Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

24.04.2019.

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI

NEKAŽNJENI ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA U GORICI, IZVRŠIOCI POZNATI 


24.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA SLOBODANA PRALJKA

24.04.2019.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: POVLAČENJE MUP-A JE VELIKA POBJEDA SVIH NAS

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas

Stanivuković: Povlačenje MUP-a je velika pobjeda svih nas
Foto: Vijesti.ba
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupšini Republike Srpske (NSRS) Draško Stanivuković smatra da je pobjeda građana, medija, nevladinog sektora i javnosti to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) povuklo odredbu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca.

Ukazivali su da je bila sporna odredba kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđalo "neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti".

-Ovo je pobjeda svih nas koji smo se borili protiv kazne zatvora za fotografisanje - rekao je Stanivuković u obraćanju entitetskom parlamentu tokom rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Naveo je da rasprava o ovom zakonu i drugim gubi smisao, jer se dešavaju stvari kao što je ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, čije izjave je citirao u više navrata.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je rekao da ne treba zloupotrebljati i koristiti slučaj ubistva Krunića u političke svrhe.

Šefica kluba poslanika Demokratskog saveza – Demos Spomenka Stevanović je rekla da je dobro što je povučen spomenuti član 4. izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, jer, je, kaže, izazvao mnogo nedoumica, nerazumijevanja i straha posebno kod novinarske zajednice.

-Član nije bio dovoljno precizan i jasan – dodala je ona.

I šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić je rekao da je i ranije bilo napada da RS usvaja zakone koji ne postoje nigdje u svijetu, a što se, kaže, pokazalo kao netačno, jer niko nije kažnjen ni zbog natpisa na internetu, što je ranije izazivalo određene reakcije u javnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

24.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ : BILO BI DOBRO DA HRVATSKA NE POVLAČI DODATNE POTEZE

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze

Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze
Foto: Vijesti.ba
Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze, jer će time samo ubrzati našu odluku da pokrenemo spor pred nekim od međunarodnih sudova, izjavio je za "Oslobođenje" član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je prije nekoliko dana Ministarstvo za državnu imovinu Republike Hrvatske zatvorilo novi javni poziv za zakup bivših bh. radničkih odmarališta na Jadranu.

- Za sada smo učinili prvi korak. Imajući u vidu međunarodne konvencije, kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja, na sjednici Predsjedništva BiH iz decembra 2018. godine zaključili smo da se uputi nota generalnom sekretaru UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma, kako bismo ga obavijestili da RH krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu generalni sekretar UN-a upoznat - ističe Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno naglasiti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazuma - rekao je Komšić za "Oslobođenje".


(Vijesti.ba / FENA)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940457

Powered by Blogger.ba