Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

16.04.2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ O GODIŠNJICI ZLOČINA U AHMIĆIMA I TRUSINI

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini

Željko Komšić o godišnjici zločina u Ahmićima i Trusini
Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je saopćenje za javnost povodom obilježavanja godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini.

- Zločini počinjeni u Ahmićima i Trusini na današnji dan ostaju kao trajna opomena svima nama. Tragedije poput ovih više nikada i nigdje  ne  smiju se dogoditi. Sa moralnog, ljudskog i vojničkog stanovišta, ubijanje civila i ratnih zarobljenika predstavlja zločin najvišeg stepena.
 
Dijelim bol sa porodicama žrtava zločina počinjenih u Ahmićima i Trusini, i molim sve građane Bosne i Hercegovine da sa saosjećanjem i empatijom pristupaju sjećanju na ono što se dogodilo. Nevine žrtve su bile naše komšije, sugrađani.

Zločini koji su počinjeni ostat će neizliječena rana, ali je krajnje vrijeme da kao društvo pogledamo istini u oči i krenemo dalje.

Smatram da pravomoćne presude  sudova za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini moraju biti osnov za ponašanje, kako vlastima tako i svima drugima.  Zločini počinjeni u ime jedne skupine ne mogu se pravdati zločinima druge etničke skupine, jer za zločin nema opravdanja. Ne smijemo dopustiti da razni glorifikatori zločina, miljenici zločinaca, i dalje budu nositelji društvenih procesa, naveo je Komšić.

(Vijesti.ba)

16.04.2019.

AMBASADA SAD TRAŽI DODATNE INFORMACIJE O REZERVNOM SASTAVU POLICIJE ENTITETA RS-A

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS

Ambasada SAD traži dodatne informacije o rezervnom sastavu policije RS
Foto: Vijesti.ba

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je upoznata sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala predložene amandmane na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, te će tražiti dodatne informacije o namjeni tog sastava.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH kazali su za Fenu da će tražiti ove informacije, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Naglasili su da Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja.

Navedenim zakonskim rješenjem nastojanje Vlade Republike Srpske je da se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, te je propisano da će "policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize"


(Vijesti.ba)

16.04.2019.

SENAD PEČANIN : ZAUSTAVITE SRBIJU I HRVATSKU, DA NE BUDE NOVOG RATA U BOSNI

16.04.2019.

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA

26. GODINA OD ZLOČINA U AHMIĆIMA: UBIJENO 116 BOŠNJAKA 


Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
88932794

Powered by Blogger.ba