Jedinstvena Bosna i Hercegovina

Dobrodošli na moj blog

11.04.2019.

ZAJEDNIČKA IZJAVA SAD-A, NJEMAČKE, VELIKE BRITANIJE I OHR-A O POTEZIMA IZ ENTITETA RS-A

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS

Zajednička izjava SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i OHR-a o potezima iz RS
Foto: Vijesti.ba

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima. 

 

Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.


(Vijesti.ba)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

Brojač posjeta
74171561

Powered by Blogger.ba