.06.2019.

TEME MIGRANTI I PRAVOSUĐE: OSAM STRANAKA TRAŽI HITNU SJEDNICU PREDSTAVNIČKOG DOMA BiH

11.06.2019.

BURA SE NE SMIRUJE: IZ UREDA IZ BiH STIGLA ŽESTOKA PORUKA HADžIFEJZOVIĆU!

BURA SE NE SMIRUJE: Iz Ureda IZ BiH stigla žestoka poruka Hadžifejzoviću!

Ured za zekat još jednom podsjeća javnost da su vjerski organi i nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice u BiH na ovim prostorima jedini mjerodavni tumačiti propise o namazu, postu, zekatu, hadžu, braku, poslovnoj etici i drugim pitanjima koja su značajna za život, kako vjernika na ličnom planu, tako i za njihovu zajednicu, i da su ti stavovi jedini obavezujući za pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.Image result for BURA SE NE SMIRUJE: Iz Ureda IZ BiH stigla žestoka poruka Hadžifejzoviću!

U vezi kampanje koja se u nekim medijima ovih dana vodila protiv institucionalnog prikupljanja zekata u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i pokušaja da se među članove i pripadnike zajednice unese sumnja u transparentnost procesa prikupljanja i distribucije zekata, saopćenje za javnost oglasio se Ured za zekat IZ u BiH- U ovom saopćenju se kaže:

 

– Ured za zekat želi obavijestiti pripadnike Islamske zajednice i javnost da je Ured blagovremeno upozorio na djelovanje nekih medija i organizacija koji su krivim navodima i prilozima dezinformisali javnost kako se obaveza zekata osim preko Islamske zajednice, može obaviti i preko njih. To je nekompetentno i netačno tumačenje koje nikako ne može obavezivati pripadnike Islamske zajednice.

Ured za zekat, ali i svi organi Islamske zajednice kao i svi njeni odgovorni članovi će istrajati na putu očuvanja institucije Bejtu-l-mala kao temelja opstanka i razvoja Islamske zajednice. To je obaveza i dužnost i od toga se bez obzira na pritiske ne može odustati.

Ured za zekat još jednom podsjeća javnost da su vjerski organi i nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice u BiH na ovim prostorima jedini mjerodavni tumačiti propise o namazu, postu, zekatu, hadžu, braku, poslovnoj etici i drugim pitanjima koja su značajna za život, kako vjernika na ličnom planu, tako i za njihovu zajednicu, i da su ti stavovi jedini obavezujući za pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pitanje zekata i sadekatu-l-fitra spada u domen vjerskog naučavanja, tumačenja i praktične primjene islamskih propisa i normu u zajednici muslimana. Zekat je jedan od pet stubova vjere. On je od vremena Poslanika, a.s. preko hazreti Ebu Bekra pa do osmanskih halifa bio suvereno pravo ulu-l-emra muslimana koji je odlučivao o različitim modelima njegovog prikupljanja i distribucije. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može odustati od ovoga prava koje je od šejhu-l-islama i halifa preneseno na instituciju reisu-l-uleme, jer bi to značilo odustajanje od legitimiteta Islamske zajednice. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ne može ovog prava odreći jer bi se time odrekla svog izvornog vjerskog karaktera i temeljnog ustavnog određenja. Zato to nije samo pitanje finansijske održivosti Islamske zajednice, nego njenog legitimiteta i autoriteta.

Organi Islamske zajednice imaju obavezu ove propise pojasniti muslimanima, ali i podsjetiti da je to propis koji omogućava da njihova zajednica funkcionira u mnogim segmentima svog društvenog života.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prikuplja zekat i sadekatu-l-fitr godinama i decenijama i nastavit će to i dalje raditi. Radimo to savjesno i odgovorno, od mutevelija u džematima, preko imama, glavnih imama, muftija i reisu-l-uleme. To su sredstva iz kojih se pomažu socijalno ugroženi, prezaduženi i drugi u socijalnoj potrebi. Ali od tih sredstava se izdvajaju i sredstva fi sebilillah odnosno od njih se školuju naša djeca u našim obrazovnim ustanovama i mektebima, štampaju knjige i udžbenici, popravljaju i održavaju objekti, stipendiraju učenici i studenti, podižu djeca u obdaništima, finansiraju biblioteke, održavaju povratnički džemati, pomažu povratnici, muhadžiri i migranti, humanitarne organizacije i udruženja osoba s posebnim potrebama i još mnogo toga. Raspodjelu tih sredstava, a prema jasno utvrđenim propisima, vrši Vijeće muftija, kao najviši vjerski organ, a odobrava i kontrolira Sabor kao najviši predstavnički organ Zajednice. Oni to rade transparentno i za svoj rad odgovaraju izabranim predstavnicima muslimana u predstavničkim tijelima, skupštinama medžlisa i Saboru. Ti izvještaji nisu tajna i dostupni su preko sabornika svim članovima zajednice.

Ovim putem, Ured za zekat još jednom podsjeća pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da će i ove godine kao i svake organi zajednice podnijeti detaljan izvještaj o svome radu, pa tako i rezultatima prikupljanja i distribucije zekata Saboru IZ u BiH i drugim nadležnim tijelima.

Na kraju, Islamska zajednica je otvorena za dobronamjernu kritiku i sugestije svojih članova ali i šire javnosti, ali neće podleći uvredama, ucjenama i pritiscima a naročito ne otvorenim napadima na vrhovne autoritete, odnosno instituciju reisu-l-uleme, stoji u saopćenju Ureda za zekat.

11.06.2019.

"DOBROVOLJNO SE JAVLJAM U ZATVOR": NERMIN ALEŠEVIĆ PONUDIO SVOJU SLOBODU U ZAMJENU ZA OSTAVKU RUŽICE JUKIĆ

"DOBROVOLJNO SE JAVLJAM U ZATVOR": Alešević ponudio svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić

Jukić je optužila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću.Image result for Nermin Alešević fotos

Nermin Alešević ponudio je svoju slobodu u zamjenu za ostavku Ružice Jukić na poziciji zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.


Image result for SUDIJA RUŽICA JUKIC fotos

Ružice Jukić

„...dobrovoljno se javljam u zatvor, samo recite gdje da se javim ako će ovom narodu u BiH biti bolje i ljepše. A, smijete li vi ponuditi vašu funkciju u VSTV-u?“, pitao je Alešević Ružicu Jukić, prenosi agencija Patria.

Jukić je optužila ambasadore više zapadnih zemalja, kao i OHR i OSCE, da vrše pritisak na bh. pravosuđe, zbog podrške koju su dali Aleševiću.

„Pitam ih da li bi Alešević već bio uhićen u njihovim državama, jer je pokušao korumpirati visoko pozicioniranog pravosudnog nositelja funkcije i jer je neovlašteno i protuzakonito snimao i držao takav snimak nekoliko mjeseci kod sebe?“, napisala je Jukić u pismu koje je uputila članovima Predsjedništva BiH, tražeći od njih da o slučaju izvjeste UN.

Predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica, računajući i visokorangirane političare iz Bosne i Hercegovine.

Premda je snimak izazvao proteste građana kao i reakciju međunarodne zajednice, Tegeltija je odbio dati ostavku, dok je disciplinska komisija VSTV-a odbila provesti njegovu suspenziju. 

Alešević je rekao da je objavio snimak kako bi pokazao na koji način funkciniše pravosuđe u BiH.

11.06.2019.

POTKIVANJE PODIJELILO KOMISIJU VSTV-A

POTKIVANJE PODIJELILO KOMISIJU VSTV-A: Tegeltiju podržala Željka Radović koju je imenovao za glavnu tužiteljicu

Dragomir Vukoje i Željka Radović preglasali Selima Karamehića i odbili žalbu Ureda disciplinskog tužioca. Kćerka članice Komisije Željke Radović nedavno zaposlena u Tužilaštvu BiH. Komisiju formirala Jadranka Lokmić Misirača – čiji je sin finansijer SBB-a Fahdurina Radončića


POTKIVANJE PODIJELILO KOMISIJU VSTV-A: Tegeltiju podržala Željka Radović koju je imenovao za glavnu tužiteljicu

Piše: Avdo Avdić

Uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je žalbu Ureda disciplinskog tužioca na prvostepenu odluku kojom je odbačena tužba i zahtjev za suspenziju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija. Formalno, odluka još nije potpisana, a prema informacijama Žurnala, predsjednik Drugostepene komisije, Dragomir Vukoje, trebao bi zapisnik i ostale dokumente potpisati u petak, kada će se članovi Komisije još jednom sastati. 

Za odluku o odbijanju žalbe glasali su već pomenuti Vukoje i  Željka Radović, dok je Karamehić predlagao da se žalba prihvati, te da se disciplinska tužba vrati Prvostepenoj komisiji na ponovno odlučivanje. Istina, mnogo je interesantnih detalja u vezi sa ovom odlukom Drugostepene komisije.

Kada je prošle sedmice UDT podnio žalbu na odluku, potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić Misirača razmatrala je mogućnost formiranja Drugostepene komisije. U planu su bili Violanda Šubarić, Mahmut Švraka i Dragomir Vukoje. No, onda je tokom vikenda došlo do obrata.

U ponedjeljak, u jutarnjim satima, Lokmić-Misirača je donijela odluku o formiranju Komisije, a za članove je imenovala – Dragomira Vukoju, Željku Radović i Selima Karamehića. Odluka o formiranju Komisije članovima je dostavljena oko 11 sati, a Vukoje je, ekspresno, sjednicu zakazao za 13 sati. Uslijedila je, potom, očekivana odluka. Žalba UDT-a je, uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, odbijena. No, ukoliko se sagledaju biografije „učesnika u drugostepenom događaju“, drugačija odluka se nije mogla ni očekivati.

BIOGRAFIJE UČESNIKA

Odluku o formiranju komisije, napisali smo već, formirala je potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača. 

U pitanju je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, koja je posljednjih godina u direktnoj vezi sa Savezom za bolju budućost Fahrudina Radončića. Zahvaljujući tim vezama, sin potpredsjednice VSTV-a, Boriša Misirača, na prijedlog SBB-a je imenovan za direktora Operatera za obnovljive izvore energije. Istodobno, sin druge žene bh. pravosuđa bio je donator Stranke Fahrudina Radončiča koju je, prema podacima Centralne izborne komisije, pomogao sa tri hiljade maraka.

Članica Drugostepene komisije bila je Željka Radović.

U pitanju je glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva Doboj koja je prijateljica Milana Tegeltije. Upravo je zahvaljujući dogovoru sa predsjednikom VSTV-a Željka Radović podnijela ostavku na mjesto člana VSTV-a, kako bi obnovila mandat glavne tužiteljice u Doboju, jer članovi VSTV-a ne mogu biti izrabrani na rukovodne pozicije. Nakon što je ponovno izabrana za glavnu tužiteljicu, Željka Radović je ekspresno izabrana za članicu VSTV-a. 

Istovremeno, njena kćerka je zaposlena u Tužilaštvu BiH. Tek da se zna, Radovićeva je glasala da se odbije žalba Ureda disciplinskog tužioca, te je tako podržala svog predsjednika i prijatelja Milana Tegeltiju.

Predsjednik Komisije Dragomir Vukoje je sudija Suda BiH. 

Član VSTV-a postao je tokom mandata Milana Tegeltije i to zahvaljujući lobiranju predsjednikaVSTV-a koji je,prethodno, obavijestio Sud BiH da bi njihov član VSTV-a morao biti „muškarac srpske nacionalnosti“. Nakon te instrukcije izabran je Dragomir Vukoje, koji je danas glasao protiv uvažavanja žalbe Ureda disciplinskog tužioca, nakon čega je otputovao van BiH. 

(zurnal.info)

11.06.2019.

ŠEF UNMIK-A U SAVJETU BEZBJEDNOSTI: SITUACIJA NA KOSOVU KRHKA

11.06.2019.

PALMER: SAD PODRŽAVA DIJALOG, PRIŠTINA DA UKINE TAKSE

11.06.2019.

PJER ŽALICA: KOLIKO SMO DUBOKO POTONILI U MRAK

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
73271960

Powered by Blogger.ba