Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

30.04.2019.

VUK BAČANOVIĆ: JE..VAS RAT!

VUK BAČANOVIĆ: JE..VAS RAT! 


30.04.2019.

SERWER: IDEJA O RAZGRANIČENJU SRBIJE I KOSOVA POLAKO ZAMIRE

SERWER: IDEJA O RAZGRANIČENJU SRBIJE I KOSOVA POLAKO ZAMIRE 


30.04.2019.

ALEKSANDRU VUČIĆU ODGOVARA DODIKOVO CRTANJE KARTE "VELIKE SRBIJE"

Marić: Vučiću odgovara Dodikovo crtanje karte "Velike Srbije"

Marić: Vučiću odgovara Dodikovo crtanje karte "Velike Srbije"
Foto: Vijesti.ba
Politička analtičarka Ivana Marić komentirala je za Vijesti.ba samit u Berlinu kojem su, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pisustvovali predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana.

"Javnost u Bosni i Hercegovini je svjesna da bh. političari nemaju interesa i/ili znanja da stvore uvjete za ekonomski napredak države kako bi građani bolje živjeli i kako bi BiH postala članica Evropske unije. Zbog toga pomoć očekuju od svjetskih sila računajući da će oni preuzeti posao domaćih političara. Tako je javnost s prevelikim očekivanjima dočekala i sastanka čelnika država zapadnog Balkana u Berlinu koji je organiziran na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona“, kaže Marić.

Ona napominje kako je bilo špekulacija o novoj inicijativi i novim planovima Njemačke i Francuske za Bosnu i Hercegovinu i Balkan.

„Međutim, glavna (i jedina) tema razgovora u Berlinu je bila pomirenje Kosova i Srbije. Stekao se dojam da su predstavnici ostalih balkanskih država pozvani kao alibi koji bi političarima iz Beograda i Prištine olakšao dolazak i razgovor jer je upitno da li bi došli na sastanak predviđen samo za političare Srbije i Kosova“, kaže naša sagovornica.

Iz Bosne i Hercegovine na ovaj skup je pozvan Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a ne Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

„To sigurno nije slučajnost“, potcrtava Ivana Marić.Stabilnost na Balkanu je bila u fokusu ovog balkanskog samita.

„Zaoštravanje odnosa Srbije i Kosova ugrožava sigurnost, ne samo u ove dvije države, već i na cijelom Balkanu pa i šire. Sukob Beograda i Prištine neće biti lako riješiti. Na stolu su uvjeti koje druga strana ne prihvata. Kosovo od Srbije traži priznanje Kosova, a Srbija od Kosova da ukine takse na proizvode iz Srbije (i BiH)“, podsjeća ona.

Ona dodaje kako se situacija između ove dvije države pogoršala nakon što se EU oštro usprotivila prihvatanju bilo kakve priče o promjeni granica tj. razmjeni teritorija koju su navodno dogovorili predstavnici Srbije i Kosova.

„Prema Vučićevim izjavama o Kosovu, u nekoliko zadnjih godina, jasno je da on narod priprema na priznanje Kosova ali pod uvjetom da od EU i SAD dobije nešto zauzvrat kako bi taj gubitak mogao opravdati građanima Srbije. Nakon što je EU odbila bilo kakav ustupak Srbiji došlo je do naglog zaoštravanja situacije ne samo između Srbije i Kosova već su se tenzije iznenada prebacile i na BiH“, smatra ova politička analitičarka.

Marić dodaje kako Milorada Dodika nije bilo teško nagovoriti da reaktivira priču o nezavisnosti RS-a i o tome da nezavisnost Kosova znači i nezavisnost RS-a.

„Dodikovo crtanje karte „Velike Srbije“ ide u prilog Vučiću koji time dobija priliku da se i dalje predstavlja pomiriteljem na Balkanu, ponavljajući priču o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH bez da ijednom riječju osudi Dodikove secesionističke izjava. Vučić će nastaviti ovu dvostruku ulogu sve dok od EU ne dobije pristanak na razmjenu teritorija sa Kosovom ili neku drugi veliki ustupak“, smatra mARIĆ.

Ona na kraju ističe kako je, iako neki mediji tvrde da su Merkel i Macron za ovaj skup pripremili i nacrt zajedničke deklaracije za potpis, ovaj skup završen bez formalnih zaključaka i konkretnog rezultata.

„Ono oko čega su se sudionici složili je da se konflikt između Beograda i Prištine treba prevazići. Nastavak razgovora je planiran nakon EU izbora, početkom jula u Parizu“, zaključila je Ivana Marić.


(Vijesti.ba

30.04.2019.

SJEĆANJE NA 30. APRIL U PRIJEDORU: PROGLAS, POČETAK ZLOČINA I TERORA

30.04.2019.

MANDATAR ZA VIJEĆE MINISTARA ČIM SE RIJEŠI PITANJE AKTIVACIJE MAP-A

Mandatar za Vijeće ministara čim se riješi pitanje aktivacije MAP-a

Mandatar za Vijeće ministara čim se riješi pitanje aktivacije MAP-a
Foto: Vijesti.ba

Ukoliko se to dogodi danas, do kraja ovoga dana može biti sjednica Predsjedništva BiH i odobren mandatar – naveo je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o sastanku čelnika Evropske unije i zapadnog Balkana jučer u Berlinu,  izjavio je danas novinarima da je dobro da je došlo do tog sastanka, te da se zahvaljuje i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na organiziranju ovog sastanka.

- Mislim da je to važan sastanak koji, prije svega, kada je BiH u pitanju, ima za cilj da dodatno podstakne naš ubrzan evropski put. Svakako to je cilj i u odnosu na sve ostale zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, a koje imaju aspiracije da postanu članice – kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, to je svakako sastanak koji treba da podstakne dijalog između Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa.

- Dakle, taj sastanak može proizvesti samo pozitivne posljedice kada je u pitanju BiH i ni jednu negativnu posljedicu. Ja to tako vidim – naveo je Džaferović.  

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s primjedbama iz entiteta Republika Srpska zašto je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predstavljao BiH u Berlinu, Džaferović je odgovorio da je Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara BiH „ i on ima pravo da, na poziv organizatora tog sastanka, ode na taj sastanak i da tamo predstavlja Bosnu i Hercegovinu“.

Istaknuo je da se BiH može predstavljati samo u skladu sa Ustavom, zakonom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Zvizdić ništa nije uradio što je izvan toga. Ko god da predstavlja BiH, mora je predstavljati i može je predstavljati jedino na ovakav način – pojasnio je Džaferović.

Upitan o tome kada će biti formiran novi saziv Vijeća ministara BiH, kazao je kako želi da to bude što je moguće prije.

- U ovom trenutku ja to ne mogu da kažem zato što imamo jedno pitanje koje je jako bitno, tiče se vladavine prava, koje je još uvijek neriješeno. To je pitanje aktivacije ANP-a, odnosno aktivacije MAP-a i predaje prvog godišnjeg nacionalnog plana. Ukoliko se to dogodi danas, do kraja ovoga dana može biti sjednica Predsjedništva BiH i odobren mandatar – naveo je Džaferović.

Na novinarsko pitanje da li se to nekako čini kao ucjena, odgovorio je da nije to ucjena te da to pitanje, na takav način, treba postaviti onima koji kažu da neće da poštuju Zakon o odbrani BiH, koji kažu da neće da poštuju Strategiju vanjske politike, koji kažu da neće da poštuju odluku Predsjedništva BiH iz 2009. godine, kada je BiH zatražila Akcioni plan za članstvo.  

Upitan šta je s nepoštovanjem Izbornog zakona i Zakona o Vijeću ministara BiH, odgovorio je da se ustavno-pravni sistem mora poštovati u cijelosti.

- Ne možete iz njega birati po principu jelovnika, poštovati ono što vam odgovara i ne poštovati ono što vam ne odgovara. Sve se mora poštovati. Ja sam za to da se poštuje sve - istaknuo je Džaferović, dodajući da on poštuje u poptunosti ustavno-pravni poredak BiH, poštuje važeće pravo, bez ikakve rezerve i bez ikakvog izuzetka.

(Vijesti.ba)

30.04.2019.

DENIS ZVIZDIĆ : IDEJE O CRTANJU NOVIH GRANICA U BERLINU TRAJNO OTKLONJENE

30.04.2019.

NERZUK ĆURAK: DESANT NA DRVAR

30.04.2019.

BERNARD-HENRI LEVY: MORAMO PLATITI DUG BOSNI

30.04.2019.

NOVE PRETNJE VLASNIKU PEKARE U BORČI ZBOG NACIONALNOSTI

30.04.2019.

ZAVRŠEN SKUP U BERLINU: NAREDNI SASTANAK U PARIZU

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940466

Powered by Blogger.ba