Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

25.04.2019.

PROFESOR ANDREJ KURNIK: U EVROPSKOJ MIGRANTSKOJ POLITICI NEMA BAŠ DEMOKRATIJE

25.04.2019.

MEHANIZAM OBJAVLJUJE UPUSTVA ZA KORISNIKE BAZE PODATAKA SUDSKIH SPISA MKSJ-A

MEHANIZAM OBJAVLJUJE UPUSTVA ZA KORISNIKE BAZE PODATAKA SUDSKIH SPISA MKSJ-A
25.04.2019.

IMA LI POLITIKE U BOSANSKOM KRIMINALU?

IMA LI POLITIKE U BOSANSKOM KRIMINALU?
25.04.2019.

BAKIR IZETBEGOVIĆ RAZGOVARAO S INZKOM O FORMIRANJU VLASTI I REZERVNOM SASTAVU POLICIJE

Izetbegović razgovarao s Inzkom o formiranju vlasti i rezervnom sastavu policije

Izetbegović razgovarao s Inzkom o formiranju vlasti i rezervnom sastavu policije
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na narušenu sigurnosnu situaciju i proces dovršetka formiranja vlasti.

Jedna od tema razgovora bili su vremenski rokovi za formiranje vlasti. Izetbegović je kazao da se Vlada FBiH može formirati odmah, a Vijeće ministara vrlo brzo, ako se postigne dogovor o dostavljanju Godišnjeg nacionalnog programa za MAP u Brisel, saopćeno je iz SDA.

U saopćenju se navodi da su se sagovornici složili po pitanju jednostranih poteza entiteta RS u vezi s formiranjem rezervnog sastava policije, te da bi bilo najbolje za sve u BiH da se ne nastavlja s tim procesom.

Izetbegović je naglasio da će, ukoliko RS ne obustavi ove postupke, Federacija biti prisiljena na  snažan odgovor kroz provođenje već pokrenutog jačanja sopstvenih policijskih snaga, saopćeno je iz SDA.

 

(Vijesti.ba / FENA)

25.04.2019.

ZAMJENIK DIREKTORA CIA-E STIGAO U SARAJEVO

Zamjenik direktora CIA-e stigao u Sarajevo

Zamjenik direktora CIA-e stigao u Sarajevo
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik direktora CIA-e Vaughn Bishop stigao je u službenu posjetu Sarajevu, potvrđeno je za "Avaz" iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Bishop je, prema informacijama "Avaza" u Sarajevo stigao jutros, a on će se u naredna dva dana sastati s čelnicima policijskih agencija u BiH, ali i rukovodiocima ostalih državnih institucija.

To je razlog što je na ulicama Sarajeva veliki broj policijskih pripadnika.


(Vijesti.ba / Avaz)

25.04.2019.

ŠEFIK DžAFEROVIĆ : DODIKOVA POSJETA VATIKANU NIJE U IME PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović: Dodikova posjeta Vatikanu nije u ime Predsjedništva

Džaferović: Dodikova posjeta Vatikanu nije u ime Predsjedništva
Foto: Vijesti.ba

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje se u ime Predsjedništva BiH, kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti.

Saopćeno je ovo danas iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Sapčenje prenosimo u nastavku:


- Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje se u ime Predsjedništva BiH, kako se to u dijelu javnosti želi predstaviti.


Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome.


Stavovi koje u vezi s time Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje.

 

(Vijesti.ba)

25.04.2019.

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ ODGOVORIO MILORADU DODIKU: TRAŽIMO ISTA PRAVA KROZ UGOVOR S DRŽAVOM

Kavazović odgovorio Dodiku: Tražimo ista prava kroz ugovor s državom

Kavazović odgovorio Dodiku: Tražimo ista prava kroz ugovor s državom
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u javnosti iznio tvrdnju kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor s državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj s ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale, reagirali su u Islamskoj zajednici saopćenjem iz Kancelarije reisu-l-uleme  u kojem se kaže:

- Odlučno demantiramo netačne tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor s državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj s ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale.

Ugovor koji već više godina zbog političkih opstrukcija čeka na potpisivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije prijedlog Islamske zajednice već Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tekst nacrta ugovora je rezultat rada dvije radne grupe, one iz Islamske zajednice i Vijeća ministara i na njemu su radili eksperti koji su sačinili prijedlog usaglašen s najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

U prijedlogu ugovora za Islamsku zajednicu se ne predviđa ništa više od onoga što je predviđeno i za druge dvije tradicionalne vjerske zajednice. Jedino po čemu se ovaj ugovor razlikuje su neke specifičnosti islamskog učenja kakve imaju i druge vjerske zajednice što je prepoznato i u njihovim ugovorima s državom.

Osim toga, o sadržaju ovog ugovora pozitivno su se očitovale i ostale tri tradicionalne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i njega osporavaju samo one politike koje rade na daljnjem sijanju nepovjerenja i koje ga koriste za dnevnopolitička previranja i politička ucjenjivanja.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još jednom apelira na sve političare, a posebno predstavnike državne vlasti, da ovo pitanje ne politiziraju nego da mu pristupe kao pitanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i da na taj način okončaju diskriminaciju prema muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način poprima i svoje institucionalne oblike, stoji u današnjem saopćenju, prenosi Agencija MINA. 


(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88960711

Powered by Blogger.ba