Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

18.04.2019.

OBILJEŽAVANJE 27. GODIŠNJICE AKCIJE 'PRETIS'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'

Obilježavanje 27. godišnjice akcije 'Pretis'
Foto

Udruženje veterana Odreda policije BOSNA, zajedno s pripadnicima „Patriotske lige“ Vogošća, danas će u 13.00 sati, ispred teretne kapije preduzeća „Pretis“ u Vogošći, obilježiti 27. godišnjicu čuvene akcije "Pretis“.

Aklciju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije BOSNA u noći 17. na 18. aprila 1992. godine.

Obilježavanje 27. godišnjice akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike "Pretis", je čuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije BOSNA.

- Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reći i to, da je zajedno sa Specijalcima u akciji učestvovao određen broj  patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su Bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Protuoklopna sredstva izuzeta iz te fabrike, spriječila su ulazak agresora u grad 2. i 3.maja 1992. godine, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presjecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima - podsjećaju organizatori u najavi obilježavanja akcije "Pretis".


(Vijesti.ba / FENA)
18.04.2019.

AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ : "PODJELA BiH NA TRI ENTITETA NAJOPASNIJA JE MOGUĆNOST ZA BOŠNJAKE"

18.04.2019.

VOJNE I PARAVOJNE FORMACIJE : : KAKO JE DODIK NAPRAVIO ORUŽANE SNAGE ENTITETA RS-A

18.04.2019.

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI

MOSTARSKI HEROJI U BIJELOM: NIKAD SE NISMO PREDAVALI, SVAKU ŽRTVU SMO OPLAKALI


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88940396

Powered by Blogger.ba