Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

20.04.2019.

KOLEKTIVNA DžENAZA ZA 20 ŽRTAVA ZLOČINA U VLASENICI

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici

Danas kolektivna dženaza za 20 žrtava zločina u Vlasenici
Foto: Vijesti.ba

Na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici danas će biti održana kolektivna dženaza za dvadeset žrtava zločina počinjenog u tom gradu.

Njihovi posmrtni ostaci, koji su juče prevezeni iz Komemorativnog centra u Tuzli, biće ukopani nakon podne namaza.
Protokol počinje u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe. U 12.30 sati započet će vjerski dio, a dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.

Žrtve koje će danas biti ukopane pronađene su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma.

Svoja dva brata, Mehu i Mirsada Ferhatovića, ukopaće Mensur Ferhatović koji je dosad na drugoj kolektivnoj dženazi sahranio oca Bajru Ferhatovića i trojicu daidža. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Ogradicama.

“Obdukcijski nalaz je pokazao da se radilo o streljanju u potiljak iz neposredne blizine. Moj otac je tada imao 60 godina. Nakon ovoliko godina mi smo ovo doživjeli kao satisfakciju jer ćemo sahraniti njihove kosti i moći ćemo im proučiti Fatihu”, kaže Mensur Ferhatović.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica zatražili su efikasniji rad bosanskoherecegovačkog pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

Predsjednik Medžlisa Mujo Hadžiomerović ranije je izjavio da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom da su od prošle godine pokrenute krivične prijave protiv čelnika ratnog Kriznog štaba u Vlasenici.

Podsjećanja radi, među njima je i Mićo Kraljević, sadašnji načelnik Općine Vlasenica.

“Međutim, iz nama nepoznatih razloga, kasni se sa glavnim pretresima. Opravdanje je da je to zbog bolesti, kako sudija, tužilaca tako i onih protiv kojih je pokrenuta prijava. Kvalifikacija krivične prijave je zločin protiv čovječnosti, ali slobodno možemo reći da je u Vlasenici bio genocid bez obzira na presudu u Hagu kojom je Vlasenica ispuštena”, rekao je Hadžiomerović.

U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.

Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.

“Među njima, prvooptuženi u Hagu je Dragan Nikolić Jenki koji je i izdržao kaznu. U njegovom priznanju može se pronaći da je Vlasenica u srednjem Podrinju imala najveći logor kroz koji je prošlo osam hiljada Podrinjaca. Na domaćem sudu, Sudu BiH, osuđeni su Dragan Bastah na 22 godine zatvora, Goran Višković na 18 godina zatvora. Nama zato nije jasno zašto od marta prošle godine nije počeo glavni pretres za čelnike Kriznog štaba”, istaknuo je Hadžiomerović.


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

IGK POZIVA NA UKLANJANJE MILORADA DODIKA SA SVIH POLITIČKIH FUNKCIJA U BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH

IGK poziva na uklanjanje Dodika sa svih političkih funkcija u BiH
Milorad Dodik

Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska kampanja Milorada Dodika se mora hitno zaustaviti i sankcionisati.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) je više puta tražio da Kanada i druge države sankcionišu i zaustave Dodika, glavnog generatora destrukcije države BiH, kao i njegove saveznike iz entiteta RS i Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost, saopćeno je iz ove organizacije.

"Dodikov govor u Beogradu i njegovo kontinuirano antibosansko ponašanje unosi sve veći nemir i strah. Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BiH", navode iz IGK-a.

Kako navode, "ovom antibosanskom praksom koja se naglo širi i u bosanskohercegovačkoj dijaspori, Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet".

"Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore u vezi bolje budućnosti države BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora sprijećiti. Zato IGK poziva civilizovani svijet da konkretnim, hitnim i odlučnim mjerama odgovori na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, da Dodiku zabrani bilo kakvu političku aktovnost na nivou BiH, da ga proglasi nepoželjnim u svim državama, članicama Vijeća za provedbu mira (PIC). Istovremeno od članica Evropske unije tražimo da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u BiH i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde. Civilizovani svijet je na hitnom potezu", stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).


(Vijesti.ba)

20.04.2019.

OTKRIVENO ODAKLE JE DONESEN OTROV ZA PRALJKA

aaaaaaaaaaaaaa

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932831

Powered by Blogger.ba